D67

vrijdag 09 oktober 2009 :: 21.45 uur

Het verzet tegen de verhoging van de AOW-leeftijd begint op stoom te komen. Woensdag was ik in Heerlen op een manifestatie. Ik werd opgehaald door Ron, een van de vele mensen die zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen om er een succes van te maken. Het is er druk en de stemming zit er goed in. Er is veel boosheid. ‘De veroorzakers van de ellende ontspringen de dans en hebben de schaapjes op het droge, en wij mogen langer doorwerken. Onrechtvaardiger kan niet’, zegt een mevrouw, die in de schoonmaak werkt, tegen me.

Op het podium doet een man die bij de WSW werkt zijn verhaal. Iedereen is stil en luistert. Het is net of iedereen zich een beetje betrapt voelt. WSW’ers doen toch geen serieus werk…, en al helemaal niet in de plantsoenendienst. Ik schaam me. De rillingen lopen over mijn rug wanneer hij vertelt over wat ze allemaal doen en meemaken, als het warm is en als het ijskoud is. Ik realiseer me dat er helemaal geen licht werk meer bestaat in ons land. Van iedereen – jong en oud –wordt permanent het maximale gevraagd.

Dit maakt de discussie over de mensen met ‘de zware beroepen’ zo raar. Wie heeft er géén zwaar beroep? De man die op provisie zijn verzekeringen aan de man moet brengen? Het meisje op het call-centrum? De marktkoopman? De mevrouw achter de kassa? De medewerker van de Sociale Dienst? Ik zou het niet weten. Nee, ik weet het wel: Het zijn allemaal zware beroepen, als je het maar lang genoeg doet terwijl je voelt dat je lichaam en geest niet meer op hun best zijn.

De speaker op de manifestatie maakt bekend dat onderzoek heeft uitgewezen dat twee op de drie Nederlanders tegen het kabinetsplan is. Ook onder de aanhang van de coalitiepartijen is de meerderheid tegen. Wat opvalt is dat veel mensen slecht op de hoogte zijn. Zo denken de mensen die nu aangeven dat ze D66 willen gaan stemmen in meerderheid dat die partij tegen de AOW-leeftijdsverhoging is. Een wijdverbreid misverstand. D67 is vóór. Sterker: Het is de énige partij die dat ook al in haar verkiezingsprogramma had staan! De partij kreeg drie zetels van de kiezer.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld