Red een leven!

In 2007 kregen 729 mensen een gedoneerd orgaan, 50 mensen werden wegens hun verslechterde gezondheidssituatie van de lijst gehaald en liefst 152 mensen overleden terwijl ze op de wachtlijst stonden. Momenteel staan ongeveer 1300 mensen op de wachtlijst. Nederland heeft nu tien jaar een systeem dat structureel te weinig donoren oplevert, terwijl de vraag stijgt. De Grote Donorshow van BNN zette het gebrek aan donoren vorig jaar op de agenda. Wij stellen vast dat het huidige systeem volledig faalt en dat het nu de tijd is om nieuwe stappen te zetten.

De commissie Terlouw onderzocht op verzoek van het kabinet het tekort en zegt nu: voer een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) in. Alles wijst erop dat een ADR leidt tot een kwart meer donoren, aanzienlijk kortere wachttijden en tientallen levensreddende operaties extra.

Een ‘ja, tenzij’ systeem zou volgens het kabinet het zelfbeschikkingsrecht in het geding brengen. Een ADR-systeem doet volgens ons juist beter recht aan het zelfbeschikkingsrecht, daar het iedereen die organen wil afstaan ook daadwerkelijk die kans geeft. Het maakt een einde aan de vrijblijvendheid, je keuze niet kenbaar maken is geen optie meer. Het is ondragelijk dat er mensen sterven, niet omdat er te weinig mensen zijn die willen doneren, maar omdat we van niet genoeg mensen weten óf ze willen doneren. De vraag is waarom het probleem van de vrijblijvendheid niet bij de hoorns wordt gevat. Zes op de tien Nederlanders heeft niet laten weten wat hij of zij wil: donor worden of niet. Daarmee gaat een groot aantal organen mogelijk mee het graf in, terwijl de overledene ze eigenlijk best wel had willen afstaan. Wij pleiten voor 100% keuzevrijheid en aan een einde aan de vrijblijvendheid. Het Actieve Donor Registratiesysteem richt zich op die mensen van wie nu nog niet bekend is of ze donor willen zijn. Als samenleving vragen wij hen alsnog een keuze te maken. De opties blijven: ja ik wil donor zijn, nee ik wil niet, en: ik laat de keuze aan mijn nabestaanden. Daarin verandert niets. Niet reageren betekent registratie als donor, maar met een nadrukkelijk bericht over hoe die inschrijving op ieder moment gewijzigd kan worden.

Kabinet en Kamer: stop het doormodderen met een systeem dat niet werkt en ga over tot invoer van het Actieve Donor Registratiesysteem. Wie mensenlevens kan redden, moet dat niet nalaten.

Patrick Lodiers, Voorzitter BNN
Will van Dinter, directeur Nierpatiëntenvereniging
Jan van Overveld, voorzitter Stichting Hartpatiënten Nederland
Hans Stam, Directeur Nederlandse Hartstichting
Maarten Ploeg, directeur Diabetesvereniging Nederland
Bert Kuipers, directeur Diabetes Fonds
Hans Vroom, directeur Maag Lever Darm Stichting
Michael Rutgers, directeur Astma Fonds
Chel Mertens, bestuurslid Stichting Transplantatie Nu
Agnes Kant, Tweede Kamerlid SP
Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid D’66

Dit artikel verscheen vandaag in de Volkskrant

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

vrijdag 13 juni 2008 :: 20.28 uur

Reacties uitgeschakeld