Texelse veerdienst moet blijven

SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer met actievoerende SP-ers

Samen met de bevolking van Texel heeft SP-Kamerlid Emile Roemer dinsdag geprotesteerd tegen het dreigende verdwijnen van TESO, de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming. Na honderd jaar van door de bevolking zelf georganiseerd vervoer, dreigt staatssecretaris Huizinga dit bedrijf de nek om te draaien, door verplichte aanbesteding in te stellen voor alle waddenveren.

Roemer: “De staatssecretaris weigert te leren van de gevolgen van de aanbestedingen in het openbaar vervoer en dreigt nu een stukje Texelse historie – dat nog steeds tot tevredenheid van iedereen functioneert – naar de haaien te helpen. Dat is voor mij onacceptabel.”

De Texelaars waren dinsdag massaal uitgerukt om hun ongenoegen te uiten over de plannen voor een openbare aanbesteding. De meeste mensen kwamen zelfs in zwemkleding om te laten zien dat ze nog liever naar het vaste land zwemmen dan dat ze opgezadeld worden met een nieuwe pont. De actievoerders waren dan ook blij dat in ieder geval één Kamerlid de moeite had genomen om – na een eerder werkbezoek – nog een keer naar Texel af te reizen om hen een hart onder de riem te steken. Roemer: “De reacties waren hartverwarmend. De Texelaars kunnen erop rekenen dat ik alles zal doen om deze bijzondere, betrouwbare, veilige, gemeenschappelijke en klantvriendelijke organisatie te behouden.”

De Texelse Eigen Stoomboot Onderneming werd in 1907 opgericht door de inwoners van Texel, die de oude verbinding te duur vonden. Bijna elke inwoner legde naar draagkracht geld in en tot op de dag van vandaag worden alle opbrengsten gebruikt om te investeren in beter materieel en goede dienstverlening. Bij de aandeelhoudersvergadering heeft nog steeds iedereen één stem, ongeacht de hoeveelheid aandelen. En deze constructie werkt. De afgelopen jaren zijn hier – in tegenstelling tot de rest van Nederland – de prijzen van het vervoer gedaald. De betrouwbaarheid van de veerdienst is daarbij extreem hoog. Roemer: “Als TESO iets laat zien, is het dat deze gemeenschappelijke organisatie effectiever werkt dan welk commercieel bedrijf dan ook. Dit zou een voorbeeld moeten zijn, niet iets wat bestreden moet worden.”

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over de toekomst van TESO en de andere waddenveren.

(Nieuwsbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 21 mei 2008 :: 16.33 uur

8 Comments

8 reacties

 1. BURGERINITIATIEVEN VERSTERKEN SOCIALE SAMENHANG
  De overheid zou dergelijke sympathieke kleinschalige democratische onderlinge organisaties door burgers juist moeten steunen en initiëren.

  Dit onder andere omdat ze de sociale cohesie binnen een gemeenschap waarschijnlijk sterk ondersteunen. Daar kan geen SIRE-spotje tegenop.

  Gezamenlijke praktische succeservaringen binnen een groep hebben meestal samenbindende en deëscalerende effecten. Dat vind ik een belangrijk argument voor het behoud van TESO.

  De overheid kan laten onderzoeken door welke specifieke factoren deze onderlinge burgerorganisatie zo goed functioneert. Daarvan kan de overheid lering trekken voor het oplossen van maatschappelijke problemen op andere gebieden.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 21 mei 2008 @ 21.37 uur

 2. Typisch weer een voorbeeld van marktwerking als doel op zich. Alle winst wordt nu geïnvesteerd in het bedrijf, met als doel de oversteek zo goedkoop mogelijk te houden. Mooier kan het toch niet ? Vast geen dure kantoorgebouwen met leasebakken voor de deur bij de TESO. Maar dat is anders bij de ondernemingen die ook graag een veerdienst op Texel willen onderhouden. Misschien is Doeksen, de rederij die de dienst naar Terschelling en Vlieland onderhoudt wel een gegadigde. Nou, als die deze veerdienst overneemt dan moeten de Texelaars diep in hun buidel tasten om nog een keer naar de wal te kunnen gaan. Texelaars, hou vast aan jullie eigen vervoer !

  Reactie door simbro — woensdag 21 mei 2008 @ 22.00 uur

 3. Een goede zaak dat Emile dit doet!
  Nu nog actie tegen de stijgende energie prijzen, de dure zorg, de boetes die in het verleden zijn betaald uit belastinggeld terug vorderen, Een opwaardering van uitkeringen en minimum lonen, een motie van wantrouwen indienen tegen het gehele kabinet, het vertrouwen van de burger zien terug te winnen, en zo kan ik nog en berg opnoemen… jammer genoeg.

  Reactie door Burger 0 — woensdag 21 mei 2008 @ 22.10 uur

 4. If it aint broke, don’t fix it!

  Reactie door pablito — donderdag 22 mei 2008 @ 0.22 uur

 5. Aanbesteding? Alsjeblieft SP, kan dat politieke jargon eruit, want de meerderheid van het volk ontgaat deze term!
  Ik lees in het woordenboek bij ‘aanbesteding’: het aanbesteden; handeling waardoor iem. met een aannemer in contact treedt teneinde met hem een overeenkomst van aanneming van werk aan te gaan.
  Dus er komen kapers op de kust? Weer die ordinaire marktwerking ingezet! Terwijl mensen zo hun EIGEN best doen om hun stoomschip door te laten stomen?
  Natuurlijk MOET de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming blijven!!

  Ik word echt niet goed meer van de commerciële regeerbende! De energiebedrijven liften weer lekker mee op de grondstoffencriminaliteit! En geen overheid die ingrijpt.
  SP, wat nu? Dachten jullie nou echt dat de armen een tientje per maand ruimte hebben om die louche marktwerkers te spekken? We betalen ons al blauw!
  Voer hier NU alsjeblieft keiharde oppositie tegen. Dit kan echt niet! OMHOOG met die uitkering en wel met een tientje per maand!! En zo hoort dat te gaan bij iedere onzalige verhoging die zomaar weer eens uit de lucht komt vallen bij die onge’NUON’ceerde TOPBONUSGRIJPERS.
  Dus SP, laat de minstbedeelden NU niet in de kou staan, ook al is het geen verkiezingstijd!
  En pak die Balkenende aan met z’n VOC-praatje. Door HEM, juist door HEM is Nederland ontpositieft. Het is EEN lange negatieve regeerstroom, van accijns op accijns en al die andere onchristelijke volksuitbuiterijen.
  Dat mannetje moet zwijgen met z’n 30% opslag! Kop dicht, BALKENENDE!
  Ga je toch eens een keer diep schamen met je negatieve antivolk-roddel.
  Alsof het volk al niet genoeg crepeert onder de schijnheiligen!!

  Reactie door Gloria — donderdag 22 mei 2008 @ 0.39 uur

 6. Lieve Gloria,

  Een tientje verhoging per maand, voor arme mensen, dat stelt geen reet voor.
  Die komen maandelijks echt wel een paar honderd euro te kort, om prettig, gezond en in welzijn te kunnen leven.
  Een grote groep mensen, vooral wanneer die niet meer productief zijn, dat zijn paria’s. De hebben ARMOEDEPLICHT!.

  Net als in India hebben wij hier in feite een kastestelsel met onaanraakbaren.
  Dank zij de te vermaledijden marktwerking, wordt dat naar ik meen, zelfs bij ons in de hand gewerkt.

  Wat de staatssecretaris betreft:

  Die staatssecretaris,
  snapt niet wat waar is.
  Hij is een echte pluchepsychoot.
  Zit bij de handel op de schoot.
  Voor wie hij zelfs zijn kont ontbloot.
  Marktwerking is des kleines dood.
  Door, dat de handel wordt vergroot.

  En zo kan ik nog wel een meter doorgaan.

  Groeten van Haras Mormolus.

  Reactie door Haras — donderdag 22 mei 2008 @ 8.49 uur

 7. de gulden had ook moeten blijven…
  maar zodra de VOC ergens goud denkt te kunnen roven,schieten ze alles kapot met hun kanonnen,zij dulden geen andere schepen dan die van hen zelf,in de kapitalistische zee…

  alles wat goed is/was draaien zij de nek om.
  laten we blij zijn! durfde onze MP zelfs te roepen een tijdje geleden…
  het word volgend jaar dus nog slechter.

  aan de andere kant,zou je toch mogen verwachten dat de oppositie zorgt dat het wantrouwen,het zeer lage vertrouwen, cynisme en negativisme dat onze MP in de samenleving bespeurt,omgezet word in een motie van wantrouwen om ze naar huis te sturen.

  het CDA is vervuild en zeer smerig bezig,Donner en Hirsch Ballin hebben al eens moeten aftreden vanwege zeer grove fouten,maar zitten nu weer gewoon op sleutelposities/portefeuilles in het kabinet.

  en kijk maar uit dat je hier de klok niet over luid,want dan loop je de kans om in een caravan te eindigen.
  een soort van klokkenluidersregeling of zo….

  maar die scheepsbel op texel moet blijven luiden!

  Reactie door iew — donderdag 22 mei 2008 @ 8.50 uur

 8. Ik denk dat de staatssecretaris zichzelf overschat in deze. Een soortgelijk ‘probleem’ speelde zich een tijdje geleden ook af bij de ‘Spoorstichtingen’. Een statutenwijziging danwel verandering van rechtspersoon was voldoende om hun continuiteit te waarborgen.

  Reactie door Ach Ja — donderdag 22 mei 2008 @ 11.27 uur