Jouw politieke gebeurtenis

Het jaar is bijna voorbij. Overal worden lijstjes van gemaakt: beste sportman, beste politicus, mooiste muziek, slechtste reclame, etc.

Er is op deze site ook dit jaar weer veel gezegd en geschreven over politiek. Ik ben benieuwd naar wat jij de belangrijkste politieke gebeurtenis van het afgelopen jaar vindt.

Opties voor delen:
 • NuJIJ
 • eKudos
 • del.icio.us
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • email

zaterdag 29 december 2007 :: 15.45 uur

53 Comments

53 reacties

 1. Mijn belangrijkste politieke gebeurtenis van dit jaar is voor mij een misdaad: de moord op Benazir Bhutto. Deze moedige vrouw had een brug kunnen gaan vormen tussen het Westen en de islamitische wereld. Zij had grote plannen voor de vrouwen in dat land en was vast besloten de feodaliteit van het land te bestrijden. De hoop van het Pakistaanse volk is de bodem ingeslagen nu een moedig politica is vermoord. Wat je ook van deze vrouw mag denken (corrupt? banden met Bush?), ze heeft zich niet laten afschrikken door de dreiging en ging toen haar land haar meer dan ooit nodig had: in de strijd tegen het dictatoriale regime van Musharaf. Zij was de aangewezen persoon om haar landgenoten te helpen in het moeizame proces van leren wat democratie is. Diep triest. De politieke consequenties van deze daad kan ik nog niet overzien….

  Reactie door Jan V — zaterdag 29 december 2007 @ 18.17 uur

 2. Verdonk die uit de VVD stapt en TON opricht. Tja :/

  Reactie door Tim Engelbart — zaterdag 29 december 2007 @ 18.26 uur

 3. Het besluit van Balkenende en co. om geen Referendum te houden m.b.t. het ‘vernieuwde’ Europese Verdrag. Het verraad van de PvdA t.o.v. haar kiezers hierin.
  Een onvergeeflijke politieke gebeurtenis wat mij betreft.

  Reactie door Chaki — zaterdag 29 december 2007 @ 18.34 uur

 4. Wat is belangrijk? De opstelling en inbreng van Paul Ulenbelt in de 2de kamer was voor mij de grootste verassing sterk en daadkrachtig. Die 100 dagen van het kabinet waren de grootste afknapper niet luisteren en gewoon doen wat ze willen “omslagrecht, referendum, onderzoek naar de oorlog zijn de dieptepunten hiervan” De Verdonken en de Wilderse bewegingen zijn ook dieptepunten “voor mij ” Verdonk die een modeshow van Victor en Rolf belangrijker vond dan een debat “hoe bruuskeer je, je kiezers” Wilders die vindt dat ie alles mag zeggen, maar als een ander wat zegt is ie boos. Gespeelde boosheid voor media aandacht “en ze trappen erin” Er is een Wereld te winnen kom op SPers er tegen aan!!

  Reactie door Harry Sangers — zaterdag 29 december 2007 @ 19.02 uur

 5. De belangrijkste politieke gebeurtenis is m.i.dat de mensen op onze globus in 2007 sterker dan voorheen tot het besef zijn gekomen dat het milieu en de energie voorziening drastische ingrepen noodzakelijk maken.Vooral de jongeren willen hun toekomst beschermen,immers anders krijgen zij de rekening gepresenteerd.Begin dit jaar (26-01-2008) gaat Pluto door Steenbok en dat voor de komende 15 jaar.Saturnus regeert over Steenbok.Dat betekend een opkomst van duidelijke en gestructureerde organisaties.Het tijdvak van goed overleg,bureaucratie,subsidie-economie etc. is voorbij.De tegenstellingen tussen rechts en links worden scherper en onverzoenlijker.

  Reactie door Maan Arkenbosch — zaterdag 29 december 2007 @ 19.19 uur

 6. het belangrijkste politiek moment vind ik de reactie van andere politieke partijen op de reactie van dhr Wilders op de kerstboodschap van onze Koningin.

  het minst belangrijke moment vind ik toch de 100 dagen regeling.

  Reactie door tom — zaterdag 29 december 2007 @ 19.22 uur

 7. Als belangrijkste politieke gebeurtenis van het afgelopen jaar heb ik de media-hetze ten aanzien van de SP ervaren en ik ben er diep door geschokt.

  Volledige redacties van TV programma’s en kranten die ik tót die tijd nog kon waarderen vielen door de mand, lieten hun ware gezicht zien (Nova, NOS journaal en de Volkskrant bijvoorbeeld) en gaven er met graagte de voorkeur aan achter een luie nietsnut aan te lopen die -what’s new!- liever voor het grote geld ging dan voor de principes.

  Het afgelopen jaar heeft mijn kijk op de journalistiek zoals die in Nederland wordt bedreven dan ook voorgoed veranderd.

  Als resultaat van dit alles heb ik al mijn kranten-abonnementen opgezegd en zal nooit meer naar programma’s als het nos-journaal of nova kijken. Da’s de les die ik dit afgelopen jaar heb geleerd en ik kan niet zeggen dat ik daar rouwig om ben; integendeel: ik voel me erdoor bevrijd en hoop ooit nog eens een journalist verbonden aan deze sensatie-media tegen te komen die mij dat na zal kunnen zeggen…

  Reactie door Paul Jan Petersen — zaterdag 29 december 2007 @ 19.24 uur

 8. Het belangrijkste is dat weer bewezen is dat de politiek bedriegt en liegt.
  En dat het volk op dat gebied zich nog meer in de maling laat nemen dan daarvoor.
  En nog steeds in deze drol intrapt.

  Reactie door De Hakker — zaterdag 29 december 2007 @ 19.28 uur

 9. Het doordrukken van de Europese grondwet.

  Reactie door Ed Sorrento — zaterdag 29 december 2007 @ 19.47 uur

 10. Het kabinet Balkenende is op zic al een nationale ramp.
  Wat ik de meeste impact vind hebben is het bewustzijn dat de democratie in Nederland ten grave is gedragen tezamen met de mensenrechten. De geestelijke in zijn afscheidsrede de marktwerking als zalvend doel predikt de hemel belovend maar onbereikbaar de hel brengt. Solidariteit een omgekeerd begrip is geworden, terug naar de 30tiger jaren. Dat is binnenland.
  m.b.t. het buitenland Birma…Birma…Birma…..

  Reactie door Henny — zaterdag 29 december 2007 @ 20.41 uur

 11. Het totaal verkrachten van de democratie door het CDA, de PvdA en de ChristenUnie door de SP op oneigenlijke wijze buiten het kabinet te houden en vervolgens samen een regering te vormen die de uitslag van de verkiezingen grotendeels negeert. De enige reden dat deze regering overleeft is omdat men ook in de kamer de democratie negeert en de fracties van eerder genoemde partijen alles wat de regering wil toestaat. Alleen wat vooraf afgesproken cadeautjes worden door deze fracties “opgeeist” in hilarische toneelstukjes.
  Dat een flink deel van de 200.000 mensen die een paar jaar geleden op het museumplein stonden toch weer op Balkenende stemden geeft maar aan dat het volk krijgt wat ze verdient, als je je zand in de ogen laat strooien moet je niet gek staan te kijken dat een bedrieger de macht overneemt.

  Reactie door Wessel Bakker — zaterdag 29 december 2007 @ 23.00 uur

 12. Een nieuwe beweging van volksverlakkerij, die in 2007 serieus lijkt door te breken.

  Er zijn heel veel parallellen met de twintiger jaren in Duitsland. Het populisme, het aanwijzen van een zondebok, het mateloos opstoken van de hetze, het verbergen van de agenda, het verpletteren van de democratie, het kiezersbedrog, het schofferen van de wil van het volk, het verlies van vertrouwen in en de gecorrumpeerdheid van de oude politiek, het meelopen en hypen door de media, de ongebreidelde commercie, de sociale afbraak, de wanhoop van de gewone mensen.

  Elke vergelijking gaat mank, ik weet het. Zo zijn we collectief nog nooit zo rijk geweest. Maar de verschillen tussen de boven- en onderklasse zijn gigantisch. Rechts groeit en links kwijnt weg. De opbouwfase van na WW II lijkt alle levenskracht verloren te zijn. De fut is er uit.

  Het meest alarmerend is de hapering in de groei van de SP. Nieuw optimisme; is dat nog reëel? Onze doelgroep laat zich piepelen door Wilders en Verdonk. De stommelingen tuinen er weer in, massaal.

  De geschiedenis herhaalt zich. Hoe kunnen we dat ooit nog goed krijgen, met zo veel tegenwerking door de machthebbers?

  Reactie door Hermie Kreeft — zaterdag 29 december 2007 @ 23.22 uur

 13. Slechtste nieuws ‘binnenlands’: EU-verdrag, geen referendum. Hoe de soevereine Nederlandse regering een College van Burgemeester en Wethouders werd.
  Slechtste nieuws internationaal: moord op Bhutto. Pakistan is de bakermat van islamitisch fundamentalisme, terwijl de meerderheid uit gematigde mensen bestaat op zoek naar een fatsoenlijk bestaan. Nu zonder hoop en leider.
  Beste nieuws binnenlands: zo goed als geen, maar na lang nadenken – huwelijksmigratie keldert (dankzij Verdonk!), dus betere kans op integratie minderheden.
  Beste nieuws buitenlands: er komt in 2008 een Democratische President in de V.S. Neo-conservatief en rechts-evangelisch verliezen drastisch aan invloed.

  Reactie door Willem Dezwijger — zondag 30 december 2007 @ 1.06 uur

 14. Één van de grootste valse politieke gebeurtenis was een grote aanval van het Kapitalisme op de SP. De hele media had de aanval op de SP geopend, met propaganda leuzen van dat de SP geen democratische partij zou zijn. NOS journaal, RTL 4 journaal, allemaal zeiden ze de zelfde leugens dat de SP ondemocratisch zou zijn. Daar uit bleek hoe bang het kapitalisme is voor de kracht van een Socialistische partij. Laten we dus de moed niet opgeven, ondanks dat het kapitaal ons voor stalinisten uitmaakte.

  Reactie door Jorein Versteege — zondag 30 december 2007 @ 1.10 uur

 15. dit jaar is “la societe du spectacle” bevestigt voor de één die dat niet al wist…
  De opposie doet mee,internet doet mee,nix nieuw op het westfront,Snaveltjes toe
  Ik wenst iedereen een Apolitiek jaar wisseling,
  tot episode 2008,groetjes allemaal

  Reactie door gaf — zondag 30 december 2007 @ 1.20 uur

 16. @12 Hermie Kreeft

  Hermie, ik kan het niet beter verwoorden.
  Je raakt alle pijnpunten waar de intelligente sociale mens zich verwond weet.

  Dwars door de zonnige winst van de SP heen woedt er een helse storm die met vernietigender kracht dan ooit precies die doelen velt die de SP voor ogen heeft.
  Angst regeert… als de dood voor de sociale mens die streeft naar een harmonieuse samenleving.

  Harmonie kan de ‘nieuwe liberalist’ niet verdragen. De leugengeest geeft hij vrij spel en hij trekt met grimmige verve de samenlevingskar naar de poel des verderfs.
  En ze zullen eten en drinken en feestvieren… de opgeblazen ego’s zullen glanzen van overdaad en wellust, onttrokken aan de onoplettende samenleving die zichzelf verstrikt geraakt ziet in de ge-oliede propagandamachine van regeer- en medialieden.
  Het volk bleek voer voor de wilde dieren…

  Oorlog en terrorisme, EU-holisme en MARKTsisme, asocialisme en privatisme… de lievelingen van de neoliberalist. Aangevoerd en opgevoerd door een afgodist van het mammonse slijk die de Goede Boodschap ‘hervormde’ in een ontstellend bericht:
  Gij zult doden!
  Gij zult van de armen nemen!
  Gij zult de geldgod liefhebben!
  Gij zult uw kinderen niet tot u nemen!
  Gij zult 2 heren dienen!
  Gij zult niet delen!
  Gij zult valse getuigenissen spreken!
  Gij zult de rijken dienen!
  Gij zult de oudsten verwaarlozen!
  Gij zult de Naam van uw God misbruiken!

  Reactie door Gloria — zondag 30 december 2007 @ 3.52 uur

 17. @Wessel Bakker11
  Geweldig stukje! Iets dergelijks had ik ook willen schrijven. Nu zeg ik alleen nog maar dat voor mij het niet houden van een referendum de belangrijkste politieke gebeurtenis was, ook persoonlijk. Dat heeft mij veranderd van een PvdA kiezer in een SP lid. De beste beslissing die ik dit jaar heb genomen. Daar drink ik met oud en nieuw op.

  Reactie door J Vrolijk — zondag 30 december 2007 @ 9.00 uur

 18. Moeilijk om er 1 te noemen dus noem ik er 3.

  1. B4 Regeerd akkoord dat uit herenakkoordjes en sluiproutes is opgebouwd. B4 heeft hier makkelijk mee weg kunnen komen.
  Geen PE Irak dus, geen ref. EU, ontslagrecht issue is schimmenspel, is al ingekapseld EU verdrag.
  2. De moord op Bhutto
  3. De reactie van de SP op Wilders en de rol van de monarchie: Staat niet hoog op ons verlanglijstje.
  Waarom niet: Vanuit andere motieven staat onze partij zeker open om de politieke discussie aan te gaan.
  Ook de SP trapt er weer in en weet zaken niet gescheiden te houden. Ik was verbijsterd.
  En dat ook nog te weten dat er veel voorstanders van een puur ceremoniele rol voor de Oranjes zijn.
  Slotsom: Wilders scoort solo, SP faalt.

  Met de beste wensen voor een goed 2008! Groet!

  Reactie door Maria — zondag 30 december 2007 @ 9.01 uur

 19. Tja, voor mij toch ook de hetze tegen de SP. Het keer op keer in diskrediet brengen van personen door het enorm uitvergroten van details tot soms ongekende proporties, om daarmee te willen aantonen dat men dubieus bezig is bij de SP. Ik vind het banaal hoe de media, zichzelf vooral, hiermee te kakken zetten. Ze zien hun eigen belangen bedreigd worden door hetgeen de SP voorstaat en dat maakt ze bang; katten in nood maken vreemde sprongen. Een andere verklaring kan ik er niet voor vinden. Maar goed vrienden, laten wij onze rug recht houden en desnoods tegen elke stroming in blijven opkomen voor een eerlijke en rechtvaardige wereld, met ons eigen geluid.
  Ik wens u allemaal een warme SP klankkleur voor 2008!

  Reactie door kinkel — zondag 30 december 2007 @ 9.05 uur

 20. De politiek kwam voor mij dit jaar voornamelijk (zeer) negatief uit de verf:
  - 100 dagen van Balkenende
  - begroting voor volgend jaar
  - gesjoemel met aanbestedingen door PvdA ministers
  - geen referendum
  - lastenverzwaring
  - talloze voorbeelden van geldverspilling
  - fraude door (deel)gemeenteraadsleden
  - “prachtwijken”
  en zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Verder – naar mijn idee – een volstrekt ontbreken van daadkrachtig optreden om problemen op te lossen.

  Het dieptepunt is eigenlijk de onzichtbaarheid van degene die op papier hoofdverantwoordelijk voor ons land is: JPB, samen met de enorme aandacht die Vogelaar vraagt.

  Reactie door Grueber — zondag 30 december 2007 @ 10.03 uur

 21. Het generaal pardon.

  Reactie door Paul Lempens — zondag 30 december 2007 @ 11.21 uur

 22. het verwijderen van verdonk uit de vvd. dat had al veel eerder moeten gebeuren. zij was/is een ramp voor de politiek, maar ook de beslissing, dat de missie uruzgan is verlengd, terwijl dat niet de afspraak was. deze regering maakt veel FOUTE beslissingen, wat ten koste gaat van andere belangrijke zaken. de regering[en] Balkenende heeft veel kapot gemaakt. dat is iets, wat mij tegen de borst stuit. daarom vraag ik me weleens af, of Balkenende zich dat wel realiseert. ik denk, dat hij zich dat helemaal niet realiseert, want hij vertikt het om naar de burgers te luisteren.de 100 dagen van deze regering om naar de burgers te gaan luisteren. wat heeft dat opgeleverd? NIETS. het referendum tegen Europa zou er komen. deze regering heeft het gelijk de nek omgedraaid. ze zouden naar de burgers gaan luisteren. Niet dus.Kortom: Deze regering heeft niets gedaan, waar de burgers om hebben gevraagd. gezondheidszorg/thuiszorg om zeep geholpen. de burgers hadden dat liever anders gezien. “nee, deze regering is echt een regering van mijn klompen.” WEG ERMEE.

  Reactie door maayke jong-doppen — zondag 30 december 2007 @ 12.15 uur

 23. Het is al gezegd maar de manier waarop de democratie ons is ontnomen door de starre houding van het CDA. De angst van die partij om de macht te veriezen gaat erg ver.
  De hetze van de media heeft ook bij mij tot resultaat gehad het opzeggen van mijn abonnement op de Volkskrant (net als Paul Jan in reactie 7). De teleurstelling in hoe de media is veranderd in een entertainmentindustrie, net als al het andere in de wereld. Journalisten die onafhankelijk zijn bestaan niet meer, journalisten die naar eer en geweten eerlijk nieuws brengen, op onderzoek uitgaan en ongeacht de concequencies de resultaten openbaren waren helden in mijn ogen, het huidige journaille meer een veredeld Henk van der Meijden die schrijven wat hun broodgever wil.

  Reactie door Irma — zondag 30 december 2007 @ 12.16 uur

 24. Volgens mij waren de belangrijkste zaken van 2007:

  Verdonk verlaat de VVD, en het oprichten van haar Movement.
  Voorspelling: waar we nog veel van zullen beleven ben ik bang… ik denk dat ze ongekend populair wordt.

  Europese grondw… referend…. verdrag dat op zeer ondemocratische wijze bijna onveranderd is doorgedrukt.
  Opmerking: Hierdoor zijn heel veel mensen totaal de vertrouwen in de democratisch proces kwijt geraakt. Ik ook.

  De IPCC rapport nr. 4. En Gore & de IPCC die de Nobel prijs wonnen. En Bali.
  Voorspelling: Toch gaat het niets uitmaken, we blijven dansen op het randje van het vulkaan tot het explodeert. Ontkenning tot aan het laatste seconde.

  Reactie door Anja — zondag 30 december 2007 @ 14.00 uur

 25. De grootste tragiek dat Bakellende en Bea nog steeds op de troon zitten in 2007.Misschien zijn ze in 2008 weg!!!!!!!!

  Reactie door wem — zondag 30 december 2007 @ 14.07 uur

 26. Alles is al genoemd: ik sluit me aan bij de woorden van Hermie, Maria, Gloria, Maayke Jong-Doppen, Kinkel, Grueber en Irma en zo veel mensen van goede wil en helder verstand, die geregeld hier verschijnen.
  Waarom zien wij gebeuren, wat ‘die anderen”niet zien?
  We kennen toch de geschiedenis, hebben min of meer dezelfde opleidingen gehad,wij kennen Nederland van haver tot gort.
  Waarom waarom zijn er zoveel lauwe, onwetende, domme? of niet willende weten mensen?

  Ik snap er niets meer van. Ik neem de bijbel maar ter hand en lees datr in die laatste dagen de mensen “mat”zullen worden,
  en matter dan mat kunnen we denk niet meer zijn of worden.

  Laat de nieuwe Domela Nieuwenhuis NU opstaan!Het is l minuut voor l2.
  RECHT VOOR ALLEN, WENS IK VOOR 2008, voor de burgers van dit land.

  Reactie door anne hilverda — zondag 30 december 2007 @ 14.09 uur

 27. Heel opmerkelijk vindt men dat altijd de
  goede dingen in drieën zouden gaan, maar
  voor 2007 moet ik die nog vinden in DE poli
  tiek!
  Opvallend is vaak dat ook de slechte dingen
  per drie stuks tegelijk gaan, dat gold bijv. ook voor de Nederlandse luchtvaart en
  vaar-ongelukken volgen zich ook vaak snel op binnen een onbegrijpelijk korte tijd.

  Maar wat in de politiek het meest bedroe-
  vend is zijn de begrippen:
  veronachtzaming,
  onberekenbaarheid,
  onbetrouwbaarheid……………………..zo bleven dan deze drie hartstochtelijk te-
  zamen, zij in hun klein hoekje met een ab-
  surde driehoeklens die géén beter beeld
  wist te brengen, een vol jaar 2007 !

  Intussen breng ik een oud topic van dit log
  in herinnering:

  “We gaan niet, of het Kabinet valt,jan. 06″

  en zie na een x aantal bijdragen, dat we nu in januari 2008 te maken krijgen met wat
  toen gewisseld werd aan argumenten en er de
  persoonlijke gedachtengang kon lézen, met
  reeds een vooruitziende blik in de diverse
  reakties.

  De ‘politiek’ die intussen gehanteerd werd
  door de coördinator van de Nederlandse zorg
  verzekeraars is mogelijk het meest schrij-
  nend gebleken in de portemonnee van de minst draagkrachtigen, een nationale grote
  schande!

  Reactie door Madelief — zondag 30 december 2007 @ 14.58 uur

 28. De grootste politieke gebeurtenis is er een die er niet is geweest! Het feit dat een groot aantal mensen steeds minder te besteden hebben in deze “rijke” peiode. En dat daar niets of in ieder geval te weing aan gedaan wordt! Sterker nog…je hoort er nauwelijks iets over! Ik weet zeker dat veel mensen blij waren met de SP-Boodschap(pen) tas…maar men moet er nog wel iets in kunnen doen! Goed 2008 gewenst!

  Reactie door Johan Kivits — zondag 30 december 2007 @ 15.27 uur

 29. politieke gebeurtenissen.(dieptepunten)

  de wao,ers die er 5% hebben bijgekregen, de meeste wao,ers leefden onder de bijstand, dus die 5% is niet naar die mensen maar naar de bijstand gegaan,,

  rita verdonk die haar eigen partij begonnen is.(positief) alhoewel ik geen ton stemmer word,,

  de pvda die een referendum beloofde , maar zich daar niet aan heeft gehouden.(dieptepunt)

  en deze ,,,, om de c02 uitstoot tegen te gaan word het autorijden duurder.
  dus met andere woorden als we meer gaan betalen word het schoner,(lachertje)

  Reactie door anna — zondag 30 december 2007 @ 15.28 uur

 30. Wat mij betreft niet zo zeer een specifieke gebeurtenis maar meer een reeks gebeurtenissen die ik voor het gemak maar zal samenvatten als: Wilders en met name dan de reacties van links
  Het is opmerkelijk dat links wel aandacht heeft voor de racistische kant van de PVV, maar bijna niemand naar haar sociaal-economische ideeën kijkt. Wilders schiet met scherp op mensen op de werkvloer: 50 procent minder ambtenaren, vlaktax, afschaffen minimumloon, versoepeling van het ontslagrecht, afschaffen van het algemeen bindend verklaren van CAO’s, beperking kinderbijslag. Niet voor niks profileert Wilders zich op hoofddoekjes en paspoorten en niet op zijn sociaal-economisch beleid. Wilders en de PVV snappen zelf donders goed dat deze plannen rampzalig zijn voor een groot gedeelte van de eigen achterban. Wanneer je de moeite neemt om verder te kijken dan de stokpaardjes van Wilders, dan valt meteen op dat het beleid waar de PVV voor staat in de praktijk uitdraait op een ongeremde aanval op de eigen achterban. Wanneer links braaf blijft meehobbelen met de door de PVV bepaalde agenda, kan het nooit een vuist te maken tegen opkomend rechts.
  De PVV heeft in haar weinige publicaties voldoende munitie weggegeven om zowel het debat met links als de sympathie van haar eigen achterban te verliezen. Of, om af te sluiten met een citaat van Wilders zelf: ‘We moeten ons allereerst realiseren dat wij niet machteloos staan.’

  Reactie door Pieter — zondag 30 december 2007 @ 16.35 uur

 31. Mijn grootste zorg van het afgelopen jaar is dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter geworden is, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.
  Dat we een regering hebben in Nederland die doet wat zij wil en niet luisterd naar wat de bevolking wil.
  Hier heb ik grote zorgen over.

  Reactie door diny — zondag 30 december 2007 @ 16.40 uur

 32. Het belangrijkste politieke item Europees en mondiaal bekeken vind ik de verkiezing van Sarkozy tot president van Frankrijk.

  Dit vind ik persoonlijk een heel groot dieptepunt voor Europa; Frankrijk het altijd zelfstandige en toch wel krachtige Europese bolwerk die niet altijd klakkeloos de Verenigde Staten volgde wanneer deze met de vingers knipperde..Dit zelfstandige bolwerk is thans verdwenen met de komst van Tsarkozy..

  Geen onafhankelijk land meer met enige stem dat ageert tegen het machtige Amerika…Geen land meer dat openlijk stelling zal nemen tegen (zoals voorheen) de NATO, geen land meer dat ervoor past om niet te fungeren als stropop in de Amerikaanse strijd tegen whatever land, geen land meer om tegengas te geven, geen land meer dat niet meer meewerkt…

  RIP het laatste onafhankelijke Europese bolwerk…

  Reactie door kalk — zondag 30 december 2007 @ 18.34 uur

 33. Het tot stand komen van het generaal pardon vind ik verreweg de meest positieve gebeurtenis in de binnenlandse politiek van 2007, ondanks het aantreden van het vierde kabinet Balkenende.
  Daarnaast is er weinig om vrolijk van te worden. Hoewel de economie groeit, zullen veel groepen in 2008 daar nauwelijks iets van merken. Veel CAO-onderhandelingen (o.a. politie, schoonmaaksector, lagere overheid) zijn vastgelopen op de toch echt niet exorbitante salariseisen na jaren van een pas op de plaats. Daarentegen heeft dit kabinet goed voor zichzelf gezorgd door het advies te volgen van de commissie Dijkstal. Zij krijgen wel een fikse salarisverhoging en dat met de PvdA in de regering!
  Daarnaast het niet doorgaan van een referendum over het nieuwe Europese verdrag, waar de PvdA toch echt voor was. Ook komt er geen parlementair onderzoek naar de redenen voor onze politieke steun aan de oorlog tegen Irak. Ook een weggevertje van de PvdA.
  Het vooruitschuiven van een beslissing over de versoepeling van het ontslagrecht is ook slechts een poging om ons een rad voor ogen te draaien, immers dit is in Europees verband al vergaand geregeld.
  Aan de andere kant is “Europa” weer een hindernis bij het invoeren van gratis schoolboeken…
  Verder de groei van de aanhang van de PVV en de beweging van Verdonk, die sinds ze uit de VVD-fractie is gezet andere prioriteiten heeft dan de taak, waarvoor ze in de Tweede Kamer is gekozen.
  Tenslotte wil ik nog even de gevolgen van de invoering van de WMO noemen, m.n. voor de thuiszorgsector. Deze wet zou zo snel mogelijk weer moeten worden teruggedraaid, zowel ten behoeve van de mensen, die zorg nodig hebben als voor de mensen, die in de thuiszorg werken.

  Reactie door Yolanda — zondag 30 december 2007 @ 18.45 uur

 34. gezondheidszorg die weer duurder wordt, rita verdonk die in navolging van geert wilders opnieuw een niet-democratische partij opricht, de media die de SP veel te kort doet… maar ook de SP overwinning in de provincies en staten, dat ik mijn studie architectuur kon beginnen en nu daadwerkelijk kan doorgaan daarmee… ik geloof dat de kleine dingen in het leven mij veel gelukkiger maken dan wat er in de media wordt gezegd… daar wordt je alleen maar cynisch van!

  Reactie door aad — zondag 30 december 2007 @ 18.55 uur

 35. Dat is voor mij het wegvallen van mijn laatste greintje vertrouwen in de politiek.
  Je kan van Balkenende zeggen wat je wil, wat dat betreft is hij een eye-opener, zijn schaamteloosheid laat ik dan maar even voor wat het is.

  Reactie door G. — zondag 30 december 2007 @ 21.05 uur

 36. Dat hedendaagse politici ongegeneerd volksverlakker blijken te zijn. Dat mijn stem niet wordt gehoord. Dat het volk niet wordt gehoord. Dat de oppositie niet wordt gehoord. Dat ze eenmaal gekózen doen wat ze doen, en er mee wégkomen!
  Eens in de 4 jaar hebben ze je nodig, daarna hebben ze lak aan je.
  Dan is het kostje gekocht.
  4 jaar later gaat men de stropdas weer afdoen en met rozen in de hand weer op de zeepkist staan. Evenzo zijn Balkenende en Rouvoet Christenen daar waar het hun uitkomt. Schermen met het kruis maar ondertussen heidense praktijk.
  En dan niet te vergeten die liegende Christelijke minister van defensie Middelkoop, welke de onderzoeksjournalisten van Radio 1, van Argos, hooghartig bejegende. De Lul! Met de meanstream media in zijn kielzog dacht hij wel even de lachers op zijn hand te krijgen.
  Helaas meneer Balkenende, en helaas meneer Middelkoop: Al is de leugen nog zo goed met andere leugens omkleedt, de waarheid achterhaald deze.

  Reactie door Wattenstaafie — zondag 30 december 2007 @ 21.43 uur

 37. Op lokaal niveau het opstappen van mijn fractievoorzitter, daar dit zeer heeft ingegrepen op mijn persoonlijke leven, met name qua drukte.
  Landelijk de immer voortdurende waanzin tav. kapitalisme, individualisme, schaalvergroting, groeidenken. We trappen er allemaal in, maar…het valt ook niet mee om het hoofd er aan te bieden.

  Reactie door C. Bokhove — zondag 30 december 2007 @ 22.36 uur

 38. ik sluit mij aan bij hermie kreeft,OF je daar nu blij mee moet zijn? ;-)
  ter aanvulling op dat vorig jaar zij een leraar/es in de rechten al precies het zelfde met de vergelijking van de 30-45tiger jaren.
  en ik wordt alleen maar kwader,op het spul wat cda/pvd$/cu/vvd blijft steunen,na het bekent worden waar de nl regering in zit,martelen/oorlog/uitleveren van nederlanders aan polen,
  wapen levering aan israel,, om meestal onschuldige palestijnen enz te vermoorden/blijven onderdrukken,om bezet land te kunnen behouden.
  tja je moet gaan oppassen,je bent zomaar een radicaal/terrorist,immers de spotjes zeggen het ook al je moet beginnen in het voortgezet? onderwijs,
  om je klasgenoten die bv de natuur een warm hard toedragen,(of tegen het koningshuis/regering,EU zijn/voorbeeld)als extremist of zelf terrorist te gaan bestempelen/veraden,dat is wat mij betreft ook 1 van de gevaarlijkste misselijk makende ontwikkelingen die nu gebeuren,
  enz enz enz,,,,,,,o ja sorry voor zoveel dingen,

  Reactie door ad — zondag 30 december 2007 @ 22.58 uur

 39. Ik wil graag een voor mij en vele anderen belangrijk onderwerp kiezen. Het (bijna) failliet van de thuiszorg. Ook in 2008 zal er veel strijd nodig zijn om dit kabinet te overtuigen dat het anders moet in de thuiszorg.
  Iedereen de beste wensen voor 2008.

  Reactie door Cilia — maandag 31 december 2007 @ 0.22 uur

 40. Mijn politieke gebeurtenis van dit jaar is dat dit jaar weer een weggegooid jaar is als het om de Nederlandse politiek gaat. Ik volg het politieke spel regelmatig via de nieuwe zender politiek24 en mijn vertrouwen in de gevestigde politiek is alleen maar afgenomen. Met name de PVDA en het CDA zijn bolwerken van ongepassioneerde en emotieloze kuddedieren die lak hebben aan de mening van het volk.
  Er wordt in de 2e kamer oeverloos gewauweld over wie wat nu toen en toen gezegd heeft. Alles is vantevoren al afgesproken en voordat het “vergaderd” wordt is de einduitslag al bekend. Zo komt het bij mij althans over.
  Men vind het erger dat iemand het woord “knettergek” gebruikt, dan dat er bejaarden in een verzorgingstehuis weg zit te rotten.
  En dat is een grote schande.
  De politiek in Nederland is een monopoly spel met het CDA en de PVDA als hoteliers die hun gasten kaviaar beloven, maar je met 2 frikandellen proberen te paaien. De VVD wil je best wel kaviaar geven,maar dan alleen als je er voor kunt betalen. Groen Links en D66 zijn al lang blij dat het frikandellen uit Europa zijn, maar dat ze de volgende keer toch wel wat milieuvriendelijker gebakken mogen worden. De Christen Unie heeft in ieder geval voor elkaar gekregen dat er gebeden kan worden voordat men kan gaan eten, de SGP vind het alleen goed als de frikandellen door mannen gebakken zijn en de Partij van de Dieren vraagt zich af of de frikandellen wel van beesten komen die vooraf geinformeerd zijn dat ze afgemaakt zullen worden.
  Verdonk eist meer daadkracht van de kok, want dat heeft Kai haar zo ingefluisterd en de PVV vind de frikandellen maar een beetje teveel op Couscous lijken.
  En de SP? de SP blijft niet eten, ze hebben wel hele goede argumenten om de frikandellen niet te accepteren, maar houdt het ook dit jaar maar bij de tomatensoep uit eigen keuken.
  En ondertussen is de burger al lang onderweg naar de Macdonalds of de afhaalchinees.

  Om over de voorzitster van de 2e kamer maar te zwijgen. Deze mevrouw bedoelt het waarschijnlijk goed, maar laten we eerlijk zijn, ze is een beetje dom. Ze is verstrooid, komt chaotisch over, is constant verkouden lijkt het wel en noemt vaak mensen bij een verkeerde naam.
  Deze mevrouw is beter geschikt om voorzitter te zijn van de vakjury bij Idols.

  Reactie door Gert — maandag 31 december 2007 @ 6.13 uur

 41. Mijn belangrijkste politieke gebeurtenis heeft nog niet plaatsgevonden.

  De val van……..?
  Juist!
  Balkenende IV.

  Ik zie er naar uit, smachtend zelfs, dat dit in 2008 toch waarheid mag worden.

  Reactie door Anja (B) — maandag 31 december 2007 @ 11.05 uur

 42. Ik kan me helaas aansluiten bij G (@35)!

  Oh nee, wacht …. het belangrijkste thema van het jaar 2007 komt op de valreep nog even binnen (hier te lezen)! Krijg plots weer alle vertrouwen terug!

  Ik hoop maar dat het een teken is dat dit kabinet al na een jaar klaar is met regeren! Het kabinet heeft in 2007 vooral op veel punten de hakken in het zand gezet is mijn mening (EU verdrag moet er komen, geen onderzoek naar politieke steun oorlog Irak, etc, etc), ik persoonlijk denk (hoop!) dat dit geen basis geeft om nog eens 3 jaar verder te kunnen regeren. Wat willen ze de komende 3 jaar nog gaan doen? De PvdA kan zich geen concessies richting CDA meer veroorloven, het CDA kan zich geen verdere gaande maatregelen meer veroorloven (denk aan b.v ontslagrecht) die indruisen tegen de standpunten van de PvdA. Dit is een situatie die we naar mijn mening vooral te danken hebben aan de angst die de PvdA heeft voor het goede werk van de SP! Alhoewel veel van de standpunten van de SP niet terug te zien in het kabinetsbeleid heeft de SP dit kabinet toch in een wurggreep!

  Dat is dan ook mijn politieke gebeurtenis van 2007. Een kabinet die het zichzelf bijna onmogelijk gemaakt heeft te kunnen besturen door niet goed naar de laatste verkiezingsuitslag te kijken. Ik vermoed dan ook dat de barstjes in 2008 duidelijk zichtbaar zullen worden. Dit niet kunnen (willen?) besturen zal denk ik een hoop chagrijn opleveren bij enkele ministers. Zullen de barstjes in 2008 scheuren worden??? Ik hoop dan maar dat de bevolking ingaat zien dat Bakellende een van de slechtste PM’s in de Nederlandse geschiedenis is. Iemand met ongeveer net zoveel kabinetten op zijn naam dan jaren die hij als PM gediend heeft, over slecht management gesproken!

  Ik zal waarschijnlijk te optimistisch zijn, maar ik weiger toe te staan dat dit kabinet me bij voorbaat al een slecht 2008 bezorgt! Ze hebben me de afgelopen jaren al genoeg verpest!

  EEN GELUKKIG, GEZOND EN WELDENKEND NIEUW (verkiezingsjaar?) JAAR TOEGEWENST!

  Reactie door Remco — maandag 31 december 2007 @ 12.53 uur

 43. @39. ik hoop ook, dat er iets gaat gebeuren, zodat de thuiszorg NIET OM ZEEP wordt geholpen. als er maar MASSAAL wordt geprotesteerd op de site van Jet Bussemaker. www. jetbussemaker.pvda.nl ik kan het niet vaak genoeg schrijven. voor de rest wil ik iedereen een goed uiteinde en een GEZOND 2008 toewensen.

  Reactie door maayke jong-doppen — maandag 31 december 2007 @ 12.59 uur

 44. Het door de regering en met namen balkenenden buitenspel zetten van de tweede kamer,door geen verantwoording af te leggen voor o.a. europa politiek,en zijn vele afwezigheid.

  Reactie door peer — maandag 31 december 2007 @ 13.22 uur

 45. Dé politieke gebeurtenis is de implementatie van de WMO,
  Gefeliciteerd Nederland, met een terugtredende overheid zijn we hard op weg naar een tribale samenleving.
  Gemeenten moeten de pot onderling verdelen en de thuiszorgmanagers strooien met de resterende kruimels.
  Ook in de jeugdzorg en het onderwijs worden problemen NIET aangepakt!

  Het enige wat onze leeghoofdige regering kan bedenken is het bestrijden van de symptomen van een ontzielde samenleving met betuttelende regeltjes, waarmee de werkgelegenheid voor baantjesjagers is gegarandeerd.

  Grote sommen geld worden verspild aan oorlogen en ICT. Marketing en promotiecampagnes moeten de burger zand in de ogen strooien.

  Die burger heeft zijn geloof in de politiek allang verloren! De meesten vegen alleen hun eigen straatje schoon en wijzen naar de ander. Het is wachten op de eerste Getto’s.

  Desondanks, een prettige jaarwisseling!

  Reactie door Elsemie — maandag 31 december 2007 @ 14.23 uur

 46. Toch wel het verpletterend besef dat de SP niet de verkiezingen gewonnen maar verloren heeft;dat het niet loont om je netjes te gedragen, dat je gemeen,corrupt en achterbaks moet zijn om verder te komen.
  En dat die verraders en bedriegers dan met heilige smoelen op het bordes staan naast een mevrouw,die ook al uit zo’n merkwaardige familie komt met uiterst vreemde nazaten en schoondochters; en dat deze lieden dan ook nog dikke beringde vingers in de nationale pap hebben.
  En dat die pap nu internationaal heet te zijn;
  en dat wij burgers van het land van Ooit daarmee verder af zijn van fatsoen, eerlijkheid,gerechtigheid,saamhorigheid.

  Jan Marijnissen, netjes zijn loont niet;het moet anders in 2008!

  Reactie door anne hilverda — maandag 31 december 2007 @ 14.23 uur

 47. Politieke gebeurtenissen in 2007, die m.i. de diepste en langste vorens zullen trekken:

  -internationaal: de moord op Benazir Bhutto. Pakistan heeft een sleutelrol binnen het web van politieke spanningen en gewelddadige activiteiten rond de grondstoffen van het Midden-Oosten.

  -nationaal (ex aequo): de verlenging van de “missie” in Uruzgan en het doordrukken van het Europese Verdrag tegen de wens van de meerderheid van het Nederlandse volk in.

  Reactie door Olav Meijer — maandag 31 december 2007 @ 14.39 uur

 48. Politiek is heel voorspelbaar geworden, in de zin dat bewuste, “gewone” mensen in de rijke landen zo langzamerhand weten dat stemmen en “democratie” steeds minder garantie bieden om verfrissende en broodnodige veranderingen te bewerkstelligen.
  Mede daarom vind ik in dit poppentheater de opmerkelijkste gebeurtenis dat in ons land eindelijk werd erkend -zei het onbevredigend en minimaal- dat er grote problemen zijn met electronisch stemmen.

  Niet alleen praktische, zoals helaas de regering wil doen geloven, maar WEZENLIJKE.

  P.S.: Pieter — zondag 30 december 2007 @ 16.35 uur: jij staat in jouw observatie niet alleen, zie deze link:

  http://www.janmarijnissen.nl/2007/11/16/cordon-sanitaire/#comment-401661

  Harrie V.

  Reactie door Harrieke — maandag 31 december 2007 @ 16.50 uur

 49. Voor ons was de ergste politieke deceptie,
  toen wij gestemd hadden en enig hoop kregen dat de SP zou gaan regeren,er drie
  ongure politieke figuren uit de smog op kwamen en even onder leiding van(t)Wijffels
  een scenario in elkaar gingen frutselen om Uw en ons land naar de kloten te helpen.
  Die drie ,zich christenen durven noemende,
  miesmaggers hebben van ons land ‘n rottende
  vies riekende puinhoop gemaakt. Wij hier
  zijn van de jaren 20 uit de vorige eeuw,
  een armoe,niet te filmen,wij vragen ons af
  wat is er nou voor vele mensen door het
  circus JPB (vlak Wimpie Kok ook niet uit,hoor)verbeterd,het land is nu rijk…..
  en gaat toch naar de sodemieter.
  Oke,wij wensen iedereen dan maar een gelukkig nieuwjaar,ondanks alles blijven we vriendelijk voor elkaar…toch ???

  Reactie door Henk c.s.. — dinsdag 1 januari 2008 @ 11.18 uur

 50. dat er toch een Bak-ellende 4 is terwijl meer dan 64% van de kiezers nog voor de verkiezingen aangaf GEEN B4 te willen.
  dat was ook te zien in de verkiezingsuitslag,maar iedereen word gewoon nog steeds genegeerd,in ALLES.

  maar wat ik nog het allerbelangrijkste vond is dat Jan Marijnissen het gewoon zo makkelijk over zijn kant liet gaan dat men de SP op een smerige manier uit de coalitie heeft getrapt.

  of is het dan toch “weggelopen” geweest?!
  9 van de tien mensen die ik hier over spreek heeft het beeld dat de SP is weggelopen, en dat doet mij heel veel zeer…

  of worden we nou bedonderd door coalitie en oppositie bij mekaar?
  ik weet het niet meer.

  het belangrijkste in 2008 word om mijn hoofd boven water te kunnen houden!

  Reactie door iew — dinsdag 1 januari 2008 @ 21.21 uur

 51. @50 iew

  Ja!!! en blijf watertrappelen. Je gunt toch niemand dat ze JOU het zwijgen opleggen?

  Reactie door Roodkapje — donderdag 3 januari 2008 @ 0.19 uur

 52. 50 Natuurlijk wensen we graag ieder om ons
  heen in soortgelijke omstandigheden alle
  goeds toe, waarop aanspraak gemaakt zou moe
  ten kunnen worden.
  De manier waarop de SP niet in dit Kabinet
  terecht kwam is tot en met door Jan Marij-
  nissen zelf regelmatig uitgelegd en dat is
  zijn verhaal uit de eerste hand.
  Achteraf kun je zeggen dat het niet iets is
  om trots op te zijn, dat je de capaciteit
  en kwaliteit van een Kabinetsbestuur ziet
  toestaan, dat bijv. de verlenging van onze
  medewerking tav Afghanistan niet nog enkele
  afzienbare maanden wordt maar nu een be-
  páálde tijd bedraagt van ruim 1 1/2 jaar.
  Het onderwerp moet niet gaan verslonzen op
  de hoedenplank van de Regering, want daarop
  liggen te veel petten die zo te hooi en te
  gras opgezet worden of uitgeleend. Dat kan
  desastreus worden, zodat iedereen zich ach-
  ter de oren gaat krabben. Voor dat soort
  ontwikkeling hebben de basisscholen voor
  de voorjaarsvakantie een afdoende contrôle
  bedacht: iedereen naar huis en ontluizen die kriebelige dwarsliggers, die daar bij
  elkaar hadden gelogeerd. Misschien ligt er
  nog een goed te regisseren voorjaarsschoon-
  maak in het verschiet, maar dan dient de be
  volking wel eerst álle petten in beslag te
  nemen. We zullen zien! Sterkte….en wapen
  je tegen de storm die nu oprukt, letterlijk! Groet, Madelief.

  Reactie door Madelief — maandag 7 januari 2008 @ 11.53 uur

 53. @46 Anne Hilverda,

  Je wilt Jan toch niet aanzetten tot het gedrag wat het CDA vertoont?
  Nooit gehoord van eerlijkheid duurt het langst?
  Heb geduld, de tijd van Jan en de SP komt waarschijnlijk sneller dan je denkt.
  Goed werk heeft tijd nodig!!!!!!
  Ik kan niet zeggen dat het zwikkie olv. B.IV nu goed werk levert.
  Geduld is een schone zaak en eerlijkheid ook!
  Met groet,

  Reactie door Anja (B) — maandag 7 januari 2008 @ 14.15 uur