Kleinschalige zorg voor ouderen

zaterdag 12 april 2008 :: 22.49 uur

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

De SP pleit al lange tijd voor kleinschalige, intieme zorg voor ouderen. Een tijdje terug was ik bij een instelling in Soest, waar dat heel mooi was uitgewerkt. De mensen van het nieuwe project ‘De Orangerie’ in Boxmeer nodigden me uit om eens te komen kijken hoe zij de de opvang hebben georganiseerd.

Samen met oud-wethouder van Boxmeer en huidig Tweede Kamerlid Emile Roemer, ging ik vrijdag een kijkje nemen bij een prachtig voorbeeld van hoe een beschaafd land met zijn ouderen hoort om te gaan. ‘De Orangerie’ is een plek waar dementerende ouderen met z’n zessen als in een gezin leven. Er is een mooi ingerichte woonkamer, een eetkamer, aan het gangetje is er voor iedereen een ruime, eigen kamer, en een mooie keuken. Inderdaad, een keuken, de mensen koken er namelijk zelf. Voor zover dat (nog) gaat natuurlijk. Er zijn steeds twee begeleiders aanwezig om alles in goede banen te leiden. De bewoners, de begeleiders en de familieleden zijn blij met deze nieuwe aanpak.

En ook hier blijkt, het hoeft niets meer te kosten, als de wil om te veranderen er maar is. Kortom, opvang zoals het hoort, met oog voor de menselijke maat. Ik heb warme herinneringen overgehouden aan de bijzondere inwoners van ‘De Orangerie’.

Aansluitend had de SP-afdeling van Boxmeer een vragenmiddag georganiseerd. Je kunt een impressie van het bezoek hierboven bekijken.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

37 Comments

37 reacties

 1. En al zou het duurder zijn, Jan, dan nog moet niemand zeuren!
  Aan de zorg voor de oudsten en de jongsten kunnen we aflezen inhoeverre de samenleving heeft geroken aan innerlijke beschaving die gepaard gaat met empathie.
  Ik kom veel in grote zorginstellingen om mensen te verlossen uit hun gevangen staat.
  Kilometerslange gangen met dichte deuren, waarachter mensen zijn opgeborgen die niet meer weten hoe buitenlucht ruikt. Niet meer weten van de zon die hun leven weer even opfleurt.
  Bedreigende stilte stormt je tegemoet van mensen die verzwakt en gebroken heel gedwee wachten om er nog bij te mogen horen.
  Hier zien we het barbaarse effect van een regering die successievelijk mensen opport voor de economie, waar de jongsten en de oudsten zijn afgevoerd om de handen vrij te hebben aan eigen zelfzuchtig doel.
  Op z’n MINST is het dan een MUST om de oudsten te voorzien van kleinschalige zorg waar oog, oor en aandacht is voor persoonlijke noden!
  DAT zou je toch CHRISTELIJK mogen noemen!

  Reactie door Gloria — zondag 13 april 2008 @ 13.58 uur

 2. BETREK BEWONERS EN FAMILIE BIJ ZORGTAKEN
  Motiveer bewoners van verzorgingshuizen intensief tot het verlenen van kleine zorgtaken en sociale steun. Dat ondersteunt ook hun eigen lichamelijke, emotionele, verstandelijke en sociale situatie.

  In kleinschalige verzorgingshuizen kan deze bewonersparticipatie veel beter worden georganiseeerd dan in grote. Dergelijke bewonersparticipatie compenseert ook voor de meerkosten van schaalverkleining.

  Bij de coördinatie van deze bewonersparticipatie kan een uiterst gebruiksvriendelijke gratis beeldtelefoon een belangrijke rol spelen. Daarmee kunnen bewoners ook via video’s worden voorgelicht over zorgtaken en gezond leven. En zo’n beeldtelefoon kan eenzaamheid verminderen.

  Motiveer en informeer familieleden van bewoners via internetvideo’s tot onbetaald meewerken aan zorgtaken in het verzorgingshuis. Kleinschalige verzorgingshuizen kunnen zo bijdragen aan sociale cohesie op buurtniveau, vooral als alle bewoners van het verzorgingshuis hebben gewoond in dezelfde buurt.

  VIDEO
  De onderstaande Amerikaanse video gaat over communicatie in ouderenzorg. Het zijn praktische adviezen over onafhankelijkheid en levensbeslissingen.
  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=13145

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 13 april 2008 @ 15.26 uur

 3. Er is een oud Hollands gezegde een goed voorbeeld doet goed volgen. Zou dat nog opgaan?

  Reactie door olle Henk — zondag 13 april 2008 @ 17.25 uur

 4. kleinschalige units voor onze slachtoffers van het ouder worden is bij deze regering een utopie.
  Het is duidelijk dat,als er kleinschalige verzorgingshuizen komen er meer vrouwen/mannen ,die in de omgeving van zo’n huis wonen ,er graag zouden willen werken.
  Maar het spul in het torentje dat over dergelijke zaken zou
  moeten beslissen zijn niet van deze wereld.
  T o t d a t er een vader of moeder moet van tuig zelf moet worden opgeborgen
  in zo’n uit de kluiten gewassen
  “verzorgingshuis”, dan gaat het kwartje bij die etterbakken vallen…..en dan zal het ineens urgent zijn.
  Eigenlijk zou het hele zooitje dat zich de regering van dit land durft noemen een paar
  maanden in zo’n entrepot voor ouderen moeten worden opgeborgen.Die mafkezen weten
  echt niet waar zij mee bezig zijn behalve imagebuilding voor een functie nadat dit
  verrotte kabinet is opgeblazen…neem van ons aan dat komt sneller dan zij denken.
  SP GO FOR IT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Henk c.s. — zondag 13 april 2008 @ 18.40 uur

 5. Een schitterend voorbeeld hoe het anders kan.
  Geen dure overhead kosten van zorgmanagers die met dikke mercedessen een groot deel van het beschikbare budget op souperen.
  Het geld wat vrijkomt kan besteed worden aan vakbekwaam personeel en de beste medische voorzieningen.
  Ik hoop dat er meer volgen.

  Reactie door che — zondag 13 april 2008 @ 21.30 uur

 6. Gloria @1
  citaat “kilometers lange gangen met dichte deuren waarachter mensen zijn opgeborgen die niet meer weten hoe buitenlucht ruikt”einde citaat.
  Gloria, het geteisem in het torentje zou
  s’morgens eens vijf minuten in zo’n lange gang moeten gaan staan, s’morgens wordt het natte vuile beddengoed opgehaald en in containers op de gang gezet,in afwachting om naar de wasserij gebracht te worden,Gloria veel mensen weten niet in wat voor stinkende bedompte penetrante lucht er door verzorgsters/verzorgers gewerkt moet worden.
  Nou moeten wij eerlijk zeggen dat veel
  ouwetjes niet eens meer weten dat er nog een buitenlucht bestaat.
  Gloria weet je wat de meest gebezigde uitdrukking is in de verpleeghuizen als je
  aan het slachtoffer van het ouder worden vraagt hoe het met hem/haar gaat; “voor mij hoeft het niet meer”!!!!!!
  Tragisch! Gloria wat een regering,wat een land,wat een democratie.
  Wij kunnen er niets meer aan doen maar er moeten toch stevige sterke kerels/vrouwen rondlopen die wel actie kunnen ondernemen
  tegen de kwazie christelijke figuren in de kaasstolp die men het binnenhof noemt die aan de touwtjes trekken.
  Prettige voortzetting van deze avond en veel geluk.

  Reactie door Joop1 — zondag 13 april 2008 @ 21.42 uur

 7. Is het jullie opgevallen dat het CDA de woorden “Menselijke Maat’ ook ineens gebruikt?
  En zo zijn er meer voorbeelden van dat de prachtige ladingdekkende (Obama achtige) oneliners van de SP door anderen worden gebruikt (misbruikt?) zonder bronvermelding te noemen.

  Reactie door Joop Schouten — maandag 14 april 2008 @ 9.55 uur

 8. Ik ben het met Gloria eens. Zorg is geen massa lopende band fabriek kost wat kost. Een “beschaafde” samenleving moet niet zijn kwetsbare burgers als machineonderdelen behandelen.

  Maar of Nederland beschaafd is, is een andere verhaal. Hoezo bezield? Nederland is al lang zijn ziel kwijt.

  Reactie door khosrow — maandag 14 april 2008 @ 10.13 uur

 9. Maar heel wat lui,stoppen hun ouwetjes voor hun eigen gemak, toch maar in zo’n naar “verzorgingshuis”.

  En daar worden zij door broers, zussen en de rest van hun familie, na verloop van tijd gewoon vergeten. Ook al komen die soms wel een uurtje langs.

  Wie niks meer kan produceren om anderen rijk door te maken, die kost veel geld. En zo iemand kan maar het beste zo vlug mogelijk dood gaan.

  En dat overkomt dan ook de oude onbekwame mensen, in huizen die er wel voor lijken te zijn ingericht om dat te kunnen bewerkstelligen.

  En in geval zij iets bezaten dat persoonlijke of economische waarde had:
  Het eerste is weeggegooid of verkocht en het andere al binnengepikt, nog voor de oudjes zijn overleden. Vaak met de wet in de hand.

  Voor hun doodskist en wat die mensen nog achterlaten. moet ook nog eens belasting worden betaald. Want mijnheer Balkenende en zijn vriendjes, die weten wel hoe zij dat, vermeend legaal, allemaal kunnen jatten.

  Gelukkig is het nog niet zo ver met

  Haras.

  Reactie door Haras — maandag 14 april 2008 @ 10.13 uur

 10. Ik weet het goed gemaakt. Het ledig staande paleis soestdijk op prachtig landgoed wordt als VOORBEELD VAN KLEINSCHALIGE ZORG OP MAAT ingericht.Er komt een klein voorlichtingscentrum bij waar wethouders van kleine en grote gemeenten hun licht op kunnen steken en dan in samenwerking met de zorgverzekeraars, die het allemaal zo goed met ons voor hebben over het hele land kleinschalige projecten gaan opzetten. Sowieso kan dat heel goed in kleine dorpen waar mensen soms al 80 jaar wonen.

  Ook zou dit kabinet bevorderen dat mensen langer thuis kunnen blijven; dus moet de bezuiniging in de ambulante zorg worden hersteld , veel meer mensen moeten worden aangenomen. Voor een redelijk salaris.

  Ga de grote bedrijven maar aanpakken en haal de militairen uit Uruzgan want dat is nu echt zand naar de woestijn brengen!

  Reactie door anne hilverda — maandag 14 april 2008 @ 12.31 uur

 11. @7. dat is gewoon papegaaiengedrag.ze praten de SP na. de SP is al langer bezig met alles menselijker te maken, wat het cda aan het afbreken is. zouden ze dan toch inzien, dat het cda verkeerd bezig is? het is goed, dat het bejaardenhuis, waar Jan is geweest, kleinschaliger is. dan is alles te overzien, wat in die grote kolossale bejaardenhuizen ontbreekt. er zouden meer van die kleinschalige projecten moeten komen. hopelijk gaat het cda daar aan meewerken en gaan ze eindelijk inzien, dat hun beleid verkeerd is. ze zouden meer, veel meer naar de SP moeten luisteren.

  Reactie door Maayke Jong- Doppen — maandag 14 april 2008 @ 13.03 uur

 12. @1 Gloria,

  Wat ben jij toch een ontzettend goed en vooral socialistisch mens, je lijkt zowaar jezus wel.
  Heb alleen wel een opmerking, je reacties zijn nogal tegenstrijdig na het één en ander te hebben nagelezen.
  Met bijbelteksten smijten redt je onze samenleving niet, ga daadwerkelijk eens naar een bijéénkomt of demonstratie om iets te bereiken, alleen maar achter een PC zitten om de spreuken uit de bijbel te lozen en peukies paffen daar komen we niet veel verder mee!

  Reactie door Anja (B) — maandag 14 april 2008 @ 14.13 uur

 13. als de wil om te veranderen er maar is.
  Maar die wil is er niet vanuit de zittende kliek. Zorg mag alleen betaalbaar zijn voor de welgestelde. Ik wist het wel, maar had er niet echt bij stil gestaan, maar momenteel ervaren wij de ingrepen in de zorg. Mijn vrouw krijgt revalidatie, en ik moest voor een echo en een MRI naar het ziekenhuis. Eigen risico 150 x 2 = 300 euro ophoesten. En dat van een een WAO op bijstandsniveau.. Het is dus gewoon niet te doen, en dat is erg triest. Het lijkt op deze manier echt op een ontwikkelings land.

  Reactie door Burger 0 — maandag 14 april 2008 @ 15.45 uur

 14. @9 Haras
  Zelfs dan houdt het niet op,
  Normaal betaal je 300euro voor 2 m2 bouwgrond.
  Maar als je er je kist in legt moeten er ineens grafrechten betaald worden A 800 euro plus bijkomende onderhoudskosten.Je eigendom wordt het nooit
  Ook een nieuwe melkoe die die voor de laagste inkomens niet te betalen is.
  En flink wat geld in de gemeentekas brengt.

  Reactie door che — maandag 14 april 2008 @ 18.06 uur

 15. In het schoften-denken zit het : ze gaan ervanuit dat deeze mensen niet in opstand komen ; en natuurlijk komen zij het ook niet ; omdat zij van een generatie stammen , waarin dit niet normaal was ; DUS het is aan ons , om de schoften die zich zitten te verrijken aan BONUSSEN , die erop neer komen dat er WINST gemaakt moet worden , waarvan zij een groot aantal procenten als BONUS krijgen : Dat mechaniek van WINST maken moet gesaborteerd worden !En ga niet lullen over de Christelijk-gehalte van dit kabinet : hun enige GOD is geld .

  Reactie door Fred — maandag 14 april 2008 @ 18.25 uur

 16. @12 Anja (B)
  Beste dame,waar haalt u nou de arrogantie vandaan om Gloria de maat te nemen,wij hier
  hebben nog nimmer kunnen ontdekken dat u met gezond,overdacht,commentaar een toegevoegde waarde aan het blog geeft.wat mevrouw Gloria schrijft is zuivere realiteit.Het is waar dat de bijna,of geheel,afgedankte ouwetjes,wij noemen hen
  slachtoffers van het ouder worden wel worden behandeld maar niet GOED worden behandeld.Er zijn ouwetjes die s’morgens als zij gewekt worden al direct een glimlach op hun gezicht toveren omdat zij weten dat ze NIETS TE VERTELLEN HEBBEN en volledig afhankelijk zijn van de situatie. zij WORDEN wakker gemaakt terwijl zij zich het best voelen in hun bed,zij MOETEN eruit,zij MOETEN naar de z.g.huiskamer om te “ontbijten”,zij WORDEN daarna in een stoel of rolstoel gezet en MOETEN dan gaan ZITTEN. hebt u mevrouw Anja(B) wel eens de hele dag in een gewone of rolstoel zitten slapen? De ouwetjes worden echt door de verzorging netjes aangekleed,haartjes gekamt en beschaafd in de stoel gezet mmmmaaaarrrr mevrouw Anja(B) na een kwartiertje valt het hoofdje opzij,de dametjes schuiven onderuit en zitten dan en public met een opgeschoven rok in hun jaeger onderbroek terwijl er vreemde mensen langs komen,de ouwetjes voelen zich net alsof passanten de manege komen bezichtigen,u kent dat wel van het circus.
  Mevrouw Anja (B) wij hebben gemerkt dat er op de SP site meer mensen zijn die graag mee willen draaien in de discussie en van toeten noch blazen weten.
  U zou zich moeten schamen echter wij zijn voor het vrije woord dus u doet U best maar.
  Afsluiten mevrouw Anja (B) over de mensen in de verzorging geen kwaad woord,zij zijn ONMISBAAR,a propos u zoudt zich kunnen melden als vrijwilliger…toch????
  Als u opgeeft waar u woont krijgt u van ons wel een paar adressen.
  Het gaat er niet om dat u schrijft,het gaat erom wat u schrijft. THINK!!!!!!!

  Reactie door Henk c.s. — maandag 14 april 2008 @ 18.45 uur

 17. Onze huidige regeerders, die zie ik als maffiaknechtjes, in dienst van de handel, dank zij wie onze aarde wordt vernield.

  De mensen worden door hun bedrogen en verleid en vaak ziek gemaakt.

  En omdat het, veelal oerdomme kuddedieren zijn werken zij om de poeha, de poen, anzien, en de pruim en zo, mee aan hun ondergang.

  Regeerders hebben schijt aan wie ziek en oud zijn en daardoor niet meer veel kunnen.
  Ook aan jonge mensen met weing vermogens en mogelijkheden. Aan hun vooral, hebben zij armoedeplicht opgelegd.

  Maar zelf wentelen zij zich rond, in de stinkende modder van hun gestolen weelde.
  Wij zijn zo dom om ons om hun kralen en spiegels moe te maken en in de schulden te steken.

  Om aan hun onze kennis en talenten uit te lenen en uit te besteden

  Onze parasitaire, stinkend rijke Majesteit, die zou men wat mij betreft, gerust de naam Maffiamoeder mogen geven.

  Net als Gloria, werp ik ondanks dat al lang geen gelovige meer ben, soms toch wel eens een blik in de Bijbel.

  De openbaring van Joannes, die ik met mijn kleine, al oude verstand, niet helemaal kan begrijpen, die maakt desondanks, toch heel veel duidelijk.

  Lees maar eens over onder andere: de smerige hoer, die op vele wateren zit.

  Misschien is de tijd nabij, waarin vogels de botten zullen kaalpikken (Johannes) van Koningen en rijken. En van hun slijmjurken.

  En daar horen als in andere landen de staatshoofden en grote handelaars, onze Koningin en mijnheer Balkenende en zijn vriendjes ook bij!

  Slaap zacht.
  Welterusten
  En laat ook jij, je maar misbruiken en belazeren!
  En tot ziens in Vila Grafzicht!

  Groeten van Haras

  Reactie door Haras — maandag 14 april 2008 @ 20.05 uur

 18. Schaal vergroting met de scholen, schaalvergroting met de bejaardenhuizen, schaalvergroting met ziekenhuizen heeft geleid tot fabrieken.

  Wouter Bos: financieele crisis is de ernstigste sinds 1929.
  Er zijn nu al figuren die roepen ga maar rustig slapen er is niets aan de hand.

  Dit is een revolutionaire poezie uit de jaren 30 vorige eeuw van S.Franke.

  BEZUINIGING

  Grijze, wijze economen,
  ook die pas van school af komen,
  dames uit de hoog’re standen,
  heeren met beringde handen,
  kruidenieren,
  rentenieren,
  dokters, meesters, professoren,
  ingedutte senatoren;
  al wat geld heeft in de lande,
  al wat eerbied heeft voor standen,
  al wat winst perst uit de arbeid
  en in luxe-auto’s rondrijdt ;
  woont in huizen als paleizen
  leeft van uitgezochte spijzen,
  eerste rang zit in ‘t theater,
  wel wat anders drinkt dan water;
  Spoorwegvorsten die verloren
  maar geen vakbond willen hooren
  over beet’re exploitatie ;
  liever spreken van inflatie ;
  formateurs van kabinetten,
  dapp’re burgerwachtcornetten,
  oliemannen en consorten
  alles spreekt nu van tekorten,
  alles spreekt van sober leven ;
  toch vooral geen geld uitgeven ;
  ‘t loon wat lager ; langer werken ;
  je behoeften wat beperken
  jij verwende prolaar ;
  de malaise… met elkaar
  moet ‘t gedragen; leer één ding :
  “Bezuiniging ! Bezuiniging !”

  Reactie door olle Henk — maandag 14 april 2008 @ 20.09 uur

 19. De ouders van de mensen aan de top krijgen de meest kleinschalige zorg die er te bedenken is. Na de zelfverrijking schaffen ze privé een ZZP verpleegkundige aan en die doet er ook nog even de ‘wake’ bij op het eind of gierig als ze zijn doen ze het zelf omdat ALLES doorbetaald wordt in de politiek. Het KH die lustig reisjes maken op kosten van de oudjes die de kost voor hen verdiend hebben. En die dan nog verheugd zijn dat de koningin één keer per jaar geheel ‘vrijwillig’ een kopje thee schenkt dat het hele NOS journaal in beslag neemt. Hoe staat het met de verhulde extra kosten voor dat schip, ik HOOR er niets meer van.
  “Jullie zorg mij geen zorg” zeggen ze dan; “neem je eigen verantwoordelijkheid dat doen wij toch ook.”
  Lijkt wel een Donneriaanse uitspraak. Alleen Donner MEENT het, de heilige drieeenheid Piet-Hein Abje en Jetje.
  Zoveel luiers per persoon per week worden vergoed Joop1. Zijn ze op dan pik je ze bij een andere client en zitten ze beiden in de pis. Gedeelde pis is halve pis maar pis blijft het. In NRC handelsblad las ik dat een tehuis nog maar één eitje per week serveerde en géén fruit meer, er moest bezuinigd worden.
  Weet je waar die eitjes allemaal naartoe gaan. Inderdaad het koningshuis,zo ook de ‘vruchten’ze zijn zeer zeer ‘vrucht’baar daar. Kunnen bewoners zich nog wel verzekeren als ze slechts een fractie van de schijf van vijf consumeren of moeten ze nu extra premie gaan betalen vanwegen een ongezonde ‘LIFESTYLE’.
  Nederland schendt de mensenrechten.
  We weten dat het anders kan, we weten dat het over de hele linie slecht gaat met dank aan het CDA en slippendrager Bos maar weten is iets anders dan willen weten.
  “Er gaat nog zoveel goed in Nederland” weten jullie dat nu nog niet? Het spotje van de SP was ‘populistisch’ werd wederom ‘spottend’ gezegd.
  Het lijkt wel of er chinezen aan het roer zitten, die zeggen ook dat de olympische vlam overal zeer goed ontvangen is.

  Reactie door Henny — maandag 14 april 2008 @ 20.22 uur

 20. Zo ziet men maar, een paar handen maken al licht werk.

  Reactie door taardje — maandag 14 april 2008 @ 20.59 uur

 21. Natuurlijk heeft Anja wel gelijk, met Bijbel teksten en ander teksten uit handboeken voor het geloof komen we niet veel verder.
  De handleidingen van deze boeken zijn schijnbaar zo onduidelijk dat een groot aantal gelovigen zonder wroeging de meeste verschrikkelijke wandaden uit kunnen halen. En hun rugdekking ook uit deze boeken halen.
  Aan de andere kant,ik zag in deze fantastische opvang wel in een flits een kruis aan de muur hangen.
  Ook voor Gloria weet ik dat ze het goed bedoelt maar laten we de zaken nog steeds realistisch en praktisch oplossen en dat Anja voor de aanpak in dit tehuis is natuurlijk ook duidelijk
  De tirannie van Henk cs is dan ook niet nodig en weinig zinvol en gaat voorbij aan wat Anja bedoelt.
  De gelovige onder leiding van het CDA hebben de zaken vreselijk afgebroken, het is niet verwonderlijk als mensen hier met Bijbel teksten gaan gooien dat dit werkt als een rode vlag op een stier.
  En natuurlijk zijn er veel goede gelovige maar zolang die hun soortgenoten niet tot de orde brengen zullen ze mede bloeden voor hun wandaden, zo werkt dat nu eenmaal.
  Ik denk ook niet dat Gloria echt gelovig is ze zoekt alleen een excuus waarom ze een goed mens is. Niet bevattende dat dit een eenvoudige genen kwestie is.
  Harrieke kamt met de zelfde moeilijkheden een goed mens maar zoekt ook steeds een excuus of een reden hier voor.
  Dus laten we de mensen dankbaar zijn die deze geweldige toestand voor de oudjes geschapen hebben. Een realistische vorm zonder rook gordijnen.

  Reactie door De Hakker — maandag 14 april 2008 @ 21.43 uur

 22. Ik sluit mij aan bij Haras, olle Henk en Henny maar ………….:

  Bedoelt de SP met kleinschaligheid misschien ongecompliceerd ?

  Zou het kunnen zijn dat schaalvergroting een complexe organisatie met extraproportioneel veel bureaucratie oplevert ?

  Bedoelt de SP met kleinschaligheid misschien dicht bij huis ?

  Zou het kunnen zijn dat schaalvergroting gigantisch veel transportkosten en inherent daarmee gigantische veel directe, indirecte en latente milieukosten oplevert ?

  Bedoelt de SP met kleinschaligheid misschien afgestemd op de behoefte ?

  Zou het kunnen zijn dat schaalvergroting inherent is aan economische erosie waar bij elke geleding extrapolerend verlies optreedt ?

  2 miljoen ouderen verzorgen is géén kleine schaal.

  Bedoelt de SP met misschien dat schaalvergroting als economisch feit of economisch principe niet bestaat; het slechts een GELOOF van omhooggevallen kleinzielige ondernemertjes betreft.

  Bedoelt de SP misschien dat schaalvergroting niet identiek is aan arbeidsverdeling of dat de stelling van Adam Smith is achterhaald en moet worden herbeoordeeld.

  Wat de SP voorstaat is onmiskenbaar een geweldig goed sociaal principe; is het geweldig voor ons welzijn maar de vraag moet zijn : is het ook goed voor onze welvaart ……….

  Het probleem is dat de SP precies weet wat goed is, maar het niet kan verkopen ; een ernstige tekortkoming die al een tijdje hinderlijk duidelijk wordt en inmiddels behoorlijke schade berokkend.

  Reactie door ACE — maandag 14 april 2008 @ 22.09 uur

 23. @ Henk c.s…Anja heeft op een punt wel degelijk gelijk!! Natuurlijk is de zorh schraal, dat weet ik vanuit eigen ervaring, maar dat moet de politiek oplossen, niet onze lieve heer!! Gloria en anderen gooien het gehele forum vol met bijbelteksten, en doen niets om het echt te veranderen! Ik wordt ook moe van al die Gloria adepten die mee willen “preken”. Ja, de zorg is slecht in NL, zoals zoveel dingen. Maar daar hoeft – hoe gelovig men ook is – God niet altijd een rol in te spelen. Men hoeft zich ook niet te verzwelgen in statements, korte zinnetjes etc. Het gaat niet om de VOC, of wat Gloria ook vaak zegt. Het gaat om de oplossing van echte problemen. Net zoals Balkenende altijd antwoord zoekt in er niets toe doende zaken, doet oa Gloria dat ook. verder dit…Al haar reacties vermoorden iedere discussie…Ook al is het goed bedoeld, het blijft net zo weinig zeggend als Emile Ratelband die Tsjakka roept. De zorg moet recht worden getrokken, dat is wat er speelt. Daar kan ook onze lieve heer niets aan doen, ook al geloven we allemaal in hem!!

