Van Rotterdam naar Amersfoort

zaterdag 26 juni 2010 :: 22.22 uur

Toen de SP in 1972 van start ging hadden we ons hoofdkantoor aan de Dominicanenstraat in Nijmegen. We waren nog klein en we hadden genoeg aan de begane grond van het woonhuis op nummer 1. In de kelder stond een offsetpers, en op de etages boven woonden studenten. In Rotterdam hadden we een dependance aan de Zaagmolendrift. Toen bleek dat de partij aansloeg en we bijgevolg gingen groeien, werd het pand in Nijmegen snel te klein en verhuisden we naar Rotterdam, de stad waar de partij eens was opgericht.

Vanaf 1977 was Vijverhofstraat 65 in Rotterdam ons nieuwe adres. Het gebouw ligt verscholen in een woonwijk, de Agniesebuurt, niet ver van het centraal station. Aan de voorkant zie je eigenlijk alleen een loopdeur en een kanteldeur, maar daarachter vind je een gang die toegang geeft tot een complex van drie verdiepingen. Toen we het pand kochten was het van binnen hoegenaamd leeg, het was daar vóór een magazijn. In de loop van de jaren is er veel verbouwd. Nu is in de kelder de opslag en de drukkerij; op de begane grond een vergaderzaal en kantoren; en op de eerste verdieping zit de administratie, de redactie en de opmaak. In tegenstelling tot de bewering van het gossipblaadje HP/De Tijd dat het pand aangekocht zou zijn met ‘Chinees geld’, is het pand helemaal door de leden gefinancierd. Met leningen van 1.000 gulden droegen veel leden bij aan het kapitaal dat nodig was.

Sinds 1977 heeft de partij vrijwel onafgebroken groei gekend, in leden- en afdelingental, en in electorale aanhang. Het resultaat: ons pand werd te klein, en gaandeweg moesten we meer en meer ruimte bijhuren. Daarom ontstond al jaren geleden de wens te verkassen naar een groter pand, centraal in het land en goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Na lang zoeken hebben we dat pand gevonden in de nabijheid van het NS-station van Amersfoort. Op 26 juni heeft de partijraad unaniem ingestemd met de aankoop van het oude Rabo-bankfiliaal aan de Snouckaertlaan. De kosten voor aankoop en verbouwing belopen om en nabij de vijf miljoen euro, deels te financieren uit eigen middelen, deels door middel van een lening.

Met weemoed zullen we over anderhalf jaar afscheid nemen van Rotterdam. De partij is immers om tal van redenen innig met die stad verbonden. Maar het is de vooruitgang… Die dwingt ons om vooruit te kijken, uit te kijken naar een verdere groei van de stem van socialistisch Nederland.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

1 Comment

1 reactie

  1. Jammer voor Rotterdam!

    Reactie door Rotterdam — woensdag 1 december 2010 @ 22.06 uur