En hij draaide door…

donderdag 13 november 2008 :: 13.15 uur

Wouter Bos, op bezoek in Amsterdam, liet weten dat ie nu voorstander is van meer nationalisme. We moeten trots zijn op Nederland. Waar heb ik dat meer gehoord?

Mijn wijze moeder zei altijd: Trots? Dat kun je alleen zijn op wat je zelf hebt gedaan en bereikt. Hoe kan ik trots zijn op wat anderen tot stand hebben gebracht? Hoe kan ik trots zijn op Nederland? Ik kan blij zijn dat ik op dit stukje aarde woon, omdat ik er van houd, omdat ik er graag wil zijn, omdat het mijn thuis is. Ik kan verguld zijn met wat onze ouders en voorouders hebben nagelaten. Zeker, maar trots?

Toen de SP campagne voerde tegen de Europese Grondwet, die tot doel had nog meer bevoegdheden over te hevelen naar Brussel, beschuldigde Bos en zijn adjudant Timmermans ons van “nationalisme”. Toen de SP voorstelde een Nationaal Historisch Museum op te richten waren we wederom “nationalistisch”. De PvdA was dan ook aanvankelijk tegen, om – toen bleek dat het museum er toch zou komen – te draaien als een blad aan de boom.

Nu heeft Bos het licht gezien: we moeten allemaal nationalistisch worden. Beschaafd nationalistisch, zegt ie dan. Maar wat is dat? Nationalisme is iets van de 19e eeuw. De natiestaten ontstonden en daar hoorde een verhaal bij. En dat nationalistische verhaal was natuurlijk eenzijdige propaganda gebaseerd op een “trots”, zelfgenoegzaam zelfbeeld. Moeten we daar nu weer in gaan geloven? Dacht het niet. We weten allemaal waar het nationalisme in Europa en daarbuiten toe heeft geleid. Laten we alsjeblieft eerlijk blijven over onze geschiedenis, over dat wat we goed en dat wat we fout deden en doen. Slechts dan blijft de hoop dat het morgen beter wordt levend.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld