De koopkracht het komende jaar

dinsdag 08 januari 2008 :: 18.41 uur

Sadet Karabulut

In het nieuwe jaar zullen veel maatregelen en plannen van de nieuwe regering hun beslag krijgen. Wat betekent dat voor de koopkracht van mensen. Gaan ze er op vooruit, of op achteruit. Luister hieronder naar het gesprek dat ik daarover had met SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

57 Comments

57 reacties

 1. “Geef ze van jetje”, “Pak ze bij hun lurven”…?

  Veel beloofd en niets nagekomen?

  Dus?

  Verdient dit kabinet een MOTIE VAN WANTROUWEN!

  Want vergeet dit niet SP:
  Velen overleven het dit jaar niet meer!
  JARENLANG de uitkeringen bevroren houden en WEER nieuwe verhogingen? Gaat niet meer lukken!!

  NU komt het erop aan SP.

  Reactie door Gloria — dinsdag 8 januari 2008 @ 20.47 uur

 2. De koopkracht gaat dit jaar duidelijk achteruit.Oorzakelijk verband zijn niet alleen de gestegen belastingen en zorgpremies,doch vooral ook de sterke stijging van de grondstoffenprijzen,zowel de harde als ijzer,koper,nikkel,chroom,tin,zink,lood,olie,zilver goud etc.evenals de zachte grondstoffen zoals,graan,mais,soja,palmpitolie,vlees,vete.d.Dat komt door de enorme vraag uit China en India en andere dichtbevolkte landen in Azie,waar meer dan 10 maal zoveel mensen wonen als in de E.U. en de V.S. bij elkaar.Tegelijk worden er o.m. geen omvangrijke oliebronnen meer ontdekt.Ook de grond voor het telen van granen loopt sinds 1970 terug,door erosie.Dus krapte en forse prijsstijgingen.Verder is er een enorme schuldenberg,vooral in de V.S.welke via leningen en de drukpers gefinancierd wordt.China exporteerd enorme aantallen goederen,welke met goedkope arbeidskrachten geproduceerd worden.Ook zijn in landen als China en India geen sociale wetten van betekenis.Tenslotte wordt de natuurlijke infrastructuur in die landen verpest door milieu afval.Al deze zaken zorgen er voor dat deze landen uiterst sterk kunnen concurreren.Dat betekend,dat onze productiekosten zich aan de wereldvraag moeten aanpassen,zodat de loonkosten een sluitpost is,dus weinig omhoog gaat en tegelijk producten,waar veel dure grondstoffen in zitten sterk gaan stijgen.Zoals reeds eerder opgemerkt is het mandje van producten en diensten,welke het CBS handteerd,ter berekening van het inflatie %,niet meer van deze tijd.Daardoor is de inflatie aanzienlijk hoger dan officieel bekend gemaakt wordt.Bekend voorbeeld is de koopkracht van de Gulden van 31-12-2001 en de Euro nu.Veel mensen voelen dat zij “bedonderd”worden,maar kunnen niet exact duidelijk aangeven waaraan dat ligt.
  Feit is dat het financieele spel gespeeld wordt door het groot-kapitaal,via centrale banken en regeringen.Het grootste toekomstige schandaal zal zijn,dat toekomstig,de in 40 jaar opgebouwde pensioenen,weinig waarde meer zullen hebben.Vreemd genoeg hebben pensioen betalers en ontvangers weinig over hun geld te vertellen en zij zijn er ook maar matig in geinterreseerd.Toch moet hier meer aandacht aan besteed worden,Jan!!

  Reactie door Maan Arkenbosch — dinsdag 8 januari 2008 @ 21.23 uur

 3. Weg met al die graaiers te beginnen met het kabinet dit zijn eerste klas bedriegers.Zo snel mogelijk de europrijzen her berekenen wat ze bij de invoering vd.euro per ongeluk expres vergeten zijn.Mijn bestedings patroon is bijna gehalveerd in vergelijking met de gulden tijdperk!Nederland moet van de Nederlandse samenleving blijven en weg met de EU.

  Reactie door henk.d — dinsdag 8 januari 2008 @ 22.21 uur

 4. In 2008 zal er een nog grotere run op de voedselbanken komen, zal er nog vaker gebruik worden gemaakt van sanering…en echt niet alleen maar door mensen die hier zelf voor “kiezen” of zelf onzorgvuldig met hun geld omgaan!!!! Het leven (lees: vaste lasten) is echt niet meer te betalen….evenals boodschappen en bezine (die dan weer nodig is om naar je werk te komen waar je dan al dat geld verdient dat je weer weg kan geven zogauw het binnen is!
  Wel leuk dat bericht vandaag dat NL massaal naar de duurdere restaurants gaat….Wist niet dat de voedselbank in die berekening werd meegenomen!!!!

  Reactie door Johan Kivits — dinsdag 8 januari 2008 @ 22.52 uur

 5. het verhaal geeft aan de onwil of de onmacht van de regering.
  om te beginnen zou een sociale rechtvaardigheid zijn,dat bij looneisen,
  geen procenten,maar centen wordt gevraagd.
  dat zou de solidariteit vergroten.
  voedselbanken,dat is al normaal geworden,
  is hier al bekentheid aan gegeven,
  buiten n.l.
  al met al denk ik dat het zoet van balkie
  voor de verkiezingen wordt gestrooid dan
  is er plotseling een meevaller.
  een sigaar uit eigen doos,je kunt kiezers ook kopen.
  geen hypotheek aftrek,niet tornen aan de pensioenen.
  breek daar maar eens doorheen,zolang als de economie goed draaid zit het duo b&b op
  rozen,het kan zijn dat de achterban van de pvda de buik vol heeft van de kameleon bos
  maar anders komt er geen cultuurschok.

  Reactie door hw.rademaker — woensdag 9 januari 2008 @ 2.05 uur

 6. Tja wat moet je er van zeggen. Zelf een redelijk salaris, maar toch na invoering van de Euro werd het krapper. Na de invoering van ons nieuwe ziektekosten – verzekering ging het verder terug. Het lijkt een achteruithollende maatschappij te worden. Wat wil het CDA/PVDA/VVD nu een maatschappij zoals in de USA, waar velen ondanks dat ze tweeverdiener zijn niet rond kunnen komen.. Is dat de politiek van jeugd en gezin van de Christen Unie. Steeds vaker hoor je collega’s die het niet meer alleen redden. Hun vrouwen moeten werken ondanks dat zij onregelmatige diensten werken! Niet voor hun lol “volgens de belastingdienst wel” de inhoudingen zijn hoger.
  Het is makkelijk praten aan de top iemand die in de regering of en 2de kamer zit scoort zeker een 8.000 per maand dezelfde figuren mogen beslissen dat voor een politieagent 1.700 genoeg is.
  Heren van het kabinet en 2de kamer 1.700 zou het minimum moeten zijn 2000 netto als je werkt 2.300 als je onregelmatig werkt. We zijn fors genaaid met de Euro, maar verzekeringen, banken raden van bestuur, voetballers, ministers, kamerleden, managers, dee jees, en veel bekende Nederlanders verdienen “krijgen “een veelvoud. Nederland in Tweeën was een SP actie 10 jaar geleden, maar we zijn nu verder van huis.. Verder dan ooit tevoren.

  Reactie door Harry Sangers — woensdag 9 januari 2008 @ 2.09 uur

 7. Ieder geval zijn wij een beetje ziek met ze tweeën dat is samen 300 Euro eigen risco dus Achteruitgang van 25 Euro Netto in de maand.
  Berekent naar een modaal inkomen is dit
  1,6 % Netto. achteruitgang en voor mensen met ze tweeën in de bijstand 2,2 %.

  Reactie door De Hakker — woensdag 9 januari 2008 @ 6.45 uur

 8. Sadet bedankt voor je inzet, aan spirit en wil ontbreekt het je niet. Tegen planken voor het hoofd en gebalde vuisten kun je hard aanlopen.

  We vergeten nog de melkprijzen en niet onbelangrijk de BTW-verhoging die in alles zal doorwerken en door eenieder zal worden gevoeld maar juist door die mensen die op een sociaal minimum zitten met of zonder werk. Belangrijker dan benzine in deze zijn de energie-rekeningen. Overal in Europa zie je dat er gedebateerd wordt over toeslagen voor de lagere inkomens, zo niet in Nederland daar niets nada….volkomen stilte.
  Had de PvdA het er een paar jaar geleden nog over dat als de olieprijs 60- 70 dollar gaat bedragen dan…nu zitten we aan de 100 dollar en niets nada…stilte…
  Hoe wij hier over het huidige politieke systeem denken is al bekend. Democratie is ver te zoeken juist door de PvdA compleet de nek omgedraaid. Zelfs binnen het regeerakkoord ‘het de randen opzoeken van Tichelaar’ is een complete lacher, een omhooggevallen sneeky onderaannemertje van het kabinet Balkenende- Bos die vooral zijn eigen baantje veiligstelt en eerder de weg vrijmaakt en plaveidt zodat BB, de symbiotische teweeling hun gang kunnen gaan.
  Met de PvdA geen dualisme in de kamer, geen begin van een randje gezien zelfs wel hele grote rafels en slijtageplekken.
  Ik hoop dat het doek voor hen valt dit jaar. Niets is meer sociaal noch democratisch dus geen bestaansreden meer voor de PvdA.

  Reactie door Henny — woensdag 9 januari 2008 @ 7.57 uur

 9. Piet en Gerrit zaten op mooie voorjaarsdag op een bankje in het Park.
  Piet zei tegen Gerrit: Heb je het gelezen in de SPITS, er zijn 14.000 nieuwe banen erbij gekomen.
  Dat klopt, zei Gerrit, daar heb ik er drie van gekregen.

  Reactie door d'olle Henk — woensdag 9 januari 2008 @ 9.48 uur

 10. ik leef van een wao uitkering van net 830 euro. hoe denk je dat ik die 150 eigen risico moet gaan betalen, en dan ben ik in december ook nog naar de tandarts geweest(kreeg kiespijn was al 5 jaar niet meer geweest)en heb geen tandarts verzekering, kosten 97 euro.
  trek maar van die 830 euro af,
  tis ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ik weet het niet meer hoor….

  Reactie door anna — woensdag 9 januari 2008 @ 10.11 uur

 11. SADET,
  Leuk, nee duidelijk en goed geformuleerd
  antwoord op de vragen van Marijnissen.
  Sadet ga er van uit dat duizenden,in de armoe levende mensjes op je steunen.
  Wij houden van je!!!
  Binnenkort komt er weer een nieuwe JONG SP
  KAMERLID bij, prima in de voetbal zou men zeggen mensen uit eigen kweek,HOOPVOL.

  Jan mogen wij een vraagje stellen WAAR en
  bij WELKE ouderen is de armoe afgenomen??
  Wij kunnen het in onze omgeving niet ondekken.
  Groet.

  Reactie door Rinus c.s. — woensdag 9 januari 2008 @ 10.42 uur

 12. Hoi Sadet!
  Pak Bos maar goed aan.
  Stuur Bos naar het bos!
  Groeten, Ben Tarici
  SP-heerlen

  Reactie door Ben tarici — woensdag 9 januari 2008 @ 11.03 uur

 13. Ja,ik vind dat henk d. gelijk heeft; de euro heeft het bestedingspatroon gehalveerd.In het eerste jaar leek het nog mee te vallen maar algauw kwam de aap uit de mouw.Toen zaten de meeste mensen al tegen schulden aan te hikken.

  En dan hoor je weer dat iedereen uit eten gaat, ja waar dan. Op het platteland zijn steeds meer eethuisjes of restaurants gesloten. Of je gaat eens ergens eten en zit in een lege zaal.En er staan heel veel horecagelegenheden in de “stille verkoop”Al jaaaaren….

  Er is kennelijk een hele grote tweedeling gaande.
  Ik heb ook al van een Leger des heils medewerker gehoord dat zo’n 40% van Leeuwarden de voedselbank nodig zou hebben. Kan het nauwelijks geloven dat het al zo ver is.
  Wanneer komt de opstand?

  Reactie door anne hilverda — woensdag 9 januari 2008 @ 11.27 uur

 14. Er zijn zeer veel ouderen die van één miniuminkomen leven, zoals weduwen met een klein inkomen en ouderen die nooit in dienst van een werkgever zijn geweest.
  Hier in het sp-huis praat ik vaak met ouderen die alleen een staatspensioen hebben.
  laats heb ik nog een reportage gezien over een bejaardenhuis, waar de bejaarden nu zelfs de was moesten betalen, velen konden dat niet meer opbrengen, dat noem ik armoede.[De directeur rent weg met een riant salaris]
  Het ergste is, dat men armoede doet bagatelliseren.

  Reactie door Ben tarici — woensdag 9 januari 2008 @ 12.35 uur

 15. Het is buitengewoon dom van het kabinet om mensen van banen en koopkracht uit te sluiten. Hierdoor zal er aan de onderkant geen geld rollen en zal de economie verder inkrimpen (sluiting kleine neringen), elke econoom weet dat. En Polen tegen klein loon hierheen halen om te bezuinigen op loonkosten lost ook niks op: die besteden niks want sturen hun spaargeld naar eigen land.

  Beknijpen op koopkracht van de onderlaag is oerdom en uiteindelijk duurder, je ziet nu zelfs bij de Lidl en Aldi al geüniformeerde bewakers. In een G-8 gerelateerd land als Nederland zal de armoedzaaierij van Balkenende straks meer kosten dan het oplevert omdat mensen failliet gaan en depressief, dus arbeidsongeschikt worden, of à la bisschop Muskens zelf hun brood verschaffen zonder betalen, òf gefrustreerd aan het vernielen en plunderen slaan waar de jaarwisseling al een triest voorproefje van was. Gevolg: nog meer politie, gevangenissen, deurwaarders, bewakers, dure verzekeringen, id-controle, nog meer en hogere drempels tot zorg en cultuur, dus nog meer afbraak van `beschaving’ en verloedering van `democratie’. Kijk eens in een Stadsschouwburg, er zit alleen nog rijke elite, wie kan nog dertig euri betalen voor een kaartje?

  Méédoen was het Balkenende CDA motto, niemand zou er onder het nieuwe zorgstelsel op achteruit gaan, van de Euro zou niemand minder worden. De EU een zegen voor allemaal: het zijn allemaal léugens!! Deze tweedeling zal nog eens leiden tot een definitieve barst in Nederland’s nationale identiteit, want wie niks heeft en het perspectief op koopkracht & welvaart wordt ontnomen zal zich niet dociel in een hoekje blijven schamen voor zijn opgedrongen armoede zoals het kabinet hoopt. Balkenende speelt met vuur in zijn koopkrachtverruiming voor bovenmodaal ten koste van alles wat daar onder zit, al was het alleen omdat men straks hierdoor populistisch gaat stemmen.

  Reactie door Haq — woensdag 9 januari 2008 @ 15.36 uur

 16. Hoi SPers,

  17 jaar geleden ben ik 100% afgekeurd, ben chronisch ziek.
  Uit eigen beweging toch gaan werken als WSWer op een soc. werkplaats. Na 15 jaar werken kwam ik in de ziektewet, 2005, tot mijn verbazing werd ik direkt door het UWV in de AMBERwet gedaan. Sinds dien word ik gestraft voor mijn chronisch ziek zijn. Moet nu, 2008, mijn eigen medicijnen betalen.
  Ik ben een fool geweest, 17 jaar geleden, wat heeft me bezield, met mijn normen en waarden! Had toen een goede uitkering!
  Ik voel me nu een last voor deze maatschappij omdat ik, de woorden die Verhagen uitsprak in een kamerdebat, “psychisch gestoord ben”
  Warme groet
  Hanneke

  Reactie door Hanneke — woensdag 9 januari 2008 @ 17.46 uur

 17. Ik ben het met meer dan 100% met de heer Harrie Sanders nr 6 eens maar ik zeg er wel bij dat een heel groot deel van de mensen z g n Christelijk stemt CDA 40 zetels ,CU 6 zetels en SGP die de vrouwen discrimmineert 2 zetels en met een onbetrouwbare Partij van de Afbraak zal er ook in de toekomst niet veel veanderen
  Zolang de mensen zo stemmen Ik denk dat in de toekomst met een grote PVV en Verdonk dan ben ik bang dat we na die soort verkiezingen wel eens Belgische toestanden zullen kunnen krijgen onregeerbaar want de meeste partijen óók de SP willen niet met Wilders en Verdonk samen werken die twee groepen ik noem het geen partijen want zij hebben geen duidelijk programma en spelen de bevolking tegen elkaar uit

  Reactie door Dirk Schuit — woensdag 9 januari 2008 @ 18.32 uur

 18. Er verdwijnt steeds meer productiewerk, dat voor velen voor een goed belegde boterham kan zorgen, uit ons land…omdat werkgevers altijd de eeuwige smoes van vrijhandel en “concurrentie” met lagelonenlanden ter beschikking hebben…
  Voor het resterende productiewerk is er een genadeloze concurrentieslag tussen onze handarbeiders en een enorme ONGEBREIDELDE toestroom uit de nieuwe europese unielanden zoals Polen…als die echt even duur zouden zijn, was geen werkgever in hen geïnteresseerd:
  Deze worden misbruikt om de nog resterende arbeidsrechten hier te SLOPEN, mooie ontkennende praatjes zijn gewoon LEUGENS!

  Er is al meermaals gewezen op het enorme gevaar van de ongeremde begeerte en “noodzaak” om voor eigenlijk waardeloze drukpersdollars een WAARDEVAST “onderkomen” te zoeken: deze bedreigen onze waardevolle bedrijven en ondernemingen:
  Z.g. “hedgefunds”en “private equity”clubs zijn gewoon gelegaliseerde criminele bendes (zeker in moreel en ethisch opzicht!)
  Zo ongeveer de helft van de bevolking heeft het nog redelijk tot zeer goed: reden waarom alles “verstart” en er geen politieke verandering komt:
  Deze verdedigt zijn verworvenheden (in toenemende mate eigenlijk ten koste van een steeds groter wordende onderklasse) en verwacht en eist dat vervolgens haar kinderen “het minstens even goed gaan hebben”…nog steeds slaagt deze daar redelijk goed in, wel ten koste van weer diezelfde onderklasse, die zelfs met hard werken geen millimeter vooruit komt in het leven, integendeel zelfs, die levert steeds meer in, nu al vaak tot ONDER een redelijk bestaansniveau.
  Die middengroep zou van inzicht getuigen en het zou haar sieren door eens de werkelijke aasgieren te overladen met haar ontevredenheid en niet steeds naar onderen te trappen, hopelijk leidt dat ook tot een maatschappijverfrissend kiesgedrag….

  Ik zie het, als er niets wezenlijks in de politiek verandert, somber in voor die groeiende onderklasse, al zal ook de middengroep steeds meer zekerheden en koopkracht gaan verliezen als die niet wijzer wordt.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — woensdag 9 januari 2008 @ 20.10 uur

 19. Het enigste wat er dit jaar echt op vooruit zal gaan is de armoede.
  In elk opzicht. geestelijk vooral.
  En in de nasleep daarvan het lichamelijke.
  Zo is de volgorde van zaken al eeuwenlang
  “geregeld”.

  Reactie door Alex — woensdag 9 januari 2008 @ 21.44 uur

 20. Sluit me volmondig aan bij al het bovenstaande.
  de euro heeft ons inderdaad de das omgedaan. het was een excuus om nog eens extra te graaien.
  maarre…we hadden toch een minister Zalm die op tv beloofde dat er geen extreme prijsverhogingen zouden komen? Aangezien hij geen doelgroep daarbij noemde mag ik aannemen dat hij bedoelde ‘geen extreme prijsverhogingen voor elke belastinggroep’. Anders had hij dat erbij moeten zeggen.
  Voor minima en net boven minima zijn er sindsdien wel extreme prijsverhogingen geweest en ze gaan gewoon door.

  Het wordt tijd dat wij Nederlanders politici verantwoordelijk gaan houden voor hun uitspraken want ze liegen er vaak maar een eind op los.
  Die verantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid houd overigens niet op bij het wisselen van baan.
  Jan Peter Balkenende weigert zich ook keer op keer te verantwoorden voor het gevoerde beleid.
  Maar met het aanvaarden van een ministersfunctie hoort toevallig wel een verantwoordingsPLICHT.
  Tijd dat ze daaraan gehouden worden en anders moeten ze de schade maar terugbetalen.Dan zien we nog wel eens wie geen medegevoel heeft voor de minima.

  Overigens geloof ik geen bal van berichten als zouden zoveel Nederlanders zo vaak uit eten gaan.
  Ik ken er niet een.
  Volgens mij zijn het allemaal verzonnen verhalen om de economie te stimuleren.
  Of zouden die politici zo vaak buiten de deur eten dat ze het nederlands gemiddelde zo enorm opkrikken?

  Reactie door G. — woensdag 9 januari 2008 @ 22.19 uur

 21. @ 19

  Alex ben het helemaal met je eens.
  Het land begint met de dag idioter en stompzinniger te worden.
  Dat krijg je wanneer er niet naar kritiek geluisterd wordt. Wanneer er niet open wordt nagedacht maar heimelijk de belangen van inhalige materialisten wordt nagestreeft.
  Bakellende kampioen wegkijken.
  En het staatsjournaal is een soort dagelijkse georkestreerde bijbellezing geworden.

  Reactie door Lef — woensdag 9 januari 2008 @ 22.20 uur

 22. Dit kabinet verdiend het om naar huis te worden gestuurd(geschopt),er is niets waar ze naar luisteren,alleen naar zichzelf en wat ze zelf goed vinden dat moet gebeuren,dat noemt zichzelf volksvertegenwoordiger.
  Sadet,stuur die kliek naar huis,mijn steun heb je en ik denk dat er veel mensen zijn die er zo over denken,succes

  Reactie door Tineke — donderdag 10 januari 2008 @ 2.31 uur

 23. @21 Lef

  We kunnen niet meer spreken van een president die het land leidt, maar van een omhooggevallen onnozele manager die maar nooit door een andere bril wil kijken.
  Stuurloos management!

  Je begrijpt eenvoudigweg niet dat de man deze job heeft. Veel beter had hij dominee in een zwartekousenkerk kunnen worden.
  Maar om nou het hele land in de gggristenplooi te fundamenteren door op alle geneugten accijns te verhogen en op te komen voor de rijken, de armen tot slavenarbeid te dwingen, de Nederlandse ‘jeu’ volkomen uitroeit en de koopverkrachte burgers op de neoliberale blaren laat zitten is in 1 woord: gggristensadisme!

  Reactie door Gloria — donderdag 10 januari 2008 @ 2.48 uur

 24. Balkenende kijkt niet weg, Balkenende regiseert. En het proefdier loopt nog iedere dag bij het luiden van de bel naar zijn etensvakje.

  Reactie door Henny — donderdag 10 januari 2008 @ 8.23 uur

 25. @5
  De belasting is mede hoog omdat we de deuren de afgelopen jaren wagenwijd open gezet hebben in dit land.
  Natuurlijk is dat voor mensen echt in levensgevaar een rechtvaardige oplossing.
  Maar helaas al je kijkt om je heen dan is toch het meeste hier binnen komen waaien dat het makkelijk ging en dat de sociale voorzieningen prima waren.
  Aan geboorte beperkingen doen in groten getale van de binnenkomers niet en aan het werken komen ze ook niet.
  We hebben pas nog 30000 hier vaste voet gegeven.
  Voor de bekende figuren weer beginnen met racist wil ik ze toch eens aanraden om hun ogen echt eens open te doen.
  Op zichzelf hebben we natuurlijk allemaal de fout gemaakt om deze deuren wagenwijd open te zetten en zijn we teleurgesteld hoe onze gastvrijheid misbruikt wordt door een groot deel van deze instromers.
  Die ook nog eens op twee paspoorten zweven, en dit land beschouwen als vakantie land en gaat het mis kunnen we altijd nog terug, hierdoor de inspiratie missen om er werkelijk wat van te maken voor zich zelf en dit land.
  Misschien komt dit in de loop van de jaren goed maar we zitten nu met een enorme geld verslindende ondersteuningsgolf voor deze mensen.
  Dat we mede door deze fout moet boeten door hogere belastingen en lagere sociale uitkeringen is jammer maar dient ook hier door de voorstanders van de open deuren met opgeheven hoofd gedragen te worden.
  Verder er zitten we nog met het geldverslindend project in de Betuwe waar ondernemers hun zakken op een verschrikkelijk manier gevuld hebben en de krankzinnige geld verslindende bezetting in Afghanistan.
  Die kosten zou ik toch niet met opgeheven hoofd willen dragen

  Reactie door De Hakker — donderdag 10 januari 2008 @ 9.18 uur

 26. Het wordt een jaar van ‘tandeloze bekkies’,
  het wordt een jaar van nog veel minder
  ‘zicht’,
  Het wordt een jaar van nog meer pijn en
  moeiten,
  normen en waarden nog meer worden ontwricht
  Rust en rede roesten in radeloze rijks-
  genoten.
  Roerloos rusten restanten rijksarchieven,
  roemloos onder oppervlakten van récht, dat
  niét aan állen werd verricht.
  Een litanie van louter opgezegde woorden,
  de ironie, dat wie hóren moest niét hoorde
  een Kabinet dat, hoe Christelijk ook, niet
  begreep ook te moeten benedijen!
  Dit jaarmoét het echt béter en nóg dáár
  stáánde:
  ‘zij wíllen, zij ánders kúnnen’…tenzij?

  Wél moge dit jaar u bekomen landgenoten,
  de één niét ten koste van de ánder!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — donderdag 10 januari 2008 @ 10.18 uur

 27. Wat een geklaag allemaal zeg. Hebben wij het werkelijk zo slecht? Armoede is relatief, wij vinden mensen arm als ze niet meer dan 1 paar schoenen hebben. De levensstandaard is misschien wel te hoog. Is een auto een primaire behoefte? De parkeerplaatsen bij voedselbanken staan vol met auto’s.
  Het verlies aan koopkracht heeft vooral te maken met stijgende grondstofprijzen (zoals reactie nr. 2 al aangeeft. Wat te maken heeft met meer landgebruik (voor bijv bio-energie, wat overigens een kwalijke zaak is). Maar ook met meer vraag uit landen als China, India en Brazilië. Daar zijn veel meer mensen die het moeilijker hebben dan de armste mensen in Nederland. Als wij de koopkracht compenseren en lekker door kunnen consumeren, gaat het nog slechter met de wereld. Laten we toch wat soberder leven en onze levensstandaard verlagen. En mensen in andere landen, die écht arm zijn helpen!

  Reactie door Willem — donderdag 10 januari 2008 @ 13.08 uur

 28. Willem, omdat in China en India armoede is, moeten dan de huren, zorverzekering en energieprijzen in Nederland omhoog?
  Veel mensen kunnen dat niet meer opbrengen.
  Willem, ben jij dan zo wereldvreemd?
  Armoede is een globaalprobleem!

  Reactie door Ben tarici — donderdag 10 januari 2008 @ 14.05 uur

 29. Goede analyse Harrieke 18!
  Creatief rondkomen met weinig geld was nooit lastig maar: kraken wordt verboden, bijklussen gecontroleerd, onkostendekkend muziek maken in horeca wordt aangepakt, bescheiden wietteelt wordt gecriminaliseerd.Volkstuintjes moeten weg, samenwonen met uitkering mag niet, onkostendekkend vrijwilligerswerk bij uitkering mag alleen mits door de gemeente goedgekeurd. Permanent een stacaravan bewonen mag ook al niet meer. (is zèlfs in Amerika nog toegestaan!)

  Wie mogen bijbeunen zonder verplicht solliciteren zijn kamerleden en ambtenaren op riant wachtgeld. Vroeger, tijdens welvaart, gunde bijna iedereen onze vorstin haar Koninginnedag, Prinsjesdag en Kerstrede. Nu Oranje slechts rijke Nederlanders blijkt te vertegenwoordigen en de constitutionele monarchie is verkwanseld aan Europa ten behoeve van nationale grootgraaiers, is het respect voor en gunnen van stands- en inkomensverschil aan het verdwijnen. Zulks is te wijten aan een overheid die de belangen van bestuurlijke, vermogende en commerciële toplagen prioriteit geeft en alles daaronder ongestraft afdoet als onkostenposten. Daarmee is een harmonie verstoord die Nederland lange tijd kenschetste als saamhorig land.

  Recente aantastingen van sociaal-economisch en cultureel evenwicht blijken destructief voor onze nationale identiteit. Een door winstmaximalisatie tegen elkaar uitgespeeld volk zal uiteindelijk bedreigend zijn voor nationale veiligheid en stabiliteit. Jammer voor minderbedeelde generaties na ons die niet meer leren relativeren en rationeel denken wegens bezuiniging op levensbeschouwende vakken in het onderwijs, die opgroeien met plichten en uitsluiting, en met verbijstering andermans uitbundige weelde gadeslaan zonder kans op eigen vooruitgang. Een gezonde samenleving welks waarden worden afgelikt door grijpgraag grootkapitaal zal verworden tot een corporatieve, mussolinistische maatschappij waarin staat, bankwezen en religie elkaar dekken in repressie van andersdenkenden en koopkrachtlozen. Omhoog gevallen prestatiematerialisten gaan meestal uit van andermans jaloezie omdat zijzelf anderen welvaartsdeling misgunnen en derhalve geen innerlijk levensgeluk meer ervaren. Massaal socialistisch stemgedrag kan het schrikbeeld keren van een rechtse woekerwinstenstaat over andermans gebukte rug, stemmen màg nog net!

  Reactie door Haq — donderdag 10 januari 2008 @ 15.48 uur

 30. Madelief wat een mooi proza, volgens mij kun je de melodie :meisjes van l3 van Paul van Vliet bij zetten.

  Omdat wij door balkellende in nostalgie vervallen, draaien wij sinds l5 jaar geleden de plaat liedjes van de lage landen.

  Van toen “geluk nog gewoon was”
  Ik mijmer verder met een bekertje anijsmelk ……..

  Reactie door anne hilverda — donderdag 10 januari 2008 @ 15.54 uur

 31. @Willem…auto’s bij de voedselbank…Hoe durven ze! Deze mensen die daar eten halen moeten dat zeker op hun handen doen???? Veel mensen hebben ook werk en toch de voedselbank nodig!!! Of moeten ze naar de baas toe gaan lopen? dan is dat ene paar schoenen ook snel versleten!!! Trusten!

  Reactie door Johan Kivits — donderdag 10 januari 2008 @ 17.08 uur

 32. Men hanteert duidelijk een “salami-tactiek”.
  Als men iedere keer kleine plakjes van de worst snijdt,valt het niet op dat de worst op raakt.
  Dus ook minder weerstand,want er is nog wat worst over dat men af kan pakken.

  Reken uw eigen koopkracht uit en protesteer.

  Reactie door taardje — donderdag 10 januari 2008 @ 17.41 uur

 33. OK, Sadet.
  Je laat een oude wens van het SP-Ouderenplatform Amsterdam in vervulling gaan. Zet ‘m op, zodat PvdA en CDA hun beloftes inlossen en het kabinet het AOW-gat gaat vullen.
  Dank namens vele gedupeerde ouderen dat dit onderwerp eindelijk op de rol staat!

  Reactie door Tommy — donderdag 10 januari 2008 @ 18.21 uur

 34. @27 Willem.
  Waar hebt jij het in Godsnaam over,je weet echt niet wat je zegt
  Noem ons een voedselbank waar het vol staat van de auto’s van de ontvangers van een pakket.Denkt jij nou echt dat het consumeren in ons steeds verder afkalvend landje invloed heeft op de wereldeconomie,
  Denkt jij nou echt dat de mensen in de door jou genoemde landen weten waar Nederland ligt??
  Willem,weet jij zelf wel wat een heel brood,een liter melk,etc. in ons land kost.
  Wij zijn er van overtuigd dat jij meer dan een paar schoenen hebt.Klagen via een ander,Willem,druk je snor!!!!

  Reactie door Henk c.s. — donderdag 10 januari 2008 @ 18.32 uur

 35. Willem, misschien is het een optie voor je om samen met Zalm te emigreren naar een onbewoond eiland, genietend van een glaasje water? De rest is toch overbodige
  luxe voor verwende zeurpieten.

  Reactie door G. — donderdag 10 januari 2008 @ 20.33 uur

 36. Koopkrachtverlies 2008 structurele langdurige ontwrichting maatschappij !

  JPB speelt met vuur. Het koopkrachtverlies gaat in 2008 uitkomen in de orde van grote van 8 %.

  De echte inflatie gaat veel en veel hoger uitkomen dan het de door het CPB gepresenteerde cijfer; Oorzaak : de al geruime tijd ingezette grondstofprijs stijging die dit jaar doorzet en in zijn geheel tot uiting komt, de enorme stijging van de energielasten door enorme stijging van de olieprijs ( hetgeen was te voorzien ) en de zeer grote belastingverzwaring wat betreft de gemeentelijke lasten en die van de andere lagere overheden.

