‘Willempie’

zaterdag 22 november 2008 :: 13.15 uur

1848. Europa staat in brand. Overal is er opstand en revolutie. Het volk wil een eind aan de alleenheerschappij van de vorst. Men wil “het volk aan de macht”, democratie! In ons land blijft het redelijk rustig, maar koning Willem II slaapt slecht. De opstand kan zo maar overslaan naar de Lage Landen. Hij houdt immers ook elke aanpassing richting democratie tegen. Hij is een echte conservatieve monarch, en is daar trots op.

Toch maken zijn angsten en zijn slapeloze nachten dat ie plotseling van mening verandert en de liberale leider Thorbecke opdracht geeft een nieuwe grondwet te schrijven met meer invloed voor het volk en zijn vertegenwoordigers. Onze huidige grondwet is nog steeds gebaseerd op wat Thorbecke toen formuleerde.

Het is interessant om te zien hoe al die economen, die zich de afgelopen jaren hebben opgesteld als de apostelen van de vrije markt, nu ook plotseling als een blad aan de boom zijn gedraaid. Het zijn net kleine koning-willem-tweetjes, oftewel Willempies. Vrijwel zonder uitzondering hebben deze hooggeleerde en dik betaalde heren jarenlang de heersende, neoliberale koers gesteund, inclusief de deregulering van de kapitaalmarkten, de terugtredende overheid en het gebrekkige toezicht.

Was dat nu uit lafheid, gebrek aan moed zich uit te spreken, of zijn ze gewoon dom omdat ”economie” geen wetenschap is, maar slechts temperatuurmeting door middel van een vinger?

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld