Vijf jaar later…

31 december 2008 :: 11.53 uur

Vijf jaar geleden sprak Jeroen Pauw met een aantal mensen, waaronder ik. De beelden werden in een kluis gestopt om ze vijf jaar later weer te voorschijn te halen. Dinsdag 30 december was het zover. De beelden van toen – nooit uitgezonden – werden nu bekeken en besproken.
Je kunt de uitzending hier terugkijken.

Tros Kamerbreed

27 december 2008 :: 18.08 uur

Zaterdag 27 december was ik – samen met Jacques Tichelaar (PvdA) – te gast bij Tros Kamerbreed. Onderwerpen waren Afghanistan, Irak, de kredietcrisis, het afscheid van het fractievoorzitterschap etc.
Hier terug te luisteren.

2008

26 december 2008 :: 12.38 uur

Dit is mijn laatste column van 2008. Het is een jaar geworden met bijzondere wendingen, zowel persoonlijk als politiek. Op 17 juni maakte ik mijn aftreden bekend als de voorzitter van de Tweede Kamerfractie. Twee maanden daarvoor had ik de knoop doorgehakt. Na veertig jaar in de frontlinie en een aantal vervelende lichamelijke klachten vond [...]

‘Actief in de luwte’

20 december 2008 :: 12.02 uur

Volkskrant, 22 december
Door Kim van Keken en Jaap Stam
Hij kreeg last van zijn hart en vooral van zijn rug. Na vier maanden platliggen, besloot Jan Marijnissen (56) dat het welletjes was. Op 17 juni trad hij terug als fractievoorzitter van de SP. Samen met zijn vrouw Mari-Anne (57), SP-raadslid in Oss, blikt hij terug. Hij: [...]

‘Ik ben eigenlijk tien jaar te oud’

20 december 2008 :: 11.48 uur

“Onze tijd komt nog wel.” In het jaar dat hij om gezondheidsredenen opstapte als fractievoorzitter, lucht Jan Marijnissen zijn hart. “Ik ga echt geen Orakel van Oss worden.”
NRC Handelsblad, 20 december 2008, door Joost Oranje
De voor- en achtertuin van het huis aan de Floraliastraat in Oss zien er keurig [...]

‘De wandeling’

19 december 2008 :: 12.00 uur

In KRO De Wandeling van 19 december wandel ik samen met Hella van der Wijst, en bezoeken we het sfeervolle evenement ‘Ravenstein bij Kaarslicht’. Hier terug te kijken.

‘We hebben allemaal schuld!’

12 december 2008 :: 16.19 uur

Steeds vaker hoor ik mensen, vooral politici, dit zeggen als ze het hebben over de oorzaken van de crisis die het kapitalisme nu doormaakt. ‘We jagen toch allemaal de pensioenfondsen op opdat ze maximale rendementen binnenhalen met de door ons ingelegde premie?’, aldus Wouter Bos op tv.
Deze uitspraak zegt meer over de man zelf dan [...]

Marijnissen bezorgd over koers NHM

11 december 2008 :: 11.51 uur

Jan Marijnissen, SP-kamerlid en initiatiefnemer van het Nationaal Historisch Museum, is niet gelukkig met de wijze waarop dit museum vorm krijgt. De vestigingsplaats is verkeerd gekozen en de nadruk is te veel op kinderen en jongeren komen te liggen. De jongste plannen van de directeuren Schilp en Byvanck vindt Marijnissen interessant, maar hij mist de [...]

De kansen van de crisis

01 december 2008 :: 13.21 uur

De kapitalistische wereldorde schudt op zijn grondvesten. De aardbeving waarvan het epicentrum in New York ligt, heeft al geleid tot het failliet van financiële instellingen en markten en brengt nu ook wereldwijd de economie aan het wankelen. De recessie slaat toe en het eind daarvan is nog niet in zicht.
Het is opmerkelijk om te zien [...]