  JPB voegt de druppel toe die de emmer doet opverlopen: sowieso koopkrachtverlies doorvoeren op zwaar gemanipuleerde en veel te gunstige cijfers van een fragiele markt.

  Volledig onverantwoord beleid.

  De kloof tussen arm en rijk in onze maatschappij zal hierdoor zo ernstig groot worden en zo ernstig worden gevoeld dat het een finale scheuring van onze maatschappij zal opleveren.

  Deze scheuring zal oorzaak worden van ernstige burgerlijke ongehoorzaamheid op basis van moedeloze radeloosheid van mensen.

  JPB ontwricht onze maatschappij door zijn onverantwoordelijke financiele ‘beleid’.

  Voor een dergelijk ernstige schending van de mensheid zou een ieder terecht moeten staan voor het internationaal gerechtshof in Den Haag.

  Reactie door ACE — donderdag 10 januari 2008 @ 20.34 uur

 37. @30 Anne Hilverda
  Hmm Anijsmelk.
  Is die nog niet weggesaneerd?
  Ben erg jaloers op jou.
  Kan nergens in huis nog van die klontjes vinden.

  Reactie door Alex — donderdag 10 januari 2008 @ 20.39 uur

 38. henk d heeft gelijk maar ook de sp doet niks voor de gewone man. iedereen is er vijftig procent op achteruit gegaan sinds de euro… ons gezin moet nu rondkomen van 1400 euro.

  Reactie door henk v b — donderdag 10 januari 2008 @ 21.27 uur

 39. SP bestrijd de waanbeleid van dit kabinet niet hard genoeg. De taal van de SP in de tweedekamer is te zacht vind ik. De reden dat Balkenende zijn zin krijgt heeft ook te maken met zwakke oppositie.

  Reactie door khosrow — donderdag 10 januari 2008 @ 21.53 uur

 40. de BMP wordt verlaagd met 6,5%,maar de MRB weer verhoogd met 7%.

  de BMP mag niet van Europa, toch willen ze hun belasting innen, dus nu betaalt iedereen naast BMP ook nog eens een keer met terugwerkende kracht BMP in de vorm van hogere MRB

  Ook kan daardoor een rijkere goedkoper een nieuwe auto kopen,en mag de armere zijn verlaagde BMP ophoesten.!

  kan niet aan de regering liggen, omdat ze niet regeren toch!

  Reactie door Gerrit — donderdag 10 januari 2008 @ 22.40 uur

 41. @ 23 Gloria,

  Juist!
  Waar kwam ook alweer apartheid vandaan?
  Bedacht door een Nederlander. Les jeux sont faits Gloria, of zouden we er nog iets aan kunnen veranderen?
  Hou je goed we gaan door met de strijd.

  Reactie door Lef — donderdag 10 januari 2008 @ 23.27 uur

 42. Koopkracht???
  De coalitiepartijen lachen om de SP.
  SP-Kamerlid Sadet Karabulut komt met een voorstel om het A.O.W.-gat af te schaffen en iedere 65+ een uitkering te geven, die zo mogelijk nog hoger is dan de huidige A.O.W. Ze vergeet natuurlijk gemakshalve maar, dat iedereen zich voor die z.g. verloren A.O.W. jaren kan inkopen. In feite schaft ze dus de A.O.W. af.
  Wie dit gaat betalen??
  Dan is er een voorstel een APK keuring in te voeren voor woningen. Volgens het SP-Kamerlid Paulus Jansen kost dit een woningeigenaar/bewoner Euro 1,50 per maand. Over 4 jaar Euro 72,–. Waar deze rekensom vandaan komt? Een eenvoudige autokeuring kost al dit bedrag en dan moet je de auto nog brengen en halen. Er van uitgaande, dat dit door het bedrijfsleven uitgevoerd gaat worden kun je rustig op het drie- tot viervoudige rekenen en dan nog wat ze verzinnen om te moeten repareren. Ik denk, dat de coalitie en de rest van de grootgrijpers in de kamer een dergelijk voorstel van harte zullen steunen.
  Tel dit gerust op bij het aanstaande koopkrachtverlies en bedenk dan, dat ook wij ons steentje hieraan bijdragen.

  Reactie door Johan — vrijdag 11 januari 2008 @ 3.12 uur

 43. @ khosrow — donderdag 10 januari 2008 @ 21.53 uur

  Daar ben ik meer dan hartgrondig mee eens!
  Mochten meerdere leden dit ook vinden en op dit log melden, komt hier hopelijk snel verandering in. Zoals het gaat schiet het van geen meter op en kan ik mijn partij er ook niet meer in herkennen. Een WAKE UP Call zou welkom zijn!
  Zowel in het taalgebruik als in het tegemoet komen lijkt de SP vaak meer op de mores van een 2e kamer bijwagen i.p.v.het vuur spugen dat we van de grootste oppositie partij toch wel hadden mogen verwachten?
  Verder fijne dag allemaal!

  (Vuur spugen? Dit soort kritiek op de SP-fractie hoor ik al vanaf de entree van de SP in de Kamer. Voor de ene is het fel, voor de ander juist niet. JM)

  Reactie door Maria — vrijdag 11 januari 2008 @ 7.35 uur

 44. Als eigenhuizen bezitter wordt ik gedwongen oom bij verkoop een dwaze energie label aan mijn huis te hangen wat een hoop geld kost.
  Waarom worden woon coöperaties niet gedwongen om dit bij het opnieuw verhuren van een huurhuis aan een nieuwe huurder ook deze energie label te hangen en deze door de woning coöperatie zelf te laten betalen.
  En als deze slecht uitvalt deze te compenseren door middel van een huurverlaging.

  Reactie door De Hakker — vrijdag 11 januari 2008 @ 8.01 uur

 45. 19. Alex
  Ach had ik maar vleugels!!!!

