Wat wil de PvdA?

zaterdag 31 mei 2008 :: 16.20 uur

Toen Mariëtte Hamer onlangs liet weten graag met de SP te willen samenwerken, heb ik gezegd dat ze dan wel eerst voor draagvlak binnen haar eigen partij moest zorgen. De reden was dat staatssecretaris Timmermans (PvdA) – en hij niet alleen – zich steeds uiterst negatief over de mogelijkheid van zo’n samenwerking uitliet.

In de NRC van vandaag herhaalt hij zijn bezwaar tegen de SP, overigens weer zonder overtuigende toelichting.

Het is triest te zien hoe deze man nog steeds overmand is door zijn teleurstelling over het verloren referendum over de mede door hem geschreven Europese Grondwet. Hij wilde van Europa een federatie, een superstaat maken. De SP organiseerde het verzet tegen zijn plannen, en nu vertroebelt zijn rancune jegens de SP zijn blik op de werkelijkheid. Treurig.

Timmermans ziet meer in een samenwerking met de liberalen van de VVD (Paars), met de conservatieven van het CDA en de CU (Balkenende IV) of met GL en D66. NB: twee, liberale partijen die pleiten voor een ontmanteling van het ontslagrecht. Iets waar de PvdA zegt mordicus tegen te zijn. In zijn ogen is alles beter dan samenwerking met de SP.

Bij de PvdA zijn ze er trots op ‘een debatpartij’ te zijn. Heel fijn, maar misschien is het ‘n idee dat men zo’n debat op enig moment afsluit met ‘n standpunt. Een standpunt, dat dan een langere geldingsduur heeft dan één week.

Je kunt Timmermans’ stuk hier lezen.
En hier de reactie van fractie-voorzitter Hamer op het stuk.
Hier wordt op de NRC-site gediscussieerd over het thema.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

49 Comments

49 reacties

 1. Timmermans wil er gewoon voor zorgen dat er straks nog wat overblijft van zijn partij. Bijna al die partijen willen kost wat kost voorkomen dat de SP een grotere rol kan gaan spelen. Door samen te gaan met D66 en Groen links, hebben ze een stok om de SP buiten te houden..

  Maar ik denk dat er veel staat te veranderen in de toekomst. Veel mensen zijn de huidige poiteik beu, en willen wat anders. De toenemnede voedsel en olie schaarste zal ook hier voor een en ander gan zorgen. De politiek doet niets aan deze problematiek, of laat dit te weinig merken. De overheid zou er moeten zitten om het land en zijn inwoners gezond te houden.

  Reactie door Burger 0 — zaterdag 31 mei 2008 @ 16.36 uur

 2. Ach Jan, weet je, de PvdA is inmiddels tot een hopeloos verwaterd stuurloos en visieloos stel regenten verworden. Misschien is het maar beter dat er personen zijn die de samenwerking afhouden. Naar mijn mening zou het wel eens een negatieve uitwerking kunnen hebben op het beeld van de SP als slagvaardige, duidelijke en aktieve politieke organisatie.

  Reactie door Ruurd — zaterdag 31 mei 2008 @ 17.30 uur

 3. Laster
  De laster/leugens dat de SP niet over de dijken kijkt door o.a. Verhagen en Timmermans raken kant nog wal. Mijn ervaring uit het verleden is dat juist de SP als enige partij een visie heeft ontwikkeld over wat er in de wereld gaande is. Zo was ook het inzicht gekomen dat de SP geen anti globalisten zijn maar anders globalisten, met andere woorden dat globalisering best wel iets goeds met zich mee kan brengen maar dat je de ogen niet moet sluiten voor de negatieve aspecten ervan waar andere politieke partijen kritiekloos hun ogen voor sluiten. Wel ben ik van mening dat de SP bij gebrek (met uitzondering van enkelen) aan gehalte niet op het pluche moet willen zitten. Als “actieve protestpartij in de oppositie” moet en kan zij meer bereiken dan zij nu laat zien. Daarnaast heeft zij een kweekvijver van ca. 25 kamerleden waar talenten uit voort kunnen komen, helaas is dat nog niet zichtbaar.

  Samenwerking met de PvdA (een partij in ontbinding) is totaal zinloos oud PvdA leden kunnen zich maar beter aansluiten bij de SP of anders blanco stemmen bij toekomstige verkiezingen.

  m.vr.gr.
  Christof

  Reactie door Chris Sandee — zaterdag 31 mei 2008 @ 17.57 uur

 4. Timmermans- die man mag ik.
  Hij karakteriseert de PvdA correct:
  neo-liberaal,leugenachtig en alleen maar
  geil op het pluche.
  Voor de SP is het moment gekomen om in
  alle openheid de leden van de PvdA op te
  roepen de overstap te maken naar de SP,
  de draagster van de beste sociaal-democratische en socialistische traditie
  in ons land.
  Ad

  Reactie door Ad — zaterdag 31 mei 2008 @ 18.50 uur

 5. Veelal heb ik gezegd, de PvdA duldt geen partij aan zijn linker zijde, gewoonweg omdat het geen linkse partij is.
  Vanaf de oprichting in 1946 tot en met nu is dat gebleken. Je moet goed gek zijn om in die rechtse idioten nog te geloven.
  Ten alle tijden hebben zij de arbeidersklasse laten zakken als oud vuil.
  Ik heb er goed woord voor over daarom heb ik een prentje geleend van onze zuiderburen een moderne manneke Pis want de PvdA denkt nog steeds met een grote boog te kunnen pissen.
  De sociaal democratie hebben zij verraden en opgeofferd aan het neo-liberaalisme.
  http://members.home.nl/h.hiensch/manneke-1.jpg

  Reactie door olle Henk — zaterdag 31 mei 2008 @ 20.09 uur

 6. Timmermans had er ook problemen mee, dat hij reeds werd afgeserveerd, voordat hij zelf had aangegeven, dat hij … hoe zegt men dat?

  Wat de PvdA wil?

  Wie zou dat willen weten en waarom? Met Hamers zie ik mogeleijkhedenheden (of hoe schrijfe he ja sat>)”.

  Duhhhh…

  Reactie door Wilbert — zaterdag 31 mei 2008 @ 20.29 uur

 7. Ik heb sinds Mariet Hamer als fractieleidster begon al meer positieve (linkse) geluiden gehoord dan in de afgelopen twee jaar van de hele rest van de PvdA. Ik vind haar een verademing in vergelijking met de oude “fossielen” zoals Timmermans. Die man begrijpt nog steeds niet dat hij zich heeft laten beetnemen door het CDA en wil koste wat kost zijn gelijk halen. Met elke keer weer die denigrerende ondertoon t.a.v. alle kiezers die hij “populisme” verwijt. Is het in een democratie niet zo dat de stem van het volk gehoord moet worden en dat de kiezer altijd gelijk heeft? Als Timmermans dat nu nog steeds niet begrepen heeft, dan zou hij in elk geval moeten weten waarom de kiezer zich van de gevestigde partijen afwendt. Mariet Hamer begrijpt dat blijkbaar wel en is er misschien meer van overtuigd, dat een combinatie van bestuurlijke ervaring en de kennis van de dagelijkse werkelijkheid, voor veel mensen een mooi alternatief voor het CDA zou kunnen zijn.

  Reactie door ToN — zaterdag 31 mei 2008 @ 21.31 uur

 8. ToN — zaterdag 31 mei 2008 @ 21.31 uur

  Ach, als er meer vrouwen vooraan moeten komen te staan, moeten andere vrouwen maar terugtreden…

  Rita zal alleen niet zoveel van haar onbelangrijrijke ego willen ego willen inlevenen….

  Reactie door Wilbert — zaterdag 31 mei 2008 @ 21.58 uur

 9. Dat wisten we al, dat de PvdA gekaapt is door liberalen. Daar zijn twee bezwaren tegen: er komen veel te veel van die vage liberale partijtjes en er zijn nog te veel kiezers die dit niet in de gaten hebben en uit gewoonte of onnozelheid een foute stem uitbrengen.

  Daarom heb ik eerder gepleit voor een herschikking van het politieke landschap in o.a. een nieuwe sociale partij (70-80% van de SP, 50% PvdA en 50% GL) en een nieuwe liberale partij (rest PvdA en GL, D66, 50% van de VVD).

  De huidige indeling en opstelling van de politieke partijen ondergraaft de democratie, niet alleen door de verwarring over de profielen maar vooral door de coalitiepolitiek die vooral op macht en baantjes gericht is. We gaan steeds meer naar steun van de helft van de partijen met binnen elke partij ook niet veel meer dan de helft van de achterban. Zo krijg je een 25 % democratie.

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 31 mei 2008 @ 22.06 uur

 10. Kijk….als Sjaak Tichelaar zelf zegt dat zijn fractie,dus de Partij van de Arbeid al
  bezig was,(als stinkende hyena’s dat is geen uitdrukking van hem maar van ons)om
  VOOR dat hij geopereerd werd. dus dat niemand nog wist of hij in de fractie zou terugkomen,al voor zijn functie aan het lobbyen waren.wij noemen dat carcaspickers,
  dar tekent de mentaliteit van die club
  van de kraaiende rode haan,de schorre zangers van morgenrood.
  Mevrouw Hamer,de lieverd, kan wel zeggen dat zij toenadering zoekt tot de SP (God beware ons)
  maar de kwazie intelligentia van die hobbyclub zal dat altijd bestrijden want
  dan komen hun functies in gevaar want bij ons (de SP)heerst niet alleen het socialisme maar ook de democratie en het menszijn.Het is een pak van ons hart dat Timmermans niet met de SP samen wil gaan. Timmermans de pink panter van het kabinet is vergeten dat hij indertijd zomaar is teruggefloten door de grijssluier van het parlement Melkert
  (wie kent hem niet)m.a.w.toen was hij de liftboy van de pvda-fractie en nu is hij
  de pipo van het kabinet,deze man is de kampioen van het natte winden laten.
  Timmermans heeft nimmer iets te vertellen gehad in “zijn” partij en dat zo wel blijven.We moeten er niet aan denken dat zo’n schertsfiguur lid wordt van ONZE partij.
  Alle scribenten van dit blog een uitermate prettig week-end.
  Tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — zaterdag 31 mei 2008 @ 22.23 uur

 11. Talenwonder en Eurofiel Timmermans mag dan wel vele talen beheersen, maar de stem van de “gewone” mensen verstaat hij niet. Deze man is weliswaar welbespraakt, maar is daarnaast Oost-Indisch doof. Loochent de realiteit. Dit talenwonder heeft een verwrongen wereldbeeld en lult dientengevolge uit zijn nek

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 1 juni 2008 @ 0.07 uur

 12. Hieronder wat ik zojuist heb achtergelaten bij het NRC die een reactiesite heeft geopend ivm de PvdA en hun richting, naar aanleiding van Timmermans ‘stuk’.
  Het is nog niet geplaatst. Hopelijk kom ik door de ‘beoordeling’.

  Wat is populisme? Laat ik even citeren uit het woordenboek:
  ‘Populisme: politieke stroming waarin de rol van de gewone man bij de machtsuitoefening sterk wordt benadrukt en waarin gestreefd wordt naar een sterke en directe band tussen leider(s) en het volk, die niet belemmerd wordt door inmenging van overheidsbureaucratie en partijorganisaties’.

  Vanaf NU gaan we het populisme vieren! Logisch dat de PvdA allergisch is voor populisme. Machtspositie is wat deze partij doet wegzakken in het vage niets. Ouderwetse politiek boeit niemand meer. Laat staan die saaie Bos en kleurloze Timmermans, die in een laatste opleving heil zoekt bij juist die partijen die geen moeite hebben met de calvinistische dictatuur van Balkenende’s CDA.
  Wiebeldewiebel D66… altijd bereid om een rechts kabinetje mede te vormen. En ach Femke… van het vergeelde feminisme. Geeuw…
  Het wordt tijd voor populisme! Een leider die de band met het volk weet te houden en te behouden! Jammer voor de PvdA dat zij haar ziel heeft verkocht aan het CDA. Gelukkig heeft de SP haar ziel weten te behouden en kan het Nederlandse volk recht in de ogen kijken.
  Je weet maar nooit. Ook de PvdA is nooit te oud om te leren. Samen met de SP kan een sociaal LINKS blok worden gevormd. Nee, niet dat schijnlinkse van Timmermans. Maar het ECHTE socialistische links van Marijnissen kan dit land bevrijden uit die asociale neoliberale greep die de burger steeds verder van huis brengt.
  OP naar het populisme. OP naar de charismatische leider die WEET heeft van wat LEEFT onder het volk.
  Het wordt tijd voor de leider die we verdienen!

  Reactie door Gloria — zondag 1 juni 2008 @ 1.55 uur

 13. Iemand moet zijn knopen tellen…
  De geloofwaardigheis van de PvdA wordt natuurlijk ondermijnd als er na nieuwe verkiezingen een meerderheid (met de PvdA) gevormd kan worden om een referendum uit te schrijven inzake de EU en misschien nog wel verdergaand. Ja, en wat dan? Dus Jan, is er bij de PvdAperteleugen, ehh Arbeid nu al sprake van een tactische terugtocht en de rest kun je zelf wel invullen.

  Reactie door Johan — zondag 1 juni 2008 @ 2.42 uur

 14. Scherp staat me nog voor de geest het intervieuw met Wouter Bos in de volkskrant.
  De PvdA zou OP EIGEN KRACHT zijn sterkte terugkrijgen en regeren. Die eigen kracht hebben ze niet dus zetten ze zich met een hoop retoriek af tegen de SP en de kiezers daarvan openen de aanval ‘op de persoon’zonder inhoud, totaal ongenuanceerd zoals het CDA met hen deed vóór de verkiezingen.
  Waarom? Ze zijn verworden tot een louche onderaannemertje van het CDA maar staan ook ver af van hun eigen verkiezingsretoriek. Alles wat van immens belang was hebben ze overboord gegooid alsof het niets was. Ze staan letterlijk dichter bij de VVD dan ze de kiezer wilden doen geloven.
  Het CNV: 2/3e van de Polen wordt uitgebuit dus wordt er een beurs voor eerlijk werk georganiseerd. Als de SP dat zegt en/of voorspeld zijn ze ‘populistisch’.
  Timmermans in Rotterdam gooit er een euforisch EU sausje overheen. Wat zegt van Heemst; Hij heeft een kans voorbij laten gaan en de problemen door de toeloop van Poolse arbeiders NIET besproken.
  Timmersmans bij Pink-pop, rood verbleekt, zelden zo’n theatraal figuur gezien. Tichelaar idem dito; Het gaat goed met Nederland moet je maar eens in een restaurant zitten, het zit er iedere dag vol. Hoe populistisch kun je zijn; In ZIJN restaurant komen helaas geen demente bejaarden, minimumlijders of Wajongers, geen goedgekuerde ex-wao-ers,langdurig WW-ers geen MBO-ers die de bus niet kunnen betalen. In zijn restaurant geen poolse werknemers. Of kinderen daar voldoende onderwijs hebben genoten weten we ook niet. Over ‘populistisch’ gesproken. IK heb het goed DUS gaat het goed met Nederland.Zoals de mevrouw op TV die zei dat IEDEREEN in Nederland twee auto’s heeft dus niet moest zeuren of de NRC reactie van een wiskundige en een juriste die klagen over het onderwijs en zeggen dat ze beiden werkend een ‘modaal’ inkomen hebben.
  Zullen we al die demente bejaarden met overlopende plasluiers eens in ZIJN restaurant zetten, kijken hoe hard iedereen wegloopt.

  Reactie door Henny — zondag 1 juni 2008 @ 9.59 uur

 15. de volksveraders partij pvda is geen linkse socialistische partij meer al lang niet meer. de regenten en carrière politicus hebben de top in de volksveraders partij ingenomen, de sp moet zich juist met klem afzetten tegen deze oplichters .en benadrukken dat links sociaal denken en doen bij de sp hoog in het vaandel staan.en niet zakkenvullen en baantjes en commisariaten najagen zoals nu bij de pvda .de sp kan heel goed zonder de pvda.of de pvda het zonder de sp red bij de (hopelijk snele )volgende verkiezingen moet ik nog zien.

  Reactie door bert — zondag 1 juni 2008 @ 10.21 uur

 16. Timmermans vindt de SP conservatief. De PvdA, GL en D66 zijn daarentegen progressief in zijn ogen. De redenering is: globalisering is de economische trend, het is progressief deze trend te volgen. Er tegen zijn is dus conservatief. Zoiets kun je alleen maar zeggen als je elke socialistische visie hebt losgelaten. Vanuit die visie kun je de globalisering van nu ook zien als een verdere versterking van het wereldkapitalisme, vroeger wel imperialisme genoemd. Zelfs de daarbij gevoerde oorlogen (nu vooral om olie) zie je daarin ook. Voor het socialisme is dus nog heel veel werk te verzetten. Iemand als Timmermans is een verlengstuk van Wim Kok, de man die de ideologische veren uit de Rode Haan trok. In zijn ogen bestaat er alleen nog rechtsliberale en linksliberale partijen, die allemaal het kapitalisme aanvaarden als beste economisch stelsel. Echte socialisten willen ook wel globaliseren, maar dan op basis van solidariteit en wederkerigheid. Niet het rauwe wereldkapitalisme, dat kinderarbeid, hele volksverhuizingen van arbeidskrachten en zelfs veroveringsoorlogen tot gevolg heeft.

  Reactie door simbro — zondag 1 juni 2008 @ 11.04 uur

 17. ach ja en zo gaan we tot de volgende verkiezingen enkel en alleen maar door met elkaar afzeiken.
  politieke spelletjes over de rug van de burger.
  maar spijkers met koppen slaan,HO MAAR…
  veel geschreeuw maar weinig wol.
  wat nu met de PvdA gebeurt zal straks met de verkiezingen de SP treffen,in de zin van “waar waren jullie dan?!”

  @13 johan
  iedereen mag straks zijn knopen tellen,dat is nu precies waarom niemand het kabinet laat vallen,nieuwe verkiezingen komen niet zo goed uit,gezien de peilingen is men bang voor winst van PVV en TON.
  en de burger betaald daar de rekening nu voor…
  en zal het politiek gezien gewoon WÉÉR 20 jaar van hetzelfde worden.
  de PvdA probeert nu wanhopig via de SP hun partij weer geloofwaardig te maken.

  wie kan er nou nog geloof hechten aan een politieke partij…?
  de geloofwaardigheid is bij mij in ieder geval op.
  burgers met GROTE woorden af en toe een beetje hoop geven,en dan weer snel over tot de [wan]orde van de dag.

  “De enigen die van nee een ja kunnen maken,is de kiezer zelf.[Met betrekking tot een referendum over de europese grondwet].

  Wouter Bos
  Algemeen dagblad 24/25 mei 2005

  Tja,meneer bos dit heeft u aan zetels geholpen,om vervolgen u woorden niet na te komen,dat heet in de volksmond”liegen en bedriegen”.

  Reactie door iew — zondag 1 juni 2008 @ 11.35 uur

 18. Laat het landelijke even doen.
  BEGIN OP LOKAAL NIVEAU.

  Reactie door taardje — zondag 1 juni 2008 @ 12.28 uur

 19. Rond 1947, stuurde de Bisschop van Roermond, Monseigneur Lemmens, en mogelijk ook andere Nederlandse Bisschoppen, een brief naar onderhorige parochies.
  Daaruit werd op de preekstoel voorgelezen, dat katholieken verplicht waren om op de toenmalige KVP te stemmen.
  Wie dat niet zouden doen, zouden hun onsterflijke, door God geleende ziel, de last van een doodzonde opleggen.
  En mensen die doodzonden hebben begaan, al Is het er maar een, Hun ziel, die komt voor eeuwig terecht in het eveneens eeuwig brandende hellevuur!.

  Het zou voor onze tijd heel passend zijn dat pastoors nu op de kansel zouden verkondigen:

  “BEMINDE GELOVIGEN.

  STEMT U INPLAATS VAN OP HET CDA, NU ALS HET U BELIEFT OP DE SP. WANT DE SOCIALISTISCHE PARTIJ, DIE STAAT DICHTER BIJ DE LEER VAN JEZUS, DAN HET HUIDIGE, KETTERSE, VERHEIDENSTE CDA, DAT ZICH VAN ONZE HEILAND HEEFT AFGEWEND – - -.”

  Wanneer mijnheer Balkenende (binnenkort) dood zou gaan, wat ik hem niet toewens, dan valt om al zijn aan ook aan ons begane doodzonden, zijn ziel voor eeuwig in de hel. En dat is toch wel zielig, vind ik.

  Is zo iemand nog te bekeren, voor het te laat is?
  En geldt ook voor zijn volgelingen.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — zondag 1 juni 2008 @ 12.54 uur

 20. Helemaal eens met AD,Zie nr.4:

  De tijd is rijp voor een SOCIALE ALLIANTIE, zoals Jan Marijnissen zo’n samenwerking van de ‘linkse’ partijen noemt.
  Ook schreef hij in zijn collumn van de recentste Tribune deze laatse zin:
  HET IS TIJD VOOR ACTIE.
  Dit blijkt nu want het kabinet begint zowaar van binnenuit eindelijk af te brokkelen door twist! tussen CDA en Christen Unie/SGP over toelating van embryo selectie v00r inplanting..
  Ik denk..het zal vast over nog meer gaan..
  Dus: SP, zoek dat SOCIALE ALLIANTIE contact wat intensiever.
  We moeten ervoor gaan…opbouwen!

  Reactie door olinda — zondag 1 juni 2008 @ 14.16 uur

 21. Het NRC zal ook mijn reactie krijgen nu dat ‘kan’.
  Want:
  Wat doet ‘onze’ PVDA voor het regelen van een beter CAO voor onze OV Buschauffeurs???
  ….
  SCHANDE dat die mensen zover moeten komen om een totale staking af te roepen per heden! Voor onbepaalde tijd!
  En terecht!
  Want:
  Waar is de normale communicatie tussen werknemers en werkgevers?
  Zelfs de Vakbonden krijgt geen schamele 3% verhoging voor elkaar en bv. geen goede pauzes!! Anno 2008…

  Het OV is toch zeer belangrijk voor een zeer grote groep gezonddenkende mensen.
  Zij, die het gebruik van vervuilende auto’s zoveel mogelijk ontwijken, met bijbehorend fileleed.
  Auto’s die verplicht 2x per dag in slakkengang gaan, ook nog vaak slechts gevuld zijn met 1 pipo per auto.
  Hoe gek moet je echt zijn.

  Nu haalt met name PVDA alweer z’n naam en principes door het slijk want ze geven geen cent om het grote vervuilen of om het platliggen van het OV!

  Reactie door olinda — zondag 1 juni 2008 @ 14.37 uur

 22. Politiek mocht en mag in toenemende mate alleen serieuze politiek heten als gevestigde belangen van de elite en een grote schare egoïstisch profiterende meelopers worden behartigd TEN KOSTE van heel veel “gewone” mensen, de zwakkeren en weerlozen.
  Zonder die uitbuiting zouden de profiteurs “nergens” zijn, hun (betrekkelijke) rijkdom en privileges zijn slechts mogelijk doordat zij een heel “rekkelijk”geweten hebben en dus profiteren van de -veelal onaangename en ALTIJD (te!) laagbetaalde- arbeid van het gros van de bevolking …

  Als dan de benadeelden daartegen terecht protesteren en hun politieke spreekbuizen vervolgens zinvolle en doordachte alternatieven aandragen die het AANTOONBAAR mogelijk maken een voor iedereen aangename en relatief zorgeloze samenleving te scheppen, is “Den Haag” niet bestand tegen zoveel overdonderende eerlijkheid….

  Een eerlijkheid die letterlijk “open kaart”speelt en de democratie niet wil misbruiken als excuus voor duistere, schimmige vriendjes- en belangenpolitiek….
  …. En die ook de democratie niet wil misbruiken om de belastingen, alsmede allerlei betalingen en heffingen van “gewone” mensen torenhoog te maken om ook nog daarvan de profiteurs te gerieven…
  (Nederland: aandeelhouders- en boekhoudersland, waar de menselijke maat allang is ondergeschikt gemaakt aan de terreur van de onmenselijke neoliberale “logica”. )
  Ook een nieuw woord als “netwerken” wordt brutaalopdringerig en kritiekloos door de media in de “samen”leving “geplempt” om ondemocratische en aan alle controle onttrokken machtspolitiek te rechtvaardigen: Als je maar “netwerkt” ben je kennelijk goed bezig en dus geen uitleg verschuldigd….
  “Gewone” mensen hebben niet zulke “netwerken”…!

  Een fatsoenlijk debat zou moeiteloos gewonnen worden door de voorstanders van eerlijke en begrijpelijke politiek, dat wordt dus STELSELMATIG uit de weg gegaan.
  Wat dan de democratieVERKRACHTERS nog als “weerwoord” rest is ….”populisme”: met de door Gloria (reactie nr.12) geciteerde betekenis daarvan, wordt dus vooral de SP geweldig GECOMPLIMENTEERD!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 1 juni 2008 @ 15.27 uur

 23. De PvdA is politiek duidelijk volkomen stuurloos geworden. Ze schiet alle kanten op. Wat gisteren nog beloofd werd, is vandaag al niet meer geldig. Wat vandaag nog vaststaat, kan morgen bij het oud vuil worden gezet. DePvdA is kennelijk in paniek, nu ze in de Tweede Kamerpeilingen ongeveer gehalveerd is. Timmermans’ verhaal is oppervlakkige prietpraat, en maakt nog eens duidelijk dat de PvdA eigenlijk niets meer met socialisme van doen heeft. Het lijkt me daarom zo langzamerhand zeer twijfelachtig, of ooit nog een “linkse coalitie” tot stand kan komen. PvdA en Groen “Links” zijn als liberale partijen met een licht bijmengsel te beschouwen. Wil de SP ooit een coalitie met deze partijen aangaan, dan moet ze wel goed bepalen welke programmapnten wel en niet onderhandelbaar zijn. En niet, indien zich die situatie voordoet, voor het regeringspluche kiezen in ruil voor haar principes en geloofwaardigheid!

  Reactie door Olav Meijer — zondag 1 juni 2008 @ 18.42 uur

 24. NIEUWE LINKSE PARTIJ DIE CRIMINALITEIT EFFECTIEF EN WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD AANPAKT UITERST URGENT

  De recente groei van radikaal rechtse politieke partijen vind ik als SP-stemmer reden tot grote zorg.

  Maar ik zie hiervoor twee pragmatische oplossingen:

  1. Er moet volgens mij een nieuwe linkse partij komen die economisch vergelijkbaar is met de SP, maar die veel ingrijpender en effectievere maatregelen voorstelt tegen criminaliteit en moreel verval. Bijvoorbeeld een zware taakstraf van één tot twintig jaar in plaats van gevangenisstraf en beperkingen van de verheerlijking van geweld op tv. Deze nieuwe linkse partij kan denk ik mogelijk wel 35 zetels halen, die voor een deel bij Verdonk en Wilders vandaan kunnen komen. Die nieuwe partij moet een pakkende naam krijgen, bijvoorbeeld SN “Sociaal Nederland”.

  2. Totdat oplossing 1 is gerealiseerd, is het misschien verstandig als de SP (tijdelijk) fuseert met de PvdA, of daarmee (tijdelijk) zeer intensief samenwerkt, ook op praktisch gebied.

  Samen zouden ze dan volgens de meest recente peiling (Politieke barometer) de grootste partij zijn met 38 zetels. Terwijl het CDA daarin nu slechts 34 zetels haalt. Voor deze samenwerking of fusie zie ik de volgende argumenten:

  a. De PvdA is nu enorm op zoek naar veranderingen en zoekt toenadering tot de SP.

  b. Bij een fusie tussen SP en PvdA kan de organisatie nog efficiënter en professioneler functioneren door schaalvergroting. En dan gaan er geen kiezers meer verloren doordat SP en PvdA elkaar bestrijden in de campagne.

  c. Ik denk dat veel kiezers graag stemmen op een grote sterke partij, waarvan de kans groot is op regeringsdeelname.

  d. Een fusie tussen SP en GroenLinks vind ik minder voor de hand liggen, omdat GroenLinks vrijzinniger is dan de SP, bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit en moraal.

  e. Ook het CDA heeft veel voordeel gehad van de fusie tussen KVP, ARP en CHU. Ook dat kan een argument zijn voor de genoemde fusie.

  De nieuwe gefuseerde partij kan voorlopig een gecombineerde naam SP-PvdA. Daarmee blijft de grote naamsbekendheid van de ’sterke merken’ SP en PvdA van kracht.

  POLITIEKE PEILING
  http://www.politiekebarometer.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 1 juni 2008 @ 22.21 uur

 25. @12 Gloria
  Prima bijdrage en heel vindingrijk om de term “populisme” nog ff in het woordenboek op te zoeken! Helaas heb ik jouw (voor ons) prima verhaal niet op de site van de NRC teruggezien, waarschijnlijk was je voor hun begrippen net iets te “partijdig” haha..Dan kan je beter een algemeen verhaal over de politieke situatie in het algemeen posten en dan jouw voorkeur voor de SP er een beetje “stiekem” tussendoor mengen (knipoog).

  @24 Jaap
  In grote lijnen wel mee eens..de SP en de PvdA hebben er beide geen enkel belang bij om elkaar vliegen af te vangen. De PvdA was daar voor de laatste verkiezingen niet van te overtuigen, hoewel Jan het vaak genoeg geprobeerd heeft. Wil er ooit een linkse beweging/partij komen die serieuze weerstand kan bieden aan CDA of de partijen aan rechterzijde, dan is samenwerking noodzakelijk. Volgens mij kun je nu (pas) een tendens bij Mariette Hamer en de Jonge Socialisten bij de PvdA zien, welke in elk geval hoop biedt op een toekomstige samenwerking! Dan zal de PvdA eerst in eigen huis “opruiming” moeten gaan houden en afscheid moeten gaan nemen van de oude en vastgeroeste garde, maar ik zie daar wel hoopvolle signalen..

  Reactie door ToN — zondag 1 juni 2008 @ 23.36 uur

 26. Ik vraag mezelf af hoe de PVDA zaken zoals vertrouwen van de kiezer nog terug kan winnen.
  Niet over de rug van de SP als het aan mijn ligt in ieder geval.
  Veel wetsvoorstellen en amandenten zijn goedgekeurd door PVDA,ers zittend in Kabinet Balkenende.
  Teleurstelling en achteruitgang alom.
  Dat de kiezers daar bewust van zijn zal ook blijken in nieuwe verkiezingen , de bewegingen die de PVDA maakt zijn al een voorbode.

  Reactie door che — maandag 2 juni 2008 @ 5.50 uur

 27. De PvdA wil dat heel Nederland collectief aan geheugenverlies lijdt?

  Reactie door koen — maandag 2 juni 2008 @ 9.16 uur

 28. Jaap @ 24
  Beste Jaap, wij hebben in het verleden geen enkele PvdA’er kunnen betrappen om met de SP te gaan samenwerken. De grootste vergeler van het Socialisme Wimpie “commisariaatjes”Kok
  vond onze partij te extreem links, De andere “socialist” kreeg S.M.traantjes
  op zijn kanis als hij JM in de gangen tegenkwam,die “man” m.n.”wereldbankie en sjacheraar” Melkert huiverde als er over samengaan van beiden partijen gesproken werd.Wouter Bos sprak wel over een samenwerking maar werd door zijn
  intelligentia teruggefloten.Hamer probeerd het weer, wat moet zij anders, ze moet toch iets zeggen,oke het was nonsens maar
  ja ,de wens kan de vader van de gedachten zijn,toch.
  Nou, van “Holle frasen Timmermans” kan je
  helemaal niets verwachten zolang hij nog mag meedraaien, die krijgt straks een goedbetaald baantje dan is hij uit beeld en dan valt er mogelijk, let wel,mogelijk
  met weldenkende socialisten uit de PvdA te praten.
  De huidige voorzitter van de ballentent die
  PvdA genoemd wordt is helemaal niets te verwachten, die drijft als een papieren
  bootje met de stroom in die partij mee.
  De enige optie voor een SPer is….straks als de verkiezingen in aantocht zijn naar
  bijeenkomsten,Marktkramen,folderen,flyeren,
  en van de daken schreeuwen dat we er aan komen….want een ding is zeker beste Jaap,
  DE SP KOMT ERAAN, dont worry.
  Groet.

  Reactie door Henk c.s. — maandag 2 juni 2008 @ 9.23 uur

 29. Gisteren in Buitenhof Staatsman Marijnissen gezien.Had er een dubbel gevoel bij.Maar razend knap gedaan Jan.
  (te) Veel compassie voor de CU, wellicht
  omdat ze net als de SP beginselvast zijn.
  Toch,als Agnes Kant de motie indient
  dat op grond van de brief van ss- Jet B.
  de 10 desbetreffende vrouwen met
  het gruwelijke borstkankergen in
  Maastrciht dienen te worden geholpen,
  aangenomen,
  Balk IV valt.
  Agnes heeft een beetje vuile handen.
  Jan de staatsman wint de verkiezingen.
  SP 35 CDA 34 CU 8
  Jan in het Catshuis.
  We kunnen het Agnes, maar willen we het(al)?

  Reactie door jc kortekaas — maandag 2 juni 2008 @ 10.02 uur

 30. @22, Harrieke, “netwerken” is eigenlijk tegengesteld aan democratie. Het is eerder een synoniem voor corruptie.

  “Als jij dat doet…dan doe ik zo…”, dit is de werkwijze van een “netwerk”, en meestal langs de wetten.

  Reactie door walking bull — maandag 2 juni 2008 @ 10.03 uur

 31. Waarom ik denk dat er bij de PvdA geen draagvlak komt:
  Ik heb Tichelaar een jaar geleden op persoonlijk titel een mail gestuurd met de vraag om samenwerking met de SP.
  Als bijlage stuurde ik de rede die Jan in Gent gaf. Dit met de bedoeling het neoliberale flirten aan der kaak te stellen en duidelijkheid te krijgen over de koers van zijn partij. Ik had vroeger altijd op de PvdA gestemd en vond dat ik van hun een duidelijk antwoord schuldig was.
  Via Tichelaars medewerker(s) kreeg ik een nietszeggend schrijven zonder op de inhoud in te gaan.
  Ik zou van Timmermans of Hamers hoogstwaarschijnlijk eenzelfde behandeling hebben gehad vermoed ik.
  Ik verwacht ook niet dat de machtspoppetjes in deze tweestromen partij snel zullen opgeven en/of toegeven.

  Reactie door Joop Schouten — maandag 2 juni 2008 @ 10.13 uur

 32. De kranten staan vol met de laatste peiling van Maurice de Hond. Verliezers: PvdA -3, SP -1 en TON -3. Winnaars: VVD: +1, CDA: +3, PVV: +2 en de CU: +1. D66 en GL blijven gelijk. Waar de zetels van TON heen gaan is nog wel te verklaren, waarschijnlijk PVV en VVD. Maar je gaat me toch niet vertellen dat PvdA en SP-stemmers overstappen naar CDA en CU? Hoe ongeloofwaardig wil je het hebben.

  Reactie door J Vrolijk — maandag 2 juni 2008 @ 10.25 uur

 33. MORGEN is het zo ver…
  en gaat men beginnen met de ratificatie van de EU moordwet.

  “16.00 uur – Goedkeuringswet Verdrag van Lissabon (31 384) 1e termijn Kamer + regering”

  het referendum in Ierland neemt men bij voorbaat al niet serieus en word gefrustreerd door de VOC en de PvdAfbraak.

  wat wil de PvdA ?!
  die hebben niets te willen,alles hebben ze weggegeven,om maar op het pluus te mogen blijven.
  dat is het enige wat de PvdA wil…
  en omdat er bijna geen pluisje meer op de zetels aanwezig is,zoekt men nieuwe zetels over de rug van,of in ieder geval via de SP.

  http://europa.sp.nl/weblog/2008/03/05/referendum-ierland-bij-voorbaat-gefrustreerd/

  Reactie door iew — maandag 2 juni 2008 @ 10.28 uur

 34. Dag Jan, Dag Allemaal,

  Vergeet niet te vermelden dat GROENLINKS op dezelfde tour is. Sadet beschreef het al goed in haar stuk: http://www.sp.nl/columns/73/femke_en_frans_sociaal_of_neo_liberaal.html

  overigens weet ik ook niet wat iedereen meer bedoelt met links in de kamer. GROENLINKS en de PvdA zijn niet links… die partijen zijn gewoon uiterst rechts met misschien een links tintje. Niks sociaal-liberaal… gewoon liberaal-asociaal! Ze hebben geen consequent doordachte oplossingen en dat mag wel vaker gezegd worden!

  Reactie door aad — maandag 2 juni 2008 @ 11.29 uur

 35. Laat die staatssecretaris Timmermans toch gewoon zijn mening geven en een beetje in de ruimte kletsen. Somstraks mag hij een luchtritje maken in de janplezier van Wouter Bos, de Jointfightstriker, en is hij voorgoed uitgepraat.Wij als Sp’ers moeten gewoon ons eigen koers blijven varen en dan komt alles vanzelf wel goed. Wij staan voor een sociaal en menselijk Nederland van samenleven en samengaan en als de regering of straks de kiezers anders willen, goed dan! Het zij zo!

  Reactie door Eef Hübbers — maandag 2 juni 2008 @ 13.22 uur

 36. Derde poging, misschien leest iemand het voor het verwijderd wordt.

  Webmaster: Voor de derde keer, een reactie mag maximaal 300 woorden bevatten, vandaar dat hij niet wordt geplaatst. Kijk hier voor de spelregels op dit weblog

  Reactie door Clea — maandag 2 juni 2008 @ 14.01 uur

 37. Dag ToN! Ja, het is gelukkig goed gekomen op de reactie-site van de NRC.
  Ik heb daar zojuist ook de column van Sadet Karabulut via de desbetreffende link ‘ingebracht’.
  Nu maar hopen dat heel veel mensen Sadet lezen, want zij heeft het uitermate goed verwoord.
  Het moet over en uit zijn met die rechtse infiltranten die zich PvdA-ers noemen! Het zijn juist lieden als Timmermans die deze partij om zeep helpen.
  En zie hoe PvdA afgerekend wordt door de burgers. Zielig hoor dat ‘stuk’ van Timmermans. Hiermee heeft hij het doodvonnis van zijn partij ondertekend.

  Reactie door Gloria — maandag 2 juni 2008 @ 15.57 uur

 38. Wat een toon van iemand van een splinterpartij

  Reactie door Jan Olofsen — maandag 2 juni 2008 @ 17.09 uur

 39. De kiezer is slechts dan belangrijk als het gaat om de stoeltjesverdeling.
  Voor de rest vindt de politiek het fantastisch en komt het ze goed uit als de burgerij zich -met de blik op oneindig- schaart in een meute die met verstand op nul, al krijsend of huilend, naar ‘n spel kijkt wat voetbal heet.
  Of Koninginnendag viert.
  Oranje is de troefkaart
  Brood en spelen.
  Als je als burger je overtuiging en ideeën denkt vertegenwoordigt te weten middels het stemmen op een politieke partij, en deze partij vervolgens nadat ze eenmaal op het pluche is neergestreken plots een andere koers gaat varen dan eerder beloofd…dan loopt men niet te hoop.
  Nee. Kom op zeg!
  Wél loopt men te hoop op koninginnendag. En wél loopt men te hoop wanneer de 11 -waarmee we ons massaal identificeren- in het oranje uitgedosten aantreden.
  Maar..Is het normaal dat de eerder -ik heb het over politiek- beloofde concretisering van de ideeën worden aangepast aan het moment of aan de visie van een enkeling?
  Is het normaal dat mensen macht willen en willen behouden middels het oplichten van medemensen? Notabene die mensen die hun die macht hebben verschaft? Is het normaal dat mensen die in volledig vertrouwen hun stem aan een politieke partij hebben verleend worden bedrogen?
  Het gedrag van politici mag in de politieke geschiedenis onderhand normaal lijken, inherent zijn aan, maar is abnormaal. De vele schwalbes van de PvdA worden vanuit de arena bekeken, al doorzichtiger.
  Men speelt bij de PvdA het spel om het spel, omdat men speler is. Men speelt het spel niet om te winnen, maar om mee te mogen doen.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 2 juni 2008 @ 17.29 uur

 40. Een verhelderende blik op het gedachtegoed van deze staatssecretaris werd al eerder gepresenteerd in Dagblad De Limburger van 5 april. Voor de liefhebbers heb ik dit op mijn weblog geplaatst, hier.
  Thema’s zijn o.a. de globalisering, de positie van de PvdA en het boek van Arie van der Zwan.

  Citaat: ‘Tegelijk is er nog maar een échte sociale kwestie over. En dat is hoe we in dit land omgaan met migranten.’
  De voedselbanken en de wanhoop van grote groepen (kans)armen in dit land worden blijkbaar niet meer gezien. ‘Omgaan met migranten’ blijkt even later in te houden dat we goedkope jonge gestudeerde mensen uit India moeten halen om onze economie op te peppen. De Zwarte Piet voor het teloor gaan van de sociaal-democratische waarden wordt op demonische wijze bij van der Zwan gelegd, terwijl Frans zelf een veel grotere boosdoener is. Dit toont glashelder aan dat deze Timmermans volledig de weg kwijt is en mijlenver afstaat van het ware socialisme. Een neoliberale wolf in PvdA schaapskleren.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 2 juni 2008 @ 18.13 uur

 41. Laat Frans maar lekker lullen: mensen als hij praten de PVDA vanzelf naar de 0 zetels.

  Reactie door Willem — maandag 2 juni 2008 @ 20.01 uur

 42. Ik zou graag weer willen reageren.
  Maar ik weet eigenlijk niet wat ik nu nog kan opschrijven.

  Ik snap niet, waarom politici en politieke partijen, voor de verkiezingen mogen liegen en daarna hun beloften mogen breken.

  Dat is toch puur oplichting en flessentrekkerij!.

  En waarom mogen die toch al vet betaalde gasten voor onze stinkende, rijke poehakoningin, en voor hen zelf, een vette greep in de staatskas doen?
  Dat is toch stelen!

  En waarom laten zij al die arme mensen barsten.

  Vooral wie alleen maar van een AOW-tje, de bijstand of van een minimumloon moeten leven?

  WAAROM IS ER IN DIT RIJKE LAND MET EEN OORLOGSZUCHTIGE REGERING VOOR HEEL WAT MENSEN ARMOEDPLICHT?

  Maar samen met de principieel buitenlandse Oranjekliek, hangen zij zelf wel lekker de gebraden haan uit!

  En waarom verpatsen ze alles, wat toch in feite aan de gemeenschap toebehoort aan de handel en de markt?

  Ook Nederland en zijn volk wordt verkocht, door infiltranten van allerlei vijanden en vijandige gedachtestromingen die in feite oneerlijk en onwettig, in onze regering in regering hebben gewurmd. Regering.

  Waarom is men als elders, in ons land zo dom om te stemmen op deze parasieten, deze land- en volksverraders. Deze onderdrukkers.

  Is er iemand die dat weet en het kan uitleggen?

  Ik begrijp niet, hoe dat allemaal mogelijk is. Samen met nog veel meer rottigheid.

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — maandag 2 juni 2008 @ 21.28 uur

 43. Willem, maandag 2 juni 2008 @ 20.01 uur:

  Misschien is dat wel de bedoeling, wolven zouden immers ook graag ieder schaap in de kooi te grazen nemen…

  Ik denk echter dat ware SP-ers daarmee niet blij zouden moeten zijn, maar eerder boos en verdrietig dat dan niet de ware vijand, het meedogenloze kapitalisme net zijn op neoliberale geest gestoelde “bijbel”, is aangepakt. (Waarom heeft de Telegraaf het eigenlijk nooit over de “neoliberale kerk”, daar waar ze het voortdurend hebben over “de linkse kerk”…?)

