Europa bemoeit zich met álles!

De plannen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter om profclubs te verbieden meer dan vijf buitenlandse spelers op te stellen in hun teams, zijn ‘ontoelaatbaar’. Dat heeft de Europese Commissie woensdag laten weten. De Commissie waarschuwde dat zij EU-landen die aan die regel meewerken, voor de Europese rechter zal slepen. (Volkskrant) Wel ja!

Volgens de commissie gaat het plan in tegen het vrije verkeer van werknemers binnen Europa. SP-er Renske Leijten reageerde in de nieuwsuitzending van RTL-Z. Hieronder te bekijken.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

donderdag 29 mei 2008 :: 21.49 uur

12 Comments

12 reacties

 1. Ik heb niets met voetbal, maar Renske Leijten heeft wel een duidelijk punt. Maar het was te verwachten dat Europa zich hiermee zou gaan bemoeien. Dit was een reden waarom ik tegen deze vorm van Europa was, en nog ben.

  Ik hoop dat de bemoeienis van Europa dan ook een duidelijk halt toe geroepen kan worden.

  Reactie door Burger 0 — donderdag 29 mei 2008 @ 22.09 uur

 2. Eerlijk is eerlijk en waarom moeten we voor voetbal weer een uitzondering maken.
  Het zijn normale bedrijven met grof verdienende werknemers.En veel van die bedrijven snoepen ook nog eens uit de belasting pot via corrupte gemeenteraden.
  Ik zie dan ook geen enkel motivatie dat voetbal boven de wet moet leven.
  Dat is wat anders of ik met die regels (EU)eens ben.
  Of willen we hier weer toegeven aan het grote geld.En belangen van de maffia bazen en van zich zelf opgeilen den club bestuurders.

  Reactie door De Hakker — donderdag 29 mei 2008 @ 22.20 uur

 3. Onze democratie is niets meer dan een vlag op een modderschuit. Hadden we onder Balkenende al een voorproef gehad… onder het EU-Verdrag zullen we het weten! De Calvinistische dictatuur van het Romeinse Rijk is van kracht en we zijn er ongenadig ingeluisd. Opdracht Europa! Referenda zijn ontoelaatbaar en openheid Irak onbespreekbaar.
  De EU-scepter zal met ijzeren hand over het volk zwaaien en door ons open enthousiasme met internet hebben we onze vrijheid laten ontnemen. Want zijn we in opstand gekomen? NEEN! En zo kon het gebeuren dat van IEDERE burger het internetverkeer wordt opgeslagen en vrij ter inzage ligt. Het idee alleen al!
  Bij inloggen merk je al iets van een pauzetje… dat blijkbaar nodig is voor de opslagrompslomp.

  Laten we eerlijk zijn. Zoveel diepgang heb je niet nodig om te beseffen dat onze hightech faalt! Wat is een exorbitant prijzige landing op Mars vergeleken bij Aarde waar WIJZELF het bewijs van ‘intelligent’ LEVEN zijn en waar hongerverterende kleuters als LEVENDE lijkjes reeds ten prooi zijn aan de euforie van de samengestroomde kadavervreters?!

  Maar het gras bij een verre buurman is altijd groener! Tenslotte zijn ‘ze’ bezig van onze planeet een A-sociale ruïne te maken en de levende Aardbewoner in de EU-kraag te grijpen in samenwerking met de AU (Amerikaanse Unie) en de volkeren zullen getemd worden onder despotisme van het neoliberalisme dat staat voor ongebreideld kapitalisme.

  Het EU-walhalla voor de ondernemers c.s. is een EU-hel voor de ‘gewone man’! De voetbalkaartjes zijn voor de bobo’s en de hunnen en nog maar een pietsje voor de ‘gewone man’. Bij de armen staat het water al niet meer aan de lippen, maar aan de neus.
  Nog even… en het recht van de sterkste regeert de Aarde. En vluchten kan niet meer. Wat nou Mars!

