Het ondemocratische Europa

Bij de EU denken veel mensen aan bemoeizucht, neoliberale dwingelandij, en ondoorzichte structuren. Het zijn de zaken die ook mij het eerste te binnen schieten. Sinds een paar dagen kunnen we er een kwalificatie aan toevoegen: ondemocratisch.

De Ieren hebben vorige week bij referendum het nieuwe Europese Verdrag van Lissabon, de oude Grondwet, afgestemd. Vooraf was bepaald dat wanneer één land tegen zou stemmen, het hele Verdrag naar de prullenbak verwezen zou worden. Dat ligt nu plotseling allemaal toch een tikkeltje anders. De Franse president Sarkozy noemt het Ierse NO ‘een incident’. De Nederlandse regering zegt er kennis van te nemen en gaat over tot de orde van de dag. Staatssecretaris van Europese Zaken, Timmermans zwijgt in alle talen.

Als argument tegen het serieus nemen van de Ierse uitspraak wordt ingebracht: ‘Het kan toch niet zo zijn dat iets meer dan de helft van de Ieren een Europees proces tot stilstand kan brengen?’ Een buitengewoon laf argument, want iedereen weet: de tegenstelling over de toekomst van Europa bestaat niet uit de Ieren tegen de rest, maar is een tegenstelling tussen de Europese bevolking en de Europese elite. Daarom heeft men in Nederland geen referendum aangedurfd. Daarom durft geen enkel Europees land een referendum uit te schrijven. Omdat alle regeringen (de uitspraak van) de eigen bevolking vreest. (Ierland is grondwettelijk verplicht om een referendum te houden over Europese Verdragen.)

Stel Frankrijk had de moed gehad weer een referendum te houden, en stel dat de uitslag weer een NON was geweest, zou de Franse president dan accepteren dat de EU zou zeggen: ‘Ach ja, jammer, maar het is niet meer dan een incident?’ Natuurlijk niet. En dat bewijst dat er binnen de EU dubbele standaarden gelden. Toen de Franse bevolking in 2005 niet instemde met de Grondwet, begreep iedereen dat het fini was met het grondwettelijk Verdrag. Nu de Ieren hun mening geven zijn ze vooral ‘ondankbaar’. Ierland heeft de laatste decennia miljarden euro’s steun van de EU gehad, inderdaad. Maar mogen de Ieren dan niet meer naar eer en geweten zeggen wat ze vinden? Moeten ze dan de eurofielen steunen? Hoezo?

Het wordt steeds duidelijker: de mensen willen dit neoliberale Europa, waarbinnen het internationale bedrijfsleven de agenda bepaalt, niet. Normaal stoten mensen zich niet twee maal aan dezelfde steen, zoals ezels dat spreekwoordelijk wél plegen te doen. De eurofielen zijn zo overtuigd van hun gelijk en het ongelijk van de Europese burgers dat men nu de Ieren wil dwingen nog een referendum te houden, zodat ze ‘hun fout’ kunnen goedmaken.

Wat nu? Het ratificatieproces moet uit democratisch respect voor de Ieren worden stil gelegd. De Eerste Kamer hoeft er wat ons betreft niet meer over te spreken. De regeringsleiders moeten met een reëel stuk komen dat recht doet aan de gevoelens en opvattingen van de Europese burgers. Zo’n nieuw verdrag moet dan overal via een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

maandag 16 juni 2008 :: 17.30 uur

90 Comments

90 reacties

 1. wel erg raar dat ik al een hele tijd wist dat er wel een plan (B) klaar lag,maar Barosso dit in alle toonaarden ontkende.
  het is heel simpel nu, Ierland word even uit de EU gezet [zeg maar even in de ijskast] en men laat een land als Macedonie toetreden,die laat men vervolgens zonder een referendum “ratificeren” en HUP! het EU moordverdrag/grondwet is erdoor met de ratificatie van 27 landen.
  wedden?!

  ik heb hier geen oppositiepartij over gehoord! schandalig!
  en het is natuurlijk kolder dat men wegkomt met Globale volksverlakkerij.
  en het is natuurlijk allemaal de schuld van de domme bevolking,want die had de SP natuurlijk MÉÉR steun moeten geven dan 25 zetels…
  tsja zo ken ik er nog wel een paar!

  en Balkenende staat lekker feest te vieren op het EK met de rest van de grootgrutters,terwijl een gewoon Jantje met de pet meer dan 3000 euro moet neertellen voor een kaartje.
  Balkenende hoeft ons daar helemaal niet op onze kosten te vertegenwoordigen,dat doen de supporters zelf wel,die gedragen zich buitengewoon goed,mijn respekt gaat uit naar deze mensen!

  Reactie door iew — maandag 16 juni 2008 @ 18.11 uur

 2. Ik zou nu de krachten bundelen met organisaties als Ander Europa, zij hebben op hun site ook een petitie om de Senaat op te roepen van stemming af te zien. Het zou mooi zijn wanneer deze petitie een enorm succes zou worden. Op de site http://www.andereuropa.org dus. Het is ronduit walgelijk zoals de burgers monddood worden gemaakt en dan nog praten over democratie. Ik heb ook begrepen dat bepaalde politieke partijen in Belgie alsnog een referendum willen. Misschien is er zelfs met andere landen gezamenlijk iets aan te doen, als de burgers hun stem wordt ontnomen moeten ze zelf maar van zich laten horen. Luid en duidelijk.

  Reactie door J Vrolijk — maandag 16 juni 2008 @ 18.14 uur

 3. Beste mensen, en wederom komen de slimme aapjes uit de mouw. Stapje voor stapje wordt de arbeidersklasse in hun hokken terug geschopt. De landverraders verenigd in Brussel kennen maar één doel, de richting aangegeven door het Angelsaksiche gedachtegoed. De minachting voor de democratie zullen in de toekomst de stelling doen opleven, beter een arbeiders dictatuur dan gebukt gaan onder de macht van het kapitalisme. Dat was de reden dat Domela Nieuwenhuis in de richting ging van Anarchisme. Stuk voor stuk moesten in het hem omringend millieu de sociaal-democratische opvattingen afbrokkelen, voordat hem zijn verandering bewust werd. Maar toen zette die verandering zich zonder matiging door.
  Laten wij om te beginnen de strijd aanbinden tegen “de landverraders” van deze eeuw. Wie zijn onze leiders, laten zij uit hun Graf opstaan.

  Reactie door olle Henk — maandag 16 juni 2008 @ 18.21 uur

 4. Ik heb toevallig vanochtend op BBC World een en ander zitten volgen. De Europese maffia noem ik ze maar, zijn zo arrogant als maar kan. Maar ja, hier in Nederland gebeurt ook niets. Ik ben het hele politieke stelsel hier beu, ik ben de ondemocratische wijze beu waarop men dit verdrag kost wat kost wil uit voeren. Ik vind het om te kotsen dat Frankrijk een groot Europees leger wil (voor het bestrijden van natuurrampen zogenaamd). Het is zo erg, dat ik me zelfs erger aan het feit dat ik de tribune al twee maanden niet krijg. Ik ben van plan om niet meer te stemmen. Want wat doet de oppositie in Nederland nu? Gister in buitenhof wordt de frontman van D66 de oppositie leider genoemd. De PVDA haalt constant uit naar de SP, en de SP wordt door de media niet echt jofel naar buiten gebracht. Ik ben het dus beu, en goed ook! Dat verdrag komt er wel..Wedden

  Reactie door Burger 0 — maandag 16 juni 2008 @ 18.54 uur

 5. Hoe groter landen worden , hoe on-democratischer het wordt : daar zijn een grooot aantal voorbeelden van in de wereld .
  Het is verstandig over te gaan op een regering in Brussel , zoals de BIGboys het willen : dat kost heel veel minder geld aan kamerleden die maar wat bezig zijn met hun eigen carriere , d.w.z leuke trucs bedenken die veel geld opleveren voor de Old BigBoys : overigens kan men het kiesstelsel wel afschaffen ; dat bedonderd het volk toch maar .

  Reactie door fred — maandag 16 juni 2008 @ 19.35 uur

 6. Ik vind dit bericht wel enigszins tendentieus. Bemoeizucht, neoliberale (of socialistische) dwingelandij en ondoorzichte structuren komen ten slotte net zo hard uit Den Haag als uit Brussel als vanuit het gemiddelde Gemeentebestuur. Daar heeft de SP zelf vaak genoeg op gewezen. Daarnaast leidt het weinig twijfel dat ook het democratische gehalte van politiek Den Haag niet altijd even hoog is.

  Reactie door M. van Rijnstraete — maandag 16 juni 2008 @ 19.40 uur

 7. Wat nou democratie,waar nou democratie, noem ons nou eens een land waar de democratie beleefd wordt zoals die
  beleefd moet worden.
  Wat nou godvrezende figuren,waar nou godvrezende figuren noem ons nou eens een etterbak in “onze “schijnregering die zeggen gereformeerd,kerkelijk,te zijn opgevoed en menselijk zeggen te zijn maar ons volk lachend naar de sodemieter helpt.
  Wat nou socialisme,waar nou socialisme,
  noem ons een partij in dit steeds verder afglijdend landje die geen kwazie socialistische politiek voert.
  Wat nou oppositie,waar nou oppositie leg ons eens uit of ONZE partij echt oppositie voert en zich niet laat meeslepen in de waan van de dag.
  Wat nou een regering die voor het volk is en zelf het grootste reisburesu van de wereld beheert. waar nou is dat geteisem mee bezig voor U,voor jou,voor ons,voor ons volk,voor onze ouwetjes,zieken,invaliden en armen??
  Waar wordt er nou door een premier zo gesjoemeld met de cijfers voor de aan “de majesteit” geschonken miljoenen,van de ons betaalde belasting.
  Hoe kan het dat een miskleun als de GRISTEN Rouvoet en zijn meelopers de beslissing denkt te mogen nemen over het lichaam van onze vrouwen?
  Als er een God zou bestaan, zou die brave borst dan niet denken goede gelovigen ik heb alles voor jullie gedaan,zoek het nu zelf maar uit,ook de goede god kan het geouwehoer over het evangelie door onze troika zat zijn. Kijk het mooiste zou zijn als god onze drie z.g. regeringsleiders “even” naar boven riep voor overleg.En als ze goed zijn mogen ze misschien blijven.Zou voor ons een opluchting zijn.
  Oh…jeetje…we hebben toch weer niet te veel gezegd/gevraagd?
  Ons land heeft toch een sorry democratie dus als we te ver zijn gegaan,dan ook maar sorry hoor!

  Reactie door Henk c.s. — maandag 16 juni 2008 @ 19.48 uur

 8. Pesten mag niet!!!
  Op vele scholen is dit een leeropdracht. Waar bestaat pesten uit…?
  Dit kabinet pest!!! Is niet duidelijk en zuiver wat woordkeus aangaat. Democratie?
  25..26..27 landen voor EU (het nieuwe Rijk)? Voor het spel over is worden regels veranderd.

  Staat en religie apart? Vergeet het. Wij worden bestuurd door Gristenen!!!

  Kan iemand mij vertellen waar god mee bezig was voordat hij/zij de aarde op poten zette? Mars, Universum? Simpeler vraag. Was God al almachtig of … een Jip en Janneke verhaal?
  Mijn grootste vragen. Waar was god voordat het bijbelgeschrift werd neergeschreven? En ..wat of wie heeft god bij elkander genXXXX neuzeld? Was dat ook een ei en zaadcel?

  Vraag me steeds af waar dit sprookje is begonnen?

  Kwam ‘God’ uit een laboratorium inclusief gebruiksaanwijzing?

  Ik houd niet van leugens en verzinsels. Leg het mij uit s.v.p.

  Reactie door Roodkapje — maandag 16 juni 2008 @ 19.50 uur

 9. We hebben “democratie” en vooral de beter gesitueerden, de rijken en de machtselite (die categorieën vallen gedeeltelijk samen) werden en worden niet moe om “onze democratische verworvenheden” welhaast de hemel in te prijzen.
  (Hoe tegenstrijdig eigenlijk, wetend van hun heers- en hebzucht…!)
  Maar deze wel degelijk bestaande tegenstrijdigheid wordt door hen handig gecompenseerd door verwarring zaaiende mediamanipulatie en gekonkel en gesjoemel met kabinetsformaties, die geen enkel recht doen aan de werkelijke wens van veel kiezers.
  (“Dichtgetimmerde” regeerakkoorden, lobbyen door de rijken en werkgevers, die hoewel in de minderheid, zo voortdurend de meerderheid “te slim af” zijn…)

  Dus zijn er, ondanks deze “democratie”, nog altijd –en hoger wordende- barrières tussen de weerlozen, de armen en de minderbedeelden enerzijds en de rest, die het goed tot veel beter heeft, anderzijds.
  Echte verinnerlijking van democratische waarden zou ook de druk moeten voelen om tenminste al te onrechtvaardige verschillen tussen mogelijkheden en inkomen enigszins af te vlakken, al was het maar omdat die democratisch functioneren wel degelijk zullen belemmeren.
  De staat is dan bij uitstek een instrument om (bijv. d.m.v. selectieve belastingheffing en DREMPELLOOS toegankelijk onderwijs) al te grote “klasse”verschillen te vereffenen.

  Hoe valt in het licht van het bovenstaande dan keihard neoliberaal kapitalisme te rijmen met het wezen van democratie…?
  Dat is nog niet eens bereid om elementaire ethische en morele regels in acht te nemen, omdat die remmend of zelfs belemmerend zouden werken op de belangrijkste drijfveer daarvan, namelijk egoïsme, zoals zich dat in o.a. hebzucht manifesteert.

  Democratie “mag” dus, totdat doeltreffend gesjoemel en manipulatie die haar voortdurend om zeep helpen, plotseling niet meer toereikend zijn: dan komt de aap uit de mouw en gelden eerder gemaakte afspraken, die haar juist recht zouden doen, “ineens” niet meer…

  Geen referenda in Europa….DAN de consequenties van Ierlands en eerder geuite “NEE’s” accepteren!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 16 juni 2008 @ 20.33 uur

 10. Precies SP! Het is bij de beesten af dat er bewust vals wordt gespeeld door de regerende elitebende all over Europe.
  Wat een respectloze toestand naar de Ieren, die OOK namens ONS gestemd hebben.
  Talloze burgers van Europa hebben de Ieren via internetsites opgeroepen NO te voten, zodat ze de afgeknepen Euroburgers mede stem konden geven.
  Het is het totale Europageluid: NO! Dus NO!!

  SP, dit kan en mag niet doorgaan. Blijf op dit standpunt staan en roep het volk op tot verzet.
  Dit stuk gerechtigheid laten we ons niet afnemen zodat onze democratie –op sterven na dood- niet stilletjes wegkwijnt in verderfelijke staat van ontbinding. Dictatuur is dan wat ons rest…

  Hier is sprake van REBELLIE! Het gezag dat zich tegen het gezag keert. Wat een verloedering, wat een bende. Hier kunnen we niet meer bij blijven staan en ernaar kijken…
  Deze anarchistische rebellenclub moet onder harde socialistische hand de weg worden gewezen! Waanzin regeert en men kent geen grenzen.
  Integendeel! Vandaag oreerde commissie Bakker dit land helemaal tot ver over humane grenzen. Zij zijn de weg volkomen kwijt en blijven chronisch Oost-Indisch doof. De uitslag bij stand.nl bewijst het WEER en WEER:

  “De politiek moet de voorstellen van de commissie-Bakker overnemen”
  Eens 31%
  Oneens 69%
  (www.stand.nl)

  SP, het is alles of niets! NU of NOOIT! Help dit land, niet goedschiks dan kwaadschiks, terug naar democratische vruchtbare grond waar het voor alle burgers weer goed toeven wordt.
  Geef toe: het is tijd voor opstand! Voor hen die de democratie weer overeind willen helpen!!
  Wie niet horen wil, moet maar voelen.

  Reactie door Gloria — maandag 16 juni 2008 @ 20.33 uur

 11. Het moet nu ook zelfs aan meelopers van necrofiele eurofielen toch wel duidelijk zijn, dat het vermeende “verdrag” tussen de EU en zijn getrouwen, uit een stinkende beerput komt.
  Waarom eigenlijk geven lui als Balkenende en co, in de slangenkuil van onze regering eigenlijk ons recht op vrijheid en autonomie op?.
  Zij doen het voorkomen alsof dit de wens van hun volk is.
  Die gasten zijn alleen maar uit op Judasgeld en hun eigen valse aanzien en gewin.
  Om te testen hoe tam en passief het volk is, zodat zij in alles hun zin kunnen doordrijven, zijn ook in andere landen al proefballonnetjes opgelaten.
  Een daarvan is het rookverbod in o.a., de horeca.
  En om ons maar veel geld uit de zak te kunnen kloppen, en de zweep over ons te kunnen leggen houden regeerders het verzinsel in stand, dat onze planeet opwarmt.
  Maar economisch wordt er door regeringen helemaal niets aan gedaan, om die vermeende opwarming tegen te gaan. Het autootje van de kleine man heeft het gedaan. Maar voor poenscheppers blijft men grote geavanceerde zuip- en walmkoetsen bouwen.
  Van een fluctuerend, natuurlijk verschijnsel en een feitelijk herstel van een klimaat dat wij eerder hadden, hebben regeringen een nachtmerrie gemaakt.
  Volgens geleerden naar wie men niet wil luisteren, staan wij eerder voor een nieuwe ijstijd.
  Er zijn al uitvindingen gedaan, waardoor warmte en energie voor iedereen bijna gratis kunnen zijn.
  Maar dan veranderen de machtsverhoudingen en dan worden energieparasieten straatarm.
  Mee, om geleerden die zich daarmee bezig houden te kunnen tegenwerken, en ons afhankelijk te houden van de energiemaffia en co en de dictatuur van de handel, zijn mijnheer Balkenende en zijn vriendjes, de slijmjurken van de EU.
  Die EU, dient vooral hun persoonlijke belangen in allerlei smerige zaken, waar zij veel geld mee kunnen verdienen.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — maandag 16 juni 2008 @ 20.52 uur

 12. Precies Jan,

  De voorstanders van het verdrag van Lissabon draaien de zaak om!

  Natuurlijk zijn het geen handjevol Ieren die als enigen het verdrag afwijzen.

  Je kunt zeggen: de enigen aan wie het gevraagd is, zeggen duidelijk NEE.

  En dat terwijl de Ierse politiek unaniem een ja-campagne voerde en terwijl de Ieren in het verleden zwaar EU-gesubsidieerd zijn …. zelfs die mensen stemmen in meerderheid “nee”.

  Kun je nagaan.

  Waarom ook je fiat geven aan een duister en deels geheim verdrag? Doei!

  Reactie door olav ten broek — maandag 16 juni 2008 @ 21.32 uur

 13. Er hebben 27 EU-landen bij het volle verstand met elkaar afgesproken, dat ze allemaal het verdrag moeten goedkeuren, anders gaat het niet door. Punt.

  Één van die landen keurt het verdrag NIET goed. Volgens de afspraak gaat het verdrag dan dus gewoon niet door. Punt.

  Simpeler is het niet. Het was part of the deal. En de rest is eigenlijk ‘overkill’.

  Maar ik ben natuurlijk niet doof en blind voor wat ik om me heen ervaar. Het verdrag moet er kennelijk – hoe dan ook – tóch worden doorgedrukt…

  En dan kom ik toch graag even terug op mijn standpunt, dat ik sinds de beoogde EU-grondwet van 2005 nog steeds inneem: “Voor samenwerking is geen verdrag nodig en een verdrag garandeert nog geen samenwerking.”

  Immers: Behalve dat het volk niet heeft mogen spreken, is nu zonneklaar, dat ook de nationale parlementen GEEN ENKEL RESPECT hebben voor de afspraken, die ze ZELF nota bene MET ELKAAR hebben gemaakt.

  Maar iedereen weet, wie “the body snatchers” zijn, en dat stemt hoopvol.

  Reactie door Wilbert — maandag 16 juni 2008 @ 21.33 uur

 14. “Zo’n nieuw verdrag moet dan overal via een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.”

  Jan, dream on.

  De grondwet wordt er, hoe dan ook, gewoon doorgedrukt.
  Bevel van het groot-kapitaal.

  Reactie door bas — maandag 16 juni 2008 @ 22.01 uur

 15. Pas geleden had ik het genoegen om met de bijna laatste centen op vakantie te gaan op Kreta. Wat zijn de mensen daar sympathiek! Bakermat van de Europese beschaving.
  Democratie…uitgevonden door de Grieken.
  Wat is dat begrip besmeurt door Bakellende , Barroso, Blair en hijn medewankers; stelletje burrokraten.

  Reactie door Lef — maandag 16 juni 2008 @ 22.21 uur

 16. Ach Jan,

  We weten het. Te droef voor woorden, maar het is zo. Regenteske Balkenende wil geen 2e nee van de dat domme Nederlandse volk, dus vraagt ie het maar niet. En meneer Bos, nouja, ach ik geef een paar steekwoorden: dansen-pijpen. Kijk alleen maar naar Irak onderzoek. Maar goed, back to the point: je slaat de plank helemaal raak: ook Sarkozy denkt zo (of anderom). Trouwens die hele ondemocratische club. Bah. Ik zou willen dat de SP groot genoeg was om er wat aan te doen, maarja.

  Neemt niet weg dat ik het met je eens ben.

  Jos

  Reactie door Jos — maandag 16 juni 2008 @ 22.56 uur

 17. Het verdrag van Lissabon verraadt de huidige straatwaarde van de vrijheid van het Nederlandse Volk. Een van de meest achterbakse handelingen ooit in de Nederlandse geschiedenis.

  Beste Jan, U weet hoe ik over dit soort kwesties denk. Zie m’n mailtje aan jan@ van eerder deze week. Is het nieuwe verdrag al via onze eigen regering beschikbaar voor het publiek, of moet het volk ‘m via Portugal of Brussel opvragen? Heeft u al kleur bekend op de petitielijst?

  Geen fantasie maar een overwaaiende succesvol bewezen trend uit Amerika: Een van de vele scenario’s is om iets wat eerst legaal is, vervolgens als illegaal te bestempelen, om daarna dankzij deze wet gemakkelijk een grote slag te kunnen slaan op strafbare feiten. Zo kunnen bestaande bedrijven worden getransformeerd naar zeer winstgevende gevangenissen. Arbeit Macht Frei. Dit bevorder je extra door tot en met de hogere middenklasse financieel uit te kleden, dat ze nog liever in zo’n kamp zitten dan daarbuiten. En de beslissers die de lakens uitdelen wanen zich in het rijk der hemelen. Goed einde toch? Moraal van het verhaal: wordt wakker en doe er iets aan voordat je wordt verslonden. Ik vrees dat helaas zeer weinigen beseffen welke volgende veranderingen in de wetten zullen volgen.

  Reactie door Joop — maandag 16 juni 2008 @ 23.29 uur

 18. In haar reactie op de Ierse afwijzing van het Verdrag van Lissabon maakt de eurocratie eens te meer duidelijk dat ze niet van plan is om zelfs maar de schijn van democratische verhoudingen in de EU te willen ophouden: het verdrag moet doorgedrukt worden. Vanwaar die haast?

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 16 juni 2008 @ 23.51 uur

 19. hai Jan.

  Eigenlijk wel heel zielig, dat regenten gedrag vanuit Frankrijk en het stilzwijgen van de Ollanders. Het is toch duidelijk, het gepeupel in Nederland dat niet nog eens via een referendum mocht stemmen krijgt zijn gelijk via de bevolking van Ierland.
  Europa lijkt op die manier niet veel meer dan het Rome van Julius en Claudius, achterklap en intrigieel gedrag om het eigen gelijk te krijgen.
  Wij, hier in Nederland mochten niet voor een 2e keer zeggen wat we dachten.
  Voor mij duidelijk, dank je wel Ierland.

  Louis

  Reactie door Louis — dinsdag 17 juni 2008 @ 0.16 uur

 20. Hallo mensen!
  Ik kijk op allerlei forums,en overal zie ik alleen dit soort reacties!
  Mensen zijn het zat-moedeloos-wanhopig-en woedend!
  Ik ben ook een van hen!
  Niet alleen om het EU verdrag,maar om wat er van ons land geworden is!
  Mensen schreeuwen overal om ingrijpen(actie)van partijen!!
  Maar behalve melden wat er nou weer, nog meer mis is doen ze niks!!!
  Ook de SP niet!!
  En zo blijven de burgers in nog meer wanhoop machteloos aan de kant staan!
  Ik roep Jan Marijnessen op om ons te leiden om wat tegen de kliek te ondernemen!!!
  NIET, dan heb ik het alternatief om Emile Ratelband te volgen!
  Deze roept op tot burgelijke ongehoorzaamheid(kijk op watvindnederlandervan.nl)ik ben nu zover en ik ben het nu zo zat, al was het Anton Heyboer(niet mogelijk)dan zou ik hem nog volgen!
  Kijk maar op deze site, de bom staat op ontploffen!!!

  Reactie door mattie — dinsdag 17 juni 2008 @ 0.26 uur

 21. Velen zien de keizer al jaren in zijn nakie staan.
  Een groot voordeel van wat nu gebeurt is dat nog meer mensen gaan inzien hoe ondemocratisch de EU is.
  Maar welke strategie is nu nodig?
  Dat in de politieke ontwikkeling een democratische fase wordt afgewisseld door een tirannieke is heel gebruikelijk, evenals het inruilen van vrijheid voor onderwerping.
  Dat het nu met weinig geweld gepaard gaat is van de ene kant fijn maar het nadeel is dat er toch nog heel veel mensen zijn die het niet in de gaten hebben. Zij laten zich smoren als een kikker in een langzaam aan de kook gebrachte pan die vergeet eruit te springen.
  Het brengen van deze boodschap is dan ook het allereerste wat ons te doen staat om een begin te maken met het keren van het tij. Twee andere belangrijke onderdelen van een strategie zijn:
  - geduld en volharding;
  - het voorbereiden en organiseren van verzet.

  Een ding is zeker: als de elite die ons overheerst afscheid neemt van de democratie moeten de onderworpenen ook andere tactieken gaan inzetten. Maar welke dat kunnen zijn kan weer niet los gezien worden van hoe die onderwerping ingezien en beleefd wordt.
  De geschiedenis toont ook aan dat een omwenteling terug naar rechtvaardigheid en menselijkheid mede afhankelijk is van een deel van de heersende elite. Die moeten zich afkeren van de smerige rol waarin ze zijn meegesleept en weer de zijde van het volk kiezen. Het volk moet dus wel met de elite in gesprek blijven.
  Ik zie overigens nog helemaal geen bekeerlingen. Het keerpunt is daarom nog wel even weg, vrees ik.

  Reactie door Hermie Kreeft — dinsdag 17 juni 2008 @ 0.45 uur

 22. “LUXEMBURG – Het Verdrag van Lissabon, het hervormingsverdrag voor de Europese Unie, is ondanks de afwijzing van de Ierse bevolking niet ‘dood’ en ook niet van tafel. Dat zei minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag na overleg met EU-collega’s in Luxemburg,”

  Lees ik net.

  Wordt het niet eens tijd om lapzwans Verhagen tot de orde te roepen. Ik dacht dat er afspraken over waren gemaakt. Blijkbaar hebben die eurodioten hun eigen “normen en waarden.”
  Deze kwestie wordt zwaar onderschat, door de media en de burger. Want, het gaat gebeuren. En wij staan erbij en kijken er naar, maar voor je het weet zijn we “erbij.” Terwijl heel ons land zich in een voetbalroes bevind, slaan de verraders toe. Het beetje democratie wat er nog is, wordt met de dag minder en verdampt ten slotte.

  Het lijkt mij beter als er in Brussel en Straatsburg het besef ontstaat om hun geldsmijterij en duistere praktijken van vriendjespolitiek, gelobby van multinationals en allerhande commissies eens tegen het licht te houden. Transparantie in dat rovershol van zakkenvullers en superbureaucraten is broodnodig. ( Maar wie dat probeert, kan het verder wel schudden)

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — dinsdag 17 juni 2008 @ 6.51 uur

 23. Dankjewel Ierland! Lang leve de Ieren! Weg met de oplichters! Weg met de leugenaars! Weg met de uitbuiting! Ik wil een eerlijk Europa! En dat is wat anders dan hoe het nu gaat.

  Reactie door nepHippie — dinsdag 17 juni 2008 @ 8.29 uur

 24. Stelling op http://www.stand.nl. De ratificatie van het verdrag van Lissabon moet stoppen.

  Reactie door Mystery Guest — dinsdag 17 juni 2008 @ 12.43 uur

 25. Kijk A.U.B. deze documantaire:

  http://zeitgeistmovie.com/
  http://video.google.com/videoplay?docid=-8214667090776624474
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zeitgeist,_the_Movie

  Noord Amerikaanse Unie, Afrikaanse Unie, Europeese Unie, Aziatische Unie… Nog voor 2150 samengevoegd tot een totalitair regime.

  Zeer interessant!

  Reactie door Teun Kloosterman — dinsdag 17 juni 2008 @ 23.50 uur

 26. Mensen, het zal wel…!
  De beslissing dat Europa er dient te komen is al heel lang geleden genomen, dus komt het er, punt uit!
  Of je het leuk vindt of niet.

  Nu krijgt Ierland de tijd om zelf een oplossing te bedenken. Alsof ZIJ nu de oorzaak zijn van een Falend Eurpa en met een oplossing moeten komen…

  Ondemocratisch, Jazeker! Deze moloch dient gestopt te worden, laten wij ons vooral roeren en ons ongenoegen blijven uiten. En, vooral ons recht blijven claimen om mee te beslissen!
  Alles wordt vooraf bepaald en wij mogen alleen maar in-stemmen, een ‘nee’ is ongewenst en onacceptabel.

  Het past niet in The New World order…
  kijk en huiver!

  o ja, en dan nog wat…,

  De vorige verkiezingen in de VS, waar nog niet de helft van de bevolking is gaan stemmen en de helft daarvan stemde nog eens Democratisch.
  Blijft er maar een kwart over die voor de rest van het land de toon zetten, is dat democratie?

  Laten wij ons niets wijsmaken. Meestemmen zegt nog niets over democratie.
  Slechts wanneer regeringen luisteren naar de burger is er democratie. Nu moeten de burgers luisteren naar wat regeringen willen.
  Dus….? Democratie?

  Reactie door Frank — woensdag 18 juni 2008 @ 1.01 uur

 27. @Teun – Doet me denken aan het boek ‘De dag der dagen’ van Ira Levin. Verplichte kost. En aan het werk van Herbert George Wells (1866-1946). Opmerking: Elke beweging die je maakt wordt gevolgd, dus graaf niet te diep, anders ga je offline. Zie eerder aangenomen wet dit jaar door onze beste vriend. Zowel bij de 911 ramp als die van in London werden op dat tijdstip terroristische trainingen gehouden met scripts die overeenkwamen met real world. Vandaar de verwarring en snelle zogenaamde beschuldigingen. De betrokken leiders, massale put-opties en waarschuwingen voorgaande aan de incidenten en misinformatie erna zijn slechts kleine radertjes van het spel. Blijf er niet te lang in hangen. Voordat je het weet betaal je twee goudstukken voor een handjevol rijst. Denk eraan dat de untouchables bepalen wat jij eet en drinkt, jouw geld, waarheid en onze geschiedenis beheersen. Het is iets wat jij, onze medelanders, onze leiders massaal kunnen accepteren of negeren, maar bij de meesten is het nog niet doorgedrongen, of wordt een grote worst voorgehouden, dus… als de financiers de stekkers uit de geldtoevoer halen heb je een probleem, net als bij die brullende man met dat ‘maffe’ Charlie Chaplin snorretje. Als jij je vrijheid terug wilt, dan moet onze huidige regering worden gewisseld voor 31-12-2009.
  Beste Jan, als wij nog ergens PROMIS software hebben draaien binnen onze regering, stel ik voor de systemen te vernietigen en nieuwe systemen aan te schaffen.
  Is ignorance a bliss? Het leven is kort. Denk positief. Maak het er het beste van. En ben aardig voor elkaar. Het Lissabon verdrag verraad het gedrag van jouw nieuwe eigenaar. Je bent zojuist, zonder jouw toestemming, waar je recht op had, doorverkocht.

  Reactie door Joop — woensdag 18 juni 2008 @ 1.52 uur

 28. Gewoon nuchter blijven.
  Het Europees kampioenschap voetbal
  wordt gespeeld in Oostenrijk en Zwitserland.
  Er is leven buiten de Unie.
  Als we teveel van onze publieke voorzieningen(OV,gezondheidszorg,nutsvoorzieningen ed)moeten inleveren dan vormen we met Zwitserland,Noorwegen en Ijsland een
  nieuwe voorhoede.
  Het licht gaat in die landen echt niet uit.

  Reactie door jc kortekaas — woensdag 18 juni 2008 @ 11.09 uur

 29. Je zou er moe van moeten worden. De schobbejakken jassen het er gewoon door, en de burger slikt het gewoon en is in denial. Het verdrag zou in zijn geheel afgekeurd moeten worden om de ambigieuse taal voor wat betreft de vrijheid van menings uiting ALLEEN AL! Wat in artikel 1 wordt beloofd wordt in 2 en 3 weggetoverd. Net als het NEEderlandse referendem. Wat een rotzooi zeg!
  BTW
  Sterkte Jan. Je bent echt een Beer van een kerel die zich verbaal nooit opzij liet zetten, en nooit echt water bij de wijn heeft gedaan.
  Chapeau! Ik zal je dialectische analyses, en je gevoel voor humor en het absurdistische missen. Blijf nog ff. Als het moet in de achtergrond

  Reactie door Dirk Sundman — woensdag 18 juni 2008 @ 11.25 uur

 30. Mee eens mensen, en Jan, “…de mensen willen dit neoliberale Europa, waarbinnen het internationale bedrijfsleven de agenda bepaalt, niet.”

  Dit klopt allemaal. Wel maakt dit een onderdeel van een objective processus die zich over de wereld heen verspreidt. Het heet globalisering (onderdeel van de huidige kapitalisme)en tot nu toe zagen we dat allemaal in berichten van verre-van-mijn-bedje landen. Nou dat kon je onder het eten wel wat verdragen.

  Nu treft het ons en daar zijn we zeker ontevreden over. Wat moet dan de rest van de wereld met onze (buitenlandse)globaliserende politiek vol van geweld en oorlog?
  Het is toch overal hetzelfde proces?!

  Reactie door walking bull — woensdag 18 juni 2008 @ 12.35 uur

 31. Beste Jan,
  Een goede beslissing om het roer aan iemand anders te laten. Geweldig gewerkt de afgelopen jaren en je hebt de progressieve politiek in Nederland een enorme dienst bewezen!
  Gr
  Stan

  Reactie door Stan — woensdag 18 juni 2008 @ 15.11 uur

 32. Ik bezie de internationale reacties op het Iers referendum met een glimlach. “De Ieren hebben als geen ander geprofiteerd van Europa en zijn dus ondankbaar”. Hallo… de vraag was niet of Europa goed is geweest voor Ierland, maar of Ierland het nieuwe verdrag ziet zitten. Gezien het feit dat ze onder het oude goed vooruit komen, waarom zouden ze dan voor het nieuwe zijn? Als je een onleesbaar contract van 400 pagina’s moet ondertekenen, vraag je ‘t advies van een advocaat, als je die niet vertrouwt teken je niet!
  Dan hebben we daar verder het verwijt dat de Ieren hebben ‘gestemd op gevoel’, zonder de inhoudelijke strekking van het verdrag te kennen dus… Het spijt me ontzettend voor mijnheer Timmermans, maar dan komt het thema transparantie om de hoek kijken… en daar zie ik toch echt een taak voor de nationale parlementen. Het is als volksvertegenwoordiger inderdaad niet gemakkelijk om de voordelen van een gecompliceerde verdragstekst helder richting achterban te vertalen. Eens te meer omdat een geconsolideerde versie ontbreekt op het moment dat de ratificatieprocedure lang en breed begonnen is. Desalniettemin..,als parlementariërs daartoe niet in staat zijn, waarvoor heb je ze dan inderdaad nodig? Als men al in staat is om openheid van zaken te geven dan mag je je gerust de vraag stellen of men dit wel wil, cq of het gewenst is dit te doen.
  Een leuk voorbeeld van de manier waarop de transparantie ten aanzien van dit onderwerp moedwillig gesaboteerd word:
  http://www.wijwillenreferendum.eu/file/39

  Reactie door Toussaint — woensdag 18 juni 2008 @ 15.29 uur

 33. Gaan we uberhaupt nog wat aan doen om die eu grondwet te stoppen? Er word alleen maar geluld maar er moet actie komen, elke week in een grote stad in nederland, als we doorgaan op deze manier, zitten we er volgend jaar mee opgescheept en is het `te laat`. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat emigreren naar zwitserland de laatste optie is ……

  Reactie door marcel — woensdag 18 juni 2008 @ 16.58 uur

 34. sorry maar iemand als sarkozy kan ik niet serieus nemen deze man gaat van zijn vrouw af voor een kind van 20 jaar dit grenst aan pedofilie en getuigt van geen enkele normen en waarden, foei wat een mafkees.

  Reactie door sorry en waarden — woensdag 18 juni 2008 @ 18.03 uur

 35. Wanneer worden we nou eens wakker.!!!!
  We worden niet geregeerd door onze zgn volksvertegenwoordigers.het naar de stembus gaan is jezelf voor de gek houden dat we in een democratie leven.
  WE WORDEN IN WERKELIJKHEID GEREGEERD DOOR DE NIEUWE WERELDORDE SAMEN AAN HET HANDJE VAN DE BILDERBERGERS NAAR EEN WERELDREGERING

  Reactie door gerrit — woensdag 18 juni 2008 @ 19.28 uur

 36. Ik heb weleens gelezen dat democratie de minst slechte vorm van het besturen is. Maar de democratie heeft al jaren geleden voor mij afgedaan. Alleen wat stel je er tegenover, dictatuur? Ik weet wel toen het communisme in Europa zich voor deed, was het kapitalisme voorzichtiger met het uitoefenen van de macht. Ik weet wel dat nu op dit moment niemand er een touw aan kan vastknopen.
  Hoe is het mogelijk dat de landen in Europa uitgezonderd Ierland zich de rol toe delen van Landverraders.
  Ik heb voor Balkenende en zijn vriendjes een mooi gedicht opgezocht.
  In ons volkslied staat, als mij niet vergis,

  Den vaderlant getrouwe
  Blyf ick tot in de doot:

  Hoe stond men tegenover het Vaderland,
  Balkenende had het over de VOC, Normen en Waarden, laat hij eerst dit gedicht lezen uit de 17e eeuw.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Div-6

  Voor de nieuwe SP leider(ster) word dit onderwerp een hot item of niet soms.

  Reactie door olle Henk — woensdag 18 juni 2008 @ 21.14 uur

 37. @36 olle,
  Wij denken dat wij de schijndemocratie zoals het door de schijnmensen zoals degenen ,”ons” troika, in het torentje wordt verkwanseld toch aardig hebben verwoord.
  Hoe het rondreizend spul dat zich ^&*&^”
  “onze regering”durft noemen ons land en uiteindelijk niet alleen ons land maar heel Europa,naar de sodemieter helpen is niet alleen onmenselijk maar de grootste millieuramp sinds The bigg bang.
  Ach..het zal onze tijd wel duren 80/88 jaar
  oud maar onze jongeren en de zachtjes aan komende slachtoffers van het ouder worden,
  wat moet daarmee.
  Jan gaat het rustiger aan doen,wij zouden zeggen Jan duik eens lekker in een volksopstandje want daar is de tijd rijp voor.
  Aan Agnes kant een vraagje “Agnes wil je met ons trouwen” ???
  Henk all the best ,old soldiers never die.

