Van Drees tot Bos

maandag 07 april 2008 :: 0.57 uur

‘Van Drees tot Bos’ is de titel van het laatste boek van ‘kenner van de PvdA’ Arie van der Zwan. De ondertitel: Zestig jaar succes en mislukking, geschiedenis van de PvdA. Ik heb er vandaag ademloos in gelezen.

Het boek is een echte aanrader voor iedereen met interesse voor ‘politiek die de maatschappij wil veranderen’. Het boek is ook een waarschuwing aan iedereen die zorgvuldig maar vastberaden wil werken aan een betere wereld en daarbij een partij als werktuig gebruikt. Onachtzaamheid; vervreemding van de eigen uitgangspunten; belustheid op macht, het zijn allemaal zaken die een aanvankelijk goed bedoelende en goed georganiseerde partij kunnen doen omslaan in zijn tegendeel.

Vroeger, de SP was toen nog slechts in enkele plaatsen sterk vertegenwoordigd, zeiden mensen wel eens tegen mij: ‘Jan, pas maar op, wanneer de SP later groot is, krijgen jullie dezelfde problemen als de PvdA’. Gevraagd naar wat er precies bedoeld werd, kwam dan vaak als antwoord: ‘Baantjesjagers, de arrogantie van de macht, geen interesse in hoe het gewone mensen vergaat, dat soort dingen.’ Ik ben dat nooit vergeten, en zo af en toe gebruik ik die herinnering nog wel eens om onze mensen erop te wijzen dat het niet vanzelfsprekend is dat de SP dezelfde partij blijft als zij nu is.
Ook in de SP zien we parlementaristische trekjes ontstaan; ook in de SP komt opportunisme voor; ook in de SP zijn er mensen die denken dat ze geen onderzoek hoeven te doen omdat ze toch wel weten hoe het zit en hoe betrokkenen ergens over denken. Het is geen noodzakelijkheid dat wij dezelfde fouten maken als beschreven in dit boek. Dat is een keuze.
Zoals gezegd, het boek van Van der Zwan is een must voor alle mensen die het eerlijk en serieus menen met de sociale strijd. Het is informatief, maar vooral ook leerzaam als het gaat om het voorkomen van fouten ontsproten aan gemakzucht en ijdelheid.

Deze column verschijnt tevens op de SP-website, als onderdeel van de wekelijkse columns van Kamerleden

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld