Nederlanders zeggen van zichzelf in grote meerderheid dat ze gelukkig zijn. Na IJsland zijn wij het gelukkigste volkje. Nou weet je het nooit met dit soort onderzoeken. Want, in hoeverre schamen mensen zich toe te geven dat ze zich misschien af en toe wel degelijk ongelukkig voelen. Hoe dat ook: een curieus gegeven. De gelukkig Nederlanders.
Het opmerkelijke is dat diezelfde Nederlanders zich tegelijkertijd grote zorgen maken over de toekomst, en zich erg storen aan politiek en samenleving.
De combinatie van de twee bovenstaande uitkomsten van onderzoek hebben de premier tot wanhoop gedreven. ‘Hoe kan dit?’, vraagt hij zich af. Om daar aan toe te voegen: ‘Weg met het negativisme. Weg met de klagerigheid. Kijk vooral naar de positieve dingen!’.
Bij het Verantwoordingsdebat over de begroting 2007 afgelopen week heb ik geprobeerd het hem uit te leggen. Mijn stelling is dat iedereen er alles aan doet zijn of haar eigen geluk te organiseren. Kennelijk lukt dat de meeste mensen redelijk. Heel iets anders is de waardering van de mensen over de politiek en de samenleving. Velen zijn daar negatief tot zeer negatief over. Ze wantrouwen politiek en overheid, en hebben hun vertrouwen in de samenleving verloren. Ze maken zich zorgen over de toekomst voor hun kinderen.
Gevraagd naar hoe het anders moet, kiest de overgrote meerderheid voor een samenleving die gekenmerkt wordt gemeenschapszin en solidariteit. Niet naar binnen gekeerd, maar met een blik naar buiten, over de grenzen.
Het lijkt erop dat de premier niet echt geïnteresseerd is in een verklaring voor de vermeende tegenstelling van de twee eerder genoemde onderzoeksresultaten. Anders had hij mijn verklaring al lang ontdekt. De reden voor zijn struisvogelgedrag is waarschijnlijk dat ie anders het schaamrood op de kaken zou kunnen krijgen. Immers, is het niet zo dat zijn CDA, samen met PvdA en VVD, verantwoordelijk is voor de staat van het land, en dus ook voor teloorgang van vele waarden die tot voor nog niet zo lang geleden vanzelfsprekend waren?
9 reacties
Er is geen STAAT meer. Vroeger (voor de jaren 90) wist je dat, als je door ongeluk of ziekte getroffen werd, er een beschermende staat was,die in noodgevallen daar was. Het overgrote deel van de bevolking zat er niet naar uit te kijken om van die noodhulp gebruik te maken. Immers, wie kon redde zich zelf.
Er zijn altijd profiteurs geweest,maar die zijn ver in de minderheid.
Het is opmerkelijk dat met het begin van het afbreken van de verzorgingsstaat, het aantal depressieven snel stijgt.
Dat dit niet tot uiting komt in een of andere enquête is ook wel logisch.Deze mensen trekken zich terug,reageren nergens op.Doen dus ook niet mee aan het spel “de gelukkige nederlander”
Ga dan vooral nog eens te rade bij tweeverdieners,middenklasse,mensen onder de vijftig,en daar heb je je 80% die blij is.
Niemand wil met zijn sores te koop lopen.Ze laten alleen die mensen toe in nieuwsuitzendingen die toch nog gematigd positief zijn.Selectiemcensuur,hoe je het ook maar noemen wil.
En hij Balkenende heeft het lef om zo’n flodderenquête aan te grijpen om zijn gelijk te bewijzen en ons de mantel uit te vegen.
Wat je zegt ben je zelf Balk;jij klaagt vanuit je luxe positie.
Er zijn genoeg nederlanders die verder ploeteren met moed der wanhoop.
Maar de kruik gaat net zo lang te water tot hij barst……
Leve de Republiek
Reactie door anne hilverda — zondag 25 mei 2008 @ 15.39 uur
Tjaaa, dat is dan de bovenlaag denk ik in de eerste plaats,die geen geldzorgen hebben etc!
aan de andere kant moet ik terug denken aan wat mijn ouders altijd vertelden!
In de oorlog toen mensen moesten ploeteren om aan eten en van alles te komen,probeerden mensen veel meer samen om te overleven!
Ik ken nog de verhalen van mijn ouders,dat ze samen bij kaarslicht na de radio(stiekem)luisterden onderwijl een shaggie draaiend van peukjes die ze op straat vonden,en met surogaat koffie!
En toch op een vreemde manier hadden wij het toen gezellig en waren we niet ongelukkig als we geen honger hadden zeiden ze dan!
in die jaren hadden ze de meest verdrietige maar ook de mooiste ervaringen van hun leven meegemaakt!
Je kunt dus in alle omstandigheden nog een beetje gelukkig zijn!
Is dit mischien een manier van overleven??
Bergrijpt u het niet mijnheer Balkenende??Mensen moeten wel,wat is er anders? en wie sleep je mee in je ongelukkig zijn?
Van hoe Nederland op het moment is word ik en velen met mij echt niet gelukkig!
En dat we daarvoor bij u niet hoeven aan te kloppen is ons nu wel duidelijk!
Uw klootjes volk moet het echt zelf wel maken in uw ontworpen rechteloose keiharde graaiende maatschapij,en voor velen is het proberen om met niets toch nog een beetje gelukkig te zijn!!
Reactie door mattie — zondag 25 mei 2008 @ 16.28 uur
Een beeld waarin ik me herken, zelf erg tevreden met mijn eigen leven maar minder tevreden met de politieke en maatschappelijke situatie op dit moment. Jan Marijnissen stelt mijns inziens terecht dat mensen hun eigen geluk organiseren. Dat doe ik ook, en ik denk velen met mij. Het is ook het enige wat je als burger kunt doen. Aan de situatie in Den Haag kun je toch weinig veranderen en daarom loont het nauwelijks om daar echt wakker van te liggen. Ik zie het aan maar ga vervolgens gewoon door met mijn eigen leven. Ze moeten in Den Haag hun eigen problemen maar oplossen, dat moet ik in mijn leven ook.
Reactie door M. van Rijnstraete — zondag 25 mei 2008 @ 17.18 uur
Als de nederlander nu eens wakker wordt en gaat rekenen wat er afgelopen jaren onder kabinet Balkenende 1t/m 4 is ingeleverd zal die tweede plaats wel de een na laatste worden.
Opsomming financieel effect; afschaffing premie spaarregeling,halvering spaarloon regeling, afschaffen PCprive,verhoging in schijf 2 loonbelasting naar 40,5%,omvorming van het ziekefonds,privatisering van overheids taken met als gevolg prijsstijgingen ,enz,enz,….
Opsomming sociaal effect; WIA,de discussie omtrend langer werken, angstzaaien met vergrijzing,versobering arbeidstijdenwet,discussie omtrend ontslagrecht,oproepen tot loonmatiging terwijl er miljoenen meer winst gemakt wordt.enz,enz,
Verbeteringen; -afschaffen particulier ziekenfonds ( ipv € 400, premie nu € 100,-)
Afschaffing 60% belasting schijf naar maximaal 52%.
Verlaging % eigenwoningforfait,enz,enz
Het riekt er naar dat dat tevredenheidsonderzoek ,een steekproef in Bloemendaal of een straat-enquete in de PC Hooftstraat betrof.
Reactie door taardje — zondag 25 mei 2008 @ 18.03 uur
Een bejaarde die na een dag in de stront te hebben gelegen kan heel gelukkig zijn als deze schoongemaakt wordt.
Zelfs met grote armoede kan er best geluk zijn.
Als je bij de voedselbank komt en je krijgt net geen bedorven voedsel wat door een rijkdom weg geknikkerd wordt ben je enorm gelukkig enz.
Verder wordt er een soort vals geluk gekweekt ,dag en nacht wordt via de media getoond hoe gelukkig onze monarchie is,bij een hoop mensen kweekt dit het gevoel dat ze ook gelukkig zijn.
Via RTL en al die vastgoed zenders zien we dagelijks zwaar overbetaalde BN die ook heel gelukkig zijn en de fans zijn dan ook beren gelukkig.
Dan hebben we de gelovige ,die zijn meestal gelukkig als de boodschap maar door een van hun broeders wordt uit gesproken in dit geval JPB.