  Reactie door Henk c.s. — donderdag 19 juni 2008 @ 9.14 uur

 38. @27 joop,

  Ik vrees dat je gelijk hebt, althans ik zie het ongeveer ook zo. We zijn verkocht, ingewisseld als onderpand.
  Wat zou er gebeuren wanneer straks het flitskapitaal uit de bocht vlieget? Terrorisme bestrijding aanwenden om volksopstand tegen te gaan? Nu beginnen ze ook al met kentekenparkeren. Big brother is following the disobedients. De Zweden hebben vandaag ook weer een grote stap gezet want de overheid mag te allen tijde zomaar alle e-mail en telefoonverkeer afluisteren. The global village van Patrick MacGoohen Prisoner wordt werkelijkheid. Of ben ik gewoon paranoia?

  Reactie door Lef — donderdag 19 juni 2008 @ 9.54 uur

 39. @36 olle Henk, “Ik weet wel toen het communisme in Europa zich voor deed, was het kapitalisme voorzichtiger met het uitoefenen van de macht.”

  Hierbij wordt ik nooit moe om een stelling van mij te herhalen – dat de welvaart in onze deel van de wereld zou nooit op gang kunnen komen zonder het voorbeeld en dreiging vanuit het communisme.

  Anders heeft de bestuurlijke elite geen zin om sociaal op te treden. Nu dat het gevaar van het communisme weg is kan de elite weer orde op zaak krijgen.

  En dan de volgende vraag: ligt het toevallig aan “Europa” dat we de meest neo-liberale zorgstelsel inmiddels hebben gekregen of ligt het aan onze eigen bestuurlijke elite?

  Reactie door walking bull — donderdag 19 juni 2008 @ 10.04 uur

 40. Inderdaad een grote dank aan de Ierland : hun standpunt is ten volle te begrijpen vanuit een geschiedenis van pure Armoede , overheersing , vernedering door de Britse overheid . Hun opbloei hebben ze wel te danken aan de EU , maar zou het isoleren van landen niet beter opgelost kunnen worden, zonder een EU ? De EU begint een grootmacht te worden zoals er al een aantal zijn en dit even aantal maakt het heel gevaarlijk in deze wereld , vooral t.a.v. van toenemende enrgiebehoeftes , zo erg dat voedsel wordt omgezet in brandstof voor auto’s en daarmee de wereldvoedsel problemen gigantisch doen stijgen .
  Denk maar aan de ” goedkope ” produkten uit India en China en wat daarvoor aan energie voor nodig is , om het hier heen te brengen .

  Reactie door fred — donderdag 19 juni 2008 @ 10.04 uur

 41. Helder stuk Jan. Dikke pluim voor jou als politicus en inzet als partijleider voor de SP.

  Heldere stelling.

  Nee is Nee.
  Eens kijken of alle lidstaten nu echt gelijke rechten hebben in Europa.
  Reparatie apendixen voor Ierland die mogelijk een precedent ( en kansen ) voor ander lidstaten scheppen lijken in de maak.
  Zometeen een verdrag met 27 apendixen.
  Wat na het Franse, Nederlandse en Ierse Nee blijkt is dat er wel telkens EU verdarg aanpassingen komen. Het Nee kamp boekt dus wel degelijk resultaat, want wie zwijgt stemt toe.

  Eenmaal een vetorecht ingeleverd , altijd ingeleverd?
  Indien geen vetorecht, dan overgeleverd aan het gedecimeerde zetelaantal van Nederland in de EU, of blijven er ontsnappingsclausules?
  Waar ligt dan de toegenomen democratische invloed van Nederland zoals in het verdrag van Lissabon zou blijken?

  Buitenlandse zaken excelleert niet in openheid wegens diplomatiek en strategisch taalgebruik. Begrijpelijk. Maar op Europees niveau, dreigt zeer veel spraakverwariing als je 27 belangen wil omzetten in 1 heldere boodschap.
  Voorstanders zullen dat propageren maar ik dank dat het heel mistige taal wordt waar je alle kanten mee op kunt.

  Bovendien ben ik bang dat verdere politieke integratie consequenties krijgt voor verder militaire integratie en meer militaire bemoeienis op het wereldtoneel.
  Al of niet door de lange arm van de USA gestuurd.
  Stepping stone theorie van Arnold Karskens: Stap voor stap worden we tot grotere gemeenschappelijk verantwoordelijkheid gedwongen.
  Zie Arnolds interview mbt de Belgische deelname van 4 YF16’s aan Afghanistan. ( arnoldkarskens.blogspot.com )

  Veel landen worden eerst NAVOlid en dat betekent: knecht van de USA. Waar blijf je dan als onafhankelijke macht Europa?

  Reactie door hugo freutel — donderdag 19 juni 2008 @ 10.39 uur

 42. Beste Jan, Heb zojuist een mail gestuurd naar jan@. Ik hor het wel. Groet, Joop

  Reactie door Joop — donderdag 19 juni 2008 @ 11.56 uur

 43. Roerend mee eens.
  Duidelijke taal!

  Maar wat kan realistisch gedaan worden, om te zorgen dat men uiteindelijk eer doet aan de Franse en Nederlandse en nu ook de Ierse NEE ?

  Volgens mij helemaal niets.

  Reactie door Anja — donderdag 19 juni 2008 @ 13.03 uur

 44. Het Verdrag van Lissabon is niet in overeenstemming met de Nederlandse grondwet en met de eed die onze Koningin Beatrix heeft afgelegd. Derhalve kan men alleen maar dit verdrag afwijzen. Nu de Tweede Kamer dit heeft nagelaten, zal men dit echt in de Eerste Kamer moeten doen.

  Indien men dit na laat, dan kan men niets anders dan een rechtszaak indienen tegen deze regering alsmede de betrokken bewindslieden.

  De wetten die overtreden worden:

  Artikel 81 schrijft voor dat “De vaststelling van wetten geschiedt door de regering en de Staten-Generaal gezamenlijk” en Artikel 82 lid 1 schrijft voor dat “Voorstellen van wet kunnen worden ingediend door of vanwege de Koning en door de Tweede Kamer der Staten-Generaal”

  In Artikel 116 lid 1 is bepaald dat de wet de gerechten aanwijst die behoren tot de rechterlijke macht en in lid 2 is bepaald dat de wet de de inrichting, samenstelling en bevoegdheid van de rechterlijke macht regelt. In Artikel 117 lid 1 wordt bepaald dat de leden van de rechterlijke macht bij koninklijk besluit voor het leven benoemd worden.

  De eed van onze koningin:

  “Ik zweer aan het Nederlandse volk, dat Ik de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Ik zweer dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Staat met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat Ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van alle Mijne onderdanen zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten te Mijner beschikking stellen, zoals een goed Koning schuldig is te doen. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig!’”

  Ter informatie:

  http://frontpage.fok.nl/zoek/user/157187
  http://www.hofvantwente.pvda.nl/download.do/id/101165728/cd/true/

  Reactie door Bezorgde burger — donderdag 19 juni 2008 @ 14.17 uur

 45. wij willen de sp bedanken voor de in zit voor de wsw

  Reactie door jan — donderdag 19 juni 2008 @ 16.40 uur

 46. Mag ik jullie vertellen wat er naar mijn overtuiging werkelijk gaande is met Europa? Al jaren ben ik geïnteresseerd in de bijbelse profetieën en verbaasde mij er over dat de christelijke kerken de inhoud daarvan verzwegen. Nu denk ik te weten dat de meeste kerken niet eens begrijpen wat er werkelijk in “hun” bijbel staat. Zij zijn onwetend of zij liegen de mensen bewust iets voor. Uit de profetieën is te herleiden wat er nu met Europa gebeurt, omdat een groot deel van sommige profetiën al zijn voltrokken. Er is een lijn te zien. Het beeld uit Daniël is verklaard en het blijkt een symboliek te zijn van wereldheerschappijen evenals het monster uit Openbaringen, dat uit de zee opkomt. Beide geschriften hebben het over dezelfde heerschappijen. Zo wordt er geschreven over het Babylonische of Chaldeeuwse rijk, dat werd vervangen door het rijk van de Meden en de Perzen, welk rijk weer werd vervangen door het Griekse rijk (de snelle panter) Alexander de Grote, wiens rijk in vieren werd gedeeld (vier panterkoppen). Tenslotte kwam het Romeinse rijk dat volgens het beeld van de Babylonische koning werd uitgebeeld in twee ijzeren benen (Oost en West)om over te gaan in lemen voeten met tien tenen, omdat het tien keer opnieuw zou herleven. Het is nu negen keer herleeft; sla de geschiedenis er maar op na. De tiende keer is nu aanstaande. De tiende herleving van het Romeinse rijk zal er komen ook al zijn wij er tegen. De arme eurofielen worden gebruikt voor iets waarvan zij niet het minste benul hebben. Een eurofiel is doorgaans een neo-liberaal en die zijn doorgaans ook gespeend van ware bijbelkennis. Ja ook zogenaamde christenen als Balkenende en zijn partij, evenals de Christen Unie. Zij hebben niets te maken met het christendom en dat willen eigenlijk ook niet eens weten. Ze kijken liever de ander kant op dan dat zij de waarheid van God zoeken. Overigens dat laatste Romeinse rijk zal in “het beeld” worden getroffen door een felle lichte steen. Daarna is het over met onze politieke denkbeelden en zal er een ware theocratie zijn onder de Koning der Koningen.
  Uit principe zal ik mij altijd blijven keren tegen Europa, omdat de laatste Romeinse rijk er niet zal komen met mijn goedvinden. Als er protesten of manifestaties tegen zijn, zal ik er ook zijn. Belangrijk is om geen illusies te hebben in één of andere leider, want ook is er een antichrist voorspeld die op dergelijk sentimenten mogelijk kan inspelen. Het merkteken van het Beest staat al op de voorhoofden en de handen van de meeste mensen. Het heeft alles te maken met het Romeinse rijk en de kerk die het altijd heeft bestuurd.

  Reactie door Gerard Lettinck — donderdag 19 juni 2008 @ 17.03 uur

 47. Citaat: “Vooraf was bepaald dat wanneer één land tegen zou stemmen, het hele Verdrag naar de prullenbak verwezen zou worden.”
  Dat was niet slechts een afspraak, Jan, maar ligt verdragsrechtelijk vast in de EU-verdragen. Ierland heeft dus, net als Frankrijk en Nederland, feitelijk vetorecht. Daarom zitten de Europese oligarchen zo met de kwestie in de maag en zullen zij proberen via allerlei concessies en uitzonderingsbepalingen het Europese Verdrag alsnog door de Ierse strot te duwen. En wie weet een nieuwe constructie verzinnen als “Europa met twee snelheden”. Maar voorlopig is het hoe dan ook pas op de plaats.

  Eens te meer blijkt, dat het gevaarlijk is vetorecht prijs te geven, wat in het nieuwe Europese Verdrag gebeurt.

  De PvdA zal haar verradersrol, door een nieuw referendum -tegen alle verkiezingsbeloften in- onmogelijk te maken alsnog duidelijk voelen.

  @ Bezorgde Burger (44):

  Dat is een misvatting.
  Nederland verliest niet haar eigen Grondwet en wetgevende bevoegdheden. Alleen zou Europa inhoudelijk nog meer dan nu al het geval is (meer dan 50 %), en vooral: op meer belangrijke beleidsgebieden, inhoudelijk kunnen bepalen hoe de regels moeten zijn in de afzonderlijke landen (o.a. via “Richtlijnen”).
  Omdat het over een verdrag (niet een “Grondwet”) gaat (waarover in ons staatsbestel de regering en de volksvertegenwoordiging beslissen) en volgens het –door de regering met graagte overgenomen- advies van de Raad van State niet de Grondwet behoeft te worden aangepast en een referendum niet vereist is, bij welk standpunt de Tweede Kamer zich in meerderheid heeft aangesloten, is geen 2/3 meerderheid als voorwaarde af te dwingen.

  Reactie door Olav Meijer — donderdag 19 juni 2008 @ 18.34 uur

 48. @46, gerard,

  het zal doordringen dat er dingen, zelfs ”zaken”,
  onbetaalbaar zijn,
  dat winst anders IS,
  dat ecologie hetzelfde is als economie (eco komt van oikos = thuis),
  nu schijnt er, zonder radiance, nog de EGOnomie.

  in het beeld
  treffen
  door ‘n lichtende* steen,

  hoe mooi zegt u dit!

  http://www.youtube.com/watch?v=i9LG5Ys8G9k

  http://www.youtube.com/watch?v=m8exuvJYchk&feature=related

  met ‘n sociocratische *http://www.number4audio.nl/images/robijn_01.jpg glori(a!)euze embraccio!

  of topic: was even weg: harrieke: hoi!

  Reactie door rodelinda — vrijdag 20 juni 2008 @ 0.00 uur

 49. Beste mensen, vooropgesteld ik hoop dat de SP dit item openhoudt tot lengte der dagen zolang de Europese superstaat een bedreiging vormt voor onze samenleving, ontstaan uit een traditionele vorming door geloof en saamhorigheid.
  Wij hebben gevochten tegen het water en gewonnen, waarom zouden wij het niet kunnen winnen van de Eurofilen/ landverraders.
  Over landverraders gesproken, vandaag werd ik verrast door de D66, die hebben het voor elkaar gekregen om op feestdagen de Europese vlag naast de Nedelandse vlag in Groningen naast elkaar te hangen.
  #37 Henk c.s.
  Old soldiers Never Die
  Never die, never die
  Old Soldiers Never Die
  They just fade away.
  Voordat ik verdwijn van deze aardbodem, hoop ik mee te maken dat wij de strijd tegen de Eurofilen winnen. Wij laten ons vaderland niet door de geldwolven afpakken.
  De Romeinen hebben het geprobeerd, de Spanjaarden, de Engelsen (op zee), de Fransen, en de Duitsers. Ik ga liever strijdend ten onder, dan mijn vadeland op marktplaats te zetten voor de meest biedende.
  #39 Walking Bull
  Helemaal met je eens, zie mijn Grafrede onder de rode naam Olle Henk.
  #46 Gerrard Lettinck
  Dat is mooi man, wat je hier op schrift stelt, jouw Bijbelkennis is fenominaal.
  Mijn persoonlijke overtuiging is en blijft dat Christus de eerste socialist was en is. En dat van zijn aanwezigheid op aarde misbruik is gemaakt door machten die zich nu nog openbaren.
  Mijn hoop is, dat de SP, waarin vele gelovige mensen, van welke richting danook zich thuis voelen, in de toekomst en nu, de strijd tegen Mannon zullen aanbinden.
  In Europa zijn heel wat oorlogen gevoerd om de grensen tussen verschillende culturen af te bakenen. Is dat allemaal voor niets geweest, denk eens aan al die miljoenen mensen die de dood in gejaagd zijn.
  Moeten wij nu weer beginnen?

  Reactie door olle Henk — vrijdag 20 juni 2008 @ 0.29 uur

 50. @46
  Dag Gerard! Goed om weer van je te horen!! Dat is even helder neergezet en wie zal hier schamper om lachen?
  God is al door velen doodverklaard en voor hen die Christus hebben ingehuurd om snode regeringsplannen door te drukken mag God alleen en uitsluitend leven naar hun verwrongen beeld!
  ‘Gij zult geen beeld van God maken’ is waar veel christenen prat op gaan en ja zelfs mensen voor uit hun midden verdrijven… maar zie!
  Het beeld dat de neoliberale zondagschristenen van God neerzetten is een ijdele, bikkelharde (af)god die bezig is de rijken te spekken en de armen te laten verrekken. Die zijn mensen paait met bloedgeld en leugens onder het volk verspreidt. Die de gefortuneerde elite vrijpleit, de oudsten in de kou zet en kinderen verkwanselt aan het economische opbergsysteem. Die te lafbekkerig is om zijn volgelingen verantwoording af te laten leggen over hun genocidale oorlogspraktijken. Die de volksmond snoert om op smiechtige wijze en onder valse voorwendselen het volk de EU-das om te doen! Die stokdoof en stekeblind is voor rechtvaardigheid en meeheult met de demagogische wereldverlakkers. Die barbaarse opvoedingskampen laat verrijzen om de afgerichte, afgebeulde verknipte kinderen tot hem te laten komen…

  DAT IS HET BEELD VAN DE (AF)GOD VAN BALKENENDE,ROUVOET, BUSH, BLAIR, MERKEL EN BEATRIX CUM SUIS!

  Wat een beeld! Gruwelijk!!
  Het beeld van de antichrist… de vijand van God. De vijand van mensen. De vijand van rechtvaardigheid. De vijand van eerlijk delen. De vijand van compassie. De vijand van leven, van vrede, van genade, van vergeving, van waarheid, van vrijheid, van warmte, van wijsheid, van verlossing en van AL die Sublieme, Prachtige, Liefdevolle Eigenschappen van God.
  Door deze vijand worden we geregeerd!
  Maar EEN ding is zeker: hij is de overwinnaar niet!
  Moet je Christus kennen!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 20 juni 2008 @ 3.10 uur

 51. @47 Olav,
  Toch zou ik mij kunnen voorstellen dat er in de toekomst een conflict ontstaat tussen de Nederlandse grondwet en de EU grondwet(verdrag). Dan is er sprake – indien de EU grondwet prioriteit heeft – van verlies van soevereiniteit. Op straat hoor je soms al verzuchten: “tja, het moet van Europa.”

  In de provincie Groningen is op voorstel van een D66 gedeputeerde besloten om op feestdagen ook de EU vlag te laten wapperen. Als dank aan al het goede wat wij van de EU gekregen hebben. Ze zitten dus niet stil, de eurodioten.
  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — vrijdag 20 juni 2008 @ 6.50 uur

 52. Als men zijn eigen land vergeet, hoe kan men dan voor europa zijn.
  Als ik Frans Timmermans hoor praten, dan hoor ik iemand praten, die alleen van heel groot, groter en nog groter houdt.
  Hij wilt een europa, zoals het amerikaansmodel.

  Reactie door Ben Tarici — vrijdag 20 juni 2008 @ 10.31 uur

 53. @ 50 Gloria,

  Bravo! Ook al zo mooi gesproken. De vijand dacht dat woorden niet zo belangrijk waren want ze focust op geld. In Rusland vroeger was men wel beducht voor woorden. Nu is de inflatie daar ook flink ingezet. Mens is echter wel tamelijk bang voor de woorden van de Islamieten omdat er bij zijn die het woord boven alles stellen. Ik weet dat er uit naam van het woord ook gem(omgekeerde w)oord is.
  Inmiddels echter zou het woord wel eens in waarde kunnen toenemen. Want de waarde van de materie zou wel eens nog sneller kunnen dalen (dat is gigantisch stijgen zoals dat is gebeurd in 30-er jaren; ik nog wel ergens een biljet van 5.000.000 mark liggen).
  Wat gebeurt er met deze 45 triljoen?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Credit_Default_Swap

  Ik ben geen groot financieel specialist maar waarom zou financiën niet gewoon even over gaan op defensie? Dan is die investering van miljarden in de oorlogsindustrie toch nog lonender geweest voor de vijand. Maar misschien zie ik spoken?

  Reactie door Lef — vrijdag 20 juni 2008 @ 10.43 uur

 54. @Olav Meijer

  De Europese Wetten hebben volgens het verdrag voorrang boven onze eigen grondwet. Derhalve kan men stellen dat onze grondwet niet meer van belang is. En dus de soevereiniteit van Nederland niets meer waard is.

  In allerlei landen en door grote persoonlijkheden (o.a. voormalige presidenten) zeggen dat het geen verdrag maar gewoon een grondwet. Wie ben ik om hun tegen te spreken?

  Reactie door Bezorgde burger — vrijdag 20 juni 2008 @ 11.12 uur

 55. Eigenlijk is het toch logisch dat we nee zeggen tegen een europese grondwet.
  We weten niet eens waar we ja tegen zouden zeggen omdat het nooit duidelijk, dwz in gewone spreektaal is uitgelegd.
  Daar komt voor mij nog iets bij wil je het democratisch doen echt democratisch, hou je een referendum in alle landen op dezelfde dag, naar mijn idee komt het nee dan nog wat duidelijker over dan nu het geval is en men zich in de politiek er niets van aantrekt en het als een incident ziet.
  Schandalig hoe er dan met de mensen wordt omgegaan, je hebt als burger niets te vertellen, alleen maar stemmen als het weer zover is en o wat kan er dan ineens weer veel.
  Je ziet het in de zorg, daar kan steeds minder,en moet steeds meer.
  Als je daar de nieuwe financieringsstroom van ziet voor 2009, wordt je er niet vrolijk van.
  Maar daar hebben mensen zoals Balkenende en zo meer geen idee van die kunnen wel meer zorg inkopen omdat ze het niet van een meest voorkomend salaris hoeven te doen.
  En ik, ik ga straks met mijn rollator naar het werk omdat ik tot mijn 67 ste door ga werken om nog een beetje behoorlijk pensioen op te bouwen.
  Tenminste als er nog gelegenheid is om dit te doen omdat mensen van mijn generatie ik ben 55 al te oud worden om te werken.
  Maar goed als ik tot mijn 67 ‘mag’werken
  heb ik dat 52 jaar mogen doen.
  Jammer dat er zo wordt omgegaan met mensen en dat er in den Haag niet met beide benen op de grond wordt gestaan.

  Reactie door J.Haalboom — vrijdag 20 juni 2008 @ 11.19 uur

 56. @46Gerard Lettinck
  Mijn vader, die afgelopen maart is overleden, heeft tijdens zijn leven een aantal malen tegen mij gezegd: “Ik ben bang dat het boek Openbaringen al heel ver gevorderd is”. Ik ben me daardoor ook meer in de Bijbel gaan verdiepen. Ik denk dat een ieder het er wel over eens is, gelovig of niet, dat de ontwikkelingen in de wereld reden tot zorg zijn. En dat de macht in steeds minder handen terecht komt wat op zich al zeer gevaarlijk kan zijn. Het merendeel van deze “machthebbers” zijn ook nog eens ziende blind. De vorming van de superstaat Europa zal alleen maar ellende veroorzaken en uiteindelijk zelfs zelfvernietiging [in combinatie met andere ontwikkelingen in de wereld.] Het is van groot belang dat mensen anders gaan denken [bekeren] en zich dus verzetten tegen de vorming van een Verenigde Staten van Europa. Ik ben heel erg blij te ontdekken dat niet alleen meer mensen zich hier mee bezighouden, maar het ook: openbaren. Uw woorden zijn juist.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 20 juni 2008 @ 11.35 uur

 57. Klinkt misschien niet leuk en een beetje onfatsoenlijk, maar ja, zoveel kansen hebben we niet meer. En wie treedt eigenlijk onze fatsoensnormen met voeten en loopt vervolgens over ons heen? Dat is het besef dat voor het moment van de komende ratificatieprocessen de stoel van Balkenende moet zijn vervangen door een andere stoel. Omdat na het ratificeren van de komende contracten tegen het einde van zijn termijn die stoel geen enkele waarde meer heeft. Houd jij het volk dom? Dan houdt ik ze arm. De eigenaar van de pen regeert, niet het gepeupel. Democratisch stemmen… een knopje indrukken via een malafide softwaresysteem waardoor… verhip, wat toevallig, alweer Bilderberg Balkenende regeert? Na het uitdienen van dit termijn is Nederland verkocht, en zit zijn werk erop. Oog om oog, tand om tand. Toon geen respect voor deze landverrader. Sta op, en schreeuw het uit, voordat je voorgoed mag zwijgen. Nog een fijne dag verder.

  Reactie door Joop — vrijdag 20 juni 2008 @ 12.42 uur

 58. De “gewone” man heeft niks met wetten en verdragen. Dat is meer iets voor de huidige wetgeleerden en andere farizeeërs. Het is terecht en begrijpelijk, dat het wantrouwen groot is.

  Reactie door reint — vrijdag 20 juni 2008 @ 13.23 uur

 59. De “gewone man” heeft alles met wetten en verdragen te maken! Heldere taal, voor een uitleg vatbaar. Wantrouwen? Achterkamertjespolitiek, dubbele agenda’s, geheime meetings, drogredenen om een oorlog aan te gaan et cetera et cetera. Ja, dat schept vertrouwen! En … oh ja, en over dat laatste… Bush heeft verklaart dat Irak niets met 911 te maken heeft. Rumsfeld heeft verklaart dat de WMD’s nooit hebben bestaan. Voor de rest, zie de vrijgegeven NORAD tapes. Kun je nog herinneren dat Balkenende gewichtige redenen had om mee te doen met de invasie, maar om veiligheidsredenen deze drogredenen zogenaamd niet bekend kon maken? Deze slang heeft je beetgenomen en je voor voren tot achteren dubbel genaaid en misbruik van ieders vertrouwen gemaakt. Wantrouwen, goh… wordt wakker en zorg per direct voor een vervanger, iemand die durft op te staan, voor het volk opkomt en spreekt namens het volk!

