Laten we onze ouderen kleinschalig huisvesten

woensdag 01 augustus 2012 :: 17.06 uur

Phillipe heeft veel geld en woont op stand in het centrum van Parijs, maar hij zit in een rolstoel. Hij is verongelukt bij het paragliden en is van nek tot teen verlamd. Daarom heeft hij veel hulp nodig. Als intiemste verzorger kiest hij Driss, een jonge, werkloze, zwarte man uit een voorstad. Getweeën maken ze wat van het leven. Wat? Dat is te zien in de humoristische, op historische feiten gebaseerde, Franse film Intouchables. De film laat zich prima vergelijken met One Flew Over the Cuckoo’s Nest uit 1975.

Natuurlijk, Philippe kan het zich financieel veroorloven helpers in privédienst te hebben, maar dat is niet waar de film over gaat. De film gaat over hoe Phillipe en Driss, ondanks de zware handicap van Phillipe, steeds de mooie dingen van het leven opzoeken. Dat lukt niet altijd, maar ze komen een eind. (Al ben je verlamd, je kunt altijd paragliden, en wrijven aan de oorlelletjes schijnt ook een erotische ervaring op te leveren.)

De meeste mensen komen niet graag in een verpleeghuis. Je gaat omdat je moeder er ligt, of een goede vriend, maar de meesten doen het niet omdat ze het zo gezellig vinden daar, oog in oog met de aftakeling. Ik ging het liefst met mijn moeder naar buiten, op zoek naar ruimte en frisse lucht. Zij in de rolstoel en ik erachter.

De manier waarop wij onze ouderen wegstoppen in grote gebouwen waar ze meestal niet de zorg krijgen die ze zouden moeten krijgen, heb ik altijd een van de grootste schandalen gevonden van de ‘moderne’ tijd. Te weinig aandacht, hoegenaamd geen privacy, onsmakelijk eten, er zijn veel zaken niet in orde. Ondervoeding en depressiviteit komen vaak voor. We weten het, en we weten het al heel lang. Wie ik hierover ook spreek, vrijwel iedereen benadrukt geen kritiek te hebben op de verpleegkundigen en de verzorgenden. Men heeft eerder veel bewondering voor wat zij aan inzet tonen. Bezoekers zien zelf dat er te weinig personeel is, en zij horen de verhalen over de kleine contractjes (zelfs nulurencontracten komen voor) en over de slechte beloning.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die de menselijke maat als uitgangspunt nemen. Zo heb ik als Kamerlid enkele plekken bezocht waar men het helemaal anders doet. Voor hetzelfde geld, welteverstaan. Kleinschalig, zelf koken, veel aandacht, veel familie-inzet, veel vrijwilligers, daarom meer activiteiten, fijne sfeer. De directeur van zo’n huis: „En waarom denkt u dat hier zes en geen acht mensen samenwonen? Omdat er maar zes gehaktballen in de pan kunnen.” De klok rond is er professionele hulp. Natuurlijk houdt dat in dat het personeel bereid moet zijn in principe alle werkzaamheden te doen. Maar dat is vrijwel nooit een probleem.

Met al die nieuwe ouderen die eraan komen, zullen we van de nood een deugd moeten maken. De zorg moet gehumaniseerd worden: kleinschalige huisvesting voor ouderen, in de buurt. Laten we het schandaal aanpakken en niet langer wegkijken. Voor iedereen een Driss.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

2 Comments

2 reacties

 1. The Intouchables is een grandioze film. Zeker een aanrader voor iedereen. Het commentaar van Jan is precies op zn plaats. Tzijn misschien kleine berichten uit een krant opgepikt maar oh wat staat het dicht bij de waarheid. En wat zonde dat zo weinig mensen hier van af weten. Groeten T.Marion.

  Reactie door Trinet Marion — donderdag 2 augustus 2012 @ 13.00 uur

 2. Hoewel het een mooi streven is, zal het dan uitkomen op een combinatie. Kleine afdelingen of zogenoemde huiskamers in dan toch grote gebouwen. Het hoeft ook niet altijd een nadeel te zijn, veel mensen en grote gebouwen. Er zijn verzorgingshuizen waar ondanks de aantallen veel wordt georganiseerd, het eten goed is en mensen juist kunnen kiezen uit vele contacten. Klein is niet per definitie fijn.

  Niet flauw bedoeld, het woord ‘verongelukken’ wordt gebruikt om een ongeluk met dodelijke afloop aan te duiden.

  Reactie door CiNNeR — vrijdag 3 augustus 2012 @ 3.17 uur