Toekomst voor mosselsector

Gisteren heeft de Kamer unaniem ingestemd met een voorstel van SP-Kamerlid Hugo Polderman om de mosselvisserij te verduurzamen. Op die manier hoopt Polderman dat deze sector, die ernstig onder druk staat, toekomstige uitspraken van de Raad van State kan overleven.

Polderman: “De mosselvissers leven continu in onzekerheid of hun activiteiten nog wel geoorloofd zijn in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee. Hun vergunning om te vissen is in ieder geval voor dit voorjaar ingetrokken. Het is belangrijk om de schadelijke effecten van de mosselvisserij te beperken. Daarvoor zijn duurzame alternatieven voorhanden als mosselvangstinstallaties, hangcultures en kweek aan wal, maar die komen momenteel amper van de grond.”

De Tweede Kamer heeft op voorstel van Polderman de minister opgedragen een duidelijk plan op te stellen en einddoelen te maken voor duurzame alternatieven. Polderman hoopt dat de mosselvissers dan de toekomst weer met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Een andere aangenomen voorstel – van de SGP, SP en de ChristenUnie – roept de regering op tot compensatie van de mosselvissers die hard getroffen zijn door het intrekken van hun vergunningen. Polderman: “De mosselvissers zijn onlosmakelijk verbonden met onze Nederlandse cultuur. Ik ben dan ook blij met de steun van de Kamer om de problemen niet alleen op het bordje van de vissers te leggen.”

(Nieuwsbericht SP)

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 16 april 2008 :: 11.19 uur

8 Comments

8 reacties

 1. Dan eten we maar een paar jaar geen mosselen.
  Dat de zaak naar de knoppen is dat heeft de visserij aan zich zelf te danken met hun roof tochten
  Waarom zo ophef over deze vrij kleinen groep.
  En waarom moet deze beroeps groep gesteund worden door de overheid dat doen we met ander bedrijfs takken toch ook niet.
  En waarom compensatie ieder die werkloos raakt komt toch gewoon in de WW.
  Als ik naar het rijtje kijk CU,SGP dan sluit de SP zich aan heb ik de indruk bij andere sentimenten.
  Ik zie in plaatsen fabrieken gesloten worden die al jaren onderdeel zijn van de cultuur in die plaatsen waar bleef toen de compensatie van de overheid.
  Verduurzamen van de mosselen is respect hebben voor de natuur en je niet laten meeslepen door een grenzeloze inhaligheid en daarna lopen te huilen.

  Reactie door De Hakker — woensdag 16 april 2008 @ 11.41 uur

 2. Duurzaamheid, eindelijk. Zal het ook echt duurzaam zijn?
  We zitten midden in de globalisering. Ergens maar goed ook want ons eigen land is inmiddels verziekt, zowel sociaal als ecologisch. Dat komt door het graaierige kapitalisme dat alleen economie in het vaandel heeft. Dat de mensen en het milieu kapot gaan maakt onze elite niets uit. Zij zitten wel aan de Riviera of elders vanaf hun zwembad of jacht telefoontjes te plegen en aandelen te verhandelen. Deze mensen zitten achter de knoppen, maar voelen zelf niet wat ze ons aan doen. TERUGKOPPELING. WAT GIJ NIET WILT DAT U GESCHIEDT DOET DAT OOK EEN ANDER NIET. Verder zitten we hier met teveel mensen, zeker 4 x zoveel als 150 jaar geleden toen er ecologisch gezien en evenwicht was. Gaat heen en vermenigvuldigd u (doe er maar weer meer bijslag bij)
  Polderman je kent me nog wel van het fijnstof. Het lijkt me van groot belang om het CDA nu eindelijk eens ter verantwoording te roepen voor de roekeloze wijze waarmee ze ons natuurlijk erfgoed erdoor heenjassen en heengejast hebben. Schijnheilig volk dat de rotzooi onder het tapijt schuift. SP ga hier eens goed naar kijken:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3801467/_Vitamine_weg_uit_groenten__.html?p=14,2

  Durven jullie dat?

  Reactie door Lef — woensdag 16 april 2008 @ 11.58 uur

 3. @ De Hakker & Lef

  ach dit is nog maar het begin,straks met dat EU verdrag word dat allemaal nog veel erger,en zijn mosselen ook weer onderhevig aan regels die men daar op gaat stellen.
  alle wetten en regels worden nu toch al in lijn met de EU gebracht.
  dus ik denk dat al die regels,wetten,afspraken die nu gemaakt worden,straks voor een heel groot deel gewijzigd zullen worden in Brussel.
  als dat niet tegenhehouden word, is al het werk van nu voor niets geweest en zeg dan maar dag tegen de mosselvisserij.
  in Brussel [Belgie] houd men toch meer van oesters…

  Reactie door iew — woensdag 16 april 2008 @ 13.23 uur

 4. Jan, ga eens een keer bootvissen op de Waddenzee en verbaas je over de afwezigheid van vis, vroeger een rijkelijk te vangen diersoort daar. En echt, de olie- en gasboringen zijn daar niet schuldig aan.

  Reactie door Johan — woensdag 16 april 2008 @ 13.30 uur

 5. LEVEND KOKEN IS DIERENMARTELING
  Mensen zijn een diersoort die vindt dat ze veel belangrijker zijn dan andere diersoorten. Ook hebben mensen het vreemde idee dat je dieren mag martelen, als ze geen geluid kunnen maken. Zoals bij sportvissen. Mosselen worden levend gekookt. Als je een beetje wilt weten hoe dat voelt, vul dan een bad met kokend water en stap er in.

  Hier lees je nog iemand die zich zorgen maakt over dierenleed van vissen, palingen garnalen, mosselen en krabbben: (Nederlandstalig)

  http://www.nhd.nl/article2227290.ece

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 16 april 2008 @ 15.01 uur

 6. Ik heb nog nooit een mossel gegeten en zal dat ook nooit doen – en ik wist niet eens dat ze levend gekookt worden! Hoe haal je zoiets in je hoofd…..
  Maar inderdaad, in naam van de heilige economie is alles geoorloofd blijkbaar.

  Reactie door Marjolein — woensdag 16 april 2008 @ 16.39 uur

 7. Er lopen al een paar projecten, hangcultuur,binnendijkse kweek,etc.
  Zelfs import van iers mosselzaad,welke ook geprobeerd werd te verbieden.

  En ja mosselen kun je koken,bakken en ook rauw opeten, en het staat sinds mensen heugenis op ons menu.

  Gae mah kieke in Yese

  Reactie door taardje — woensdag 16 april 2008 @ 18.03 uur

 8. Tuurlijk moet deze sector blijven bestaan. Dit kan ook makkelijk via kwekerijen etc.Mocht deze visserij verboden worden heeft dat niet enkel invloed op de vissers maar ook op de horeca. En dat ze levend gekookt worden…ja, dat zal dan wel zijn, maar een stukkie vlees heeft ook geleefd voor het een pen in het hoofd krijgt. Misschien hebben wortels ook gevoel…

  Reactie door johan kivits — woensdag 16 april 2008 @ 22.55 uur