  Reactie door johankivits — dinsdag 15 april 2008 @ 0.17 uur

 24. @Anja en Gloria
  Als Anja nou gaat demonstreren en naar bijeenkomsten gaat en Gloria hier blijft schrijven dan zijn we allemaal happy. Als we nu eens allemaal doen waar we goed in zijn en dat van elkaar waarderen hebben we heel veel plezier en verspillen geen energie.

  Reactie door tgif — dinsdag 15 april 2008 @ 0.23 uur

 25. Dit is een moeilijke voor mij omdat ik namelijk een hekel heb aan baby boomers…
  Vorige eeuw mocht ik voor ze werken maar niks verdienen, waardoor ik geen oude dag reserve heb kunnen opbouwen, ook onze consumptie maatschappij wat naar mijn idee beter had gekund waren zij bij, en daar de ouderen in ons huidige belasting stelsel aardig ontzien worden heb ik er zoals het nu gaat geen bezwaar tegen.

  Wat wel naar is dat mensen liggen te sterven in verzorgingshuizen, mensen met kanker doodbestraalt worden en ga zo maar door.

  Dat ze in een verzorgings huis in een sleur zitten en vanalles moeten doen waar ze geen zin in hebben kan ik me voorztellen, zeker omdat ze in hun hoogtij dagen zeer verwend waren en altijd hun zin kregen.

  Ik zie ouderen als oude vrienden die je niet moet laten vallen, daarom wel alles in perspectief zien, ik zorg goed voor mijn ouders met een uitje n boodschap en zal ze nooit negeren ook al draaien ze het bandje van de vervelende buurvrouw voor de 50ste keer af, ze zijn daarom ook al 75 en 84…

  30tigers zijn al vaak heel nutteloos bezig met hun leven en hoe ouder men wordt hoe minder output er uit komt, neem n hobby een intresse en denk en werk tot je doodgaat, als je dit niet doet ben je snel afgeschreven, of je nu oud of jong bent, gelukkig niet zo snel als de huidige werkelozen of zieken die de staat helemaal liever snel kwijt is… (die hoek vangt nog veel meer klappen)

  Kortom, deze wereld heeft veel meer en grotere problemen als de wat oudere mensen, vraag wat ze willen en geef het ze is mijn idee, en, als oudere, vul altijd het T biljet in, er hangen vaak nog wel wat eurotjes aan…
  mvg

  Reactie door Anoniem — dinsdag 15 april 2008 @ 6.32 uur

 26. De topic gaat over kleinschalige zorg voor ouderen en wat gebeurt er weer Kivits valt weer een deelnemer aan op dit blog aan met een niets zeggend stuk.
  Onze grote vriend Hakker (Jofel) doet daar nog een zinloos schepje bovenop en geeft onze Henk een onbeduidend prikje,Hakker kan niets anders dus blijven wij om zijn humor lachen…..
  Vraagje; Kivits en Hakkertje kom nou eens met een aan de topic gerelateerd antwoord,
  onzin zien en horen we genoeg bij de NOS en Nova en dergelijke programma’s.
  Wij nemen aan dat julie aan het werk zijn dus wensen wij jullie een plezierige werkdag en graag tot lees.

  Reactie door Rinus c.s. — dinsdag 15 april 2008 @ 9.23 uur

 27. Gloria = een betrokken burger die op haar eigen manier tijd en energie besteed om te protesteren. Haar ware bijdragen hebben toegevoegde waarde aan de discussie en aan het wakker schudden van sommige burgers.

  Ik heb haar nooit ontmoet maar vind haar woorden dapper, vol met humor waar en waarneembaar.

  Voor de verandering, wij hebben in dit samenleving de dames zoals Gloria, Cynthia en Henny nodig. Die zijn geen wegkijkers noch weglopers want met hun woorden zetten ze de strijd gewoon door.

  Reactie door khosrow — dinsdag 15 april 2008 @ 13.35 uur

 28. BEKIJK VIDEO: KIEZEN VAN WOONVORM EN ZORG VOOR OUDEREN
  (Aanvulling op mijn bericht nr. 2 hierboven.)

  Bij politieke keuzes op het gebied van verzorgingshuizen moet volgens mij gebruik worden gemaakt van wetenschappelijk onderzoek naar de wensen van ouderen op deze gebieden.

  Hier zie je een Amerikaanse video over vormen van zorg en wonen voor ouderen. Het is een heel duidelijke en praktische lezing. Maar hij is niet ondertiteld in het Nederlands.

  De volgende onderwerpen worden in deze lezing besproken. Hoe leren we de woonwensen en zorgbehoeften van een individuele oudere kennen? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van zorg en wonen voor ouderen? En wat zijn hierbij de soms ingrijpende sociale en emotionele aspecten?

