De afdeling Oss, mijn leerschool

De afdeling Oss is binnen de SP altijd een toonaangevende afdeling geweest. We waren actief, maakten veel leden, en experimenteerden steeds weer in onze pogingen het vertrouwen van mensen te winnen. In 1974 leverde dat meteen maar liefst drie zetels op in de raad. ‘Links is los in Oss’, kopte de Groene Amsterdammer toen. Een marxistisch georiĆ«nteerde partij die in een Brabantse, katholieke stad zo’n succes had, dat was op z’n minst bijzonder.

En dat was het ook. Toch zouden er nadien alleen maar nieuwe electorale successen volgen. Nu is de SP veruit de grootste fractie in de raad en heeft ze kunnen bewijzen ook als collegepartij succesvol te kunnen zijn, tot groot genoegen van vele Ossenaren.

Geheim van OssDat het vertrouwen alleen maar groeide in die 25 jaar heeft veel te maken met het feit dat de aanpak van de afdeling gebaseerd was op een aantal heldere principes: Verbind je met de mensen, kom open en strijdbaar op voor hun belangen, wees niet arrogant, luister goed, analyseer zorgvuldig en gebruik je strategische en tactische verstand. Ik ben er trots op dat ik lang voorzitter van deze afdeling heb mogen zijn. Ik heb er veel van geleerd en heb altijd het gevoel gehad dat we daadwerkelijk iets hebben bijgedragen aan de emancipatie van de werkers van deze werkstad.

In het najaar van 2001 verscheen er een boek van de hand van schrijver Kees Slager onder de titel ‘Het Geheim van Oss’ (uitgeverij Atlas, Amsterdam). Het boek gaat over het laatste kwart van de vorige eeuw in dat bijzondere stadje Oss en de onstuitbare opkomst van de SP.

Meer over ‘Het geheim van Oss

Terug naar Biografie

  • Biografie

    Iedereen heeft een levensverhaal. Dit is het mijne, welke begint aan de Goudmijnstraat in Oss. Op 8 oktober 1952 werd ik daar geboren, als jongste van vier kinderen (de anderen heten Anky, Ineke en Christje) van Marie Kemps (1909) en Guille Marijnissen (1911).

    Een aantal ‘speciale hoofdstukken’ zijn apart beschreven.