1,5 miljoen bij vertrek…

1,5 miljoen

Tientallen demonstranten stonden vanmiddag aan de poort van Hotel Grand aan de Oudezijdsvoorburgwal in Amsterdam waar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Nuon plaatsvond.

De reden voor de demonstratie was de bonus van 1,5 miljoen euro die topman Van Halderen bij zijn vertrek opstrijkt. Omdat het kabinet weigert dit soort topgraaien aan te pakken en het liever over laat aan de aandeelhouders, besloot de SP dat het hoog tijd was de aandeelhouders zelf aan te spreken.

Topman van Halderen stond buiten de uitgenodigde aandeelhouders breed glimlachend op te wachten. Het lachen verging hem toen de Alex Mink, SP statenlid uit Gelderland hem het stripalbum “Suske en Wiske en de poenschepper” overhandigde. Scheidend topman Van Halderen verdween daarop dan ook snel naar binnen.

Een door de demonstranten meegetroonde eigen “aandeelhouder” kon daarop beginnen zijn zakken vol te scheppen met klinkende munt. De andere aandeelhouders die naar hun mening gevraagd werd over de gouden bonus reageerden meestal zuur. Niet bepaald een voorbode van actief en kritisch aandeelhouderschap waarvan het kabinet denkt dat ze de exorbitante zelfverrijking zal willen stoppen.

(Nieuwsbericht SP)

Zie ook: Aandeelhouders NUON moeten topsalarissen aanpakken

sp

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

dinsdag 22 april 2008 :: 22.20 uur

10 Comments

10 reacties

 1. Ach het is goed bedoeld , die kleine prikacties, maar de mensen die wakker moeten worden, de aandeelhouders en de bonusgraaiers,die bereik je er niet mee.

  En de mensen die het moeilijk hebben,die zijn murw.
  DIe lezen die berichtjes niet eens meer.Je kunt ook beter de buitenlucht ingaan en wat gezondheid opdoen om het opstandig hart te kalmeren.

  Ik zie het scenario al voor me.Met mooi weer probeert ieder er nog wat van te maken.dan is het al heel gauw tijd voor het reces en zoals gloria ook al zei, de gouden koets en de kwien en nog meer duisternis voor velen en weelde voor de elite.

  TENzij de senatoren eerste Kamer iets bereiken met hun 66 vragen over de Irak oorlog en krijgen we eindelijk de brief van Blair aan Balk te lezen en ontstaat er GROTE HEIBEL

  Dat miesj mannetje, hoe kon hij daar ooit mee weg komen.
  Toch weer dankzij die Tweede Kamer!

  Reactie door anne hilverda — woensdag 23 april 2008 @ 9.14 uur

 2. Ja ik weet waarom het nieuwe maandbedrag wat NUON mij rekent 50% hoger is dan het oude :(

  Reactie door koen — woensdag 23 april 2008 @ 9.41 uur

 3. Leuke ludieke actie. Bravo SP.
  Het kapitalisme is allang heel erg ziek. USA kijk eens hoe het daarmee gaat. Nee Fidel Castro duegt niet. Haha en zij dan?
  Na de val van de muur zou het allemaal goed komen. Wat kregen we daarna? Flitskapitalisme, de euro, de versnelde marktwerking, de gigantische kapitaalverliezen van AH en KPN, de gigantische verhogingen van ziektekosten, de huizenprijzen en nu de voedselprijzen. Allemaal “marktwerking”. En wie bepaalt wie er op de markt staat en wie bepaalt de voorwaarden? Banken, verzekeringsmaatschappijen certificaatverschaffende overheden. De handlangers van het groot kapitaal en hun aandeelhouders. Gewoon bezit en niet werken! Erfbelasting weer verlaagd. Jongetjes en meisjes uit de gegoede klasse hebben wanneer ze naar de kleuterschool gaan en alleen nog maar gespeeld hebben al meer bij elkaar gespaard als een doorsneewerknemer na 40 jaar werken.
  Prudon zei het al BEZIT IS DIEFSTAL VAN HET VOLK. Alleen het volk bestaat niet meer, beroofd van zijn ziel door kerk en kapitaal.
  Allemaal graaiers, grote en kleine want wie niet graait zal gegraaid worden. Amen. We worden belubberd, bebost, bebekallendigd en belazerd.
  Belast bezit!!

  Reactie door Lef — woensdag 23 april 2008 @ 10.01 uur

 4. Nederland, een land van onbegrensde mogelijkheden voor graaiers en zakkenvullers is opweg naar de totale verloedering onder aanvoering van een roversbende. Maar die hadden wij al in 1986 (zie prent).
  http://members.home.nl/h.hiensch/SP-04.jpg

  Deze prent komt uit een zakagenda van de ABVAKABO 1986, er zit een verhaal bij, ik zal dat verhaal eens op deze weblog zetten, dan zie je het verschil van toen met nu.
  Een graaiende overheid, die zelfs de decoraties van hun ereburgers moet terug hebben want die hebben veel geld gekost.
  Wat moet je met zo’n zootje onbenul.
  ‘De PvdA moet weer veilige haven zijn’ zei de kersverse fractievoorzitter Hamer.
  Voor wie zal die veilige haven zijn, niet voor de uitkeringsgerechtigden zo eenvoudig is het, zij zullen zichzelf bedoelen.
  Ik krijg hoe langer hoe meer zin in een politieke storm, maar dan geen storm in een glas water. Ik zal eens praten met de Germaanse Goden van onze voorouders.

  Reactie door olle Henk — woensdag 23 april 2008 @ 10.31 uur

 5. Begrijpelijke maar zinloze actie.
  Het lachen is hem niet vergaan,binnenkamers lachen ze zich kapot.
  Bos doet er geen flikker aan ,die verhoogt alleen de BTW trommelt een paar vriendjes op als Economen en die verklaren in de Media dat deze verhoging goed is voor de koopkracht.Daarbij van uitgaande dat het volk achterlijk is,zo actie moet in mijn ogen in het programma opgelicht komen.
  Bedrog en nog eens bedrog door CDA en PVDA waarbij je de PVDA wel schofterig mag noemen,als je kijkt hoe deze de kiezers in de maling heeft genomen.
  Ik maak me ongerust over mijn vrienden aan de waterkant (HRJ)al een tijd niets gelezen.Ik neem aan dat het toch niet steeds hoog water is.

  Reactie door De Hakker — woensdag 23 april 2008 @ 10.42 uur

 6. het is schandalig, dat zo’n topman anderhalf miljoen extra krijgt na vertrek. dat geld had beter besteed kunnen worden. dat het kabinet dit toelaat en hun verantwoordelijkheid afschuift naar de aandeelhouders. dat slaat alles. het lijkt wel, of dit kabinet geen verantwoordelijkheden meer durft te nemen.als ze zo met het belastinggeld om gaan, dan kan dit kabinet beter vandaag nog vertrekken. het is vrij gemakkelijk om je verantwoordelijkheden af te schuiven naar een ander. dit kabinet moet er gewoon voor zorgen, dat die topambtenaren geen gouden handdrukken meer kunnen krijgen.het feit, dat Wouter Bos er niets aan wil doen, zegt al een hoop over zijn beleid.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — woensdag 23 april 2008 @ 11.51 uur

 7. Hoezo zinloos? Ze halen het i.i.g. niet meer n hun hoofd buitenskamers te lachen…

  Maar i.d.d. regentenpolitiek is nooit weggeweest, CDA blijft een boevenbende en de PVDA is niet eens een partij. Geduld, de SP zal in de toekomst echt opgenomen moeten worden in de regering, asl de stijgende lijn aanhoudt…Jammer alleen wel dat je retrospectief de gedane zaken niet kunt keren.

  Reactie door Erik — woensdag 23 april 2008 @ 11.59 uur

 8. Onbegrijpelijk dat deze mannetjes dit zonder schaamte gevoel kunnen doen. Echter lig ik er niet meer wakker van. Er zal nooit iets veranderen aan dit gedrag, wat tot grote sociale en maatschappelijke onrust zal zorgen. Uiteindelijk zullen mensen het niet meer pikken dat geld wat door hen wordt opgebracht zo wordt uitgegeven. Een laag van de mensheid is gewoon ziek. Graaiziek dus…

  Reactie door Burger 0 — woensdag 23 april 2008 @ 12.47 uur

 9. Ik vind het genant worden om telkens weer dit soort gelegaliseerde diefstal aan de kaak te moeten stellen: bijv. ook hier,
  http://www.janmarijnissen.nl/2008/04/19/marktwerking-het-ov-is-er-niet-beter-van-geworden/#comment-416168

  Uit mijn jeugd: toen had ik op de middelbare school een aantal jaren een klasgenoot wiens vader directeur was van het zogeheten gas- en lichtbedrijf, toen nog P.N.E.M. geheten.
  Dat gezin woonde in een verhoudingsgewijs bescheiden woning en voor zover ik weet werd ook nog studietoelage voor de vele studerende kinderen ontvangen:
  Let wel, die was toen nog INKOMENSAFHANKELIJK…en je kreeg hem dus niet als je volgens de geldende normen een te hoog inkomen had….
  Ik wil daarmee aangegeven dat een “topman” destijds (die overigens toen zo onbescheiden nog niet heette!) een waarlijk passende vergoeding kreeg die ook in een redelijke verhouding stond met de salarissen van het lagere personeel.

  Alle mooie en in wezen hebzuchtige argumenten die dergelijke loterijhoofdprijssalarissen (en elk jaar weer en hoger!) moeten vergoelijken, kunnen nooit –zeker niet in moreel en ethisch opzicht- een verklaring of verdediging verschaffen waarom dat zo zou moeten of “normaal” zou zijn:
  Zeker als dergelijke gigavergoedingen van GEMEENSCHAPSGELD, uw en mijn –zeer hoge!!- energierekening moeten worden bekostigd.

  En dan nog dit: nog niet zo lang geleden waren dergelijke energiebedrijven, zoals het HOORT, in handen van de overheid….en dus in feite van ons, GEMEENSCHAPPELIJK BEZIT…
  …”Ineens” zijn ze dan in handen van een blijkbaar en gebleken stelletje graaiers die niet alleen zichzelf –met als vals argument, alweer, “marktwerking” en “marktconformiteit”- goed trakteren, maar ook nog allerlei ongewisse avonturen uithalen op tal van min of meer verafgelegen markten, waar ze, met datzelfde markwerkingssmoesje en met verwijzing naar concurrentie, het consumenten in tal van andere landen zuur maken. (“leve”de globalisering…)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 23 april 2008 @ 12.49 uur

 10. Alles en iedereen moet onder een CAO vallen.
  Zo blijft alles inzichtelijk ,en voorkomt men dit soort praktijken.
  Directeur maximaal 10 x de laagste salarisschaal.Bonussen maximaal 10x de bounus die het personeel krijgt.
  Dus als de directeur € 500.000,- wil verdienen, moet de koffiejuffrouw € 50.000,- verdienen.

  Reactie door taardje — woensdag 23 april 2008 @ 13.20 uur