Referendum NU

Referendum

Vandaag en donderdag vindt de behandeling plaats van het initiatiefwetsvoorstel voor een referendum over het Verdrag van Lissabon – de opvolger van de Eurogrondwet die door de Nederlandse en Franse bevolking werd afgewezen.

Het wetsvoorstel is op initiatief van de SP samen met de D66, GroenLinks, Partij voor de Vrijheid en de Partij voor de Dieren ingediend. Harry van Bommel: “Nadat het Kabinet vorig jaar besloot geen referendum te organiseren, hebben we in de Tweede Kamer het initiatief genomen, net als de Kamer dat vijf jaar geleden ook heeft gedaan. Daar hebben we het Kabinet niet voor nodig.”

Anders dan vijf jaar geleden is de steun vanuit de Kamer niet groot, vooral door de draai van de PvdA vorig jaar oktober. Van Bommel: “De beslissing om geen referendum te organiseren is te belangrijk om in kleine debatten af te handelen. De Nederlandse bevolking verdient een goed gemotiveerde beslissing. Vooral partijen die eerder vóór een referendum waren, zullen zich moeten verantwoorden. Het tijdstip van het debat, een week na Verantwoordingsdag, had niet beter gekozen kunnen worden.”

Naast de indieners van het wetsvoorstel, die zitting zullen nemen in de plenaire zaal op de plaatsen waar normaal het Kabinet zit, zal ook het Kabinet reageren en de Kamer van advies dienen. Van Bommel: “Eigenlijk een hypocriete situatie. Dankzij uitgelekte notulen van de ministerraad weten we dat deze regering de wet nooit zal ondertekenen, mocht er uiteindelijk toch een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer voor blijken te zijn. Daarmee saboteert het in feite de democratie.” Waarschijnlijk zal volgende week dinsdag het wetsvoorstel in stemming worden gebracht.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 27 mei 2008 :: 13.42 uur

23 Comments

23 reacties

 1. Democratie? Die hebben de hoge heren lang geleden al in de vuilcontainer gegooid. Je ziet het met alles. De grondwet, het graaien, de zorg, de energievoorziening en de kosten die we daarvoor moeten betalen. De hoge accijns op de brandstof. Verpakkingsbelasting, en straks misschien weer folder belasting. Nog meer graaien.

  Maak een website en noem die reclamefolders.nl, en zet alle folders daar online. Ik weiger namelijk om deze belasting te betalen, want wij hebben een sticker op de deur. Verder kunnen dit soort sites op een zogenoemde energieschone server draaien.
  Hoe men nu van het minimum loon afwil om iedereen, echt iedereen aan het werk te krijgen. Werk is prima, maar ten koste van wat wil je bepaalde mensen aan het werk zetten? En wat willen deze heren op hun geweten nemen?

  Maar een referendum tegen de grondwet zou ik wel toejuigen..

  Reactie door Burger 0 — dinsdag 27 mei 2008 @ 15.26 uur

 2. ik vind het schandalig dat ze niks meer van de mensen aanterken ze doen maar wat ze willen ik ben er tegen maar ze luister toch niet

  Reactie door geysen — dinsdag 27 mei 2008 @ 15.35 uur

 3. “wij zien het anders” zullen weer de veel gesproken woorden van het CDA zijn,en JPB trekt zich er WEER NIETS van aan.

  ik zeg het nogmaals: als we die EU moordwet tegen willen houden zit er maar 1 ding op,”het kabinet JPB naar huis sturen”

  anders word er gewoon geratificeerd door het CDA en PvdA.
  zo is het namelijk volgens mij al bekonkeld achter de schermen tijdens de vorming van de coalitie.

  de SP is TE GOED van vertrouwen en slikt te veel voor zoete koek.
  kijk maar eens waar dat “voordeel van de twijfel” ons tot nu toe gebracht heeft.
  de burger heeft het vertrouwen al opgezegd in deze regering,alleen durft de oppositie dat niet te vertalen….

  Wie weet wat er gebeurt na de ratificatie van de hernoemde EU-Grondwet, Het Verraad van Lissabon?
  http://www.vrijspreker.nl/vs/item/2008/05/wie-weet-wat-er-gebeurt-na-de-ratificatie-van-de-hernoemde-eu-grondwet-het-verraad-van-lissabon

  Reactie door iew — dinsdag 27 mei 2008 @ 16.27 uur

 4. Beste mensen van welke richting dan ook.
  Gezien mijn stijgende jaren en het steeds meer met verontrusting de toekomst van ons Europa niet meer ziet zitten zal ik twee grafrede’s hier plaatsen. Een van mijzelf (al eens geplaatst in de loop der jaren maar bestemd voor nieuwe lezers) en een van onze zuiderburen die met de hele ontwikkeling van de superstaat Europa absoluut niet eens zijn.
  Europa ons oude Europa vecht voor jullie bestaan anders worden wij inboorlingen zonder staat.
  Maar lees eerst de twee grafredes.
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede.doc
  http://members.home.nl/h.hiensch/Grafrede-Europa.mht

  Reactie door olle Henk — dinsdag 27 mei 2008 @ 17.06 uur

 5. Ach, het Europa……

  Het zou een kopie worden van de BeNeLux, met de zelfde regels en de zelfde waarden.

  Een Europa die in Polen van onze belasting geld een autobaan aanlegt en onderhoud, alleen jammer dat wij op deze zelfde weg Tol moeten betalen, dus eigelijk deze weg twee keer sponseren.

  Een Europa, waar als ik met een vrachtwagen naar Rusland wil rijden (prive) ik in ieder land geld moet betalen om met deze vrachtwagen te mogen rijden.

  Een Europa waar wij de invoerrechten van onze havens moeten afdragen aan de EU.

  Een Europa waar wij als burgers niets meer te vertellen hebben en alleen maar mogen betalen, betalen en nog eens betalen.

  Lang leve dit Europa en dit Nederland waar ik mij niet meer thuis voelt en velen met mij de vlucht nemen naar het buitenland.

  Dank u kabinet en zijn marionetten voor het instand houden van dit instituut die ons klauwen met geld kost.
  Het Europa die als een sluwe vos onze lekkere kippeboutjes afpakt.
  Maar ach, volgende maand zullen we met zijn allen wel weer achter “ons” Oranje staan in de hoop dat zij kampioen worden.

  (Pff, voel me ineens een stuk betere;)

  Reactie door Tukkersterror — dinsdag 27 mei 2008 @ 17.58 uur

 6. Het is een gelopen race (tot nu toe)
  Ja Jan, er is nog maar één optie:
  Geef duidelijk aan dat je bij de de volgende verkiezingen inzet op het terug draaien van dit hele gebeuren en invoering van de Euro en daarom de wet dermate gaat veranderen of aanpassen dat strafbaarstelling van de verantwoordelijke bewindslieden voor deze wandaden als landverraad kan (moet) volgen. Dan toon je ballen. Zie het maar als een referendum en als je dan verliest…..tja, het zij dan zo.

  Reactie door Johan — dinsdag 27 mei 2008 @ 18.22 uur

 7. Ik weet eigenlijk niet, wat ik nu moet opschrijven. Al zo vaak schreef ik iets op. Maar het zet geen zoden aan de dijk.
  Ik erger mij groen en geel aan die fascistoïde Europese Unie.
  Naar mijn mening is die Unie voortgekomen uit een complot, dat al heel lang geleden werd gesmeed.
  Om dat complot te kunnen uitvoeren schijnt het, dat daarvoor eerst een paar wereldoorlogen gevoerd moesten woorden.
  Het gaat erom, om het ooit vergane Heilige Roomse Rijk weer op te kunnen kalefateren en in ere te herstellen.
  “Heksen” kunnen dan weer van hun vrijheid worden beroofd en worden vermoord.

  Ons Koningshuis en een overgroot deel van onze regeerders, zijn infiltranten van oude vijanden die altijd en overal mensen wilden knechten.
  Wij zijn bezet gebied. Maar die bezetting is tegenwoordig zo slim, dat hij pas echt gaat opvallen, wanneer ons land helemaal is overgeleverd aan de vermeende grondwet en de macht van de Unie.

