SP-Festival SPELEN 2008 op 18 mei

dinsdag 01 april 2008 :: 15.51 uur

De SP heeft een hele geschiedenis als het gaat om het organiseren van festivals. In de jaren tachtig organiseerden we Mandela-festivals om geld in te zamelen voor het ANC, de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging. De formule was simpel: de SP zorgde voor het podium, het geluid, het licht en de promotie, de artiesten verzorgden belangeloos de muziek, en de recettes gingen (na aftrek van de kosten) voor 100 procent naar het ANC. Vele festivals door het hele land zijn op die manier georganiseerd. De laatste was vlak voor de vrijlating van Nelson Mandela in 1993.

In veel plaatsen zijn er allerlei initiatieven om kunst en cultuur en de SP aan elkaar te verbinden. Tot lering én vermaak. Er is niets wat mensen meer en sneller bij elkaar brengt dan een culturele omgeving van muziek, dans, toneel, poëzie, of noem maar op. Kunst en cultuur zijn in staat ons even van de grond te tillen en mee te nemen naar de andere kant van de berg. Waar wij elke dag proberen invulling te geven aan de hoop van mensen op een betere wereld, kunnen kunst en cultuur ons helpen ons voorstellingsvermogen te vergroten en te verdiepen. Het is niet verwonderlijk dat de SP veel sympathisanten kent onder kunstbeoefenaren, van muzikanten tot cabaretiers en van acteurs tot schrijvers.

Vele malen hebben we, naast de grote manifestaties in verband met naderende verkiezingen, ook Festival Tomaat georganiseerd. Een culturele dag ergens in het land, met als doel mensen te vermaken en te verbazen. Ze dingen te laten horen en zien die ze mooi vinden, maar ook de dingen waarvan men nog niet wist dat men ze mooi vindt. Een paar jaar hebben we overgeslagen; omdat de voorbereidingen veel tijd vergen en we de organisatie primair inzetten voor campagnes voor de partij, bijvoorbeeld voor verkiezingen.

Maar het bloed bleef stromen, de ideeën bleven komen. Daarom is vorig jaar al besloten dat we op 18 mei aanstaande weer een grote SP-ledendag zouden gaan organiseren. Dit keer in Walibi World, in Biddinghuizen in Flevoland, vlak bij Harderwijk. Al maanden komt een tiental mensen regelmatig bij elkaar om ter plekke of elders te overleggen over de opzet. Alle details zijn inmiddels al besproken en we zijn het er allemaal over eens: de SP gaat zich weer overtreffen. Het festival zal deze keer nog grootser en verrassender worden dan de voorgaande keren. Hoewel 18 mei nog ver weg is, zijn er al meer dan tweeduizend kaarten verkocht. In de meeste steden wordt gezamenlijk vervoer geregeld. Elders in deze Tribune kunt u alle informatie vinden. U bent van harte uitgenodigd, en vrienden en familie mogen ook mee.

Tot op 18 mei.

Deze column verscheen april 2008 in de Tribune

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld