‘Bal gehakt’

woensdag 09 april 2008 :: 16.29 uur

joh, je bent een bal gehakt
straks word je door de trein gepakt
mama zet de pan vast klaar
straks ben jij een steak tartaar

Aldus een deel van een begeleidend liedje in het lespakket van Pro-Rail dat leerlingen moet wijzen op de gevaren van het spelen bij het spoor. Een school heeft geklaagd over de inhoud. Volgens de woordvoerder van ProRail is dit juist precies de manier om de doelgroep te bereiken en aan te spreken.

De SGP, die vragen heeft gesteld, denkt dat de campagne haar doel voorbijschiet en dat er niet op deze manier over aangereden kinderen moet worden gesproken. Daar hebben ze een punt, want voor familieleden en vrienden die achterblijven na zo’n ongeluk, is dit misschien verre van prettig om te horen.

Wat denk jij?

Het lied in de campagne van ProRail is:
Bekijk Resultaten

Update: Het lied is te beluisteren bij de NOS

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

21 Comments

21 reacties

 1. …En laat al die lieve kindertjes dan ook de beelden zien.

  Reactie door Joop Schouten — woensdag 9 april 2008 @ 16.52 uur

 2. Ik twijfel een beetje. Ik denk wel dat dit een goede manier is om de aandacht van de kinderen te pakken. Beelden van ongelukken laten zien is natuurlijk weer te schokkend voor kinderen. Gewoon waarschuwen is te soft en zal niet werken of zelfs “stoer” gedrag uitlokken. Ik denk dat de beste manier zou zijn om ouders van verongelukte kinderen bereid te vinden hun verhaal op scholen te komen doen. Dit gebeurt ook al in verband met andere zaken, bijvoorbeeld een ex-drugsverslaafde die erover komt vertellen. Ik denk dat er wel bereidwillige ouders te vinden zijn, het geeft hen het gevoel toch nog iets positiefs met de verschrikkelijke gebeurtenis te kunnen doen. Het kan hen zelfs helpen bij de verwerking ervan.

  Reactie door J Vrolijk — woensdag 9 april 2008 @ 17.31 uur

 3. Tja,

  Onze cultuur heeft zich nogal ontwikkeld de laatste tientallen jaren en dat betekent voor veel Nederlanders dat ze bijv. Paul de Leeuw “zo’n gozer” vinden…
  Ze nemen daarbij natuurlijk wel een flinke dosis platvloersheid en het daarmee samenhangende sarcastische cynisme mee, omdat die immers zo’n hoge “amusements”waarde hebben…
  In plaats van de ieder mens ingeschapen gevoelens van medeleven en bewogenheid met andermans ellende met passende en beschaafde woorden te vertolken en deze dan vervolgens in waarschuwend lesmateriaal te verwerken, kiezen de even cynische “hoog”opgeleide Pro-Rail-bobo’s (huidig “onderwijs”???!) eveneens voor de “Paul de Leeuw”-aanpak…

  Overigens, wat was er mis met de duidelijke en de Nederlandse taal eer aandoende vroegere naam: “Nederlandse Spoorwegen” (N.S.)…?
  Of ligt aan die “snelle” benaming ook weer Angelsaksisch “markt”denken ten grondslag…?

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 9 april 2008 @ 17.39 uur

 4. Herinner mij een liedje uit de jaren (19)’50:

  Pinda liep aan spoorwegbaan,
  daar kwam juist een treintje aan,
  Pinda keek niet uit, helaas,
  Toet, toet, toet…. pindakaas.

  Waarom allerlei zaken via weet ik veel hoeveel instanties, als de ouders kinderen moeten waarschuwen voor “gewone” gevaren?
  ( ook wel “opvoeden” genoemd.)

  Langzamerhand moet de staat kinderen opvoeden, want de ouders doen dat niet meer.
  Da’s zaak voor de regering.

  OI…. doet me ernstig aan iets denken van tijdens de “koude oorlog”.

  Reactie door Leftfoot — woensdag 9 april 2008 @ 17.51 uur

 5. RESPECTVOL COMMUNICEREN IS BASIS VOOR VREEDZAME SAMENLEVING
  Ontroerende voorlichting is hier vermoedelijk effectiever dan grappige.

  Het grappige liedje ‘Pinda liep langs spoorwegbaan (…) Tuut tuut tuut pindakaas.’ heb ik als kind néver geassocieerd met voorzichtig gedrag bij spoorwegovergangen!

  Voorlichtingsfilms moeten (nagesynchroniseerd) in Europees verband worden uitgezonden. Is véél goedkoper dan dat elk land zelf het wiel uitvindt.

  Daardoor kan dan wetenschappelijk worden onderzocht wat de precieze effecten zijn op beleving en gedrag van de doelgroep. Dat kan via proefpanels met aselect maar representatief gekozen respondenten.

  Uit reclameonderzoek is bekend dat mensen erg gevoelig zijn voor subtiele boodschappen die zijn verstopt in gewaardeerde humor. In dit geval is die boodschap waarschijnlijk ongevoeligheid voor dodelijke ongelukken.

  Deze ‘bal-gehakt-tekst’ kan mogelijk respect en gevoeligheid voor leed van anderen verminderen. Al dergelijke invloeden samen kunnen geweld, onverdraagzaanheid en egoïsme bevorderen.

  VIDEO
  De onderstaande Amerikaanse video geeft geweldige, praktische tips voor respectvol communiceren. Met voorbeelden van veelgemaakte communicatiefouten en aanbevolen voorbeeldzinnen. Misschien kan ProRail deze film eens bekijken.

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=12233

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 9 april 2008 @ 18.01 uur

 6. Zo als Harrieke het verwoord kan niet beter
  En kan dat alleen maar onderstrepen.
  Ieder geval dat die Paul Leeuw een misbak is.
  Laten we ook niet de pers vergeten, die vaak met een uitgebreid verhaal komt van wat de slachtoffers is overkomen, deze nog een mooie openbare schop na geven.
  En wel zo dat uit iedereen in het dorp er van na smult.
  Daar helpen het niet noemen van namen niets aan.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 april 2008 @ 18.17 uur

 7. Dat lespakket is ontworpen door de grootste
  bal gehakt van dit landje eennnnuuuhhh het gehakt was ook nog over de houbaarheiddatum heen.
  Die pro-rail toch…jonge…jonge…!

  Reactie door Rinus c.i. — woensdag 9 april 2008 @ 18.39 uur

 8. Ik heb weleens gehoord, dat machinisten van het spoor zo nu en dan een complete hartstilstand hebben van schrik. Ook bij overwegen, eventjes snel oversteken vootdat de trein voorbij gaat.
  Letwel het is onmogelijk de trein te stoppen. Ook ik ben jong geweest, de spoorrails had een grote aantrekkingskracht voor kinderen.
  Een koperen cent op de rails leggen en kijken hoe plat die werd. Oor op de rails leggen, horen of er een trein aankomt.
  Ik heb nog het geluid van de claxon in mijn
  oren. Terrecht dat er op scholen hierop gewezen wordt. Voorkomen is beter dan genezen, het genezen kun je vergeten je krijgt een verminkt kind thuis bezorgd.

  Reactie door olle Henk — woensdag 9 april 2008 @ 19.15 uur

 9. Wat een tekst,..wat een geblaat
  Want wie die rotzooi ruimen kan ,
  steaktartaar en losse ledemaat
  is die arme brandweerman……

  Reactie door taardje — woensdag 9 april 2008 @ 19.43 uur

 10. Ik was als kind al getraumatiseerd (wat betreft vis) door Aadje Advocaatje die stikte in een graatje….

  Daarnaast vind ik het idee dat de mama haar kind gaat bakken in de pan nadat die is aangereden ronduit walgelijk. Dat soort cynisme gaat echt te ver.

  Reactie door Tim — woensdag 9 april 2008 @ 20.18 uur

 11. Om in stijl te blijven: een nogal smakeloos gedichtje…..

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 9 april 2008 @ 20.27 uur

 12. De schrijver van dit akelige gedichtje is zelf een overgare bal gehakt, op een bord, samen met een berg dampende spruitjes en zompige sju aardappelen.
  Prakken maar!
  Wat een suf gedichtje.
  Vooral dat van die moeder die de pan al klaar zet.
  Welke zieke geest verzint dit soort dingen?
  Welke zieke geest neemt het op in een voorlichtingspakket?
  Als je er over na denkt is dit niet te geloven, dat het kan.

  Reactie door koen — woensdag 9 april 2008 @ 22.12 uur

 13. Punt een kunnen ouders hun kinderen zelf wel opvoeden (uitzonderingen daargelaten). Dat er aandacht voor veiligheid is, ook prima. Dat men op een bepaalde manier kinderen tegenwoordig kan bereiken, ook goed. Dat is nml. veranderd tov vroeger, net als de NL taal (taal is ook altijd in beweging). Maar waar ik wel moe van wordt? Van mensen die bepaalde personen afbreken (de Leeuw)!! Niet omdat ik daar fan van ben…maar wil je het niet zien of horen: er zitten knoppen op een TV!!! En hopelijk snapt ieder kind dat een trein “au” doet!!

  Reactie door johankivits — woensdag 9 april 2008 @ 23.55 uur

 14. Ronduit: VULGAIR.
  Komende uit de tijd dat opvoedkunde nog grootschopkunde was.
  En nu we inmiddels weten dat opvoeden KUNST en KUNDE is met de grote K, maken niet alleen moeders zich er collectief vanaf maar raast er ook nog een middeleeuwse trein over het gevoelsleven van de schoolgaande jeugd.
  WAT EEN ONTSPORING!

  Ouders: RUND als je met PRO-RAIL stunt.

  En dat niet alleen: WACHT U voor de ronselacties van defensies’overheid. Spelen bij het spoor is gevaarlijk, maar spelen met bommen? Daar zitten zij niet mee!
  Wordt het geen tijd om ZELF maar weer eens voor onze kinderen te gaan zorgen, ipv ze groot te laten schoppen door marktwerkende stuntklungels en overheidsdienende wapenaanbidders?

  Reactie door Gloria — woensdag 9 april 2008 @ 23.57 uur

 15. ProRail, oftewel de Nederlandse staat, moet wellicht eens stoppen zich in allerlei onnatuurlijke bochten te wringen om vlotjes over te komen. Jullie zijn nu eenmaal zo stug als een spoorbiels…

  Onsmakelijk, ongenuanceerd, angstzaaierig en triest…

  Hmmm… Bij nader inzien komen ze over zoals ze zijn…

  Reactie door NouHouTochOp — donderdag 10 april 2008 @ 1.12 uur

 16. Wacht tot het rode licht gedoofd is er kan nog een trein komen is vaak aan dovemansoren. Moeders op de fiets met kinderzitjes voor en achter geven het slechte voorbeeld. Studenten op de fiets hebben altijd haast. Wachten, waarom? Ik wacht altijd. Die 10 seconden tijdwinst om niet te wachten kunnen mij gestolen worden. Krijg wel het gevoel dat ik soms voor lul sta als alle fietsers met haast niet wachten. Soms zelfs boze blikken als ik in de weg sta.

  Goedemorgen overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — donderdag 10 april 2008 @ 7.03 uur

 17. Daar sprak laatst een gozer uit Roden
  Wat bomt mij die tientallen doden
  Ik speel bij het spoor
  en ga daarmee door
  De zorgen die zijn voor de Goden

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 10 april 2008 @ 8.58 uur

 18. Kinderen moeten ouders kunnen vertrouwen is altijd het antwoord in de discussie m.b.t. voorvallen waar ouders met meenemen van hun kinderen uit het leven stappen en de publiciteit hieromtrent.
  Wel met deze slogan doen we er nog een zeer onsmakelijk schepje extra bovenop. Kinderen die denken dat hun moeder cq. vader zo met ze omgaat gooien zich meteen voor de trein.

  Reactie door Henny — donderdag 10 april 2008 @ 9.14 uur

 19. Prorail is een idioot,
  die spot en grapt met kinderdood,
  daar dwing je geen respect mee af,
  ‘t is treurig, onbeschaafd en laf

  als ‘s nachts de bomen zakken,
  komt er een trein met gif voorbij,
  over wissels die verzwakken,
  repareren is er echt niet bij
  want wat moet een commercieel bedrijf,
  zonder vette winst met lege zakken.

  Reactie door NouHouTochOp — donderdag 10 april 2008 @ 12.47 uur

 20. Als we dan toch voorlichting gaan geven aan de jeugd.
  En het gevoel opzij zetten voor getroffen ouders.
  Misschien dat we het volgende gedicht dan mee kunnen geven aan de jeugd, voordat defensie voorlichting komt geven op school en dan een beetje in combinatie met de voorlichting van Prorail.

  Wees geen bal gehakt,
  straks word je door de Taliban gepakt.
  Je komt thuis in een plastiek zak,
  een troost, er zit een onderscheiding op geplak
  Je laatste woorden zouden wel eens kunnen zijn,
  mama ik kom ieder geval niet meer onder de trein.
  Maar mama zet de pan maar vast klaar,
  ik kom terug als een stuk tartaar.

  Reactie door De Hakker — donderdag 10 april 2008 @ 18.21 uur

 21. VIDEO OVER VERANTWOORDELIJKHEID LEREN AAN KINDEREN
  Toelichting op mijn bericht 5 hierboven.

  ProRail probeert kinderen te leren om Verantwoordelijk om te gaan met spoorwegovergangen. In de onderstaande video wordt verteld hoe ouders hun kinderen kunnen leren om verantwoordelijk en onafhankelijk te worden.

  In deze film worden heel praktische en duidelijke adviezen gegeven. Bijvoorbeeld hoe je kinderen kunt leren welke gevolgen onverantwoordelijk gedrag kan hebben.

  Bekijk de video “Develop Responsibility and Independence in Your Children”:

  http://videocast.nih.gov/Summary.asp?File=11777

  Reactie door Jaap Veldkamp — vrijdag 11 april 2008 @ 20.47 uur