Partijraad in teken van afscheid, en van komst nieuwe voorzitter SP-Tweede Kamerfractie

zondag 22 juni 2008 :: 14.25 uur

Op de Partijraad, gisteren in Amersfoort, heb ik mijn besluit om het fractievoorzitterschap meer te leggen nader toegelicht. Iedereen was erg te spreken over de manier waarop de wisseling van de wacht is verlopen. De verkiezing van Agnes werd met een staande ovatie bekrachtigd door het SP-parlement.

Hieronder een videoregistratie van mijn toespraak en een link naar de speech van Agnes Kant.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Ook onze nieuwe fractievoorzitter, Agnes, kwam natuurlijk uitgebreid aan het woord. Hier kun je haar toespraak lezen, bekijken en beluisteren.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

11 Comments

11 reacties

 1. [...] Jan Marijnissen op de partijraad. [...]

  Pingback door Weblog Paul Lempens » Missie — zondag 22 juni 2008 @ 18.54 uur

 2. Ik wens Agnes heel veel succes als fractievoorzitter. Ik heb haar meerdere malen het woord ‘solidariteit’ horen gebruiken. Dat lijkt me voor de SP de kern waar het voorlopig om draait: terug naar de solidariteit, die vroeger veel sterker was dan nu. Nu zullen er wel weer politici zijn die dit conservatief vinden, omdat het teruggrijpt op vroeger, maar zoals de lucht vroeger schoner was, er nog vis zwom in zee en er nog tropisch regenwoud volop groeide, zo is solidariteit iets wat ook nooit verloren had moeten gaan. De schuld daarvan is (net als die andere zaken) de ongeremde economische vrijheid die we de laatste decennia hebben gezien, met alle nadelige gevolgen vandien. Mijn stelling: meer marktwerking leidt tot meer individualisme en minder solidariteit. Meer competitie en wedijver, minder samenwerking en eensgezindheid. De neo-liberale zijweg zal blijken een terugweg te zijn, naar toestanden zoals we die kennen van de 19e en begin 20e eeuw. De weg vooruit is die van het socialisme, met solidariteit als onderliggende waarde. Dat is progressief, dat heeft de toekomst, ooit zullen mensen inzien dat dat de juiste weg is !

  Reactie door simbro — zondag 22 juni 2008 @ 20.34 uur

 3. Jan bedankt. Agnes ik heb alle vertouwen in jou geef hem van jetje ik blijf lid en blijf SP stemmen groetjes Wem houdoe!!!!!

  Reactie door wem — zondag 22 juni 2008 @ 20.51 uur

 4. TERUG NAAR DE SOLIDARITEIT.

  Hoe brengen wij het Nederlandse volk terug naar de les of moeten zij eerst weer door een diep dal van ellende en armoede.
  Laten wij eerst het rapport van de commissie Bakker verbranden, laat hij maar zich bezig houden met de Post, dat door die verziende blik van hem al naar de knoppen geholpen wordt.
  Lees de afbraak van de AOW en Pensioenen, terug naar de 19e eeuw. Ik heb mijn socialistiche Bijbel “Een vijf-en-twintigjarige Veldtocht tegen het Kapitalisme 1879-1904″ te voorschijn gehaald en het volgende van F. Domela overgenomen “Op den Ouden dag” uit 1891. Voor vele onder ons een onbekend fenomeen, maar het is wel de werkelijkheid.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Oud.rtf

  Reactie door olle Henk — maandag 23 juni 2008 @ 11.13 uur

 5. Succes Agnes,niet op gaan met het politiek correktheid,keihard zijn en niet alleen in de kamer….
  Een zorg verlener

  Reactie door gaf — maandag 23 juni 2008 @ 14.48 uur

 6. @olle Henk — maandag 23 juni 2008 @ 11.13 uur

  Je vraagt: “Hoe brengen wij het Nederlandse volk terug naar de les (…)?”

  Ik denk: Één voor één.
  En daar ben ik dan ook al een tijdje mee bezig. En anderen ook.

  Reactie door Wilbert — dinsdag 24 juni 2008 @ 0.33 uur

 7. @4 olle Henk

  “Hoe brengen wij het Nederlandse volk terug naar de les of moeten zij eerst weer door een diep dal van ellende en armoede.”

  dat heeft u goed gezien,we moeten eerst weer door het “dal”,omdat de oppositie elkaar het licht niet in de ogen gunt en men elkaar niet steunt om zaken die de bevolking niet wil, tegen te houden.

  daarom heb ik al een aantal keer moeten constateren dat de oppositie wel HARD kan roepen,maar uiteindelijk gewoon medeschuldig is aan “volksverlakkerij” zoals dat heet.
  want tot nu toe gaat alles nog steeds bergafwaarts.

  een oppositie is er namelijk ook om zaken tegen te houden die de burger ECHT NIET WIL!
  maar dat is tegenover of vanwege de partij en fractiepolitiek op een 2e plan geschoven.

  laat de politiek eerst ZELF maar eens “terug naar de les” gaan…
  het klimaat dat men geschapen heeft en men niet zegt te willen,is een produkt van de politiek zelf.
  zij zijn verantwoordelijk voor de inrichting,waarborging en het onderhoud van ons land.