  De titel van deze video is: “Living Arrangements for Older Family Members”

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=12872

  Reactie door Jaap Veldkamp — dinsdag 15 april 2008 @ 14.08 uur

 29. Het is blijkbaar belangrijker voor ‘sommige’ mensen om SP-christenen aan te vallen ipv deel te nemen aan de discussie. Zoals gewoonlijk leidt het atheistische venijn tot zoiets als een witte vlek voor de ogen en dat leest niet best!
  Bijbeltektsten worden door mij niet anders gebruikt dan TEGEN de zittende macht die zich ‘christelijk’ noemt en je moet wel van een ploertig soort zijn om van binnenuit SP-mensen aan te vallen die zich mede druk maken om de levensbedreigende kanteling naar rechts: en daar mag de ‘christelijke’ regering welzeker een Bijbels ‘boekje’ voor worden opengedaan. Koekje van eigen (Bijbels) deeg voor hen die genoegzaam aan zondagsplicht doen en doordeweeks minzaam hun plicht verzaken.
  WANT HET GAAT HIER OM:

  Afgebrokkelde medemensen
  Met pietsje hoop en miniwensen
  Worden uitgekleed
  Door de C-proleet
  En vocvrome neotendensen

  ACE, met recht: “ongecompliceerd, dichtbij huis en afgestemd op de behoefte”!
  ‘Je’ kunt in dit verband niet over ‘opvang’ spreken. (zie inleidende tekst)
  Het is fulltime huisvesting en leefwijze voor mensen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. Ik maak van dichtbij mee, gezien mijn werk, dat mensen diep lijden. NIET omdat ze niet goed verzorgd worden, maar omdat ze ACHTERGELATEN zijn en geen recht meer van spreken hebben en daardoor steeds meer in EIGEN vergetelheid raken.
  HOE belangrijk is dan niet kleinschalige zorg? ZO belangrijk dat mensen niet voortijdig zichzelf scheutjes euthanaticum toedienen: de dagelijkse ‘injectie’ van stil verdriet uit chronische VERLATENDHEID.

  Met dank aan het achterlijke feminisme! Zij gaat over lijken. Vrouwen vooruit!!
  En kinderen en ouders… OPZIJ.

  Reactie door Gloria — dinsdag 15 april 2008 @ 15.37 uur

 30. Ik werk in een zorginstelling voor ouderen en onderschrijf hier vooral die reacties die weliswaar erkennen dat ouderen doorgaans wel “hun natje en droogje krijgen”, maar door aan ouderdom eigen lichamelijk -en vaak geestelijk- onvermogen, werkelijk LIEFDE en ZORGZAAMHEID te kort komen.

  Doorgaans vrouwen, want die leven nu eenmaal langer, man en kinderen gehad en vaak daarvan veel liefde en geborgenheid gekregen, verkommeren omdat hun man inmiddels dood is en de kinderen “druk, druk…en druk” zijn, de zachtaardigere daaronder niet te na gesproken.

  Ook hier weer blijkt het “sleutelwoord” vaak egoisme te zijn, een cynische en van God ontdane wereld heeft vooral de ontwikkeling van het eigen ik belangrijk gemaakt en vrouwen, alsof die niet wezenlijk verschillen van mannen, moesten leren begrijpen dat de hun van nature gegeven zorgzaamheid (prachtige en ontroerende kwaliteit!) minderwaardig werd bevonden en dat hun hoogste levensvervulling was gelegen in imitatie van mannelijk gedrag, n.b. gedrag dat -door een wrede “samen”leving opgedrongen- ook heel veel mannen niet echt “bekomt”…

  Wat mij opvalt en nog steeds even verlegen maakt als toen ik -jaren geleden- met dit werk begon, is dat ouderen bij zelfs maar onbeduidende hulpvragen zich meteen gaan verontschuldigen met eigenlijk altijd dezelfde woorden: “ik wil niet lastig zijn, maar…”

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — dinsdag 15 april 2008 @ 18.49 uur

 31. 22@ Ace.
  Goed stukje echter beste Ace, een ding,het gaat bij het verzorgen van onze eigen oudjes niet om WELVAART maar om WELZIJN.
  @27 Khosrow.
  Prima,duidelijk genoeg.
  @29 Gloria,
  Goeie repliek.
  En nou maar hopen dat de SP het er door kan krijgen dat er zo spoedig mogelijk
  kleinschalige verzorgings units komen.
  BROODNODIG en voor de ouwetjes en voor de verzorgenden en voor de familie die door
  “onze “regering totaal in de kou gezet zijn/worden en het verraderlijke van die
  z.g.regeerders is dat zij hun eigen God besodemieteren en maar in de bijbel turen,
  en maar list en bedrog plegen en maar hun
  eigen bevolking om zeep helpen.
  Wij zouden willen schreeuwen, God waar zit je nou,pak dat geteisem eens aan.
  Beste God tot lees.

  Reactie door Henk c.s. — dinsdag 15 april 2008 @ 20.19 uur

 32. kleinschalig…
  zolang men nog steeds bezig is met dat EU verdrag,zal alles alleen nog maar grootschaliger worden volgens mij.
  onderwijs,zorg,winkels, “afgestemd op de behoefte” welke behoefte hebben we het dan over?
  volgens mij gaat bij de Balkenende kabinetten het om de “behoefte” van de EU en het bedrijfsleven.
  en de PvdA schuift alles wat onderwijs betreft het liefst zo ver mogenlijk voor zich uit,want het pluche gaat voor alles!
  ik heb het debat tot nu toe gevolgd,maar het is weer meer van hetzelfde,onderzoeken,commissies,eerst goed bekijken blablabla en geen maatregelen,hoeveel commissies nog?!

  de enige manier om van Nederland weer Nederland te maken is dit kabinet naar huis sturen,maar dat durft niemand uit angst voor winst van TON of PVV.
  en dat is mijns inziens nu precies wat er gaat gebeuren,doordat niemand deze coalitie een halt toe roept.
  helaas…

  Reactie door Iew — dinsdag 15 april 2008 @ 22.14 uur

 33. @ 29 Gloria

  Ik heb het idee dat je me niet begrijpt.