  Reactie door Henny — vrijdag 11 januari 2008 @ 8.23 uur

 46. na het nieuws van vanochtend moet ik toch even wat kwijt.
  ik heb al vaker gezegd dat een politieke partij nu eens zichtbaar het voortouw moet nemen tegen alle maatregelen,betutteling en het stuk maken van ons land dat door het “schijnheilige” kabinet word gebruikt om ons te bekeren tot het Christenendom.

  laat nu de VVD de SP weer een stap voor zijn.
  Rutte gaat namelijk posters plakken om een breed draagvlak te creeren tot opstand van de burger tegen dit kabinet.
  ik ben het dan wel niet helemaal eens met de VVD [het is mijn partij niet] maar dit is weer een GROTE gemiste kans voor de SP met 25 zetels…

  de SP is niet MEER zichtbaar met 25 zetels dan ze met 9 zetels waren.

  dus Maria @43
  de VVD is de SP voor met de wake up call.
  ik heb het al eerder gezegd,de SP snijd zichzelf in de rug.

  beter terug naar 9 zetels en keihard ZICHTBAAR en GEHOORD gestreden dan stilletjes op de achtergrond morren.
  het succes ligt in een kluis en word niet gebruikt…

  (De VVD de SP een stap vóór? Waarmee? Met affiches? Met slogans? Ik ben niet erg onder de indruk… Maar je bent het dan ook ‘niet helemaal eens met de VVD’. Vind je het goed als ik het er helemáál niet mee eens ben? JM)

  Reactie door iew — vrijdag 11 januari 2008 @ 9.08 uur

 47. Dank voor alle reacties!
  Terecht schrijven velen dat wat mensen in de portemonnee overhouden wordt bepaald door meerdere zaken zoals de prijzen, lonen en belastingen. Niet vergeten moet worden dat aan dit alles wel politieke besluiten ten grondslag liggen. Het is bijvoorbeeld een politieke keuze geweest om de euro in te voeren. Het is een politieke keuze geweest om de lonen en uitkeringen een aantal jaren te bevriezen en ondertussen niets te doen aan het grote graaien in de top van het Nederlands bedrijfsleven. Het is een politieke keuze geweest om de nieuwe zorgverzekeringswet en no-claim (die nu weliswaar afgeschaft gaat worden maar vervangen wordt door de eigen bijdrage). Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Deze keuzes zijn niet de onze.
  De SP staat voor een ander, eerlijker inkomenspolitiek. Een inkomenspolitiek waarbij iedereen profiteert van de enorme winsten, werken voor iedereen lonend wordt, we goed onderwijs en zorg krijgen voor allen en mensen voldoende centen overhouden in hun portemonnee om echt een zelfstandig bestaan op te bouwen. Zodat we ook echt van de voedselbanken verlost kunnen worden en mensen zelf boodschappen kunnen doen! Daar zal ik mij, gesteund door jullie en al die andere mensen, voor de volle honderd procent voor inzetten.

  Reactie door Sadet Karabulut — vrijdag 11 januari 2008 @ 9.20 uur

 48. Ik begrijp een deel van de kritiek hier wel. Ik denk ook dat er snel verandering in de houding van de SP komt. Was het niet Jan die ergens zelf zei dat het komende jaar volop de oppositie werd gekozen, nu alle Kamerleden hun plek hebben veroverd in de Kamer zelf (zo makkelijk is dat nu ook weer niet, dat werk). (congres geloof ik?)

  Dit kabinet heeft zijn kans inmiddels gehad, waar ik bij blijf dat je ieder kabinet dat moet geven, de voornemens leken bij deze zelf aardig (in ieder geval beter dan de voorgaande Balkenende’s)

  Dat blijken echter enkel mooie woorden te zijn, en dus moet het roer om…

  Reactie door Rita — vrijdag 11 januari 2008 @ 10.45 uur

 49. Hartstikke goed, Sadet, ik sta volkomen achter de dingen die jij op SP manier, dus duidelijk en helder verwoord.
  Helaas kan ik niet aanwezig zijn op 17 jan.
  maar ik zal het zeker volgen via mijn pc.
  Wij in wormer hebben alle vertrouwen in jou talent, zoals wij ook VEEL vertrouwen in de partij hebben, dit merk ik aan de mensen in ons dorp, we spreken de mensen aan, gaan op huisbezoek en zoeken de knelpunten op.

  Veel succes en een strijdbaar 2008

  Henk MAK NAMENS DE WERKGROEP WORMERLAND.

  Reactie door Henk Mak — vrijdag 11 januari 2008 @ 11.17 uur

 50. Geachte Sadet Karabulut,
  Met alle inzet die je machtig is blijft na
  5 jaar toekijken op de wereld van inkomsten
  en uitgaven het gewoon een feit, dat het
  meest eenvoudige ‘kopje koffie’ van weleer,
  toen Ned.Fl. 1,60 was en nu € 1,75.
  Misschien het meest simpele voorbeeld om aan te geven hoe enorm de koopkracht voor
  gewóne uitgaven omhoog ging.
  De energieprijzen en Belastingen zijn exor-
  bitant toegenomen, maar honderduizenden
  mensen bleven in inkomen ten achter.
  Een Kabinet beweert altijd de besluitvor-
  ming van een vorig Kabinet ten dele te moé-
  ten uitvoeren, waardoor je toch zou denken,
  dat een B-IV dan toch inmiddels ruimschoots
  de tijd heeft gehad, daar de eigen evt. de
  kiezers voorgeschotelde verbeteringen had
  kunnen uitvoeren.
  De Regeerakkoorden werden op ”n akkoordje’
  gegooid, de kiezer teleur gesteld, de bur-
  ger belédigd, ook ‘in de vrije meningsui-
  ting, die ten onrecht werd gepropageerd’ én
  in des kiezers portemonnee.
  Als mensen met een ‘normaal’ inkomen de
  ‘normale’ kosten voor ‘normale’ kinderen
  niet meer kunnen opbrengen, is er iets heel
  grondig mis.
  Dan praten we nog helemaal niet over de men
  sen die teRECHT aanspraak zouden moeten kun
  nen doen op hulp en bijstand.
  Zo’n situatie met de belofte dat e.e.a. niet langer dan een korte afzienbare tijd
  zal duren heeft zich doen vertalen naar ‘n
  intussen te lange periode. Mensen hun voor
  andere niet te verhalen kosten geplunderde
  spaarpot, voorzover ze die nog mondjes maat
  konden bijvullen, is LEEG.
  Bétaalbare koop of huurwoningen zijn er niet meer voor jonge starters, zelfs een
  basis kapitaal, eigen bijdrage, is voor veel mensen nog amper te sparen.
  Dit jaar begint voor miljoenen mensen, in en in bedroevend. Er moét wat gaan gebeuren
  en ik wens u met collega’s daar van harte
  sterkte toe!
  Madelief.

  Reactie door Madelief — vrijdag 11 januari 2008 @ 11.51 uur

 51. http://www.armekant-eva.nl/dossier2005lang.htm
  Er is veel mis in nederland, of dat ooit veranderd, ik heb er een zwaar hoofd in.Zolang mensen blijven stemmen op die niets zeggende partijen zoals wilders, verdonk, sgp.
  En dan te bedenken dat partijen die het christendom zo hoog in het vaandel hebben totaal niets doen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving, is een schande van de eerste orde.

  Reactie door co — vrijdag 11 januari 2008 @ 12.00 uur

 52. @ 43-46 ea.

  De SP moet naar de plaats waar het allemaal gebeurt: Onder de mensen op straat!Zoek ze op in de buurten en hoor wat zij te vertellen hebben. Dáár is de SP groot mee geworden,dáár heeft de SP het vertrouwen van de mensen gewonnen. Terug naar de roots!!

