Marijnissen ziet weinig heil in de manier waarop de EU ten strijde trekt tegen de globalisering.
NRC-Next/ Handelsblad, 24 januari 2008
“Globalisering, niets mis mee. Dat kan een kans zijn voor achtergebleven landen om zich verder te ontwikkelen. Het probleem is meer hoe de EU, de VS en instellingen als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) omgaan met globalisering”, zegt SP-leider Jan Marijnissen.
‘Globalisering als kans’ is het motto van de Europese Unie voor het komende jaar. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, wil problemen als klimaatverandering, dreigende energietekorten en onbeheersbare migratiestromen naar Europa aanpakken, zo stelt de Commissie in het werkprogramma voor dit jaar. Bovendien moeten hervormingen de economieën in Europa weerbaar maken tegen groeiende concurrentie uit het Verre Oosten. “Globalisering is een feit, het heeft geen zin om je ertegen te verzetten”, vindt de voorman van de SP.
Marijnissen ziet weinig heil in de manier waarop de EU ten strijde trekt tegen de globalisering. Hij ziet het gevaar niet waar de Europese Commissie zo beducht voor is. Hij is blij met het economische succes van een land als China, dat de welvaart daar eindelijk toeneemt. Het economische gevaar voor Europese landen acht hij sterk overdreven. “Wij zijn prima in staat ons aan te passen.”
De EU pleit voor een vrije handel. Wat is daar mis mee?
“Een ongebreidelde vrijhandel, ja. Unilever wil in Nederland drie fabrieken sluiten omdat ze te weinig, let wel, te weinig winst maken. De macht van het internationale bedrijfsleven is ondertussen groter dan die van nationale regeringen. Dat wordt gestimuleerd door de Lissabonagenda van de EU over economische hervormingen. Die zijn volgens mij niet bedoeld om verworvenheden van mensen te behouden, maar om grote bedrijven nog meer macht te geven. Dat zie je ook in de wens van minister Donner die graag het ontslagrecht in Nederland wil versoepelen.”
Volgens de EU is een soepele arbeidsmarkt nodig om de concurrentie met China en India aan te kunnen.
“Daar hoef je de rechten van werknemers niet voor op te offeren. We moeten blijven investeren in hoogwaardige technologie.
“We leven nu in een tijd van hoogconjunctuur, maar daarop volgt altijd een recessie. Dan staan we er slecht voor als er straks alleen nog maar mensen in de dienstensector werken. Want ook diensten kunnen naar het buitenland verdwijnen. Kijk maar naar callcenters die zich in India vestigen.”
Hoe kunnen wij werkgelegenheid in Nederland behouden?
“Daar gaan wij ons de komende tijd met veel deskundigen over buigen: hoe handhaven we de maakindustrie in Nederland? Werknemers moeten extra zeggenschap krijgen bij het besturen van het bedrijf. En bedrijven die zich komen vestigen in Nederland moeten we verplicht stellen dat ze een minimumaantal jaren in Nederland blijven, een soort garantie afdwingen dat ze niet na een paar jaar al vertrekken naar lagelonenlanden, zodat we er zeker van zijn dat de werkgelegenheid voor een bepaalde periode is gegarandeerd. Ik was in Harlingen bij een bedrijf dat schepen afbouwt, waarvan het casco in Azië in elkaar is gezet. Van dat soort specialisatie moeten wij het straks hebben.”
Dat is precies waar de EU op inzet.
“Prima dat de EU daarin investeert, maar ik heb liever dat Nederland dat zelf doet. Daar hebben wij Europa niet voor nodig. We moeten het denken in machtblokken loslaten, het idee van de EU tegenover de VS en Azië. Het gevoel van solidariteit en lotsverbondenheid is nationaal en zal niet snel Europees worden. Daarom vind ik het nieuwe Hervormingsverdrag veel te ver gaan, want daarin worden opnieuw nationale vetorechten opgeofferd.”
Op de terreinen van energiebeleid en klimaatverandering kan Nederland moeilijk alleen opereren.
“Klopt, het lijkt me verstandig om in Europa samen te werken richting Rusland en de olie-exporterende landen. We kunnen samen strategische energievoorraden aanleggen en alternatieven zoeken voor fossiele brandstoffen. Klimaatverandering los je alleen niet op.”
Daarentegen bent u wel tegen een gezamenlijk Europees migratiebeleid.
“Het kan toch niet zo zijn dat we even twintig miljoen mensen in Afrika gaan scoren, omdat wij hier een tekort aan mankracht hebben. Dat beschouw ik als een vorm van moderne slavernij. Bovendien nemen na 2040 de tekorten op de arbeidsmarkt weer af. Tot dan moeten we in Europa onder andere door innovatie de knelpunten oplossen. We hebben toch wel iets geleerd van de problemen met Turken en Marokkanen! In Polen zijn hele gemeenschappen naar de knoppen gegaan door migratie naar het westen. En Polen haalt ondertussen arbeiders uit Oekraïne.”
16 reacties
Kijk, dat noem ik nou een potentiele leider die land(en) en burgers beschermt door grondig na te denken over globalisering met de geest van integriteit!
Applaus Jan Marijnissen!
Reactie door Gloria — donderdag 10 januari 2008 @ 3.13 uur
Goede morgen.
Jan;de macht van het bedrijfsleven m.n. de grote multinationals als de Shell/Unilever/
Philips/Akzo is toch al jaren bekend.Wij kunnen ons nog herineren dat die bovengenoemde zakkenvullers onderling uit-
maakte wat de man op de werkvloer zou moeten gaan verdienen(CAO’s)en hoelang zij moesten werken.Jaren geleden vlagde de grote rederijen al uit (HAL).
Maar desalnietemin,Jan,vinden wij je repliek STERK en GOED.waren trouwens niet anders gewend.
Jan,even onder ons,wij zouden het %^&*$
nog zo graag meemaken dat de SP in de
regering komt,je hoeft voor ons geen premier te worden, vice – premier is ook goed!!
Geluk,ook voor iedereen waar je van houdt.
Reactie door Rinus c.s. — donderdag 10 januari 2008 @ 9.33 uur
Dat de migratiestromen door de lobbyisten/lakijen van het groot-kapitaal in Brussel aangepakt worden is een grote leugen.Het groot-kapitaal wil tweedracht en concurrentie tussen de werknemers onderling,zodat zij voor een hongerloontje gaan werken.Daar zorgen in eerste aanleg deze enorme migrantenstromen voor.Tegelijk worden uit kostenbesparingen uit concurrentie overwegingen door de werkgevers,het sociale vangnet verder aangevreten,precies zoals dat in de 3e wereldlanden van toepassing is.Dat betekend dat hier de werknemers steeds meer uren gaan draaien voor hetzelfde of minder loon,terwijl alle directe levensonderhoudskosten fors stijgen.Daarom is het noodzakelijk dat man en vrouw in een gezin allebij moeten werken.Zolang de werkende massa zich morrend bij deze toestand neerlegt,zal de wurggreep van deze CDA/PvdA/C.U. regering samen met het groot-kapitaal en de publieke graaiers voortduren.
Reactie door Maan Arkenbosch — donderdag 10 januari 2008 @ 11.31 uur
‘Terwijl het bloed vloeit rinkelt de kassa.’
Naomi Klein de ‘Skockdoctrine’ (ook No logo)
Globalisering verspreidt door het kapitalisme is een kapitalistische globalisering gelijk aan economisch kolonialisme waar maar enkelen beter van zullen worden nl. het bedrijfsleven en de aandeelhouders ervan.
Wie regeert de wereld?
Waarom hebben we never nooit eerlijke prijzen betaald voor de cacao, de bananen en andere grondstoffen en kwamen we daar WEL onderuit? Waarom betaalden bedrijven amper iets aan de landen waaruit ze de grondstoffen haalen en halen? Waarom schermen we nog steeds onze markt, de westerse, af terwijl we de arbeidskrachten nu ongehinderd doorlaten? Merken we er iets van in de prijzen? Gaan die omlaag met zoveel meer ‘goedkope’productie?
Waarom gaat een nederlandse bloemenkweker naar Afrika en tegen welk loon moet het handwerk daar verricht worden en vliegt hij vervolgens tegen enorme CO2 uitstoot zijn producten terug naar Nederland en de kosten wegen op, ze maken méér winsten. Waar komen zijn meer ‘winsten’ vandaan en ten koste van wie en wat?
Zolang globalisering geleid wordt door en voortkomt uit puur kapitalisme ( en dat is m.i. het geval) en verkocht door kapitalistische kabinetten zoals BB met enkel statements nl. ” daar komen we niet onderuit” kan niemand de betekenis van het woord thuisbrengen en er duiding aan geven, het is nl. nietzeggend in de mond van een overheid zolang ze er niet HUN betekenis aan geven. Waar komen we niet onderuit en waarom niet, wat is de bedoeling daarvan en voor wie is het goed? De afgod economie, abstract, zonder mensen daarin, even abstract als het woord globalisering in deze.
Ze schermen zelfs binnen Europa t.o.v. elkaar hun markten nog af, zelfs mbt. CO2 denk aan Duitsland en de onwil m.b.t. de autoindustrie in deze.
Bovendien is 76% aandelen van Nederlandse bedrijven al in buitenlandse handen. In 2003 was dat nog minder dan 50% aldus DNB.
Met dank aan……Mensen wordt wakker!!!!!
Als we de mensen daar en de economie daar hadden willen helpen hadden we geen dumpprijzen betaald voor grondstoffen, hun rivieren niet vervuild (en nog vervuilen)geen kinderarbeid afgenomen etc… dan waren ze daar al een stuk verder geweest.
Reactie door Henny — donderdag 10 januari 2008 @ 13.59 uur
@3 Maan.
Goed stukje Maan,je noemde,terecht,de vier volksverlakkers CDA/PvdA/C.U. en de EU.
Die gasten die denken voor ons de dienst uit moeten maken moeten toch als dewiedeweerga en nou zeg ik het netjes,niet
alleen uit vak K gegooit worden maar gewoon
een leuke stoel krijgen in een of andere
psychiatrische inrichting.
Reactie door Henk c.s. — donderdag 10 januari 2008 @ 14.51 uur
WAAG het nog eens om tgv 2008 een bijeen-
komst dáár te organiseren onder genot van
het hun toekomende hapje en drankje, want
ja, we herinneren ons het nog goed, de ‘hele wereld’ er ‘te eten geven’ lukt
het niet, maar wat broden, vis en drank
extra doet hen mogelijk de accu weer op-
nieuw opladen en een evolueren van diverse
zaken is natuurlijk altijd aan te bevelen.
Nadien natuurlijk wel weer even verslag
doen, zodat men er deels gezamenlijk een
leuk ommetje pleegt en niet de Boulevard-
pers een te gekleurd beeld geeft van wat
zich privé in de boezem van de Partij aan
OPBOUW aan het afspelen is, dat om misver-
standen te vóórkomen….filmpje erbij?
De twee torentjes zijn vast in afwachting
van een reservering of werd die al gemaakt?
Madelief.
Reactie door Madelief — donderdag 10 januari 2008 @ 15.18 uur
Is Jan blij met de welvaart van China ??
De enige die van die welvaart profiteren zijn de Chinese rijken en wij Europeanen. Maar de eenvoudige Chinese arbeider is een slaaf aan het Maoïstische Kapitalistische systeem. als dat lang een democratie was, dan hadden de arme arbeiders meteen op een socialistische partij gestemd die voor hun opkwam, maar nee China is een totalitaire dictatuur.
Het kapitalisme veroorzaakt armoede, want mensen stellen hun eigen welvaart boven die van andere. Zonder sociale regels zouden we hier nog net zo leven als in 19 eeuw. Het is maar goed dat de huidige SP niets meer in die vervloekte volksrepubliek China ziet.
Reactie door Jorein Versteege — donderdag 10 januari 2008 @ 16.51 uur
GLOBALISERING.
Bij het lezen hiervan liepen de koude, gevolgd door de warme rillingen langs mij rug. Waarom, wij, zijnde het VOLK hebben een handicap, wij zijn dom geboren en suf geluld.
Globalisering,
Marktwerking,
Eu,
Euro,
Dienstverlening. Dat is het geloof van deze tijd. Hiemede zal je het kunnen maken.
Hoe staan wij Nederlanders daar tegenover?
De geschiedenis heeft het voor ons al bepaald, wij verkopen ons Volk en Vaderland voor een paar centen, nu moet ik oppassen anders ga ik op iemand lijken die verkondigde “Eigen Volk eerst”.
Ik ben een internationale socialist maar houdt dat in wat ik hierboven beschreven heb?
Je hoeft niet altijd met iedereen en alles eens te zijn, maar ik vind het een levensgevaarlijke ontwikkeling.
Ontwikkelings landen te helpen met studie en opbouw is een goede zaak, maar om de grenzen open te gooien met de bedoeling om goedkope arbeidskrachten naar binnen te halen, keur ik ten zeerste af.
Helaas wij hebben alles al in de uitverkoop gezet, wij verkopen onze ziel en zaligheid puur uit winstbejag. Onze industrie is druk doende om naar het buitenland te vertrekken. Wat overblijft is
dienstverlening en de managementziekte, een ieder probeert geld te kloppen uit een andermanszak, want een behoorlijk beroep uit te oefenen wordt een moeilijke zaak.
Jonge mensen komen niet meer aan fatsoenlijk werk en vallen in het criminele gat. Ik heb niet zoveel toekomst meer en zal het niet meemaken, maar wij hebben deze rotzooi veroorzaakt omdat wij het zo goed wisten.
Reactie door d'olle Henk — donderdag 10 januari 2008 @ 16.53 uur
Jorein Versteege,
In China zijn de inkomsten van ook armere mensen vermenigvuldigd. In de jaren 90s bijvoorbeeld verdienden mensen in de fabriek mischien een paar dollar per dag. Nu is het een paar honderd per maand – zo veel dat China voor sommige bedrijven te duur wordt. Mischien moet je eens wat vaker reizen (China mischien?) of met Chinezen praten. Of beide.
En kapitalisme veroorzaakt armoede? Op welke planeet leef jij? Mensen denken inderdaad aan zich zelf, maar daar worden jij en ik beter van. Denk je dat de slager, de bakker of de kroeg er voor hun lol staan? Nee, maar wij krijgen er wel door te eten of drinken.
Mensen onderhandelen met elkaar omdat beide partijen er beter van worden – anders zouden ze het niet doen, en daarom koopt niemand spullen uit noord korea, belarus of andere socialistische paradijzen.
En Jan! Blij te horen dat je globalisering ok vindt, maar:
Hoe kan een bedrijf nou machtiger zijn dan een regering?! Heeft Microsoft de macht om oorlog te verklaren? Of om geld te drukken? Of om wetten te veranderen? Zelfs het kleinste land kan meer dan een bedrijf.
En waarom zouden we de “maakindustrie” blijven houden als andere landen het goedkoper kunnen!? Waarom concentreren we ons niet meer op dienstverlening. Het verdient en meer geld en het is minder zwaar werk.
En wat is er mis met de WTO? Vergeet niet dat het de leden van de WTO zelf de regels bepalen.
Het is inderdaad schandalig dat de EU en VS nog steeds hun landbouw veels te veel subsidies geven, en de tarieven voor eten uit derde wereldlanden hoog houden. Maar om te eisen dat die landen hun tarieven naar beneden doen is niks mis mee. Hun consumenten betalen er minder door, en concurrentie betekent dat hun eigen industrie er beter van wordt.
Reactie door John — donderdag 10 januari 2008 @ 22.31 uur
Ik denk niet dat de welvaartstoename in China een zegen is voor deze wereld. Laat staan voor het milieu. Het gaat allemaal veel te snel. Afbraak hier en opbouw daar.
Per saldo worden arbeiders overal steeds meer uitgebuit en verdienen managers topsalarissen. Hier zou ik niet om juichen Jan. Er is meer werk in China….is daar ook meer vrijheid? Er is daar slavernij voor een appel en een ei.
Straks de Spelen….
Veel propaganda en vlagvertoon. Als Riefenstahl nog zou leven dan hadden de Chinezen haar zó in kunnen huren.. wat komt er na die spelen…invasie van Tai Wan…ik krijg een deja vu binnen vanuit de einde jarebn dertig toen was er ook een land wat vooraf nog even de Spelen organiseerde. Let op mijn woorden.
En waar is het dan tijd voor Jan? Gezien je volgende onderwerp? Niet alleen maar voor meer leden.
Het is tijd voor de revolutie
Reactie door ReneR — donderdag 10 januari 2008 @ 22.45 uur
John — donderdag 10 januari 2008 @ 22.31 uur:
Heb ademloos naar jouw college economie en maatschappijleer “geluisterd”, wat een heerlijke en originele geest waaruit zulke overvloed waarlijk bruisend opwelt, en dat wij, arme, domme en onwetende sp-ers ons daaraan mogen laven… en ook nog gratis!
Nee, het kan niet anders, met zulke feestelijke vooruitzichten komt het helemaal goed met iedereen op deze wereld!
Harrie V.
Reactie door Harrieke — donderdag 10 januari 2008 @ 22.52 uur
liberalism,hmm?
looks like social democratie,jan you have mijn voorkeur, allhoewel, alle Vertegewordigen doen mee in dit show,Jan are you stil a marxist en a social revolutionaire?
Wat betekenen wij?
Reactie door gaf — donderdag 10 januari 2008 @ 23.30 uur
Harrieke reactie 11
Ja soms zijn de druiven zuur ………
Reactie door teun — vrijdag 11 januari 2008 @ 8.10 uur
Eu en JM begrijpen elkaar niet : nuanceer globalisering althans definieer duidelijk
Dat cultuur en politiek in de hele wereld nader tot elkaar komen onder invloed van media als telefonie, tv en internet, misschien ook wel de toename van de globale reismogelijkheden is duidelijk en onmogelijk tegen te houden. Ik vind deze de-nuancering slecht op basis van verlies van identiteit waardoor onze roots worden aangetast.
Dat de economische activiteiten steeds meer globaal worden en het consumentisme zich enorm verbreid is een zeer kwalijke zaak en in dat opzicht moet ik mij dus helaas deels achter de EU scharen.
Het transport over de wereld, alleen al door het verplaatsen van goederen van de ene uithoek naar de andere uithoek van de wereld, groeit ontstellend hard en de onlosmakelijk daaraan gekoppelde milieuvervuiling is huiveringwekkend.
Feitelijk krijg je dan te maken met exact dezelfde problemen van schaalvergroting als bijvoorbeeld in Nederland met onze gezondheidsindustrie. Ik snap JM dan ook niet, platte kleinschalige organisatie dicht in de omgeving van de mens is het meest effectief, waarom deze verandering van JM.
Deze schaalvergrotingsproblemen worden ook nog een zeer en zeer zwaar verergerd door inherente milieuproblemen en bovendien wordt ons zelfbehoud enigszins aangetast.
Een T-shirt te koop bij Zeeman voor € 2,95 kost aan transport- en productievervuiling alleen al een kleine € 20,- per stuk maar wordt niet doorberekend maar naar de toekomst geschoven.
Het uitbulkende ongecontroleerd consumentisme direct verbonden aan economisch globalisering ( zoals eiwitgebruik direct verbonden met mate van welvaart = de mogelijkheid creeert de vraag ), is een zeer slechte zaak voor het toekomst van de aarde = de voetstappen zijn te groot en worden naar de toekomst geschoven.
De slechte verdeling van de arbeid in de gehele wereld wordt hierdoor in stand gehouden of zelfs vergroot !.
JM verklaar je nader !.
Reactie door ACE — vrijdag 11 januari 2008 @ 8.30 uur
Chapeau Jan Marijnissen!
Hier spreekt een ware landsleider! Duidelijkheid, visie, inzicht en stature!
Jan Marijnissen: Laat de SP er svp voor zorgen dat JPB op geen enkele manier nog tegemoet wordt gekomen. Zet hem ijskoud en plein publiek in zijn hypocriete hemd! Genoeg gemiste kansen gehad, nieuwe kansen zullen komen!
Het is een kwestie van overtuiging dit ook te doen omdat het noodzaak is.
Laat de suffige, slome Haagse mores los!
Dat is juist waarom JPB overal mee weg komt.
Wees slim, hij kan niet tegen kritiek, zet hem in zijn hemd! Dat haalt de media!
B4, JPB en zijn club ‘intimi ‘leiden land en burger alleen maar weer verder naar de afgrond.
En weer staan we erbij en kijken we er naar! Daar moet je met jouw inzichten en visie niet bij willen staan!
Succes!!
Reactie door Maria — vrijdag 11 januari 2008 @ 8.41 uur
@8, Goede middag d’olle Henk, de door jou
getrokken conclusies zijn ook door mij te
onderschrijven en als we nu ons eens dit
weekend alleen maar zouden realiseren, hoe
veel WERKgelegenheid er bijv. sinds 1995 aan de wilgen gehangen werd, en hoeveel porti intussen gestoken is, door zo ont-zettend veel mensen, die geacht worden te
solliciteren, totdat ze er bij neervallen!
Dat is intussen al letterlijk ook gebeurd,
met fatale gevolgen, onomkeerbare gevolgen.
De banaliteit om mensen met minimum inko-
mens niet van REËLE banen te voorzien.
We bereiken intussen ook het punt dat ‘een
passende werkkring’ en ‘redelijke’ afstand
tot werkgelegenheid niet meer geeerbiedigd wordt. Mensen te over die al jarenlang
‘koude rillingen’ over het lijf lopen en hun mensZIJN verONachtzaamd zien, ook door déze, onze Regering!
Niet langer een land om van te watertanden,
integendeel, velen trekt het gevoel van het
‘waterkoud’ hebben door het gehele lijf, verzuipen in de problemen en bevriezen
door alle ‘bevroren’ regelingen.
‘Wie dan leeft, dan zorgt” lijkt springtij,
het ‘pakken wat er te pakken valt’ aan de orde van de dag. Het vooruitschuiven van de Balans, de hobby van ‘n enkeling aan de top, die de Begroting met té veel kunstwerk
denkt klóppend te maken.
Het MOMENT van 3e dinsdag in sept. wordt
m.b.t. de Analyses en Feiten zorgvuldig positief in de schijnwerpers áfgewerkt: de
bevolking gehoereerd als dank voor inzet van lijf en leden! Metdeze opstelling staat
de huidige Coalitie niet in het hemd, maar
in het blote nakie, waar een toenemend aan-
tal mensen niet ‘vies’ van blijkt te zijn, zo lees ik in de trein op privébezoek in
achtergelaten vergéten ‘blaadjes’.
De ‘kunst’ van het ‘weglaten’ uit de schijn
werpers van de media is ineens iedereen ge-
heel en al meester! Hoe vreemd toch, doch
‘n enkeling komt ten val, maar is misschien
een exponent van velen. Hoe werelds toch:
wie meent te staan ziet toe dat hij niet
valle! Globalisering ten top ?
Als de Media geen aktualiteit kunnen ver-
slaan, zoeken ze zich zelf een HOT item uit
…ter lering en de vermaak, ……..toch?
Fijne avond voor allen gewenst, Madelief.
Reactie door Madelief — vrijdag 11 januari 2008 @ 16.30 uur