Alleen?!

zaterdag 20 september 2014 :: 15.29 uur

Met Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen is het nieuwe politiek jaar begonnen. De partijen hebben hun posities bepaald. VVD en PvdA gaan door met hun afbraakbeleid. Zij krijgen daarbij steun van D66, Christen Unie en SGP (de neppositie), en af en toe ook van GroenLinks. De PVV volhardt in haar op discriminatie gebaseerde standpunten en overschreeuwt zich steeds meer.
De SP maakte bij monde van Emile Roemer duidelijk waar ons uitgangspunt –100% sociaal – concreet toe leidt als het gaat om visie, analyse en standpunten. Mijn conclusie is dat er een groot gat gaapt tussen onze positie en die van vrijwel de hele rest van de Kamer. Is dat erg?
Toen de NAVO na de aanslag van 11 september 2001 besloot Afghanistan te gaan bombarderen, was de SP als enige politieke partij tegen. Hetzelfde bij het besluit politieke steun te verlenen aan de inval in Irak.
We stonden alleen in onze kritiek op de neoliberale analyse en dito aanpak van de rest van de politiek. Daarom waren wij geen voorstander van een terugtredende overheid en meer marktwerking; meer privatiseringen en liberaliseringen; het vergroten van de inkomensverschillen; de afbraak van de sociale zekerheid, het onderwijs en de zorg; de propaganda voor een ieder-voor-zich mentaliteit.
Op belangrijke momenten in de recente politieke geschiedenis heeft onze partij vaak alleen gestaan met haar standpunten, maar – dat moet ook gezegd – wel vaak (achteraf) gelijk gekregen. Kijk je alleen oppervlakkig naar zaken, of ben je bereid de ingewikkeldheid van sommige onderwerpen te erkennen; beschouw je alleen het nu, of bestudeer je ook het verleden; kijk je alleen naar de korte termijn, of heb je ook oog voor de lange termijn? Dit is het verschil tussen opportunistische politiek en serieuze politiek die recht doet aan je idealen én rekening houdt met de werkelijkheid.
Soms, vaak, is het nodig de moed te hebben alleen te staan.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

14 Comments

14 reacties

 1. Zie je nou wel, ik ben niet voor niets lid van de SP geworden … dat er nog maar velen mogen volgen!

  Reactie door Ton Kuijler — maandag 22 september 2014 @ 12.18 uur

 2. Mooi stuk wat ook op alle punten klopt.
  Alleen jammer dat de pers bij de regeringspartijen in bed ligt ipv.hun verantwoordelijkheid te nemen en zich zoveel mogelijk objectief op te stellen.

  Reactie door Ronald van der Wal — maandag 22 september 2014 @ 12.42 uur

 3. Als anderen doodlopende wegen inslaan, omdat ze nog breed en gemakkelijk begaanbaar lijken en jij wil die wegen niet inslaan maar kiest een ogenscijnlijk lastig pad alleen, op wie moet je dan niet wachten?

  Reactie door Arie Stuijt — maandag 22 september 2014 @ 18.22 uur

 4. Het is mooi dat wij gelijk hebben, maar beter is om ook gelijk te krijgen.
  Hoe worden wij politiek effectiever, daar heeft onze achterban meer aan!

  Reactie door Hans Everhard — maandag 22 september 2014 @ 22.01 uur

 5. [...] SP-leider Jan Marijnissen, die achter de schermen nog steeds veel invloed heeft, schrijft op de website van de SP dat de partij tijdens de Algemene Beschouwingen alleen stond. Hij vindt dat niet erg, omdat de SP [...]

  Pingback door Thuis in… Meppel | “Positie Roemer niet ter discussie” — maandag 22 september 2014 @ 22.40 uur

 6. SP hoeft geen tegenbegroting te leveren, het simpel, als behoeftigen echt te kort hebben, dan vullen rijken dat gewoon aan. Dat is gewoons sociaal en simpel, dat hoef je niet uit te leggen aan de de politiek, dat snapt iedereen.

