Het beste moet nog komen

donderdag 07 februari 2008 :: 12.59 uur

Over de ontwikkeling van de SP
1e uitgave SP-krant, NU voor een beter Nederland, februari 2008

Jan Marijnissen kwam bijna veertien jaar geleden samen met Remi Poppe in de Tweede Kamer. Nu leidt hij de derde partij van ons land. Hij hoort tot de Kamerleden met de meeste ervaring. Maar van stoppen wil hij nog niks weten: ”Ik ben een rasoptimist. Net als mijn moeder.“>

Jan Marijnissen

Altijd je rug recht houden in de politiek, veroorzaakt dat een hernia?
“Iedereen heeft een zwakke plek, bij mij is dat mijn rug. Ik ben twee keer geopereerd. De hernia is drie keer teruggekeerd, het afgelopen jaar heb ik weer vier maanden platgelegen. De specialisten weten ook niet wat in mijn geval de oorzaak is. Op het moment gaat het uitstekend. Als door een wonder was het vlak voor Prinsjesdag weer in orde. Wees gerust ik kan er weer tegenaan.”

…of zijn je rugklachten het gevolg van je werk als lasser of je fabrieksarbeid?
“Nee, nou ja, dat weet ik niet. Het opvallende is dat ik mijn eerste hernia kreeg in 1987, juist toen ik was gestopt met werken in de fabriek.”

Wie zijn je helden?
“Ik vind het goedkoop om te koketteren met de verdiensten van een ander. Wij kunnen niet eens in de schaduw staan van mensen als Gandhi of Mandela. Ik stel me maar bescheiden op. Het heeft ook iets puberaals om te zeggen: Dit zijn mijn helden. Als volwassen man moet je proberen de held van je eigen leven te zijn. Gewoon zelf stinkend je best doen en natuurlijk van alles en iedereen leren wat je kan. Dus een helden-top-drie heb ik niet.”

Wat wil de SP nu met haar 25 Kamerleden?
“We willen Nederland menselijker en socialer maken en daarom willen we in de regering. Natuurlijk kun je met 25 mensen in de oppositie veel bereiken. Het kabinet voelt de hete adem van de SP in de nek en probeert ons de wind uit de zeilen te houden door onze goede plannen over te nemen. Dat juichen wij alleen maar toe. Gratis schoolboeken. Meer energiebesparing. De no-claim uit de gezondheidszorg. Meer hulp aan ouders bij opvoedingsproblemen. Minder uitstoot van broeikasgassen. Allemaal voorstellen van ons die nu kabinetsbeleid zijn geworden. Prima, maar het beste voor Nederland zou wel zijn als we na de volgende verkiezingen kunnen vaststellen dat de SP verder is doorgegroeid. Het is aan ons om te zorgen dat we voor die tijd voldoende goede bestuurders hebben. Mensen die we in de etalage kunnen zetten zo van: Kijk, die gaan het voor de SP in het kabinet doen.

Met wie zou je willen regeren?
“Ik denk dat de PvdA de eerste partij is die in aanmerking komt, aangezien we dezelfde roots hebben. Alleen is de PvdA ideologisch en politiek wat op drift geraakt. De SP is heel populair bij de aanhang van de PvdA, al die mensen geven de SP als tweede partij op. Dat geeft al aan dat er een soort vanzelfsprekendheid ten grondslag ligt aan die samenwerking. Want wat je in dit kabinet ziet, is twee zielen in een borst: het CDA probeert de VVD voor zich te winnen en de PvdA probeert de 25 zetels van de SP weg te kapen. Dat zijn twee totaal verschillende richtingen.”

…maar kun je met Wouter Bos door één deur?

“Ik kan met iedereen door één deur. Sterker nog, ik houd de deur meestal open voor anderen, ik ben netjes opgevoed. Ik denk dat persoonlijke gevoelens in dit geval ondergeschikt horen te zijn aan het belang van de samenleving.”

Is bij de PvdA de angst door de SP opgevreten te worden niet te groot?
Jan Marijnissen belicht“In de oppositie hebben we goed kunnen samenwerken. Dat zij nu in de regering zitten, heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Maar ik denk dat het de komende jaren noodzakelijk is om het gesprek over samenwerking verder te voeren, overigens ook met GroenLinks. Dat is in het belang van Nederland en ik zal daartoe initiatieven nemen. Een combinatie van PvdA, GroenLinks en SP zou iets kunnen brengen in Nederland dat dit kabinet absoluut niet tot stand brengt. Het zou ook enthousiasme in de samenleving kunnen wekken en echte hoop bij iedereen dat het beter wordt in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer. En dan wil ik een brede sociale beweging, waar ook andere clubs aan kunnen deelnemen zoals de vakbonden, het MKB, vredes- en milieubewegingen, natuurverenigingen. Samen vormen die een massief geheel waarbij de delen ondergeschikt zijn aan het doel: een menselijker en socialer Nederland. Ik denk dat zo’n beweging heel kansrijk is.”

Wat wil je met de SP in elk geval bereiken in de komende jaren?
“Belangrijkste punt is voor ons altijd het oplossen van de armoede onder kinderen. Volwassenen hebben keuzes, daar kun je nog tegen zeggen: Je had beter je best moeten doen. Maar een kind kan zijn ouders niet kiezen of zijn milieu, zijn stad of zijn land. Ik vind het onverdraaglijk dat in Nederland honderdduizenden kinderen hun hele jeugd in armoede moeten opgroeien. Die kinderen lopen een achterstand op in ontwikkeling, onderwijs en gezondheid die ze nooit meer inhalen.

Tweede punt is de ouderenzorg. We moeten echt stoppen ouderen buiten de maatschappij te plaatsen in Nederland. Gelukkig blijven mensen steeds langer vitaal en eisen ze hun plaats in de maatschappij op. Maar we moeten ze daarbij helpen door ze midden in onze wijken te laten wonen, zodat ze kunnen blijven meedoen aan het sociale leven. En het derde waar we ons echt voor gaan inzetten, is het onderwijs. Met goed onderwijs kun je zorgen dat mensen de regisseur worden van hun eigen opera, dat ze het leven in eigen hand kunnen nemen.”

Je bent al ruim dertig jaar bezig met de SP, hoe houd je dat vol?
“We zijn de derde partij van het land, zowel in zetel- als in ledental. Wie had dat ooit gedacht in 1994 toen we voor het eerst in de Kamer kwamen? Of in 1974 toen we voor het eerst in de raad kwamen? De SP heeft dus een enorm goede naam. Te zien dat je werk tot resultaat en vertrouwen leidt, dat we dingen bereiken voor mensen, dat is mijn elixer, daardoor voel ik geen vermoeidheid. Natuurlijk hebben we tegenslagen gekend, maar als je aan het eind van de dag kunt concluderen dat de mensen voor jou kiezen, dan is de pijn gauw vergeten. Ik ben een rasoptimist net als mijn moeder. Soms stonden we samen af te wassen en als het eerste bordje uit de teil kwam, zei ze: Zo dat is alweer klaar. En dan moest de hele afwas nog. Dat zit ook in mijn aard. Ik heb vooral oog voor datgene wat we van tegenslag kunnen leren, of waar net de uitweg zit. Als ik zou blijven tobben over alles wat niet helemaal gaat zoals ik wil, dan zou ik heel snel verzuren en tot niks meer komen.”

Kan de SP zonder Jan Marijnissen?
“Sinds ik landelijk voorzitter ben, dat is nu twintig jaar, ben ik altijd bezig geweest mezelf juist overbodig te maken. Vroeger bemoeide ik me nog met het partijblad, de scholing van leden of de organisatie van de partij, maar dat doe ik allang niet meer. Wat ik eigenlijk geprobeerd heb, is de partij zo in te richten dat als er mensen wegvallen, die karavaan toch verder trekt. Als ik dat zelf zou zijn, is er een heel rijtje goede mensen waaruit we kunnen kiezen. Mensen als Agnes Kant, Harry van Bommel, Jan de Wit en Tiny Kox hebben hun sporen absoluut verdiend en genieten een breed vertrouwen binnen de partij. Die moeten in staat worden geacht bijvoorbeeld de fractie te leiden of voorzitter te zijn van de partij. Ik vind dat een partij niet afhankelijk moet zijn van één persoon, maar moet leunen op een brede basis.”

Wat moeten we met het verschijnsel Wilders?
“Wilders zegt dat de islam en de mohammedanen niet deugen. Sterker nog, de Koran moet van hem verboden worden. Moslims mogen het land niet meer in en zij die een fout begaan, moeten eruit. Dat is een discriminerende manier van naar mensen kijken. Het is onze taak hem te ontmaskeren. We willen mensen laten zien wie Wilders echt is. De ex-VVD’er wil bijvoorbeeld kampioen belastingverlagen worden, maar wel ten koste van het onderwijs, de zorg of de ontwikkelingssamenwerking. Dat hoor je hem er nooit bij vertellen, dus dat gaan wij zeggen. Dat we Wilders hard gaan aanpakken, wil overigens niet zeggen dat we zijn aanhangers niet serieus nemen. Dat zijn mensen die nadrukkelijk problemen ondervinden, waar in de politiek lang heel erg schimmig over is gedaan. Er zijn natuurlijk wijken waar het een stuk minder aangenaam leven is dan in andere buurten. En dat zijn niet zelden die wijken waar mensen met lage inkomens wonen en waar veel schort aan de voorzieningen. De SP moet zorgen dat de leefbaarheid in die wijken toeneemt. Maar daar hebben wij Wilders niet voor nodig. Dat doen we immers allang, we zijn er groot mee geworden.”

…en Verdonk?
“Verdonk is een heel ander verhaal. Zij wil de plaats van de moeder van alle Nederlanders innemen, lijkt het wel, als een soort nieuwe koningin. Ik neem haar kiezers serieus net als die van Wilders, maar als politica kan ik haar niet serieus nemen. Bij het debat over Uruzgan eind vorig jaar kwam ze gewoon niet opdagen. En het is ook raar om in de krant te zeggen dat je de files wilt aanpakken, maar dat ze dan bij het debat over verkeer gewoon niet aanwezig is. Verdonk is voor mij een groot vraagteken. We kennen haar als minister van integratie, maar wat ze van Uruzgan of Irak, het koningshuis, onderwijs, de problemen in de jeugdzorg, natuur en milieu vindt, weet geen mens.”

Wordt er bij jou thuis wel eens over iets anders dan politiek gesproken?
“Gelukkig wel. Eigenlijk alleen als er bijzonder aanleiding toe is, wordt er bij ons over politiek gesproken. Dan krijg ik vooral kritiek, hoewel nu minder dan vroeger. Als ik bijvoorbeeld te harde woorden heb gebruikt in de Kamer, maar ook op Engelse of moeilijke woorden krijg ik veel commentaar. Mijn vrouw en mijn dochter moeten niks hebben van dikdoenerij en dat laten ze ook horen. Ze hebben natuurlijk een enorme prijs moeten betalen voor mijn politieke activiteit en dat geeft ze ook het recht commentaar te leveren, vind ik.”

…in welke zin hebben ze daar een prijs voor moeten betalen?
“Ik ben 24 uur per dag zeven dagen per week politicus en het vergt nogal wat organisatie om een dag vrij te krijgen of op vakantie te gaan. De politieke druk is gelukkig nu wel over veel meer mensen verspreid dan vroeger. Het is eenvoudiger te dragen dan in de beginjaren.” Wanneer heb je voor het laatst gehuild? “Toen ik keek naar de videoclip bij het nummer Hurt van Johnny Cash. Dat is het laatste nummer dat hij heeft opgenomen voor zijn dood. Ik ben met Cash groot geworden en als je zijn leven een beetje kent en je ziet deze clip: een knappe die het dan droog houdt.”

Lees de hele krant

Opties voor delen:
  • NuJIJ
  • eKudos
  • del.icio.us
  • Digg
  • Google Bookmarks
  • email

9 Comments

9 reacties

  1. Leuk interview! Ook een leuk interview had je met Peter Middendorp van De Pers, zie hier.

    Reactie door Anne-Marie Mineur — donderdag 7 februari 2008 @ 13.57 uur

  2. Hartelijke felicitaties met deze nieuwe
    krant, die NU, SP, heel hartelijk naar de burger toe jkomt, om de 3 maanden mogelijk
    aan huis bezorgd. We kijken ernaar uit in
    mei, aug. en nov. 2008.
    Evt. bezorgd in gebieden, waar nog geen SP-afdeling bestaat, pikken we die er zeker
    tussen de huis-aan-huis verspreide reclame gemakkelijk uit. Heel blij goed initiatief
    en hopen er vanavond dus ook wat over te horen bij De Wereld Draait Door, waar de SP
    weer acte de présence geeft! Geweldig!
    De burger/kiezer serieus nemen en die van
    klein tot groot zoveel mogelijk politiek bewust maken is dus bij de thuisbasis te
    doen benaderen. Zo zullen ongetwijfeld door
    studie uithuizigen diverse thema’s op het
    ‘logeeradres’ kunnen aanpakken en voor hen
    wordt vast een speciale kolom gereserveerd.
    Het beste zal ongetwijfeld nog gaan komen!
    Proficiat!

    Reactie door Madelief — donderdag 7 februari 2008 @ 14.28 uur

  3. Nu NU een andere naam moet krijgen, wat denken jullie van ” wakker worden”.

    ‘s Ochtends wakker worden met een krantje,en Nederland moet maar eens wakker worden ten aanzien van de afbraak die gaande is.

    Ik vind de krant een goede zet ,en men bereikt er een heleboel mensen mee.

    Reactie door taardje — donderdag 7 februari 2008 @ 14.29 uur

  4. Barack Obama laat zien dat nieuw elan pas ontstaat als je ook de synthese met rechts zoekt, niet de polarisatie. Dat missen wij vooral in Nederland. Jan heeft het in zich om in Nederland een nieuw elan gestalte te geven. Daartoe zou hij eigenlijk boven de partijen moeten gaan staan. Nu wringt er iets omdat Jan tegelijk leiding geeft aan de meest linkse partij in Nederland. Daardoor ontstaat een dilemma tussen een rol als linkse luis in de pels en het opzoeken van het centrum van de macht, waar je als optimist thuishoort. Is mijmeren over een ‘brede sociale beweging’ dan wel realistisch?

    Tegelijkertijd zijn er heftige ontwikkelingen, vooral ter rechterzijde. De VVD wordt opgevreten en de liberale rol wordt overgenomen door D66 en GroenLinks. De PvdA zoekt steeds meer de middenpositie, belangenbehartiger van de middengroepen, in plaats van ideologische en emancipatoire strijd.

    Mijn conclusie is dat de tijd rijp is voor een politieke hergroepering, vergelijkbaar met direct na WO II. Dit moet vooral om de doodzieke democratie nieuw leven in te blazen. Er is ruimte voor vier hoofdstromen:
    - een sociaal-democratische partij, onder leiding van Jan lijkt me, met ca. 70 % SP, 50% PvdA, 50 % GL;
    - een liberale partij met 50 % VVD, 50 % PvdA, D66 en 50 % GL;
    - een confessionele partij met 60 % CDA, CU;
    - een conservatieve partij met 50 % VVD, 40 % CDA, 50 % Wilders, Verdonk.

    En dan is er nog een typisch Nederlandse ruimte van ca. 10 zetels voor oppositionele splinterpartijen, zoals SGP, rechts Wilders, Dierenpartij en linkervleugel SP.

    Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 7 februari 2008 @ 14.32 uur

  5. Goed interview,gewoon,licht verteerbare tekst en duidelijk.I walked the line!

    Reactie door Henk c.s. — donderdag 7 februari 2008 @ 18.11 uur

  6. Dat Jan Marijnissen door wil gaan zolang zijn gezondheid het toelaat is een goede zaak .
    Ik ben nu bijna 67 jaar oud en ik folder regelmatig voor de SP en adresseer en bezorg iedere maand ons partijblad de TRIBUNE en bezorg iedere woensdag het stadsblad van Den Bosch in de wijk waar ik woon in ‘s-Hertogenbosch.Ik ben de laatste 2jaar 3 keer aan mijn knie geopereerd en ik zeg altijd maar doorgaan dat is de beste therapie die de mens kan doen want als je bij de pakken gaat neer zitten dan roest je vast.En de heer Marijnissen is geloof ik ook al een paar keer van hernia geopereerd en ik wens hem veel succes toe met de SP want dat heeft hij mijns inziens wel verdient

    Reactie door Dirk Schuit — donderdag 7 februari 2008 @ 20.34 uur

  7. Ik lees dat je moet huilen van muziek van een miljonair die zingt in een soap form van Goede tijden Slechte tijden.
    Ik huil bijna elke dag van wat ik om me heen zie,honger,uitbuiting,mishandeling,verkrachting enz.
    Je optimisme is best aandoendelijk en geloof mij ik ben voor 100% overtuigd dat je het beste voor heb,maar laten we eerlijk zijn als we door gaan op de manier van goeden tijden slechte tijden dus het soap scenario in dit land dan is de slag verloren.
    De kleine handreiking richtig het konigshuis geeft mijn weinig hoop,want als er iets symbool staat voor macht en de hardheid om deze macht en zelf verrijking te behouden dan is het wel deze clan.
    Je opmerking over de ,De no-claim uit de gezondheidszorg,is er een met rampzalige gevolgen geworden,natuurlijk hebben andere er gebruik van gemaakt maar het brandhout was er al.
    Waarom wil jij Wilders ontmaskeren laat dat maar aan het volk zelf over door maatregelen en oplossingen,nee je moet de oorzaken van deze steun eens serieus nemen en niet wat er echt gebeurt in de buurten de andere kant op kijken.
    En spreek iedereen op zijn wandaden aan.
    Wat is er nu in die buurten gebeurt helemaal niets,integedeel het wordt steeds erger als je het vergelijkt met 10 jaar terug.
    Benoem de dingen zo als ze zijn,kom op Jan ga in een flat wonen waar ze alles indrukken wel eens een familie boven je gehad met 15 man en overal schijt aan dus niets op de vloer zo op het cement en zo uit de boes boes van Afghanistan of Marokko getrokken.
    En hou eens op om de veroorzakers constant in de slachtofferrol te drukken we mogen toch wel wat aanpassing verwachten van onze gastvrijheid.
    Je heb een handicap met de SP,dit volk is zo slap als een vaatdoek.
    Succes met je strijd mijn stem heb je.

    Reactie door De Hakker — donderdag 7 februari 2008 @ 22.00 uur

  8. @ de hakker

    tuurlijk iedereen moet aangesproken worden op wandaden. Maar mensen lijken er vanuit te gaan dat het altijd de buitenlanders zijn die zich in flatten asociaal gedragen.

    Ik heb een jaar gewoond naast een compleet dronken, drugsgebruikende agressieveling die regelmatig mn fiets in elkaar trapte en me bedreigde (politie deed niets uiteraard) en die was gewoon nederlands, en de enige die voor me opkwam was de marokkaanse buurman, waar ik nooit last van had en me altijd muntthee aanbood als ie me zag.

    Ik hoop dat ze het makkelijker maken om mensen te corrigeren die overlast veroorzaken, want ik heb wel 7 keer bij de politie gezeten en uiteindelijk moest ik verhuizen. Maar het staat los van waar de overlastveroorzaker vandaan komt. De politie is gewoon te terughoudend met ingrijpen in het algemeen.

    Reactie door hilde — vrijdag 8 februari 2008 @ 8.35 uur

  9. Wat wil je met de SP in elk geval bereiken in de komende jaren?
    “Belangrijkste punt is voor ons altijd het oplossen van de armoede onder kinderen. Volwassenen hebben keuzes, daar kun je nog tegen zeggen: Je had beter je best moeten doen. Maar een kind kan zijn ouders niet kiezen of zijn milieu, zijn stad of zijn land.
    ======== En wat nu als deze volwassene met zijn armoede-komaf wel zijn best heeft gedaan maar het nooit heeft gemaakt en dus nog steeds in armoede leeft?
    Ook die volwassene heeft zijn ouders of het milieu niet voor het kiezen gehad, maar krijgt het dus wel voor zijn/haar KIEZEN.========

    Met groet,

    Reactie door Anja (B) — vrijdag 8 februari 2008 @ 10.41 uur


  • In de media

  • Foto