In debat met Loek Hermans over doorbetaling bij ziekte
NOVA, 26 maart 2008
Gisteren deed MKB-Nederland het voorstel waarbij ondernemers niet langer loon hoeven door te betalen aan iemand die langer dan zes weken ziek is door omstandigheden die niet rechtstreeks met het werk te maken hebben, bijvoorbeeld een sportblessure. De zorgen van het MKB over de gevolgen van hoge kosten – met name voor kleine ondernemers – zijn terecht. Maar de oplossing daarvoor moeten we echt ergens anders zoeken.
In 1996 is de Ziektewet afgeschaft, ze werd geprivatiseerd. Tot dan toe werden de financiële gevolgen van ziekte over alle betrokkenen verdeeld. Dat was gebaseerd op het solidariteitsbeginsel. Immers, iedereen kan wat overkomen, en als we nu samen allemaal wat in een potje doen kunnen we altijd iedereen helpen als ie ziek is. Vanaf 1996 draaien werkgevers voor 100% op voor de ziektekosten, na 2004 zelfs voor de eerste twee ziektejaren. Ze kunnen zich daar wel voor verzekeren, maar de premie is erg hoog; te hoog voor veel kleine ondernemers. Veel kleine ondernemers kiezen ervoor om zich niet te verzekeren, met alle gevolgen van dien.
Ons voorstel is om het risico van ziekteverzuim te spreiden over alle werkgevers en werknemers. Als collectief kun je nu eenmaal beter tegen een stootje dan als kleine ondernemer op jezelf. Deel de last, dat is wel zo eerlijk en sociaal.
Het voorstel van het MKB is ongewenst maar ook onuitvoerbaar. Onuitvoerbaar omdat het vaak heel moeilijk is om uit te maken wat de oorzaak van de ziekte is. Uit de ervaringen in bijvoorbeeld België blijkt dat er veel juridische procedures nodig zijn om dat vast te stellen. Allemaal weggegooid geld.
En verder ongewenst. Mensen die sporten zijn over het algemeen gezonder en verzuimen daardoor minder. Werkgevers hebben dus belang bij sportende werknemers. Het is dan wel een beetje raar om die mensen dan zonder geld af te schepen wanneer iemand een keer een blessure oploopt.
Gisteravond was ik te gast bij NOVA, in debat met de voorzitter van MKB-Nederland, Loek Hermans. Hieronder terug te kijken.
45 reacties
“Ik was op mijn werk een boterham aan het eten. Dat eten had niets men mijn werk op zich te maken. Dat had ik zelfs thuis kunnen doen. Mijn drinkkan, met twee liter hete, zwarte koffie stond op een plankje boven mij.
Ik rekte mij uit. Maar daardoor stootte ik tegen het plankje aan. De grote kan met hete koffie, die viel er van af.
Om mij even te kunnen ontspannen, had ik eerder mijn helm afgezet. Dat had ik beter niet kunnen doen. Want de koffiekan viel op mijn hoofd. Doordat ik tegen het gammele plankje stoote waar hij eerst op stond. En daardoor kreeg ik een schedebasisfractuur!
Daarnaast kreeg ook nog de hete koffie over mijn gezicht. Want de dop van de koffiekan zat er niet goed op en die schoot van de kan af. Mijn gezicht is ook nog verbrand. En nu ben ik heel lelijk.”
Krijg ik nou geen ziekengeld, omdat dit ongeluk niets men mijn werk heeft te maken en omdat ik het aan mij zelf heb te danken dat mij dat moest overkomen?
Jan Marijinissen heeft gelijk.
En Loek Hermans die heeft, naar wij in Limburg zeggen:
“Ze neet nui op der krisbaum.”
Die heeft ze niet allemaal op de kerstboom.
Een ander gezegde dat op die man met het verkeerder rijtje van toepassing is:
“Hij heeft een slag in het koffer!”
Groeten van Haras Mormolus.
Reactie door Haras — donderdag 27 maart 2008 @ 13.22 uur
als men zo gaat denken, dat niemand meer mag/kan sporten, wat hij/zij wil. dan vraag ik me echt af: “Waar zijn we mee bezig?” er wordt gezegd, dat men aan sport moet gaan doen en iedereen weet, dat een ongeluk in een klein hoekje ligt. om dan te zeggen, als men met sporten een blessure krijgt, waardoor men in de ziektewet komt om dan te zeggen: “Eigen schuld, dikke bult, dan had je maar niet moeten gaan sporten.” dat vind ik zeer kort door de bocht.tegenwoordig wordt men steeds meer “gestraft”, als men iets gaat mankeren, ongeacht hoe je aan de ziekte/blessure komt. men moet gewoon van die ziekteloon afblijven. ook hier zie ik weer, dat er met 2 maten worden gemeten. aan de ene kant schreeuwen de mensen het van de daken: “Doe iets aan beweging/sport, aan de andere kant zeggen ze nu, als je daar iets mee oploopt, dan is het eigen schuld, dikke bult, je moet toch blijven werken, ook als dat niet gaat. Wat willen ze nou eigenlijk? Nee, dan zet de mensen maar thuis op een stoel, zodat hen niets kan overkomen. geen autorijden, want mocht je toch eens door eigen schuld een ongeluk krijgen. deze regering slaat door. je wordt tegenwoordig flink gestraft, als je iets gaat mankeren, wat niet altijd eigenschuld, dikke bult hoeft te zijn, maar dat ziet deze regering niet,althans, dat wil deze regering NIET zien. hoe hard kun je gestraft worden??
Reactie door Maayke Jong- Doppen — donderdag 27 maart 2008 @ 13.25 uur
let op,met het opnieuw definiëren van de risico,s van arbeidsongeschiktheid.
in praktijk zal namelijk blijken dat bij verandering van dit stelsel verzekeringspremies zeer fors gaan stijgen,en vooral polisvoorwaarden aangescherpt zullen worden en dat vooral ten kostte van de zwakste partij namelijk de werknemer.
bezwaren van mkb m.b.t hun ziektekosten klinken niet onredelijk,maar bedenk dat een wijziging zoals bedoeld,tot doel heeft om kosten te besparen en werknemers een groter deel van arbeidsongeschiktheid in het algemeen te laten betalen,en juist in een tijd van toenemende kosten van levensonderhoud,energiekosten,eigen risico,s en verdere hervormingen die ongetwijfeld in de toekomst nog gaan komen.
Reactie door visgert — donderdag 27 maart 2008 @ 14.00 uur
De keuze die de heer Hermans destijds gemaakt heeft maakt hem zelf verantwoordelijk voor de consequenties daarvan.
Eigen verantwoordelijkheid is dé hartekreet van kabinet en bedrijfsleven.
Heb het idee dat we door het bedrijfsleven geregeerd worden.
Had u destijds maar moeten anticiperen op ook de negatieve gevolgen van door u gewenste veranderingen dan waren ze er vast niet gekomen.(voordelen?)
Hier draait u het zoals altijd weer helemaal om en overdrijft het probleem.
Weet u mijnheer Hermans zoals bij de koopkrachtplaatjes kijkt het kabinet niet naar individuele gevallen en dat vindt u altijd best.
Vraag me af wat de ziektekostenverzekeringen hiervan zeggen die korting willen geven als je sport.
Betaalt het MKB de eigen bijdragen ziektekosten als ik in de winter in het overvolle OV naar het werk aangehoest wordt door andere ‘opgeslagen’ werknemers onderweg of op de werkvloer of door druk op het werk ziek word, ik mede door uw voortdurend gezeur, intimidatie en onderbetaling ziek word. Ik door uw schijtloontjes niet de door de gezondheidsraad aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines binnenkrijg,in een te koud huis bivakeer of niet kan ontstressen, me door dat schamele bedrag geen voor mijn gezondheid nodige aanvullende verzekering en dus behandeling kan veroorloven. Hoeveel mensen kunnen van het loonbod in de MKB-branche gaan bergbeklimmen….op wintersport of parachute-springen…
U wil anderen op laten draaien voor de nadelige gevolgen van door u gewilde veranderingen. Dit terwijl hierboven genoemde gevolgen van beleid m..b.t. gezondheid en de gezondheidsmakelaars colega’s niet door u maar de werknemers gedragen worden. Kijk eens naar het percentages ziektekostenstijgingen van het door u betaalde loon met invoering van de marktwerking als u zo graag inflatie- percentages gebruikt m.b.t. loonsverhogingen.
U wil het onderste uit de kan, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en wens een risocoloos vrijkaartje. Weet u wat het bedrijfsleven veel geld kost 4,1 miljoen verdiensten per jaar voor een unilever top-man.Weet u wat het MKB geld kost.
Mensen op loonsverhogingen zetten beneden de gigantische inflatie op eerste levensbehoeften, percentueel 10% of meer van het bij u verdiende loon aan zorgverzekeringspremie laten betalen. Omdat die mensen zodadelijk niet eens meer bij u in de zaak komen en gestresst raken omdat ze de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Roept u daar eens wat over. Belasting op winsten is wel gedaald.
Moeten mensen van een door MKB Nederland betaald schijtloontje nu ook nog een extra verzekering gaan betalen.
Reactie door Henny — donderdag 27 maart 2008 @ 14.22 uur
Jan,
We hebben inderdaad weer een collectieve ziekteverzekering, een soort ziektewet, nodig, die is ook veel goedkoper dan het privatiseren en individualiseren van de ziektekosten, vooral voor het MKB!
Ze komen daar laat achter dat het MKB en haar werknemers, de prijs betalen voor de privatisering van de ziektewet!
Reactie door joseph h. — donderdag 27 maart 2008 @ 15.18 uur
Nu kun je alles wel opnoemen waar risico’s aan verbonden zijn. Veronderstel: Je bent een werknemertje voor het minimumloon, dan moet al de onderhoudswerkzaamheden aan je arbeidershuisje zelf doen, daar gewoonweg, je het niet kan betalen professionele krachten in te huren. Dus hoe ouder je wordt des meer loop je de kans van de ladder of van het dak te flikkeren. Straks moet je tot je 70e jaar doorwerken, mooi ben je in de aap gelogeerd.
@ 4 Inderdaad Henny, wij worden sinds November 1982 door de werkgevers geregeerd, daar heb ik het al eens over gehad. Zelfs de vakbonden spelen met hen onder één hoedje. Wat telt is LANDSBELANG en noch eens LANDSBELANG. De winsten stapelen zich op ter eer en glorie van de werkgevers en de staat.
Met hun christelijke smoelen weten ze niet meer wat “Draag elkanders lasten” betekend.
Reactie door olle Henk — donderdag 27 maart 2008 @ 16.25 uur
Wat is dit nu voor gezeur alle kosten die de werkgever maakt worden doorberekent in zijn product of uurloon.
Daarbij pakken ze voldoende winst marges.
Van deze maatregel om de ziektekosten zelf te betalen merkt de consument niets, alleen de werkgevers steken nog meer in hun zak.
Het is gewoon een ordianaire inkomsten vergroting.
Dus deze kosten voor de werkgevers worden al lang sociaal gedragen door consument.
Dus de werkgevers niet verder zeuren.
Reactie door De Hakker — donderdag 27 maart 2008 @ 16.42 uur
Ik word doodziek van die Loek Hermans met zijn uitspraken. Kan ik nu de bijbehorende ziektekosten bij hem declareren?
Reactie door Ben Rewinkel — donderdag 27 maart 2008 @ 17.15 uur
Daar gaan we dan.
Dit is echt nog maar het begin.
Wat te denken van roken? Straks moeten we met z’n allen op maandagmorgen in een potje plassen om te kijken of je “niks gebruikt” en of je niet teveel drinkt of slaappillen slikt van de stress van het op de bank hangen.
Dan de mensen die te dik zijn. Die eten dan teveel, ook een risico. Kunnen ze kroketten en kaas en weet ik wat allemaal belasten.
Zo kun je nog wel even doorgaan.
We worden een eng land. Waarom hebben ze zoveel geld nodig van de gewone burger?
Ze hebben toch genoeg geroofd?
Wie heeft de film de bodysnatchers gezien?
Daar legden ze een peul naast de mensen en dan werden ze een robot.
Het begint er aardig op te lijken.
Reactie door Dupe — donderdag 27 maart 2008 @ 18.03 uur
Ja meneer Hermans, dat is een mogelijkheid, net als dat er dan een mogelijkheid van een looneis van 30% tegenovergaat staan.
Reactie door taardje — donderdag 27 maart 2008 @ 18.40 uur
Nieuw is het onderwerp niet,op grote schaal claimen de werkgevers nu al bij de veroorzakers van b.v verkeersongelukken zij eten daarbij van drie walletjes n.l:
Het innen van de schadeclaims
Het verzekeringsgeld innen van de ziektekosten verzekering, waar de werknemer ook voor betaalt via inhoudingen op salaris.
Het in dienst houden van de goedkope reintregerende werknemer die niets kost en braaf zijn therapeutisch werk doet.
En die er na twee jaar ziek gehouden te zijn vervolgens uitgekegeld wordt met een vergoeding die vele male lager is dan de oorspronkelijke schadeclaim omdat er niks meer te graaien valt.
Reactie door che — donderdag 27 maart 2008 @ 20.05 uur
de ziektewet van vroger was eerlijker en beter. Die is afgeaschat omdat er te veel misbruik van gemaakt werd. Als we die mogelijkheden tot misbruik sterk beperken, kan de Ziektewet weer terugkomen. Probleem opgelost.
Reactie door schenkels mjjm — donderdag 27 maart 2008 @ 20.25 uur
We moeten ook wel in de spiegel kijken. Ik ken ze echt wel! Om elke scheet ziek en dan maar uitzingen. Logische dat de werkgevers dit willen aanpakken.Jammer dat de echte zieken het slachtoffer worden. Let wel, ik ben ook tegen de maatregel, maar heb ook geen zin om premie te betalen voor mensen die met een verkoudheid thuis blijven. Maar wat zou hier d eoplossing voor zijn?
Reactie door Robert rb — donderdag 27 maart 2008 @ 20.52 uur
Terecht dat er eindelijk eens iets over wordt gezegd. Als arbeider baal ik ook van die ‘sport’ collega’s die maanden gebles-seerd zijn en hun collega’s het werk laten doen.
Reactie door Kees — donderdag 27 maart 2008 @ 22.18 uur
Ik heb best begrip voor die ene ondernemer ten aanzien van de sillicone tieten van zijn werkneemster. En natuurlijk nog andere dubieuze gevallen.
Er moet iets tegen dit soort zaken ondernomen worden, maar laat mensen zichzelf maar extra verzekeren tegen dit soort zaken.
Het is echte lariekoek dat sporters gezonder zijn. Dat is een fabel. Mischien voelen ze zich wel wat fitter. Maar kijk nou naar die van den Hoogeband….ziek en zo ken ik er nog wel meer op het moment dat ze een wedstrijd hadden. Het zegt geen bal over je weerstand. Weerstand bouw je op door gezond te leven en hygiene en niet door je lichamelijk flink uit te sloven. Ik sport zelf ook niet maar ik ben ik geen jaren in de ziektewet geweest. Daarentegen hebben veel sporters wel de ene blessure na de andere.
Drink elke dag 2 borrels of wijn en gebruik geen tabak en drugs. Heel simpel.
Reactie door ReneR — donderdag 27 maart 2008 @ 22.30 uur
En mag je also ouder dan nog wel met je kind voetballen? Mag je dan nog gaan fietsen met je gezin? Mag je dan nog uit eten? Ook dan kun je nml. ziek worden. Mag je nog naar een bijeenkomst van de SP? Stel het is heel druk en door het gedrang val je….???!!! Mag je dan nog vlees kopen in de aanbieding? mag je dan nog iets in huis doen, of snij je jezelf in de vingers als je thuis klust? Met voetbal is het niet de bedoeling dat je je been breekt…met klussen is het ook niet de bedoeling dat je van de trap valt! Mag je dan nog wel een hosti halen in de kerk? Stel dat je je verslikt……………
Reactie door johankivits — donderdag 27 maart 2008 @ 22.57 uur
Robert rb,
Personen als jij zijn maar moeilijk te gerieven…
Want:
1) mensen zijn niet volmaakt en dat uit zich nogal eens in egoïsme en in mildere gevallen in een soms niet zo serieuze taakopvatting….
2) En dat kun je hun nog niet eens voluit verwijten, gezien de letterlijk ziekmakende verslechteringen en koopkrachtachteruitgang voor de gemiddelde werknemer: probeer dan maar eens altijd gemotiveerd te blijven, als je ziet dat werkgevend Nederland wel telkens zorgt om volop aan zijn trekken te komen, TEN KOSTE van de werkenden.
Als je onverschillig welke algemene regeling maakt waarin mensen verzekerd zijn tegen bepaalde risico’s, zal er altijd wel hier en daar sprake zijn van misbruik en dien je daarop te anticiperen en sancties, alsmede doeltreffende maatregelen te treffen.
….Maar, het gaat te ver –zoals jij zeer onlogisch wil- om je dan blind te staren op de UITZONDEREINGEN teneinde een overigens goed functionerend en de risico’s en kosten zo gelijkmatig mogelijk spreidend stelsel DAARVOOR om zeep te helpen.
Overigens: als je eenmaal begint met het “spelletje” van de altijd wel aanwijsbare afwijkingen van de norm, is werkelijk het einde zoek en kun je ook wel werkgevers “aan hun jas trekken”…!!
Tenslotte: ooit besloot men om tal van verzekeringen collectief te regelen, omdat dat rechtvaardiger, doelmatiger en goedkoper was.
Dat blijkt ook wel: de rampzalige privatisering van de ziektekostenverzekeringen is voor “gewone”mensen een ramp en zeer onrechtvaardig, omdat het collectiviteitbeginsel verregaand is afgezwakt en de zwakste schouders nu de sterkste lasten dragen.
Alle andere te bedenken regelingen zijn altijd slechter en duurder dan een zo breed mogelijk gedragen collectief systeem, zodat het door MKB opgeworpen en veel ergernis gevend balletje slechts getuigt van ordinaire werkgevershebzucht die kennelijk nooit voldoende te bevredigen valt, zelfs als gezond verstand zegt dat dat zeer onverstandig en onredelijk is…
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 27 maart 2008 @ 23.04 uur
Daar gaan we weer. Nog een circus erbij. Iedere werknemer zelf een peperdure verzekering afsluiten. Urenlang zoeken en turen in de kleine lettertjes. Eindelijk een betaalbare gevonden en als puntje bij paaltje komt geen uitkering. Want tja, die wandeling boven de 2000 m was uitgesloten…
Wij zijn al 10-tallen jaren het slachtoffer van een meedogenloze maffia die alles naar ‘de markt’ wil brengen. Lees: een circuit van vriendjes die een dikke boterham verdienen over de ruggen van eenvoudige mensen die gewoon een simpel zorgeloos leven willen leiden.
We betalen ons scheel aan de energiebedrijven, KPN, verzekeraars, kabel, kranten, makelaars, notarissen, woningbouw, banken, zorgpremies en dan toch nog ‘eigen bijdragen’.
De politiek is door en door corrupt en we zouden dit misleidende spel nu toch onderhand moeten doorzien.
Spreek je vrienden, familie, collega’s en buren erop aan.
Wat? Stem jij CDA?? Weet je wel dat die bij uitstek hun lobbyende vriendjes gerieven en niet hun eigen kiezers?
Stommelingen, denk eens na voor je een vakje rood kleurt of op een knop drukt!
Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 28 maart 2008 @ 0.52 uur
Gisteren vierde ik mijn verjaardag.
Ik werd 75 jaar.
Dat ik zo oud ben geworden, dat is te wijten aan dat stomme roken.
Zonder dat, had ik, tot vreugde van het pensioenfonds en de AOW-uitdelers, al wat jaren in vrede kunnen rusten.
Of in onvrede: mogen verroesten.
En zuipen doe ik soms ook nog.
Een keer of drie per week ga ik van twee tot vijf naar de kroeg.
En ook op zaterdagavond.
En gisteren, op mijn verjaardag, was ik thuis strontzat.
Dat is waarschijnlijk nog wel te merken aan mijn geschrijf.
Het fantastisch om in de kroeg nog aandacht van leuke jongere vrouwen te krijgen.
Dat zou minder, of helemaal niet het geval zijn, wanneer ik niet zou roken en niet drinken.
En door het laatste: om maar thuis te blijven. Gezellig “achter de geraniums”.
Dan zou ik beslist, een tijd geleden al, de pijp aan Maarten hebben moeten geven.
Dat wordt gelukkig ook mee voorkomen door medicijnen die ik gebruik.
Gisteren op mijn verjaardag, haalde ik de medicijnen op, waarvoor het ziekenfond in totaal meer dan 500 euro, moest betalen aan de aphotheker.
Die medicijnen zijn veel te duur.
En het is best mogelijk, omdat ik toch nooit klaag, dat men mij met placebo’s opscheept.
Dat tikt lekker aan!
Ik ben een dure klant voor de verzekering.
Die moet voor mijn medicijnen, toch wel 2500 euro per jaar jaar dokken. En dat is nog lang niet alles.
Het is maar te hopen dat men niet stiekem de pil van Drion tussen mijn medicijnen stopt.
Goed voor de verzekeraar.
Maar nadelig voor de apotheker.
Laat de verzekeraar nog maar heel wat jaartjes voor mij dokken.
Omdat ik nu, voor mij en mijn vrouw, maar tachtig euro per maand zelf hoef te betalen, verdien ik er aan.
Dat is toch wel oneerlijk nietwaar?
De toeslag stuurt de belastingdienst gelijk door naar de CZ.
Zo: en nu ga ik weer een sigaret roken en van vanmiddag weer fijn naar de kroeg, waar ook iedereen nog rookt.
Gezondheid en proost toegewenst door Haras
Reactie door Haras — vrijdag 28 maart 2008 @ 10.15 uur
prima maar alleen als dat ook geld voor Ministers!
dus niet meer voor lange tijd in het ziekenhuis/ziektewet voor een ontstoken teentje.
ze komen het werk van de burger ook niet naar het ziekenhuis brengen.
het oude ziekenfonds/ziektewet en dergelijke dat we hadden mocht misschien wat kosten,maar het koste geen gezondheid.
nu MAG het niets meer kosten,MOETEN is het eerste woord in de agenda’s van CDA-CU-PvdA.
ja zelfs postzegels likken als werk al ben je terminaal.
en wat dacht u van de brieven van UWV ?
“waneer denkt u weer beter te zijn?” dit schrijven ze aan een persoon met uitgezaaide kanker die nog een half jaar te leven heeft?
o sorry…. dat doet ons systeem automatisch…
het enige dat nog wat mag kosten zijn oorlogen en de beveiliging van Ministers.
Reactie door iew — vrijdag 28 maart 2008 @ 10.18 uur
Loek Hermans luisterde niet zo goed, erg gewoon voor VVD`ers..Door zijn voorstel gaan mensen juist vaak naar de rechter toe om schuld of onschuld te bewijzen..onhaalbaar dus! leer van de landen om u heen meneer Hermans!
Reactie door cynthia — vrijdag 28 maart 2008 @ 12.23 uur
Ja we leven nu in Klein Amerika. Alles werkt al zo net als daar. Je betaalt je blauw aan belasting,btw en accijns en we krijgen er niets meer voor terug.
Maak alles gratis, hark alle inkomens naar binnen Wouter Bos en geef elke Nederlander een zakgeld per persoon per maand.
Hiermee zijn dan tevens alle schulden gesaneerd.
Wie er dan nog wat bij wil verdienen doet dat door b.v. een boek te schrijven, op te treden in een bandje, als babysitter of tuinman bij een particulier.Plant groente in je voortuin etc.
Het geld komt nu bij de voordeur binnen en 80 of 90 % kun je meteen weer afdragen.
En waarom moeten wij steeds meer betalen? Vanwege de geldmakerij in de pharmaceutische industrie, vanwege krankzinnige projekten als Betuwelijn?
Vanwege de oranjes?
En toen de euro kwam is de staatsschuld toch door 2,2 gedeeld,Alles wat we ooit in guldens betaalden harken ze nu in euro binnen.Alleen het leesteken is veranderd.
Dan is de staatsschuld toch meer dan gehalveerd? Waarom krijgen we daar nooit eens tekst en uitleg over.
Haras,nog van harte gefeliciteerd. Mijn opa rookte en werd 93 en nam wel eens een slokje.
Anderhalf glas wijn per dag schijnt goed te zijn voor de bloeddruk.
Maak je daar dan witte droge wijn van dan heeft dat gunstig effekt op het cholesterol.
Ik wens je nog vele jaren!
Reactie door anne hilverda — vrijdag 28 maart 2008 @ 12.42 uur
“Deel de opbrengst van gedeelde inspanning, wel zo eerlijk en sociaal.”
http://www.topsalaris.nl.
Reactie door Henny — vrijdag 28 maart 2008 @ 14.10 uur
hoi
ik ben een vrouw van 47 jaar
en heb fibromyalgie[spierreuma]
nou ben ik vorig jaar heel lang in de ziekte wet geweest wel ben ik al vanaf mijn 14e aan het werk dus als je ff meerekent is dat al 33 jaar en altijd zwaar ongeschoold werk gedaan en met plezier
nou is me opgevallen dat bij de thuiszorg en de arboarts fibromyalgie niet erkend mag worden?
de reumatoloog zuigt de diagnose toch niet uit haar duim?
maar nu komt het mooiste
ik werk bij de thuiszorg en word doodleuk bij clienten geplaatst die hulp krijgen omdat ze fibromyalgie hebben
hoezo dubbel?
bij mij komt dat over als: betaal je aan de thuiszorg dan bestaat fibromyalgie en als je het als wernemer heb dan zit het tussen je oren
waarneer word fibromyalgie nou eens erkend
internationaal word het wel erkend
waarom in nl niet?
nu loop ik weer in het gips met me andere pols en ondanks dat ik tussen 2 ziekmeldingen gewoon weken gewerkt heb schuiven ze het af op mijn voorgaande ziekte verzuim en het is naar 4 weken toch echt een nieuwe hoor
maarja ik kost geld en ze willen je kwijt afgekeurt word je niet[ wil ik ook niet]
moet ik dan een los half jaar contract nemen en het risico lopen dat ik buiten gezet word?
wie betaalt dan mijn huur?
Reactie door diana — vrijdag 28 maart 2008 @ 14.34 uur
een collectieve ziekte verzekering,zoals voorheen,is de enigste oplossing voor het probleem.
voor misbruik is er de poortwachter van het bedrijf,ben je ziek petrus bellen.
controle genoeg.
maar het woord solidariteit bestaat niet meer,daarvoor in de plaats is het systeem
marktwerking,in de zorg onderwijs enz.
alles wat menselijk is,moet gefileerd worden,en de horde loopt er achter aan
de jeugd heeft de toekomst,maar loopt de hele dag met een arm omhoog,zinloos lucht te verplaatsen,in een lul bakkie.
tot dat ze last van een slijmbeurs onsteking krijgen,en dat wil de baas dan niet meer betalen.
gauw terug naar ons oude vertrouwde ziekenfond,iedere verandering,is geen verbetering.
Reactie door hw.rademaker — vrijdag 28 maart 2008 @ 15.00 uur
Natuurlijk dient de werknemer verzekerd te blijven van inkomen in geval van ziekte of ongevallen, ook die bij normale sporten, die bij de normale risico’s van het leven horen. En het is niet neer dan logisch dat er een collectieve verzekering voor komt, zodat ook de kleinere werkgevers van het MKB hun werknemers verzekerd kunnen zien. Eigenlijk zou iedere werknemer daar levenslang van zijn oorspronkelijk inkomen verzekerd moeten blijven, i.p.v. een beperkte periode.
Maar aan de andere kant moeten werkgevers niet opdraaien voor onverantwoorde risico’s als bergbeklimmen, rijden zonder autogordel om e.d. Voor zover mogelijk moet de werknemer zich daar maar apart voor verzekeren. De gemeenschap moet niet opdraaien voor de gekkigheden van het individu. Ook moeten de kosten van een ongeval, incl. inkomen bij invaliditeit, op de veroorzaker van een ongeval verhaald kunnen worden in geval van grove schuld.
Reactie door Drob — vrijdag 28 maart 2008 @ 16.17 uur
Inderdaad terug naar collectieve voorzieningen, waarom?
Als de werkgevers klagen dat de brutolonen te hoog komen te liggen, door b.v. de ziektekosten of omdat de werknemers compensatie eisen voor gestegen rekeningen (energie, zorgpremies, huur/hypotheek enzovoorts)dus behoud van koopkracht willen, dan moeten ze het volgende bedenken: Ooit besloot men om tal van verzekeringen (ziekte) en voorzieningen (huizen, energie, banken) collectief te regelen, omdat dat rechtvaardiger, doelmatiger en goedkoper was.
Dat blijkt ook wel: de rampzalige privatisering van de ziektekosten- verzekeringen en de publieke diensten (energie, postbank, woningbouw) is voor “gewone” mensen een ramp en zeer onrechtvaardig, omdat het collectiviteitbeginsel verregaand is afgezwakt en de zwakste schouders nu de sterkste lasten dragen.
Wat is nu een verstandige lage lonenpolitiek voor de werkgevers;
–herinvoering van de collectieve ziektewet en het ziekenfonds, met het beginsel meer inkomen, meer premie betalen(Hij die gaat skieën heeft meestal meer inkomen die betaald dus gewoon collectief meer premie);
–prijsstop energieprijzen en energie weer terug bij de overheid;
–prijsstop huren en zoveel mogelijk sociale woningbouw tegen lage huren;
Het principe is duidelijk, echt verstandige loonpolitiek vraagt om collectieve voorzieningen! Maar ja, ze wilde van iedere arbeider een volkskapitalist maken, wie zijn kont verbrandt moet op de blaren zitten! Is een goed Hollands gezegde, Loek!
Reactie door joseph h — vrijdag 28 maart 2008 @ 16.19 uur
24. Diana
Nu begrijp ik waarom mijn vriend met fibromyalgie[spierreuma] door UWV tegen zijn wil en mogelijkheden in, terug in de WW werd gezet na een herkeuring ivm de WAO.
Ook hem werd verteld dat ‘het tussen zijn oren zit’.
Hij heeft zich laten opnemen omdat hij dit niet aankan, psychisch, lichamelijk en financieel.
Het is SCHANDALIG wat er in dit land gebeurt!
Het zijn de nazi-praktijken van Klink.
Het is echt tijd dat er een en ander teruggedraaid word en aangepast word want zo ga je niet met je medelanders medeburgers om!
Om te beginnen is het niet barmhartig.
Barmhartigheid staat hoog in het vaandel van het Christendom maar ik zie het niet terug in het beleid van de Christelijke CDA en de Christelijke CU.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar dat doe ik niet in plaats daarvan zeg ik:
Weg met Balkenende Vier! NU!
Reactie door koen — vrijdag 28 maart 2008 @ 22.36 uur
@19 Haras
Gefeliciteerd met je 75e verjaardag! Applaus Haras en leef maar zoals jij denkt dat goed voor je is. Kroegie kan gezellig zijn met toffe mensen om je heen. Geniet daar maar van, want het is een barre tijd door superegoisme! Lasten worden allang niet meer eerlijk verdeeld. En collectief lijkt een ‘vies’ woord te worden sinds privatisering welig tiert.
Wat een eng land met enge mensen die op elkaar gaan zitten letten wat wel en niet mag. Dit ziek wel en dat ziek niet… en hoe we gezond MOETEN leven. Wat een leven!!
En Harrie V. jij ook alsnog gefeliciteerd met je verjaardag zoals je hier ergens meldde. Ik stel me daar die verrukkelijke ‘Bosche Bollen’ bij voor?
@diane, ik hoop voor jou op erkenning van dit ernstige verschijnsel. Je zal maar spierreuma hebben en niet gehoord worden binnen de Thuiszorg.
Ik wens je heel veel sterkte toe.
Reactie door Gloria — zaterdag 29 maart 2008 @ 2.09 uur
@anne hilverda — vrijdag 28 maart 2008 @ 12.42 uur
“[...]En toen de euro kwam is de staatsschuld toch door 2,2 gedeeld[...]”
ja, ja – niet alleen in de juristerij, maar ook in de politiek is de gecijferdheid tot een dieptepunt gedaald – Pabo gedaan, Anne?
Reactie door jk — zaterdag 29 maart 2008 @ 9.44 uur
Laten we de rekening van ziek worden van de mens maar bij de schepper neerleggen.
Die heeft een mens ontworpen die biologisch kwetsbaar is.
Maar of hij(zij) heeft kunnen voorzien dat de mens zo diep is gezakt doordat er mensen zijn die misbruik maken van deze biologisch fout,is de vraag?. En dat deze die zelf ook kanker kunnen krijgen of hebben zich financieel vet mesten ten koste van van mensen die kanker hebben of kunnen krijgen
en in dit systeem de rijkdom bepaalt hoe je geholpen wordt is mensonterend.
Dat dit systeem nog ontworpen is mede door mensen die elke dag op de knieën gaan voor de schepper, moet bij deze toch walgelijk overkomen.
Reactie door De Hakker — zaterdag 29 maart 2008 @ 9.58 uur
@ 28 Koen
Mensen die lichamelijke klachten hebben komen in de mallemolen terecht waar de honden geen brood van lusten.
Van het kastje naar de muur,onbevoegde UWV keurings deskundigen( bewust geen gebruik van het woord arts) omdat ze geen eens arts zijn,
oppervlakkige onderzoekjes zoals buig eens drie keer,klopje met hamertje.
Oh, wordt je kwaad : dan zit het tussen je oren.
Aannames en keuringuitslagen op basis van rapporten die door de werkgever met een vooroordeel verstrekt zijn.
Kortom te gek voor woorden, deze groep mensen zijn vaak al door een diep dal gegaan.
En ze hebben al in de MRI scanner gelegen , er zijn al hartfilmpjes gemaakt,ze hebben al chemotherapie gehad.
Er is totaal geen communicatie tussen de behandelende artsen,specialisten en Uitkerings instanties.
Ziek zijn is een.
Geschikt zijn voor het arbeidsproces is weer wat anders.
Maar dat deze twee zaken direct verband houden met elkaar wordt niet gezien.
Het zal wel liggen aan feit dat er bij sommige hoogwaardigheid bekleders iets tussen hun oren zit.
Reactie door che — zaterdag 29 maart 2008 @ 10.46 uur
We moeten naar een aangepaste sociale verzekering voor ziekteverzuim.Zo hebben we geen geneuzel meer over “het op mijn kosten ziek zijn”.
De mentaliteit moet ook worden aangepast naar een meer WIJ gevoel. De eerste vraag bij ziekmelding moet zijn ;HOE GAAT HET MET JE.? en niet ,Wanneer denk je weer te komen werken?
De geprivatiseerde arbodiensten OPHEFFEN, hier zitten enkele goede artsen tussen, en de rest is in zekere mate niet te vertrouwen.
Waarom komt een medisch specialist , na gedegen onderzoek van de patient , tot een diagnose. Waarna de arbo”arts” doodleuk deze diagnose verwerpt.
De arboartsen en instellingen die fibromyalgie niet erkennen, wens ik een weekje de symptomen.En hopelijk komen ze na 5 van de 7 dagen niets kunnen doen en kreperen tot een andere mening.
Reactie door taardje — zaterdag 29 maart 2008 @ 11.00 uur
Anne Hilverda: Dank je wel voor de goede wensen!
Jij hebt het daar niet over. Maar Koen hierboven wel wat zijn vriend betreft, die aan fibromyalgie lijdt. Dat zou tussen de oren zitten.
Dat ik mij nog geen 75 wil voelen, en mij daarom niet wil gaan gedragen als “een waardige oude man” En mij gewoon gezonder denk, dan ik in werkelijke schijn te zijn, dat zal ook wel tussen de oren zitten. Ik hoop (met jou) dat het daar nog vele jaren kan blijven zitten.
Ik had het geluk dat, toen de mijn waar ik werkte werd gesloten, ik na mijn 35ste levensjaar tot aan mijn pensioen, niet meer hoefde te werken.
Ik heb nooit tegen de dokters gezegd, dat ik gek was en zwak begaafd. Te weinig kende en kon, door geringe potentie. En dat ook nog een extra ziel in mijn lijf had. Of ook (zelf) maar ergens last van had. Dat was hun conclusie.
Ik zei alleen: “De dans om het gouden kalf, die hangt mij de keel uit!”
En verder schreef ik ook op, dat in een droom of visioen, Jezus tegen mij had gezegd: “Jongen, doe, zoals jij denkt dat jij het moet doen. Dan doe je het goed.”
Dat was de aanzet voor innerlijke bevrijding.
In de kantlijn, van wat ik had opgeschreven, stond later te lezen: “En hier begint de psychose!”
Tot aan mijn pensioen en nu nog, kreeg ik in de WAO, een leven als God in Frankrijk. Ik had veel plezier met mijn accordeon en eigen liedjes en cabaretteksten op het podium.
“Je kan nooit bewijzen of een situatie maar een droom, of de werkelijkheid is!”
Als kroon op mijn toekomstige vrijheid en autonomie, maakte ik de vrouwelijke arts die mij ook nog moest keuren aan het huilen.
Haras.
Reactie door Haras — zaterdag 29 maart 2008 @ 11.09 uur
Drob, is het niet een beetje vreemd dat nu ineens alles te duur is? Voorheen kon het collectief namelijk allemaal wel. Het geneuzel, niet van jou, dat mensen steeds betere zorg willen geloof ik niet. Mensen willen goede zorg, zoals wij dat hadden!
Reactie door cynthia — zaterdag 29 maart 2008 @ 14.22 uur
Eigen schuld-dikke bult!Wat het MKB stelt is niets nieuws onder de sociale zon! Ergens hebben ze gelijk,want stel dat je een klein bedrijfje hebt met 2 werknemers, de een bokst,de ander voetbalt.’s Maandags kan hij zijn bedrijf sluiten, want Piet ligt met hersenletsel in het ziekenhuis en Jan heeft een zware voetbalblessure;moet 6 weken rusten! De kleine zakenman mag hier geen schade van ondervinden en er zal dan ook een regeling hiervoor moeten komen. Mijn zwager,een meubelgigant,ontving van zijn werknemers ziektekostenverzekeraar al voor dertig jaar terug een schrijven, waarin hem verteld werd om geen mensen in zijn bedrijf aan te nemen die sporten beoefenden welke blessuregevoelig waren. Voetballen werd hierbij als nummer één genoemd.Hij heeft zich daar altijd aan gehouden,met dien verstande dat hij als sponsor van een voetbalclub wel een paar mensen op de loonlijst van zijn bedrijf had staan die wél voetbalden,maar van hem nooit hoefde te werken.Hij is bereid om Loek Hermans ook op die rustlijst te plaatsen.Het enige risico voor hem is te hopen dat Loek met het Carnaval of met het feest van de Bokkenrijders niet door het podium zakt!
Reactie door Eef Hübbers — zaterdag 29 maart 2008 @ 16.30 uur
30. jk.
Gecijferdheid onder nulpunt gedaald of zoiets. Wat bedoel je JK.
Inderdaad is alles gehalveerd, vooral onze inkomens, de uitkeringen en pensioenen voor ambtenaren etc. en de staatsschuld.
Maar onze uitgaven aan rijk,provincie en gemeente zijn dermate gestegen dat we nu dezelfde bedragen moeten storten maar dan in euro.
Denk maar aan de onroerendzaakbelasting etc. de overdrachtskosten op de huizen die twee keer zo duur zijn.Dan is 6% wel even meer dacht ik.
Als je nu een politieman hoort klagen met zijn 30 dienstjaren en l600 euro. Van ruim 3500 gulden per maand kon die man moeiteloos zijn gezin onderhouden,ooit …….
Ik bedoel maar.
Maar ja, de mensen willen vernaggeld worden. Balkenende en zijn CDA krijgen er 4 zetels bij wegens zijn heldenrol in de Wildershype.
Ik heb zeer goed onderwijs gehad,maak je niet ongerust.
Ik weet nog van het tientje van Lieftinck en dat de euro de grootste geldontwaarding is sinds dit beruchte tientje.
Reactie door anne hilverda — zaterdag 29 maart 2008 @ 17.52 uur
mensen worden vandaag de dag in deze volledig uit de hand gelopen consumptiemaatschappij louter beoordeeld op hun economische waarde ( wat levert die in euro’s op en wat gaat die me kosten.)we zijn verworden tot ‘een ding’. triest maar waar en het komt niet meer goed de komende generaties. bedenk dat de afgelopen jaren mensen naar de voedselbank moeten en anderen die miljoenen per jaar aan salaris beuren. argumenten om nog verder te nivileren zijn de bekende cliche’s zoals ‘anders prijst nederland zich uit de markt’en ‘dat is niet meer van deze tijd ‘
met dergelijke argumenten wordt er vanalles ‘doorgedrukt’ zo ook de opvattingen van MKB.
Reactie door jansen — zaterdag 29 maart 2008 @ 20.38 uur
@ anne hilverda — zaterdag 29 maart 2008 @ 17.52 uur
“Gecijferdheid onder nulpunt gedaald of zoiets. Wat bedoel je JK.”
Geletterdheid is als je kan lezen (NB. de omkering geldt niet!) en gecijferdheid als je kan rekenen.
Als ik het goed begrijp wordt de staatsschuld verdubbeld als ze morgen de gulden weer invoeren, en tegelijkertijd wordt alles ook de helft goedkoper – zo waart vooral in SP-kringen de illusie. Hoe je dat rijmt …
Een marktkoopman hoorde ik zeggen: “Wat ze zich al niet druk maken over die procenten. Ik koop iets voor één euro en verkoop het voor twee. Ik kom met die ene procent wel uit.”
Van een volksvertegenwoordiger had zoiets nog niet gehoord.
Wat schuld is voor de een is een vordering voor de ander. Via de pensioenfondsen wordt uit de renteopbrengsten van de staatsschuld een groot deel van de pensioenen betaald.
Het ware te wensen dat poltici niet zoveel zouden wauwelen, maar Bos heeft gelijk dat je daar best wat soepel in mag zijn.
Met Jezus (want die schijnt hier ook te moeten) zeg ik: “Geef de keizer wat van de keizer is en geef God wat van God is.”
Reactie door jk — zondag 30 maart 2008 @ 8.33 uur
Het tientje van Lieftinck, dat herinner ik mij ook nog. Alleen snapte ik er toen niet veel van.
Ik woonde destijds in een gesticht met tweehonderd andere jongens, een groep kleuters, ongeveer driehonderd deels “Maatschappelijk onaangepaste vrouwen”. Gekke vrouwen, zoals wij jongens die noemden en met tweehonderd nonnen.
Van de jongens en andere mensen daar, had bijna niemand ook maar een rooie cent.
Maar dank zij Minister: Lief Tingelingelingetje, werd er een smak geld die niet kon worden omgewisseld of verantwoord, uitgedeeld aan bewoners in het gesticht. Ook aan de jongens.
Daarna waren wij, de jongens, nonnen vrouwen en baby’s, ineens rijk.
Wij zelf kregen allemaal twee gulden en vijftig cent. De rest ging terug naar de grote pot, van waaruit het eerder niet kon worden verantwoord.
Overigens was die met eikenloof omkranste zinken Duitse oorlogsmunt, gedurende de oorlog, tot een tijd na de bevrijding nog tamelijk waardevast. Door die munt waren ook vlak na de oorlog, huishoudelijke inkopen en zo, niet duurder, dan voor de oorlog. Want Mijnheer Schickelgrüber en co, hielden de oorspronkelijke waarde van de gulden aan.
Maar na het tientje van Lieftinck ontstond geleidelijk aan de inflatie en wat later de grote graaizucht.
De graaieuro die wij nu gebruiken die is ook een bezettersmunt. Als teken van slaafsheid aan onze bezetters via de EU, staat de afbeelding van Koningin Beatrix op die nare munt. Dat mag men gerust rangschikken, onder de noemer: LANDVERRAAD.
De Duitse oorlogsmunt had de afbeelding van bloedzuster Koningin Wilhelmina, niet nodig. Die had genoeg aan eikenloof.
Lieftinck stak er een stokje voor, dat te veel eerst arme mensen, dank zij gespaard oorlogsgeld, een beter leven zouden krijgen.
Voor Philips en andere grote bedrijven die voor en met de Duitsers werkten en veel oorlogswinsten hadden gemaakt, lag de zaak natuurlijk heel anders.
Haras.
Reactie door Haras — zondag 30 maart 2008 @ 11.34 uur
Als ziek mens niet door eigen schuld {verkeersongeval}wil ik niet de dupe worden van deze regels ik heb het al zwaar genoeg !
Reactie door rino — zondag 30 maart 2008 @ 15.07 uur
Haras,
Na de oorlog was er een z.g. “geldsanering”: de bedoeling was dat alle “oude” geld moest worden ingeleverd tegen nieuw..
Daarmee kon je ook -zo was de redenering- meteen diegenen afstraffen die aan de oorlogsellende grof, nietsontziend en medogenloos verdiend zouden hebben (denk bijv. aan de torenhoge “zwarte” marktprijzen voor allerlei levensnoodzakelijke producten.
Maar… ik hoorde in mijn jeugd meerdere verhalen dat door iedereen gekende zwarthandelaren toch hun oneerlijk verdiende geld “gezuiverd” kregen en aldus met een forse voorsprong het “nieuwe” Nederland binnen gingen: De start van dat “nieuwe” Nederland was dus -o.a. hierom- al een valse..!
Ik weet niet of dit mogelijk is, maar men zou e.e.a. eens grondig moeten uitzoeken en de werkelijk grote oplichters met naam en toenaam moeten vermelden, temeer omdat nooit bestrafte “zonden” hoogstwaarschijnlijk ook geleid hebben tot verder kwaad.
Enfin, kijk maar eens naar het huidige Nederland met zijn door geldzucht en zakelijke “nuchterheid” verziekte klimaat…
Harrie V.
Reactie door Harrieke — zondag 30 maart 2008 @ 16.21 uur
MKB en VNO- NCW wilden zo graag één front vormen en kwamen met gelijkgeschakelde eisen tégen en ten koste van de werknemers. Ze wilden munt slaan uit die samenwerking.
Wie zich brandt moet op de blaren zitten. Ik zou zeggen Hermans waar is de solidariteit nu tussen het MKB en VNO- NCW.
Ik houd niet van selectief winkelen in arbeidsvoorwaarden. Lusten hebben jullie gedeeld dan nu ook maar de lasten samen delen.
De MKB heeft samen met VNO NCW die veranderingen gewild en moeten de ontstane problemen die toen al voorspeld waren maar naar de achtergrond verschoven, ontkend omdat het ‘geheel’ lucratief was en dat erdoor moest komen nu ook maar onderling oplossen en niet wederom regels die voor sommigen verkeerd uitvallen op onderdelen, let wel ‘onderdelen en sommigen’ selectief afschuiven op de werknemer. Het MKB telt meer dan enkel kleine winkeliers.
Zo ken ik er nog wel een paar. Mensen laten instemmen met een geheel aan maatregelen die grotendeels in je voordeel werken en vervolgens fragmenteren om nadelen op onderdelen hiervan wederom af te wentelen op de werknemers zonder op het geheel terug te willen komen.
Dar heet contractbreuk en uitzuigen, dat heet tijdens het spel de regels nóg meer in je voordeel willen veranderen ten koste van alweer de werknemers.
Niet alleen ú moet op de kleintjes letten.
En dat laatste is voor velerlei uitleg vatbaar.
Reactie door Henny — zondag 30 maart 2008 @ 16.26 uur
Beste Jan,
sterke reactie! Sporters verzuimen veel minder dan niet-sporters. De regering wil mensen graag aan het sporten hebben. Is gezond. Als mensen zich naast de toch al vaak dure contributie van club of vereniging ook nog eens moeten bijverzekeren tegen ziekteverzuim door blessures, dan wordt sport voor een niet onaanzienlijke groep met een laag inkomen een onbetaalbare zaak.
Reactie door Andr? van der Meer — zondag 30 maart 2008 @ 17.00 uur
Even terzijde: als je wilt weten hoe het in ons land over een jaartje of 4, 5 gesteld is met “de zorg”, moet je nu even kijken naar de documentaire “Sicko” van Michael Moore. (op DVD)
Reactie door Herman — zondag 30 maart 2008 @ 17.57 uur