  Reactie door Eyk Jansen — maandag 22 september 2014 @ 23.01 uur

 7. [...] SP-leider Jan Marijnissen, die achter de schermen nog steeds veel invloed heeft, schrijft op de website van de SP dat de partij tijdens de Algemene Beschouwingen alleen stond. Hij vindt dat niet erg, omdat de SP [...]

  Pingback door Thuis in… Vechtdal | “Positie Roemer niet ter discussie” — maandag 22 september 2014 @ 23.03 uur

 8. als je altijd tegen bent, tegen alles, heb je ook na jaren wel eens gelijk

  Reactie door K. Lemmen — maandag 22 september 2014 @ 23.15 uur

 9. De SP heeft geen gelijk gekregen. De SP is nog steeds een weinig invloedrijke oppositiepartij. De taak van de SP zou moeten zijn ervoor te zorgen dat er een belangrijke en invloedrijke linkse partij ontstaat. Dat doet de SP niet. Dat vereist een koerswijziging en nieuw leiderschap. Met Roemer als lijsttrekker gaat de SP de verkiezingen niet winnen. Laat staan deelnemen aan een volgend kabinet. De rekening daarvoor gaat naar de armsten in Nederland.

  Reactie door Jaap — maandag 22 september 2014 @ 23.42 uur

 10. [...] SP-leider Jan Marijnissen, die achter de schermen nog steeds veel invloed heeft, schrijft op de website van de SP dat de partij tijdens de Algemene Beschouwingen alleen stond. Hij vindt dat niet erg, omdat de SP [...]

  Pingback door Thuis in… Zutphen | “Positie Roemer niet ter discussie” — dinsdag 23 september 2014 @ 1.38 uur

 11. [...] SP-leider Jan Marijnissen, die achter de schermen nog steeds veel invloed heeft, schrijft op de website van de SP dat de partij tijdens de Algemene Beschouwingen alleen stond. Hij vindt dat niet erg, omdat de SP [...]

  Pingback door Thuis in… Tynaarlo | “Positie Roemer niet ter discussie” — dinsdag 23 september 2014 @ 2.28 uur

 12. [...] stukje “Alleen?!” van 20-9-2014 krijgt iedereen de schuld van Jan, behalve de SP. Alle partijen maken zich volgens [...]

  Pingback door Er is niets mis met Roemer en de SP, het zijn de anderen | Achtervanger — dinsdag 23 september 2014 @ 14.07 uur

 13. Het is jou Jan, tijdens de AB ook eens overkomen dat je de tegenbegroting niet paraat had en je er (terecht of niet) door de toenmalige oppositie fel op werd aangesproken.

  Het jaar daarop kwam je al zwaaiend met de stapel papier aanlopen.

  Ik vind het jammer dat Roemers ondersteunend team hem niet heeft behoed voor deze val.
  Een val die makkelijk te voorkomen geweest zou zijn wanneer men beter zou hebben opgelet en van de fouten uit het verleden zou hebben geleerd.

  Reactie door Hendrik Keestra — dinsdag 23 september 2014 @ 15.53 uur

 14. Beste Jan,
  Tja je kunt wel gelijk hebben ( en dat vind ik niet ) maar als niemand het je geeft dan sta je continue met lege handen. Opstelling van Roemer en de fractie is erop gericht TEGEN te zijn. Geen serieuze voorstellen die kunnen rekenen op een meerderheid. 20 zetels in de peilgen zijn misschien mooi ( alhoewel met PVDA verlies van 25 zetels: matig ) maar bij lange na niet voldoende voor een meerderheid. Splendid isolation: de toekomst van de SP onder Roemer. ( Ps zorg aub dat hij verstandige financiële mensen krijgt die hem kunnen coachen, dit wat zeer pijnlijk)

  Reactie door John van Gogh — woensdag 24 september 2014 @ 16.06 uur