ROOD!

woensdag 22 juni 2011 :: 18.30 uur

Het was 1968. Ik was zestien en zat op het Titus Brandsma Lyceum. HBS A, zoals dat toen heette. Het was de tijd van opstand tegen de autoritaire verhoudingen op het werk, in het leger, op school en in de samenleving. Het ging allemaal niet ongemerkt aan mij voorbij. Ik was vaak haantje-de-voorste als het om het aanpakken van al of niet vermeende misstanden of onrechtvaardigheid ging. In mijn jeugdige onbezonnenheid heb ik daarbij zeker fouten gemaakt. Zo moet ik voor menig leraar een lastpak zijn geweest, vooral voor die jonge leraar boekhouden die steevast door mij uitgenodigd werd om te vertellen waar de winst van de bedrijven naartoe ging. Van een collega van hem hoorde ik later dat hij er vreselijk mee had gezeten. Ik realiseerde me toen dat niet hij maar het systeem het probleem was.
Ik wil maar zeggen: ik was er vroeg bij. Inmiddels zijn we meer dan veertig jaar verder. En ook vandaag de dag zijn er jongeren die ageren tegen wat zij nú niet vinden kloppen. Een aantal van hen hebben zich verenigd in ROOD, jongeren in de SP. Ben je lid van de SP en onder de 27 dan kun je je aansluiten. Lokaal zijn de ROOD-leden georganiseerd in zogenaamde ‘groepen’. Ze zijn actief op lokale punten (actie voor het openhouden van een bibliotheek; actie voor een skatebaan; actie voor een disco), maar houden zich ook bezig met landelijke zaken als de studiefinanciering, uitbuiting van werkende jongeren en de kwaliteit van het onderwijs. Ze doen aan scholing en leggen gezamenlijk bezoeken af aan interessante plekken.
Uit ervaring weet ik dat het niet eenvoudig is om jongeren te organiseren binnen de politiek. En als het toch eindelijk lukt wordt je geconfronteerd met de vervelende eigenschap die jongeren allemaal hebben: ze worden ouder waardoor ze op enig moment weer gedwongen afscheid moeten nemen van ROOD. Daarom vergt ROOD de permanente aandacht van onze afdelingen.
Het hebben van een ROOD-groep is letterlijk van levensbelang voor onze afdelingen. De leden van ROOD zijn de toekomstige opvolgers van de mensen die nu verantwoordelijk zijn. Maar dat niet alleen: jongeren zijn binnen de SP vooral belangrijk om wie ze zijn, en het enthousiasme, de creativiteit en de strijdwil die ze meebrengen. Momenteel voert ROOD campagne in de partij om meer lokale groepen te krijgen. Steun ze! En ben je onder de 27? Meld je aan

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld