Er waart een spook!

donderdag 13 oktober 2011 :: 23.12 uur

Door de wereld, en het spook heet OCCUPY. Van Tunesië tot New York, van Tel Aviv tot Amsterdam, overal tonen de tentakels van het spook zich op straat. Het spook heeft niet één gezicht, want het herbergt zovéél gezichten. OCCUPY is gefabriceerd op internet, op Facebook. De constructeurs worden allemaal door dezelfde wens gedreven: de diep gevoelde wens verlost te worden van de maatschappelijke ongelijkheid, de om zich heen grijpende hebzucht, de vernietiging van wat mooi en kwetsbaar is, de uitholling van de publieke zaak, én het machteloze gevoel daar niets aan te kunnen doen.
Het is opmerkelijk dat juist de burgers in de Arabische landen het voorbeeld zijn geworden van deze wereldwijde beweging. Zonder exact te weten wat de uitkomst van hun protest zou zijn, maar overtuigd van het feit dat het zo niet langer kon, zijn ze hun protesten begonnen, en hebben ze hun tenten opgeslagen om hun vastberadenheid te onderstrepen.
De eisen mogen per land verschillen, maar de ondertoon is overal dezelfde: zij die denken dat ze het volk kunnen leiden, het volk kunnen besturen, moeten beseffen dat de belangen van het volk, en alleen die, op één horen te staan. Het gemeenschappelijke is, anders gezegd, de wens te komen tot meer democratie.
Democratisering van het politieke bestel, democratisering van de burgerrechten, maar ook democratisering van de economie, de kurk waarop wij allen drijven.
Velen zijn, met name door de schandalen in de wereldwijde financiële sector, gaan ingezien dat dit neoliberale systeem – thuis maar ook elders – meer kwaad doet dan goed. De dominantie van de hebzucht in de financiële sector is iedereen een doorn in het oog, vooral omdat gewone mensen voor de gevolgen van de crisis opdraaien en de samenleving wordt geruïneerd.
OCCUPY, spook van de maatschappelijke vooruitgang, doe wat je moet doen: BEZET!

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

6 Comments

6 reacties

 1. Allemaal leuk en aardig, Jan, deze oproep, serieus, maar om de Occupy beweging als een “spook” te betitelen vind ik ongelukkig gekozen. Achter de occupybeweging zitten echte mensen van vlees en bloed en zij zijn beslist niet ongrijpbaar en onzichtbaar! Zij komen morgen spontaan met hart en ziel samen in het felle daglicht van het Beursplein in Amsterdam en andere pleinen in Nederland en hopen hiermee openlijk tegen het echte spook van machtswellust en jaloezie, haat en hebzucht, angst en onverschilligheid weerstand te bieden en hiermee de moderne slavernij en moedeloosheid uit Nederland te verdrijven. Het gaat hier juist om op te staan voor de menselijke maat en daar is niets spookachtig aan. Wordt ook actief op Facebook, dan kom je er achter dat wij beslist niet als spoken rondwaren! We are the 99%! Hartelijke groet uit Dordrecht

  Reactie door Donnie Greve — vrijdag 14 oktober 2011 @ 17.41 uur

 2. mr. greve
  ken uw klassieken!
  dit komt voort uit de beroemdste toespraak van w. churchil

  Reactie door daan verwaay — vrijdag 14 oktober 2011 @ 22.53 uur

 3. Beste meneer Greve,

  Wanneer u uw klassieken zou kennen, zou het duidelijk zijn dat deze tekst voortvloeit uit de beroemdste toespraak van Winston Churchill.
  Ik vind het zeer kortzichtig van u dat u een enorm commentaar levert zonder kennis van bronnen te nemen, terwijl ik, een scholiertje van 17 jaar jong, dit u zelfs kan vertellen.

  Leer hier wat van!

  Daan

  Reactie door Daan — vrijdag 14 oktober 2011 @ 23.01 uur

 4. Donnie,

  Met de woorden “er waart een spook door de wereld” revereert Jan naar de eerste regel in het “Communistisch Manifest” van Marx en Engels.

  Reactie door Michel — zondag 16 oktober 2011 @ 20.15 uur

 5. Punt is deze; liberaal kapitalisme is niet in de huidige Nederlandse machtsverhoudingen zoals die er nu liggen ingebed. Nog niet.
  Besef dus wanneer je bestaande machtsverhoudingen gaat afbreken je juist ruim baan maakt voor het liberaal kapitalisme.
  De Occupy beweging is niet meer dan een liberale losse flodder die ons allen moet afleiden van waar het werkelijk om zou moeten gaan.
  Je ziet het nu in de reactie naar de Griekse premier.
  Liberaal kapitalisme tracht het politiek speelveld te domineren. Speculanten bepalen de politieke verhoudingen. Althans, ze proberen het.

  Mijn advies; als de financiële markten de druk van een Grieks referendum niet aan kunnen, sluit dan de financiële markten.
  Geen speculaties op de financiële beurzen als deze het democratisch proces voor de voeten lopen.

  Zo liggen de verhoudingen en NIET andersom.

  Reactie door Rob de Kuster — woensdag 2 november 2011 @ 16.49 uur

 6. Beste Michel,

  je hebt gelijk, ik haalde het weer eens een beetje door elkaar;):P

  Reactie door Daan — zondag 6 november 2011 @ 20.06 uur