Ook kinderen hebben rechten

dinsdag 22 januari 2008 :: 16.31 uur

Nanneke Quick-Schuijt

Minister Rouvoet kreeg gisteren een rapport aangeboden van Unicef en Defense for Children waaruit blijkt dat de kinderrechten in Nederland onvoldoende worden gerespecteerd. In het rapport wordt gekeken naar jeugdzorg, jeugdstrafrecht, illegale kinderen, kindermishandeling en jeugdgezondheidszorg. Op drie van deze vijf terreinen scoort Nederland een onvoldoende.

SP-Eerste Kamerlid Nanneke Quick-Schuijt, voormalig kinderrechter, heeft aan het rapport meegewerkt. Ik heb haar gevraagd wat er nu precies mis is, en natuurlijk ook wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat een rijk land als Nederland nooit meer een onvoldoende scoort. Hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

19 Comments

19 reacties

 1. Het verbaast me iedere keer weer dat in Nederland, een rijk land met zeer veel kennis, instanties heeft die zo langs elkaar heen werken. En als je ziet dat de echte zwakkeren in onze maatschappij, de kinderen, hierdoor de dupe zijn, bloedt m’n hart.
  Ik hoop dat minister Rouvoet dit interview ook heeft gehoord en keiharde actie onderneemt.

  Reactie door Joop — dinsdag 22 januari 2008 @ 17.34 uur

 2. Dat is een Communicatie probleem , maar ook belangen (niet van het kind ) !

  Reactie door Fred — dinsdag 22 januari 2008 @ 18.15 uur

 3. Ik schrik elke week weer hoe volwassenen met kinderen omgaan.
  In mij ogen is Nederland zo kind onvriendelijk als de pest.
  Maar wat wil je als je op de wereld wordt geschopt met het idee van een gratis hebben dingetje,waar pa en ma de kinderbijslag via de stoompijp en slokdarm er door heen jagen of dat pa en ma de kinderen elke dag naar het kamp depoteren.
  Verschrikkelijk hoe met namen in de geloofsgemeenschappen de inteelt als een pest regeert.
  Bedroevend hoe een groot gedeelte van de kinderen geestelijk,lichamelijk,zedelijk naar de knoppen worden gejaagd.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 22 januari 2008 @ 18.30 uur

 4. Een goed verhaal van Nanneke Quick-Schuijt, gepokt en gemazeld in de kinderrechterspraktijk.

  Instelling van een Kinderombudsman is ook al een oude wens van de Kinder- en Jongerenrechtswinkels (ontstaan vanaf midden jaren tachtig). Minister Rouvoet heeft verklaard dat hij geen voorstander is van zo’n nieuw instituut, maar wel een dergelijke functie wil inbouwen in bestaande instellingen. Maar een aparte Kinderombudsman is noodzakelijk, om echt goede resultaten te kunnen boeken. Op Rouvoet moet dus flinke politieke druk worden uitgeoefend. Wie weet kan en durft hij dan meer. Dus hand in hand met hem, Nanneke!

  Reactie door Olav Meijer — dinsdag 22 januari 2008 @ 18.37 uur

 5. Deze,van huis uit,christen regering
  heeft niet alleen maling aan de afgedankte ouwetjes in de dementaria ,nee,
  die etterbakken weten helemaal niet wat er in het land gaande is,die miskleunen zijn
  bezig met onrust zaaien,reizen maken en de big shot uithangen in het buitenland maar
  aan het volk wordt niet gedacht,ben je mal,dat loopt toch wel.
  Ze maken zich druk over de film van Geert,
  of het buitenland het niet erg vind en dat het ons land schade doet,nou jullie doen meer schade aan het land dan tien films van Wilders.Ons maakt je in elk geval niet bang
  Nou beste minkukels ,in vak K, het buitenland leest ook de rapporten over het
  onrecht dat jullie onze kinderen aandoen,dat brengt ons land meer
  schade dan jullie denken(als je uberhaupt kunt denken.
  Rouvoet doe er wat aan of sodemieter aub op
  onze jeugd heeft ECHT NIETS aan je.

  Reactie door Henk c.s. — dinsdag 22 januari 2008 @ 19.23 uur

 6. Het verbaasde me vandaag na Sesamstraat een oproep te zien voor geldstorten voor kinderboeken, iets van lezen is voor een kind een recht! Ik dacht even hè, gaat dat nu over boeken voor Kongo of Malawi, maar nee ons eigen land! Mijn kinderen, 26 en 14, zijn opgegroeid met Sesamstraat onder het eten, elke dag feest, dus ik voel me wel triest als in dit mooie kinderprogramma een oproep wordt gedaan om armlastige kinderen in éigen land te ondersteunen.
  Hoe is het mogelijk dat mijn sociale Nederland zo diep is gezonken?

  Reactie door Haq — dinsdag 22 januari 2008 @ 19.43 uur

 7. Rijk? Hebben we wel gezien hoeveel procent van de mensen hier in de schulden zit tegenwoordig?

  Reactie door W6969 — dinsdag 22 januari 2008 @ 20.40 uur

 8. Rechten van de kinderen worden bepaald door hun nationaliteit en de portemonnee van hun ouders.

  Kinderen van arme Nederlanders en ook de kinderen van asielzoekers hebben volgens dit norm en waardeloze regering geen rechten. Alle die jeugd instanties zijn niks meer dan schijn(een rookgordijn/een behang maatregel). De zichzelf hoger geachte dames en heren hebben mond vol met recht en rechtvaardigheid maar die zijn eigenlijk niets meer dan gebakkenlucht. Hoezo rechtstaat? Hoezo normen en waarden? 500000 kinderen in dit land groeien in armoede en dan durven we om over rechten van de kinderen te praten. Poefffffff

  Een samenleving waarin rechten van kinderen worden door de staat zelf geschonden is geen rechtstaat.

  Reactie door khosrow — dinsdag 22 januari 2008 @ 21.05 uur

 9. Allemaal mee eens. De overheid zou meer op de gezondheid van kinderen moeten letten. Misschien dat we eens naar Frankrijk moeten kijken. Daar doen ze het volgens Trouw veel beter. Lange tijd gold de heiligheid van het ouderschap.
  En inderdaad, ik hoor van maatschappelijk werkers dat inteelt, met name van Afrikaanse/Marokkaanse origine, veel ellende en natuurlijk gezondheidskosten opleveren. Hangt wellicht samen met analfabetisme.

  Reactie door n de vries — dinsdag 22 januari 2008 @ 21.14 uur

 10. Kinderen hebben rechten? SP, laat mij niet lachen!
  Ik zal niet WEER een verhandeling houden over de feministische loeders die vanuit hun penisnijd het kind met het badwater hebben weggegooid!

  Kinderen hebben niet eens meer recht op EEN ouder thuis! Allemaal de arbeidsmarkt opgeschopt!! Over onopgevoed beleid gesproken…

  Alleen die 15%? Forget it!! Erger de 85%… die hun brave mond niet openen en zich dag in, dag uit opgesloten weten tussen de hekken van de asiels.
  Kinderen? De verworpenen der Nederlandse aarde! Door de hoeksteenvernielers van onze samenleving: gefrustreerd feminisme en haar politieke heulers olv de schijnheiligen.

  Laten we vooral goed luisteren naar die 15%! Nee, berg ze niet op!! Wie anders kunnen nog protesteren tegen dit kindonterende beleid??
  Professionals? De ouders! Begin daar maar weer eens respect voor te krijgen. Die moeder THUIS? Is GOUD waard! Dus: Investeer in de arbeidsvloer THUIS! Want: gezinsverzorger/ster = ARBEID = WERK.

  Heggen genoeg, maar geen ouders voor een opvoedkundig praatje. Sociale controle is van de baan! Huizen en straten zijn leeg, de ouders bevroren…
  Incompetent gemaakt door dat F*UCKING ophokbeleid!
  Dat 15% van de kinderen het ongelukkig treft met hun ouders is in- en inzielig en heeft intense aandacht op MAAT nodig.
  Maar dat 85% door financiele chantage monddood is gemaakt is ronduit: CRIMINEEL!

  STOP met die nationale kinderverkrachting en breng het WERK weer terug naar waar het THUIS hoort.
  Geef babycursussen aan (zwangere) ouders en bijschoolcursussen voor opgroeiende kinderen. Nee, niet alleen die weeg- en statistiekenbureaus, maar geef iedere buurt dagelijkse ‘walk-inns’ voor evaluatie en/of probleemstellingen. COMMUNICATIEbureaus ipv consultatiebureaus!

  Ja idd SP! Kinderen hebben OOK rechten! DURF dan ook voor ze op te komen door niet te verbloemen waar de schoen WERKELIJK wringt:
  MOEDERDISCRIMINATIE!

  Reactie door Gloria — woensdag 23 januari 2008 @ 0.55 uur

 11. Geweldsmonitoring via ICT
  Kindermishandeling nu legt de basis voor de zwaarste maatschappelijke problemen over twintig jaar.

  Gezinnen waar veel geweld voorkomt, moeten 24/7 worden gemonitord via een webcam plus microfoon in elke kamer. Die webcams moeten alle situaties verplicht opnemen, zodat er bij geweld bewijs is. Na een week worden alle beelden gewist.

  Alleen als er harde stemmen klinken in huis, moeten alle beelden een kwartier lang automatisch via internet worden doorgestuurd naar een speciale alarmcentrale. Daar moeten gespecialiseerde gezinstherapeuten zitten met pepperspray, handboeien en beschermende kleding.

  De detectie van ruziegeluiden is mogelijk door speciale software! Die gezinstherapeuten bellen zonodig direct het gezin op en komen zonodig zelf, ook ‘s nachts.

  Slachtoffers van gezinsgeweld moeten permanent een alarmknop op hun lichaam dragen die alarm slaat via GSM en een sirene in de straat.

  Ook moeten alle gezinnen met geweld leren om dat op te lossen via het verplicht volgen van honderden voorlichtingsfilms op internet.

  Politieagenten moeten via MP3-spelers tijdens rustige werkuren worden bijgeschoold over de aanpak van gezinsgeweld.

  Samen leven
  De belangrijke sociale contacten van een gezin met geweld moeten via een eigen besloten webforum en vele voorlichtingsfilms intensief worden betrokken bij de gezinstherapie. Dus ook buren, vrienden, collega’s, werkgevers, leraren en familie.

  Alle vormen van geweld kunnen worden verminderd door een klein beetje voorlichting daarover in alle amusementsprogramma’s op radio en tv.

  Nieuwe straffen
  Bepaalde nieuwe alternatieve straffen zullen allerlei soorten geweld en criminaliteit sterk verminderen. http://www.janmarijnissen.nl/2007/12/05/het-gesprek-micha-de-winter/#comment-406010

  Video Kindermishandeling
  Tweede film van onder: ‘Child Abuse Prevention’. (De spreker komt na anderhalve minuut!) http://video.biocom.arizona.edu/video/videolibrary/PsychGR/default.htm

  Video De rol van grootouders
  http://video.google.nl/videoplay?docid=4352281441444878900&q=raising+children

  Ik stem op de SP.

  Reactie door Jaap Veldkamp — woensdag 23 januari 2008 @ 1.58 uur

 12. @4 Sporen verdiend hebbend Olav, kan ik me
  niet voorstellen, dat er ooit een kind was
  dat zich niét tegen deze voormalige Kinder-
  rechter zou hebben durven uitspreken.
  In een vak, waarbij áánspreekbaarheid heel
  zwaar télt, lijkt mevrouw álles mee gehad te hebben, wat een voorrecht voor haar.
  Klonen schaadt mogelijk het uniek kunnen
  zijn en blijven van élke mens, maar van dit
  type mens gun je élke provincie twee van
  deze mensen.
  Je voorstel tot een nieuw instituut lijkt me zeker noodzakelijk. Ook al om de diverse
  disciplines daarbij noodzakelijk (‘oude rot
  ten in het vak’ te kunnen doen deelnemen als ‘waarnemer en/of vraagbaak’ en dat zijn dus niét de net cum laude afgestudeer-
  den in het hoofdvak, maar figuren wijs ge-
  worden door de tientallen jaren heen. Zij
  hebben de ‘verschuivingen’ in diverse mar-
  ges kunnen gadeslaan en komen dan beslagen
  ten eis.
  Bij het ‘voorlezen’, vandaag op de voorlees
  dag 23 januari 2008, zou je kinderen daarna
  in een ‘kringgesprek’ toch heel duidelijk
  maar ook heel voorzichtig willen meegeven,
  dat zij zich nooit iets moeten laten welge-
  vallen of ‘doen’ waar zij zelf een vol-
  strekt natuurlijke tegenzin in ontdekken.
  Het assertief opvoeden, binnen restricties,
  kan niét vroeg genoeg beginnen in deze tijd
  en de écht vriendelijke, verstandige, opa of oma, tante of buurvrouw zouden hun mede-
  aanspreekbaarheid weer in ere moeten kunnen
  herstellen….echter dit Kabinet laat ze
  dus graag tot het 67ste doorwerken.
  De kloof om créche en crash te overbruggen
  wordt hoe langer hoe groter.
  De eerste oplossing, neutraal, en voor elk
  kind bereikbaar is weer het traditionele
  ‘wijkgebouw met een multiculti beleid’.
  Dáár werden begin 1970 de eerste signalen
  opgevangen en wist ‘het kind’ zich opge-
  vangen door afgestudeerden van de Sociale
  Academie, een filterportaal voordat de kin-
  derpsycholoog werd geraadpleegd, …..maar
  die opleiding is ‘van kant’ gemaakt, tussen
  wal en schip gevallen, evenals het nog niet
  volwassen kind.

  Reactie door Madelief — woensdag 23 januari 2008 @ 9.46 uur

 13. Zeer duidelijk en verhelderend intervieuw.
  Ik heb in november een mail gestuurd naar het raadslid van de SP in ‘s-Hertogenbosch
  Ook heb ik de Kinderbescherming benaderd over de kinderen (naar men zei uit Roemenie), die in de stad muziek maakten.De Kinderbescherming wist ervan, van het raadslid heb ik tot op heden geen antwoord gekregen.
  Het was bitter koud het meisje zat in shawls gewikkeld op de brug vlakbij het station.
  Eindelijk vertelde Rombouts dat het meisje terug was naar huis omdat ze 16 werd(?) en tot mijn verbazing zat er de volgende dag een ander meisje op dezelfde plek.
  Gisteren zat het kleine jongetje weer in de stad met zijn accordeon.
  Als een kind in een musical speelt staat de arbeidsinspectie klaar om te controleren of alles in orde is en staan er 10 ANNIE’s klaar om de rol te vervullen.
  Deze buitenlandse kinderen die naar mijn mening worden uitgebuit,horen op school of achter de kachel en niet met een accordeon in de stad.

  Reactie door annachristina — woensdag 23 januari 2008 @ 10.38 uur

 14. Net echt.Alles op scholen is wegbezuinigd, probeer nog maar eens een bevlogen juf of meester te vinden die NIET krampachtig vasthoud aan adv dagen!!! “Running the extra mile” noemen ze dat in de VS, daar waar ze ook “schoolnurses” hebben.In nederland ondenkbaar; als mijn dochtertje op speciaal onderwijs tijdens gym d’r pols verzwikt is er geen enkele arts in de buurt van de school die er naar kijkt…en met een beetje mazzel kun je als ouder NA TWEE DAGEN op afspraak bij eigen huisarts terecht…jahaaa, nederland is een primitief kutland voor kinderen.

  Reactie door Magriet — woensdag 23 januari 2008 @ 10.51 uur

 15. dat kinderrechten worden geschonden is niet alleen in nederland,ook in het buitenland.zo ben ik nu een boek van Zana Muhsen aan het lezen, die als kind zijnde is ontvoerd, uitgehuwelijkt en als slavin is verkocht samen met haar zus Nadia. haar zus zit nog in Jemen.Zana is later, na 8 jaar vrijgekocht en heeft haar zoon Marcus achter moeten laten in Jemen. nu kan men op google Nadia Muhsen intypen en dan Nadia Muhsen aanklikken en een kaarsje voor Nadia opsturen, zodat de jeministisch en de engelse ambassade onder druk komt te staan om Nadia en alle kinderen, die ze vanaf 1980 heeft gekregen naar Engeland terug te halen en Marcus de zoon van Zana. daarnaast zou men het uithuwelijken van kinderen, die in Europa zijn geboren, moeten verbieden. mensen, die uit een islamitisch land komen en in Europa komen wonen, zoals de vader van Zana en Nadia, had afstand moeten doen van die uithuwelijking. dat is niet gebeurd. hij is nu de enige sleutel om Nadia en de kinderen uit Jemen terugte halen naar ngeland/Europa. Zana heeft 2 boeken geschreven: “Nog eenmaal mijn moeder zien en Vechten voor Nadia.de moeder van Zana, Miriam Ali heeft ook een boek geschreven: “Zonder genade”. het zijn waargebeurde verhalen, die mij in elk geval heeft aangegrepen. al heb ik dan zelf geen kinderen. en toch wil ik langs deze manier aandacht schenken aan de site van Nadia Muhsen, maar ook aan de 3 boeken, die boven staan aangegeven. ook die kinderen hebben aandacht nodig, zowel in nederland als elders in eurpa/wereld. ik heb ooit eebn brief geschreven naar Unicef, maar heb er nooit meer wat van gehoord.

  als men Nadia Mushen intypt via google, dan staat er 2x Nadia mushen boven aan de bladzijde. dan kan men het beste de tweede pakken. bij de bovenste is het vergeven van reclame, die er niet in thuishoren.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 23 januari 2008 @ 12.29 uur

 16. @gloria…wederom een pleidooi voor jaren 50 achterlijkheid voor vrouwen.Nou ik kan uit eigen ervaring vertellen dat thuis zitten voor de kinderen volslagen nutteloos is.Het lijkt allemaal zo mooi en aardig maar we praten maar NIET over het gebrek aan sociale contacten…je wereldje die steeds kleiner word, enz.Kun je nog zo erg het moederschap aanhangen, maar je eigen leven stop zetten voor die van je kinderen? Daar zit niemand op te wachten, je kinderen al helemáál niet.
  Het is misschien vreselijk om te zeggen maar al die mensen met hun lege levens, hun leegte moet jou leegte worden…vind je het heeel erg als ik daarvoor bedank? Dan maar wat ongemak links en rechts…iedereen in het gezin moet wel eens wat inleveren, je flexibel opstellen daar is nog nooit iemand dood aan gegaan.

  Webmaster: Deze reactie is binnen de 24 uur van de vorige geplaatst, maar helaas niet opgemerkt door de webmaster. Omdat er alweer op gereageerd is, en er al een poosje staat, zal hij niet verwijderd worden

  Reactie door Magriet — woensdag 23 januari 2008 @ 12.50 uur

 17. En de toenmalig minister had het over een enkele uitzondering waaraan gewerkt ging worden.(jeugddetentie)
  De enorme puinhoop van de AIVD onder minister Verdonk (het recht door zee gevoel)
  Nu de rest van de “het valt wel mee punten en argumenten” onderzoeken.
  - de invoering van de euro en de handige prijstactiek van de supermarkten
  - waarom we mee moesten doen in Irak en Afghanistan
  - waarom het ziektekostenstelsel op de schop moest.
  etc,etc,etc

  Reactie door taardje — woensdag 23 januari 2008 @ 13.42 uur

 18. Ik vind dat er zorgloon moet komen voor moeders die er voor kiezen zich zelf aan de kant te zetten, omdat ze het gewoon niet KUNNEN, hun kleine babies en kleuters aan anderen af te staan.Het kind hoort bij de moeder of bij l vaste verzorger de eerste 3 a 4 jaar.Dat weet iedereen.maar ook daarna is het belangrijk dat kinderen meteen naar huis kunnen na een lange schooldag. Ik moet er niet aan denken dat wij dan vroeger naar een of andere “bewaarschool”hadden moeten gaan,met veel te felgekleurde limonade uit vieze plastic bekertjes. Dan maar liever het gezellige theeblad met waxinelichtje van Verkade en de onvermijdelijke mariakaakjes.Dat is geen nostalgie, dat zijn broodnodige dingen voor kinderen, Die traditie, die vaste gewoonte, die rituelen van gezelligheid maakt een huis tot een thuis.

  Je moet toch ook je verhalen kwijt kunnen als kind, aan je moeder en andere familieleden?

  Het zou de staat (als we nog van een staat kunnen spreken in deze bananenmonarchie waar alleen prinsesjes zorgvuldig behoed worden) heel veel geld besparen. Dat zorgloon verdient zich dik terug.
  Neem de rekenmachine voor baten en lasten er maar bij.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 23 januari 2008 @ 14.12 uur

 19. @Margriet

  Mijn kinderen zijn het huis uit en ik heb ze al die jaren verzorgt, ondersteunt en richting gegeven. Dat deed je gewoon vanuit je moederhart voor je kinderen en ook voor de maatschappij. Je kan hun opvoeding toch niet totaal overleveren aan anderen? Je wilt ze toch ook jou opvattingen, overtuigingen en levenslessen meegeven? Daar is niets achterlijks aan. Ik was er vooral voor mijn kinderen in de eerste zes levensjaren voor het geven van de basis: hechting en liefde. En tijdens hun pubertijd van 12 tot en met zestien jaar om hun sociale ontwikkeling tot wasdom te brengen. En sociale contacten? Je had de andere moeders om samen met de kinderen leuke dingen te ondernemen. Zwemmen in een bosmeertje, de kinderen laten spelen in een hoop zand. We hebben wat afgelachen, het was een zeer mooie tijd. Ook deed ik zo nu en dan verenigingswerk waar weer sterke vriendschappen uit ontstonden.
  En ja, ook heb ik mij laten verleiden door de verhalen dat je jezelf als vrouw moest ontplooien. En dan vooral meedoen in de serieze mannenwereld. Een echte baan want dan doe je ertoe. Ik ben dan ook zes jaar parttime drie dagen in de week onderdirecteur geweest in een grafisch bedrijf. En over achterlijkheid gesproken. Ik heb me daar goed kunnen ontwikkelen in seksistische/domme blondjesmoppen – hoe hoger in de manageriele pikorde hoe erger het werd. Ellebogenwerk, egoisme/afgunst en hebzucht/dom materieel consumeren kon ik daar leren. Wat een armoede! Ik kreeg er alleen maar heimwee naar de ‘leegte’ van het moederschap van, kun je dat geloven?
  Wees flexibel en combineer je moederschap met echte contactentot in de kern, je komt deze contacten nauwelijks tegen in de oppervlakkige ‘echte bedrijfslevenwereld’.

  En leegte, Margriet? “In de leegte vindt alles zijn bestemming”, zei Lao Tse. En hij was echt niet achterlijk!

  Reactie door Schone slaapster — woensdag 23 januari 2008 @ 15.05 uur