Peilingen en media

Peilingen zijn steekproeven. Om die representatief te laten zijn moet er aan behoorlijk wat voorwaarden worden voldaan. Simpel voorbeeld, een peiling enkel en alleen op internet, zal nooit die bevolkingsgroepen meenemen die geen internet hebben, of er nauwelijks mee bezig zijn.

Ook moeten de juiste – niet suggestieve vragen – gesteld worden om ervoor te zorgen dat mensen niet antwoorden wat de onderzoeker wil (of niet wil). Goede peilingen houden is een vak apart.

quiz.jpg

Ik verbaas me dan ook als het ANP een bericht schrijft over een door dagblad Sp!ts overgenomen internetpeiling van de website MSN. Waar Sp!ts nog een slag om de arm houdt, besluit ANP de resultaten van het vrij toegankelijke en absoluut niet representatieve ‘quizje van MSN’ op heel Nederland van toepassing te verklaren.

‘Terugtrekken uit Uruzgan bij 25 doden’

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse militairen zich uit Afghanistan terug moeten trekken als er meer dan 25 soldaten zijn gesneuveld. Dat blijkt uit een peiling op MSN.nl waarover dagblad Sp!ts maandag bericht.

Iets meer dan 25 procent vindt het aantal gesneuvelde soldaten niet relevant voor de voortzetting van de ISAF-missie. De missie heeft tot nu toe zestien Nederlandse militairen het leven gekost. Afgelopen vrijdag kwamen twee soldaten om toen hun jeep op een bermbom reed.

Uit een peiling die Maurice de Hond vlak na de aanslag hield, bleek al dat de steun voor de ISAF-missie is gedaald. Voor het eerst sinds het verblijf van Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan zijn er meer mensen tegen (49 procent) dan vóór de missie (46 procent).

Er is niets mis met een peiling. Het kan in veel gevallen behulpzaam zijn. Maar er moet verantwoorde mee worden omgegaan, door de onderzoeker zelf, maar ook door de degene die erover bericht. Want, als die berichtgever ANP heet, een betrouwbaar instituut waar andere kranten weer hun nieuws aan ontlenen, kan kulnieuws zo overal opduiken. Te zien bij Google News.

zestig.jpg

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

maandag 21 april 2008 :: 15.48 uur

Reacties uitgeschakeld