  Reactie door Joop — vrijdag 20 juni 2008 @ 14.46 uur

 60. Olle Henk, Gloria en J.Vrolijk, dank voor jullie positieve reactie op mijn misschien wat gewaagde bijdrage. Ik denk dat het socialisme zoals wij dat zien, in daden heel dicht benadert wat Jezus de mens heeft voorgehouden. Ik denk dat er geen christelijkere politieke partij is dan de SP.
  Het beeld wat jij schetst Gloria zal in de toekomst nog vele malen erger worden. Jij weet ook dat er een Grote Verdrukking op komst is en er plagen over ons zullen komen: een tijd die zijn weerga niet kent. Een somber beeld, maar we zien het op ons afkomen.
  Als ik dan nog iets mag “openbaren” J. Vrolijk: wat is het merkteken wat mensen al heel lang dragen? Het merkteken van het Beest? Gods volk (niet de joden, maar echte gelovigen)heeft een merkteken dat door Rome is veranderd. Rome heeft Gods tijden veranderd. Kijk naar de “christelijke” feestdagen en de zondag! Deze zijn allen van heidense oorsprong. Vervangen voor de bijbelse feestdagen en de sabbat. Wie de laatsten onderhoudt heeft het merkteken van God. Wie de Roomse dagen onderhoudt heeft het merkteken van het beest. Er zal een tijd komen in Europa dat wie dit merkteken niet draagt, zal worden vernietigd. Dat is de Grote Verdrukking. De ondemocratische houding van Europa waar Jan over schrijft is nog maar het begin van een tiranie die zijn weerga niet kent. Het alles vertrappende monster is weer tot leven gekomen. Het zal de laatste keer zijn en wel zo hevig (Satan zal rondwaren als een briesende leeuw, wetende dat zijn einde is gekomen) dat de mensen voorgoed zullen weten dat wij geen Europese (mensen)wetten nodig hebben, maar Gods Eeuwige Wetten. Wetten van behoud en het Leven. Wetten van liefde voor God en onze naasten.
  Beste mensen geef het niet op, blijf je verzetten tegen het Goddeloze Europa, dat een niets anders is dan het Rijk van het Beest. Weet dat Europa niet is tegen te houden: het is de laatste oprisping van het Kwaad. Daarna zal er eeuwig vrede zijn.
  Beste Jan, nu je het rustiger aan gaat doen en jouw visie voor de 21e eeuw gaat uitwerken, denk dan ook eens aan de profetieën. Tot slot: Voor het Congres van de Verenigde Staten verklaarde Winston Churchill: “Hij moet wel een blinde ziel hebben die niet kan inzien dat er hier beneden een groots doel en plan worden verwezenlijkt, waarvan wij de eer hebben de getrouwe dienaars te zijn.” Hij bezat echter van dit doel geen begrip! Dit grote doel werd lang geleden meesterlijk ontworpen door het Meesterbrein van het universum. Lees de volgende link eens: http://home.zonnet.nl/gemeente.van.god/nieuwrr.html

  Reactie door Gerard Lettinck — vrijdag 20 juni 2008 @ 14.49 uur

 61. Mobilisatie van de samenleving voor een komend conflict met het midden oosten en de rest van Azie ,zwakken hebben pech gehad we moeten vechten om onze westerse cultuur instant te houden onder Joods Christelijke traditie.Zou het dat kunnen zijn? Zou wel kunnen verklaren waar ons geld is gebleven.Oorlog tussen goed en kwaad,kan zijn,: Maar wat is goed en wat is kwaad;?Ik kan het steeds moeilijker onderscheiden. Waar hoor ik bij “de goede of de kwade zijde”? Onze leiders doen kwaadaardige dingen maar Oosterse leiders ook ik weet het niet meer? Of ik dit religieus of als evolutie van de mensheid moet zien beide opties zijn mogelijk één ding is zeker ik wil in het goede geloven maar hier in Nederland voelt het niet goed alle verworven rechten worden stukje bij beetje afgebroken en dat kan nooit en te nimmer de bedoeling zijn geweest.Want dat is geen religie of evolutie dat is achteruitgang en verval en de opmars naar een politie staat:We weten daar immers zeker van dat zoiets nooit goed is;Dat is gelukkig simpel.

  Reactie door sorry en waarden — vrijdag 20 juni 2008 @ 15.15 uur

 62. Regentenpolitiek en dictators zijn van alle tijden.Thans is er een rechtse verlichte E.U.dictatuur van toepassing.Nu deze regentenpolitiek niet in de harten van de bevolking werkt,zal de E.U. op zijn tellen moeten passen via mogelijke sociale onrust.De krachtproef wordt de energie en voedsel voorziening. Via de drukpers Euro zal er compensatie geboden moeten worden,dus meer en forsere inflatie.Dat is voor de eurocraten de verkeerde weg,immers dan snijdt het grootkapitaal zich ook in zijn eigen vlees.Toevallig of niet DE BILDERBERG GROEP heeft zijn recentelijke bijeenkomst afgesloten met de oproep aan Ben Bernanke (Fed) om een krap geld politiek te gaan voeren.Zij zijn bang dat de ontwaarding de spuigaten gaat uitlopen en dat daardoor het kapitaal een aanzienlijke aderlating krijgt,doch ook nog de volkswoede zich op het grootkapitaal gaat afreageren.Is de defenitie van oorzaak en gevolg toch iets van gerechtigheid???????Jan?

  Reactie door Maan Arkenbosch — vrijdag 20 juni 2008 @ 15.30 uur

 63. Je bent nog niet wakker ‘s morgens en je hoort via de nieuwsberichten de bezorgdvaderlijke stem van Balkenende,dat het verdrag moet doorgaan, ongeacht de Ieren,want l van de grote voordelen is dat het dan allemaal zo transparant wordt!

  Het is niet goed om met een vloek op te staan,maar ik denk dat er in menig huis een krachtterm en een verwendsing is gevallen.
  De man die alles onder het tapijt schoffelt,die weigert in te gaan om een verzoek vanuit de Kamer om een onderzoek naar de oorlog in Irak en hoe wij hierin betrokken zijn; de man die weigert om inzage te geven in de kosten van het koningshuis,die uiteindelijk allemaal zo niet rechtsom dan maar linksom door de belastingbetaler moeten worden opgebracht;de man die stelselmatig de grootste winnaar uit de verkiezingen weert van regeringsdeelname; deze man zal ons wel even uitleggen hoe democratisch en transparant alles voor ons, dom klootjesvolk, wordt.En hoe goed het voor ons is om onze soevereiniteit uit handen te geven aan BARBAREN.
  Want zo transparant is de boel nog wel, Balkenende, dat we echt wel inzien en begrijpen hoe wij worden vernacheld en verraden.
  Het transparante ligt natuurlijk ook in de Bilderberg, waarvan de Kamer ook niet mag weten wat er wordt besproken.

  Man, als je zelf niet inziet dat je een dwangmatige leugenaar bent en je onsterfelijk gehaat en belachelijk hebt gemaakt, ga dan eens een jaar in een klooster om je te bezinnen. Dan kunnen redelijke mensen nog proberen wat orde op zaken te stellen.

  En natuurlijk ben ik het eens met Gerard Lettinck en vele anderen. De boekrollen van de Openbaring ontvouwen zich nu een voor een en in razend tempo.
  Ïn die tijd zullen de mensen mat worden.En de tijd zal bekort worden om te voorkomen dat ook de goede mensen mee ten onder gaan”vrij vertaald naar het Bijbelse Woord.

  Deze beschaving loopt ten einde en onze gristelijke voormannen lopen aan het hoofd van de stoet met clusterbommen en granaten.

  Reactie door anne hilverda — vrijdag 20 juni 2008 @ 16.17 uur

 64. De weg naar de wanorde wordt door Conformiteitsbedienden geplaveid.

  De Priegeldiscussie tussen Bezorgde Burger, Olav Meijer en Bert Vandenmulderslag is marginaal en onbelangrijk ; voor de goede orde: ik ben het in deze met Bert eens;

  De status van het integraal opgenomen handvest van grondrechten is ongewis en er zal nog heel wat jurisprudentie naar de zee stromen alvorens hier duidelijkheid over zal bestaan. Dit handvest komt niet feilloos overeen met onze Nederlandse grondwet zodat er interpretatie verschillen kunnen gaan ontstaan. Bert geeft deze essentie goed weer. Over 50 jaar zullen we hierover wel enige duidelijkheid hebben. Deze discussie blijft echter binnen de grenzen van het perspectief op een Europese Grondwet en relativeert dus slechts enkel.

  Maar het juridische noch het democratische aspect is op dit moment van groot belang. Zoals menigeen al concludeert wordt de beslissing door een onlogische( domme?) niets ontziende machtselite getroffen en niemand verandert daar wat aan. De organieke passiviteit van de SP gemotiveerd vanuit naïef democratische ethiek, ervaar ik zelfs als nalatig.

  Door al het geharrewar hebben zowel voorstanders als tegenstanders de doelstelling van één Europa uit het oog verloren. Eén Europa gaat geen welvaart brengen noch sociale gemoedsrust, eerder het tegenovergestelde is waar. Het gaat economisch niet goed in Europa; voornamelijk door een nieuw soort inflatie: de Prestatieinflatie wordt gekenmerkt door prijsverhogingen die uitsluitend ontstaan door beleggingsmanipulatie(winstbejag) die wordt geforceerd door de grote beleggingsbelangen van voornamelijk pensioengelden. Gebakken lucht drijft de Europese economie en de ECB ontbeert een idealistische motivatie voor haar controletaken. Zij handelt slechts op statische achterhaalde economische wetten zonder hartgrondige motivatie.

  De vigerende liberale beleidsvisie veroorzaakt sociale onrust en opstand. De sociale infrastructuur wordt hierdoor in heel Europa ingeperkt tot onder bedenkelijk niveau.

  Kortom we maken de wanorde alleen maar groter en weten niet waarom, hoe dom kunnen mensen zijn.

  Reactie door ACE — vrijdag 20 juni 2008 @ 16.23 uur

 65. @ Bert Vanderslagmulders (51) en Bezorgde Burger (53):

  De oorspronkelijke Europese “Grondwet” is voor 97 % omgezet in een juridisch ingewikkeld in elkaar geknutseld monstrum. Al lange tijd heb hier telkens geprobeerd zuiver te houden hoe het e.e.a. juridisch in elkaar steekt, dit om allerlei misvattingen en onterechte voorstellingen te voorkomen. Een juist begrip van de feiten is noodzakelijk om tot goede conclusies resp. hout snijdende acties te kunnen komen! Juridisch is het nooit om een “Grondwet” gegaan, maar om een verdrag, al is dat wel zeer ingrijpend.

  Verdragen gaan ALTIJD boven alle Nederlandse rechtsregels. Ook dat is in de Grondwet bepaald. Alleen als de Grondwet MOET worden aangepast, is een speciale procedure (met o.a. een quorum van 2/3 meerderheid en verkiezingen) vereist. Dat is nu niet het geval.
  Het is nu eenmaal een feit dat de regering en het parlement bevoegd zijn Nederland aan verdragen te binden. Dus ook zelfs die, welke een verlies van soevereiniteit met zich meebrengen!
  Dit gezegd zijnde, ben ik ook zelf tegen de enorm vergrote invloed die Europa op de inhoud van het Nederlandse recht zou krijgen via het nieuwe Verdrag. Evenals tegen het prijsgeven van vetorechten, welke niet meer terug te draaien is. (Tenzij Nederland het Europese Verdrag zou opzeggen). Vanwege de grote consequenties vind ik het houden van een referendum over het Verdrag, in elk land afzonderlijk, een minimaal democratisch vereiste. Maar dat is niet juridisch, maar alleen politiek af te dwingen: de volksvertegenwoordiging moet daarmee instemmen. Mijn hoop is er nu op gevestigd, dat ook in andere Europese landen het volk zich gaat roeren. (Ook in het Verenigd Koninkrijk is het verdrag inmiddels door het Hogerhuis aangenomen! Terwijl daar een referendum was toegezegd door Blair. In Tsjechië gaan nu gelukkig stemmen op voor een referendum).

  Reactie door Olav Meijer — vrijdag 20 juni 2008 @ 16.50 uur

 66. De Europa-wijde verloedering van de democratie wordt het meest treffend geïllustreerd door politici die doodleuk beweren, dat het nee van de Ierse bevolking ondemocratisch is, terwijl ze vrijwel overal elders de bevolking volledig buitenspel hebben gezet.
  Langzaamaan komt Europa in de greep van professionele machtspolitici en internationale lobbies van het bedrijfsleven.
  Binnen dat klimaat kan de gerganiseerde misdaad, door gebrek aan gezag, en door erger, welig tieren.
  Het zou me een lief ding waard zijn, als een aantal partijen een beweging zou beginnen van Europa terug aan de burgers.

  Reactie door Bert — vrijdag 20 juni 2008 @ 17.14 uur

 67. @64 ACE

  de mensen zijn niet dom,de politiek in zijn geheel HOUD de mensen dom.
  nog even en we hebben via de EU nog net zoveel leefruimte als de legbatterij kippen,en om er voor te zorgen dat je niet te erg beschadigd raakt als produkt,word je snavel afgebrand.[meningsuiting ingeperkt]
  en de oppositie doet daar gewoon aan mee,anders was het zover niet gekomen.

  Reactie door iew — vrijdag 20 juni 2008 @ 18.17 uur

 68. Tjechie heeft ook nog geen JA gezegd,dus hoop doet leven.
  Kijk, onze eigen “godvrezend” ijskonijn JPB doet in alle stilte alle mogelijke moeite om de eerste president van de EU te worden.
  Wij hopen eigenlijk dat hij het wordt dan zijn wij van die zieltogende kwazie “christen democraat” af. Je moet toch niet willen dat die mafketel ons land nog langer naar de sodemieter kan helpen ,samen met Bos en Rou??
  Prettig week-end allemaal,uitzonderingen daar gelaten.

  Reactie door Joop1 c.s. — vrijdag 20 juni 2008 @ 20.00 uur

 69. Het terugdringen van de democratie in allerlei niveau’s, kan samen met het manupileren van de eerste levensbehoeften door de NWO leiden tot dit:http://nl.youtube.com/watch?v=P_eEE12R8Gw
  Precies wat ze graag willen.
  Een inkoppertje voor de NWO, de reactie zal waarschijnlijk deze zijn,”controle”.http://nl.youtube.com/watch?v=7n4EDKUB9uo&feature=related
  Er is een oplossing waar ik in geloof omdat de geschiedenis dit bewezen heeft.http://nl.youtube.com/watch?v=8WLiyapTLyU

  Groet Tom

  Reactie door Tom — vrijdag 20 juni 2008 @ 21.01 uur

 70. Hallo Jan,
  Ik wil je graag het allerbeste wensen met je gezondheid. Het lijkt me een moeilijke keus geweest om te besluiten om te stoppen, maar waarschijnlijk is dit wel de beste stap!
  Je hebt ontzettend veel voor de partij gedaan. Daarvoor wil ik mijn waardering naar je uitspreken!
  Met vriendelijke groet,
  Nico de Leeuw.

