Ze vrezen de hoon

zaterdag 07 juni 2008 :: 23.38 uur

Maatregelen die marktwerking moeten stimuleren, zoals die in het verleden werden doorgevoerd in de zorg en het openbaar vervoer, moeten structureel worden getoetst op de gevolgen voor consumenten en werknemers. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. (…)

Marktwerking in de zorg en het openbaar vervoer leverden de afgelopen jaren veel kritiek op, vooral van de SP. De oppositiepartij stelt dat door de invoering van de marktwerking in de zorg en het openbaar vervoer de toegang daartoe voor burgers achteruit is gegaan. Zo zouden ziekenhuizen en buslijnen op het platteland verdwijnen.

“Marktwerking is alleen wenselijk als de kwaliteit voor de consument is gewaarborgd, er voldoende toegang is tot de dienstverlening en het voor consumenten betaalbaar blijft”, licht het kabinet het besluit van vrijdag toe.

Aldus een bericht in Dagblad De Pers van afgelopen vrijdag. Ik zit nu ruim veertien jaar in de Kamer en vanaf dag één hebben we als SP-fractie geageerd tegen het marktfundamentalisme van eerst Paars en daarna de kabinetten Balkenende met de VVD en de PvdA. Maar men was Oostindisch doof; men wilde niet luisteren naar de opmerkingen en kritiek vanuit ‘het veld’.

Mijn stelling is dan ook steeds geweest dat dit blinde marktgeloof zijn bron vond in een ideologische missie, die van het neoliberalisme. Het is alle partijen in de Tweede Kamer aan te rekenen dat ze kritiekloos zijn meegegaan met het concept van de ‘terugtredende overheid’. Nooit heeft men serieus willen luisteren naar de bezwaren die aangaven dat de markt misschien goed kan werken als het om moeren en boutjes gaat, maar niet in de delen van de publieke sector waar de mens centraal staat; onderwijs, (gezondheids)zorg, openbaar vervoer, politie en justitie, brandweer en ambulancedienst, enzovoorts.

Een belangrijke oorzaak van het verdwijnen van voorheen vanzelfsprekende waarden in met name de publieke sector, zoals gelijkwaardigheid, solidariteit, beroepseer, professionele autonomie, eerlijkheid en toewijding, is terug te voeren op de introductie van de marktwerking met het daarbij behorende werken met winstoogmerk.

Nu er al heel veel aan de markt is overgedaan, en de nadelen voor iedereen zichtbaar worden (zie ook het rapport van De Vries over het streekvervoer van gisteren), beginnen CDA en PvdA zich achter de oren te krabben. Ze vrezen de hoon van het volk en proberen zich nu in te dekken door voor de toekomst(!) deze toets in te voeren. We hebben nog veel te doen.

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

45 Comments

45 reacties

  1. Ja eerst de boel vernielen en het halve volk ruïneren en dan worden ze bang hoor, de laffe honden.

    Ik vraag me af of de pvda begint te denken over het laten vallen van het kabinet b.v. door de embryo-kwestie omdat ze niet weten hoe het verder moet met het uitbenen van de mensen,En misschien hopen ze door zich opeens manhaftig en principieel op te stellen het zetelverlies een beetje te compenseren.

    In Holwierde broeit de revolutie.Als je de vastbesloten gezichten van de cafébezoekers ziet,denk ik niet dat het rookverbod daar een lang leven zal leiden.

    Ze zouden de controleurs wel eens in de sloot kunnen gooien.Stuur er maar een paar duitse herders achteraan en het leven kabbelt daar dan weer verder zoals het al l00 jaar gaat.

    Reactie door anne hilverda — zaterdag 7 juni 2008 @ 23.51 uur

  2. Misschien een wat vreemde en mogelijk het te ver zoekende veronderstelling:

    Is niet minstens 1 der drijfveren om zo verbeten en kritiekloos die vermaledijde “marktwerking” (vergoeilijkend en daardoor MISLEIDEND woord voor toepassen van hardkapitalistische, neoliberale “principes”) overal ter wereld –en ook in de publieke sector- te willen invoeren, het besef van het bestaan van gigantische en veelal door geen werkelijke tegenwaarde gedekte geldstromen, met name de dollarvloed, na 1973 door Amerika gecreëerd?:
    Deze kunnen, door vaak in allerijl aangepaste (lees: vroeger nog beschermende en beperkende) wetgeving, ook nog eens vrijelijk en ongecontroleerd over de hele aardbol zwerven (tegenwoordig letterlijk: flitsen!)

    Een beetje economen en anderen die betrokken waren bij zulke gigantische geldcreatie “uit het niets”, hebben natuurlijk wel begrepen dat zulks het profijtlelijkst is, als niet lang na het begin daarvan mogelijkheden worden gecreëerd en VERGROOT om die geldstromen te absorberen.
    Als dan de onvermijdelijk, gigantische inflatie gaat toeslaan en een vooral voor de minder bedeelden gigantisch probleem gaat worden, is dit “monopoly”geld al lang “veilig geland” in tastbare en waardevolle beleggingen over de hele wereld, daardoor ook nog eens de greep daarop en de macht daarover vergrotend.

    Als deze veronderstelling minstens gedeeltelijk waar is, getuigt deze van de werkelijke griezelige misdadigheid van “onze” bestuurders en machthebbers…

    Harrie V.

    Reactie door Harrieke — zondag 8 juni 2008 @ 0.42 uur

  3. WAT LEERT BUITENLAND ONS OVER PRIVATISERING?
    Privatisering staat onder invloed van internationale ontwikkelingen. Wat kan de SP leren van andere landen over de strijd tegen privatisering van overheidstaken?

    Welke argumenten, strategieën en (politieke) middelen zijn in andere landen succesvol gebleken tegen die privatisering? Bijvoorbeeld in Scandinavische landen? Heeft de SP expliciet contact over deze vragen met de socialistische partijen in bijvoorbeeld Zweden? Bijvoorbeeld via de SP-vertegenwoordigers in de EU?

    En welke resultaten daarvan lijken het meest kansrijk en toepasbaar? En is er een systematische inventarisatie van die resultaten gemaakt door de SP over verschillende landen?

    Wat heeft de SP geleerd van bijvoorbeeld de socialistische partij in Griekenland over de strijd tegen privatisering?

    Welke internationale publicaties zijn op het gebied van privatisering het meest relevant en praktisch bruikbaar voor linkse partijen? Eerder is op dit blog bijvoorbeeld het boek ‘The Shock Doctrine’ van Naomi Klein genoemd. Welke informatie uit die publicaties lijkt het meest praktisch toepasbaar en doelmatig? Heeft de SP daarvan een systematische inventarisatie gemaakt?

    Met welke (buitenlandse) deskundigen of instituten kan er bij een dergelijke inventarisatie worden samengewerkt?

    Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 8 juni 2008 @ 0.45 uur

  4. @1 Anne

    In Holwierde broeit de revolutie, ik woon 2 kilometer vanaf Holwierde. Niets van gemerkt, vanavond was er een groot feest op kilometers afstand was de muziek te horen maar dat had niets met een revolutie te maken, gewoon een vrolijke boel.
    Laten wij het mooie weer niet bederven anders is dat ons ook niet meer gegund.
    In de geschiedenis boekjes staat geschreven dat bij ALKMAAR de Victorie begon, maar Holwierde dat zie ik niet zitten, maar wie weet.

    Reactie door olle Henk — zondag 8 juni 2008 @ 1.10 uur

  5. Prima idee van het kabinet om alles weer eens tegen het licht te houden; en waar dat toe “lijdt” is bekend. Een algehele zonsverduistering!!!
    En dan denk ik aan de Teletubbies, een zon, die lijkt op Jan Peter, verkondigt een speelse tijd en….. wordt vervolgd.
    Verdomme, weer wachten.

    Reactie door Johan — zondag 8 juni 2008 @ 1.24 uur

  6. Achter de feiten aanlopen. Zo is het beleid van dit kabinet te karakteriseren.
    Halsstarrig beter denken te weten wil men maar niet luisteren naar de zich voordoende praktijk.
    Ondertussen blijft men maar struikelen over, en ontkennen.
    “terugtredende overheid?” Lijkt me niet. Toch ook weer wel, Europa inminded. Een allesverlakkende overheid lijkt me eerder toe. Hoe kan dit allemaal plaatsvinden ? Waarom gebeurt dit allemaal? Ik kan alleen maar vragen. Het CDA welke zegt in God te geloven denkt het antwoord te kunnen geven en mag het voor wat mij betreft “het” in Godsnaam uitleggen. Ik zeg; laat alle verdwazing voor wat het is en zie wat er gaande is.

    Reactie door Wattenstaafie — zondag 8 juni 2008 @ 4.11 uur

  7. Het lijkt mij in tegenspraak tot wat de EU wil.
    Indekken voor de toekomst? Hoe zit dat met de situatie van nu, gaan we in alle mislukte sectoren de privatisering terugschroeven? Ik denk het niet. Stel je voor. Wouter Bos belt met Essent en Nuon om te zeggen dat het afgelopen is en de zaak weer wordt teruggegeven aan “ons”. En gaan we dan ook weer terug naar het oude ziekenfonds? Dat kunnen we wel vergeten. Alles blijft zoals het is want we krijgen/hebben te maken met de EU grondwet.
    Goedemorgen overigens.

    Reactie door Bert Vanderslagmulders — zondag 8 juni 2008 @ 6.50 uur

  8. Dus tot nu toe is dat niet gedaan? Ik ben bang dat de politiek er nu weinig over te zeggen heeft.
    Onze grootste economische macht, het aardgas, hebben we ook voor een appel en een ei doorverkocht.
    Aan Rusland en Venezuela kun je zien dat het ook anders kan.
    Stabiliteit van een land begint bij een rechtvaardige inkomens- en bestaanszekerheid,

    Reactie door n de vries — zondag 8 juni 2008 @ 6.57 uur

  9. Nou maar afwachten, want het stemgedrag van de fracties telt voornamelijk. Bijvoorbeeld als het gaat over het verkopen van aandelen van energiebedrijven…

    Reactie door Regina — zondag 8 juni 2008 @ 7.25 uur

  10. En ook geen marktwerking meer voor moeren en boutjes. En al helemaal niet meer voor de oliehandel. Stop het speculeren met olie!

    Het is toch lachwekkend hoe Mark Rutte krokodillentranen huilt over de hoge olieprijs en hoe de regering de hardwerkende burger dupeert door het heffen van accijns. Zou hij echt denken dat als de accijns word afgeschaft en de prijs halveert dat ook zo blijft? Iedereen mag gerust aannemen dat binnen een half jaar de prijs weer net zo hoog is. Maar dan zit het geld in de zakken van de speculanten en grote oliemaatschappijen. Want marktwerking is wat de gek er voor wil geven. En als het om olie en benzine gaat betaald iedereen desnoods het driedubbele.

    Reactie door De Reder — zondag 8 juni 2008 @ 7.36 uur

  11. Is dit het begin van het compromis over de embryoselectie, of hoe moeten we dit duiden?

    Reactie door Gert — zondag 8 juni 2008 @ 7.47 uur

  12. De drijfveer van de marktwerking is de hebzucht. Maar de wal keert het schip vanzelf. Want je kunt niet van de werkers opofferingsgezindheid verwachten opdat de rijken hun zakken kunnen vullen.

    Reactie door reint — zondag 8 juni 2008 @ 8.35 uur

  13. In dit land is deze regering een kwaadaardig gezwel,waarvoor de kiezer heeft gekozen.
    Waarom zo verbaast dat deze politiek er voor kiest dat er aan een gezwel flink verdient mag worden.Zo geef je er tenminste voor enkele nog een hoop vreugde aan dit leed van een ander.
    De kiezers mentaliteit is die van de rokers,men sluit de ogen voor de gevolgen de gezwellen.
    En men begint pas te kreunen wanneer het te laat is.
    Dan heeft stoppen of een anders stemmen geen zin meer.
    En moeten zowel de niet rokers als de niet stemmers op deze partijen bloedden voor de domheid van anderen.

    Reactie door De Hakker — zondag 8 juni 2008 @ 10.24 uur

  14. alles in de handen van een socialistische party werkt ook niet.
    Wie de salarissen van zg. PvdA socialisten hoort in zg non profit sectoren krabt zich achter de oren.

    marktwerking en kapitalisme zyn mechanismen die onontkomenlijk zijn, maar mogen niet uit de hand lopen.

    Reactie door richard — zondag 8 juni 2008 @ 11.15 uur

  15. @6 Wattenstaafie

    “Achter de feiten aanlopen. Zo is het beleid van dit kabinet te karakteriseren.”

    het gaat er bij mij echt niet volledig in dat enkel en alleen de regerende partijen dit doen.
    de oppositie doet ook niets anders dan achter de feiten en aangenomen moties aanlopen.
    maar moties die aangenomen zijn met een ruime kamermeerderheid en die de regering gewoon klakkeloos naast zich neer legt, [niet uit voert] rekent de oppositie niet eens af,maar geeft ze WÉÉR het voordeel van de eeuwige twijfel.

    het gaat er helemaal niet om wat de Burger vind,wil,of verwacht maar om wat de politieke partijtjes vinden,willen en verwachten.
    want als het om de burger ging was dit B4 kabinet allang naar huis gestuurd.

    de juiste vragen stellen durft de oppositie niet lijkt het wel…
    even een simpel voorbeeld:

    vraagje aan de MP, hoe groot zijn de bedreigingen aan uw adres MP Balkenende? dat u WEL een gepantserd voertuig nodig heeft,maar meent dat Mevr. Verdonk nu zonder kan,terwijl u zichzelf constant op de borst slaat en vind dat u en het CDA het zo goed doen…?
    of denkt u soms dat u de paus van Nederland bent?

    zelfs het wantrouwen [historisch laag vertrouwen!] van de burger word niet doorvertaald door de oppositie,nee men geeft daar liever een eigen en andere interpretatie van,omdat partijpolitiek gezien “nieuwe verkiezingen” niet goed uit komen op dit moment.
    dus vanwege zetelspelletjes en peilingen mag de burger nog even lekker genieten van het ZOUTZUUR!

    Reactie door iew — zondag 8 juni 2008 @ 11.46 uur

  16. Tijdens de “koude oorlog” hadden we in
    West-Europa een soort gemengd systeem.
    De overheid liet vrij ,wat vrij kon (weinig) en beschermde de zwakkeren.
    Na de val van de Sowjet-Unie zagen bepaalde belangengroepen hun kans schoon,om de zaak grondig te veranderen.
    Gevolg:Marktwerking,terugtredende overheid, verslechterend sociaal stelsel en Europese Unie.
    Schuld moeten we zoeken bij:CDA,VVD,helaas PvdA,D66 en andere snipperpartijen.
    TON en PVV zullen echt niet zorgen voor verbeteringen van de gang van zaken.

    Henri

    Reactie door H.Klooster — zondag 8 juni 2008 @ 11.55 uur

  17. Voor moeren en boutjes werkt de markt ook niet.
    Daar moet je als samenleving goede afspraken over maken, over M6 en M10 en hoe groot de spoed van de schroefdraad moet zijn. En je moet fabrikanten verbieden exotische bouten toe te passen waardoor reparateurs 378 types moeren en 156 verschillende sleutels in hun gereedschapskist moeten hebben en consumenten niet eens een kastje kunnen openmaken om de accu te vervangen.
    En dat allemaal om een wegwerpeconomie van gebakken lucht draaiende te houden.

    Maar ik ben blij dat Jan genezen is van het noemen van de telecom als voorbeeld waar de markt wel werkt. Dat is ook flauwekul. We maken vorderingen.

    Het enige voorbeeld wat ik kan bedenken waar de markt eventueel misschien een beetje zou kunnen werken of ooit gewerkt heeft is de bakker. Maar ook die markt is verziekt.
    Wij bakken al jaren ons eigen brood, want het brood uit de winkel is niet meer te vreten. En voor fatsoenlijk meel zonder allerlei rare toevoegingen kun je stad en land aflopen. Soms vind je bij een mooie oude Hollandse molen nog een vrijwilliger die zelf maalt. Dan mag je hopen dat die nog fatsoenlijk graan weet te vinden.

    Ten slotte mis ik hierboven het aspect corruptie. Er wordt net gedaan of het neoliberalisme een vorm van idealisme zou zijn. Tsss…

    Reactie door Hermie Kreeft — zondag 8 juni 2008 @ 12.03 uur

  18. de marktwerking dient “structureel”getoetst te worden in de toekomst volgens ons kabinet j.l vrijdag.
    laat dit kabinet beginnen met het structureel toetsen en analyseren van de puinhopen die alleen al de laatst jaren zijn veroorzaakt,begin met herstel van onze publieke voorzieningen,en geen nieuwe avonturen onder voorwaarden of welke toetsen dan ook in die sectoren waar sinds jaren de gevolgen van marktwerking iedere dag merkbaar zijn!!!!!!!

    Reactie door visgert — zondag 8 juni 2008 @ 12.05 uur

  19. De burger raakte na de val van de muur
    de controle beetje bij beetje kwijt.
    De overheid werd uitbesteed aan Europa.
    De publieke voorzieningen
    energie&water,postbank en PTT werden
    gefaseerd verkocht.
    Gezondheidszorg volgde.
    Resultaat een machteloze volksvertegenwoordiging
    en daarmee een opstandiger samenleving.
    De democratische controle kan alleen
    terugkeren door al deze zaken gefaseerd
    terug te brengen onder de publieke sector.
    De macht over deze zaken dient terug te
    komen bij het Parlement.
    Bovengenoemde voorzieningen zijn er om
    de samenleving te dienen(publiek)
    en lenen zich niet voor winstoptimalisatie,
    via verliespolis&woekerpolis.
    Dit verhindert niet dat er doelmatig zal
    moeten worden gewerkt binnen de publieke
    sector.
    Integendeel,efficient het publiek bedienen
    betekent herverkiezing.

    De slag op links wordt met deze thema’s
    moeiteloos gewonnen door de SP.

    Reactie door jc kortekaas — zondag 8 juni 2008 @ 13.01 uur

  20. Ik hoop dat op deze warme dag,weinig mensen voor de computer,mijn geestelijke 24 uurs-detentie even kan worden opgeheven. Ik kreeg nl. een verzoek op mijn computer om tot actie over te gaan en zo de marktwerkers (helemaal legaal) te treffen in de portemonnaie.
    En wel door massaal niet meer te gaan tanken bij Esso en Shell.
    Deze twee groten vermijden voor heel lang.Zo dwing je ze op de knieën.Het mooie er van is ook nog dat bea haar riante inkomen slinkt….Niet dat ze er een glaasje minder om drinkt, maar ja.

    En Henk, daarom had ik het over Revolutie in Holwierde.
    Ik maak in mijn briefjes wel eens gedachtensprongen zie je. Ik gun ze van ganser harte hun feest, dat hebben ze ook verdiend.
    Per ongeluk viel ik in een reportage op TVNoord over hun café.De reporter vroeg, wat vindt u er van dat u dirket hier niet meer mag roken.
    En toen die heerlijk onverzettelijke hoofden: “wat, niet roken, wie zegt dat?!!!!!
    En de café houder zelf,die uitlegde dat hij nu zijn ochtendkrantje en sigaretje niet meer mag genieten in zijn eigen café ,zelfs als het nog gesloten is!
    Heerlijk die anarchisten in Holwierde.Ze gebruiken geen geweld alleen hun vrije niet te temmen geest en hun onverzettelijke groningse nuchterheid en vastberadenheid.
    Ik wou dat ik een groningse was ipv een friezin.
    Die friezen, dat bespeur je altijd weer, zijn toch altijd van die gezagsgetrouwe schapen met uitzondering van Domela natuurlijk.
    Daarom begint de revolutie in Holwierde. Zij blijven roken en geen Balk,Klink,Donner of andere fool die hen de wet voorschrijft.
    De juiste spirit.Nu nog allemaal weigeren om te tanken bij Esso en Shell.Dan is de prijzenoorlog gauw een feit.
    Zegt het voort, zegt het voort.

    Reactie door anne hilverda — zondag 8 juni 2008 @ 13.10 uur

  21. De arrogantie van de neoliberale marktfundamentalisten in ogenschouw genomen denk ik eerder dat ze vrezen voor het verliezen van de hun in het vooruitzicht gestelde burgemeestersbaantjes en commissiariaten en posities in raden van bestuur.

    Hoon is aardig maar met hoon stuur je geen kabinet weg.
    Met een vette motie van wantrouwen wegens vergaand kiezersbedrog en volksverlakkerij en verraad, wel.

    Overigens ben ik van mening dat Jan Pieter Balkenende als oorlogsmisdadiger vervolgd en gestraft dient te worden voor zijn steun aan de wederrechtelijke op leugens gebaseerde oorlog in Irak.

    Reactie door koen — zondag 8 juni 2008 @ 13.49 uur

  22. Ik is toch zo simpel; ik reis momenteel rond in het land dat de marktwerking heeft uitgevonden, het land dat marktwerking tot heaven heeft verklaard, het land dat marktwerking heeft uitgewerkt tot in de prefectie : de USA.

    De spotjes voor TV om allerlei dure medicijnen te verkopen met duidelijke de rijken als doelgroep zijn maatgevend.

    Als je met de mensen praat, krijg je hartverscheurende ellende verhalen over de gezondheidszorg hier, misselijkmakende verhalen meestal. Letterlijk iedereen hier weet haarfijn te vertellen dat ze deze keerzijde het amerikaanse ideaal walgelijk vinden.

    Het is dus simpel : in het El Dorado van de marktwerking kun je eenvoudigweg aan onbevooroordeelde mensen te vragen hoe marktwerking functioneert : 99 % hier weet dat marktwerking in de publieke sector voor geen meter werkt, dat weten ze uit hun dagelijk praktijk.

    Meer simpel kun je een praktijk oordeel niet krijgen; gewoon afkijken :

    marktwerking maakt meer kapot dan je lief is.

    Ik heb nog nooit zoveel geleerd als in de laatste weken hier in de verenigde staten, over alles maar met name over politiek.

    Reactie door ACE — zondag 8 juni 2008 @ 13.53 uur

  23. @6 Wattenstaafie: oud citaat “gij weet ook
    veel van veel”, remember?
    Maar hoe meer ik hoor en áán me laat wéten,
    hoe minder de ‘betrouwbaarheid’ van een zich destijds zich als zodanig ‘voorstel-
    lend’ Kabinet lijkt af te nemen.
    E.e.a. hield mij dus ook vannacht ‘tobbend’
    wakker,want het tobbedansen van dit Kabinet
    drijft op de laatste kurken, die de bevol-
    king trouwhartig blijft aanleveren, maar er
    niet voor gehonoreerd wordt, integendeel.
    De oudsten onder ons lijken intussen ‘uit-
    geraderd’ te worden, om er maar eens een
    nieuw ‘germanisme’ voor te ontwerpen.
    De behoeftigen, armlastigen, verkommerden.
    waar men zonda’s zo amechtig voor óp de
    knieën gaat, zien van ma t/m vrijdag dat
    onze bewindslieden wéér of geen weer, op-
    nieuw dóór de knieën gaan, en het wordt al
    weer verkiezingstijd, waardoor allerlei on-fortuinlijke maatregelen het resultaat heten van in jaren terug door de diverse
    kabinetten gemaakte afspraken, waaraan
    men zich dient te houden…kennelijk ONvoorwaardelijk. Demonstratief zich op de borst timmerende voor kleine breed uit te meten pluspuntjes, maar voorbij gaand
    aan grote missers, inschattingsfouten, on-
    deugdelijke visies, op naam van de daartoe
    ingestelde kommissies, buiten de competen-
    tie van de éérst-verantwoordelijken:
    minister-president, ministers en staatsse-
    cretarissen. Zij ontspringen de stoelendans
    door ‘beterschap’ te beloven, te zullen la-
    ten zién hoé het wél moet, maar veel te weinig blijkt dáárvan.
    Met de diverse slogans wordt de strop om de
    eigen politieke nek aangetrokken.
    Van der Ploeg deed bij tv-Buitenhof voor-
    komen, dat alleen de PvdA als, sociaal be-
    wogen partij, in staat zou zijn een zeer
    breed spectrum aan kiezers te bereiken,
    “vooral ook de élite onder hen”, maar hij
    ziét niet, dat juis die húidige élite vol-
    komen faalt in de, die, aangehangen visie.
    De arrogantie van een zich verheffende par-
    tij die de ‘min’ in gaat, maar het stabiele
    imago van andere partijen daarvoor denkt te
    kunnen aanwenden. Nee, Rik, daar trappen wij van de SP niet in. De SP heeft al ge-
    steld dat er dit jaar lichte verschuivingen
    mogelijk zijn, maar wijt die niet aan de
    besluiteloosheid van de SP, maar wéét dat
    de oppervlakkig politiek geïntereseerde
    kiezer de grootste moeite heeft om een zo
    gericht mogelijke STEM uit te brengen.
    De SP dénkt over e.e.a. zorgvuldig na en
    gelooft niet in het najagen van hipes, bla-
    bla-slogans en populaire one-liners en
    lachen dus om kommentaren van ‘volwassen’
    praatjes- en verhaaltjesmakers en treden
    pas dan in de schijnwerpers als ze zeker
    weten, dat de energie hen door trouwe sym-
    pathisanten, leden en kiezers een blijvende
    is, en hét licht niét doen uitgaan, na wat
    gemormel in de media, die vaak niét een
    doorsnede is van wat de mening van DE bevol
    king zou zijn. Het is vaak net als de recensie van een toneelstuk, boek of voet-
    balwedstrijd met dien verstande, dat bij
    de laatste héél Nederland zélf een mening
    kan vormen, en niet de mening van ‘n sport-
    verslaggever MOET onderschrijven.
    De aanhouder(s) winnen, daar rekening op
    middellange termijn absoluut de SP toe!
    Madelief, die zich trouwens intens ver-
    heugt op een morgen spectaculair te spelen
    wedstrijd!

    Reactie door Madelief — zondag 8 juni 2008 @ 15.36 uur

  24. Het kabinet geeft hiermee opeens het idee nu signalen op te vangen uit de samenleving. Signalen van onvrede en onmacht. Echter, echt luisteren doet de politiek niet. De zittende macht gaat met de burgers om alsof dit allemaal onwetende mensen zijn. Er is veel meer mis dan alleen marktwerking in de zorg en het OV. De energiesector die langzaam gesloopt wordt. De publieke sector, waar aan de top riante salarissen en bonussen worden genuttigd, maar waar de dienstverlening schrijnent is. Neem de publieke omroep. Grote bedragen hoor ik voorbij komen in de diverse media, maar aan het niveau van een BBC of een ZDF kan NL 1,2,en 3 niet tippen. Ik vraag me af hoe bepaalde figuren hier mee weten weg te komen. O ja, ze handelden ter goeder trouw.. Een zin die ik ga onthouden!

    Reactie door Burger 0 — zondag 8 juni 2008 @ 17.01 uur

  25. Een ouderwetse socialistische analyse: tussen kapitaal en arbeid ligt de frontlinie. Als de factor Arbeid wint worden de sociale voorzieningen beter en vallen meer instellingen binnen de collectieve sector. Als het Kapitaal aan de winnende hand is worden steeds meer voorzieningen uit de collectieve sector verzelfstandigd en geprivatiseerd, met andere woorden: de koek waarvan de ondernemers moeten leven wordt steeds groter, ten koste van de collectieve sector. Dankzij de PvdA, die onder Kok de socialistische ideologie definitief over boord zette, hebben we nu al jarenlang een kabinet dat heilig gelooft in ongebreidelde marktwerking. Een Timmermans wil ons doen geloven dat het socialisme uit de tijd is en dat neo-liberalisme bij de toekomst hoort. De geschiedenis bewijst dat de trend is naar meer zelfbeschikking voor meer mensen. Socialisme, gebaseerd op solidariteit, samen dus, past daar beter in dan het ‘ieder voor zich en God voor ons allen’ van de (neo)liberalen. Aan ons de zege !

    Reactie door simbro — zondag 8 juni 2008 @ 20.09 uur

  26. Een overheid kan diensten/produkten leveren tegen kostprijs.
    Een bedrijf kan nooit tegen kostprijs leveren,en als het dit wel doet gaat binnen de kortste keren kopje onder.
    HEEL SIMPEL.

    Daarom moet men openbare voorzieningen niet privatiseren.

    Reactie door taardje — zondag 8 juni 2008 @ 21.35 uur

  27. Zij vrezen de Hoon:

    Het is 5 voor twaalf, ik geloof zolang de PvdA bestaat 5 voor twaalf is voor de arbeidersklasse.
    De bedoelingen bij de oprichting waren van een heel ander gehalte dan die van de generaties na die oprichters want die hadden de oude SDAP gedachten in hun body, zoals de nationalisering van de productiemiddelen. Toen kwamen de knappe koppen die gestudeerd hadden op Nijerode en de sociale Academie.
    Die dachten tussen het socialisme en het kapitalisme moet iets anders liggen en dat werd de derde weg.
    Die derde weg werd bejubeld door verschillende sociaaldemocratische en paarse coalities, Wim Kok zag het helemaal zitten met Blair en Schröder later is president Clinton erbij komen zitten.
    Zij en nog eens zij zijn verantwoordelijk voor de afbraak van een socialistisch Europa, zij hebben de privatiseringen in gang gezet om de kapitalische marktwerking te kunnen realiseren.
    Zo zijn wij in het corporatisme gemanipuleerd.
    Het consensus of poldermodel is de aanzet geweest voor het Accoord van Wassenaar, in dat accoord is de arbeidersklasse in hun hok terug geschopt met het gevolg tot de opkomst van de SP.
    Wat deed de PvdA? Die nam genoegen met de woorden van Wim Kok, wij hebben ons ontdaan van onze ideologische veren met andere woorden wij veraden de beginselen van de Partij. Ik heb liever met rode doninees te doen dan met figuren uit het niets dat denkt iets geworden te zijn.
    De PvdA heeft vrees voor de Hoon, ik ben benieuwd wat er gezegd wordt op het Partij congres te Breda op 13 en 14 Juni.
    Typerend voor de PvdA hoe ver zij van het Volk staan, een partijcongres tijdens de voetbalwedstrijd Nederland tegen Frankrijk. Ook hier blijkt dat dat de PvdA niets tegen arbeiders hebben behalve dat zij naar zweet stinken.
    Ik ben benieuwd of de internationale nog gezongen wordt, zij schamen zich nergens voor of zijn hun hersenen ook geprivatiseerd?
    Het eind resultaat zal wel zijn, een ieder dronk een glas en alles blijft zoals het was.

    Reactie door olle Henk — zondag 8 juni 2008 @ 21.41 uur

  28. Wat ik helemaal zo vals van die Rutte vind; dat is dat hij steeds dit kabinet als “links” brandmerkt en dat het dure linkse plannetjes en experimentjes maakt, terwijl het in feite een ultra rechtse ballentent is.

    Hij heeft het met ja over die schandalige BTW verhoging naar 20%. Hij heeft het dan zeker niet graag over de oude verhoging van 17,5 naar 19%, waar de VVD pur sang verantwoordelijk voor was via Zalm. Evenals het kwartje van Kok en daarna (velen waren dit vergeten) het dubbeltje van Jorritsma. Maar ik weet het nog heel goed, want ik heb een olifantengeheugen, dit in tegenstelling tot het gros van de Nederlanders, die er elke 4 jaar weer intrappen.

    Verder; wat het onderwerp zelf aangaat; is het toch helemaal niet verwonderlijk waarom de regering dit doet? Want eerst bereiken ze hun doel; namelijk het vernielen van de publieke sector en het slopen van de sociale zekerheid, en dan gaan ze een potje toneelspelen met zo’n flutwetje. Deze is voornamelijk bedoeld om toch weer de volgende verkiezing wat goed te praten te hebben.

    mensen laat je nou niet belazeren, het is allemaal doorgestoken kaart!

    Het is tijd voor de revolutie

    Reactie door ReneR — zondag 8 juni 2008 @ 22.40 uur

  29. Marktwerking is volgens mij vooral ingegeven door het idee dat zoiets (dankzij de “concurrentie”) goedkoper zou worden. Onze achtereenvolgende kabinetten (en ook de EU, want die schijnt daar ook een flinke vinger in de pap te hebben) hebben zich daar schromelijk in vergist! Die concurrentie ontbrak en voor zover nog enigszins aanwezig, werden er onderling prijsafspraken gemaakt, zonder dat de overheid daar ook maar enigszins op controleerde..Dat werd aan de EU overgelaten, met alle negatieve gevolgen vandien voor onze samenleving! Ik heb vandaag die Wijffels (CDA en formateur van dir kabinet) opnieuw in Buitenhof aangehoord. Hij kan dan nog zulke (misschien wel) wijze woorden spreken, maar ik vraag mij enigszins bezorgd af, of hij met zijn “verhaal” die gewone burger wel begrijpt en of die burger hém begrijpt..! Mocht deze CDA’er al een inhoudelijk goed verhaal hebben, dan zal zijn verhaal nooit tot positieve resultaten leiden! Hij heeft namelijk, net als Wouter Bos, uitdrukkelijk NIET het vermogen en de middelen om de bevolking (en dan voornamelijk de “onderkant”) liefst op zo kort mogelijke termijn te laten zien wat zijn denkbeelden, hoe goed misschien ook voor onze Natie als geheel, leiden tot minder problemen voor diegenen die inmiddels het water tot aan de lippen staat! De Solidariteit tussen enerzijds de “sterkeren”, vaak met een vaste baan, tegemoetkoming in het kader van kinderopvang (nodig of niet), gratis schoolboeken en noem maar op..! IK zou meneer Wijffels heel erg graag eens vragen wat zijn denkbeelden nu eigenlijk op korte termijn opleveren voor die alleenstaande bijstandsmoeder die van de bijstand niet of nauwelijks meer kan rondkomen, door gemeentes gedwongen worden om de meest onderbetaalde en stupide “banen” te accepteren..Vaak noodgedwongen in deeltijd zodat de verdiensten niet eens voldoende zijn om die zo gehate “soos” definitief gedag te zeggen! En ik zou graag willen weten welke visie meneer Wijffels bijvoorbeeld voor deze mensen in petto, danwel te bieden heeft..!!

    Reactie door ToN — maandag 9 juni 2008 @ 1.48 uur

  30. @23 ACE

    Ik begon je al te missen, ACE! Was bang dat de controle op het internetverkeer van alle burgers je had afgeschrikt…
    En zie hier! ACE rapporteert ons rechtstreeks uit Amerika. Surprise!
    En ja, het zou mij niet verbazen, ook de reactie van ReneR hierboven lezende, dat het ‘verkiezingsspelletje’ zich al vroeg heeft ingezet. Nota bene die kabinetten Balkenende hebben ons land en onze overheid totaal vercommercialiseerd, tot grote hoon van de bevolking, en gaan nu ‘meevoelend’ lopen doen naar de door hen ZELF aangerichte ruïne. Zou het iets te maken hebben met inzicht? Forget it! Het heeft alles te maken met uitzicht! Uitzicht op 2011 in de hoop ondertussen de bevolking weer op te vijzelen voor het Godverlaten beleid dat samenspant met de EU-apotheosici.

    Zo denken ze hun zaken voor elkaar te hebben:
    Onderzoek Irak: weggewerkt! EU-Verdrag: de monden gesnoerd en dictatorisch doorgeduwd! De publieke sector: vermarkt! De TOPsalarissen: on TOP! En de TOPbonussen: door de vingers!
    Klaar voor het verlakkersVerdrag en de regeerhanden kunnen ‘onschuldig’ gewassen worden. Natuurlijk kan het spel van ‘medeleven’ gespeeld worden! Want ook al ligt het volk te spartelen van ellende: de kabinetsvinger wordt voortaan onverbiddelijk gewezen naar het ongenadige EU-dictaat waar we ons aan hebben te onderwerpen.
    Kan het sluwer? De Bilderbergse Bende heeft niets meer te vrezen. Het volk in USE-gareel naar USA-model.

    Althans dat dachten ze! De ‘meevoelende’ lafbekken beginnen de CHANGE-wind alvast in de zeilen te nemen.
    Je weet maar nooit: als die Barack Obama president wordt? Maar in de ‘christelijke’ kabinetsharten wordt stiekempjes gehoopt op McCain? Want de oorlogsmachine MOET draaien en de Markt MOET werken. DAAR hebben we de stemcomputers toch voor!!

    Lieve ACE, leer maar veel van Amerika. Maar pas als Obama president is geworden geloof ik weer in democratie die niet gemanipuleerd is door de Bilderbergse Computer Bende!
    Take care of yourself and wish you a healthy comeback in the land of contumely.

    Reactie door Gloria — maandag 9 juni 2008 @ 3.54 uur

  31. @Gloria

    Ook met Obama zal de oorlogmachine blijven draaien. Want, mocht hij of ongeacht wie, president worden dan zal de leider van de wereld toch moeten bewijzen dat hij echt geen watje is. Daarom zullen hier en daar toch wat exotische landen gebombardeerd moeten worden. Zo is het met alle nieuwe presidenten gegaan. Het zal straks niet anders zijn.

    Reactie door De Reder — maandag 9 juni 2008 @ 8.38 uur

  32. …En ik loop al jarenlang rond te bazuinen dat Balkenende kabinetten uit een stel emotieloze boekhouders bestaan.
    Het is ‘godsvergeten’ dat er zonder proeven of gedegen vooronderzoek werd overgegaan op marktwerking in de verkeerde sectoren. Er is grote economische en emotionele schade aangericht en de (VU) bedenkers zitten straks en nu hoog en droog. Ze krijgen en hebben zelfs ‘erebaantjes’.
    Het lijkt me dat de veroorzakers de geleden schade terug betalen.
    Misschien dat de aandeelhouders willen meebetalen?

    Reactie door Joop Schouten — maandag 9 juni 2008 @ 9.51 uur

  33. Maar de vraag is wat nu.
    Het land zit nu vol kwaadaardige gezwellen veroorzaakt door partij verslaafdheid.
    Als ik kijk na die kroegbaas in Holwierde dan is er weinig hoop.
    Deze instelling en dwaasheid en vasthoudendheid ontstaan door verslaving wordt hier zelfs nog gepresenteerd als een revolutie.
    Deze man gaat nog steeds voor zich zelf, en het zou juiste een revolutie zijn als hij roep, weg met de kankergezwellen veroorzakers.
    Nee, hij houdt vast aan oude gewoontes die zeer schadelijk zijn,slapheid geen vechtlust,de kop in het zand steken.
    Dus de kwaadaardige gezwellen in de vorm van marktwerking verdwijnen niet meer. De kroegbaas staat in mijn ogen symbool hiervoor.
    En onbegrijpelijk dat deze hier als een revolutionaire held wordt gepresteerd.
    Die genen die vechten tegen kwaadaardige gezwellen zullen altijd veracht worden door de verslaafden, of dat nu in de politiek is of dat het tegenstanders van het roken zijn.
    Zowel deze kiezers als rokers lopen achter de feiten aan en geven geen ander beeld dan koppigheid en zelfzucht.
    Waarbij ze alleen maar denken aan hen eigen, in de vorm van winst,eigen genot en onverschilligheid en er lak aan hebben dat hun koppigheid tienduizenden onschuldige het leven kost.
    Blijf een moeilijke strijd voor de SP maar net zo als tegenstander tegen het roken,het gelijk staat aan onzen kant.

