Farshad Bashir lid van de Tweede Kamer

dinsdag 15 januari 2008 :: 17.23 uur

Beëdiging Farshad

Vandaag werd Farshad Bashir geïnstalleerd als lid van de SP-Tweede Kamerfractie. Met zijn 20 jaar is hij het jongste Tweede Kamerlid ooit. Tevens is hij ook het eerste lid van de Tweede Kamer van Afghaanse origine. Mocht je hem in actie willen zien, camera’s van EénVandaag liepen met hem mee. Ook schuift hij vanavond aan bij Pauw en Witteman.

Ik wil hem graag aan jullie voorstellen, dus heb ik hem een aantal vragen gesteld, over zijn verleden, heden en toekomst. Hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

54 Comments

54 reacties

 1. Farshad Bashir! Ben benieuwd wat Farshad betekent? Zullen je ouders vast over nagedacht hebben. Welkom in de Tweede kamer en maak je over de quantummechanica maar niet druk. Dat vindt delend, golvend of sprongsgewijs wel haar orde in de chaos. De chaos op Aarde lijkt geen orde te vinden.
  De kern van alle energie is LIEFDE. In DIE orde politiek bedrijven lijkt de beste kans van slagen te hebben voor een sociaal Nederland. En natuurlijk zit je dan bij de SP. Ik wens je oprecht al het succes dat nodig is om dit land uit haar neoliberale impasse te verlossen. GO and God bless you!

  Reactie door Gloria — dinsdag 15 januari 2008 @ 18.26 uur

 2. Beste Farshad,

  Is een kamerlidmaatschap te combineren met een studie natuurkunde ?

  Met vriendelijke groet,

  Ine Craane

  Reactie door Ine Craane — dinsdag 15 januari 2008 @ 18.33 uur

 3. Erg leuk en goed dat Farshad in de Kamer is gekomen. Wel was ik verbaasd toen ik hem vandaag in EenVandaag hoorde zeggen dat hij wil dat de Nederlandse militairen uit zijn land moeten worden teruggetrokken. Hebben zijn landgenoten (of zijn ze dat opeens niet meer?) geen recht op een kans op vrede en welvaart? Als hij vindt dat Afghanistan het kan doen zonder militaire hulp, betekent dat dan dat Afghanistan weer veilig genoeg is? En dat hij dan terug kan keren naar zijn land??
  Wat anders: laat Farshad niet meer zeggen dat hij wil meehelpen aan het behoud van wat WIJ hier in Nederland hebben opgebouwd. Farshad heeft zelf nog niks laten zien. Ik hoop dat hij in de toekomst heel veel kan laten zien, maar wat in het verleden is gepresteerd, daar heeft hij geen deel aan gehad.

  Reactie door David Vesters — dinsdag 15 januari 2008 @ 18.46 uur

 4. Fijn, weer een groot denker en beschermer van het recht op de vrije meningsuiting in de Kamer. En nog wel voor de SP. Moet ik hier blij mee zijn?

  “Het is erg wat met Van Gogh gebeurd is, maar je moet niet ontkennen dat hij een racist, antisemiet, seksist en een islamofoob was.”

  Reactie door Ed Sorrento — dinsdag 15 januari 2008 @ 18.49 uur

 5. Een oprechte sympathieke leuke vent!! Succes met je politieke loopbaan.

  Reactie door Kobus Kuch — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.09 uur

 6. Farshad, succes!!!

  Reactie door Cees — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.10 uur

 7. Gefeliciteerd Farshad, wat een mooi moment voor je, het is je gegund. Ik herinner me nog hoe je een aantal jaren geleden bij me aanbelde en voor mijn deur stond met een doos folders die ik rondbracht.
  Succes en go for it!

  Reactie door Haq — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.11 uur

 8. Beste Farshad,

  Ik zou er bij je erg op willen aandringen om niet te switchen van Natuurkunde naar een Alpha-studie. Wat we binnen de SP juist ook nodig hebben is mensen met een gedegen Beta-achtergrond.

  Veel succes,

  Michel Eggermont
  tot 10 jaar geleden student wiskunde en moleculaire wetenschappen,
  tegenwoordig werkzaam bij de Spoorwegen en actief in de afdeling Utrecht (o.a. als gemeenteraadslid)

  Reactie door Michel Eggermont — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.17 uur

 9. Farshad, van harte gefeliciteerd ! Ik vind het echt fantastisch zoals je uit het gesprek naar voren komt. Ik neem aan dat jullie als asielzoekers hier zijn gekomen (gevlucht, zei je) en ik vind jou echt een voorbeeld van wat Nederland door de komst van immigranten kan winnen. Waar ik nog wel benieuwd naar ben is of jouw keuze voor de SP te maken heeft met de politieke richting van jouw ouders, of dat je helemaal los daarvan in de korte tijd dat je in Nederland bent gekozen hebt voor een socialistische partij. Heel veel succes in de Kamer en ik hoop op veel goede bijdragen daar van jou !!

  Reactie door simbro — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.26 uur

 10. Ik vind het wel erg jong mijn indruk is toch om in de tweede kamer te zitten mag je toch eerst wel wat levenservaring hebben of de kamer moet zich zelf niet serieus nemen.
  Dat hij gestopt is met zijn studie is een beetje dom zorg dat je met een basis je toekomst ingaat ,als ouder had ik hem het advies gegeven eerst je studie afmaken.
  Had hem maar eerst een lange tijd ervaring in plaatselijke gemeenteraden op laten doen.
  Ik val niet zo op de gezegdes het jongste en
  eerste van Afghaanse afkomst.
  In mijn ogen tellen wat ander kwalificaties om bij de 150 man te zitten die beslissen over te voeren beleid in dit land.
  Misschien dat ik de naam De Hakker even moet veranderen in doem denken maar de tijd zal het leren.
  Ergens in een reactie van de SP las ik dat de eerdere jongste kamerlid Wiegel toch ook een mooie loopbaan had gehad en dat dit voor deze jongen een stimulans is.
  Dat maakt mijn wel angstig die gedachte.

  Reactie door De Hakker — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.27 uur

 11. heey Farshad Bashir ik ben ook afghaans ik ben 11 jaar ik was 2 toen ik gevlucht was en mijn moeder is ook lid van de sp wij afghanen zijn trots op jou en we staan voor altijd achter jou succes en ik woonde 4 jaar in azc burgum ook friesland;P nu in utrecht doei godoafez

  Reactie door omar — dinsdag 15 januari 2008 @ 19.57 uur

 12. beste Farshad Bashir van harte gefeliceteerd wij vinden het echt fantastich wij zijn als afghaanen trots op jou wij wensen je heel veel succes in de tweede kamer ik ben de moeder van omar ik wil dat mijn kinderen jou pad volgen doei

  Reactie door lina — dinsdag 15 januari 2008 @ 20.11 uur

 13. Gefeliciteerd Farshad. Na wat ik van je heb gezien en gehoord ben ik er nog meer van overtuigd dat jij de juiste keuze bent voor de SP. Dat je je al maar dan 6 jaar actief inzet voor de SP en al raadslid was in Leeuwarden zegt genoeg over je inzet en doorzettingsvermogen. Ik wens je een succesvolle en strijdbare tijd in de Tweede Kamer!

  Oh, Gloria, Farshad betekent Happy en is een orgineel Afghaanse naam (vond ik ergens op ‘t net)

  Reactie door Irma — dinsdag 15 januari 2008 @ 20.52 uur

 14. Jan heb jij ooit in die website,alle SP leden van de tweede kamer voorgesteld?,misschien is het het begin van een niew soap,The Never Ending Story…
  Good luck Farshad,welkom in hell brother

  Reactie door gaf — dinsdag 15 januari 2008 @ 21.01 uur

 15. [...] Jan heeft op zijn weblog een leuk interview met hem geplaatst. Luister het hier. [...]

  Pingback door ROOD :: Bestuursblog — dinsdag 15 januari 2008 @ 21.16 uur

 16. Ik wens hem veel succes in zijn persoonlijk leven, voor de SP is dit echter een zet die veel stemmen gaat kosten.

  Reactie door john — dinsdag 15 januari 2008 @ 21.46 uur

 17. beste Farshad Bashir,
  van harte feliciteerd met je lidmatschap tweede kamer we zijn trost op jou,veel succes,doe je best

  groetjes
  masood shamal uit Arnhem

  Reactie door masood shamal — dinsdag 15 januari 2008 @ 22.50 uur

 18. Geluk gewenst.
  Ik hoop dat je je niet laat inpakken door de haagse stolp met z’n jargon en naar de gewone mensen blijft luisteren, maar dat is bij de SP vanzelfsprekend dacht ik.

  Reactie door Gerrit Schipper — dinsdag 15 januari 2008 @ 22.50 uur

 19. Gefeliciteerd Farshad, wat een mooi moment voor je, Ik vind het echt fatastich en ik wens je heel veel succes in de tweede kamer en ik trots op jou…I wish you all the best and you have to show that we Afghans are the best.

  Reactie door khaled fedaie — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.06 uur

 20. Evenals de hr. de Hakker, vind ik 20 jaar wel erg jong om al volksvertegenwoordiger te kunnen zijn.
  Het lijkt mij onmogelijk, student en kamerlid tegelijk te kunnen zijn.
  Volgens mij is het onmacht van de SP, bij gebrek aan geschikte volwassenen, iemand als Farshad Bashir naar voren te schuiven.

  Reactie door corrie ruskus — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.18 uur

 21. Farshad, alle succes van de wereld. Geweldig, een Nederlands parlementariër uit een door Nederland bezet land.

  Goeie voor alle missie-geile oorlogsmedeplichtigen: precies die groep mensen die stonden te juichen toen de Sovjet-Unie zich uit Afghanistan terugtrok, staan nu te janken als de SP hetzelfde voorstelt.

  Steek die er maar in, meneer Vesters!

  Reactie door olav ten broek — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.19 uur

 22. Belachelijker kan de SP zich niet maken. Jochies van 20 horen naar school te gaan, niet in de kamer te zitten. Was het niet de SP die steen en been klaagde over het erbarmelijke niveau van de LPF destijds? Kom op zeg. Er zijn al genoeg ‘kneedbare’leden namens de SP in de kamer

  Reactie door Jory — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.34 uur

 23. Heb zojuist gekeken naar Pauw & Witteman. Moet zeggen dat ik het een stevige vuurdoop vond voor Farshad. Wil ook even kwijt dat ik trots ben op deze aanwinst voor de SP fractie.

  Reactie door ron eillert — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.46 uur

 24. Ja het is wat! Onze kinderen ook 20 jaar oud sneuvelen in zijn geboorteland, en hij vertelt dan keihart bij Pauw en Wittemann nu op dit moment op TV dat ze daar doelloos werk verrichten. Zo ver zijn wij in dit Nederland gekomen en weggezakt! SP SP Beste Jan wat haal je in huis jongen!!! SP SP waar ben je mee bezig Jan? Ook wordt onze premier door hem beticht als oorlogs hitser. SP SP !! Hebben jullie zelf ook kinderen die zgn opbouw werk doen in zijn!!! land en in een kist terug komen?
  Nooit zal ik deze zet van jullie op dit moment, terwijl onze zonen en dochters sneuvelen in zijn land vergeten!
  Jan je zei bij zijn introductie vandaag Dat hij op zijn woorden zal gaan letten. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan en weten we nu direkt aan welke kant hij staat.

  Reactie door C.H. van den Berg — dinsdag 15 januari 2008 @ 23.51 uur

 25. Beste Farshad Bashir,

  Bij P & W genoten van je optreden. S.P. mag zeer trots zijn op zo’n geweldige aanwinst in de partij. Van harte gefeliciteerd en ik blijf je volgen.
  Alvast heel veel succes in de kamer.
  Wat een geweldig boek “De vliegeraar” van
  Khaled Hosseini. Ik wist niet veel van het land, maar door het boek raakte ik gefascineerd !

  h.gr. van Lyan

  Reactie door Lyan — woensdag 16 januari 2008 @ 0.11 uur

 26. Beste Farshad,

  Meer beta’s in de politiek – dat hebben we nodig! Er zijn teveel politici die niet analytisch lijken te kunnen nadenken. Een echt “natuurkundig” geluid is er politiek niet, maar het is belangrijk dat wij natuurkundigen ons met de politiek bemoeien – het standpunt “wetenschap is onpartijdig” kan gevaarlijk zijn en leiden tot het misbruik van de natuurkundige kennis voor foute doeleinden (nazis, atoombom, etc.). Ik hoop dat je de beta-analyse in je politiek denken en handelen zult handhaven, en ik hoop dat jouw voorbeeld leidt tot een vermindering van de apolitieke houding onder natuurkundestudenten (die heb ik i.i.g. in Twente 2003-2007 sterk ervaren). Alhoewel ik het Nederlandse nieuws nog maar beperk volg hoop ik jou vanuit Duitsland en Zweden kan blijven volgen. Ik hoop dat je een SP-weblog zult gaan bijhouden, want ik ben erg geïnteresseerd hoe een natuurkundige met de politiek omgaat!

  groeten,
  Gerrit Holl, 22, (BSc Technische Natuurkunde), student Space Science and Technology in Würzburg (Duitsland) en Kiruna (Zweden), SP-lid.

  Reactie door Gerrit Holl — woensdag 16 januari 2008 @ 0.14 uur

 27. Beste Farshad, gefeliciteerd en veel succes. Ik zag en hoorde je vanavond bij Pauw en Witteman. Compliment voor je weerwoord. Jij zult je niet uit het veld laten slaan! José

  Reactie door José Louwers — woensdag 16 januari 2008 @ 0.41 uur

 28. Beste Farshad,ten eerste hartelijk gefeliciteerd met je toetredeing,als nieuw tweede kamer.
  Vanavond eerst naar Een Vandaag gekeken. Goede uitzending,later op de avond gekeken,naar Paul&Witteman,god god wat waren ze weer bijdehand,
  B.V.hoeveel zetels heeft de SP,ben je Nederlander,ja dank je de koekoek,hoe kan je anders stemmen,laat staan kandidaat te zijn voor de tweede kamer parlement.
  Compliment Farshad,je hebt goed van je [afgebeten]tegen deze soms vervelende mannetjes,
  Toen Witteman nog het programma Buitenhof presenteerde,en onze Jan daar gast was,begon hij het interview,altijd met de worden,hoelang blijf je nog fractie voorzitter van de SP.
  Witteman moet zelf maar eens gaan overwegen om op te stappen.
  Ik geef je een ruime voldoende. een ACHT.
  [16] Jhon, je blijkt weinig verstand van politiek te hebben,de SP zal alleen maar groter worden,door mensen als Farshad Bashir.
  Groetjes een trots SP lid,Gerard.v.d.Voort.

  Reactie door gerard — woensdag 16 januari 2008 @ 1.45 uur

 29. Van harte gefeliciteerd,Farshad.
  Doe je best in de tweede kamer en laat zien waar je voor staat.
  Groetjes uit Roosendaal,namens de SP fractie

  Reactie door Tineke — woensdag 16 januari 2008 @ 1.55 uur

 30. Gefeliciteerd Farshad.
  Ik vind je een hele symphatieke gozer,je hebt een eerlijke uitstraling en dat is verfrissend in de politiek.

  Reactie door Ahmet — woensdag 16 januari 2008 @ 2.00 uur

 31. Beste Farshad, in de eerste plaats alsnog van harte gefeliciteerd met je 20e verjaardag. Verder natuurlijk van harte gefeliciteerd met je benoeming tot tweede kamerlid voor de SP! Ik zag net in een reaktie staan dat iemand zich verbaasde dat je voor terugtrekking van de troepen uit Afghanistan bent. Je hebt echter ook gezegd dat je wel vind dat er steun moet blijven voor de mensen daar om verder te komen, maar alleen niet op een militaire manier. En iemand schrijft ook dat je nog niks hebt laten zien. Wel, je bent al 11 jaar in Nederland en o.a. al enkele jaren Raadslid voor de SP in Leeuwarden, dus deze opmerking lijkt me geheel ten onrechte. Fantastisch dat je op je 20e jaar al zo aktief en gemotiveerd bent om je in te zetten voor een beter Nederland! Ik wens je heel veel succes en blijf vooral je zelf!

  Reactie door Ronald — woensdag 16 januari 2008 @ 2.49 uur

 32. ” Farshad Bashir lid van de Tweede Kamer ”

  Sorry hoor, maar ik heb hierover heel eerlijk gezegd een dubbel gevoel. Aan de ene kant is dit natuurlijk prachtig voor de jonge heer Farshad, namelijk een waar jongensboek dat werkelijkheid wordt. Maar aan de andere kant vind ik deze keuze van de SP ook een hele onbegrijpelijke. Want zo wordt ondertussen de kloof arm / rijk ondanks de SP alleen maar groter en zakt mede daardoor Nederland steeds verder het moeras in en wat doet de SP ondertussen voor hun achterban : ze leggen o.a. de mede loodzware verantwoordelijkheid op de iele schouders van een Natuurkunde student van net 20 jaar.

  Denk je nou echt Jan, dat jouw achterban in die jonge Natuurkunde student een aanwinst zien voor de SP en daarmee de ijle hoop op een stukje beter en rechtvaardiger Nederland ?

  Natuurlijk gunnen ze hem ( dat doe ik ook ) die Farshad alle geluk van de wereld en heel veel succes in de 2e kamer. Maar ik zelf denk niet dat hij een aanwinst is voor de SP en dus een beter Nederland. Een veel betere keuze zou mischien zijn geweest als b.v. niet de geboren Afghaanse Farshad Bashir tot de hoofdmacht van de SP was toegetreden maar de oer Hollandse Lilian Marijnissen. Ook zij zou toevallig de jongste geweest zijn.

  Maar goed, ik weet dat Jan Marijnissen het aller beste met zijn achterban en dus Nederland voor heeft en zal dus daarom altijd zijn beste mensen op de belangrijkste posten vooraan zetten. Dus zal de net 20 jarige Farshad waarschijnlijk op dit moment veel meer in huis hebben dan zijn eigen dochter Lilian Marijnissen.

  Laat maar Jan, jouw reactie hierop kan ik al raden …..

  Maar politiek heeft met name te maken met vertrouwen Jan en wie kan je nu veel beter vertrouwen dan ……….

  Daarmee natuurlijk niet zeggende dat ……….

  Reactie door Peter Mink — woensdag 16 januari 2008 @ 3.14 uur

 33. Beste Farshid, ik ben ook van Afghaanse afkomst, of ik voor de SP ben ook dat weet ik niet, maar ben ook zeer geintresseerd in de politiek en bestudeer veel politiek ook.
  Ik ben als een landgenoot van jou ontzettend trots op jou en wens jou nog heel veel succes!

