De nieuwe Tweede Kamerfractie

zaterdag 15 maart 2008 :: 15.55 uur

Elke dinsdag, als alle stoelen gevuld zijn, kijk ik met trots naar het grote vak vol SP’ers. De uitslag van de laatste verkiezingen heeft de SP tot de derde partij gemaakt in grootte. In ledental waren we dat al.

Nog trotser ben ik op hoe de fractie zich ontwikkelt. Het vorig jaar was toch vooral een jaar van wennen. Wennen aan het feit dat we ‘de oppositieleider’ zijn, we zijn immers de grootste fractie die niet in de coalitie zit. Wennen aan een nieuw kabinet dat in ieder geval in 2007 maar niet tot daden kwam. En, het was vooral ook wennen voor al die nieuwe kamerleden, aan het bijzondere werk en aan elkaar.

De fractie neemt nu de leiding in de Kamer. Of het nu gaat om het agenderen van de armoede, de strijd voor het behoud van de ontslagbescherming voor werknemers, of het verzet tegen de oprukkende marktwerking in de zorg, SP’ers staan vooraan.

En niet alleen ín de Kamer, ook daarbuiten, zijn de SP-kamerleden actief. Vorige week organiseerde de fractie een conferentie over de toekomst van het onderwijs, gisteren waren in Zwolle ruim 200 mensen bijeen om te overleggen over acties tegen de toenemende marktwerking in de zorg. Binnenkort komen SP’ers uit het hele land bij elkaar om te spreken over hoe de strijd in de bedrijven op te pakken. We geven actief steun aan de politie en mensen in de klein-metaal in hun strijd voor een betere beloning. We helpen de leerlingen en leraren bij hun verzet tegen de ophokplicht in verband met de 1040-urennorm.

Op ontelbare terreinen wordt er gewerkt aan SP-alternatieven voor de onzalige of halfbakken plannen van B&B.

De samenwerking in de fractie en met de medewerkers verloopt voorbeeldig. De strijdbaarheid is hoog. Iedereen is zich bewust van z’n verantwoordelijkheid en levert z’n bijdrage. Slechts 15% van de mensen heeft vertrouwen in dit kabinet.

Wij zijn op sterkte en staan op scherp. U hoort van ons.

Deze column verschijnt tevens op de SP-website, als onderdeel van de wekelijkse columns van Kamerleden

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

Reacties uitgeschakeld