Onze Agnes

zondag 07 maart 2010 :: 0.12 uur

Agnes heeft de handdoek in de ring moeten gooien. Zo vond ze zelf. ‘Ik moet dit doen in het belang van de partij’, zei ze. De druk op haar werd ondraaglijk. Vooral vanuit de media. Onder de bevolking en zeker onder haar achterban ondervond ze veel respect en steun. De fractie stond als één man achter haar, net als de partij. Op het congres van januari werd ze toegejuicht op een manier die nog nooit iemand anders in de SP ten deel is gevallen.

Agnes’ verdienste voor de partij is enorm. Eerst als voorzitter van de afdeling Doesburg en gemeenteraadslid, later als medewerker van de Tweede Kamerfractie en lid van de volksvertegenwoordiging. Als woordvoerder ‘zorg’ in de Kamer heeft ze naam gemaakt en werd ze beschouwd als één van de invloedrijkste mensen. Dankzij haar tomeloze inzet is er veel veranderd. De marktwerking in de thuiszorg kan overal worden teruggedraaid, er is meer aandacht gekomen voor de wantoestanden in de verpleeghuizen, er wordt nu kritischer gekeken naar de invloed van de farmaceutische industrie op de wetenschap, en nog veel meer. Het is allemaal te danken aan de inzet van de epidemiologe Agnes Kant.

Jarenlang was ze verantwoordelijk voor de gang van zaken in de Tweede Kamerfractie. Achter de schermen heeft ze heel veel politiek werk van de fractie in goede banen geleid. Dankzij haar coördinerende rol had ik de handen vrij om te werken aan nieuwe initiatieven en het bijstellen van het verkeerde beeld dat van onze partij bestond.

Anderhalf jaar lang heeft Agnes de fractie geleid als fractievoorzitter, en, zoals gezegd, tot grote tevredenheid van de fractie en de partij. Haar innemende persoonlijkheid en haar scherpte, haar werklust en enthousiasme werkte aanstekelijk voor alle kamerleden en medewerkers van de fractie. Haar oprechte verontwaardiging over de onrechtvaardige behandeling die veel gewone mensen krijgen werkten inspirerend op anderen. Ze opende letterlijk mensen de ogen voor de zaken die niet goed gaan in ons land. En daar bleef het niet bij: ze drong altijd aan op het formuleren van goede alternatieven omdat dat ons gelijk zou onderstrepen. Het kan anders…

Zij is de drijvende kracht geweest achter grote, wetenschappelijk verantwoorde onderzoeken onder leraren, politieagenten en andere beroepsgroepen. ‘We moeten precies weten hoe het zit’, zei ze dan. Die onderzoeken hebben veel uiterst nuttige informatie aan het licht gebracht en de partij op het goede spoor gezet als het gaat om de oplossingen voor de problemen die er in de publieke sector zijn.
Agnes zelf heeft besloten om niet meer beschikbaar te zijn als fractievoorzitter en ook niet te kandideren voor het lijsttrekkerschap. Velen betreuren haar beslissing. Velen vinden het onrechtvaardig en onjuist wat er is gebeurd. De loftuigingen aan haar adres zijn nu op internet en elders niet van de lucht. Je bent geneigd te denken: waarom nu? Waarom nu en niet toen ze het zo hard nodig had?
En verder. Hoezo Agnes weg? Wat te denken van die andere politieke leiders waarvan de overgrote meerderheid van de bevolking aangeeft er geen enkel vertrouwen in te hebben? De Balkenendes en de Bossen bijvoorbeeld, die er niet voor terugdeinzen om in tijden van crisis het kabinet op te blazen terwijl er kansen te over waren om eruit te komen? Zij blijven zitten en vieren hun grote nederlagen bij de verkiezingen als overwinningen.

De partij en de fractie waren en zijn bijzonder trots op het feit dat Agnes onderdeel uitmaakt van onze partij. Agnes hoort bij ons, en dat zal altijd zo blijven.

Inmiddels heeft de fractie een opvolger gekozen voor haar: Emile Roemer uit het Brabantse Boxmeer. Emile is de nieuwe fractievoorzitter. Hij heeft aangekondigd ook beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. En, al na één dag in de publiciteit, geeft bijna de helft van de mensen aan dat hij de SP verder op weg zal helpen. Kom op, Emile. Do it! Voor Agnes, voor ons allemaal.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

10 Comments

10 reacties

 1. Beste Jan,

  Na het lezen van bovenstaande en een reactie te geven op de vraag van waarom nu
  pas lovende reacties aan het adres van onze Agnes, kan ik mij alleen maar voorstellen dat velen net als mij Agnes als een zeer sterke persoonlijkheid zagen die bijna niet te breken is.
  Ik denk dat Ik en mogelijk velen met mij te weinig rekening hielden met de mens Agnes waarvoor ook ik mij diep schaam.
  Zelf heb ik haar enkele malen (ongevraagd) aangeschreven met goedbedoelde tips om zelfverzekerder over te komen in debatten
  Agnes werd gezien als een Leeuw die haar Klauwen ergens insloeg zonder het weer los te laten, en in dit proces werd vergeten dat ook zij nog een welp was die positieve aandacht en verzorging nodig had.
  SPIJT, komt altijd als het al te laat is en daarmee is het kwaad al geschied.
  Toch hoop ik dat zij terug komt op haar besluit de politiek te verlaten, want een sociaal rechtvaardige strijder als haar kom je zelden tegen.

  Met vriendelijke groet,

  Marten Bloksma

  Reactie door Marten Bloksma — zondag 7 maart 2010 @ 13.53 uur

 2. Dag Jan
  Ik vind het jammer wat er gebeurt is….
  Agnes verdiende inderdaad een mooiere periode.
  Ze dreigde echter dol te draaien ,wat haar eigen gezondheid niet te goede zou komen.
  Het leven van iemand die zich inzet voor een goede zaak word door de media uitvergroot voor de kijkcijfers
  ..
  Ik hoop dat Agnes ,na tot rust te zijn gekomen de SP weer gaat steunen ,want de andere leden hebben ieders steun nodig in deze roerige tijden…..

  Reactie door Fred — zondag 7 maart 2010 @ 18.03 uur

 3. Bedankt Agnes, het ga je goed! We zullen je niet vergeten.

  Oh, en Jan; ik heb me vandaag -eindelijk- aangemeld als lid. Nu is de tijd. Misschien wel meer dan ooit.

  Een hart onder de riem van,

  Thijs Muus,

  popmuzikant en jongerenwerker te Den Haag

  Reactie door Thijs Muus — zondag 7 maart 2010 @ 20.10 uur

 4. Beste Jan,

  Ik vind het erg vervelend voor Agnes wat er is gebeurd. Ze was inderdaad een ontzettend gedreven en integere politica en SP’er. Ze krijgt van mij dan ook veel bewondering voor haar werk en ik hoop echt dat ze niet weggaat!

  Wel hoop ik dat met Emile Roemer het geluid toch wat meer het SP-geluid in de volle breedte is: Privacy (we zijn immers de partij die het het beste voor heeft met privacy), afschaffen van artikel 23 lid-7 van de grondwet, einde marktwerking in het OV, investeren in de binnenvaart.. we moeten niet teveel doorslaan in de effecten voor de crisis.. ons verhaal is natuurlijk veel meer dan dat!!

  Ook hoop ik echt dat Emile Roemer een eigen website krijgt net als jij. Ik denk, ondanks het soms lage niveau op weblogs in het algemeen(alhoewel ik daar hier weinig van merk) dat het fijn is dat mensen kunnen nalezen wat Emile nu precies heeft gezegd in plaats daarvan een helehoop kranten te moeten naspitten of moeten zoeken in de SP-website. Ik denk dat het formaat van uw website daar prima bij past!

  Groetjes, Sjaak

  Reactie door Sjaak — zondag 7 maart 2010 @ 23.31 uur

 5. kan bovenstaande (inclusief reacties) enkel onderschrijven.

  Wellicht dat in deze column ook een mooie slogan schuilgaat voor de aankomende verkiezingen.

  Het kan anders !

  Reactie door Jeroen — maandag 8 maart 2010 @ 1.23 uur

 6. Mooie ode aan Agnes.
  Misschien komt ze nog weer terug. Zo slecht deed ze het niet, absoluut niet.
  En inderdaad: De Balkenendes en de Bossen bijvoorbeeld, die er niet voor terugdeinzen om in tijden van crisis het kabinet op te blazen…
  Schandalig, die gasten hebben een plaat voor de kop van schokbeton, meer hoe ik niet te zeggen.

  Reactie door Christien Damman — maandag 8 maart 2010 @ 12.26 uur

 7. Agnes had ik hoog zitten, maar helaas in de debatten deed ze het niet goed. Voor mij blijft ze die kanjer en ook ik hoop dat ze terugkeert. Met haar inzet en passie over zorg op de manier die zij kon verwoorden is zij voor mij de SPer. een generalist zijn en er tegen opgewassen zijn is toch weer iets anders.

  Reactie door Harry Sangers — donderdag 11 maart 2010 @ 17.20 uur

 8. Jammer jammer, zo gepassioneerd en vooral eerlijk, een verlies voor de Nederland.

  Reactie door Alie de Groot — dinsdag 16 maart 2010 @ 16.49 uur

 9. Ik doe het even zo:

  Hallo Agnes,

  Het waren tropenjaren;alles moeten kunnen zonder te oefenen.(volgens de media)
  Je gedrevenheid begreep ik met name in het
  laatste debat.
  Je knokte voor je idealen.
  Dat zul je als mens steeds blijven doen, omdat jij zo in elkaar zit.
  Jij zult als persoon niet te splitsen zijn zoals velen in de politiek dat wel zijn.(Al die verschillende petten)
  Blijf jezelf en geniet van de druk die nu van de ketel is.
  Ik ben een groot bewonderaar van je.
  Ook begrijp ik je terugtrekken uit de aktieve politiek.
  Heb het goed en blijf gezond!

  Net

  Reactie door net — donderdag 1 april 2010 @ 13.15 uur

 10. Agnes heeft goed haar best gedaan en deed, wat ze kon. Tijdens de debatten tegen de andere partijen probeerde ze haar mannetje te staan, maar helaas ging dat op het eind niet goed. Dat was jammer, maar ook, dat ze de handdoek in de ring heeft gegooid. Dat had niet gehoeven. Agnes had best kunnen blijven, als ze maar wat meer steun had gekregen bij de achterban.

  Reactie door Maayke — vrijdag 23 april 2010 @ 16.27 uur