Pauw en Witteman

donderdag 24 april 2008 :: 17.39 uur

videoOver het wantrouwen in de bestuurlijke elite
VARA, 23 april 2008

Te gast bij Pauw en Witteman. Het ging onder andere over dit artikel dat vandaag in de Volkskrant verscheen. Hieronder terug te kijken.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

12 Comments

12 reacties

 1. Pijlijk zelfs..wat gemeen van Pechtold..hij is geen haar betere en dus ook een deel van de politieke elite. Dat emnsen wakker geschud moegen worden! Knap hoor Jan hoe je het volhoudt in dit land van wegkijken en bagataliseren om zo weg te kunnen duiken voor eigen problemen. De kracht van de Sp is het jarenlang hebben kunnen kijken hoe het loopt en dat zal vast een keer beloond worden!!En anders zou ik zeggen laat dit land dan maar naar de knoppen gaan en redt arme landen. Keurig verwoord Jan en je eerlijkheid en rechtvaardigheidsgevoel zijn te prijzen!

  Reactie door cynthia — vrijdag 25 april 2008 @ 12.38 uur

 2. een verkiezingscampagne betsaat uit beweringen en beloftes,daar word men op gekozen.
  als men er niet uitkomt met het vormen van een regering omdat men alle beloftes dan overboord moet zetten van 2 of meerdere coalitiekanten,hoort men te zeggen:

  we komen er niet uit,en terug te gaan naar de kiezer.
  niet willens en wetens TOCH die coalitie vormen die dan absoluut geen recht meer doet aan de verkiezingsuitslag.

  nu krijgen wij namelijk allemaal regels en wetten waar wij niet voor gekozen hebben!

  als men namelijk allemaal enkel en alleen vanwege het partijprogramma zou kiezen,is een campagne niet meer nodig.
  men doet het namelijk altijd voorkomen alsof de “beloftes” die men maakt immers in hun verkiezingsprogramma staan…

  Reactie door iew — vrijdag 25 april 2008 @ 14.40 uur

 3. #

  Zoals Jan Marijnissen in het gesprek met Pauw en Witteman zei: “wij Waarschuwen al jaren tegen de kwalijke effecten van het liberale gedachtegoed, zo “waarschuwde” ik al een paar jaar geleden hier op dit weblog dat Pauw en Witteman naar rechts waren omgevallen. Een aantal scribenten viel toen over mij heen. En steeds weer valt mij op dat ze beiden met moeilijk te verbergen opwinding in hun ogen proberen Jan Marijnissen in het nauw te drijven. Pauw en Witteman zijn geen journalisten, het zijn showmakers. Ik denk ook, dat ze zich wel 2 keer bedenken voordat ze Jan Marijnissen weer eens uitnodigen.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulders — vrijdag 25 april 2008 @ 15.46 uur

 4. Ik heb het in een reactie op een ander item ook al gezegd: ik vond de manier waarop Jeroen Pauw over postbodes sprak schandalig, om niet te zeggen; ronduit laag. Verder vond ik de manier van gesprek voeren niet anders dan anders. Wat wel anders was was de manier waarop Jan Marijnissen hen van repliek diende en de hele discussie lang overeind bleef en overduidelijk een niveau hoger zat dan hen. Dat je dan zo overtuigend en zelfverzekerd de regie in eigen handen weet te houden is grote klasse. Om het maar eens in Wilders-achterban-taal te zeggen: Marijnnissen for president!

  Reactie door J Vrolijk — vrijdag 25 april 2008 @ 17.19 uur

 5. Nu ik hoorde dat U een oud middel De “Werkvergunning” weer van stal wilde halen om het aantal buitenlandse mensen (POLEN ) die hier willen werken te beperken.
  IK VIND DAT EEN GOED IDEE. Zou het mogelijk zijn om via die werkvergunning invloed te krijgen op het inkomen van bv. Polen. Niet voor minder werken dan het voor die bedrijfstak geldige CAO loon. Voor de ZZPers een inkomen gelijk aan CAO maar dan bruto. Komen ze niet aan dit inkomen dan spijt het ons maar dan geen werkvergunning. Ook de huisvesting kan men hier een rol in laten spelen.
  Ik heb jaren in Duitslande gewoond en daar heb je een “Aufenthaltsgenemigung’ nodig en om die verlengd te krijgen moet je, je behoorlijk gedragen.
  De moeilijkheden met in dit geval Polen vinden hun oorzaak in de verschillen in inkomen en die hef je op die manier op.
  Met vr.gr.

  Reactie door Ferdinand — vrijdag 25 april 2008 @ 17.52 uur

 6. Ik vond het wel stuitend hoe Pauw reageerde op de eventuele loonsverlaging van de postbodes met 25 %!
  Hij was zo dom om dat te vergelijken met handmatig melken, een verdwijnend beroep.
  Natuurlijk wanneer een beroep uitsterft is het logisch dat er geen loon meer wordt voor betaald.
  Maar zolang een beroep nog bestaat kun je het niet maken mensen met 25% te korten!
  Beetje dom van die Pauw!!

  Reactie door henk — vrijdag 25 april 2008 @ 17.53 uur

 7. Jan, bovenstebeste Jan :

  Dank je wel voor je prachtige, prima inzichtelijke artikel in de Volkskrant van afgelopen woensdag.

  Hulde !

  Met welgemeende groeten :

  Noud TOIRKENS,
  ‘s-HERTOGENBOSCH.

  Reactie door Noud TOIRKENS — vrijdag 25 april 2008 @ 17.57 uur

 8. 1/Laten we het even over de nar van het parlement ,Pechthold ,hebben;
  PECHTHOLD vond dat D66 de hand in eigen boezem moest steken als het op bestuurlijke vernieuwing aankomt,Hij wilde
  D66 zelfs veranderen in SMS66??????
  Over mijn lijk zei Hans van Mierlo en Alexander moest terug in zijn mand.
  2/NU.NL “De grootste huichelaar van het splinterpartijtje D66,Pechthold,je gaat er bijna van over je nek”
  3/De jonge journalist “wat een gluiperige manier van aandacht trekken heeft dhr Pechthold,heeft deze man geen greintje fatsoen meer in zich,volgens mij schaamt van Mierlo zich rot”
  4/Pechthold zei eens”wij worden in dit land bestuurd door vuile en vunzige mannetjes en voor alle duidelijkheid daar rekent Pechthold ook Balkenende en Donner
  onder.
  Pechthold was in die tijd minister van een spek en bonen ministerie in het kabinet met Balkie en Donner. Als je zo’n figuur in je kabinet durft nemen ben je toch rijp voor het Pieter Baan Centrum.
  4/citaat”ik vind Pechthold net Theafiel Boemerang uit Suske en Wiske,voor je het weet heeft hij je een slechte stofzuiger aangesmeerd.”
  5/citaat”draaikont,keutelintrekker.
  6/citaat”Sinds Pechthold zijn intrede heeft gedaan in de landelijke politiek is het alleen maar gezelliger geworden.Helaas trekt hij elke keer het boetekleed aan als anderen vallen over zijn opmerkingen.Dat is jammer want,een man en man , een woord
  een woord.Loze spierballen taal.
  Wij zouden nog een honderdtal citaten anti
  Pechthold kunnen opnoemen maar de opgemelden geeft een aardige indruk wat voor nonfiguur Alexander Pechthold is.
  Als deze man je probeert te katten is het gevaar geweken.Toch is het leuk om naar de man te luisteren maar kwalijker is het dat dit menneke in de regering heeft gezeten, sterker nog dit figuur was
  eens Burgemeester…..nou dan gaat onze voorkeur toch uit naar de Burgemeester van Swiebertje.
  Die Pechthold toch ,die lieverd heeft ook altijd Pech.

  Reactie door Rinus c.s. — vrijdag 25 april 2008 @ 19.31 uur

 9. Jan, ik vond je optreden erg goed,ik weet niet of het duo je uit de tent probeerde te lokken of dat ze meenden wat ze aan tamelijk rechtse taal uitsloegen. Ik denk het laatste, qua inkomen zitten ze in een categorie die het niet van de SP moet hebben, mocht die partij in de regering komen(wat overigens nog niet altijd iets hoeft te zeggen, er zijn genoeg uitzonderingen) Ik heb één aanmerking, en dat gaat over de reactie op de vraag van Witteman of je geen concessie zou doen inzake het onderzoek naar Irak, als alle andere SP-wensen verder ingewilligd zouden worden bij coalitiebesprekingen. Ik weet niet exact meer wat jij daarop antwoordde, maar ik zou benadrukt hebben, dat je met het toegeven aan die eis (geen onderzoek in te stellen)de kern van de democratie, nl het recht van het parlement alles te onderzoeken, onderuit haalt. Met andere woorden, dat je dan de macht die je als parlementslid hebt, verkwanselt. Nog anders gezegd: dat je daarmee het parlement monddood maakt ofwel buiten spel zet en dat je daar nooit aan zou willen meewerken. Volgens mij is dat de essentie die steeds benadrukt moet worden, je mag als parlementslid niet instemmen met een afspraak die de macht van het parlement ondergraaft. Dit zou een regel in de grondwet moeten zijn naar mijn opvatting. Ik weet wel dat jij ook zoiets zei, Jan, maar naar mijn gevoel kon dat scherper.
  Voor de rest: niets dan lof.

  Reactie door simbro — vrijdag 25 april 2008 @ 19.40 uur

 10. Ik wil n.a.v. het bovenstaande nog een treffend voorbeeld noemen waar ik in m’n weblog op wees:

  Zie: Pauw en Witteman en de postbodes

  De heren Pauw en Witteman (m.n. de eerste) vind ik een stel tamelijk onuitstaanbare kwasten.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — vrijdag 25 april 2008 @ 19.46 uur

 11. @ 3 Bert Vandermolenslagmulders

  Wat een onzin; jouw analytisch vermogen laat zwaar te wensen over.

  Pauw en Wittemen spelen good cop bad cop en dat gaat ze aardig af. Pauw Hakt aggressief provocerend op de gast in en als deze zijn bloed kookt neemt Witteman het over met zorgzame innnemende geruststellende vragen.

  Zij passen dit concept redelijk consequent zonder aanziens des persoons toe. Dit concept haalt de gasten uit hun vooringenomen kunstmatige verdedigingshouding en leidt niet zeldzaam tot spontane onbezonnen reacties. Professioneel stukje werk.

  Wat opviel was de perfecte houding van Jm in dit alles. Met name opvallend omdat het al een behoorlijk tijdje geleden was dat JM zich authentiek sterk en foutloos presenteerde; aggressief op het juiste moment, assertief wanneer het moest, ethisch volmaakt consequent in evenwicht,
  beheerst hetgeen vertrouwen wekte en scherp aanvallend hetgeen ook vertrouwen wekte : perfect, ik had het zelf niet beter gekund.

  Het is dus precies andersom : Pauw en Witteman hebben al menigeen, juist willekeurig qua politieke kleur, door de mand doen vallen tijdens hun programma maar JM kwam juist door deze context als weergaloos triomfator en innemend spontane echte mens extra opvallend naar voren.
  Een beter reklamespotje kun je niet krijgen !.

  Count your blessings by staying objectif, Dear Bert

  Reactie door ACE — vrijdag 25 april 2008 @ 19.50 uur

 12. Ik kan sowieso al erg boos worden vanwege de hier al vele malen aangegeven volslagen doof- en blindheid van deze regering, alsmede heel veel Kamerleden, voor de noden van tal van “gewone” mensen:
  1) Uitkeringen- zeker die op een laag en bijstandsniveau- zijn qua koop”kracht” al jaren dalende, ik las onlangs dat de koopkracht daarvan in de laatste 20 jaar met ongeveer 20% is gekelderd. Er is niet alleen een ECHTE inflatie die veel groter is dan de 3,5 a 4% die nu voorzichtig wordt geopperd, kennelijk is ook het begrip minimum bestaansniveau flink geinflateerd…
  Dit wordt door de daarvoor verantwoordelijken verdomd goed geweten en je kunt hen dus gerust, zonder enig nadenken, van harteloosheid en eigenlijk onbeschaafde grofbesnaardheid beschuldigen, temeer daar ze de waarde van geld en bezittingen WEL zo goed kennen dat ze -ver buiten de gevarenzone- zichzelf VORSTELIJK bedelen…!
  2) Zij het in mindere mate, zien ook tal van hardwerkende mensen met een laag tot modaal inkomen jaar op jaar hun koopkracht dalen.
  3) Financieel fatsoen wordt in steeds sterkere mate afgestraft: door de gigantische tsunami van eigenlijk waardeloze dollars en ook door teveel bijgedrukte Euro’s worden nette spaarders gewoon bestolen, de rente is procenten lager dan de huidige inflatie…zij (en ook alle “gewone” werknemers) moeten bloeden voor de hebzucht van tal van goklustige “beleggers” die ook nog eens de banen van heel veel mensen met hun hebzucht op het spel zetten.
  4) En over “normen en waarden”, gecombineerd met politiek….juist Nederlanders, met hun christelijke achtergrond, weten maar al te goed dat dit al jaren louter lippendienst is (“God houdt immers Zijn mond wel”…!)

  En dan durven veel politici, daarin gretig gesteund door het journaille, de terechte SP-verontwaardiging hierover nog af te doen met “populisme”…i.p.v. de MOED te hebben in WERKELIJK debat te gaan.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 25 april 2008 @ 20.50 uur


 • In de media

 • Foto