Verlamd door organisatierot

Rot

‘We kunnen’, zegt Mastenbroek, ‘spreken over een proces van decivilisatie, van graaierij en hebzucht. Iconen van bestuurlijk gezag als commissaris Kok, Numico-topman Bennink, bestuursvoorzitter Groenink en de raad van commissarissen van ABN Amro doen er opvallend weinig aan om deze indruk te vermijden.’

Scheidend hoogleraar Mastenbroek haalde in zijn afscheidsrede flink uit naar de organisatiestructuur van bedrijven in Nederland. Lees het artikel over zijn oplossingen en waarom die in de praktijk niet werken, in het Financieel Dagblad.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zondag 30 december 2007 :: 18.22 uur

31 Comments

31 reacties

 1. Er zijn op dit log al heel wat beschouwingen gewijd aan de in het Financieel Dagblad beschreven verschijnselen.

  Voeg daarbij het overweldigende gevoelen van velen (volgens mij zeker het merendeel van de “gewone” mensen) dat datgene wat er de laatste pakweg 20 jaar is veranderd in bedrijven en organisaties puur onrechtvaardig is en DUS verslechteringen inhoudt: dit alleen verklaren door een forse verrechtsing, doet geen recht aan dat gevoelen van verontwaardiging dat velen van ons hebben.

  En, om meteen het argument van “buitengewone, schaarse getalenteerdheid” te ontzenuwen: volgens mij is nooit bewezen dat de top van een onderneming zoveel “waard” is, zeker niet als je bedenkt dat de winst, prestaties en voortbestaan van een onderneming VOORAL afhankelijk zijn van diegenen die het werk doen wat de onderneming eigen is.

  Voorts: als die topfiguren zo “getalenteerd” zouden zijn, dan bewijzen ze dat in ieder geval niet met hun opvallende graailust, juist die DEMOTIVEERT de “gewone” medewerkers, schept spanningen en is gewoon een uiting van grenzeloos onfatsoen en volslagen negeren van zowel gegroeide consensus over wat voor een topfiguur een redelijke beloning is, alsmede een toch min of meer ongeschreven moraal dat zulke gigantische beloningen -zonder enig overleg met de werkvloer!- blijk geven van een volstrekt ondemocratisch handelen en minachting van geschreven geschiedenis…!

  Tenslotte: als er eigenlijk geen HOUTSNIJDENDE (!!) argumenten zijn om dergelijke praktijken te rechtvaardigen, dan rest slechts de conclusie dat ook de politiek -want immers zwaar medeplichtig- eigenlijk gewoon betrokken is in een door machtsmisbruik en vriendjespolitiek gedomineerd “luilekkerland” van gewetenloze profiteurs, ook al kunnen die mooi overkomen, praten en vriendelijk lachen, het is hier vooral de schijn die bedriegt.

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — zondag 30 december 2007 @ 19.02 uur

 2. Verbeter communictie en redeneren
  Topsalarissen verzieken inderdaad de arbeidsmoraal en stimuleren criminaliteit en moeten worden verboden.

  Communicatieproblemen ondermijnen ongemerkt onze samenleving op alle niveaus. In bedrijven, gezinnen, parlement en internationaal.

  Dat komt onder andere doordat mensen veel te weinig hebben geleerd om zich in elkaar te verplaatsen, harmonieus en constructief te communiceren en logisch geldig te argumenteren. Dat geldt helaas ook voor veel HBO-ers en WO-ers.

  De overheid moet dit aan de burgers leren via permanent uitgezonden films op tv en internet. Hierin moet ook een moreel appel worden gedaan, een oproep tot integriteit, medemenselijkheid en geweldloosheid. Ook films over managementtechnieken moeten vertaald op internet worden aangebden.

  Ook op dit weblog zou een cursus argumentatie kunnen worden geplaatst voor de lezers.

  Argumentatie (Nederlandstalig)
  http://www.rug.nl/noordster/mondelingevaardigheden/voorstudenten/argumenteren

  http://www.ppintaal.nl/e-cursussen/e_cursus_Argumentatie/index_argu.htm

  http://iwp.cs.utwente.nl/Vaardigheden/7-Discussie_leiden/Uitleg/uitleg.html

  Aanrader! Intrigerende video over emotionele belemmeringen bij managers
  Na één minuut wordt het geluid beter en begint de spreker. Deze lezing kan ook worden toegepast op de overheid, maar bedoel ik zeker niet persoonlijk.

  http://video.google.com/videoplay?docid=8562160660287197858&q=communication+is%3Afree+duration%3Along&time=1270000

  Reactie door Jaap Veldkamp — zondag 30 december 2007 @ 19.19 uur

 3. Ik heb altijd al beweerd dat de meeste huidige wekgevers ratten zijn, de laatste 5 kabinetten heeft deze ratten veel te veel in de watten gelegd met als gevolg dat de arbeider te bang is om zijn mond open te trekken laat staan te staken om zijn leven iets meer inhoud te kunnen geven, zelfs de oppositie kan het tij niet meer keren omdat men het volk en vooral de minder draagkrachtigen al tot het bot heeft uitgekleed.
  Sp, bedankt voor de boodschappentas, helaas is hij voor velen te groot, men heeft eenvoudig niet meer de financiele middelen om hem te vullen.

  Ik wens iedereen een heel goed en gezond 2008

  Reactie door Pool — zondag 30 december 2007 @ 22.04 uur

 4. Hierover is op dit web al veel geschreven.Het is een generatie verschijnsel en een vorm van hanengedrag,kennelijk mede ontstaan doordat vrouwen sterk geemancipeerd zijn.De verruwing en het egoisme gaan gestaag door.Het partij politieke overheidsnetwerk is de grote gangmaker en voorbeeld.Managers moeten afgeschaft worden en hiervoor in de plaats mentors inzetten,welke niet boven maar naast de mensen op de werkvloer staan.Wanneer de mensen op de werkvloer niet betrokken worden bij besluiten of productie-processen,dan sluit je ook hun verantwoordelijkheid uit.Zij zien in een mislukking,meestal hun eigen gelijk.Zie je wel…….. is het dan.Nu ons land zijn tafelzilver voor een stuk verkwanseld heeft,zal Wouter Bos wel wakker worden.De Aziatische,Chinesche,Arabische en Rissische financieele gieren cirkelen al tijden (vermomd)rond.Zij moeten hun pakhuizen vol $ kwijt aan malle J.Pietje B.Straks hebben buitenlandse sprinkhanen ons spaargeld in handen en maken hier financieel de dienst uit.Komt er straks een financieele revolutie??

  Reactie door Maan Arkenbosch — zondag 30 december 2007 @ 22.53 uur

 5. Misschien had Onze Lieve Heer een elfde gebod over management moeten instellen.

  Het is heel nuttig om eens na te denken hoe onze maatschappij eruit zou zien als je een van de huidige 10 geboden in zou trekken.
  Bijvoorbeeld:
  ‘gij zult niet doden’ of
  ‘gij zult niet stelen’.
  Het effect zou rampzalig zijn.

  Je zou kunnen stellen dat het verbod op stelen voldoende moet zijn. Maar dan moeten we dat wel in de moderne tijd concreet maken voor activiteiten die in de tijd van Moses nog niet bestonden.
  In het management is het nu nog een barbaarse jungle.

  Reactie door Hermie Kreeft — maandag 31 december 2007 @ 0.59 uur

 6. Arg ja !!!!
  TIK TAK TIK TAK TIK TAK……….
  Als de mens laag onderaan blijft geloven dat arbeits mach frei dan daar boven zullen zij blijven graaien,Stel jij voor de geancipeerd mens ontwikel zich and beslis over z’n eigen lot,en het “salaris slavernij” verdwijn

  Reactie door gaf — maandag 31 december 2007 @ 2.00 uur

 7. Zo en wat gaan we doen na zo ‘n heel
  FINANCIEEL JAAR 2007 ?? ‘n TABOE doorbreken
  en de zaken eens echt AAN- én DOORPAKKEN?
  We schieten niets op met commissieleden die
  op stap gaan, de hoed VAN de plank halende,
  en de problemen EROP leggende!
  Op die glazenkast met al die glasachtige
  planken ben ik finaal uitgekeken en die
  hoedjes van mooie praatpapiertjes wapperen
  incl. de vlagvoorstellen met wimpel en al
  oorverdovend in de wind van zee komend.
  Moeten we hoedje óp, of hoedje áf hebben
  voor deze organisatiestructuur? Rot is het
  zeker, maar allerminst voor diegenen die er hun boterham mee weten te verdienen !
  Raken dié verlamd? Het glas kan niet heet
  genoeg gevuld zijn of de inhoud verdampt
  wel! Wie zijn tong verbrandt zal op de bla-
  ren bijten, dus gaat men die confrontatie
  niét aan, KIJK !.

  Reactie door Madelief — maandag 31 december 2007 @ 2.40 uur

 8. Wanneer we gaan inzien dat bedrijven en financiële instituten geen democratie vormen (en nooit bedoeld zijn om zo te worden of te functioneren), maar dat zij slechts een kunstmatig gefabriceerde “incorporated structure” zijn van ons feodaal verleden, geeft ons de mogelijkheid om beter te begrijpen waarom de dingen gaan zoals ze nu gaan. Het laten toestaan van ondemocratische instituten in een samenleving die pretendeert democratisch te zijn leidt tot deze egoïstische uitwassen, graaizucht, machtspelletjes, oorlogen etc. Dit zal alleen maar erger worden. Willen we echte verandering dan zullen onze instituten en huidig denken op een drastiche manier dienen te veranderen. Ook de SP brengt hier geen verandering in, maar zou dat wel moeten nastreven. het vraagt een complete omslag in ons denken.

  Reactie door bilogic — maandag 31 december 2007 @ 8.34 uur

 9. daar heeft deze meneer VOLLEDIG gelijk in ,onlangs een reclame spotje van Kok gehoord : deze man moet er maar eens aan denken een streep te zetten onder zijn z.g.n. sociale uitspraken : deze meneer is allang niet meer geloofwaaridg , eigenlijk de hele zogenaamde sociale democratische club van de PvdA ; ik zou zeggen tegen de mensen op de lagere niveau’s van de PvdA GEWOON OPSTAPPEN naar een andere partij , als bijvoorbeeld de SP of richt een eigen partij op !

  ook ratten beginnen onderling elkaar op te vreten : een Ratten samenleving van hooggeleerde heren en dames die alleen maar bezig zijn met hun eigen persoonlijke ambities moet je eigenlijk VERBIEDEN om in de 2e kamer toe te laten , deze kunnen beter terecht in het bedrijfsleven en daar eens CREATIEF HARD te werken en niet het volk hun ezel te doen zijn .

  De werkgevers zijn veel arroganter geworden door het opengaan van de Oosterse arbeidersschuur , een geld gulzig volkje denderd de grenzen over om hier de ouder “gastarbeiders” hun baan te pikken door hun kontje te draaien naar managers .

  Reactie door fred — maandag 31 december 2007 @ 10.15 uur

 10. Als ik het artikel goed begrijp, worden de problemen binnen organisaties en bedrijven dus veroorzaakt door de tokkies en een teveel aan managers binnen bedrijven en organisaties. De oplossing is dus het aantal tokkies en managers (drastisch) te verminderen. Maar dat gaat nog niet zo gemakkelijk met het huidige starre ontslagrecht.

  Reactie door reint — maandag 31 december 2007 @ 10.33 uur

 11. het is een vorm van sociale traditie,
  net een soort kastenstelsel,als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit geen kwartje.
  gebeurd dat wel,dan ontstaat er een soort van evolutie hersenspoeling,in versnelde vorm,wat dat betreft,heeft kok volgens mij een tumor,die bij hem het sociale gevoel heeft weggedrukt.
  topgraaiers,je leest het dagelijks in de krant,zijn wij veel beter dan de bijen en de mieren,de darren werken zich in het rond
  het zelfde gebeurd bij de mensen,en maar klagen van ach en wee.
  een onderwerp,dat de laatste tijd veel in de belangstelling staat is bedrijfsdiefstal
  dat zal wel zo zijn en is verfoeilijk,
  maar een heleboel topmanagers,verrijken zich op een diefstal achtige manier,
  vaak niet eens te herleiden naar prestatie
  zelfs als het lagere personeel in het kader van bezuiniging moet inleveren,of moet reorganiseren.
  in een woord gezegd het zijn passief criminelen,de echte bedrijfsdieven,die de wet achter zich staan hebben.
  maar wat wil je de regering,doet zelf mee
  het hele land moet de broekriem aanhalen,
  terwijl de regering zichzelf een prestatie beloning toedient.
  remedie zit in de politiek en de vakbonden
  zolang als de darren,met oogkleppen op blijven voort sjouwen zal er ook niet veel
  veranderen,trouwens grote broer europa
  loert ook mee.

  Reactie door hw. rademaker — maandag 31 december 2007 @ 11.23 uur

 12. Het gaat niet alleen om organisatierot, “new boys”, managersburocratie, enz. De logica van het winststreven binnen het kapitalistische productiesysteem zelf houdt uitbuiting en onderdrukking in stand en blijft die bevorderen.

  Overigens: in Wim Kok heb ik nooit veel vertrouwen gehad, ook niet toen hij nog voorzitter van de FNV was. De katholiek Herman Bode daarentegen was een man met een werkelijk links hart.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 31 december 2007 @ 14.11 uur

 13. Het accreditief is niet langer integriteit.
  Geschiktheid wordt beoordeeld door eveneens normen en waarden ontberenden.
  Corruptie en vriendjespolitiek gedijen, wieren telig daar waar men zich verplicht voelt tot, en kan profiteren van een wederdienst.
  Gebakken lucht, interessant doen, wordt gehonoreerd. Het kapitalisme heeft zo zijn eigen idealen en idolen.
  Al met al niet meer dan een dure zichzelf in stand houdende façade.
  Ongegeneerd graaien wordt gezien als intelligentie.
  Integriteit daarover wordt in die kringen schamper gedaan, vooropgesteld dat men daar nog enige notie van heeft.

  Reactie door Wattenstaafie — maandag 31 december 2007 @ 15.25 uur

 14. ‘t Probleem zou zo opgelost zijn als de bonden hun looneisen relateren aan de beloningen die de bedrijfstop zichzelf toebedeelt.

  Reactie door Ed Sorrento — maandag 31 december 2007 @ 18.39 uur

 15. Ik vind Wim Kok het symbool van eigenbelang en eerzucht ten koste van de werkende klasse aan de onderkant.
  En er zullen nog veel Kokjes volgen uit de hoek van het FNV.
  Het FNV is bezig met een verschrikkelijke schijnvertoning wat betreft het ontslagrecht.
  En natuurlijk de armzalige gevraagde loonsverhogingen.
  En dat we worden leeg gegraaid om die conclusie te trekken hoef je echt geen hoog leraar te zijn zelfs niet om de oplossingen te vinden.
  Pool heeft het over ratten maar in principe is dit een sociaal dier dus maak er maar schoften van dat is menselijker.

  Reactie door De Hakker — maandag 31 december 2007 @ 21.07 uur

 16. @13, Wattenstaafie bedankt!!
  Ja, je hebt gelijk inzake dat accreditief en bij Wet zou dan, overdrachtelijk of niet, men als belanghebbende alleen nog moeten staan op dat ‘documentair accredi-
  tief’, om nog enige zekerheidsstelling te
  doen suggereren en tevens een minimale ver-
  eiste om die integriteit te doen staven,
  vooropgesteld dan dat men het ‘rekenen op
  ‘n betrouwbare Overheid’ vermocht in het
  vaandel te willen doen helpen.
  “Wat vlied of bezwijk…” wat men niet zo
  maar mag zingen, zonder er als christelijk
  getinte coalitie ook de voorwaarde van ei-
  gen inbreng aan te verbinden, ….maar er
  zelf ‘de getrouwheid’ van dient uit te dra-
  gen en zo zijn er meer liederen die gedach-tenloos gezongen, een ‘liederlijke’ nagalm
  doen ontstaan, ontdaan van élke inhoud die
  het diende te behouden…dan wordt het een
  echo uit een nostalgisch verleden, alle be-
  doelde diepgang ervan verloren!
  Bedankt Wattenstaafie voor je wezenlijke be
  nadering, gevoelsarm zul jij nooit worden!
  Menigeen heeft een heel lange weg te gaan van ‘de wieg tot…het graf’ en komt er veel obstakels tegen en zou ik wensen dat
  toch lichtpuntjes dat pad doen bijlichten!
  Met hartelijke groet, een medelezeres!

  Reactie door Madelief — dinsdag 1 januari 2008 @ 10.33 uur

 17. Ik sluit me aan bij Bilogic, Olav, Wattenstaafie en de Hakker m.b.t. de bonden, die zijn onderdeel geworden van de wurggreep.
  Toevoeging:
  Van ons feodaal verleden? Zeg maar gewoon nieuw in opkomst zijnde feodaal ‘heden’ al hebben velen het nog niet in de gaten omdat ze persoonlijk nog niet op dezelfde rails zijn teruggekomen en kortetermijndenken overheerst.
  Hermie
  Ik ben laatst naar een kerkelijke begrafenis geweest.
  Dié tekst tot je door laten dringen zou m.i. betekenen dat de geachte gelovigen totaal depressief het huis zouden verlaten en extra hun best zouden doen om in het zweets des aanschijns hun brood te verdienen zonder dat er enige klacht over de lippen zou mogen komen maar met de hemel in het vooruitzicht en God aan hun zijde als troost en hoop. Zo was het ook in de jaren 20- 30 van de vorige eeuw waardoor mede het kapitalisme mogelijk was. Aanvaarding van je lot en de plaats je toebedeeld, schuld en angst voor…..

  Ik heb teruggeblikt op TV Best en Kok gezien met het afwerpen van de ideologische veren!!! was wel duidelijk.
  Gisteren jaaroverzicht van 1973, Den Uyl, de oliecrises Vietnam Chili, Nixon etc. het gevoel van toen zelfstandig jong- volwassene kwam weer terug en dat was allesbehalve vrolijk, zeker als je ziet waar we nu politiek beland zijn ondanks hoop en wil tot verandering en werken daaraan. De wereld (politieke-systemen totaal verweven met puur kapitalistisch machtsdenken versus mensdenken)lijkt zich in cycli te bewegen en steeds bij het vertrekpunt terug te komen.
  Dat besef daar word je niet echt vrolijk van.

  Reactie door Henny — woensdag 2 januari 2008 @ 7.25 uur

 18. Mijn suggestie @5 over een elfde gebod werd misschien gezien als een grapje, maar ik meen dat erg serieus. Het punt is dat de huidige situatie met internationale ondernemingen, beurzen, banken en speculanten vrij nieuw is in de geschiedenis van de mensheid. Als er geen ‘overheid’ is die hierin reglementerend optreedt leiden de onvermijdelijke ontsporingen tot barbarij en nieuwe vormen van misdaad. Omdat de onderklasse hierin het slachtoffer is van de machtigen en rijken ligt het in het verlengde van moorden en stelen, wat al sinds oude tijden in beschaafde maatschappijen ‘verboden’ is. Er is daarbij eigenlijk geen verschil tussen een religieus (de 10 geboden) of wereldlijk (de wet) paradigma om dit te formaliseren.

  Wie meent (Henny): ‘machtsdenken versus mensdenken lijkt zich in cycli te bewegen’ heeft gelijk en ongelijk tegelijk. In de bijbel zijn het de koningen en mammonaanbidders die steeds weer opnieuw door de profeten tot de orde geroepen (moeten) worden. De huichelaars die zich nu als ‘christenen’ voordoen horen bij de zondaars. Wie op dit blog tegen die ‘christenen’ tekeer gaat heeft dus groot gelijk. Jezus zelf joeg de farizeeërs ook de tempel uit. Een nieuwe profeet, die nu meer dan ooit nodig is, ontbreekt.

  Het huidige mondiale kapitalisme vertegenwoordigt ook een totaal nieuwe fase in de wereldgeschiedenis. Er zijn tegelijkertijd meerdere ontwikkelingen gaande die heel uniek zijn en in singulariteiten rond 2050 uitmonden.

  Wij hebben dat kapitalisme niet meer onder controle en het zal de mensheid mogelijk naar de afgrond voeren. Nu al zijn de meeste mensen de slaaf van hun machines. Ik durf niet te voorspellen hoe dit zal aflopen. Het ‘einde der tijden’ zal wellicht niet esoterisch zijn maar heel banaal. Zoals de mens de Neanderthaler heeft uitgemoord zal een nieuwe levensvorm, de machine, de belachelijke mens verpletteren.

  Reactie door Hermie Kreeft — donderdag 3 januari 2008 @ 0.48 uur

 19. @18 Hermie Kreeft

  Wel bizar he, dat artikel over singulariteit? De intelligente mens zou zich toch volkomen belachelijk maken als het ‘de intelligentie’ gewoon op z’n beloop laat.
  Eigen aan intelligentie zou toch moeten zijn dat men zichzelf weet te disciplineren en sociale verbanden weet te leggen… maar ik vrees dat de ‘intelligente mens’ daar tenslotte toch te achterlijk voor is.
  En ja, zo kan het zijn dat de mens door eigen uitvindsels zichzelf om zeep helpt.
  Want de grote kunst is natuurlijk om intelligent om te gaan met intelligentie. Het zal dan ook niet voor niets zijn dat onze mensheid op deze oefenplaneet maar zo’n 2 tot 6% van het hersenvermogen gebruikt.
  En dat is maar goed ook! Want de gemiddelde mens is duidelijk nog lang niet rijp om intelligentie integer en sociaal-gewetensvol te gebruiken.
  Laten we vooralsnog maar blij zijn met deze beperking. Want je weet: geef de mens een vinger en hij neemt de hele hand!
  Het zal een Goddelijke Voorziening zijn en altijd opnieuw van geslacht op geslacht krijgt de mens de kans om intelligent om te gaan met dat ‘beetje’ dat hem is toebedeeld.
  En zie wat een potje ‘we’ daar nog van maken!

  Reactie door Gloria — donderdag 3 januari 2008 @ 16.46 uur

 20. Dat hier sprake is van Natuurwetten en evolutionaire ontwikkeling wordt nogal eens veronachtzaamd. De gedachte, Gloria, dat de mens hier iets te kiezen heeft, is gevaarlijk.

  Moderne psychologen komen er steeds meer achter dat de vrije menselijke wil een fictie is. Menselijk gedrag is het gevolg van complexe biochemische processen in het brein. De ratio die we daaraan geneigd zijn toe te kennen is slechts schone schijn. Hoeveel te meer onttrekt de ontwikkeling van de mensheid als geheel op een globale schaal zich aan een ‘wil’ of vrije keuze. Het sturende mechanisme is veeleer de competitie, hetzelfde principe dat de biologische evolutie bepaald heeft.

  Competitie betekent dat, wanneer we in het management iets zouden reguleren om het ‘menselijker’ te maken, het betreffende bedrijfsleven weggeconcurreerd wordt door ‘barbaren’ met minder scrupules. Dat is wat we nu zien gebeuren. Er is daarom een hoger leidend principe nodig, waaraan iedereen zich onderwerpt.

  Uiteindelijk komt het erop neer dat alleen God ons kan redden. Zo levert een gebod om niet te moorden en niet te stelen geen direct evolutionair competitief voordeel op maar is het een menselijke eigenschap die ons bij onze schepping is ingeblazen. Uiteraard ‘werkt’ dat ook wel via de natuurwetten, maar het is verhelderend om het in een goddelijk kader (paradigma) te beschouwen. Anders snap je er helemaal geen biet van.

  Om verwante redenen is het een kwestie van ethiek dat wij management en economie (en ICT) beter moeten gaan regelen dan nu; het Westerse ‘liberalisme’ koerst regelrecht richting afgrond. Dat is een goddelijke opdracht die we niet ongestraft kunnen negeren.

  Reactie door Hermie Kreeft — vrijdag 4 januari 2008 @ 15.20 uur

 21. Hermie
  Uit jouw: God volgt haar eigen Natuurwetten.

  Over Intelligent Design of Evolutie:
  Ik geloof dat Intelligent Design onderhevig is aan Evolutie.
  De 7 scheppingsfasen getuigen hiervan. (Gen.1) Om het maar even simpel te zeggen: niet alles is op 1 dag geschapen!
  Evolutie lijkt mij een Goddelijke MUST. Niet dat God moet evolueren, maar wel het ‘proces mens’. We bewegen ergens naartoe.

  Over de personificatie:
  Gods Boodschappers karakteriseerden God in menselijke termen omdat:
  Zij trachtten duidelijk te maken dat de Sublieme Intelligente God UIT Zichzelf, IN Zichzelf besloot als Mens onder de mensen te komen. Hier is sprake van Komst op menselijke golflengte. Andersom is onmogelijk! ZO kunnen we er tenminste een biet van snappen!!

  Over “Wat kan ik voor God doen”:
  Innig bedankt! Dat wordt mijn bede!!

  Over God als man of vrouw:
  (Gen. 1:27) God schiep daarop de mens als Zijn evenbeeld. Als man en vrouw schiep Hij hen.
  Dus hier ook niet of/of maar EVENBEELDIG en/en.
  Terug te vinden bij Adam die riep om een maatje. Uit Adam werd Eva geschapen. Uit hetzelfde hout gesneden, om zo te zeggen.

  Hermie, juist door heel veel LETTERLIJK op mij in te laten werken kreeg ik veel beter besef van wat niet letterlijk gezegd kan worden.

  Overigens, wees niet bang om God iets te verwijten… Hij kent de mens als Mens. Op vragen geeft hij inzichtelijk antwoord via ons begrip. Ook een kanaal!

  Je zult begrijpen dat ik met “intelligent omgaan met intelligentie” (@19) doel op het in verbinding stellen met De Intelligentie!
  Daar lijkt het Westerse ‘liberalisme’ niet van te getuigen! Begrepen mensen maar dat ze hiermee hun eigen afgrond graven.
  Maar nou juist dat begrip is essentieel! Zoals gesteld hierboven is CONTACT de belangrijkste sleutel.

  Reactie door Gloria — zaterdag 5 januari 2008 @ 3.21 uur

 22. De gevaren van GNR technologie hebben alles te maken met management en kapitalisme, Gloria. Laten we even bij het onderwerp blijven.

  Lees nog eens dit alarmerend pamflet van Bill Joy van Sun Microsystems. Hij beschrijft kort hoe met de ontwikkeling van de atoombom in de jaren 40 een geest uit de fles is getrokken. Oppenheimer merkte later daarover op:
  ‘In some sort of crude sense which no vulgarity, no humor, no overstatement can quite extinguish, the physicists have known sin; and this is a knowledge they cannot lose.’
  In mijn studietijd heb ik ooit Edward Teller, vader van de waterstofbom, persoonlijk mogen ontmoeten; dichter bij de duivel ben ik nooit geweest.

  De gevaren van NBC (=WMD; Weapons of Mass Destruction; Nucleair, Bacteriologisch, Chemisch) zijn alleen maar groter geworden, maar de mensheid is al weer in slaap.

  Vervolgens beschrijft Joy de GNR-technologieën, Genetic-, Nano- en Robot- van deze eeuw. Daarbij vergeleken is NBC kinderspel. Hij wijst ook op de tekortschietende ‘as a species’ kwaliteiten van de menselijke gemeenschap:

  ‘In sharp contrast, the 21st-century GNR technologies have clear commercial uses and are being developed almost exclusively by corporate enterprises. In this age of triumphant commercialism, technology – with science as its handmaiden – is delivering a series of almost magical inventions that are the most phenomenally lucrative ever seen. We are aggressively pursuing the promises of these new technologies within the now-unchallenged system of global capitalism and its manifold financial incentives and competitive pressures.’

  Politici hebben voor dit alles geen aandacht, ook onze Jan niet.

  Da hilft nur beten…

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 5 januari 2008 @ 15.21 uur

 23. Hermie, er moest 24 uur tussen zitten… ik had even niet op de tijd gelet en was veel te vroeg maar nu kan het weer. Dus nogmaals:

  Het ‘afwijken’ van het onderwerp, Hermie, had alles te maken met de link ‘natuurwetten’ in @20, die mij rechtstreeks bracht naar jouw: God volgt haar natuurwetten. En zo kwam van het een en ander…

  Om met Einstein te spreken: “Ik wil Gods gedachten kennen, al het andere zijn details.”
  Konden we maar Gods gedachten lezen! Want wat kunnen die ‘details’ een hoop ellende geven op Aarde. Ik ben via Edward Teller bij het Manhattenproject uitgekomen en wat een stelletje boeven eigenlijk die natuur- en wiskundigen met elkaar in die tijd!
  HET grote bewijs dat daar niet intelligent met intelligentie werd omgegaan!!
  SCHANDEPROJECT.

  Ervaring schijnt de beste leerschool op Aarde te zijn? En zo kon Oppenheimer na de toepassing van de atoombom en het gruwelijke gevolg… zuinigjes constateren dat ook fysici “have known sin”.
  Om daarna met verve een preventieve atoombomaanval op de Sovjet Unie voor te stellen!

  Tja Hermie, dat zal een belevenis geweest zijn om de vader van de waterstofbom in de ogen te kijken… een MOORDbelevenis!
  Een ding is zeker: ‘we’ moeten die fysici nauwgezet in de gaten houden, want die rommelen heel wat aan met de bouwstenen van God. Hun formules kloppen niet in de kern!!
  In feite begeven zij zich binnen levensgevaarlijk terrein, maar wie houdt ze bij? Gelijksoortige kennis is bitterhard nodig om al die staatsgeheime doelgerichte moorddadige ‘uitvindsels’ te kunnen ontmaskeren en te elimineren.
  De ‘kudde’ heeft daar geen idee van.

  En zo krijgt management en kapitalisme steeds meer voedingsbodem; rekenende op de onwetende mens die zich in slaap sust met wat brood en spelen.
  Technologie en die hele economische, commerciele en speculatieve barbarij moet onder strikt toezicht komen van een integere, mensdienende overheid. Want zij gaan met ons op de loop!
  De SP zal moeten vechten als tijgers.

  Reactie door Gloria — zondag 6 januari 2008 @ 4.08 uur

 24. Ik vraag me toch werkelijk af waarom elke keer weer god en de duivel en allerlei bijbelse teksten er bij moeten worden gehaald.
  En dat bij een topic wat hier HELEMAAL niet over gaat.
  Ik begin het werkelijk ergelijk te vinden.
  Het gaat hier over politiek

  Reactie door Anja (B) — maandag 7 januari 2008 @ 17.41 uur

 25. Anja (B) — maandag 7 januari 2008 @ 17.41 uur:

  Praten over je huis, wonen en alles wat daar min of meer mee te maken heeft, kan niet zonder dat je het af en toe over de “Huisbaas” en Zijn regels hebt…!
  En, houd eens op met mensen hier jouw wetten op te leggen, de weblogregels zijn al streng genoeg!

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 7 januari 2008 @ 21.48 uur

 26. @25 Harrie V.

  Je zou dit natuurlijk ook andersom kunnen stellen, houd eens op met mensen jouw geloofsovertuiging op te dringen, ik geef slechts mijn mening en leg niemand iets op.

  Verder wat die weblogregels betreft, een prima zaak. Werd hoog tijd dat er eens iets gebeurde en het kan me niet streng genoeg zijn..

