Overheid en jonggehandicapten

Wim Kratsborn mailde mij het volgende artikel:

Overheid brengt begeleid-wonende jonggehandicapte in de problemen

Verbaasd en verontwaardigd heb ik als vader van een gehandicapte zoon van 29 jaar kennisgenomen van de maatregel om de uitkering van begeleid-wonende gehandicapte met 200 tot 250 euro per maand te verlagen. Een draconische maatregel, omdat de huidige uitkering van 530 euro al geen vetpot is en niet voldoende is om behoorlijk in het eigen levensonderhoud te voorzien. Nu zou de gehandicapte, of hoe men hem tegenwoordig denkt te moeten noemen, met zo’n 85 euro (minus ziektekosten) per week rond moeten komen. Er is weinig fantastie bij nodig om te begrijpen, wat daarmee gedaan kan worden. Een schraal bestaan. Het gaat hier ook om een mensenrecht op een kwalitatief goed bestaan. Ouders moeten momenteel vaak financieel bijspringen. Of is het bedoeld als cursus om met te weinig geld toch rond te komen? Daar komt bij dat veel jonge gehandicapten via vrijwilligerswerk hun bijdrage leveren aan de samenleving. Mijn zoon reageerde terecht: ‘Maar ik werk toch ook hard’. Hoewel een gouden handdruk misschien een beetje veel van het goede is, zou respect wel op zijn plaats zijn.

Het moge verder een ieder duidelijk zijn dat de kosten van levensonderhoud de afgelopen jaren behoorlijk zijn toegenomen en dat geldt helemaal voor gehandicapten, die ook nog eens de ziektekosten verhoogd zien worden.

Het lijkt me sociaal behoorlijk zwak om de marktwerking op deze manier zijn gang te laten gaan t.o.v. een kwetsbare en weerloze groep. Dit lijkt niet te passen in behandeling voor ego-therapie om de eigen weerbaarheid te vergroten.

Als ik het allemaal goed begrijp is er momenteel een regering die bestaat uit christelijke en sociale partijen. Dit soort maatregelen stellen mij dan zeer teleur als vader, burger en als projectleider van een Europees onderwijsproject ‘Multiple choice identity’, waarin we proberen om jonge mensen een identiteit te laten ontwikkelen. Begrippen als kennis, respect en empathie zijn in het project belangrijk. Voor ‘slechte sociale voorbeelden’ hoeven we voortaan niet meer in Oost-Europa te zoeken.

De Nederlandse overheid is momenteel trouwens op meerdere gebieden zijn goede naam internationaal aan het verspelen. Men kan de krant erop naslaan.

Als excuus voor deze maatregel wordt gebruikt dat men de uitkering gelijkschakeld heeft met de zelfstandig wonende gehandicapte. Zo wordt de ene groep tegen de ander uitgespeeld. Naast de financïele impact van deze maateregel wil ik tevens wijzen op de psychologische gevolgen voor de gehandicapte, zijn ouders en zijn begeleiders bij een instelling. Over dat laatste aspect dient zeker niet lichtzinnig gedacht te worden. De begeleiding houdt er in ieder geval een hopeloos gevoel aan over. Wie ziet wie nou voor vol aan? Toch lijkt het me geen goed idee om hier tv-programma’s als ‘Nederland helpt’ of ‘Opgelicht’ in te schakelen.

Ik ben desondanks bereid om ‘het woord sorry’ te accepteren, omdat men niet gezien heeft wat deze maatregel voor de gehandicapte en zijn ouders en de begeleiders zou kunnen betekenen. Eerdere bezuinigingen in het onderwijs werden ook vaak gerechtvaardigd met het argument dat daardoor de vindingrijkheid en het enthousiasme van de betrokkenen vergroot zou worden. Inmiddels weten we beter.

In dit geval lijkt het me niet goed om dezelfde strategie te gebruiken. Het doet me denken aan deze uitspraak van Wim de Bie: ’Het niveau van een beschaving wordt bepaald door de manier van omgaan met de zwakkeren’.

Namens al die andere ouders van begeleid-wonende gehandicapten wil ik daarom met klem vragen om deze maatregel terug te draaien. Bij voorbaat dank!!!

Wim Kratsborn

Al vorig jaar ontving de SP veel klachten over de verandering in de eigen bijdrage voor de AWBZ. Uit eigen onderzoek (lees het rapport) bleek niet alleen dat velen er fors op achteruit gaan, maar ook dat er veel fouten werden gemaakt. De staatssecretaris heeft op initiatief van de SP een gewenningsregeling ingesteld. Maar dat is niet genoeg. Daarom heeft de staatssecretaris tevens toegezegd om te kijken of mensen nog wel genoeg over houden om van te leven na de verhoging van de eigen bijdrage. De Kamer krijgt daar binnenkort bericht over. Agnes Kant: “Dat de regeling dan wordt aangepast, opdat mensen voldoende overhouden om van rond te komen is erg belangrijk. De gewenningsregeling is ook een belangrijk resultaat, maar niet meer dan een adempauze.”

De strijd is daarom nog lang niet gestreden. De SP blijft doorgaan zodat ook ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in Nederland een menselijk bestaan kunnen hebben en houden.

Zie ook:

Drie bewoners van ‘Het Dorp’ en een moeder van een gehandicapte dochter boden december 2007 een petitie aan in de Tweede Kamer. Bekijk een interview dat Agnes Kant met hen had:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.
Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

woensdag 30 januari 2008 :: 13.53 uur

32 Comments

32 reacties

 1. Dit land is naar een bedenkelijk niveau aan het groeien,het enigste waar de Christelijke meute zich nog druk over maakt is een pornofilm terwijl in deze gemeenschappen niet gekenen wordt op een meisje of jongetje om deze voor het leven te beschadigen.
  Het begint zo zo langzamerhand naar het verleden te groeien waar ouderen,gehandicapte en verstandelijke gehandicapte werden gezien als een belemmering voor de staat.
  Terwijl we miljarden uitgeven om een regiem te steunen die mensen met een andere mening over het geloof met instemming van de Senaat in dat land de strop om de nek hangen.
  Leve de Cristelijke meerderheid in den Haag met aan hun zijde de Duivel PVDA.

  Reactie door De Hakker — woensdag 30 januari 2008 @ 14.11 uur

 2. Ze pakken tog allen maar mensen aan die
  moeilijk kunnen aktie voeren kijk ook naar de wao we leven nu in een verdorven land
  mensen die er naast staan zo veel mogelijk afpakken hopend dat ze zich zelf van kant maken maar als het zo ver komt gaat wel iemand met me mee van dit verdorven kabinet

  Reactie door roel — woensdag 30 januari 2008 @ 14.51 uur

 3. Het is allemaal zo stiekem. De ene maatregel na de andere wordt bijna stilzwijgend doorgevoerd. De betrokkenen krijgen een briefje in d bus. Hele groepen meteen financieel uitgeschakeld ,terwijl de andere groep van niets weet en wellicht volgende maand of in de tweede helft van 2008 de klos is.

  En dan maar leuteren over groei.Nou Balk als je nog een greintje hersenen in die Zeeuwse pan van je hebt, besef dan wel dat jij met je twee kornuiten de economie de nek omdraait.

  En nu geen excuustruzen meer zoeken onder de “bejaarden”en de zgn. vergrijzing! Ik durf te stellen dat die vaak welgestelde oudjes de boel draaiende houden. Kijk maar om je heen, velen spelen golf, tennis, rijden paard, varen op een bootje,gaan camperen.Ze zijn goedkoop voor de staat, want weinig hypotheek.Of ze nemen hypotheek op en laten de centjes rollen.
  Terwijl hele groepen dat niet meer kunnen doen, alleenstaanden, eenoudergezinnen en nu nog meer de gehandicapten, toch al zo gepakt.
  De economie heeft burgers nodig die geld te besteden hebben,.
  It’s the economy! Haagse sukkels.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 30 januari 2008 @ 14.56 uur

 4. armen,zieken,en ouderen zijn ballast voor dit kabinet,en als dat in “de weg” staat dan gooit men dat overboord om met het VOC schip de buit veilig binnen te kunnen brengen.

  ik kan mij er niet aan onttrekken dat Nederland in een soort van Christen fundamentalistich achtige Sharia gegoten word door dit “Kerkelijke” kabinet.
  en met het korten van armlastigen,Christelijke betutteling,en het tot achter de voordeur controleren en bemoeien begint dit alles toch echt te lijken op een dictatuur in een “Kerkelijke” Sharia

  hoe zat dat ook al weer met de positie van de vrouw bij de SGP…?!
  De Staatkundig Gereformeerde Partij plaatst geen vrouwen op haar kieslijsten. Ze vindt dat de man boven de vrouw staat en dat vrouwen niet mogen regeren.

  de enige die meer dan voldoende overhouden zijn kapitalisten,bedrijfsleven, de regering en het Koningshuis.

  Conform onze grondwet is kerk en staat gescheiden. In dit kader is de partij SGP onwettig net als de CU en het CDA.
  Onze overheid moet de scheiding tussen kerk en staat eens serieus toepassen.
  of laat de oppositie daar eens een FLINK punt van maken!

  voorlopig gaan vooral de armeren,gehandicapten en zieken er het meest op achteruit.
  en dat noemt men dan menselijker en socialer.

  ik eis dat “mijn” [onze] grondwet word gerespecteerd!

  Reactie door iew — woensdag 30 januari 2008 @ 14.57 uur

 5. Och wat verwacht je eigenlijk nog van dit zootje (lees REGERING) wat nu de leiding in handen heeft?
  Maar eerder was dit ook al zo, niet alléén onder Balkie $4, já já, bewust een dollarteken ervoor, dit voor de doordenkers.

  Als een gehandicapte (jongere) toen, al voel ik me nog niet oud, ben (was) ook ik afhankelijk van de AWBZ en de zorg die ze verleenden.
  Maar sinds ik voor m’n broodnodige rust naar België ben verhuist, wel de volle pot aan premie betalen en geen rechten hebben.

  Ik heb dit al een paar maal eerder gemeld, geldt ook voor het ziekenfonds trouwens, maar ik heb totaal geen ènkel recht op een vergoeding vanuit Nederland, terwijl ik wel gewoon een Nederlandse ben.

  Nou is dit niet krom SP?????
  Ga svp hier eens wat aan doen os stel het in de kamer ter discussie, Nederland wel de inkomsten, de lusten, maar de ontzettende dure dubbele kosten zijn wel voor eigen portemonnéé.
  Zo goed is het hier in België nu ook weer niet geregeld.
  Menigéén staart zich blind op het feit dat wij economische vluchtelingen zijn, nou vergeet het maar, dubbel betalen en de zorg laat te wensen over.

  Ik kan de man die dit verhaal hierboven heeft geschreven alléén maar sterkte toewensen en hopen dat de oppositie eens een keer hard in de aanval gaat.
  Ook vele Nederlanders in het buitenland worden dubbel gepakt en mogen dubbel betalen.
  Op zich al om ziek van te worden als je al niet ziek bent.

  Met groet, Anja

  Reactie door Anja (B) — woensdag 30 januari 2008 @ 16.17 uur

 6. Wij hebben twee verstandelijk gehandicapte, volwassen kinderen. Een is onder curatele gesteld. Hij woont onder begeleiding in een appartement.

  Waar hij woont, daar zijn geen mogelijkheden voor zijn hobby om met een trein te spelen. Zijn eten warmt hij meestal op in een magnetron. Dat is helemaal niet gezond.

  Meestal bestaat na de dagvulling in een ander opvanghuis, zijn tijdverdrijf uit computerspelletjes. Daar is hij zowat aan verslaafd.

  De andere jongen, die nergens interesse in heeft, behalve in snoep lekker eten, veel op de bank liggen en in de auto meerijden, woont bij een groep in een andere instelling. Hij interesseert zich er niet voor om dingen te bezitten,

  In de loop der jaren heeft hij een kapitaal opgebouwd. Bijna dertigduizend euro, waar hooguit de belastingdienst en zijn bewindvoerder profijt van kunnen hebben.

  Er zullen wel meer van deze mensen in inrichtingen zitten waar men om anderen te kunnen korten, zich aan spiegelt onder het motto:
  Dat hebben die mensen toch niet nodig.

  Omdat zij meerderjarig zijn maar ook omdat ik mij niet er mee bemoei, en tot nu toe geen vragen heb gesteld, heb ik al jaren geen inzicht en kennis van hun financiën.

  Bij toeval ontdekte ik dat de jongen die in een instelling woont, en die met zijn broer in weekeinden naar huis komt, zoveel geld heeft. De bewindvoerder hoeft nauwelijks werk te doen voor zijn jaarlijks percentage aan beloning.

  Ik wil de bewindvoering via de rechtbank wel laten overdragen aan een van mijn gezonde kinderen. Maar die durft het (nog) niet goed aan. Hij meent, dat het problemen kan geven met zijn uitkering.

  Nadelen, die laat hij misschien zwaarder wegen dan de voordelen. Ik heb de wijziging via het familierecht echter al voorbereid.

  Te ondoordacht, heb ik ooit deze zaken in andere handen laten leggen.

  Gerrit.

  Reactie door Gerrit — woensdag 30 januari 2008 @ 17.35 uur

 7. Oorzaken en oplossingen
  Het is onterecht dat de meest kwetsbaren op deze manier moeten meebetalen aan de derde vliegvakantie per jaar van de rijken.

  De commerciële reclame maakt veel kiezers zo hebberig dat ze niet wakker liggen van dergelijke maatregelen. Daarom moet commerciële reclame worden afgeschaft.

  Als er een beetje preventie van ziekte en ongelukken wordt verwerkt in alle amusementsprogrmma’s op radio en tv, komen er veel minder zieken en gehandicapten. Dan is er meer geld beschikbaar per zieke of gehandicapte, ook als er een rechtse regering blijft.

  Bij begeleiding en zorg moet veel meer gebruik worden gemaakt van videocommunicatie en films via internet. Dat is vaak veel goedkoper en efficiënter, maar niet altijd.

  Zorg via internet
  http://www.google.com/search?hl=en&q=%22zorg+via+internet%22+2007&btnG=Search

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 30 januari 2008 @ 17.46 uur

 8. Weer zo’n typisch voorbeeld van ons kabinet. Links lullen rechts zakken vullen. SP regeer de volgende keer a.u.b. mee!!

  Reactie door stan — woensdag 30 januari 2008 @ 18.02 uur

 9. Het is belachelijk hoe het geld bij elkaar gespronkeld wordt. De regering heeft geld nodig en haalt het bij de mensen weg die het juist zo hard nodig hebben. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en ben van mening dat ook hier inderdaad eens naar gekeken moet worden. Heb het al meegemaakt dat er wegens geldgebrek geen extra lokaal kon worden geplaatst. Er zaten 46 leerlingen in 1 lokaal en 10 leerlingen moesten op de vensterbank zitten ivm tekort aan stoelen. Ook nu worden de groepen steeds groter maar leerlingen weigeren is onmogelijk!

  Reactie door Kim — woensdag 30 januari 2008 @ 18.04 uur

 10. Wim Kratsborn.
  Beste man,tragisch,onmenselijk maar wel uitgedacht door CHRISTENEN.
  We kunnen nu wel weer de SP gaan vragen er aan te gaan werken,hoewel zij dat al jaren doen maar je hebt daarvoor in de kamer
  steun nodig van de meerderheid en beste Wim
  dat zijn ook z.g. CHRISTENEN.
  Wim wij ,ruim tachtigers, hebben heel wat meegemaakt in ons leven maar wat ons sinds
  die CHRISTEN Balkenende het voor het zeggen heeft overkomt is niet te beschrijven, wij zouden willen dat we je konden helpen,maar hoe???
  Wat een land…wat een onmenselijke figuren
  mogen hier de dienst uitmaken.Wim A L S
  we iets voor je kunnen doen,geef een kik,
  wij staan klaar!
  Sterkte gewenst voor je zoon en je thuisfront.
  De KudM jongens.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 30 januari 2008 @ 18.24 uur

 11. Maar wie zal iets tegen iets doen?
  Leuk heh zeugen dan lullen,zelf ben ik werkzam in het sector, en geloof mij er is veel te verdienen,als jij niet op het werk vloor ben,trouwens gaat Fokus clien jij anklagen als jij 15 min te laat ben,hoeveel mensen werken mee,de client is de kapo van de verzorgende gewoorden,anders dan dat heb ik veel te melden,maar constructief criticism is niet welkom.
  Eens in mijn loopbann in het gehandicaptezorg heb ik een locatie hoofd zien werken in plaats om de hele dag voor invaller te zoeken(bellen) ,de zorg is a gieren circus geworden, waar de open ankh ook advies geef aan die so kryptocristesocialistgedoe
  Daar zijn zij blij mee,dit is niet om een “groep”uit te schakelen,maar alles aan de monney freak te gooien de system is uitgeput,de enige die in nog geloven,dat zijn wij de clieten die zoooo centraal staan.
  Een uiterste bose zorg verlener
  Gaf

  Reactie door gaf — woensdag 30 januari 2008 @ 18.25 uur

 12. Dit land is geheel naar de knoppen aan gaan is een overstatement. Dit land is naar de knoppen. Dit voorbeeld laat zien waar Christelijke partijen voor staan. Dit voorbeeld, het verhaal WMO, de ‘sociale’ eigen bijdrage in de zorgverzekering, de stijgende kosten voor deze verzekering, al het gegraai hier en daar, en alles wat ik nu niet opnoem. Minderbedeelden zijn gewoon uitschot voor deze regering. Mooie ‘Deep Throat’ praatjes vanuit het CU, maar waar zijn de Deep Hart praatjes en daden?

  Het wordt tijd dat de mensen hun ogen open gaan doen voor al wat hen nog te wachten staat met de regelbende die er nu zit.

  Reactie door Redstar — woensdag 30 januari 2008 @ 18.35 uur

 13. Belachelijk, deze kortingen. En de zuinige gereformeerden straks zeker weer met de collectezak rond in de kerk voor `de armen’ net als jaren vijftig? `k Zag net op 1 vandaag hoe bezuinigingen op fysiotherapie er stiekum zijn doorgejast, stukken minder aan vergoedingen door de zorgverzekeringen, zodat sinds 1 januari veel mensen, met name ouderen, voor dure verrassingen zijn komen te staan. Maar wel de maandelijks te storten premies omhoog bij alweer minder zorgtoeslag! Wat bralde CDA/VVD ook alweer? `Onder het nieuwe zorgstelsel gaat er niémand op achteruit!!’
  Het zijn wormstekige leugens waar we eigenlijk massaal met harde bezem plus hamer & sikkel mee de keien mee moesten aanvegen op het Binnenhof, de schrepele pleisterplek van deze weerzinwekkende VOC-regenten. Vroeger hadden ze daar het regiment der Mardijkers voor om het te vrijwaren van muitend gepeupel, het plebs verjagend per paard met houwdegens, thans de ME dat ook nog slachtofferig publiciteit zoekt voor meer wedde.
  Kijk ik kon er nog respect voor hebben als het kabinet ronduit had gezegd: `Het spijt ons, maar dit is helaas de sociale afbraak die we moet leveren als prijs voor het neoliberalisme.’

  Reactie door Haq — woensdag 30 januari 2008 @ 20.39 uur

 14. En dan heb je ook nog mensen die gehandicapt zijn, en voor hun kleinkinderen moeten zorgen. Omdat ze voogd zijn kunnen ze geen pleegouder meer worden, en krijgen daarom geen pleeggeld. Straks staan ze met kinderen en al op straat. Lieve Jan, ik heb altijd gedacht dat jij een toffe jongen was. Als dat zo is: Doe er Wat Aan!!!

  Groet,

  Anja

  http://anjahenseler.hyves.net/blog/8930174/PLEEGOMA_AAN_BEDELSTAF/kCWB/

  Reactie door Anja Henseler — woensdag 30 januari 2008 @ 21.52 uur

 15. Dit 4de kabinet Balk(ellende) stunt op onverantwoorde wijze met de sociale zekerheid van de zwakke en gehandicapte medemens.Binnenkort zullen ze moeten opstappen en wordt uitgehold en leeggeroofd Nederland overgedragen aan mogelijk de SP en bondgenoten.Kunnen we met een lege kassa in onze hand dan nog wel regeringsverantwoordelijkheid nemen?
  That is the question!
  Dit moeten we de mensen nu al gaan vertellen en dat is geen leuke boodschap.
  De vraag is ook: Hoe krijgen we Nederland weer op de rails? We stellen de mensen niet teleur en gaan ervoor!

  Reactie door Eef Hübbers — woensdag 30 januari 2008 @ 23.50 uur

 16. Wat een kneuterig kabinet! Een boerenpummelkabinet!! Met dat kneuterige beleid om de zakken van het volk leeg te halen voor al die andere miljardendisasters!
  Bos in het voetspoor van Zalm… dat onnozele leerlingetje die maar niet zelfstandig tot de conclusie komt dat een volk een tevreden volk is als het meer kan spenderen, waardoor de economie een gezonde economie wordt.

  Het belastinggeld van de burgers wordt met grote slokken opgeslurpt om zo innovatief mogelijk vooraan te staan bij moorddadige missies en het felbegeerde Eurospektakel waar de ruime meerderheid van de belastingbetaler niet op zit te wachten.
  Is dat al niet brutaal genoeg?

  Maar nee hoor, de ministerrupsjes NOOIT genoeg plunderen de zakken van de bevolking verder leeg en schudden gemakshalve steeds meer overheidsverantwoordelijkheden af aan de marktgabbers, waardoor primaire levensonderhoudskosten zijn opgevoerd naar exorbitante hoogten! Hoe achterlijk ben je dan als kabinet!!
  En alsof dat dan al niet de limit is, worden we nog eens extra belaagd door allerlei accijnzen die het leven verder verzuren. Azijn-economie!

  Zwartkouseriger kan het niet! Juk op juk krijgt het volk opgelegd door de schijnheilige parasieten die sluipwesperig met de financiele legboor het volk kapotpenetreert om er zelf met de opbrengst vandoor te gaan!
  Er wordt ons niets gevraagd. Referenda zijn taboe en sluipenderwijze worden we dieper en dieper ondergedompeld in de neoliberale modderpoel met onbeschofte Machiavelli onderscheidingen voor hen wiens doelen alle middelen heiligen.

  De vraag blijft wie achterlijker is… het boerenslimme kabinet met wat tientallen of het miljoenenvolk dat te lui is om OP te staan?
  Zeg het maar.

  Reactie door Gloria — donderdag 31 januari 2008 @ 1.50 uur

 17. Beste Gloria.
  Ik ben heel mijn leven(70)al actie aan het voeren.
  Plein te DenHaag,Museumplein Adam,Noordwijk tegen de oorlog in Afghanistan.
  Ik ben dag en nacht bezig met het strijden,tegen dat acosiale zooitje in Den Haag.
  Ik word er geestelijk vreselijk moe van,maar ik kan helaas niets anders.
  Altijd bij deze demonstraties,zie je meestal de zelfde mensen.
  Waarom niet met honderd duizend mensen ,naar Den-haag.
  Ik ga van daag of morgen naar Utopia,waar misschien wel rechtvaardige maatschappij bestaat.
  Straks ga ik het boek kopen (Gods laatste getuigenis),waar in wordt beschreven,over de naderende 3 wereldoorlog.
  Amerika staat op instorten,en dat is het begin van het einde.
  Groeten.
  Gerard.v.d.Voort

  Reactie door gerard — donderdag 31 januari 2008 @ 3.12 uur

 18. De uitspraken van een min president:
  We moeten vooral vasthouden aan de van oudsher Joods Cristelijke tradities in onze samenleving en Normen en waarden toepassen in in ons dagelijks leven.
  Conclusie:
  Dus niet alleen in Gaza maar ook in ons eigen land.
  Overheid en gehandicapten is weer een van de vele voorbeelden.

  Reactie door che — donderdag 31 januari 2008 @ 6.33 uur

 19. Gefeliciteerd allemaal met alles wat ons
  werd gegeven aan inzichten en mogelijkheden
  die léven en beléven mogelijk kunnen maken,
  een ieder naar zijn vermogen,in de breedste
  zin van het woord.

  N.a.v. ál het bovenstaande schiet mij van-
  daag te binnen een vroeger veelvuldig voor-
  gehouden tekst:

  “En Gods mede-arbeiders dat zijt gij”!

  ( I Korinthe 3, vers 9 ) .

  Zelfs het opslaan van deze tekst is in
  Google mogelijk met teksten en beschouwing
  rondom dat thema.

  Een tekst die op spandoeken over het Binnen
  hof in Den Haag mag wapperen.

  Daar wordt vandaag de Nederlandse vlag uit-
  gestoken, een vlag die staat voor ons aller
  éénheid, één zijn.

  Het toppunt van Solidariteit dient daarmee
  tevens gesymboliseerd te worden.

  Elk moment dat wij die vlag horen klapperen
  in de felle wind die vandaag zal opsteken,
  klapperen onze oren tevens van wat er van-
  uit ‘het torentje’ verwacht wordt te leiden
  en zonder aanziens des persoons dient récht
  een ieder te doen wedervaren, niemand uit-
  gezonderd.

  Voor het volk ‘bedisselen’ is volstrekt an-
  ders dan er mee áán táfel áán te zitten en
  in te betrekken in een rijk gevarieerd menu
  aan mogelijkheden.

  Graag raad ik allen vandaag aan in Den Haag
  die tekst van Paulus aan de Korinthen nog
  eens over te lezen en te realiseren dat
  Gods mede-arbeiders zijn een grotere mede-
  verantwoordelijkheid eist dan ons nu van
  Overheidswege getoond wordt.

  Minder aardige maatregelen toepassen op een
  grote groep mensen die zich vaak toch al
  minder wáárdig voélen, doen hén wel zien,
  dat óók de Overheid een ‘gebrék’ heeft,
  dat escaleert in gebrék aan inlévingsver-
  mogen.
  Slechts ‘n op zoek zijnde regering naar meer vermogen tot inlévering desnoods door minder validen in deze samenleving zélf.

  Juist ook jongeren hiermee confronteren IS
  een vorm van ‘geestelijke wreedheid’, niet
  gestoeld op welke spiritualiteit dan ook !
  Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 31 januari 2008 @ 7.45 uur

 20. Het is weer een stapje verder met de opheffing van de backbone van elke gezonde democratie: de middenklasse.
  Wat er over blijft is slaven onder het totalitaire financieel economische juk van een christelijk geinspireerde elite.
  Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe ze onze economie tegen ons gebruiken als massavernietigingswapen.

  Overigens ben ik van mening dat Balkenende c.s. vervolgd en gestraft dienen te worden voor het plegen van oorlogsmisdaden: het verlenen van politieke steun aan en het creeeren van draagvlak voor een oorlog buiten de VN om.

  Reactie door koen — donderdag 31 januari 2008 @ 8.14 uur

 21. Gehandicaptenzorg? In Nederland? Laat me niet lachen. Het is allemaal een schijn. Ze hebben nog niet eens de openbaarvervoer toegankelijk gemaakt.

  Over ophokpraktijken gesproken? Ik denk dat, de manier dat wij de gehandicapt medeburgers in dit land benaderen en behandelen laat heel veel te wensen over. De meeste gehandicapte mensen willen en met enige toegankelijkheid en ondersteuning kunnen aan de gewone zaken in het leven meedoen. Maar ja met alle die drempels wordt veel dingen voor hen onmogelijk gemaakt.

  Ik denk Nederland is geestelijk ontoegankelijk, en dat is de ergste vorm van beperking die bestaat. Het algemeen gehanteerde cultuur in dit land heeft dit land voor een deel permanent verlamd.

  Reactie door khosrow — donderdag 31 januari 2008 @ 10.35 uur

 22. misschien wordt het eens hoog tijd, dat er een ministerie voor gehandicaptenbeleid gaat komen met gehandicapten erbij, die mee kunnen gaan bepalen in het beleid. Balkenende 1, 2, 3 en 4 blijven ons en de chronisch zieken straffen voor hetgeen wat we mankeren. dat moet eens afgelopen zijn. al die kabinetten balkenende denken, dat we een boompje met geld in de tuin hebben staan. dat zou mooi zijn. nee, dit beleid is een beleid van mijn klompen.

  Reactie door maayke jong-doppen — donderdag 31 januari 2008 @ 10.38 uur

 23. Het is nu al zo ver gekomen dat wij, als ouders van een hardhorende/ autistische peuter vergaande emigratieplannen hebben, want als ons kindje van de peuterspeelzaal gaat is hij ook die zorg en aandacht/betrokkenheid kwijt.Aan alle kanten dreigen al bezuinigingen en ‘zoekhetjemaaruit regelingen’ zoals daar zijn Mantelzorg.Dat willen we maar eens niet afwachten, we zijn toch al veel vaker dan andere ouders op de bek gegaan omdat we geen oppas kunnen vinden, en al heel snel in het proffesionele circuit komen waar je iemand vind voor 30E per uur…dat vind ik nogal duur, ook van de PGB.

  Reactie door Magriet — donderdag 31 januari 2008 @ 11.03 uur

 24. Misschien is een gang naar de rechter een optie.
  De verantwoordelijken aanklagen voor het onmenselijk behandelen van de medemens. En als straf deze aso’s verplichten een jaar lang in dezelfde omstandigheden te laten leven.
  Mét een toegebrachte beperking, bijvoorbeeld: ogen afplakken, hand vastsnoeren, benen vastzetten, enz.
  O.K., het mag geen blijvende schade geven maar het garandeert wel een permanent inlevingsvermogen!

  Reactie door Joop — donderdag 31 januari 2008 @ 11.59 uur

 25. Jong gehandicapten is een doelgroep waartoe ook ikzelf behoor. Waar loop/rij ik tegen aan? Niet tegen de stoeprand, want er zijn tegenwoordig overal wel op- en afritjes te vinden waar dat 20 jaar geleden niet zo was. Waar ik nu tegen aan rij is dat ik niet meer te ver mag en kan rijden in verband met de kilometerbeperking van 750 kilometer per jaar met valys. Met heel veel vechtersmentaliteit heb ik op mijn twintigste mijn rijbewijs gehaald. Voor iedereen belangrijk, maar als je meer en meer afhankelijk bent van hulpmiddelen dan is een rijbewijs onmisbaar. Helaas mag ik maatschappelijk gezien niet in een auto meer rijden. Gezien mijn inkomen kan ik deze niet zelf betalen wat betreft onderhoud. Wat krijg ik nu? Geen auto maar wel vervoer per regiotaxi en valys. Waar ik 12 jaar lang een zelfstandig kon rijden ben ik nu meteen afhankelijk van taxi, vrienden en familie zodra ik uit dit dorp weg moet voor het één of ander. Daar zit je dan als jonggehandicapte die voor zelfstandigheid gevochten heeft. Zelfstandig rijden is zelfstandig leven, en zelfstandig bepalen wanneer je waar heen gaat via welke je weg je er heen gaat!!

  De korting van de uitkering maakt groei naar zelfstandigheid helemaal onmogelijk. We gaan allemaal weer terug naar vroeger toen we opgesloten werden in een inrichting. Terug achter de geraniums en meedoen, meeleven en samenleven is niet weg gelegd voor jong gehandicapten die alleen maar iets aan het LIJF mankeren.

  Ik vind het te gek voor woorden dat dit in onze maatschappij nog steeds mogelijk is.

  Reactie door Francine Osseweijer — donderdag 31 januari 2008 @ 12.11 uur

 26. Inmiddels is er een frontale aanval op de gehele AWBZ.
  Dat is de truc hè, het slagveld steeds verplaatsen…

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 31 januari 2008 @ 12.53 uur

 27. Beste SP, beste Jan, beste Maayke,

  Ik lees in de volkskrant http://www.volkskrant.nl/economie/article500129.ece/Advies_schaf_wet_bijzondere_ziektekosten_AWBZ_af

  Net als de WIA, de WWB, etc, wil de de Raad voor de Volksgezondheid nu ook deze mensen overleveren aan de maffia praktijken
  van de lokale gemeente/stadsdeel, en dat noemt zich notabene raad voor de volksgezondheid…
  Klagen kunt u door een mailtje te sturen aan:de heer Kasdorp van deze raad mail@rvz.net

  Mag ik eens vragen aan de SP waarom mensen die het wat minder hebben zo ontzettend slecht behandeld worden?
  Mag ik dan 2 groepen mensen uit onze samenleving vergelijken?

  1. uitkeringstrekkers, gehandicapten, mindervaliden, jeugdigen
  2. Hypotheekrentetrekkers

  Groep een kost de staat 5 miljard, maar deze mensen hebben het ook echt nodig om te overleven
  Groep 2 kost de staat 15 miljard leven riant en hebben geen last van huisbezoeken herkeuringen etc
  Dit is gewoon discriminatie.

  Groep 2 wordt giganties bevoordeeld de andere wordt afgestoten naar de lokale gemeente waar de continu gestalkt worden
  Die wetten die in 2003 in het leven geroepen zijn zijn verkapte drog wetten waardoor het mogelijk is om groep 1 altijd in
  het ongelijk te stellen, geen recht op een eerlijk proces bij een klacht, ja je kunt de ombudsman n brief sturen…

  Naar mijn idee komen er een aantal wetten niet door artikel 23 heen, ook zijn deze wetten strijdig met de conventie van geneve.
  Waarom de uitvoer van de hypotheekrente aftrek niet ook bij de lokale overheden leggen, zodoende deze mensen ook met
  huisbezoekken te kunnen stalken…

  Echt hoor ik verwacht een antwoord van de politiek anders heb ik veel zin om een aantal brieven te gaan schrijven naar bijv.oa
  Amnesty International, het is van de zotten dat de politiek zijn burgers domme burgers noemt en ondertussen ons stilzwijgend naait.
  mvg een boze Amsterdammer.

  Reactie door Anoniem — donderdag 31 januari 2008 @ 13.17 uur

 28. Beste Jan,
  De mensen waar het om gaat moeten rondkomen van de zak- en kleedgeld norm; zij houden na aftrek van de eigen bijdrage AWBZ (voor het verblijf, verpleging en verzorging)ongeveer 300 euro per maand over. Daarvan moet de ziektekostenverzekering nog betaald worden.
  Voor zak en kleedgeld houd je dan 50 euro per week over.
  Deze bedragen gelden niet alleen voor jongeren in instellingen, maar ook voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen, mensen in de RIBW’s enz.
  Het centrale probleem is niet dat nu de norm voor iedereen gelijkgetrokken is (er was een overgangsregeling voor de eigen bijdrage door een aanpassing uit 2002), maar dat de zak- en kleedgeld norm veel te laag is om van te kunnen leven.

  Het bedrag is vooral te laag voor mensen die niet alleen in de instelling zitten, maar ondanks hun beperkingen toch proberen ook buiten de instelling te funktioneren en activiteiten te ontplooien.

  De strijd zou volgens mij moeten zijn dat de zak en kleedgeldnorm voor iedereen omhoog gaat. Als dat niet lukt, dan in ieder geval voor de groep jongeren die ondanks hun beperkingen nog wel actief in het leven staan.

  Suces!
  Sjoerd

  Reactie door sjoerd — donderdag 31 januari 2008 @ 14.13 uur

 29. Beste Gloria,
  Verwacht van dit klootjesvolk geen daden, daarom kan de bende Balkenellende nog steeds doorgaan met het roven, er is immers nauwelijks tegenstand. Graag zou ik ondanks mijn bejaardheid een rolstoel met een gehandicapte voort willen duwen naar Den Haag en daar met duizenden van deze groep willen bivakeren op het plein desnoods dag en nacht tot de schurken eindelijk toe zullen geven en ieder weer een menswaardig bestaan zal hebben, helaas zal dit wel ijdele hoop blijven !

  Reactie door mevr. D. Keldermann — donderdag 31 januari 2008 @ 14.21 uur

 30. mijn oma van 96 die nu weg ligt te teren vanwege de slechte zorg in een verzorgingstehuis,heeft 2 wereldoorlogen meegemaakt.
  ze wilde nooit CDA-PvdA-SGP of CU stemmen,waarom niet?!
  dat zijn zelf de grootste landveraders zei ze altijd.
  en daar word ze nu dus voor gestraft lijkt het wel.

  kerk en staat zijn volgens onze grondwet gescheiden,ik snap niet dat de oppositie er geen punt van maakt dat dit niet word toegepast, en ons land overspoeld word met VOC-Chisten slavenregeltjes.
  zeg maar een Christelijke Sharia….

  Reactie door iew — donderdag 31 januari 2008 @ 15.00 uur

 31. Ja al die kortingen moeten kunnen, volgens die bak ellende en zijn kompanen, Ook die niet meer normale huur van een zeer luxe huis, van iemand. Dat word allemaal betaald. Inplaats van die ten onrechte betaalde luxe huur, had er ook een klein beetje genot voor een paar minder bedeelde medemens kunnen zijn. Maar nee, de ex bewindslieden hebben een luxe onderkomen harder nodig. Zelf heb ik al jaren medicijnen nodig, de volgende keer dat ik ze bestel bij de apotheek, krijg ik er de rekening bij. Dat zal dan ca. 120 Euro zijn. Ik heb alleen een inkomen via de soos.
  Hoe red ik dat? Naar mijn mening moeten er een paar honderdduizend man hun (zorg)verzekering opzeggen, misschien helpt dat. Het vraagt in elk geval wel aandacht.
  Die bak met ellende trekt zich nergens maar dan ook nergens wat van aan. Zijn zeer grote salaris, ( Nou ja salaris)gaat toch wel door. OPROTTEN DAT HELE ZOOITJE
  Rieki

  Reactie door H.Wolven — donderdag 31 januari 2008 @ 15.18 uur

 32. @Anoniem — donderdag 31 januari 2008 @ 13.17 uur
  -Groep 2 levert ook zo’n 60/70% van het BNP op en ‘draait dus winst’.
  -De 4 conventies van Geneve zijn conventies die als onderdeel van het internationaal recht, de rechtsregels bepalen in oorlogstijd. Zijn dus hier niet van toepassing.

  Verder mooi betoog.

  Reactie door Ach ja — donderdag 31 januari 2008 @ 15.53 uur