Het CDA en de PVV

maandag 30 augustus 2010 :: 11.28 uur

Onze partij zal nooit een coalitie aangaan met een partij die systematisch mensen wegzet vanwege de religie die ze aanhangen. De partij van Wilders beschouwt de islam echter niet als een religie, maar als een politieke ideologie. Daarin ligt voor hen de rechtvaardiging voor discriminatie, het maken van ongeoorloofd onderscheid als het om moslims gaat. Maar ook het hebben van een politieke overtuiging is volgens artikel één van onze Grondwet geen grond voor ongelijke behandeling.

Het systematisch beledigen, honen, jennen en discrimineren van een bepaalde groep mensen staat haaks op de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit die de SP nastreeft. Daarom hebben wij al vóór de verkiezingen een coalitie met de PVV uitgesloten. Zo niet de VVD (de baarmoeder van de PVV)…en het CDA.

Nadat Paars Plus onmogelijk bleek, kwam voor Rutte en Verhagen de ultrarechtse samenwerking met de PVV in beeld. Plots kwam het CDA met het argument dat de grote winnaar van de verkiezingen, de PVV, kost wat kost in de regering moest worden opgenomen. Dat hoorde we eerder ook al toen de LPF vijfentwintig zetels behaalde. Jammer dat wij in 2006 een dergelijk geluid uit de christendemocratische hoek niet mochten vernemen…

Het CDA, de grote verliezer van de verkiezingen, heeft bij herhaling beweerd dat er geen alternatief zou zijn voor deze pikzwarte coalitie. Onzin, en dat weet Verhagen zelf natuurlijk ook. De zogenaamde Roemervariant, een centrumlinkse coalitie van PvdA, CDA, SP en GL, is niet eens onderzocht, terwijl zij in tegenstelling tot de extreemrechtse variant kan rekenen op een meerderheid in de Tweede én Eerste Kamer, en op veel meer draagvlak in de samenleving.

Op het moment dat ik dit schrijf vertelt oud-minister Veerman bij Nova waarom hij met zestig andere CDA-leden Verhagen heeft opgeroepen op principiële gronden te stoppen met de onderhandelingen met de PVV. De dagen daarvoor hebben een rij andere prominente partijgenoten de CDA-leider al hetzelfde gevraagd. Er dreigt een scheuring in de partij, en het is op dit ogenblik dan ook onmogelijk in te schatten hoe het verder zal gaan, en of we daadwerkelijk zullen worden opgezadeld met het meest rechtse kabinet ooit. Mocht het PVV-kabinet er komen dat zal dat onze maximale waakzaamheid en weerbaarheid vergen.

PS: Tijdens mijn vakantie in Spanje heb ik een boek gelezen van Sebastian Haffner, getiteld ‘Het verhaal van Duitser, 1914 – 1933’ (Rainbow Pockets, 2009). Van harte aanbevolen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

3 Comments

3 reacties

 1. Beste Jan,
  Goed om te lezen dat ook jij het gehuil van de Wilderianen afwijst. Maar wat me verbaasd is dat je de club van Wilders een partij noemt ! Een dictatoriaal geleide club zonder een democratisch bestuurs-orgaan is in mijn ogen geen partij in een democratie ! Wanneer wordt de grondwet eens zodanig gewijzigd dat uitsluitend democratische partijen zich in een democratie verkiesbaar mogen stellen????

  Reactie door René Valk — maandag 30 augustus 2010 @ 13.33 uur

 2. Da’s mooi Jan, zoveel medemenselijkheid. Ik geloof het alleen wanneer de SP eens ophoudt met het criminaliseren van, en denigrerend schrijven over, Oost-Europeanen. Daarnaast heeft de SP zich jarenlang niet uitgesproken, dus ook niet geweigerd, of de partij met de PVV een coalitie wilde aangaan of niet. En getuige het politieke werk in de praktijk kunnen de PVV en de SP heel goed met elkaar samenwerken. Ook het tritsje SP, PVV en VVD zie ik heel vaak langskomen!

  Dat is het verschil tussen jou en mij Jan. Jij ben een politicus met ronkende retoriek, en ik ben een burger met principes die ik voor niemand hoef in te leveren.

  Reactie door Annemiek — woensdag 1 september 2010 @ 16.48 uur

 3. Het begint nu echt lachwekkend? te worden, zowel die PVV uitlatingen als de reactie erop door div. partijen… Zoals een studente rechten(!), die onlangs in het programma College Tour(10 feb), Geert Wilders met Hitler vergeleek en door Bram Moskowicz werd geadviseerd om maar beter geschiedenis te gaan studeren i.p.v rechten… Ze werd meteen bij Paul de Leeuw! uitgenodigd, maar ja… kijk alleen maar naar dat publiek dat daar zit… Zouden best veel PVV stemmers bij kunnen zitten ;-) Die domme? (of uitgekookte) vergelijkingen hoorden we ook al toen Pim Fortuyn met Himmler werd vergeleken door de linkse media en bekende PVDA flut politici, zoals o.a. Melkert… Niks nieuws dus, die “demonisering” ;-) Theo v. Gogh kon erover meepraten (R.I.P), heeft z’n leven op het spel gezet om de extreme Islam aan de kaak te stellen en de rest is geschiedenis….
  Noot: Misschien is Geert Wilders wel slimmer dan we denken en gebruikt hij gewoon het zgn Fortuyn (shock) effect.. zeg extreme dingen en de tegenstanders accepteren uiteindelijk een gematigder versie die daarvoor nog politiek incorrect was ( daar kan Bolkestein over meepraten ;-) Krijgt Wilders uiteindelijk toch z’n zin ….moet ie wel voor z’n leven vrezen en jarenlang met bodyguards rond lopen en op verschillende adressen wonen….wie heeft DAT er nu voor over? Blijft toch een mysterie die man… ( N.b! Ik stem SP hoor :-)

  Reactie door Dolf — zaterdag 12 februari 2011 @ 14.29 uur