  Reactie door Gloria — vrijdag 30 mei 2008 @ 2.25 uur

 4. ach ja ipv dit kabinet naar huis te sturen zoals de bevolking wenst,gaan we ons druk maken om de miljoenenclubs in het voetbal…
  terwijl nog maar 30% van onze millitairen heil ziet in de heilloze Afghanistan vechtmissie.
  die EU moordwet moet worden tegengehouden!
  en dat ze vanuit Brussel alles gaan bepalen dat wisten we al lang natuurlijk.

  even een vraagje in EU verband:
  als ik nu eens een echt Hollandse bakkerij start,en besluit om alleen maar aan de autochtone blanke Nederlander “brood” te verkopen,discrimineer ik dan?!
  want bij de uitzendbureaus voor “Polen” [bijvoorbeeld] weigeren ze zelfs mijn inschrijving.
  is alleen werk voor Polen zegt men mij dan…

  Reactie door iew — vrijdag 30 mei 2008 @ 8.52 uur

 5. Dus de FIFA wil profclubs verbieden om meer dan vijf buitenlanders op te stellen in hun teams. De Europese Commissie is hierop tegen.
  UEFA wil profclubs verplichten minstens vijf spelers op te stellen die clubs zelf hebben opgeleid, dit moet zelfs nog omhoog naar acht. Hier gaat de Europese Commissie mee akkoord.
  De FIFA had ook kunnen zeggen: wij willen dat profclubs verplicht worden om zes zelf opgeleide spelers op te stellen. De UEFA had kunnen zeggen: wij willen profclubs verbieden meer dan zes buitenlanders op te stellen en na verloop van tijd mogen dit er zelfs nog maar drie zijn. Hoe zou de Commissie dan gereageerd hebben? Ik weet niet hoor maar ik zie alleen maar een verschil in de manier waarop men het zegt. Voor de rest komt het op hetzelfde neer, in ieder geval hebben beide voorstellen hetzelfde effect.

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 30 mei 2008 @ 9.49 uur

 6. Wij hebben straks niets meer te vertellen en DAAROM heb ik NEE gestemd.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — vrijdag 30 mei 2008 @ 11.52 uur

 7. STERKE PRESENTATIE

  Mevrouw Leijten dwingt respect af. Verhaal zit ‘geramd’, energie spat er af op een beheerste manier, overtuigende compacte argumentatie in logische structuur, onmiddellijke reacties met functionele klemtonen in spreektaal.

  Naturel, innemende Yvonne van Gennip-achtige uitstraling, kleding kleurt mooi bij achtergrond, nonchalant-modieuze kleding en kapsel passen goed bij no nonsense-aanpak.

  Renske heeft de looks van een tv-idool. Ze houdt “de jongens met de dikke portemonnees” “hartstikke goed” in de gaten en heeft gescoord. Mag het vaker?

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 30 mei 2008 @ 13.02 uur

 8. De website kan niet worden geopend.
  Wat is er mee aan de hand?
  Alleen dit deel krijg ik er even op. na wat heen en weer geschuif.

  Geen interesse in voetbal en andere sporten. En nog minder in de sportmaffia.
  Waarom moeten o.a. voetballers zo zwaar worden betaald?
  Afschaffen de betaalde sport!
  En het moet niet zo zijn, dat Duitse Engelse, Franse voetballers, en die uit Timboektoe, huurlingen dus samen voor een land spelen.
  Duitsland, of wie dan ook, wint toch nooit echt met een elftal uit Nederland en Nederland niet met Duitsers, die voor Nederland voetballen. Maar daar komt het tegenwoordig wel op neer.
  Men zou de sport, zolang die niet door amateurs en voor hun plezier wordt gedaan moeten boycotten. In de stadions en voor de televisie.
  Maar veel mensen, die laten zich nou eenmaal graag voor de gek houden!

  Groeten van Haras.

