De tijd van je leven…

Defensie heeft jaarlijks maar liefst zesduizend nieuwe jonge mensen nodig. Maar de werving van deze jongeren loopt niet zo goed. De meeste zijn wel wijzer.
Zong vroeger Tom Manders nog dat we allemaal bij de Marine moesten komen, tegenwoordig gaat alles veel professioneler. Nu worden marketing- en reclamebureaus ingehuurd om jonge mensen te bestoken met de propaganda van Defensie. Er kwamen spotjes op tv. Daarin werd de jongeren voorgespiegeld dat ze ‘de tijd van hun leven’ zouden hebben in het leger. Niets over doden en gewonden, niets over risico’s en angsten. De SP stapte naar de reclamecodecommissie en sprak van bedrieglijke spotjes die een totaal verkeerde voorstelling van zaken gaven. Zoals u hebt gezien: de spotjes zijn gebleven – maar zeggen dat je bij het leger ‘de tijd van je leven hebt’, dat durven ze niet meer.
Maar het structurele tekort aan nieuwkomers bleef en de adviseurs van Voorhoeve kwamen weer met iets nieuws. Een heuse soap. De serie, die geproduceerd wordt door Endemol en uitgezonden door Veronica, heet Combat en gaat over het leven van vier rekruten die er alles voor overhebben ‘de rode baret’ te halen. Dat is net zoiets als de zwarte band bij judo, maar dan voor militairen. Heb je zo’n rode baret, dan ben je lichamelijk en geestelijk ‘klaar’ om zonder eigen opvatting of mening uit te voeren wat politiek Den Haag bedenkt. En als je vragen stelt of bezwaren maakt, dan zal steevast de reactie zijn: Je hebt toch getekend?
De denktank van Defensie had nu de smaak te pakken. We moeten ons meer richten op de kansloze jongeren die vroegtijdig hun schoolopleiding opgeven, moet men gedacht hebben. Want Defensie wil nu ook jongeren van zestien al laten tekenen bij het leger. In het eerste jaar krijgen ze dan een scholingsprogramma en kunnen ze vast een beetje wennen aan ‘de sfeer’. Ze komen in de termen van Defensie ‘in de leukste brugklas’ en krijgen training in weerbaarheid, mogen op excursie naar een kazerne en kunnen stage lopen bij de Koninklijke Landmacht. Als ze zeventien zijn kunnen ze worden getraind om als ze achttien zijn daadwerkelijk te kunnen gaan vechten.
Maar met zestien het leger in? Deze kinderen mogen niet eens stemmen en als ze werken krijgen ze nog jeugdloon!