  Reactie door Nico de Leeuw — vrijdag 20 juni 2008 @ 21.16 uur

 71. http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/06/16/bcnecb116.xml

  Als dat zo door gaat blaast europa zich zelf op, immers europa is een samenwerkings verband van individuele landen die proberen wel zoveel mogelijk profijt uit europa te halen maar er niets voor willen opofferen bv het overdragen van zeggenschap, hebzucht is het motto… Een euro kan niet blijven bestaan zonder politieke rug dekking er is in de geschiedenis nog nooit een munt geweest die het alleen zonder politieke steun heeft kunnen overleven.
  Duitsland heeft een begrotings overschot van 8% de zuidelijke landen een tekort van 25-30% en de oostenlijke landen van 40-50% dat kan niet goed blijven gaan.
  Einde experiment europa… jammer in mijn ogen maarja het ging fout met de uitbreiding van de nieuwe landen alsof europa een scouting clubje is, terwijl men met oude landen eerst een europees politieke integratie had moeten bewerkstelligen en daarna pas Euro en evt uitbrijding onder strenge voorwaarden en overdracht van zeggenschap aan europa, dan had het wat kunnen worden.

  Reactie door andre — vrijdag 20 juni 2008 @ 21.36 uur

 72. ”Beste mensen geef het niet op, blijf je verzetten tegen het Goddeloze..
  Het transparante ligt natuurlijk ook in de Bilderberg, waarvan de Kamer ook niet mag weten wat er wordt besproken…
  Als men zijn eigen land vergeet, hoe kan men dan voor europa zijn…”

  even te? snel doorgescrolled,
  dank! voor deze wakkere woorden.
  ofwel wakker worden.
  woorden => gedachten én dáden!!

  jan, onbetaalbare jan,
  zelf!(s
  met het kroonjuweel: de afdracht),
  u inspireert ons ”door”!.
  agnes: sukses, tot in inner de naad!!
  VUUR!

  Reactie door firebird — zaterdag 21 juni 2008 @ 1.02 uur

 73. Zowel de bijbelexegeten als de juristen hebben wel een punt maar dreigen de essentie voorbij te schieten.
  De bijbel dient tot inspiratie en moet je vooral niet letterlijk nemen, zeker niet Openbaring. Hoewel ik toe moet geven dat met D66 de verleiding groot is, want die D lijkt wel zo veel op een 6 dat het bijna geen toeval kan zijn.
  Waar het in een religieuze context eigenlijk om gaat zijn enkele kernbegrippen:
  - Allereerst de liefde, die alles overwint en die bij de SP ingevuld wordt als solidariteit en menselijkheid. Duidelijk superieur aan de zich christelijk noemende partijen, die inderdaad meer doen denken aan het beest.
  - Ook het bijbelse ‘aan de vruchten herkent men de boom’ en dan zijn onze zogenaamd christelijke partijen en de eurofielen snel ontmaskerd.

  Wat dat juridisch getouwtrek betreft: dat is hier absoluut bijzaak want het recht komt pas aan bod binnen een gevestigde maatschappelijke orde. De zich ontwikkelende Europese tirannie heeft zelf de democratie afgeschaft, dus de democratische spelregels zijn ook even niet meer aan de orde. Het handelen van de landverraders kan dan ook nooit met juridische argumenten worden goedgepraat. Op ordinair landverraad past maar één reactie en die is noch politiek noch juridisch maar is aan het volk: opstand.
  Wij zijn nu wat beschaafder dan enkele eeuwen geleden, dus we hoeven geen historische instrumenten uit het museum te halen. Maar we moeten natuurlijk wel tot actie overgaan en de landverraders aanpakken. Het lijkt mij voldoende om net zo lang te blijven posten tot ze hun bastions verlaten. Niets doen is geen optie. Wachten kan niet meer.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 21 juni 2008 @ 2.27 uur

 74. @ 73 Hermie Kreeft.

  Beste Hermie en overige mensen die het geloof serieus nemen of niet.
  In Europa kennen wij al geloofstrijden sinds een hoge priester in de gaten kreeg als hij zei, dat hij een afgezand van een God was, de mensen naar hem luisterden en zo kreeg hij het gevoel hoe machtig het was om een macht te zijn.
  Hermie, jij stelt geen historische instrumenten uit het museum te halen, maar de Eurofilen/landverraders van deze tijd zijn volgelingen van de hoge prieters van deze tijd.
  Dat wij wat beschaafder zijn dan eeuwen geleden daar heb ik grote twijfels over.
  Wij hebben te maken met “De Mens” en die is tot alle kwaad in staat. Kijk naar de oorlogen vorige eeuw, massa moorden/ afslachtingen met instrumenten die je niet voor mogelijk houdt. Miljoenen en nog eens miljoenen mensen de dood ingejaagd, honger en ellende, ga maar door.
  Als deze eeuw de derde wereldoorlog losbarst omdat de superstaat Europia alle macht ter wereld naar zich toe wilt trekken omdat de eenwording een super mislukking blijkt te zijn, zijn wij nog verder van huis.
  De kerken lopen leeg en worden afgebroken, supermarkten worden erin gevestigd, zelfs een moskee ervan maken, is niet vreemd.
  Ik zal het Chritelijk geloof niet veroordelen, maar ik veroordeel de mens van deze tijd.
  Ik zal een historisch instrument uit de kast halen, moet je eens lezen hoe men met het geloof omging misschien kun je het in een bijzondere Bib. vinden.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Goden.psd

  Reactie door olle Henk — zaterdag 21 juni 2008 @ 12.01 uur

 75. 73 Hermie, helemaal mee eens dat er sprake is van landverraad, meer nog verraad tegen de menselijkheid; verraad tegen de Schepper in de breedste zin van het begrip dat voor velen anders is. Daar moeten we zeker wat tegen doen. Welke organisatie roept de mensen op om minstens 1 keer per maand het Binnenhof te bezetten en de politiek onze kritiek te laten zien en horen?

  Jouw opmerking over het niet letterlijk nemen van Openbaringen geeft aan dat je niet goed leest wat ik en anderen hierover schrijven. Als Openbaringen letterlijk wordt genomen zou je monsters uit de zee zien komen en die heb ik nog niet gezien. Het gaat dus om symboliek. Het heeft niets met letterlijk nemen te maken, maar alles met het vertalen van deze symboliek met behulp van de geschiedenis en hedendaagse realiteit. Zo simpel is dat eigenlijk.
  Het probleem in dit soort kwesties is dat mensen zich laten leiden door de verwrongen geschiedenis en denkbeelden van de Rooms Katholieke kerk. Iedereen in het Westen, behalve joden en moslims, zijn doordrongen van de Roomse leugens. De Roomse kerk is schuldig aan leugens en veranderingen van Gods tijden en het zijn de merktekens van het Beest. Laat ze los en begin opnieuw vanuit een echt bijbels perspectief. Je zult ervaren dat Gods Woord levend is als nooit tevoren en Hij een groots plan aan het verwezenlijken is. Wat nu gebeurt met Europa is daar een belangrijk onderdeel in. Richt je op het merkteken van God: de bijbelse feesten en de sabbat en je zult gaan begrijpen wat er gaande is. Dus Openbaringen letterlijk nemen, nee. Openbaringen gaan begrijpen, ja. Dan ben je bij de enige essentie die van belang is!

  Mensen, ik ben wel op dreef, geloof ik. Sorry voor de atheïsten onder ons, maar dit onderwerp heeft nou eenmaal alles te maken met wat is geprofeteerd. Jan heeft een geweldig onderwerp aangesneden, waardoor ik deze informatie met anderen kan delen.

  Reactie door Gerard Lettinck — zaterdag 21 juni 2008 @ 14.50 uur

 76. Ik snap niet, waarom het geouwehoer, waaruit de tekst van het “verdrag” bestaat, niet in gewone mensentaal kon worden opgeschreven.
  Dat zal geloof ik wel zo zijn, om op die manier juridische vluchtweggetjes te kunnen plaveien, zodat de land- en volksverraders, voor wie die onzin in elkaar werd gehusseld, toch altijd hun zin kunnen krijgen.

  Er wordt (hier)veel gepraat en geprotesteerd, maar niemand doet iets. Het enige dat ik zou kunnen doen is gemene, beledigende brieven schrijven aan Balkenende, de Koningin het CDA, de PvdA en anderen.
  Maar dank zij de veelvuldige gebruikte repressieve tolerantie, zal dat geen zoden aan de dijk zetten. “Niet op reageren Lena!”

  Toen Jezus tegen de mensen zei, “Laat Uw ja JA zijn en uw nee, NEE,” toen bedoelde hij: Noem de dingen bij hun ware naam. Vervuil de taal niet en vervals geen vaststaande begrippen.
  En wanneer je (tegen jou zin) de mensen iets moet uitleggen, draai met jouw woorden dan niet rond als een drol in een strontemmer!
  Dat bedoelde die goede man!

  Al wordt er nu nog niets tegen het EU-complot tegen Ons ondernomen, de dagen waarop dat wel zal gebeuren zijn al dichterbij dan wij denken.
  Van onderaf zal eerst de huidige economie worden ondermijnd en daarna vlug wereldwijd in elkaar storten.
  De hoererij met smerige handel en geldmachten door onze regeerders, die worden bestraft met moord en doodslag. Hun bezit zal worden vernield. Hun lijken zullen niet worden begraven. Vogels en ratten zullen hun rottend vlees eten.
  Misschien valt er ook nog een grote steen uit de hemel.

  Dat staat trouwens met andere woorden die het zelfde betekenen in de Openbaring van Joannes.
  De toren van Babel die staat symbool voor de Europese Unie en Amerika. Wij worden binnenkort teruggeworpen naar een primitieve gemeenschap. Dank zij Macht en Godsdienst!

  Haras.

  Reactie door Haras — zaterdag 21 juni 2008 @ 15.06 uur

 77. Beste Haras, je hebt gelijk. Een echte volgeling van Jezus zal altijd de waarheid spreken en nooit liegen. Daarom mag een christen nooit zweren dat hij de waarheid spreekt. Wat doet men bij rechtzaken in de VS? precies zweren met de hand op de bijbel dat zij de waarheid spreken. Bijbels gezien is dat een zonde.
  Balkenende en Rouvoet zijn waarlijk onwetende “gelovigen”.

  De lemen voeten van het beeld van koning Nebukadnezar werden verbrijzeld door een hel verlichte steen uit de hemel. Die steen uit de hemel is een symboliek voor de wederkomst van Jezus Christus als Koning der Koningen. Dus reken er maar op dat deze vernietigend zal vallen op het tiende herrezen Romeinse Rijk.

  Weet ook dat de VS en GB niet veilig zijn voor dit herrezen Romeinse Rijk. Ook komt er een dag dat de VS de staat Israël laten barsten en er zijn al tekenen van te herkennen. Europa wordt militair de machtigste groep natiën ter wereld. De zgn. Derde Wereldoorlog zal worden uitgevochten in het dal van Megiddo of de vlakte van Jisreël in Israël, waar alle legers van de wereld zich zullen verzamelen voor de laatste slag. De puzzel wordt al gelegd en ieder stukje past!!

  Reactie door Gerard Lettinck — zaterdag 21 juni 2008 @ 19.42 uur

 78. het is weer zo’n smerig binnenskamersonderdetafel spelletje.
  wat de bevolking vind doet helemaal niet terzake.
  als er wel referenda werden gehouden kwam die grondwet of hoe je het ook wilt noemen er nooit. en terecht.
  de gewone mensen hebben nul komma nul voordeel aan die grondwet dinges.
  slinks en achterbaks staat er met hoofdletters op. daar houden wij niet van.

  Reactie door G. — zondag 22 juni 2008 @ 0.14 uur

 79. @75 Gerard Lettinck
  Johannes heeft geen ‘Openbaringen’ gehad, maar een Openbaring. Zie Bijbel.
  Los van de personen die de Rooms Katholieke Kerk leiden, is zij m.i. ten diepste de hoedster van de Schat. De RKK is er een van diepgang en het vereist intensief leeswerk en openstelling om haar te volgen. In de katechismus wordt uitgebreid verklaard waarom christenen op zondag rust/feestdag hebben en niet meer op Sabbat.
  Onder thema 2175:
  “De zondag is duidelijk onderscheiden van de sabbat, waarop hij wekelijks chronologisch volgt; hij komt voor de christenen in de plaats van de voorgeschreven sabbatviering. De zondag brengt de geestelijke waarheid van de joodse sabbat in het Pasen van Christus tot vervulling en is een aankondiging van de eeuwige rust van de mens bij God. Want de eredienst van de wet was een voorbereiding op het Christusmysterie, en wat daar gebeurde was een zekere voorafbeelding met betrekking tot Christus:

  Zij die leefden volgens de oude ordening der dingen zijn nu gekomen tot een nieuwe verwachting; zij onderhouden niet meer de sabbat, maar wel de dag des Heren waarop ons leven gezegend is door Hem en door zijn dood.”

  Gerard, je kunt geen nieuwe wijn in oude zakken doen.
  Ofwel met je ene been in het oude en je andere been in het nieuwe.
  Ga met 2 benen in het nieuwe staan en je zult zien dat je geen enkele behoefte meer hebt om de leer van de RKK te vervolgen. Maar dat betekent niet dat ik geen moeite heb met de manier waarop de RKK in de wereld staat. Onbegrijpelijk dat zij haar stem niet verheft naar die neoliberalistische gruwel die zoveel mensen tekort doet en zoveel leed veroorzaakt.
  Beslist niet in de ‘lijn’ van Jezus Christus die zij iedere zondag predikt!
  Ik wens jou en allen een heerlijke zon(nige)dag toe.