  Ik -zeker als christen- blijf voordurend herhalen dat erkennen van het (vaak grove) egoisme in ieder van ons levensnoodzakelijk is, onverschillig welke politieke ideeen en stroming we aanhangen.

  Dan verzand je tenminste niet in nietszeggende en gevoelsmatig de aandacht afleidende discussies over “nationalismegehalte” van bijv. de SP, daar waar het moet gaan over dat egoisme aanwakkerende en bevorderende neoliberalisme.

  Ook moet maar eens een stevige discussie worden gevoerd of dit neoliberalisme -net als een onvermijdelijke ziekte- een land PERSE moet overkomen….zoals de beter gesitueerden maar al te graag willen doen geloven.
  ZIJ zijn het die dan schijnheilige en de ware aard van het neoliberalisme verbergende “discussies” op gang brengen over “isolationisme”, “Nederland kan niet op zichzelf staan”…etc.

  En….waren dat maar open discussies met een nog niet vaststaande eindconclusie, want al bij voorbaat MOET de uitkomst in het voordeel zijn van de aanhangers van de “neoliberale kerk”.

  Een Partij als de SP die -onder andere- terecht wijst op de gevaren van juist verdere mondialisering van de armoede, nu dus ook in de rijke en “vrije” westerse landen (!!) (omdat daar stelselmatig de barrieres daartegen, in de vorm van sociale zekerheid etc., werden en worden afgebroken, is dan voor de neoliberale “kerkgangers” slechts een dwarsligger.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 2 juni 2008 @ 21.29 uur

 44. Timmermans? ik zag hem op Pinkpop zo afschuwelijk populair doen. Wat een kwal.
  Typisch zo iemand met enig charisma die denkt ook weer met PvdA als voertuig zelf nog hogerop te komen en met hem tig anderen. Wolf in schaapskleren en steeds verder van de kudde en spoedig een lonely wolf.

  Zeg Jan kom op man en ga die lui afbranden!!

  Reactie door Lef — maandag 2 juni 2008 @ 22.48 uur

 45. was er ook niet een gedoe over het ongeboren kind in een heeeeeeel vroeg stadium
  zeg maar net tussen de oe en aa(soms) en zo nu een sigaretje,, en het ei/embrio,,
  en dat dat volgens de cu dus leven is,en dat er veel leed door het gebruik van embrio’s voorkomen kan worden dat maakt ze niets uit,go wat komt mij dat bekent voor iets met een u en s en ik meen een a.
  tja das nu volgens de cu leven,een ei zonder kop of staart,tja het ligt er maar aan waneer volgens hun het leven is,,
  wandt nederlanders mogen wel op oudere leeftijd abortis plegen zeg maar tussen de 17 en 55 dat maar dan heet het oorlog.komplete volken aborteren dat vinden ze lekker.

  en door het gevaar van een kabinet crisis??,dat wederom de pvd$ weer indamde,,zucht,,nee niet zo(dan had ik wel op een andere site gezeten),gewoon zucht.
  de ouders van veel pvd$ hadden beter boven de kachel kunnen oeén en aén dan was het met een sisser/tje afgelopen,
  sorry cu das net geen moord/leven.zeg maar een kikkervisje mag wel in de lakens? verdwijnen,maar iemand met kanker mag geen gebruik maken van een embrio’tje?diepgevroren of niet,
  eeuu ik weet er het fijne niet van,

  Reactie door ad — maandag 2 juni 2008 @ 23.29 uur

 46. Sinds cock de rooie haan z’n ideologische veren uittrok loopt de PvdA naakt over straat. Iedereen kan dat zien, maar binnen de partij doet men liever alsof de keizer nieuwe kleren aan heeft.

  Hef de PvdA partij maar op. Ze heeft zichzelf overleefd en is zo stuurloos als een zombie. Wie linksaf wil kan bij de SP terecht, voor vrijblijvend links liberaal zijn er GroenLinks en D’66, voor rechts de VVD en voor onbetrouwbare regentenpolitiek het CDA.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 3 juni 2008 @ 0.55 uur

 47. @43 Harry.
  Je stukje @43 is een stukje naar mijn hart. Complimenten voor jou. De toevoeging “kerk” wordt in de regel badinerend bedoeld. Vreemd eigenlijk dat socialisme vaak als dictatoriaal wordt afgespiegeld en christelijk – liberaal als zijnde vrijheid en blijheid voor iedereen. Die beeldvorming wordt ons bijna dagelijks bewust door de strot geduwd. En de media doet er hard aan mee.

  De PVDA doet maar. Zolang de rechtse oppositie deze regering te links vind, en de linkse oppositie deze regering te rechts vind, en het CDA steevast de grootste blijft,schieten we niet op. Mocht de SP de PVDA in grootte overtreffen, dan zijn er mogelijkheden voor een ander beleid. Ik hoop het nog mee te mogen maken.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — dinsdag 3 juni 2008 @ 6.12 uur

 48. njah we moeten als SP wel uitkijken dat niet al die mensen zich afkeren tegen alle linkse partijen in het algemeen. Dat lijkt nu wel te gebeuren nu iedereen overstapt op D66 of TON… we staan er namelijk niet al te best voor in de peilingen en dat baart me wel zorgen bij dit kabinet wat ieder moment kan vallen!

  Reactie door aad — dinsdag 3 juni 2008 @ 9.09 uur

 49. Waar waren wij ook weer gebleven, ohja de PvdA, de Partij van de Afgang.
  Vaak zit ik te griepen op hen, niet dat ik hen verafschuw maar omdat zij hun verleden verlochenen en de doelstelingen van de SDAP hebben zij overboord gezet. En hoe komt dat? Op zoek naar de derde weg zijn zij hun koers kwijt geraakt, er waren te veel intellectuelen binnen gestoomd in de Partij. Ik heb niets tegen intellectuelen als ze maar hun hersens gebruiken en zich niet ver boven het volk gaan verheffen. Ik wil best het een en ander uit die tijd op deze site plaatsen als waarschuwing voor de SP. “VERLOCHEN NOOIT JE DOELSTELLING” maar ik denk dat het korte tijdsbestek van een topic die mogelijkheid niet biedt.
  Dit was de eerste verkiezingsposter van hen.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Verk-1946.jpg

  Reactie door olle Henk — dinsdag 3 juni 2008 @ 11.16 uur