Wat bezielt Obama?

dinsdag 08 december 2009 :: 23.28 uur

Obama Foto/ ANP

De meerderheid van Nederland stond te juichen toen Obama werd gekozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Eindelijk kwam er een eind aan het neoconservatieve regime van George W Bush. Een regime dat naast veel binnenlandse ellende in de VS ook verantwoordelijk is voor de start van twee oorlogen, in Irak en Afghanistan.
De oorlog in Irak werd begonnen op valse gronden en heeft honderdduizenden burgerdoden en geen perspectief voor het land opgeleverd. De oorlog in Afghanistan werd gestart om Osama Bin Laden te elimineren, Al Qaida te vernietigen, en de Taliban te verwijderen uit de regeringsmacht. Althans, dat was het verhaal. Osama is niet gepakt, Al Qaida leeft nog steeds, en de Taliban heeft meer aanhang dan ooit tevoren.

De regeringsmacht is nu in handen van een corrupt regime onder leiding van president Karzai, die zijn macht dankt aan het feit dat er geen tweede verkiezingsronde kwam omdat men geen eerlijke verkiezingen kon organiseren. Het land, dat gedomineerd wordt door een stammencultuur, is tot op het bot verdeeld, en de VS en de NAVO hebben in vrijwel geen enkel opzicht in de afgelopen acht jaar dat deze oorlog duurt, vooruitgang kunnen boeken. Te weinig wordt gewezen op de strategische belangen van de VS in de regio, en de belangen die er bestaan in verband met de olie- en gasvoorraden in de landen boven Afghanistan, die alleen via dat land hun weg naar de zee kunnen vinden.

Destijds was de SP de enige partij die zich verzette tegen deze oorlog tegen een van de armste landen van de wereld. Wij zagen in dat de grootte van het land, zijn onherbergzaamheid en de enorme verdeeldheid onder de bevolking geen perspectief boden op een snelle verandering. Sterker, dat een bommentapijt en een invasie juist contraproductief zouden werken. De Afghanen zullen, waarschijnlijk via veel omwegen, uiteindelijk hun eigen weg kiezen. En dat is goed. Als we ze ergens bij kunnen helpen, moeten we dat niet nalaten, maar ze zullen het zelf moeten doen.

Obama heeft nu besloten dat er dertig duizend VS-militairen extra naar het land gaan. Vanaf halverwege 2011 moet dan de terugtrekking beginnen, ook van de NAVO-troepen. Een buitengewoon raar besluit. Ten eerste weten we na acht jaar dat deze gewelddadige strategie nooit het gewenste resultaat zal opleveren, en ten tweede zullen de tegenstanders, nu ze weten dat binnen twee jaar de aftocht wordt geblazen, hun strategie daarop aanpassen.
Is dit het begin van het einde van het tijdperk Obama?

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

1 Comment

1 reactie

  1. Het viel mij ook tegen van Obama. Er is een vergelijk Kennedy had het zelfde dilemma en koos ook voor meer troepen in Vietnam begin 60. Wat Kennedy verder zou hebben gedaan zal niemand ooit weten, maar 50 jaar later zou je toch op iets anders mogen hopen. Een verdeeld land corrupt in alle lagen net als 50 jaar geleden. We leren nooi We zaaien haat we kweken haat en we zullen het oosten ook.

    Reactie door Harry Sangers — maandag 4 januari 2010 @ 22.31 uur