  Reactie door Gloria — zondag 22 juni 2008 @ 2.57 uur

 80. #78 Gerard Lettinck
  #79 Gloria

  laten wij voorzichtig zijn met het citeren van Bijbelse woorden uit het dikke zwarte boek, daar de mens alles opgeschreven
  heeft.
  De eerste Bijbel is gedrukt in 1455 door Johannes van Gutenberg in het Latijn.
  De RKK heeft altijd de Latijnse druk in ere gehouden, uit vrees dat het volk het zou kunnen lezen. Het is voor mij een wonder dat de Bijbel niet op RKK Index (Librorum Prohibitorum)terecht is gekomen, zoals boeken van Emile Zola en Karl Marx. Gelukkig heeft Paus Paulus VI de index in 1966 afgeschaft.
  Ik ben niet van RKK huize, mijn familie stamt rechtstreeks uit Frans Vlaanderen, daar waar Calvin vandaan kwam, het waren Calvinisten van het eerste uur, mensen met een rechtvaardigheidsgevoel en medeleven met de armen die hulp nodig hadden.
  Letwel de misstanden in de RKK waren de oorzaak dat Luther zijn stellingen openbaar maakte. En vergeet niet hoe de inquisitie zich vergreep aan de protestanten en Joden. Gelukkig is dat ver achter ons, hoewel tijdens de tweede wereldoorlog heeft de RKK niet zo’n beste rol gespeeld. Daarom heb de kerk na de oorlog vaarwel gezegd.
  Ik beschouw mijzelf een Christen-socialist, een uitstervend ras, die Domela Nieuwenhuis en Jan Buskes als voorbeeld in hun geest hebben.
  Lees voor de aardigheid de discussie met SP-parlementslid Tiny Kox op 17-08-2004.
  Tiny: Eind vorig jaar stelde ik dat christelijke geïnspireerde mensen beter bij ons dan bij het CDA passen. Nu blijkt dat steeds meer leden van het CNV inderdaad weggaan bij het CDA en voor de SP kiezen. Wat kunnen wij doen om die stroom te versterken, aldus Tiny Kox.
  Nu zet het CDA/ PvdA zich in voor een verenigd Europa puur uit machtswellust zoals de kerk altijd op macht uitgeweest is.
  Hoe groter de geest, hoe groter het beest.
  Alle voetballiefhebbers sterkte met het verlies van Nederland, it’s all in the game. Rusland was de betere ploeg.
  Guus kom naar huus want Oranje staat op springen.

  Reactie door olle Henk — zondag 22 juni 2008 @ 16.21 uur

 81. @ Hermie Kreeft (73):

  De juridische aspecten van het Europese Verdrag zijn absoluut GEEN bijzaak. Juist door juridisch gemanoeuvreer proberen de Europese oligarchen hun zin door te drijven. Opletten geblazen, dus! Als we niet precies weten hoe het juridisch zit, kunnen we niet goed tegenspel bieden.
  Vroegtijdig heb ik o.a. op dit weblog ervoor gewaarschuwd, dat het loslaten van de term “Grondwet” zou gaan betekenen, dat Balkenende c.s. geen tweede referendum zouden willen houden. Dat is helaas nog gelukt ook, doordat de PvdA verkiezingsbeloften verbrak. (Dus haar kiezers verraadde). Dat kunnen gebeuren omdat het altijd al juridisch om een verdrag is gegaan (en geen “grondwet”).
  Als we niet goed weten hoe het e.e.a. juridisch in elkaar steekt, kunnen er ook zinloze tot onzinnige voorstellen komen, zoals het aanspannen van een juridische procedure tegen de regering over het Europese Verdrag. Zo schieten we niet op.
  Dankzij het verdragsrechtelijke feit dat het Europese Verdrag alleen met algemene stemmen kan worden aangenomen, heeft Ierland feitelijk een voet dwars kunnen zetten. (Zoals Frankrijk en Nederland tevoren). Niet onbelangrijk dus.
  En nog steeds zijn wel degelijk ook democratische spelregels aan de orde. Ook die moeten in Nederland blijven worden ingezet tegen allerlei ondemocratische ontwikkelingen, bv. in het parlement. Daarmee suggereer ik niet dat met juridische regels een totaal andere politiek kan worden bereikt en een andere samenleving tot stand gebracht. Integendeel: want dat kan natuurlijk alleen door acties op POLITIEK niveau (ook buitenparlementair). Geschraagd door activiteiten aan de basis van de samenleving.

  (Over Bijbelexegese enz. laat ik mij hier niet uit).

  Reactie door Olav Meijer — maandag 23 juni 2008 @ 2.26 uur

 82. @65 Olav Meijer

  Verdragen staan nooit boven de Nederlandse grondwet maar worden afgesloten conform de Nederlandse grondwet. Indien een verdrag niet in overeenstemming is met de grondwet maar wel van belang is voor Nederland, dan zal de grondwet moeten worden aangepast.

  Immers geldt ook voor onze Minister-President en de andere kabinetsleden de grondwet. Indien zij die overtreden, kunnen zij daarvoor worden aangeklaagd en worden bestraft.

  Derhalve moet de Eerste Kamer het verdrag afwijzen!

  Reactie door Bezorgde burger — maandag 23 juni 2008 @ 13.43 uur

 83. Dan was die laatste zin niet nodig, Olav. Of wilde je hiermee toch iets zeggen? Als jij je op de juridische zaak stort vwb het verdrag, doe ik dit in verband met de viering van de zondag. Daar bestaat een officiële versie van en heb die even letterlijk geciteerd.
  Hiermee dankzeggend aan de ruimte die bij de SP bestaat om mensen niet alleen af te knijpen tot rigide politiek denken. Ik hoor bij de mensen die politiek bezien vanuit het christelijk geloof. Ook al hebben atheïsten en/of agnostici daar moeite mee… en kunnen niet nalaten subtiele aversies hierover achter te laten… zie hoe wij strijden voor dezelfde zaak! ‘Mijn’ SP heeft alles te maken met christelijke normen en waarden, die juist door dit ‘christelijke’ kabinet veronachtzaamd worden. Als fervent Christus-fan weet ik waarover ik spreek en mag het toch logisch zijn dat christenen medechristenen op dit weblog aanspreken op hun politieke standpunten die getuigen van waardeloze beleidvorming en het verloochenen van de lessen van Christus.
  Gerard Lettinck heeft zich duidelijk verdiept in het laatste deel van de Bijbel: Openbaring. Dat is knap, maar persoonlijk heb ik moeite met het invullen van deze onheilspellende symboliek. Ik wacht maar vol geloof op Gods invulling van het laatste hoofdstuk en zal ondertussen met stemverheffende kracht dat alles bestrijden wat niet past in een menswaardig bestaan.

  Reactie door Gloria — maandag 23 juni 2008 @ 15.12 uur

 84. Beste Gloria, lees Daniël 7 in vers 25 staat dat Gods tijden zullen worden veranderd. Ik hou er niet van om één tekst er uit te vissen. Voor de juiste context moet het hele hoofdstuk worden gelezen. Hier wordt geschreven over het Romeinse rijk en de RK-Kerk. De kathechismus is geen autoriteit en heeft niets te maken met Gods wetten. Alleen de bijbel heeft autoriteit. Het merkteken van Gods volk is de sabbat en de bijbelse feestdagen, die door de RK-Kerk zijn afgeschaft uit anti-judaïsme. De RK-Kerk heeft niet te maken met God of Jezus Christus, maar alles met de Draak.
  Belangrijk voor dit onderwerp is, dat de ontwikkeling van Europa door Daniël en Johannes zijn geprofeteerd. Wij zijn er nu getuige van en daar wordt ik niet echt vrolijk van. Het enige wat mij een goed gevoel geeft, is dat de Messias geen eeuwen meer op Zich laat wachten. Dat is wat ik geloof en waarvan ik met alle plezier wil getuigen. Niemand zal kunnen zeggen: “ik wist het niet”.

  Beste Henk, de bijbel is inderdaad door mensen geschreven. Ik begrijp dat veel mensen daarom hun twijfels hebben. Zo betrouwbaar is de mens niet. Anderzijds lijkt het mij niet te ontkennen dat de profetieën aan het uitkomen zijn. Zaken ontkennen omdat het mensenwerk zou zijn, lijkt mij struisvogelpolitiek of zie ik dat verkeerd. Ook de inhoud van de bijbel is nuchter te beschouwen en dat is wat ik doe en wat mij hopelijk ook lukt. Wat er geschreven is, neem ik niet letterlijk tenzij het een onomwonden wet is, zoals het heiligen van de sabbat: het vierde gebod, net als de andere negen.
  T.a.v. de vertalingen van de bijbel: inderdaad werd dat eerst in het Latijn gedaan, maar later zijn er vertalingen gemaakt uit oorspronkelijke teksten in het Engels etc. De RK-Kerk is allang de grip op vertalingen verloren. Gelukkig maar. In dat opzicht hebben wij veel te danken aan mannen als Luther en Calvijn. Helaas gingen zij toch ook weer te raden bij oude kerkvaders, in plaat van de bijbel te raadplegen. Ook zij zijn blijven hangen in anti-judaïsme, terwijl de eerste christenen joden waren en Jezus leefde volgens de bijbelse wetten. Maar goed dat is een discussie op zich. Laten we het hier vooral houden bij Europa.

  Guus wist overigens precies waar hij ons Oranje moest raken. Rusland heeft het zeker verdiend om te winnen. Nu maar afwachten wie Europees kampioen gaat worden.

  Reactie door Gerard Lettinck — maandag 23 juni 2008 @ 15.57 uur

 85. Die Timmermans, weet het zo leuk te vertellen zodat hij er zelf in begint te geloven wat hij zegt.
  Deze morgen stond alles wat hij gezegd heeft samengevat in de Volkskrant,
  http://members.home.nl/h.hiensch/EUtim.rtf
  Hoe er verder over gesproken wordt kun je
  hier horen,
  http://www.youtube.com/watch?v=M6QmH-7fu68

  Euro politici in topform, dat straks de dienst uitmaken.
  Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waarnaar toe. Wie weet een onbewoond eiland
  voor mij, Rudie Carel misschien?

  Reactie door olle Henk — maandag 23 juni 2008 @ 16.09 uur

 86. Gloria.

  Met betrekking tot het socialisme denk ik als a-thesist dat efeziërs 4;4-6 mij nog het meest aanspreekt.

  God, één in alles.

  http://www.biblegateway.com/passage/?search=Ephesians%204:4-6

  Het verklaart voor mij ook waarom een Sufi danst, en Hasidic philosophy in general.

  Het verklaart voor mij het socialisme.

  Reactie door Rob de Kuster — maandag 23 juni 2008 @ 16.48 uur

 87. Beste redactie, excuus voor mijn ijver. Dit was dan ook mijn laatste reactie over dit onderwerp. Ik denk dat het zo genoeg is.

  Reactie door Gerard Lettinck — dinsdag 24 juni 2008 @ 9.36 uur

 88. De mens verschuilt zich van nature vaak achter een muur.
  Dit kan zijn ras, geloof, politiek, generatie, cultuur, generatie enz.
  Ik ben daar niet zo van, het verrijkt niet.
  Ik ben meer hiervoor:

  Blijf niet mokkend aan de kant staan
  Stel een daad en toon je moed
  Laat je woede hand in hand gaan
  Met het goede dat je doet

  Groet Tom
  http://www.youtube.com/watch?v=RiFC8nLfiUw

  Reactie door tom — dinsdag 24 juni 2008 @ 13.19 uur

 89. Welkom in onze politiestaat. Maar de meerderheid vd Nederlanders slapen rustig verder. De ‘grote’ jongens kunnen en mogen alles. Ik kan nog wel uren door typen…maar dat is niet goed voor mijn gezondheid. Ik begin de overheden echt te haten!!!!! uuuh begin? Ik doe het al!!!

  Reactie door John — dinsdag 24 juni 2008 @ 17.47 uur

 90. @ 81 Olav Meijer

  Dit laatste stukje was inderdaad niet je beste werk; het kan niet veel gekker worden nu blijkt dat zelfs Bezorgde Burger de juridische aspecten beter beoordeelt dan de self-proclaimde beste jurist van de lage landen.

  Mijn advocaten hebben nog nooit in mijn hele leven een garantie op winst gegeven. Tactisch zeggen ze mij altijd dat ik gelijk heb maar dat je het bij een procedure maar nooit weet. Kan ik van jou over dit aspect wel keiharde garanties krijgen?; dan moeten we praten.

  Ondanks mijn ethische gelijk hebben ze op eerlijke wijze nog nooit een procedure voor me gewonnen. Vreemd ik denk dat ik een jurist gemist heb.

  En inderdaad die laatste zin was niet alleen leidend en suggestief maar ook kennelijk volledig overbodig; die combinatie maakt hem inderdaad kwetsend. Eigenzinnig maar geen provocateur, toch was diplomatie niet je inzet; Wat was dan wel je motivatie voor het toevoegen van die zin?.

  Er wordt al voldoende zinloos gekwetst maar van jou had ik dat inderdaad ook niet verwacht.

  Reactie door ACE — dinsdag 24 juni 2008 @ 20.49 uur