Dan maken we hem zelf wel

Omdat het kabinet blijft weigeren een klokkenluidersfonds in te stellen, komt SP-Kamerlid Ronald van Raak zelf met een initiatiefwet ter ondersteuning van werknemers die misstanden bij bedrijven of de overheid aankaarten. Die wet is volgens Van Raak hard nodig nu ook uit een onderzoek van de regering is gebleken dat de bestaande regelingen voor klokkenluiders niet werken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 16 april 2008 :: 17.21 uur

8 Comments

8 reacties

 1. aha daar gaat het geld heen ;-) elzevier!
  maar eeuu even wat anders volgens,,wat ik gehoordt heb,dus sssst,verduistert elzevier belastinggeld,,dus belastingsdienst effe kontroleren!

  Reactie door ad — woensdag 16 april 2008 @ 18.32 uur

 2. GOEDKOPE MAATREGELEN TEGEN FRAUDE IN ORGANISATIES
  Het kabinet is helaas niet bereid om voldoende geld te besteden aan klokkenluiders, hoewel die investering zichzelf vele malen zal terugverdienen. Bovendien kan die steun aan klokkenluiders worden gefinancierd door de boetes op fraude en corruptie in organisaties sterk te verhogen.

  Maar er zijn er ook goedkope maatregelen om klokkenluiders te ondersteunen:
  - Een veel sterkere juridische bescherming van klokkenluiders.
  - Een overzichtelijke website met zeer uitgebreide en deskundige voorlichting voor klokkenluiders via teksten, webforums en video’s. Daar kan ook voorlichting worden gegeven aan organisaties over het voorkomen, herkennen en terugdringen van interne fraude en over het herkennen van integriteitsrisico’s bij personeelsselectie. Ook de SP kan zo’n website opzetten en daarmee nog meer inhoud geven aan haar betrouwbare karakter.
  - Het afschaffen van commerciële reclame. Want daarmee wordt impliciet de norm aangegeven dat het goed is om te liegen uit eigenbelang en dat materiële status bepalend is voor het respect dat mensen ‘verdienen’.
  - Beperking van de verheerlijking van corruptie, fraude, chantage en egoïsme in amusementsprogramma’s op tv.

  WEBSITES INTEGRITEIT
  Hieronder een lijst met Nederlandse websites over alle aspecten van integriteit:
  http://www.integriteit.startpagina.nl

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 16 april 2008 @ 19.00 uur

 3. Wel; de sp zou een daad nu kunnen stellen door als partij ZELF een fonds of stichting op te richten! Waarom passief aan de zijlijn toekijken hoe de ene na de andere klokkenluider het leven zuur wordt gemaakt? Wellicht zal de politiek later wel bijspringen omdat het de SP wel veel extra stemmen op gaat leveren.

  Het is tijd voor de revolutie

  Reactie door ReneR — woensdag 16 april 2008 @ 20.26 uur

 4. Fijn deze goede bedoelingen, maar sorry ik vrees dat het allemaal niets wordt.
  Wanneer een compleet bureaucratisch apparaat over je heen walst en je bent onschuldig en je weet een hoop foute dingen van die organisatie (ministerie, provincie, gemeente) dan wordt je afgeserveerd,stokken worden gevonden en je eindigt in het beste geval in een bijstandsuitkering. Niemand wil je nog in dienst nemen ook al ben je nog zo goed, want opeens blijkt na een sollcitatiegesprek dat er van hogerhand geen belangstelling is terwijl de personen met wie je zou gaan werken wel akkord gaan. Antwoord: gewoon te klein netwerk of zo. Hahaha. Je behoort niet tot the old boys network. Dat is het gewoon. Klokkenluider is een melaatse.
  Slaap lekker verder enneh je zult steeds minder klokken horen luiden hoor. Mensen (mensen??) kiezen eieren voor hun geld. Dank CDA, PVDA, CU, VVD etc.

  Reactie door Lef — woensdag 16 april 2008 @ 21.24 uur

 5. @3 ReneR,

  Goed idee. Dit zou altijd onderzocht kunnen worden. Een mooie aanvulling zou ook adviezen kunnen zijn. Een hulpdienst voor klokkenluiders zeg maar.

  Reactie door Evert Tigchelaar jr — woensdag 16 april 2008 @ 21.27 uur

 6. Ik denk dat de meeste Politieke partijen geen klokkenluiders willen.
  Er zit nog al wat coruptie onder deze beroeps tak.
  Elke dag wordt dat weer bevestigd door vriendjes politiek en mats werk.
  Als ik lees wat er op dit moment in Nijmegen. gebeurt dan is dat ongelooflijk.
  De kamer die een motie aanneemt om elke cent bij mensen die leven van de sociale uitkering en die te teveel ontvangen hebben terug te halen,waarbij kosten ver boven de baten uit mogen stijgen ,is het schandalig dat in die kamer een minister zit die inwoners van Nijmegen op laat draaien voor 65000 Euro (belasting) wegens privé gebruik van de auto.
  Klokkenluider tegen corruptie in dit land een lachertje de zwendel viert hoogtij.
  Van de Monarchie(vlieg kosten) tot de wethouder en raadsleden toe.
  68% van de bevolking denkt dat de regering liegt,als daar nog niet de klokken gaan luiden dan weet ik het ook niet meer.

  Reactie door De Hakker — woensdag 16 april 2008 @ 21.30 uur

 7. @6 De Hakker

  helemaal mee eens,maar het is roepen in de woestijn.
  maar ik roep even met u mee,en probeer even een klok te luiden.

  alleenstaande ouders die voordat de “kindertoeslag” werd geintroduceerd,in de bijstand zaten,werden door gemeentes verplicht om een VT [Voorlopige terruggaaf] aan te vragen.
  Deze werd dan door de gemeente ingehouden.[dit mag wettelijk]
  maar… daar zat voorheen ook de kinderkorting in verwerkt,en die mag men en mocht men wettelijk gezien NIET inhouden!

  dus deze mensen hebben nog wat centjes te goed!
  Bim Bam !

  een klokkenluidersfonds binnen een ons kent ons, ouwe jongens krentebrood netwerk zal volgens mij nooit gaan werken als de klokkenluider niet verzekerd is van een inkomen en voldoende steun.

  waarom heeft anders datgene waarover ik net een klok heb geluid,dan zo lang door kunnen gaan?!

  Reactie door iew — woensdag 16 april 2008 @ 22.08 uur

 8. Beste SP, wees dan ook weer eens de klokkenluider die je was….iedere motie glijdt langs het kabinet, iedere vraag wordt niet of nauwelijks behandeld. Het lijkt wel of de gehele 2de kamer niets meer kan! Er zijn al meer kansen geweest om het kabinet te laten kruipen…Maar blijkbaar is dit kabinet, met stuntelende, bemoeizuchtige ministers, toch in staat alles er door te drukken. Een klokkenluidersfonds? Prima, maar stel dan ook de wandaden van dit kabinet in ieder tv-programma aan de kaak!

  Reactie door johan kivits — woensdag 16 april 2008 @ 23.06 uur