  Reactie door Anja (B) — dinsdag 8 januari 2008 @ 21.07 uur

 27. Verlamd door organisatierot!!!
  Jongens wel bij de les blijven en geloven moet je op de CDA site doen.

  Reactie door van den Domme — dinsdag 8 januari 2008 @ 22.03 uur

 28. Beste mensen, als er mensen zijn die iets over hun geloof kwijt willen dan moet die ruimte er zijn. Ik heb veel gelezen en zoals Pauus zei “Onderzoekt de geschriften en behoudt het goede”. En wat het goede is, dat waarmee je in vrede kunt leven.
  In het verleden en nu nog zijn vele gelovigen tot het socialisme toegetreden.
  Verwar deze mensen niet met hen die de doelstellingen van het CDA hoog houden.
  Je kunt iets lezen hierover op”
  http://members.home.nl/h.hiensch/Csoc.mht

  Reactie door d'olle Henk — dinsdag 8 januari 2008 @ 23.44 uur

 29. @Anja (B) Inderdaad…elke discussie – over POLITIEK _ moet verzanden in een smanekomst van gelovigen….Jammer, heel jammer. Deze personen zeggen alles, maar helaas…zij kunnen geen kritiek verdragen. Ik zit hier om iets te zeggen aangaande een politieke opvatting…als ik met Gloria,Harrie V en weet ik veel wie het ergens anders over wil hebben, ga ik wel naar de kerk. Ook zij mogen natuurlijk hun mening geven…maar wat jammer dat het niets met het onderwerp te maken heeft.

  Reactie door Johan Kivits — woensdag 9 januari 2008 @ 1.14 uur

 30. Terug naar de organisatierot, het onderwerp hier.

  Het zou erg triest zijn als de atheïsten, verblind door hun godsdiensthaat, niet meer zien waar het hier werkelijk om gaat. Het corrupte CDA heeft helemaal niets met ‘geloven’ te maken, behalve dan in het Gouden Kalf.

  Waar het om gaat is dat de aansturing van onze ondernemingen zo rot is geworden als een mispel. Ik wijs hierboven op de grootste gevaren daarvan en die zijn dus uitermate ‘on topic’. Ik geef aan dat er een nieuwe ethiek nodig is, omdat we anders linea recta naar de donder gaan. De financiële uitbuiterij is eigenlijk een kleine bijkomstigheid maar is wel onderdeel van een ‘demonisch’ proces.

  Het gaat hier vooral om ethiek, wat alles te maken heeft met politiek. Waarom ‘ergernis’ als de een zijn ethiek baseert op een godsbesef en de ander op humanisme, socialisme of een ander -isme.

  Het is gevaarlijk om te blijven hangen in een 19de-eeuwse kijk op kapitalisme. De GNR technologieën die nu in de 21ste eeuw op gang komen zijn van een totaal andere orde en vragen om andere vormen van management, tegengas tegen commercialisering en onbegrensde competitie en nieuwe democratische structuren. Zie vooral het Engelse citaat onderaan @22.

  ‘God en de duivel’ zijn daarbij maar metaforen om aan te geven dat we ons moeten bezinnen op de metafysica en de ethiek. Dat doen filosofen al sinds mensenheugenis. Soms religieus, zoals de 10 geboden; soms als universele rechten van de mens en andere rechtssystemen. Als we het er maar over eens zijn dat we niet mogen moorden en stelen.

  Er is scheiding van kerk en staat. Dat is goed, maar scheiding van ethiek en politiek is rampzalig.

  Reactie door Hermie Kreeft — woensdag 9 januari 2008 @ 1.36 uur

 31. @25 Harrie V.

  Wat mooi gezegd Harrie, over het Huis en de Huisbaas! En een weldenkend mens ontkomt niet aan die link te leggen. We zijn niet zomaar een speelbal van de grillige mens en diens ijdele wetten.

  Verlamd te raken door organisatierot kan alleen als iedereen baasje boven baasje wil spelen. Teveel baasjes verpesten iedere organisatie.
  Je ziet het op ieder terrein; baasje willen spelen en met de verbiedende vinger zwaaien naar de ander!
  Dat is jammer, want hierdoor wil men vooral de ander beknotten voor eigen vrijheid of andere duistere overwegingen.

  Het neoliberale ellenbogenwerk lijkt nedergedaald in alle lagen van de bevolking. Ik kijk er in ieder geval niet meer van op als iemand zich manager noemt.
  Dat woord is sowieso al verlamd door egorot.

  Een goede hierarchische opbouw is in ieder bedrijf noodzaak, mits men zich niet op de borst slaat als bovendaan. Want zij kunnen alleen maar bestaan door trouwe onderdanen. En die inkomens zouden niet hemelsbreed van elkaar mogen verschillen.
  Het is alles een kwestie van gunnen! Maar daar zit nou net het probleem bij de egoistische mens die zichzelf als centrum van het heelal ziet.

  Reactie door Gloria — woensdag 9 januari 2008 @ 2.19 uur