  Reactie door iew — dinsdag 24 juni 2008 @ 8.51 uur

 8. Wat is nou de bottleneck om door die 30 zetels te gaan? Dat zit hem in het vertrouwen van de mensen die de volgende keer op de SP zouden moeten stemmen.
  Twee punten zijn daarbij van groot belang:

  1. Veel mensen hebben een groot wantrouwen tegen ‘socialisme’. Enerzijds is dat heel begrijpelijk omdat onder het mom van socialisme ook heel veel fout gegaan is. Dan kun je denken aan Stalin, Mao etc. maar ook dichter bij huis het gedram van de PvdA bij bijv. de afbraak van ons onderwijs, ‘politiek correct’ meewerken aan migratiestromen, met de lusten voor de rijken en de lasten voor de armen en een onontwarbare bureaucratische spaghetti met wachtlijsten en vriendjespolitiek in (o.a.) de woningmarkt. Mensen willen vooral hun vrijheid behouden.
  Anderzijds is het niet terecht om de SP deze miskleunen aan te rekenen. De SP is daar veel te praktisch voor. Maar het gaat om beeldvorming. Nergens is zo duidelijk dat de SP het bij het rechte eind heeft als in de zorg, waar Agnes het boegbeeld van is. Die enorme goodwill kan nu verzilverd worden.

  2. Er is natuurlijk een zeer geniepige campagne door spindoctors en rechtse media gaande om de SP voortdurend te demoniseren en weg te zetten als ondemocratisch, drammerig, gevaarlijk en een economische ramp. Juist omdat die beeldvorming zich op personen richt en vooral op Jan, kan een nieuwe leider zich daar (even) los van maken en een frisse kijk op de partij forceren. Het wordt nu ook al zichtbaar hoe onzinnig alle verwijten altijd al geweest zijn.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 24 juni 2008 @ 11.05 uur

 9. Maar de vraag is natuurlijk… blijf je bloggen Jan?

  Reactie door Rogier — dinsdag 24 juni 2008 @ 11.59 uur

 10. Jan bedankt om niet te zeggen zéér bedankt. Agnes heel veel succes, ik heb vertrouwen in jou, omdat je spreekt met je hart. In NOVA zei je misschien wel eens te furieus te zijn. Zoals ik je zie en beluister in de politiek ben je een mens met passie en die zijn er veeeeeeeeeeeel te weinig. Houden zo!!!

  Reactie door Gerard Lettinck — dinsdag 24 juni 2008 @ 13.59 uur

 11. OVERHEID MOET LEREN DELEGEREN VIA MEDIAVOORLICHTING

  Veel succes Agnes. Je zei: [b]“kabinet wil extra aandacht geven aan veertig wijken (…) terwijl (…) vierhonderd buurten schreeuwen om aandacht”[/b]
  ……………………

  De overheid pakt probleemwijken nu uiterst inefficiënt en ouderwets aan, doordat ze teveel zelf doet. En doordat lokale opbouwwerkers voortdurend zelf het wiel moeten uitvinden.

  Het geld voor probleemwijken moet vooral worden geïnvesteerd in LANDELIJKE (of internationale) leervideo’s via internet en landelijke webforums waarin landelijke topexperts praktische en begrijpelijke antwoorden geven op vragen van burgers.

  De bewoners van probleemwijken kunnen daardoor leren zélf hun problemen onderling op te lossen. Via het zélf organiseren van wijkwebforums, constructieve jongerenclubs, straatfeesten, rommelmarkten, websites voor contacten zoeken per wijk, onderlinge opvoedingsondersteuning, burgertoezichtteams op straat, onderlinge coaching, kinderoppas door senioren, virtual communities voor onderlinge praktische hulp en tweedehands handel, enz…

  De overheid moet dat proces LANDELIJK activeren en ondersteunen via zeer specifieke cursussen
  in praktische kennis en vaardigheden op die gebieden.

  De overheid moet dus leren delegeren naar burgers via het geven van praktische voorlichting via de media. De overheidsbegroting moet daarbij niet omlaag.

  Door die efficiënte ICT-aanpak krijgen zorgwerkers veel meer tijd voor mondelinge individuele hulp aan extreem ingewikkelde probleemgevallen met meervoudige problematiek.

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 24 juni 2008 @ 15.13 uur