  (Diny, misschien goed als je voor jezelf spreekt. Zeer velen, waaronder ikzelf, zijn nooit weg geweest. JM)

  Reactie door diny — vrijdag 11 januari 2008 @ 15.24 uur

 53. @47 Sadet Karabulut

  Met alle respect: dit is nou weer een typisch voorbeeld van het standaard goedbedoelde partijgeneuzel.
  Eerst de ellende aangeven van het heersende kabinet met al hun asociale successen vandien, waar tegenover u het sociale gedachtegoed van de SP plaatst.
  En ja, u belooft zich voor 100% in te zetten.
  Applaus verzekerd?

  Ik dacht het niet! Ik moet de SP er ernstig op wijzen dat 100% inzet niet alleen betekent met verve de programmapunten te verdedigen in de Tweede Kamer om ruiterlijk uw verlies keer op keer in ontvangst te nemen. Zo kunnen mensen verzekerd zijn van een jarenlange politieke carriere! En een achterban die gemondsnoerd wordt door de…hoop!

  Misschien is het een idee om voor 200% te gaan! 1000%? Wat zijn dit voor getallen? Een bewijs van uw volledige inzet?
  U laat de armen verdrinken! U staat niet op de voorpagina’s om uw afschuw uit te spreken over het wanbeleid! U ageert niet uit volle borst om de bevolking op te roepen huis en haard te verlaten en op te trekken naar Den Haag.
  Samen met uw fractieleden bent u medeplichtig aan het EU-Verdrag, want u roept niet op tot verzet!
  Netzomin als u dit kabinet laat wankelen vanwege hun Irak-bedrog!

  GA dan ook voor uw gedachtegoed!! STA dan ook voor AL die burgers die ondergesneeuwd dreigen te raken. STA OP en verlaat uw ‘salon’ om dit kabinet met man en macht te verdrijven. Wees niet bang om uw zetel te verliezen. Geef hem liever op uit landsbelang!! Liever een strijdbare felle kleine SP, dan een met 25 die ons langzaamaan hoopvol ten onder laat gaan in de neoliberale onderwereld!

  Je kunt het niet maken:
  Niet meeregeren EN niet mee-ageren!
  Ik mis ‘mijn’ SP. Ik mis ‘de beuk’ die er allang in had gemoeten!
  Dit land ROEPT om DURF-politiek.
  Gezapiger kunnen we het niet maken.

  (Gloria, vertel ons: Wat dóe jij allemaal om politiek verzet te organiseren? Alleen anderen de maat nemen is te makkelijk. Ik geloof in ieder geval niet in ‘klein maar fijn’. JM)

  Reactie door Gloria — vrijdag 11 januari 2008 @ 15.45 uur

 54. Zo slecht gaat het in Nederland nou ook weer niet; ik lees alleen geweeklaag over over een paar procentpunten koopkrachtverlies en een iets duurdere zorgverzekering terwijl die in vergelijking tot een heleboel landen in de wereld een schijntje is vand e werkelijke kosten.

  Zelf ben ik ondernemer, maar in mijn sector, de bouw, KAN ik niet eens nieuwe medewerkers uit een uitkeringssituatie krijgen, omdat de uitkering vs het CAO salaris te weinig verschilt, men weer vroeg op moet staan, er geen zin in heeft, 2 weken op komt dagen en vervolgens niet meer, je kunt het zo gek niet bedenken ik heb het allemaal al meegemaakt. Wat mij betreft wordt het systeem van bijstandsuitkering tot 50% terug gebracht van hetgeen het nu is, voor mensen die gezond zijn en werk (ver)mijden.

  En dan nog iets over die zgn voedselbanken; wel, AANBOD SCHEPT VRAAG. Zo is dat in een vrije markt en zo is dat ook voor die voedselbanken. Natuurlijk is het niet raar dat men in de rij staat als er gratis spullen worden uitgedeeld. En natuurlijk is het ook niet raar dat die organisatie groeit als je het maar overal blijft uitdelen. Dat heeft werkelijk NIETS met armoede in Nederland van doen. Waarom niet? Omdat armoede een relatief begrip is. Onzin dat mensen in Nederland hun eten niet meer kunnen betalen, het gaat om prioriteit in je bestedingspatroon. En vaak wordt die gegeven aan een nieuwe belbundel en niet aan broodnodige andere zaken, want daar zorgt de overheid uiteindelijk toch wel voor zo is het toch?

  Laat de SP nou eens duidelijk maken aan de man op de straat dat werken loont en ondernemen nog meer. Dat schept meer banen, beloont innovativiteit en risico en maakt meer mensen gelukkiger dan in een gesubsidieerde baan of in een uitkering want die moeten weer met belastinggeld worden betaald wat er daardoor minder komt. Dat is wat onze maatschappij nodig heeft en niet dat geklaag heel de dag. We zitten in een hoogconjunctuur (lees: het gaat economisch erg goed) dus MAAK DAAR DAN OOK GEBRUIK VAN en doe er iets mee

  Reactie door Pieter — vrijdag 11 januari 2008 @ 17.03 uur

 55. @ Gloria

  Beetje unfair een ander te verwijten dat ze te weinig doen terwijl je zelf achter een toetsenbord zit.
  ‘de maatschappij, dat ben jij’

  Reactie door Ach ja — vrijdag 11 januari 2008 @ 17.10 uur

 56. Pieter 54: ja heerlijk he, die relativeringsmogelijkheden, scheppen volop ruimte voor jouw gemoedsrust…!
  Helaas zijn egoisme, heb- en behoudzicht helemaal niet relatief, maar zo “klaar als een klontje” en gewoon wat ze zijn…

  Ach ja 55: “de maatschappij dat zijn WIJ” (Harrie), jouw variant is te vaak een gemakkelijk voorhanden zijnde uitvlucht om structurele veranderingen behendig te ontwijken en alle schuld van ellende, onrechtvaardigheid en verder onheil EENZIJDIG bij het individu te leggen.(Je kunt dan immers lekker alles zo laten…!)

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — vrijdag 11 januari 2008 @ 17.59 uur

 57. Zeg Pieter, betaal jij zo weinig? En je maakt nog een denkfout. Als de minima met 50% gekort worden gaan ze nog minder uitgeven en krijgen jullie ondernemers nog minder te doen. Zit je daar op te wachten?
  Er zijn in dit land inderdaad werklozen die niet hun nest uitkomen voor een paar rotcenten meer, maar wil jij die dan op de steiger hebben? Veelal zijn het halfgeschoolde fabrieks- en landarbeiders die de kaartenbakken bevolken. Ze zijn uitgekotst door kortzichtige ondernemers, die het verdomden om in hen te investeren.

  Reactie door Harry Scheltema — vrijdag 11 januari 2008 @ 18.45 uur