  Reactie door Adjmal — woensdag 16 januari 2008 @ 3.33 uur

 34. Goede morgen Farshad,
  Van harte gelukgewenst met deze benoeming
  tot Kamerlid.
  De SP heeft veel moeiten gedaan voor het
  Generaal Pardon en jij nu in ons midden
  lijkt me enorm goed.
  Je lijkt me vastberaden goed te weten wat
  je wilt.
  Toevallig ontmoette ik meer ‘jongste’ ge-
  meenteraadsleden, in ons land en zij zijn
  tot op heden goed terecht gekomen.
  Je boft met de ‘leerschool’ van de SP zélf
  en veel enthousiaste collega’s !
  Fijn dat je inmiddels ook de ‘taal’ heel
  goed machtig bent geworden.
  Het zal voor veel mensen een enorme steun
  kunnen betekenen hun omstandigheden door
  jou begrepen te weten.
  Ondanks alle omstandigheden heb ik je van-
  daag zien lachen bij Paul en Witteman.
  Jouw manier van optreden heb ik buitenge-
  woon op prijs gesteld en voor de naaste
  toekomst wens ik je veel sterkte, gezond-
  heid én geluk! Vriendelijke groeten van
  Madelief.

  Reactie door Madelief — woensdag 16 januari 2008 @ 5.48 uur

 35. Ondank dat sommige mensen denken dat dit op dit moment een bewuste zet is van de SP, is Farshad de opvolger van Rosita. Hij was de eerste na haar op de noordelijke lijst en had dus recht op deze zetel.

  Was Rosita uit het zuiden gekomen, dan was er iemand van de zuidelijke lijst gekomen.

  Dat is een nuance.

  Blijft voor anderen het punt dat ze zich kunnen bedenken waarom hij op deze lijst stond, maar daar had je als lid destijds van alles op kunnen zeggen.

  Reactie door rita — woensdag 16 januari 2008 @ 6.04 uur

 36. Farshad gefeliciteerd,
  ik ben blij dat het sociale erfgoed behouden blijft in een jongere generatie en dat het stokje doorgegeven kan worden en niet verloren gaat.

  Reactie door che — woensdag 16 januari 2008 @ 6.14 uur

 37. @10 Hakker.
  Nou niet urineren (ik wou eerst schrijven zeiken maar de webmaster,he?)
  Wij willen niet zeggen dat je onzin uitkraamt maar wij zijn blij met die gozer,geef hem een kans.Hij krijgt tijd plenty om te studeren >
  Maar beste Hakkie wij hier willen je postings niet missen hoor!
  Enorme veel geluk,ook voor je thuisfront.

  Reactie door Henk c.s. — woensdag 16 januari 2008 @ 9.22 uur

 38. een aanwinst voor de kamer en de sp

  Reactie door peer — woensdag 16 januari 2008 @ 9.53 uur

 39. Beste Farshad,

  Bij deze welkom en van harte proficiat!

  Leg de negatieve commentaren en hatelijkheden hier boven maar naast je neer en ga er voor!
  Jij weet zelf waar je voor staat en laat ze maar een poepie ruiken daar in het haagse.
  Nogmaals van harte welkom.

  met groet,

  Reactie door Anja (B) — woensdag 16 januari 2008 @ 9.57 uur

 40. Beste Farshad van harte gefeliciteerd en veel succes.

  Reactie door Nadia — woensdag 16 januari 2008 @ 10.59 uur

 41. Hallo buurman,

  Gefeliciteerd, we stonden wel even te kijken toen we je op het nieuws zagen, maar hartstikke top!

  Heel veel succes en ik zal zeker op SP blijven stemmen, want dat deed ik al.

  Reactie door Cynthia de Graaf — woensdag 16 januari 2008 @ 11.16 uur

 42. Ik wens deze jongeman alle succes van de wereld,maar …..
  had liever wat mensen met veel levenservaring gezien.
  Bij voorbeeld: Harry Scheltema, d’olle henk, Haras, de Hakker, Gloria, Hermie,Henny …….
  Zij hebben kennis,inzicht, gezond verstand en kunnen heel goed hun woordje doen.
  Waarom moet je per sé op een lijst staan? Ministers worden toch vanuit alle hoeken van het land geplukt. Wij hebben nu een theologe bij Verkeer en Waterstaat b.v.

  Reactie door anne hilverda — woensdag 16 januari 2008 @ 11.44 uur

 43. Gefeliciteerd. Alleen zorg dat u niet te geïntegreerd raak. Want dan gaat het niks veranderen in de haagse poppenkast.

  Reactie door khosrow — woensdag 16 januari 2008 @ 12.09 uur

 44. Farshad, van harte gefeliciteerd met je benoeming bij de SP. je hebt bij Pauw en Witteman al laten zien,hoe je je kunt manifesteren. dat was niet verkeerd. Succes.

  Reactie door maayke jong-doppen — woensdag 16 januari 2008 @ 12.43 uur

 45. Hé Farshad,

  Veel plezier in Den Haag. Doe je best daar om ons Nederland socialer te maken en te behouden. Zoals Tofik zegt. blijf een beetje stout. Blijf jezelf zet je in voor jouw idealen en laat je niet verleiden tot een machtsspelletje. Blijf voor je mening op komen.

  We zijn het in de debatten in Fryslan het niet altijd eens geweest, maar je stond wel altijd voor je mening. Blijf dat doen!

  Reactie door Johanna — woensdag 16 januari 2008 @ 13.00 uur

 46. van harte, beste Farshad Bashir !
  ik hoop dat jij wel je mond open durft blijven doen zoals bv bij P&W gisteren.

  Reactie door iew — woensdag 16 januari 2008 @ 13.10 uur

 47. Als je jong bent wil je wat.
  Maar zeg NU even. Hoe kom je er bij dat de tweede kamer daar de aangewezen plaats voor is?
  Maar misschien vergis ik me.
  Je bent me wel een kruidjeroermeniet.
  sucses!

  Reactie door Alex — woensdag 16 januari 2008 @ 15.04 uur

 48. Beste Farshad.

  Ik heb gekeken naar het programma van Pauw en Witteman ook naar de herhaling.
  Ik ben niet kapot van Pauw en Witteman, hun stijl bevalt mij niet. Hun goddelijke opstelling, het brengen van nieuws wat in hun ogen actueel is, en daar mee te manipuleren, bevalt mij niet. Ik ben voor openhartige gesprekken waarbij je best iets fout mag zeggen.
  Ik zal maar beginnen met te zeggen wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Daar de toekomst per jaar moeilijker wordt, zal je alle zeilen moeten bijzetten om deze moeilijke tijden te kunnen weerstaan.
  Ik hoop dat er ouderen in buurt zijn, die jou de klappen van de zweep zullen leren.
  Ik wens je alle sterkte en laat je niet vangen door……, de trucs des levens.

  groeten en succes.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 16 januari 2008 @ 15.10 uur

 49. Wij heben op “uitzending gemist” weer naar
  P&W gekeken en weer naar Farshad geluisterd
  nou,wij vinden het een kanjer.
  Het is nogal wat als na Farshad ,zijn prima verfrissend en vakkundig zegje , de heer Pauw hem bedankt voor zijn heldere uitleg en zegt JE HEBT EEN PUNT.
  dergelijke complimentjes krijgt men niet gauw bij die heren en zeker niet aan een
  SP er.
  Die “jongen “zal een verrijking blijken voor de kamer en de poltiek in het
  algemeen.AANWINST!!!!!!!!!!!!

  Reactie door Rinus c.s. — woensdag 16 januari 2008 @ 15.25 uur

 50. Farshad, van harte gefeliciteerd met je beëdiging.

  Er wordt natuurlijk wel wat argwanend naar je 20 jaar gekeken, dat is logisch. Maak je daarover niet te veel zorgen, doe gewoon je best. Als je het politieke talent bent waar het op lijkt dan komt het vanzelf goed. Zoniet, dan heb je nog volop kansen om te switchen.

  Evenals @8 en 26 zou ik graag zien dat je bèta blijft. Er zijn al veel te veel alfa’s in de Kamer. Natuurkunde is de koningin aller wetenschappen en de bron van veel wijsheid.

  Waarom niet een beetje relaxed, ‘low prophile’ met dat kamerlidmaatschap omgaan? Een fractie van 25 is groot genoeg. Probeer je studie zo goed mogelijk af te ronden.

  Je optreden bij P&W vond ik heel goed maar op één punt had je alerter kunnen reageren. De ‘heer’ Zalm van de VVD vond het nodig over het Westerse militaire ingrijpen de sneer uit te delen ‘anders zat het Noorden nog steeds in de lange jurken’.
  Dat was een typisch racistische opmerking, alsof jouw voormalige volksgenoten pas ‘beschaafd’ kunnen zijn als ze afstand nemen van hun eigen cultuur. Typisch Westerse arrogantie. Dat had je niet over je kant mogen laten gaan. Het gaat namelijk niet om het verloochenen van de eigen cultuur maar over een emancipatieproces. Met ‘jurken’ heeft dat niks te maken.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 16 januari 2008 @ 17.17 uur

 51. Farshad, proficiat!
  Remi Poppe de oudste en Farshad de jongste kamerlid,is schitterend!
  Jong en oud gaan samen ten strijde tegen de privatisering en liberalisering van de maatschappij!
  Het belangrijkste is, dat dat méér gebeuren op straat.

  Reactie door Ben Tarici — woensdag 16 januari 2008 @ 17.25 uur

 52. Farshad Bashirs Kamerlidmaatschap is zeker een hartelijke felicitatie waard. Voor zijn gebleken leergierigheid, doelgerichtheid en actieve opstelling kunnen we hem alleen maar complimenteren.
  Wel vind ik (krap) 20 jaar erg jong, al kan je op die leeftijd al veel hebben meegemaakt (zoals hij). De leeftijd op zich kan niet de doorslag geven wat betreft goed functtioneren. Dus: veel succes hem toegewenst!

  Reactie door Olav Meijer — woensdag 16 januari 2008 @ 18.36 uur

 53. Beste F.Bashir,
  Van Harte gefeliciteerd met je benoeming tot de Tweede Kamerlid voor de SP!! Ik wens je heel veel succes in de toekomst.Blijf zo doorgaan. Dat sommigen moeilijk doen met begrijpen van je woorden , daar moet je nieks van aantrekken. Ik weet zeker dat je het alleen maar goed bedoelde over de terugtrekking van de Nederlandse millitairen uit Afghanistan. Ze blijven daar al lange tijd , er zijn honderden onschuldige Afghaanse millitairen gedood door ‘kleine foutjes’ van de ISAF en dagelijks worden buitenlandse millitairen gedood terwijl er maar weinig is veranderd in Afghanistan. De Taliban is terug met vermeerdering. Dus DHR.David Vesters nr.3 ik zou me woorden terug nemen als ik u was. Farshad , 20e jaar al zo aktief en gemotiveerd is om zich in te zetten voor een beter Nederland! DIT ZEGT AL GENOEG!!Hij is een Nederlander en blijft vechten voor een Democratische en Veilige Nederland!

  Reactie door Shabnam — woensdag 16 januari 2008 @ 19.46 uur

 54. *Gefeliciteerd*
  Heel veel succes, Wakkere Farshad!

  Blijf jezelf trouw onder alle (nieuwe) onvermijdelijke druk.
  Je staat er zeker niet alleen voor in de SP!

  Reactie door Olinda — woensdag 16 januari 2008 @ 20.06 uur