Het is aan u: Wat gaat het worden?

maandag 01 maart 2010 :: 22.00 uur

Aanstaande woensdag gaat Nederland naar de stembus. Het is een dag waarop ├║ aan te woord bent, en eens keer niet de politici. Het is de essentie van democratie: verkiezingen. We vergeten nog wel eens dat dit recht niet iedereen op de wereld gegund is, dat het een voorrecht is waar onze voorouders hard voor gestreden hebben. Het recht om te mogen bepalen wie ons besturen is letterlijk bevochten op de koning en de elite van destijds.

Woensdag mogen we dat recht dus uitoefenen. Maar, in mijn optiek, is het niet alleen een recht maar ook een plicht. Er bestaat geen juridische verplichting, maar wel een morele verplichting om die kleine moeite om naar het stembureau te gaan te nemen. U bent verplicht belasting te betalen; dan bent u in mijn ogen ook verplicht mee te denken over de besteding van al dat geld. U zit bij verkiezingen aan de knoppen.

Omdat nu de raadsverkiezingen snel gevolgd worden door de verkiezing van de Tweede Kamer, krijgen we te maken met een vier maanden durende campagne van de partijen. Iedereen wil uw stem. Daarom wordt er ook zoveel beloofd, en schromen partijen niet om plotseling van kleur te verschieten. Zo beloven VVD en PVV u belastingverlaging en de PvdA zegt nu ├ęcht een ruk naar links te willen maken. Ik nodig u uit: laat uw voorkeur niet op de eerste plaats bepalen door de beloften van de politieke partijen, maar kijk vooral naar de daden van de verschillende partijen. Die zeggen namelijk alles over de ware aard van de politici die nu om uw stem dingen.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

4 Comments

4 reacties

 1. Het is voor mij duidelijk, het is en blijft de SP voor mij in Assen. Er zijn voor mij een aantal zaken waar de SP zich hard voor gemaakt heeft, minimabeleid maar ook een actie die gehouden is bij een sociale werkplaats hebben mij erg aangesproken.

  Reactie door Henk — woensdag 3 maart 2010 @ 11.45 uur

 2. Please Jan, kom terug naar de SP! Dat zou in plaats van verlies een grote, grote terugkomst betekenen voor de SP in juni! Doe iets!

  Reactie door Piet — donderdag 4 maart 2010 @ 19.49 uur

 3. Hartstikke balen die uitslag, en vanochtend lees ik ook nog dat Agnes Kant opstapt als fractievoorzitter. Erg jammer.

  Ook lees ik dat de SP een nieuw fris gezicht zoekt, zo vlak voor de verkiezingen… Ook jammer, moet een groentje de strijd met Wilders en Bos aangaan? Stiekem hopen we natuurlijk allemaal op een bekend gezicht. Het gezicht dat de SP groot gemaakt heeft en de PVV en PvdA kleiner kan maken.

  Reactie door EZ — vrijdag 5 maart 2010 @ 9.45 uur

 4. Ls. ik ben als aanhanger van SP stom verbaasd dat de VVD in de lift zit, zoals bijna iedereen heeft ondervonden is door de privatisering (welke deze partij voorstaat) alles is duurder en slechter geworden,ziektekosten,energie,openbaarvervoer.alles zou door concurentie goedkoper worden.Waarom gebruikt de SP argument niet in haar verkiezings leuze

  Reactie door bob harpenau — maandag 24 mei 2010 @ 18.35 uur