Let op uw zaak!

donderdag 05 maart 2009 :: 12.45 uur

De crisis waarin het wereldwijde kapitalisme verkeerd wordt gebruikt om de buikriem verder aan te halen. Dat wordt dan vooral bepleit door de mensen met bretels. Van alles wordt bedacht. Om iedereen alle werk te laten accepteren zegt Donner: ‘Asperges steken is goed voor de zelfreflectie’. Zie je het al voor je, Donner gebukt over een bedje met asperges met een mes in zijn hand… Ik heb jaren op één tegel gestaan, maar voor mijn zelfreflectie was dat niet nodig, het was voor het geld, niets anders.

Het zijn altijd de mensen die wijn drinken die zeggen dat water zo lekker is. Ze weten niets van het gewone leven. Ze zijn als Marie Antoinette die tegen de hongerige Parijzenaars zei: ‘Als je geen brood kunt krijgen, waarom eet je dan geen taart?’

Solidariteit is altijd iets van vooral de werkende klasse geweest. Gewone mensen hebben er ook het meeste belang bij. Zij betalen immers tijdens de onvermijdelijke crises van het systeem steevast als eersten de prijs. En om de gevolgen van het lot dat het individu kan treffen wat eerlijk te verdelen, hebben we georganiseerde solidariteit. Concreet: word je werkloos, dan krijg je een WW-uitkering van zeventig procent van je laatst verdiende loon. Maar ja, het is nu crisis, zo is de opvatting van de regering, en die WW-uitkering duurt te lang en daarom moeten we ‘m bekorten.

Wat ook te lang duurt is de periode dat mensen van hun AOW genieten. Daarom moeten we langer doorwerken, tot 67 jaar. Maar veel mensen zijn voor hun zestigste al ‘op’, en halen hun 65ste niet, in ieder geval niet gezond en in staat tot werken.

De regering zet alles op alles om de generaties tegen elkaar uit te spelen. Jong tegen oud, en oud tegen jong. Maar de ouderen van vandaag waren zelf eens jong, en de jongeren zullen morgen de ouderen zijn. Tussen de generaties heeft altijd solidariteit bestaan. Dat moeten we ons niet laten afpakken. De lachende derden zijn dezelfden die de crisis veroorzaakt hebben, hun zakken hebben gevuld en nu hun snor drukken.

Wat ik maar wil zeggen: Het is crisis, en dus: Let op uw zaak!

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld