Eénjarige CAO voor de Post

Met het bereiken van een akkoord voor ‘n éénjarige CAO hebben de werkers in de post laten zien dat hun acties lonen. Maar daarmee is de oorzaak van het probleem nog niet weggenomen. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen: “De liberalisering van de post is uitgesteld. Daardoor kwam er een doorbraak in de CAO-onderhandelingen. Maar als de liberalisering niet van tafel gaat en er niet bij wet minimumarbeidsvoorwaarden worden geregeld, dan staan we hier volgend jaar weer. Daarom moet de politiek ingrijpen, nu het nog kan.”

Sharon GesthuizenNa een groot aantal estafette-acties kwam de uitstel van de liberalisering van de postmarkt door staatssecretaris Heemskerk (PvdA) als geroepen voor TNT. Het bedrijf ging akkoord met verbetering van het loon, en verslechtering van de arbeidsvoorwaarden zijn het komende jaar van de baan. Gesthuizen: “Ik ben blij voor de actievoerders, maar heb ook zo mijn reserves. Voor het komende jaar is er nu zekerheid maar toch zal TNT uieindelijk versoberingen in de CAO door willen voeren. Immers, het onderliggende probleem blijft. Nog steeds werken de andere spelers op de postmarkt met stukloon, waarbij werknemers vaak nog onder het minimumloon uitkomen. Hier moet de politiek de daad bij het woord voegen. Als de staatssecretaris wil dat werknemers een fatsoenlijk loon krijgen, dan moet hij dit gewoon in de Postwet opnemen, en niet gemakshalve overlaten aan werkgevers en werknemers.”

De SP pleit voor afstel van de liberalisering. “Iedereen begrijpt dat het niet efficiënter is om drie in plaats van één postbode door de straat te laten lopen. De marktwerking op dit gebied is pure verspilling en daarmee een illusie,” aldus Gesthuizen. “Zelfs in de VS zijn de posterijen een staatsbedrijf. Waarom zouden we in Europa dan de post moeten liberaliseren? Iets waarmee we bovendien de overname van TNT door buitenlandse investeerders een stuk dichterbij brengen?”

De details van het akkoord zijn te lezen op de website van de Abvakabo

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

maandag 26 mei 2008 :: 16.15 uur

Reacties uitgeschakeld