Buschauffeurs in actie

woensdag 14 mei 2008 :: 11.58 uur

Het zal weinigen ontgaan zijn dat het grootste gedeelte van het streekvervoer op dit moment niet rijdt vanwege stakingen. De chauffeurs voeren actie voor een betere CAO.

Vorige maand sprak ik met Janny Koppens – onderhandelaar voor FNV-Bondgenoten die deze acties aankondigde. Vandaag aan de lijn Jos van Rens, buschauffeur en raadslid voor de SP in Nijmegen. Hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bussen

Wat wellicht niet voor iedereen duidelijk is geweest is dat sommige streektreinen ook niet rijden

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

14 Comments

14 reacties

 1. ONBETAALDE TOEZICHTHOUDERS IN BUS
  De top graait zich rijk ten koste van arbeiders. Buschauffeurs hebben recht op een beter salaris maar ook op een veilige werkomgeving.

  Geef daartoe elke buschauffeur in steden een toezichthouder op de bus. Dat zal hun werk verlichten. Dit kan een onbetaalde breedgeschouderde scholier zijn met een portofoon. Dit in het kader van een verplichte maatschappelijke stage, waarbij de scholier kan kiezen uit stages in verschillende sectoren en werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld gehandicaptenzorg, dierenopvang, veiligheidstoezicht op winkelcentra, conflictbemiddeling op scholen, kinderopvang, voorlichtingsfolders uitdelen, bejaarden helpen of schoonmaken van de publieke ruimte.

  De jeugdige toezichthouders in de stadsbussen kunnen met een PDA informatie geven over de buslijnen en moeten passagiers zo vriendelijk mogelijk aanspreken op wangedrag. Daarbij is (onopvallende) beschermende kleding nuttig.

  Voor deze scholieren zal dit toezichtwerk denk ik leiden tot morele en maatschappelijke bewustwording, zelfrespect, verantwoordelijkheidsgevoel, mensenkennis en communicatievaardigheden.

  Geef elke jeugdige toezichthouder een zakcomputer (PDA) te leen. Daarmee kan hij tijdens dit werk via een koptelefoon cursussen volgen op dit gebied. Bijvoorbeeld over het beleefd aanspreken van mensen die zich misdragen.

  De verveelde aso-puber wordt nu zelf een trotse toezichthouder. Draai de rollen dus om.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 14 mei 2008 @ 13.09 uur

 2. de regering spekt zichzelf met 30 procent, en de burger moet gaan staken voor een paar luttele procenten erbij, ik vind het schandalig,,

  Reactie door anna — woensdag 14 mei 2008 @ 15.55 uur

 3. Beste Jaap, ik neem dankbaar gebruik van de gelegenheid die jij mij biedt.
  In het verleden heb ik dat probleem weleens omschreven en noemde dat muizengedrag.
  Hoe meer witte muizen je in een bak hebt des te agressiever zij zich gaan gedragen.
  Dat is ook het geval bij de mens, nu kun je overal een supermuis of supermens neerzetten voor het toezichthouden maar dan ben je aan de verkeerde kant van het probleem bezig.
  Je kunt allerlei prachtige technische verhalen neerschrijven, helaas de praktijk zal het uitmaken en dan gaan heel wat techneuten op hun bek.
  Het probleem is de mens zelf, hij kan niet met grote massa’s medemensen omgaan.
  In de Bijbel staat geschreven “Ga heen en vermenigvuldig U “. Dat houdt in, maak er geen muizenfokkerij van. Dan gaat het recht der sterksten gelden. Dit geldt ook voor medische problemen, ernstige besmettelijke ziekten zullen hun aandeel opeisen. Dit vraagt meer aandacht dan overal toezichthouders neerzetten die niet verder kijken dan hun neus lang is.

  Reactie door olle Henk — woensdag 14 mei 2008 @ 16.09 uur

 4. En Jaap blijft het proberen. Even een stukje realiteit van nu. Waar ik woon worden heel veel schoolgaande jongeren met de bus vervoerd. Ook wordt er door een deel van deze jeugd veel rottigheid in de bus uitgehaald. Mensen uitschelden, de boel vernielen, enz. Laatst zat ik in een bus met een groep jeugd die altijd achterin zitten. Op een gegeven moment begonnen ze met voedsel naar de mensen voorin de bus te gooien. Het werd zo erg dat wij de stukken appel in het haar hadden hangen. Uiteindelijk maar naar de chauffeur toe gelopen welke er wat van zei. Mijn gedachte was: meteen uit de bus zetten, natuurlijk. Wat blijkt nu: dat mag niet van hun werkgever. Ouders van de welopgevoede jeugd hadden gedreigd met rechtszaken wanneer hun uit de bus gezette koter iets op straat zou overkomen, want de chauffeur werd immers geacht hen van punt A naar B te brengen. En geloof maar dat de betreffende jeugd dit ook weet zodat ze hun grenzen nog verder kunnen verleggen. Je hebt dus ook niks aan een toezichthouder als je niemand uit de bus mag zetten.

  Reactie door J Vrolijk — woensdag 14 mei 2008 @ 16.26 uur

 5. [...] 14 en 15 mei vinden er stakingen plats voor een betere CAO. Ook bij Novio en Hermes wordt gestaakt. Luister naar het interview op de site van Jan Marijnissen. [...]

  Pingback door SP afdeling Nijmegen :: Jos bij Jan — woensdag 14 mei 2008 @ 17.40 uur

 6. Die enkele keer dat ik van openbaar vervoer gebruik maak kan ik niet zeggen dat dit nu vriendelijkste mensen zijn.
  Of wel als klant ben je echt geen koning,maar een zak aardappels die ingeladen moeten worden.
  Maar ondanks dat,blijf staken tot je blauw ziet en voor elke dag een half procent er boven op het duurt nog wel even voordat je dan op de 30% zit.
  Natuurlijk begint men te zeiken dat jullie staking niet eerlijk is en dat je onschuldige treft.(het bekende breek middel, de sympathie van de burgers) en op TV de bekende geselecteerde klachten van reizigers.
  De eerste Poll is denk in de gestuurde Media al op weg.Laat daar een wind over en ga door.
  En bid maar,doe het op de manier zoals de gelovige politici het al jaren in de regering doen.
  Denk aan de vijfde plaats op de wapenhandel,30% loonsverhoging enz.
  En echt, god bestaat want hij heeft hun gebeden gehoord en laten plaats vinden zoals je ziet.
  En neem hun gebed maar over.

  Heer,geef mij bakken met brood en schiet de rest maar dood.(wapenhandel)
  Heer ,misschien vind u mijn een egoïst,maar ach de rest heeft gewoon naast de pot gepist.(ouderen,zieken,gehandicapten)
  Heer,met alle ontvangen bakken met brood had ik al uw zegen,(30%)
  maar Heer het gepeupel heeft nog geen honger genoeg ze kunnen best wat kilootjes minder wegen.(btw verhoging)

  Reactie door De Hakker — woensdag 14 mei 2008 @ 18.29 uur

 7. Jaap,blijft je nou aan de gang met die onzin???
  Olle,je spreekt over een supermens…nou ???Wij weten er een,hij
  zit momenteel met zijn toges te miegeme
  op het strand op Suriname,lekker dik doen,
  copieus dineren en de grote man uithangen
  en niks,nax.noppes presteren.
  Olle all the best.

  Reactie door henk c.s. — woensdag 14 mei 2008 @ 18.41 uur

 8. @4 J Vrolijk. En waarom staan de overige passagiers niet als één man op om die galbakken eens mores te leren. Overlaten aan de buschauffeur maar wel mopperen. Uit je hele betoog spreekt angst en lafheid.

  Wie komt er op voor al die mensen met een uitkering. De SP misschien? De vakbond? Nou, ik denk het niet. En, zoals ik al meerdere malen hier heb geschreven: iedere beroepsgroep gaat weer voor zich zelf en de mensen zonder betaald werk kunnen de pleuris krijgen, want de prijzen blijven stijgen ook door hogere lonen.

  Goedenavond overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — woensdag 14 mei 2008 @ 22.00 uur

 9. @J Vrolijk — woensdag 14 mei 2008, 16.26 uur

  Inderdaad, Jaap blijft het proberen. Wat ik al zei: Bord voor zijn kop. Klassiek (school)voorbeeld zelfs, want hij reageert er nog niet eens op, dat hij daar op wordt aangesproken. Mij heeft hij daar overigens niet mee. Ik heb hem een eerlijke kans gegund zichzelf te verklaren, maar hij gaat door op de oude voet. Zijn goed recht. Mijn goed recht om hem – andersom – dan voortaan óók maar te negeren. (Geheimpje: Dat deed ik bijna steeds al. Niet verder vertellen, hè?)

  Wat je ter sprake bracht, vind ik trouwens ook veel interessanter dan wat JV had te melden. (Typisch gevalletje van “duhhh”, trouwens…)

  Als ik het goed begrijp, kan verveelde jeugd met rijke ouders alles maken. Maar je rept van “welopgevoede” jeugd, die die rottigheid uithaalde, alsof welgesteld en welopgevoed hetzelfde zouden zijn. Zo begreep ik het tenminste. En voordat ik hier verder op door wil gaan, wil ik graag weten, of ik iets misschien niet helemaal goed begrijp.

  Reactie door Wilbert — woensdag 14 mei 2008 @ 23.05 uur

 10. @8 Bert Vanderslagmulders
  Precies Bert! Wijzelf zijn verantwoordelijk voor asociaal gedrag van medeburgers. Niks chauffeur! Ik loop overal op af en spreek mensen aan op hun gedrag. En dat werkt! Ik zou naar die kinderen zijn toegelopen en aandacht aan ze geven. Te beginnen met de vraag: waarom gooien jullie met voedsel? En zo het gesprek doorvoeren naar landen waar mensen in hongernood zijn etc. En zo doorbreek je een situatie en leidt in ieder geval af van waar ze mee bezig zijn. Mijn ervaring is dat kinderen ons meer te vertellen hebben dan doorgaans gedacht wordt. Ze houden ervan om serieus genomen te worden en oprechte aandacht te krijgen.

  Het stoort mij wel dat kinderen hier weer af worden geschilderd als boosdoeners. Lekker gemakkelijk om de jeugd maar weer de schuld te geven die moeten zien te overleven in opgehokte ruimten omdat ouders zonodig financieeldubbel moeten scoren en het moederschap is ingeruild voor marktschap.
  Neem daarbij dat verveelde buschauffeurhoofd waar nauwelijks een woord uitkomt… nou dan had ik het ook helemaal gehad. Je zou er rebels van kunnen worden…

  En mensen met een uitkering, Bert? Die worden alleen misbruikt rond verkiezingstijd. Die beloofde 10% (bitterhard nodig!!) is driedubbel naar de regeerkliek gegaan! En geen partij die in OPSTAND kwam. Wat wil je? Zolang hier geen tsunami’s en aardbevingen zijn en mensen van over de grenzen hier mee mogen klussen mogen de armsten met ‘christelijke’ regeerliefde letterlijk doodvallen!
  Je zou er rebels van kunnen worden…

  Reactie door Gloria — woensdag 14 mei 2008 @ 23.45 uur

 11. ik ben niet bitter.
  van de regeerders moed! je het niet hebben.
  kleinlokaal doorbuffelen, sweethearted nodig.
  inviteren op persoonlijke titel tot, ondanks hun loontjes via instituten;
  backbone 2 basics mensachtige + trustmaat,
  board in, sp!

  Reactie door ch'io mi scordi di te, ah, di dolor — donderdag 15 mei 2008 @ 0.40 uur

 12. Wilbert reactie 9
  Waarom spreekt U van “verveelde jeugd van rijke ouders “? Rijke ouders laten hun kinderen helemaal niet per bus naar school gaan ! Dus het zijn gewoon vervelende kinderen van arme (?) ouders die niet opgevoedt worden. Sociale controle controle ontbreekt daar ook !

  Reactie door geert — donderdag 15 mei 2008 @ 11.52 uur

 13. Allereerst, beste stakende chauffeurs, houd vol en laat je niet door aan bekrompen en egoïstisch eigenbelang denkende mensen de les spellen:
  Doorgaans hebben deze ONSOLIDAIRE types het zeer goed, stemmen rechts en willen het liefst alles zo houden zoals het is (zolang dat hun niet schaadt!!) Ik zou deze mensen van harte hun materiele voordelen gunnen, als zij dat bij minder fortuinlijken ook eens deden: zo langzamerhand wordt ik eigenlijk meteen woest als ze met hun eeuwige, kortzichtige en naar beneden trappende “argumenten” hun “gelijk” proberen te halen en dat bijna altijd nog krijgen ook.
  Korte lontjes worden zo gekweekt…

  Vervolgens: beste opera-ariatitelnaam,

  Aanvankelijk vond ik jouw bijdragen interessant, maar (excuses, ik ben de laatste tijd nogal lichtgeraakt), jouw persoonlijke “taaltje” staat me steeds meer tegen: ik en anderen hier doen moeite om in ALGEMEEN beschaafd Nederlands zo goed mogelijk ons standpunt duidelijk te maken en dan lees je moeizaam jouw wrochtsels…

  Ik ben best snel van begrip en denk ze, na enig moeizaam puzzelen, te begrijpen, maar ik kan me steeds minder aan de indruk onttrekken dat je wilt uitstralen “hyperintelligent” te zijn en dan is een dergelijke ‘verwoordings” wijze” uiterst irritant en daarmee ook volslagen tegenstrijdig: intelligentie demonstreer je -onder andere- door zorgvuldige formulering en woordkeuze…!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — donderdag 15 mei 2008 @ 13.41 uur

 14. GEEF CHAUFFEURS MEER BEVOEGDHEDEN TEGEN RADDRAAIERS
  @ 9 Wilbert,
  Mijn reacties zijn beperkt door tijdgebrek en verschillende spelregels van dit weblog.

  @ 4 J Vrolijk schreef: “Je hebt dus ook niks aan een toezichthouder als je niemand uit de bus mag zetten.”

  Buschauffeurs moeten zelfstandig een proces verbaal kunnen geven aan plegers van intimidatie, vernielingen of geweld.

  Dit moet worden ondersteund door het gebruik van een helm met ingebouwde videocamera, aangesloten op een zakcomputer. En door een op afstand door de chauffeur draaibare en kantelbare high definition bewakingscamera met microfoon, halverwege in de bus. De rechter kan dan zelf zien en horen wat er is gebeurd. De microfoon moet alleen harde geluiden kunnen waarnemen.

  Als straf bij zo’n incident moeten raddraaiers minimaal 200 uur lang onbetaald toezichthouder worden op een bus en als ze dat niet willen of niet goed doen, moeten ze 200 uur onbetaald werken in de plantsoenendienst of zo. En ze moeten daarnaast sowieso een verplichte heropvoeding krijgen via het thuis volgen van speciale internetvideo’s van 200 uur, af te sluiten met een examen in een zaal.

  Bij herhaling moeten deze straffen telkens verder worden verdubbeld tot een bepaald maximum. Dat loopt snel op. Bij de vijfde keer is dat een onbetaalde werkstraf van 16 x 200 uur.

  Ook videofilmpjes van wangedrag, gemaakt door getuigen, kunnen gelden als bewijs.

  Kleinschalige proefprojecten moeten uitwijzen welke effecten deze maatregelen hebben.

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — donderdag 15 mei 2008 @ 13.55 uur