    Reactie door De Hakker — maandag 9 juni 2008 @ 10.53 uur

  34. Marktwerking maakt meer kapot dan ons lief is. dat deze “slapende regering” dat niet wil zien. Wij zijn er veel duurder mee uit, terwijl men wil, dat het goedkoper gaat worden. Niet dus.Hoelang zal de regering ons nog een rad voor ogen blijven draaien?

    Reactie door Maayke Jong- Doppen — maandag 9 juni 2008 @ 11.07 uur

  35. Er zijn twee groepen die optimaal gebaat zijn, uitgaande van kwade trouw, en waarom niet, bij maximale controle van burger/consument, namelijk de overheid en het bedrijfsleven.
    Maximale controle betekent maximale zekerheid, en zekerheid is het droomanker van bijna elke overheid en van bijna elke onderneming. Zekerheid is kostenverlagend als geen andere factor.
    Het is dus geen wonder dat overheid en bedrijfsleven elkaar voortdurend vinden in het gemeenschappelijke doel: zekerheid vergroten, waarbij tenslotte de overheid een instrument in handen van het bedrijfsleven wordt. In essentie is liberalisering/privatisering niets minder dan een uitwerking van de kongsi overheid-bedrijfsleven, waarbij de burger/consument buiten het democratische proces en buiten de vrije marktkeuze wordt geplaatst.
    Dat de PvdA in dit mechanisme is meegegaan
    hangt onmiddellijk samen met Kok’s nooit verantwoorde ideologische pluk.

    Reactie door Bert — maandag 9 juni 2008 @ 11.19 uur

  36. Natuurlijk is dit een conflict tussen twee sociale partners, en natuurlijk bemoeit niemand zich hier zo maar tegenaan.
    Maar ik hoopte op een SP-gestarte discussie. Het is beter om te zeggen dat je iets minder goed hebt opgelost dan om struisvogelbiefstuk te spelen. Ik hoop dat de oppositie er brood in ziet om hier te vlammen en te laten zien dat er wel poliek kan worden bedreven in dit angstige land. Mocht er dan alsnog een recessie losbarsten kun je in ieder geval nog zeggen dat je hebt geprobeert er iets aan te doen. De vrachtwagenchauffeurs komen na de busbestuurders etc etc. het eind is zoek! Ik stel voor dat er iemand een tomaat in de ring gooit.

    Reactie door ShortWire — maandag 9 juni 2008 @ 11.32 uur

  37. Helaas maar de overheid is onze vijand.

    Reactie door Lef — maandag 9 juni 2008 @ 12.33 uur

  38. Collectieve zaken lenen zich niet voor
    privatisering(afstoting) door de overheid.
    Gezondheidszorg,Energie,Openbaar Vervoer,
    Justitie&Politie hebben bovendien een
    sterke parlementaire controle nodig.
    Economisch leidt marktwerking tot
    lagere prijzen en hogere kosten.
    Het volume neemt onstuitbaar toe.
    Bellen wordt steeds goedkoper en er is
    nog nooit zoveel aan uitgegeven.
    De kern is dat als iets een collectief
    goed is(voor iedereen)zoals Gezondheidszorg,
    dan mag de overheid niet privatiseren.
    Evenzo Openbaar Vervoer(de naam zegt het al) en de Nutsvoorzieningen.
    De slinger lijkt de goede kant op te gaan
    en in de verkiezingsstrijd zal Wouter
    het afleggen tegen Jan
    door de standpunten van de SP
    inzake Privatisering&Europa.
    De slag op links lijkt gewonnen.

    Reactie door jc kortekaas — maandag 9 juni 2008 @ 13.53 uur

  39. En dan lees ik, ‘t zal wel toeval zijn, zojuist, in De Volkskrant van vanmorgen, dat de topman van Vedior er voor pleit, dat de 500 grootste bedrijven ter wereld een niet-politieke VN oprichten.
    Een commerciële VN dus, die grote projecten als de irrigatie van de Sahara, de democratisering van Iran?, gaat aanpakken.
    Is het gevecht over de privatisering van het openbaar vervoer een achterhoede gevecht geworden in het licht van de Benito-projecten waarop het bedrijfsleven, uiteraard met lippendienst van slippendragende politici, ons wil trakteren? De bv Mondial?

    Reactie door Bert — maandag 9 juni 2008 @ 14.34 uur

  40. Duizenden Belgen hebben maandag in Antwerpen en Luik betoogd voor een betere koopkracht. De demonstraties, georganiseerd door verschillende vakbondsorganisaties, brachten in Antwerpen 5000 en in Luik ruim 10.000 mensen op de been.

    Las ik net. Het is een beginnetje.Het lijkt mij hier ook hard nodig om tegen “onze”regering te betogen betreffende de armoedeval door toedoen van o.a. privatisering van nutsbedrijven. De prijzen rijzen de pan uit en het wordt steeds gekker. Nee, hier in Nederland blijft men per beroepsgroep staken voor een betere CAO. En op den duur gaan de prijzen van alles nog verder omhoog. Je zou maar geen salarisverhoging krijgen, dan ben je dubbel gepakt. Dat wordt komende winter met 2 truien over elkaar op de bank naar soapjes kijken.

    Goedemiddag overigens.

