Machiavelli

(Persbericht SP, 5 januari 2009)

Jan Marijnissen krijgt de Machiavelliprijs 2008. De oud-leider van de SP ontvangt deze voor de manier waarop hij “jarenlang op authentieke wijze de standpunten van zijn partij” in de Tweede Kamer heeft verwoord. Dat heeft de Stichting Machiavelli maandag bekendgemaakt.

De prijs voor goede communicatie wordt eind januari uitgereikt. De organisatie roemt Marijnissen om zijn authenticiteit en noemt hem op het gebied van communicatie “een kei”.

“Hij moet bij zijn binnenkomst in de Kamer meteen hebben aangevoeld dat authenticiteit een schaars goed was,” stelt de jury. “Oorspronkelijkheid was zijn handelsmerk, hij was en bleef ‘onze Jan’. Ook het directe contact met mensen is een belangrijk kenmerk van de SP onder Jan Marijnissen.

Ooit heette dat de massalijn, nu blijkt het een geweldige kracht waarmee het ingedutte partijenstelsel nieuw leven werd ingeblazen.” Zelfs zijn meest geduchte tegenstanders kunnen er niet omheen: “Jan Marijnissen heeft in veertien jaar Den Haag wel iets neergezet, zo schrijft de jury.

Door problemen met zijn gezondheid trad Marijnissen vorig jaar terug als fractievoorzitter van de SP. Op dit moment is hij gewoon Tweede Kamerlid en legt hij zich onder meer toe op het coachen van zijn collega’s. Na de volgende algemene verkiezingen keert hij niet meer terug in het parlement.

De stichting Machiavelli wil betekenisvolle uitwisseling van denkbeelden over communicatie tussen politiek, overheid en burgers bevorderen. De prijsuitreiking vind op 28 januari plaats in Den Haag. Eerdere winnaars van de Machiavelliprijs zijn onder meer columnist Jan Blokker, Pieter van Vollenhoven en burgemeester Gerd Leers van Maastricht.

Het SP-bericht over de uitreiking staat onder deze link.
‘De Journalist’ naar aanleiding van mijn toespraak vind je hier.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 06 januari 2009 :: 22.05 uur

2 Comments

2 reacties

 1. Mag ik Jan zeggen?
  Ik vind het zo erg dat je niet meer de leider bent van de SP. Alleen al vanwege jouw rusig alles relativeren, heb ik altijd vanaf de tijd dat de PPR opging in groenlinks op jouw gestemd. Ik ben denk niet zo super links als de SP is, maar voor het grootste deel sta ik achter de SP items.
  Waar ik me vooral aan erger zijn die stomme hoedjes die de SP kamerleden dragen op Prinsjes dag. Ik vind dat ze zich daar erg mee voor schut zetten en dat je daarmee jezelf ook niet echt serieus neemt, ook al zit er een goede gedachte achter. Ik heb daarbij een soort plaatsvervangend schaamtegevoel.
  Ga vooral op een serieuze manier door met de sociale acties van jullie, maar doe niet van die zogenaamde ludieke acties.
  Je wordt daarop afgerekend.
  Blijf vooral de gezondheidszorg onder de loep nemen. Doe iets aan die afschuwelijke managers die alleen voor zichzelf zorgen. De mensen op de werkvloer worden vaak uitgebuit, vooral verpleegkundigen. Een 32 urige werkweek is veel zwaarder dan een normale 32 urige werkweek van iemand die regelmatige diensten werkt. Je sociale leven wordt hier erg door bepaald, of eigenlijk blijft er, hoe ouder je wordt steeds minder van over, want je hebt de energie gewoon niet meer om je sociale contacten bij te houden.
  Kunnen jullie ook in de gaten houden of dat de verpleegkundigen die vooral geleefd worden en slecht beloond worden, eigenlijk gewoon met hun 60e zouden moeten kunnen stoppen. Er zullen genoeg banen zijn waar mensen tot hun 70ste in kunnen werken, maar de gezondheidszorg (verpleging) is te zwaar om zo lang vol te houden. Die onregelmatigheid verkort echt je leven.
  Als je het in je priveleven echt zwaar hebt,of als je ziek bent, wordt je enorm onder druk gezet om toch maar te komen werken en als je dan komt, krijg je nog vaak als cadeautje dat je met een onderbezetting moet werken.
  Ik heb daar zo genoeg van. Leidingevenden en managers zien je alleen als een poppetje. Ik heb al zoveel mensen teleurgesteld zien vertrekken en ze konden vertrekken, omdat ze niet alleen van hun salaris afhankelijk zijn en een partner hebben die voldoende verdiend.
  Ik kan dit niet, maar zal waarschijnlijk binnenkort, omdat het het me te zwaar wordt 1 dag minder gaan werken, met alle gevolgen van dien: minder inkomsten, minder pensioen e.d. Dat is dan je dank voor het harde werken.
  Werk wat de meeste mensen gewoon liever niet willen doen.
  Pak aub die managers aan, met hun personeelsonvriendlijke maatregelen.
  Groeten, Wilma Janssen

  Reactie door Wilma Janssen — zaterdag 6 juni 2009 @ 2.31 uur

 2. In geen enkele beschouwing of commentaar op troonrede etc. wordt gevraagd :
  1 : Waarom worden nog steeds millioenen per dag weggegooid in die afschuwelijke Afghaanse zandbak ?
  2 : Waarvoor hebben wij nieuwe straaljagers nodig, en dan ook nog uitgerekend de perperdure JSF ?

  Reactie door j.ten bruggencate — zondag 20 september 2009 @ 15.44 uur