  Balkenende en zijn club, en Wouter Bos met tot volksverraders verworden hoofdmannen van zijn club, en hele lijst van ik weet niet wie, die zijn al een tijd druk bezig om land en volk te verkopen en te verraden.
  Koningin Beatrix, wier afbeelding op de euro staat, die is zodoende ook een verraadster. Daarop heeft zij een uitstraling van slaafsheid, hoogmoed, lafheid, overgave, en landverraad. Alles bij elkaar: Pure gekte.
  De EU is met zijn lafhartige onderdanige Staatshoofden, de vieze stronthoer, waar Johannes in de openbaring een boekje over opendoet.
  Als de toren van Babel zal die in elkaar storten.
  Wij gewone mensen hebben het recht en de plicht, om er voor te zorgen en er aan mee te werken, dat het ook gebeuren gaat!

  Weg met deze regering en hun stinkende hoerenkast: de EU. Die zijn beiden geënt op het Hitler-regiem.

  Haras Mormolus.

  Reactie door Haras — dinsdag 27 mei 2008 @ 19.53 uur

 8. Thieme van de Partij voor de dieren gaf het goed aan.
  Ze vergeleek de manier van werken van de regering met die van Mugabe in Zimbabwe.
  Ook deze dictator schuift de mening van de meerderheid van zijn volk aan de kant en wel door coruptie en Maffia achtig handelen.
  Je kunt het handelen van de PVDA,CDA,CU en natuurlijk de vakbonden die achter deze partijen als een loopse honden aanlopen 100% vergelijken met deze dictator.
  Het FNV storte 200000 Euro in de pot om deze wet er door te stampen op TV terwijl 70% van zijn leden er op tegen waren. Een vorm van grootscheepse corruptie en Maffia praktijken.
  @3
  De oppositie slikt zoveel koek ,dat je ze nog nauwelijks hoort, de mond zit vol.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 27 mei 2008 @ 20.06 uur

 9. ik heb toen ja gestemt tegen nee en dat blijft zo,daarvoor wilden ze ook niet dat jan bleep met de pet weer zou stemmen?,wandt het blijft nee,al is het alleen maar om die bleepen te sarren.
  zo en nu weer wat pijlingen,zoals gewoonlijk als iedereen?? zijn vakantie geld heeft gekregen,en de vetnekken maar schreeuwen zie het gaat toch goed in nl.
  ik meen 15% meer uitgaven,tja laat dat nu net grotendeels de prijsstijgingen zijn.(ach en over +-4 weken kun je het gratis uit de conteners halen)
  waneer worden deze huigelaars gestopt,

  Reactie door ad — dinsdag 27 mei 2008 @ 20.42 uur

 10. @4. Oh Henk, wat schrik ik daarvan.
  Het is ook vandaag benauwd om ons heen, ‘n
  drukkende atmosfeer en in een politiek kli-
  maat als het onze wordt deze slijtageslag
  voor ons ‘ouderen’ tweeërlei voelbaar en
  derhalve fnuikend, mark my words please.
  Het is nog géén tijd voor jou Henk, maar wel de hoogste tijd om rúst te nemen en de
  jongeren onder ons dienen nu hun medever-
  antwoordelijkheid te voélen en ook op te
  pakken om een demonstratie voor te bereiden
  die men binnen een democratie serieus dient
  te nemen.
  Noodgedwongen moet ook ik reeds een stapje
  terug doen en met ons ook vele anderen in
  deze samenleving, derhalve resteert ons hen
  met klém toe te zien dat er een grote groep
  niet volledig vast gaat lopen, maar ten dele is dat dus al gebeurd.
  Hoe was het ook al weer? Wave and shine?
  Let’s wave and weap with whisky and wine
  but lectures from you were almost divine!
  Slaap lekker straks en heel hartelijke
  groeten aan Dee en neem je rust! Madelief.

  Reactie door Madelief — dinsdag 27 mei 2008 @ 20.50 uur

 11. Waar is het respect gebleven voor de hooggeachte nederlandse burger? Eerst vraagt men het advies aan de nederlandse burger,welke een wijs advies/antwoord geeft.
  Er dient zich op dit zelfde onderwerp ,dezelfde vraag en nu schijnt de nederlandse burger maar een dom varken te zijn????