  Reactie door Haras — vrijdag 30 mei 2008 @ 13.18 uur

 9. Het is kwestie over Big Money en niet over de Europese Comissie.

  De voetbalclubs zijn geweldige financiële instellingen geworden met abnormale beloningen die moeten steeds meer winst voor de eigenaars, spelers en aandelenhouders garanderen.
  Het gaat om de Winst. Dan zoeken ze maar steeds overal de beste spelers te contracteren.

  Vrij verkeer van mensen en goederen is een degelijk juridisch begrip, is niet van gisteren. Het gaat om basisjurisprudentie van onze samenleving.

  Waar deze voorbeeld op neerkomt is dat vooral engelse voetbalclubs vaak elftals van buitenlanders opstellen en dan zou je de eigenaren (ook van de nederlandse voetbalclubs) moeten overtuigen dat ze de uitzinnige financiële winsten ook met eigen spelers zouden kunnen garanderen.

  Reactie door walking bull — vrijdag 30 mei 2008 @ 13.24 uur

 10. Echt iets om je druk om te maken,en het draait weer uit op schelden op de kabinetten zonder SP. Als Sp-er ken ik jullie standpunten allang dames en heren scribenten, dus uit jullie Pavlov-reactie eens daar waar het misschien nut heeft.
  Wat Blatter CS voorstelt heeft voor Jan Modaal zijn clubje ( hier SC Zwolle en talrijke amateurverenigingen) heel veel invloed. Dus ook de reactie van de EU-commissie is ons geen rotzorg. Wat te denken van dubbele nationaliteiten? Als ze teruggaan naar hun land, mogen ze daar dan nog wel uikomen voor het plaatselijke ploegje? Ik denk van niet, zoals het er nu zal voorstaan met het voorstel van Blatter CS en dan lijkt me de reactie van de commissie terecht en is dit een schot voor de boeg van voetbalbonzen. (benoemt door het grote geld)

  Reactie door Johan — vrijdag 30 mei 2008 @ 13.50 uur

 11. @8 Haras, ook ik arme ziel heb problemen met het niet kunnen openen van de site. Daarom niet getreurd, mijn oude laptop doet het prima.
  Ik denk dat Europa hier achter zit. Alle Griepers op Europa worden genoteerd en als de Superstaat Europia gerealiseerd is worden zij eingespert want Europa wint op alle fronten dat was ook ook de kreet van Adolf Hitler.

  De SP moet eens wat doen! Zij zouden eens een folder kunnen maken op hun website.
  De titel zou ook moeten zijn “de Wedergeboorte van Europa” danwel vanaf 1945 dan kunnen de bevindingen van Hades meegenomen worden.
  De Europa idioten zij het gevaar van de toekomst en zijn in principe Landvrraders.
  Ik kan mij niet druk maken om voetballers want geeft het Volk hun brood en spelen alleen wordt er nu er lekker aan verdiend en het volk is tevreden. De Oranjegekte, ook ik heb flessen Oranjewijn gekocht bij de Aldi en het smaakt niet eens slecht.
  Zo zie maar weer wanneer de drank in man is dan schiet zijn verstand naar zijn sloffen (of ergens in die buurt).
  Letwel de Europese commissie gooit een knuppel in het voetballerhok om hun eigen barbaarse handelen te verbloemen.
  Voetballievend Nederland let op uw saeck.

  Groeten van een ex voetballer.

  Reactie door olle Henk — vrijdag 30 mei 2008 @ 17.28 uur

 12. Ik ben tegen de 6+5 regeling.
  Clubs/trainers moeten zelf kunnen bepalen wat voor en hoeveel nationaliteiten er in hun spelersgroep zitten.
  Wat maakt het uit uit wat voor land iemand komt.

  Bij Inter en AC Milan lopen veel Argentijnen en Brazilianen, zo’n beetje de meest briljante voetballers komen uit die landen, logisch dus dat die clubs die spelers halen.
  Dan moeten die clubs dus hun selectie gaan omgooien en steeds 6 Italianen opstellen. Lijkt me niet goed voor het voetbal

  Reactie door Ray — vrijdag 30 mei 2008 @ 18.10 uur