Acties in het busvervoer

woensdag 09 april 2008 :: 17.45 uur

Bushalte

Een volgende sector maakt zich op voor acties. CNV en FNV kondigen aan dat mensen komende feestdagen gratis met de bus mogen, om op deze manier de werkgevers onder druk te zetten in de CAO-onderhandelingen.

Aan de telefoon Janny Koppens – onderhandelaar voor FNV-Bondgenoten – om tekst en uitleg te geven. Waarom deze acties, en, hebben de privatiseringen in het busvervoer hier misschien iets mee te maken? Hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

21 Comments

21 reacties

 1. Gelukkig maar,anders is deze actie snel dood door te weinig sympathie.
  Want stel je voor dat we van gevecht om een betere boterham ongemak zouden hebben.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 april 2008 @ 18.20 uur

 2. Nou,als ze doen wat ze zeggen en het publiek niet de dupe laten worden is er op deze staking toch niets aan te merken.
  Wij zouden zeggen CHAUFFEURS VEEL SUCCES EN GELUK.

  Reactie door Rinus c.i. — woensdag 9 april 2008 @ 18.34 uur

 3. Al dit gefragmenteerde, symptomatische protest tegen het wanbeleid van dit kabinet zou eens grootschalig gebundeld moeten worden. Eén grote collectieve demonstratie van de diverse door de jaren heen systematisch benadeelde beroepsgroepen en belangenorganisaties zou wellicht de stoïcijnse regeerkliek wakker schudden, ze enig realiteitsbesef kunnen bijbrengen.
  ‘N groots georganiseerd protest, een niet te negeren en niet te bagatelliseren gebundeld protest, één grote massale motie van wantrouwen zou wellicht meer realiteitszin genereren bij de zich volksvertegenwoordigers wanende dames en heren autoriteiten.
  Helaas kijkt de gemiddelde Nederlander niet verder dan de eigen situatie en de eigen belangen. Pas wanneer men zelf aan de beurt is, zelf in de knel komt, gaat het wringen en laat men een piepend geluid horen. Stelselmatig wordt er door dit kabinet gepolariseerd. Mensen worden op geraffineerde wijze misleid en tegen elkaar uitgespeeld! Kijk verder dan de eigen situatie! Bundel de krachten, ventileer gezamenlijk de onvrede ten aanzien van het gevoerde beleid en stuur deze autistische regentenkliek huiswaarts. Wellicht wordt Nederland dan weer een land waar we oprecht en terecht trots op elkaar kunnen zijn.

  Reactie door Wattenstaafie — woensdag 9 april 2008 @ 19.06 uur

 4. Beste chauffeurs,

  Heel veel succes en ik hoop dat de vakbonden nu eindelijk eens gaan benadrukken dat z.g. “marktwerking” ALTIJD genadeloos en slecht uitwerkt voor “gewone” werknemers en heel vaak ook voor “consumenten”.
  En als “consumenten” moraal en ethiek doorslaggevend vinden, dan eigenlijk ook voor hen ALTIJD, enig nadenken hunnerzijds zal vaststellen dat UITEINDELIJK ook “de portemonnee” dan beter af is, omdat tomeloze en grenzeloze hebzucht van weinigen dan daar geen grote greep meer uit kan doen…

  Als al bij het aanbesteden van O.V. , zoals uit het interview blijkt, werkgevers er “gewoon” van uitgaan dat op de arbeidsvoorwaarden van het personeel wel flink beknibbeld kan worden, kun je hun al niet meer neutraal en onbevangen “in de ogen kijken”.
  Ik persoonlijk zou ze dan liefst woedend onderhouden over het verregaande en minachtende egoisme dat henzelf buiten schot laat en dat anderen moet laten bloeden…teneinde een goede beursnotering en tevreden aandeelhouders te krijgen.
  (En dat anno 2008, in een schatrijk land en bijna 2 eeuwen verder dan de arbeiders uitbuitende 19e eeuw…alles gaat vooruit ( nou ja…), behalve de rechten en situatie van “gewone” mensen…)

  Voor de zoveelste keer blijkt weer dat beleggen en “aandeelhouderstevredenheid”, zoal niet verdienen aan gebakken lucht is, dan toch steeds vaker meedogenloos ten koste gaat van alle goeds en rustgevends wat eeuwen van beschaving ons hebben geleerd…
  …Ten koste van onnoemelijk leed, ontevredenheid, uitbuiting en letterlijk moord en doodslag, omdat zoveel onrechtvaardigheid wereldwijd steeds meer verzet oproept dat dan door “het westen” genadeloos wordt onderdrukt in steeds meer oorlogen.
  Uit uitbuiting en onrecht voortkomend grimmig en gewapend verzet heet immers tegenwoordig ook “terrorisme” en “mag” aldus, met Amerika voorop, onderdrukt worden.
  Zo is er dus wel degelijk deze samenhang met jullie ontevredenheid, omdat overal dezelfde economische en politieke “principes” de wereld regeren…

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 9 april 2008 @ 20.41 uur

 5. Het is de plicht van de overheid om voor betaalbaar openbaar vervoer te zorgen.
  Over enkele decennia zal de verkoop van de collectieve voorzieningen door de overheid aan ‘de markt’ als ongeloofelijk dom en zelfs misdadig worden beschreven.
  Dat de chauffeurs gratis openbaar vervoer aan gaan bieden als protest is een goed plan en het aanbieden van gratis openbaar vervoer geeft al vast het goede voorbeeld aan de geldgeile junta van balkenende.

  Reactie door koen — woensdag 9 april 2008 @ 21.56 uur

 6. @3

  Precies Wattenstaafie! Mijn idee!!
  Maar vergeet het maar.
  Want hoe kan privatisering stoppen als de volksgeest bezwangerd is van privebelang?
  Van actie op actie. Ieder voor zich, maar NOOIT voor ons allen!
  Dat zullen we dan maar gemakshalve aan God overlaten.

  Reactie door Gloria — woensdag 9 april 2008 @ 22.09 uur

 7. Het kabinet zo eens moeten inzien WAAROM verschillende groepen actie ondernemen!! Dat is de reactie op dit verhaal! Maar ja, er blijven mensen die hopen dat Jezus de bus bestuurd…………Alleen ontspoort de discussie daardoor weer in oeverloos geneuzel, ipv ingaan op het ONDERWERP!!!!

  Reactie door johankivits — donderdag 10 april 2008 @ 0.01 uur

 8. Koen ik hoop niet dat het decennia gaat duren voor ze de verkoop collectieve voorzieningen als misdadig gaan beschouwen.
  dat besef zal er wel eerder komen,maar er moeten kennelijk eerst doden vallen door gebrek aan medische zorg, honger in stilte.zelfdoding etc.
  alvorens er REVOLUTIE uitbreekt.
  zonder revolutie geen verandering . socialisten (als die er nog zijn) zitten kennelijk niet meer in de Kamer.
  Of een handjevol,dat geen vuist kan maken.

  Reactie door anne hilverda — donderdag 10 april 2008 @ 0.33 uur

 9. @3 Wattenstaafie.
  Beste man,dat is een goeie maar er zijn al duizenden mensen de dupe van het wangedrocht dat zich “önze”regering durft te noemen,de zorg,het onderwijs,de armen,de
  zieken,de slachtoffers van het ouder worden,etc.etc.Wij denken dat de bonden hier een taak hebben maar die zijn ook met zichzelf bezig,die willen straks een goed betaalde baan aan hun werk overhouden,burgemeester of al dat ongein.
  Nou kunnen we wel roepen SP DOE ER WAT AAN
  maar die power is ook te beperkt,en beste wattenstaaf, de grote manifestaties zijn altijd in 020 of 070 dus dan moeten de mensen zoals wij met openbaar vervoer daar naar toe en het openbaar vervoer is niet alleen rot maar voor veel mensen ook te duur.
  Wij zouden toch de SP willen vragen nee…uitroepen..JAN DOE ER WAT AN!!!!!

  Reactie door Joop1 — donderdag 10 april 2008 @ 9.13 uur

 10. Vroeger, toen er overal in het land heel wat kleine busondernemingen waren, en de meeste mensen aangaande de spoorwegen alleen maar de N.S kenden, toen was het met het vervoer beter gesteld dan nu.
  Je kocht toen gewoon een kaartje in de bus als je daarmee reisde, of een kaartje op het station, wanneer je in de trein wilde stappen.
  En bij trein en bus, hadden meer mensen dan tegenwoordig een, vaak fijne baan.
  Maar toen kwam de techniek, waardoor veel mensen werden ontslagen.
  Gevolgd door een markt waarop kleine ondernemers niet meer welkom waren.
  Daar werden er heel veel van uitgeroeid.
  En al het geld, dat eerst aan mensen toekwam, die bij trein en bus hun brood verdienden. Kwam in te grote zakken van fascistoïde marktparasieten en hun aandeelhouders terecht.

  Haras

  Reactie door Haras — donderdag 10 april 2008 @ 9.31 uur

 11. Ik steun de oproep van Wattenstaafie @3.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 10 april 2008 @ 9.33 uur

 12. Liever vandaag dan morgen Wattenstaafie.

  Reactie door Roodkapje — donderdag 10 april 2008 @ 10.25 uur

 13. OORZAAK EN GEVOLGEN.

  De gevolgen kennen wij nu langzamerhand, wat bij vele schijnbaar nog niet 100% is doordrongen, zal de oorzaak meer op de voorgrond dienen te komen. De afbraak van de Europese socialistische verzorgingsstaat stond en staat voorop.
  Het liberale streven, een zo’n klein mogelijke overheid die de marktwerking zijn werk laat doen en de concurentie zorgt voor de laagste prijs. De onderkant van de maatschappij dient zijn verantwoordelijkheid te nemen.
  Wij hebben al diverse vormen van privatiseringen over ons heen gekregen, met de bedoeling de gebruiker betaalt en de winsten zijn voor de graaiers en aandeelhouders (geldschieters).
  De privatisering van ons zorgstelsel is het laatste tot nu nog toe voorbeeld, Hansje Hoogervorst zijn naam is heilig en zowat vergeten.
  Maar ik heb nog een mooi artikel van hem zo’n 11 jaar geleden.
  http://www.nrc.nl/redactie/W2/Evj/97/07b.html
  Hoe draai je deze film weer terug? Ik zou het niet weten, de straat op gaan en gillen helpt niet, zij staan lachend achter de gordijnen te kijken. Een socialistische meerderheid per stemming, die tijd is voorbij. Je bent door je eigen mede socialisten (PvdA) veraden. Het enigste alternatief is, wij zullen door een heel diep dal moeten gaan en dan een politiek voeren die onze voorouders ruim een eeuw geleden in beweging gezet hebben.
  Maar ook een nieuwe wereldoorlog kan veranderingen brengen, maar dat is nooit een socialistisch uitgangspunt geweest.

  Reactie door olle Henk — donderdag 10 april 2008 @ 11.09 uur

 14. @3 wattenstaaffie verwoord op een uitstekende wijze wat mij al geruime tijd een doorn in het oog is, n.l. dat staken per bedrijfstak. En nu vraag ik mij af, waarneer gaan de WAO-ers staken? Of worden deze samen met anderen zoals AOW-ers en bijstandsgerechtigden het kind van de rekening? Want de kosten zullen gaan stijgen en de inkomens dus ook. Behalve voor de laatst genoemden.

  Goedemiddag overigens.

  Reactie door Bert Vanderslagmulder. — donderdag 10 april 2008 @ 13.13 uur

 15. @ wattenstaafie

  ik ben het wel met u eens,maar veel van die mensen hebben hun hoop gevestigd op de oppositie partijen,het vervelende is dat de oppositie de hoop heeft gevestigd op deze burgers,en wie gaat dan zo’n grote staking/demonstratie organiseren?!
  u ? ik? de bonden?
  ja zelfs dit moet de burger zelf dus maar oplossen.
  waarom stemmen we dan eigenlijk? en waarom hebben wij dan een oppositie….

  aan de ene kant vind men dat de burger zich niet overal mee hoeft te bemoeien en men het aan de politiek moet overlaten,maar in het geval van acties/stakingen en dergelijke moeten we het zelf maar uitzoeken,en dan wil een oppositiepartij inneens wel zijn steun uitspreken/geven.

  zo staat de burger dus altijd in z’n hemd…
  als ik als persoon een landelijke actie tegen dit kabinet zou gaan willen beginnen,word ik hoogst waarschijnlijk via de terroristenwetgeving als radicaal bestempeld en opgepakt als staatsgevaarlijk.

  nu sp?!
  nu is de tijd ?!

  ik weet bijna zeker dat als je nu een referendum zou houden met de vraag: “heeft u nog vertrouwen in dit kabinet” dat ze in kunnen pakken!

  en aangezien dit kabinet zegt dat ze het zo goed doen,zou ik dit voorstel maar eens op tafel leggen…

  Reactie door iew — donderdag 10 april 2008 @ 14.25 uur

 16. Natuurlijk zou een massale demonstratie/staking geweldig zijn. Toch geeft deze aktie van de buschauffeurs al een beetje die mogelijkheid: massaal de bus pakken tijdens de feestdagen! Zo kun je laten zien dat je de doelgroep steunt en daarnaast de eigen onvrede over dit kabinet kenbaar maken. Met ook nog een beetje creativiteit d.m.v. teksten op kleding en/of spandoeken wordt de boodschap nog duidelijker. Dus: bereidwillige aktievoerders, pak je kans en demonstreer mee.

  Reactie door J Vrolijk — donderdag 10 april 2008 @ 17.45 uur

 17. Ik onderschrijf de woorden van iew hierboven.

  Politiek is onbetrouwbaar van recht tot en met link.

  Reactie door Khosrow — donderdag 10 april 2008 @ 18.31 uur

 18. @2
  Kijk dat is nou het slappe verhaal van Rinus.
  Rinus schrijft namelijk.
  Nou,als ze doen wat ze zeggen en het publiek niet de dupe laten worden is er op deze staking toch niets aan te merken.
  ……..
  Dus wattenstaafje schuif met zulke mensen je acties maar in de vuilnisbak.
  Een hoop willen alles, maar vooral geen ongemak van een ander die knokt voor een iets beter belegde boterham.
  Als er een wel een het hypocriete gedrag vertoont van het Nederlandse volk dan is het wel Rinus met zijn schrijven.

  Reactie door De Hakker — donderdag 10 april 2008 @ 20.11 uur

 19. Janny Koppens mooie woorden en een leuk interview. Maar als de Ambtenaren net zo hard werken als een buschauffeur, dan zag Nederland er nog beter uit qua Openbaar Vervoer !! De politiek kreeg bij het aantreden van het nieuwe Kabinet Balkende 30 % meer loon, nu gaat de provincie liggen leuren om 30 % en de gewone man mag dit alles op hoesten en zelf krijgen ze 0 % Vindt je het raar dat Wilders en Rita meer kiezers en mede standers krijgen !!! Nee hoor ik blijf SP lid…. Samen staan we sterk !!! COLLEGA`S STEUN DE ACTIE VOOR EEN BETERE BELONING !!! en tegen jan Marijnissen zou ik zeggen maak de slapende honden in Den Haag maar eens WAKKER !!!

  Met Vriendelijke groet
  Jack van Diesen CNV-LID

  Reactie door Jack — donderdag 10 april 2008 @ 20.22 uur

 20. @18 Hakker.
  Jochie,je hebt het stukje van Rinus niet begrepen,kijk zoals verschillende scribenten op het SP blog
  zeggen Hakker schrijft alleen om te schrijven,Hakker heeft geen enkele notie en denkvermogen.Hakker probeerd niet het de topic te becommentarieren,Hakker kat de mensen af Hakker vind alleen zichzelf enorm.” Nou Hakkertje mijn,meer dan tachtig oude, maten hier en ik waren al aan het sjappelen voor onze boterham toen jij nog vloeibaar was,wij zijn stuk voor stuk 50 jaar lid geweest van de sociale
  vakorganisaties,mensenleeftijd lid van een politieke partij,omdat wij op buitenlandse schepen hebben gewerkt hebben wij geen recht op AOW dus wij zijn niemand in ons landje iets verschuldigd en zeker Hakker niet.Hakkertje naast dat wij af en toe mee doen op dit blog,zijn we bijna de hele dag bezig met de
  slachtoffers van het ouder worden. Hakker
  leg eens fatsoenlijk uit wat Rinus verkeerd heeft geschreven,dat hij sollidair is met stakers is toch crime.
  Dag jochie.

  Reactie door Joop1 — donderdag 10 april 2008 @ 20.50 uur

 21. @7 Kivits

  Jochie, je hebt het stukje van mij weer niet begrepen. Ga eens leren lezen ipv alleen maar te (ki)vitten! Waar is je notie en denkvermogen? Nauwelijks commentaar, maar wel dom hakken.

  (Even wat van je geleend Joop 1! Waar blijft Henk c.s. toch? Gaat het wel goed met hem?)

  Kivits, ken je de uitdrukking “Ieder voor zich en God voor ons allen” niet?
  Houd toch eens op met je spastische geflip bij het woord God. Dat gebruikt de hele goegemeente te pas en te onpas. Ook atheisten! Why not?
  Ga eens een keer echt deelnemen aan de discussie ipv 2 onderwerpse onelinertjes in te zetten om zo je bekende riedeltje naar mij weer af te neuzelen rond middernacht. Flinke vent hoor! Ik zou zeggen: neem eens een kerel!!
  Dag jochie

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 april 2008 @ 2.28 uur