En natuurlijk is deze peiling gehouden met mooi weer daar worden ook een hoop mensen gelukkig van.
Ik denk dat de meest Nederlanders heel bedreven zijn geworden in het volgende spreekwoord.
..
Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt.
Reactie door De Hakker — zondag 25 mei 2008 @ 22.19 uur
‘k Heb maling aan geld.
De zorgen van morgen die kwellen het meest,
Als je zó samen eens uit bent geweest
Je wilt zo graag trouwen, maar geld is er niet
Dus zing je alleen maar een lied:
‘k Heb maling aan geld,
Om gelukkig te zijn,
Een meisje in de maneschijn.
‘k Heb maling aan geld
Ik verlang slechts naar jou
Toe, zeg nou ja, m’n schat
En wordt dan gauw m’n vrouw.
Al heb je geen geld dat komt ook wel weer goed,
Je gaat naar de fiscus met ‘n vrolijke snoet;
De ambtenaar zegt: “O! betaal je weer niet…..?”
Dan zingen we samen dit lied:
Dit lied is uit begin jaren 50, toen geluk nog heel gewoon was. En langzaam, heel langzaam ging het geluk op de loop. Hoe zou dat gekomen zijn. De SP moet niet denken dat zij de historie kennen, dat was voor hun tijd. Iets waar ik soms wakker van ligt. Kijk wat de geschiedenis zegt, verwoord door Domela van Nieuwenhuis in zijn boek de geschiedenis van het socialisme.
http://members.home.nl/h.hiensch/Div-4
Reactie door olle Henk — maandag 26 mei 2008 @ 0.48 uur
Ik ben gelukkig wanneer ik eens in de zoveel tijd met mijn kinderen kan gaan winkelen en iets leuks voor hen kopen. Ik ben gelukkig als ik in de tuin bezig ben met nieuw leven aanplanten. Vakantie zit er al jaren niet in, maar toch ben ik heel gelukkig als we eens een dagje weg kunnen. Ik ben gelukkig als ik mijn moeder een bos bloemen kan geven. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je niet zoveel hebt ben je heel gelukkig met kleine dingen. Het probleem is echter dat dat geluk bedreigt word door een regering die het beetje geld wil hebben dat ik nodig heb voor mijn geluk. Daardoor wordt dat stukje geluk nog belangrijker: dat laat ik me lekker niet afpakken. Zeggen “ik ben gelukkig” zie ik dan ook als een protest. “Ik ben lekker toch gelukkig!” is een strijdkreet tegen deze regering en “probeer me dat eens af te pakken”. Immers als we zeggen: door het huidige beleid ben ik niet meer gelukkig, dan geef je het op en heb je verloren. Dat nooit!
Reactie door J Vrolijk — maandag 26 mei 2008 @ 8.00 uur
@6.olle Henk
Bedankt voor de link Henk.
Het doet mij denken aan het Drents archief en het gevangenismuseum Veenhuizen.
Duizenden namen van mensen die in de 19de eeuw in de armenkolonies zaten zijn nu openbaar gemaakt. Vanuit het hele land werden destijds landlopers en bedelaars naar heropvoedingsgestichten gestuurd.
Volgens mij had men destijds de rijken moeten opsluiten en naar heropvoedingsgestichten moeten sturen.
Reactie door Rob de Kuster — maandag 26 mei 2008 @ 13.04 uur
En ja hoor, het is weer ene grote samenzwering, als ik het zo van de bovenstaande scribenten (zwartkijkers)lees. Zelfs het woord “gelukkig” is al verdacht bij die grijze duiven en moederende moeders. Gelukkig hebben jullie een riant pensioen en/of uitkering en gelukkig betaal ik maandelijks meer aan belasting dan jullie per maand ontvangen van vadertje Drees of Staat.
@8 Rob de Kuster. Gelukkig, verzucht ik woonden mijn voorouders niet in Rusland toen daar de communisten de macht grepen en alle “rijken” (iemand met meer dan 1 koe) opsloot, zoniet erger. Wat werden je lotgenoten daar gelukkig, dankzij de Partij.
Reactie door Johan — maandag 26 mei 2008 @ 15.35 uur