Bus 77 moet terug

donderdag 31 januari 2008 :: 15.55 uur

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Daar waar mens en milieu vragen om goed openbaar vervoer, doet de politiek zijn best om steden en platteland zo onbereikbaar mogelijk te maken. Zo ook in Rotterdam waar enkele jaren geleden buslijn 77 verdween uit het straatbeeld. De lijn verbond enkele belangrijke plaatsen in de Rotterdamse wijken met elkaar, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis en de markt.

Een motie van de SP-Rotterdam om de lijndienst weer te hervatten, werd aangenomen door de gemeenteraad. De VVD-wethouder wil deze echter niet uitvoeren. De SP organiseerde daarom een eigen buslijn en ging met twee volle bussen richting het stadhuis om de wethouder te overtuigen.

In het filmpje een impressie van deze mooie actie. SP-Kamerlid Sadet Karabulut laat een aantal ouderen aan het woord, die niets liever willen dan dat hun bus 77 weer dagelijks zijn sociale functie vervult.

Zie het nieuwsbericht op SP-Rotterdam voor meer informatie

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

22 Comments

22 reacties

 1. erg goede actie,maar denk maar niet dat het iets uit maakt.
  als zelfs aangenomen moties in de 2e kamer simpelweg niet uitgevoerd worden,weerhoud dat een wethouder natuurlijk ook niet meer om het gewoon niet uit te voeren.
  als alles wat hier gebeurd onder het B4 kabinet zich in Frankrijk bijvoorbeeld had afgespeeld dan waren de bestuurders waarschijnlijk al gelynched geweest.
  ik heb het idee dat oppositievoeren tegenwoordig meer een soort vam formaliteit is geworden en alleen nog maar bewerkstelligd dat de plannen die niemand wil van dit kabinet,vertraagd worden.
  ze drukken alles toch gewoon door en doen wat ze zelf willen,ongeacht de concequenties die dat voor velen meebrengt.

  Reactie door iew — donderdag 31 januari 2008 @ 17.04 uur

 2. Hoezo,

  “De gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen maar de wethouder weigert het uit te voeren”?!?!

  De wethouder maakt dat toch niet uit?

  Als die wethouder dat zo blijft doen, kan de gemeenteraad haar vertrouwen opzeggen, lijkt me.

  Reactie door olav ten broek — donderdag 31 januari 2008 @ 18.51 uur

 3. Vanochtend in de bus waren de ouderen optimistisch, ze kregen de kans om hun stem (letterlijk) te verheffen tegen het verdwijnen van de buslijn, inmiddels al weer zo’n 4 jaar geleden. De bus, een belangrijke levensader voor zowel jong als oud, in Rotterdam Zuid was een prima lijn die volop gebruikt werd. De ontevredenheid over het verdwijnen van deze bus was dan ook zeer duidelijk vandaag.

  In de commissievergadering zelf bleek dat er een grote meerderheid voor de terugkeer van de lijn was, alleen de VVD sprak zich duidelijk tegen de directe terugkeer van de lijn uit. De actiebereidheid bij de bewoners van Rotterdam Zuid blijft groot, en de enkele buschauffeur die ik vandaag sprak had ook absoluut een warm hart voor de terugkeer van de bus. We gaan gewoon door tot die bus weer rijd wat mij betreft! Maar dan wel voor December van dit jaar…

  Reactie door Anouk — donderdag 31 januari 2008 @ 19.03 uur

 4. Een goede actie van de SP!Nu deze regenten regering zich weinig van de bevolking aantrekt,kan de SP in samenwerking met de bevolking beter zelf zulke verbindingen organiseren.Ik heb dat met de DOLMUZ busjes in Turkije ook gezien en dat loopt perfect en goedkoop.Ik denk dat zwart en grijs-vervoer zo door de VVD in Rotterdam gestimuleerd wordt.

  Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 31 januari 2008 @ 19.54 uur

 5. Ach… de huidige B & W of de deelgemeenten in Rotterdam hebben wij
  nog niet kunnen betrappen op enig gevoel
  voor de burgers in ons Rotterdam.
  Maar lieve mensen in charlois e.o.neem een
  klein adviesje aan van ons,zes ruim tachtig
  jarigen,stem dan niet meer op die malloten,
  wees kieskeurig,stem keurig stem gewoon op
  mensen die wel wat voor jullie willen doen ,eenvoudig,SP.
  Het is echt voor ons allemaal in de stad het beste.

  Reactie door Henk c.s. — donderdag 31 januari 2008 @ 20.52 uur

 6. @3
  Niet meer praten met die wethouder, de bewoners moeten die wethouder oppakken en even de kop in een emmer koud water stoppen.
  Als hij dan nog niet luistert de haven in met dat geval.

  Reactie door De Hakker — donderdag 31 januari 2008 @ 21.17 uur

 7. Als het niet zó triest was, is wat de Hakker (6) schrijft hierboven over ‘het geval’..om te lachen..
  Deze bus is in Rdam weg..dat is hufterig en totaal niet vanuit de gebruikers gedacht..weg met dat soort niet funktionerende funktionarissen…!
  Mijn stad heeft geen Treinstation, dus zou het OV het hier moeten doen..Ook zijn hier geen Hogere scholen of Universiteiten dus zou het OV ons er heen moeten brengen..Nou de bus die perfect naar Utrecht ging voor dat onderwijs is foetsie..Connexxion vond het niet rendable genoeg..Ook het terug te draaien hielp niet..Privatiseren, weg ermee!

  Reactie door Olinda — donderdag 31 januari 2008 @ 22.02 uur

 8. Terug die bus 77! Ja natuurlijk!!

  VOORUIT die bus, bussen… zat net even helemaal weg te dromen. ‘k Zag allemaal bussen, overvolle bussen en massale optochten met spandoeken rechtstreeks optrekkende naar Den Haag. Joelende mensen en verhitte gezichten, dansende kinderen en heldhaftige leerlingen en talloze stoere bejaarden die het OOK niet meer nemen… met z’n allen EENSGEZIND de scepter zwaaien over dit doofstomme, autistische kabinet:
  De macht is aan het volk. NU!

  IT’s TIME FOR CHANGE.
  Yes we can!
  Yes we can!!

  I had a dream… zoiets als een deja vu, maar dan zonder deja. Zeg maar ‘futur vu’.

  Yes we can!!!

  Reactie door Gloria — vrijdag 1 februari 2008 @ 3.00 uur

 9. Hakker doe ons een lol, laten we dat stuk onbenul dat zich WETHOUDER mag noemen niet in de maas pleuren want dat is millieuvervuiling wij krijgen ons drinkwater uit de rivier.
  Dergelijke figuren meuren altijd een beetje
  penetrant…………..

  Reactie door Rinus c.s. — vrijdag 1 februari 2008 @ 8.51 uur

 10. Even een tegengeluid met uw goedkeuren. Indeze reportage wordt de suggestie gewekt dat reizigers niet meer bij het Zuiderziekenhuis kunnen komen. Ik stem al 20 jaar SP en sta achter de meeste dingen, maar dit riekt wel erg naar demogagie. Rotterdam, ik ben er getogen en geboren, heeft FANTASTISCH openbaar vervoer. De aanleg van tramlijn 25 naar Carnisse heeft voor betere bereikbaarheid gezorgd. Bus 77 mag dan weg zijn er is genoeg voor in de plaats. Typisch is het dat ik wel overal kan komen met mijn rollator ivm reuma. Verder schaam ik mij als SP-er een beetje voor de uiterst grove reacties op dit bericht.

  Reactie door Vandersprong — vrijdag 1 februari 2008 @ 12.03 uur

 11. Die suggestie mag misschien door één bewoner zijn gewekt, maar dat bedoelen al die mensen dus niet. Het is lastiger en tijdrovender om ergens te komen (vooral de Clara) en bovendien klagen de winkeliers vanwege minder aanloop van voorheen vaste klanten. Vaak zijn dat hoogbejaarden die voorheen de bus pakten maar het nu allemaal te ingewikkeld, te tijdrovend en te vermoeiend vinden.

  Openbaar vervoer is écht niet voor mensen die daar geen prijs op stellen. Het is allereerst bedoeld voor de mensen die er afhankelijk van zijn of daar prijs op stellen. Die mensen daar moet je geen eisen aan stellen, die mensen mmoet je tegemoet treden. Daar hebben ze verdomme hun hele leven voor gewerkt.

  Die tramlijn ligt duidelijk niet op de voormalige route van bus 77. Wél hebben de bewoners hier op Zuid stevig het idee dat hun buslijn is opgeofferd voor een juppenlijn. Dat de heer v.d. Sprong nog vrolijk met zijn rollator ronddartelt is fantastisch voor hem, maar daar hebben de bewoners van zuid verder niks aan. Die willen gewoon hun vertrouwde bus terug. En gelijk hebbeb ze.

  Wij gaan dus gewoon met de buurten door voor terugkeer van Bus 77. Meer info over dit gebeuren ook op de Hyves Bus 77. En op het weblog van o.a. Theo Cornelissen.

  Reactie door Kees — vrijdag 1 februari 2008 @ 15.04 uur

 12. @10 Vandersprong.
  Wij hier wonen al tachtig jaar in Rotterdam maar dat heeft toch niets te maken met het terugvragen van bus 77.
  Oke het openbaar vervoer in onze stad is goed,nou ook weer niet overdrijven hoor Vandersprong.Natuurlijk kan je BIJNA overal komen maar nou toevallig niet vanuit
  charlois met de bus naar het zuiderziekenhuis o.d. en daar gaat bij de ouwetjes juist om.
  Demagogie best brave ouwe borst laat ons niet lachen voor demagogie moet je toch echt in het torentje zijn.
  Wat praat je nou over grove reacties op dit log,je weet toch dat de toon de muziek maakt en wij rotterdammers spreken toch ook de taal van het waterfront.
  Een prettig week-end man!

  Reactie door Joop1 c.s. — vrijdag 1 februari 2008 @ 18.38 uur

 13. kijk voor de gein even op de site van de SP nijmegen. Daar is het ook gelukt!

  Reactie door bertil — vrijdag 1 februari 2008 @ 18.43 uur

 14. als deze lijn niet rendabel is WELKE dan wel???????????

  Reactie door H.Balen — zaterdag 2 februari 2008 @ 9.34 uur

 15. Beste mensen van dit opmerkelijke protest: Wij zijn ook Rotterdammers en behoorlijk op leeftijd. Al 50 jaar wonen wij achter de molenlaan. Van deze wijk kan je alles zeggen, maar iedereen moet altijd een stukje lopen om bij tram of bus te komen. Eenmaal daar aangekomen kunnen wij overal heen, overal in Rotterdam. Waarom kan alleen de onderkant van de samenleving een patent hebben op zogenaamde misstanden?

  Reactie door fambelonje — zaterdag 2 februari 2008 @ 12.16 uur

 16. @15
  omdaat jij centraal staat

  Reactie door gaf — zaterdag 2 februari 2008 @ 14.23 uur

 17. De onderkant van de samenleving? U moest zich schamen. DUBBEL in dit verband. Zowel deze doodnormale Rotterdamers als die ónderkant verdienen alle steun. Anders wordt het een zooitje. Kun je dáár weer over klagen…

  Reactie door Kees — zaterdag 2 februari 2008 @ 15.37 uur

 18. @15 fambelonje.
  Heerlijk dat u in de achterbuurt van de Molenlaan woont en dat al vijftig jaar,jonge,jonge wat een tijd. U moet of een stukje naar bus 35 ,station Noord, of u kan met lijn vier naar de stad.Gelukkig kunt u dat nog zelf maar waar het op dit log overgaat
  is dat de ouderen van DE ONDERKANT VAN DE SAMENLEVING,zoals als u dat uit uw bek kunt krijgen,allemaal mensen die altijd
  keihard hebben gewerkt en nu slecht ter been geraken/of zijn graag van het OPENBAAR vervoer gebruik willen maken
  om naar familie in b.v. het Ikazia of zuiderziekenhuis te gaan.Beste Familie Belonje wonend aan de achterkant van de Molenlaan wat is hier nou verkeerds aan.
  Oke…u wilt de boel katten, mag van ons
  hoor maar wordt dan niet beledigend,u verdiend toch echt een pak op de broek hoor. Wij zijn tachtigers,wonen heel dicht bij u in de buurt en zijn gaarne bereid u
  persoonlijk te bezoeken om de correctie terplekke uit te voeren.
  Afsluitend, DE ONDERKANT van de samenleving heeft geen patent op de z.g.
  misstanden,dat hebben de lieden van de partij waar u op stemd die maken misstanden, de ONDERKANT van de samenleving
  ageerd er alleen tegen.
  Wij wensen de familie Belonje toch een heel
  fijn week-end in uw uiterst klein tuintje.
  Met enorme groet,het Klauwen uit de mouwen
  team.

  Reactie door Henk c.s. — zaterdag 2 februari 2008 @ 16.40 uur

 19. Hier in Gelderland waren de reacties ook zeer fel toen sommige onrendabele lijnen eruit gehaald werden.Dit is allemaal weer genormaliseerd door de routes wat langer te maken,maar wel zo dat markten, zieken-en bejaardenhuizen, winkelcentra enz. goed bereikbaar zijn.Echt hard mopperen over het openbaar vervoer vind ik wat overdreven. Ik behoor zelf ook tot de oude garde, heb jaren met eigen vervoer gereisd en ben blij dat er bij ons goed openbaar vervoer is; in de file staan is voorbij!
  Binnen een uur sta ik bij vrienden, kennissen of waar ik ook wezen moet op de stoep.

  Reactie door Eef Hübbers — zaterdag 2 februari 2008 @ 16.51 uur

 20. Deze actie was gericht op de commissievergadering Verkeer. In de vergadering is besloten om er 14 februari a.s. in de gemeenteraad een besluit over te nemen. Komt dus allen weer zou ik zeggen.

  Reactie door Daniël de Wit — zaterdag 2 februari 2008 @ 18.46 uur

 21. Goh, naar een jaar van ‘omzwervingen’ langs het dorp, over de grote weg stopt de bus inmiddels weer hier voor de deur.
  Na veel protesten hebben ze noodgedwongen het wiel weer eens opnieuw uitgevonden.

  Reactie door Alex — zaterdag 2 februari 2008 @ 21.43 uur

 22. Misschien moet het volk maar weer het openbaar vervoer gaan organiseren : de zogenaamde volkvertegenwoordigers zijn alleen bezig met hun eigen ambitie : afbaark van een sociaal-maatschappelijke samenleving ; met het ooog om later een leuk baantje te krijgen bij een “top” bedrijf .Er schijnt nog heel veel te terug te jatten zijn van het volk ; dus gaat het jatten nog steeds door .

  Reactie door fred — zondag 3 februari 2008 @ 10.09 uur