  Buiten een natuurlijk sociaal bestaan, is ” kleinschalige ” zorg het beste dat we uit menselijk oogpunt kunnen bieden.

  Echter doordat de SP het ” kleinschalig ” betitelt, confronteren ze zichzelf met het hardnekkig foute idee van anderen als zou schaalvergroting economische voordelen bieden : dit is mijns inziens totaal niet het geval( zie mijn onderbouwing onder @ 22).

  Kortom het is the next best thing ( op een natuurlijk sociaal leven na ) en het is veel goedkoper !. Simpeler is niets te verkopen.

  SP belicht steeds alleen het sociale aspect en denkt niet verder na dan hun neus lang is; als ze bovendien kunnen overtuigen dat het goedkoper is, krijgen ze het ook echt voor elkaar.

  SP weet het wel maar krijgt het niet verkocht, niet voor elkaar. Dat is mijn punt.

  Doordat SP steeds weer niets gerealiseerd krijgt, voornamelijk omdat men het niet goed beargumenteerd gaat het vertrouwen dat de SP beter is dan de politieke kliek, bij de kiezer verloren. Dat is gaande en ondermijnt of zelfs vernietigd de prachtige sociale potentie die de SP in zich heeft.

  Wederom een gemis aan vertrouwen zodra je me niet begrijpt.

  @ 31 Henk c.s.

  Bovenstaande tekst zal ook voor jou het een en ander verduidelijken. De SP staat voor open doel en hoeft hem alleen maar binnen te tikken. Met welzijn hebben ze een goed argument maar ze hebben ook het welvaartargument aan hun zijde ; maar ze beseffen het niet, pikken het niet op, weten niet te scoren voor open doel, kunnen het niet afmaken.

  Op het feit dat ze niet ( kunnen ) scoren, worden ze door de kiezer afgerekend : en dat zou eeuwige zonde zijn.

  Reactie door ACE — dinsdag 15 april 2008 @ 22.38 uur

 34. Op zich is het een goed idee, de mensen raken minder snel gehospitaliseert, zelf heb ik ervaring met beide..
  Maar een rotte appel in het personeel geeft meer problemen dan grootschalig. en rotte appels eenmaal stevig in het zadel krijg je er niet maar zo weg..

  Reactie door FeeX — dinsdag 15 april 2008 @ 23.14 uur

 35. @ Ace,

  Ik vind dat je veel te kort door de bocht gaat.

  Ik denk namelijk dat de SP al heel veel bereikt heeft, en wel degelijk invloed heeft op het spel. Dat we hier uberhaupt over nadenken, dat het CDA zelfs voor begint te wezen, is veelal te danken aan de grote inzet van de SP.

  Idem thuiszorg: De alpahulpconstructie is afgeschaft. Nog een lange weg te gaan, maar de goede kant op.

  De SP bewijst dat het goedkoper is om sociaal te zijn. Lees de doorrekeningen van het CPB op het verkiezingsprogramma. Jij geeft een veel te makkelijke voorstelling van zaken.

  Dat verkopen, dat is vertrouwen winnen. En de SP krijgt dat steeds meer. Nee misschien niet van mensen die achter elke hype aanlopen, maar wel van mensen in de beroepsgroepen en sectoren waar het om gaat. Zie onderwijs, zorggeenmarkt, etc etc.

  Ace, je bedoelt het goed, maar jouw analyse is zeker niet zoals de hazen rennen.

  Reactie door Peter — dinsdag 15 april 2008 @ 23.18 uur

 36. @ Joop Schouten (7):

  “De menselijke maat” is zeker geen “uivinding” van de SP, hoor, en heeft daarop dus ook geen “patent”. Deze uitdrukking werd al tientallen jaren geleden gebruikt (ook bv. door de “zestigers”).

  @ Haras (9):

  Ook op dit gebied is het gevaarlijk te generaliseren.
  Soms ontkom je er bv. soms echt niet aan, dat een ouder naar een verpleeghuis moet. Mijn moeder is bv. elf jaar dement geweest voordat ze stierf, en geen van de vier zoons (met gezinnen) kon haar verantwoord thuis opvangen. Overigens was het een goed verpleeghuis, en hadden we daarover geen klagen. Dat was wel net vóór de vermaledijde kabinetten-Balkenende, die het klaar hebben gespeeld enorm veel van de sociale voorzieningen af te breken en te privatiseren, met alle ellende van dien.

  Met het doel: kleinschalige, intieme hulp voor ouderen ben ik het -hoe kan het anders- geheel en al eens.

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 april 2008 @ 0.32 uur

 37. Ik zie kleinschalige projecten vaak snel verloederen.
  Ik ben dus ook sceptisch of dit het wondermiddel is.
  Kleinschalige projecten zijn nu eenmaal zeer kwetsbaar.
  En waar ligt het breekpunt van kleinschalig naar grootschalig.
  Waardoor wordt dat bepaald, het aantal de verzorging het eigen gevoel van de bewoners of zijn het weer andere(politiek) die dit breekpunt bepalen.
  Staat kleinschaligheid dan borg voor beter verzorging enz ?
  Of is het optisch bedrog.
  We hebben het Dorp bekend van TV dan weer groot dan moet ieder weer in de wijken en dan weer terug.
  Ben bang dat dit ook met de oudere verzorging zo gaat bij klein wil iedereen groot en bij groot willen we weer naar klein.
  En voor ieder zijn er goede argumenten.

  Reactie door De Hakker — woensdag 16 april 2008 @ 10.58 uur