Wilders’ wet

donderdag 21 januari 2010 :: 20.52 uur

Het proces tegen Geert Wilders is begonnen. Ik ben daar niet blij mee. De tegenstanders van Wilders, die dit hebben afgedwongen, gunnen hem deelname aan een loterij zonder nieten. In het ergste geval wordt Wilders veroordeeld, en kan hij als ‘slachtoffer van de elite’ de voortrekkersrol nemen in de strijd voor het vrije woord. Wordt hij vrij gesproken dat kan hij zijn beledigingen en andere discriminatoire uitlatingen voort zetten, met een stempel van de rechter. Verdere vergroving van het debat binnen en buiten de Kamer, en een toename van de tegenstellingen in het land liggen dan in het verschiet.

De opvattingen van Wilders aangaande de islam en de mensen die dat geloof aanhangen, zijn verwerpelijk. Niet omdat hij wijst op de abjecte passages in de koran, maar omdat hij consequent een bepaalde bevolkingsgroep wegzet. Voor mij is geloof iets voor en van het privé-domein. Iedereen is vrij om te denken en te geloven wat hij of zij wil. Bijgevolg hebben we gelukkig ook geen ‘gedachtepolitie’. De houding van Wilders, en vooral de door hem gebezigde taal tegenover moslims, blijft niet zonder gevolgen. Woorden hebben hun betekenis, voor de afzender én voor de ontvanger. Alle conflicten op aarde zijn met woorden begonnen: vermeend goed en kwaad moet immers benoemd worden. Het onderscheid tussen wij en zij moet scherp getrokken worden, en dan volgen de diskwalificaties, dan de stemmingmakerij, dan de discriminatie, dan de haat, en dan….

Wilders’ opvattingen moeten worden bestreden: in de Kamer, in de kantine, op school, op het werk, maar niet in de rechtzaal. In de rechtzaal gaat het om de vraag of met de uiting van een mening de wet wordt overtreden, niet om de vraag of een mening gewenst is of niet. In een levende democratie bestaande uit weerbare mensen zal iedereen die vraag moeten beantwoorden: zijn de opvattingen en plannen van Wilders gewenst? Wilt u een ‘kopvoddentax’? Wilt u apartheid, wilt u tweederangs burgers? Wilt u witte en zwarte wijken, of juist bestrijding van de segregatie?

Of bent u met mij van mening dat het aanwakkeren van tegenstellingen onder de mensen alleen maar leidt tot ellende. En dat we de problemen die er zijn moeten aanpakken: exit de foute elite, die wel oog heeft voor eigen zaken, maar niet voor het algemeen belang; aanpak van de groeiende armoede; orde op zaken in onderwijs en zorg; een overheid die optreedt in plaats van terugtreedt; en ook: geen witte en zwarte scholen; geen witte en zwarte wijken; alle migranten leren de taal; en iedereen respecteert de belangrijke, heersende waarden.
Laat Wilders’ wil geen wet worden.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

11 Comments

11 reacties

 1. Beste Jan Marijnissen,

  Ik ben met u verhaal mee eens en het blijft steeds strijdbaar voor de vrijheid in nederland en ik wordt daar ook niet goed van dat de islams en moslims die Geert wilders voor de rechter slepen zijn ook al niet te slim maar wel dom bezig !
  Ik ben wel de meeste punten van Geert wilders mee eens en ook gelijk hebt maar een paar details ben ik soms niet mee eens maar de tijd komt wel dat Geert wilders ook naar de burgers luisteren over wat wel goed en wat niet goed is !
  Ik stem ook op Geert wilders maar heb liever dat hij niet aan de macht komt maar VVD en nog andere partijen die ook graag met geert meewerken aan de nieuwe ideeen.
  Ik merkt nu al dat sommige partijen die een paar nieuwe wetten hebben ingevoerd dat heeft wel allemaal aan geert idee te danken en dit zo mogelijk laten uitvoeren.
  Dat is ook zeer van belang om onze vrijheid in nederland te laten bloeien !
  Ik heb niets tegen goede buitenlanders alleen de slechte buitenlanders wil ik wel weg hebben en u weet ook dat het nu heel slecht gaat in nederland, alles word erger en rootzooi, dat hebben de PvdA, CDA het gedaan !

  Ik hoop dat in het jaar 2011 een heel nieuwe regering komen die heel goed voor nederland en ook burgers die tevreden mogen leven !

  Reactie door Eugenie — donderdag 21 januari 2010 @ 23.02 uur

 2. De SP heeft verdomd goede dingen te melden… het is alleen zo jammer dat het de laatste tijd zo onopgemerkt blijft: privacymeter, wartsila, tegen vermarktingen v.d. zorg… zou dat door de ‘rechtse’ media komen?

  Reactie door Sjaak — donderdag 21 januari 2010 @ 23.55 uur

 3. [...] Wilders’ wet | Weblog Jan Marijnissen http://www.janmarijnissen.nl/2010/01/21/wilders%E2%80%99-wet – view page – cached Het proces tegen Geert Wilders is begonnen. Ik ben daar niet blij mee. De tegenstanders van Wilders, die dit hebben afgedwongen, gunnen hem deelname aan een loterij zonder nieten. In het ergste geval wordt Wilders veroordeeld, en kan hij als ‘slachtoffer van de elite’ de voortrekkersrol nemen in de strijd voor het vrije woord. Wordt hij vrij gesproken dat kan hij zijn beledigingen en… Read moreHet proces tegen Geert Wilders is begonnen. Ik ben daar niet blij mee. De tegenstanders van Wilders, die dit hebben afgedwongen, gunnen hem deelname aan een loterij zonder nieten. In het ergste geval wordt Wilders veroordeeld, en kan hij als ‘slachtoffer van de elite’ de voortrekkersrol nemen in de strijd voor het vrije woord. Wordt hij vrij gesproken dat kan hij zijn beledigingen en andere discriminatoire uitlatingen voort zetten, met een stempel van de rechter. Verdere vergroving van het debat binnen en buiten de Kamer, en een toename van de tegenstellingen in het land liggen dan in het verschiet. View page [...]

  Pingback door Twitter Trackbacks for Wilders’ wet | Weblog Jan Marijnissen [janmarijnissen.nl] on Topsy.com — vrijdag 22 januari 2010 @ 3.07 uur

 4. Beste Jan Marijnissen,

  Je bent een enorm kanon. Je vertoonde je afgelopen week in Roosendaal. Ik heb diep respect voor de manier waarop je de SP gestalte hebt gegeven. Ik ben enorm links…heb me ooit met Hugo Polderman begeven op een pad van het her en der plakken van SP posters in deze stad. Alhoewel ik in feite steeds verder overhel naar het communisme, schijn ik recentelijk enkele rechtse trekjes te vertonen. Onze CDA burgemeester Marijnen vind ik een bewonderenswaardig persoon….koffieshops sluiten enz. en ik had NOOIT gedacht ooit nog begrip op te kunnen brengen voor iemand van CDA huize, alhoewel de benoeming van deze burgervader aanvechtbaar en dubieus is. Tevens keer ik mij faliekant tegen Wilders…ik laat de SP nooit in de steek.

  Reactie door martinus becht — vrijdag 22 januari 2010 @ 3.09 uur

 5. geacht heer marijnissen,
  Ik ben onder de indruk van uw Collum van 22 jan. Graag wil ik reageren op de uitspraak Kopvoddentax.
  Kopvoddentax had nog nooit iemand gehoord, en dat verzin je niet zomaar en is gekozen door een ideologische haat en woede tegen een bevolkingsgroep van onze maatschappij. En uit het oogpunt van haatzaaierij discriminatie intimidatie enz. dan verzin je het wel met voorbedachten rade, en zeg je dat niet zomaar.

  Alleen het woord al,en dat wordt door de politiek afgezwakt naar “Hoofddoekjes belasting” maar dat bedoeld hij niet.
  En als je dan het woord gaat ontleden kom je op KOP VODDEN en TAX
  Ik heb er de woordenboeken op na geslagen , u zult tot dezelfde conclusie komen.
  Ik wist niet wat ik hoorde toen Peter R de Vries bij Pauw en Witteman haarfijn uitleg kon geven wat kopvoddentax nu echt betekend
  En dat mag? mag dat echt hier in Nederland echt !
  Die beweging moet verboden worden als je dit soort verwerpelijke ideeën, die gespekt zijn met haat en woede, nastreeft.
  Hij hoort niet in de politiek maar bij een Psychiater.

  Reactie door Norbert — vrijdag 22 januari 2010 @ 3.43 uur

 6. Wow! Deze column is volgens mij echt de basis van wat zovelen denken. Laat iemand met abjecte meningen zeggen wat ie denkt en bestreden worden in het debat. Ondanks dat ik geen SP’er ben mis ik u als politiek leider wanneer ik deze analyse lees.
  Wilders’ opvattingen zijn veelal ronduit idioot, maar daar moeten andere partijen de PVV stemmers wel van overtuigen.

  Reactie door Matthijs — vrijdag 22 januari 2010 @ 3.45 uur

 7. Jan ik vraag mij elke keer af waarom mensen die gestudeerd hebben wilders woorden in mond leggen die hij nooit zegt bijv dat hij moslims niet mag .
  Ik als laag geschoolde hoor hem toch altijd zeggen dat hij de islam als godsdienst niet ziet zitten .
  Ben ik nou zo slim of zij zo dom
  ps ik denk dat wilders op die manier gedemoniseerd wordt
  gr Teus

  Reactie door teus — vrijdag 22 januari 2010 @ 10.06 uur

 8. @5,……..

  In Sobibor sprak men, de bazen van “40/”45, niet over joden maar over Figuren of Lumpen (vodden).

  Deze rechtzaak is of wordt een podium voor de Psycho Von Venlo.

  Hij krijgt en-of neemt alle ruimte om zelfs de rechters voor schut te zetten.

  Zijn sterke punt, waar ik nog nooit van gehoord heb, is voordat de ander met kritiek komt beschuldig ik die ander van diezelfde kritiek. Bijvoorbeeld Koran en Mein Kampf,…..Fascisme en Islam,….

  In feite is zijn benadering van Mosilms/Islam te vergelijken met de methodieken in Mein Kampf en het Fascisme.

  Wie durft mister knieschot en berufsverbot dit onder zijn ogen te brengen,….

  Reactie door Plukkie — vrijdag 22 januari 2010 @ 15.06 uur

 9. Sorry hoor,maar vergelijk nu eens de woorden van Wilders met dat van een jood.
  Zet in plaats van islam het joden-dom in die plaats.
  Wat zou er gebeurt zijn als een ander die term wat Wilders gebruikt zou voeren.
  Al gelijk na de eerste uitspraak over het jodendom word ie al strafbaar verklaart.
  Wat is dan het verschil met wat Wilders zegt of een ander.
  Dit alles is gewoon een toneelspel wat erom heen gevoerd word.
  Wilders is een decoy geworden.
  En jullie Sp zitten daar voor spek en bonen.
  Nooit zullen jullie die macht krijgen.
  Alleen zij die de corperatie’s dienen en wat het systeem zo in elkaar gezet heeft zoals het nu is.
  De ene leugen naar de andere word verteld.
  En niemand die eens echt aan de bel trekt waar het heen gaat.

  Reactie door sander — vrijdag 22 januari 2010 @ 19.56 uur

 10. [...] en iedereen respecteert de belangrijke, heersende waarden. Laat Wilders? wil geen wet worden. bron Ik lees graag de bedenkingen van Marijnissen. Misschien kan deze blogtekst jullie een handje [...]

  Pingback door Proces Geert Wilders - Zita Forums — zaterdag 23 januari 2010 @ 14.10 uur

 11. [...] verder op janmarijnissen.nl :Column, Jan Marijnissen, SP, [...]

  Pingback door Column Jan Marijnissen | Wilders wet - totaalzinloos.nl — zondag 21 februari 2010 @ 15.03 uur