  Kunnen we i.p.v. stemmen maar bij de volgende verkiezingen een staatsgreep plegen ,dit komt op hetzelfde neer namelijk.

  Bedenk wel dat er wetgeving aan zit te komen omtrend ,sociale rechten,het ontslagrecht,arbeidsrecht,enz .
  En dat dit in gaat houden dat we zaken als het ontslagrecht niet meer tegen kunnen houden .

  Reactie door taardje — dinsdag 27 mei 2008 @ 21.03 uur

 12. Niet Opgeven!
  De SP zou samen met de andere bewegingen die aktief zijn tegen de dictatuur van de Kapitaal in de EU een volksmobilisatie moeten organiseren. Want de Grondwet is bedacht om de macht van de kapitalisten nog erger te versterken ten kost van de bevolking.

  Reactie door Nicolai — dinsdag 27 mei 2008 @ 21.24 uur

 13. Dit buitenaards wezen draait zich om in zijn graf als hij ziet wat er van Nederland is geworden :

  Denkend aan Holland zie ik door wrede manieren ijzige querulanten ontstaan,

  rijen ondenkbaar geile aasgieren als zuurpruimen proletariërs doodslaan;

  en in de ledige ruimte verzonken het snoeverije beleid degoutant,

  wapentroepen, slaapkoppen, meelopers en grafzerken in een doods verband.

  en wat kon, wordt er langzaam in smerige kampen gesmoord;

  in alle gewesten het requiem van Balkenende met zijn Zeeuwige rampen bevreesd aangehoord.

  Het is weinige gegeven anderen nieuw inzicht te beschrijven, dus heb ik gestolen.

  Ik zou willen dat ik zoals Marsman de onmiskenbare waarheid achter het vanzelfsprekende zou kunnen verwoorden.

  JPB heeft met zijn referendumboycot de democratie vermoord maar heeft zelf geen idee, zoals hij van het verwoestende effect van zijn beleid geen besef heeft.

  SP heeft er goed aan gedaan expliciet dit onhaalbare wetsvoorstel in te dienen zodat de mensen beseffen dat er wel degelijk nog een partij is die zich bekommerd om het lot van de gewone mens en wederom het oog te vestigen op de bedrieglijkheid van de kabinetten Balkenende.

  Maar helaas : De Europese grondwet is onomkeerbaar, onze wortels en grondrechten aangetast; we stonden erbij en keken ernaar.

  Reactie door ACE — dinsdag 27 mei 2008 @ 22.03 uur

 14. De Hakker — dinsdag 27 mei 2008 @ 20.06 uur

  Precies, en daarom ga ik haar maar eens wat meer steun geven bij de volgende verkiezingen.

  Reactie door Burger 0 — dinsdag 27 mei 2008 @ 23.44 uur

 15. ‘Zie het somber in voor de democratie van Nederland en haar Europese buren als de Ierse bevolking binnekort niet TEGEN het grondwettelijk verdrag stemt. De manier waarop het verdrag wordt doorgedrukt is een teken aan de wand en alleen dat al zou reden genoeg zijn om het niet te willen. Los van de inhoud van het bedrag.

  ‘k Begin de Europese integratie steeds meer te zien als een fluwelen staatsgreep die in slowmotion wordt uitgevoerd. Misschien toch maar uit de EU en ons aansluiten bij de Europese Vrijhandels Associatie? Niet dat je dan kan onttrekken aan de neoliberale wind die over de wereld blaast, maar je houdt als bevolking wel meer democratische zeggenschap over je binnenlandse aangelegenheden.

  De EU is belangenclub die niet op een ondemocratische manier wordt bestuurd. Lijkt me vragen om grote ongelukken.

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 27 mei 2008 @ 23.46 uur

 16. Wie weet zorgen de Ieren met hun aanstaande referendum nog voor een stunt, zoals Frankrijk en Nederland in 2005!

  Wat betreft het citaat van Harry van Bommel aan het eind: ALS er een meerderheid in de Tweede resp. Eerste Kamer zou zijn voor een nieuw referendum, en het kabinet zou de desbetreffende wet saboteren door die niet te ondertekenen (zoals wordt gesteld), DAN…..zou het parlement zichzelf niet serieus nemen als het deze regering niet naar huis zou sturen! Dan zou het kabinet dus niet in staat zijn de democratie te saboteren.