    Reactie door Bert Vanderslagmulders — maandag 9 juni 2008 @ 15.45 uur

  41. Tientallen jaren geleden zijn er minimumnormen gedefinieerd en wettelijk vastgelegd, waaraan arbeidsvoorwaarden, zoals beloning, moeten voldoen.
    Nederland is als economie en als “samen”leving zeker niet armer dan in de tijd waarin die minimumarbeidsvoorwaarden werden vastgelegd, eerder het tegendeel. (Al zijn inmiddels wel -o.a. als gevolg van afbraak van sociale zekerheid- rijkdom, welvaart en welzijn ongelijker verdeeld dan destijds)

    1) Hoe verhoudt zich deze toegenomen rijkdom met de “noodzaak” om zelfs de zekerheid van minimale arbeidsvoorwaarden mensen niet meer te willen geven?
    2) En hoe zijn hebzucht –in de vorm van volslagen onwerkelijke topsalarissen, bonussen, gouden handdrukken- en daardoor gebleken minachting voor het waarden- en normenbesef van het overgrote deel van de bevolking, te verenigen met de “geruststellende” verzekering dat privatisering van de collectieve sector deze beter zal doen functioneren….?
    3) … Als terechte verontwaardiging daarover dan onvermijdelijk leidt tot aantasting van dat ooit goedgefundeerde waarden-en normenbesef….?? dat ten grondslag ligt aan eigenlijk de hele levenshouding van mensen en daarom dus ook hun gevoel voor verantwoordelijkheid en hun arbeidsethos- en moraal bepaalt…?
    4) … En als aandeelhouders overal een beslissende stem krijgen en hun “moraal” overduidelijk wordt overheerst door de begeerte naar steeds meer rijkdom….?

    DAN heeft de regering terecht de plicht om uit te leggen hoe in ’s hemelsnaam feitelijk onverenigbare zaken als DOMINANTE en beleidsbepalende hebzucht en egoïsme enerzijds en zorgzaamheid voor zieken, zwakkeren, weerlozen en ouderen, alsmede een minimum aan zekerheid voor deze groep en in het algemeen de minder bedeelden en de hele bevolking anderzijds, VERENIGBAAR kunnen zijn.

    En vooral moet zij de vraag beantwoorden of met de ervaring en kennis van eeuwen, die voortdurend moest afrekenen met juist dat vaak tomeloze en onbeteugelde egoisme, niet al bij voorbaat het onrechtvaardige en geldverslindende “privatiseren“ zonder meer moest worden afgewezen.

    Harrie V.

    Reactie door Harrieke — maandag 9 juni 2008 @ 15.56 uur

  42. 33, De Hakker.
    Ik begrijp niet veel van je verweer. Mag die kroegbaas in Holwierde niet voor zich zelf en zijn bedrijf opkomen? Wie doet het anders. Hij komt zonder broodwinning.
    Ik vind roken ongezond en doe het zelf niet,maar een algeheel verbod in openbare ruimten als een dorpscafé b.v. vind ik te ver gaan.
    Als ik me daar aan stoor ga ik wel op het terras zitten en eis niet dat de rokers weg gaan.
    Ik vind de caféhouder en zijn publiek die aan passief verzet gaan doen prima.
    Zij laten zich niet breidelen door Den Haag. En natuurlijk is dat maar een begin. Ergens moet het beginnen, nl. dat we massaal op staan en tegen die lui in Den \Haag zeggen , maak dat jullie weg komen.
    Als ik het zo hoor via programma’s,ingezonden brieven etc. is toch minstens 70% TEGEN DIT KABINET.
    Dan moeten ze dus maken dat ze wegkomen.En elk klein beetje verzet helpt mee om dit vermolmde meubelstuk aan het wankelen te brengen.

    Laat Klink zich maar buigen over de premie zorgverzekering en laat Rouvoet buiten de slaapkamer. Hij gaat zich maar buigen over hongerige en verwaarloosde kinderen ipv goed ontwikkelde burgers met verantwoordelijkheidsgevoel een
    wereldvreemde moraal op te dringen.

    Overigens, De Hakker, onlangs wetenschappelijk bewezen: niet roken en alcohol de grootste kankerverwekkers.
    Zoek het kwaad eerder bij stress.
    Die we elke dag over ons heen gestort krijgen in de vorm van belastingaanslagen,papierwinkel en chaos dankzij deze regering.
    Stress veroorzaakt nl. STUWINGEN en van stuwingen krijg je poliepen en gezwellen.

    De overheid van een zogenaamd rijk en beschaafd land hoort er dus voor te zorgen dat haar burgers in alle redelijkheid een min of meer relaxed leven kunnen leiden.Zij doen het tegenovergestelde: dus zal de ziekte kanker alleen maar toenemen.

    Reactie door anne hilverda — maandag 9 juni 2008 @ 16.11 uur

  43. Een grote groep mensen wordt collectief arm gemaakt, en gehouden. Ambtenaren die statusgedrag vertonen, en status misbruiken om op de onderste in de samenleving neer te kijken, en dit ook duidelijk laten merken. En dat is nog maar één voorbeeld. De rijken regeren, en nemen langzaam over. Een SUV duwt een Renault Clio van weg, een man in een strak pak dringt voor bij de kassa van de Lidl, een dure dame in een dure Mercedes schiet snel op een parkeervak waar iemand net achteruit in wil parkeren. Hij, die straks met drie truien aan in huis zit omdat stoken onbetaalbaar is, heeft straks niets meer te vertellen. Bovenstaande voorbeelden zijn geen fictie, maar ik zag ze om me heen de laatste weken…

    Reactie door Burger 0 — maandag 9 juni 2008 @ 19.19 uur

  44. @42 Anne Hilverda

    Allereerst, beste mensen gefeliciteerd met die mooie overwinning van ons nationaal elftal op Italië. Eens een Nederlander altijd een Nederlander maar ook eens een SP’er altijd een een SP’er.
    Anne ik vind ook dat het roken van een sigaret of wat dan ook een beslissing des persoons is. Ik heb 25 jaar gerookt als een Javaan, en ben er nu 38 jaar ervan af.
    Ik weet als ik nu een sigaret opsteek zit ik er weer aan. Verslaving daar moet je voor oppassen. Ik ga ervan uit, een ieder is baas over zijn eigen lichaam. OP internet kwam ik deze dame tegen.
    http://members.home.nl/h.hiensch/Holland.jpg
    Wat Holwierde, moet ik dit zeggen, wat voor invloed heeft een paar sigaretten op de woonomgeving, dat cafe ligt in de kruising onder deze prent.
    http://members.home.nl/h.hiensch/Holwierde.jpg
    Hier op het Hogeland van Groningen genieten wij nog volop van de frisse lucht en natuur. Een sigaret meer of minder maakt niets uit. Waar je zo moe van wordt is de opdringerigheid van mensen, die het zo goed weten, ik neem maar een goede Hooghoudt borrel, ook dat mag niet.
    Letwel een goede borrel is een puur Nederlands gebruik door de eeuwen heen, proost op ons Nederlands Elftal.
    Groeten Henk uit Creywert.

    Reactie door olle Henk — maandag 9 juni 2008 @ 23.12 uur

  45. [...] vond bij een bakker in Roden wel tachtig verschillende broden maar allemaal slap als watten in pap Waanzinnig, die [...]

    Pingback door Limerick september 2009 | hermiekreeft — donderdag 28 februari 2013 @ 15.50 uur