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 27 mei 2008 @ 23.55 uur

 17. Om het geheugen nogmaals op te frissen… uit het verkiezingsprogramma (2006) van de PvdA:

  * Europa is er voor de burgers. De uitslag van het referendum over de grondwet was glashelder. De PvdA zal niet accepteren dat er via een omweg toch aan gemorreld wordt. Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag is een nieuw referendum nodig.

  Wrijf het ze donderdag a.s. wederom nog maar eens goed in, dit kiezersbedrog en deze volksverlakkerij. Laat ze niet eenvoudig weer wegkomen met “we hebben ons verlies genomen.”
  Ze hebben niet alleen “hún verlies” genomen. Ze hebben door hun inconsequente houding c.q. pluche- geilheid heel Nederlander tot verliezer gemaakt.
  De PvdA en het CDA belichamen het grootste actuele gevaar voor onze vrijheid, getuige hun weigering van een referendum.
  Dergelijke partijen zijn geen volksvertegenwoordigers maar volksverlakkers!

  Reactie door Wattenstaafie — dinsdag 27 mei 2008 @ 23.59 uur

 18. Laten we massaal weer een demonstratie org aniseren zoals destijds in Rotterdam en Amsterdam…het wordt tijd voor een complete opstand van het onderdrukte volk waarvan wij als laag betaalde, bijstandsgerechtigden, AOW-ers, Wajonger’s, gehandicapten, etc de dupe zijn geworden en zullen blijven worden zolang dit meejankende kabinet niet in zal gaan zien dat NU de maat vol is!!

  Reactie door Pien — woensdag 28 mei 2008 @ 0.09 uur

 19. Wanneer komt ie nou, de grootste demonstratie van na de oorlog?
  Dan zet ik het meteen in mijn agenda.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 28 mei 2008 @ 0.16 uur

 20. @18 Dank Pien, ik zit net in de herbeoordelingsprocedure van 45-50 jr, waar in het regeerakkoord zo’n meedogende verhaaltje werd neergezet, het is één grote leugen, ook deze categorie gaat voor de bijl, want niemand lijkt het UWV te controlleren, zelfs niet toen de 400 extra benodigde verzekeringsartsen gelokt zijn met een auto van de zaak! Zelfs Halsema is overstag, met haar “ze moeten kunnen werken” wat voor het UWV gewoon “moeten” wordt. De bende in het Haagse volgt Europa met de Geus in Parijs en Nelie in Brussel werken we straks allemaal tot ons 70-ste mee aan de langzame dood van deze planeet. Zeker de Eed van Hypocrietus afgelegd. Groet en sterkte aan allen die als grof vuil behandeld worden, waar het nog bruikbare uit misbruikt wordt en voor de rest afval zijn.

  Reactie door Frietjezonder — woensdag 28 mei 2008 @ 1.29 uur

 21. Hakker@8
  Goed,duidelijk postje,er is geen woord aan toe te voegen….maaarrrr Hakker je laatste alinea,citaat”de oppositie slikt zoveel koek,etc.”einde citaat is de beste one liner van het jaar,helder als glas!
  Tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 28 mei 2008 @ 9.25 uur

 22. @ 19 Hermie,

  Ik zie dat ook jij zit te wachten om opnieuw de baricades op te gaan.
  Maar zolang de jeugd (18+) liever op het terras zit met een glas drinken, kunnen wij een echte demonstratie wel vergeten helaas……..
  Nederland is allang niet Sociaal meer want hier in Hengelo betekend sociaal dat een woningbouwvereniging een moeder met twee kinderen op straat zet en het huis leeghaalt en noemt zich dan sociale woningbouwvereniging St. Josef.

  Reactie door Tukkersterror — woensdag 28 mei 2008 @ 11.36 uur

 23. @Hermie Kreeft — woensdag 28 mei 2008 @ 0.16 uur

  “Wanneer komt ie nou, de grootste demonstratie van na de oorlog?[...]”

  Wat let je?

  Reactie door jk — woensdag 28 mei 2008 @ 11.45 uur